Παγκόσμια διαμαρτυρία για την καταδίκη του Οσμάν Καβάλα

01/05/2022 - 11:00

Ο φιλάνθρωπος αυτός πλούσιος τούρκος συνελήφθη το 2017 με την κατηγορία ότι βοήθησε στον σχεδιασμό των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί της Πόλης το 2013. Απαλλάχθηκε από αυτές τις κατηγορίες τον Φερουάριο του 2020, αλλά συνελήφθη αμέσως με την κατηγορία ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 και συνέχισε να κρατείται προφυλακιστέος για πάνω από τέσσερα χρόνια χωρίς καταδίκη. Προχθές δικαστήριο της Πόλης του επέβαλλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και σε άλλους 7 συγκατηγορούμενούς του πολυετείς ποινές φυλάκισης! Διεθνώς ( ΗΠΑ, Ε.Ε. κ.α) υπήρξαν εντονότατες διαμαρτυρίες από Κυβερνήσεις, Οργανισμούς και Οργανώσεις για την καταδίκη αυτή που καταδικάζουν την Τουρκία και καλούν να αποφυλακιστεί ο Καβάλα.

Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, ευρωβουλευτές (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) συλλογικότητες κ.α. καταγγέλλουν μέσω Ευρωκοινοβουλίου στην Ε.Ε. η οποία, όπως και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε καταδικάσει από το 2019 τη σύλληψη και κράτηση του Καβάλα. Εντονότατες επίσης οι διαμαρτυρίες στο εσωτερικό της Τουρκίας, όπου εκτός απ τα κόμματα της Αντιπολίτευσής, οργανώσεις της κοινωνίας και μεμονωμένοι πολίτες αψηφούν τον αυταρχισμό του Ερντογάν και βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Ακόμη και στο Αϊβαλί ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους διαμαρτυρόμενος.

Αναμεσά στις χιλιάδες διαμαρτυρίες συγκλονίζει αυτή της 71χρονης συνδικαλίστριας αρχιτεκτόνισσάς Mücella Yapıcı, που και αυτή καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλακή για εμπλοκή της στα γεγονότα του πάρκου Γκεζί, όπου επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Δεν νομίζω ότι είναι η τελευταία μου λέξη. Δεν έκανα κλοπές, δεν έζησα μέσα στη διαφθορά. Με τιμά η ζωή μου. Ελπίζω να βιώστε την ίδια τιμή όταν φθάσετε στην ηλικία μου». Πάντως ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε μετά την δικαστική απόφαση τις κατηγορίες του εναντίον του Οσμάν Καβάλα, παρά τις εκκλήσεις να αφεθεί ελεύθερος από δυτικές κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς.«Η ετυμηγορία που απαγγέλθηκε σε βάρος κάποιου αναστάτωσε πολύ ορισμένους κύκλους. Αυτός ο κάποιος ήταν ο «Σόρος της Τουρκίας» και παρασκηνιακός συντονιστής των γεγονότων του Γκεζι», παραλληλίζοντας τον Καβάλα με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο ουγγρικής καταγωγής Τζορτζ Σόρος, μαύρο πρόβατο αρκετών αυταρχικών καθεστώτων. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey