Οι εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

21/11/2021 - 11:00

Σε 15 μέρες πραγματοποιούνται οι εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη του νέου προέδρου του χώρου και το γεγονός αυτό, όπως όλοι οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ξεπερνά τα «στενά» όρια του συγκεκριμένου κόμματος καθώς μπορεί να επηρεάσει όλο το πολιτικό σκηνικό, προκαλώντας ανάλογα με τις εξελίξεις που θα προκύψουν, γενικότερες  ανακατατάξεις. Η τραγική δε απώλεια της μέχρι πρότινος προέδρου του ΚΙΝΑΛ, της Φώφης Γεννηματά, προκάλεσε τεράστια συγκίνηση στην κοινή γνώμη στρέφοντας τα φώτα της δημοσιότητας στο χώρο και επαναφέροντας μνήμες σε ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, που ψήφιζε για δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ. Η εσωκομματική αυτή αναμέτρηση, όπως άλλωστε δείχνουν και οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα κριθεί μεταξύ τριών από τους υποψηφίους, του Ανδρέα Λοβέρδου , του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιώργου Παπανδρεου, με αμφίβολο το τελικό αποτέλεσμα, όπως και το πιθανό δίδυμο που θα προκύψει. Οπως άγνωστος παραμένει και ο αριθμός του εκλογικού σώματος που θα κατευθυνθεί στις εσωκομματικές κάλπες για να επιλέξει τον νέο πρόεδρο του χώρου, αφού πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να τον επηρεάσουν, όπως είναι η πανδημία και οι καιρικές συνθήκες. Και έχει πολύ μεγάλη σημασία ποια θα είναι η προσέλευση στις κάλπες, ποιο θα είναι δηλαδή το εκλογικό σώμα που θα εκλέξει τον νέο ηγέτη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, γιατί αυτό το στοιχείο, όπως πολλοί εκτιμούν, θα κρίνει εν πολλοίς και το αποτέλεσμα. 

Οι δύο κύριοι διεκδικητές 

Οπως επίσης αυτό που θα μετρήσει στην επιλογή του κόσμου που θα πάει στις κάλπες, είναι τι προσδοκά από τον νέο ηγέτη και ποιο είναι το κυρίαρχο ζήτημα για την προτίμησή του. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους έχει πολύ μεγάλη σημασία αν αυτοί που θα ψηφίσουν θα προέρχονται μόνο από τον στενό πυρήνα των ψηφοφόρων του σημερινού ΚΙΝΑΛ, ή αν θα προέρχονται από ένα ευρύτερο εκλογικό σώμα, ενδεχομένως πρώην ψηφοφόροι από το ΠΑΣΟΚ που το εγκατέλειψαν και είτε κατευθύνθηκαν σε άλλα κόμματα, είτε απογοητευμένοι απήχαν και δεν ψήφισαν και τώρα ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς και θέλουν και αυτοί να πάρουν θέση. Το στενό ή διευρυμένο λοιπόν εκλογικό σώμα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, χωρίς καμιά αμφιβολία. Από εκεί και πέρα έχει σημασία ποιο είναι το ζητούμενο και το κυρίαρχο διακύβευμα για την επιλογή της νέας ηγεσίας, η ανανέωση, η ενότητα του χώρου ή η ενίσχυσή του και η νίκη του στις επόμενες εκλογές. Αν επικρατήσει στη λογική του εκλογικού σώματος που θα ψηφίσει ότι κινδυνεύει η ενότητα του χώρου - αλλά μιλάμε για έναν χώρο που τα τελευταία χρόνια κινείται σε μονοψήφια νούμερα- και ότι αυτό είναι το μείζον τότε ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πολλές πιθανότητες να είναι αυτός ο νικητής, γιατί εμφανίζεται με πιο χαμηλούς τόνους, εκφράζοντας και την ανανέωση ως νέο ηλικιακά πρόσωπο. Αν όμως κυρίαρχο ζήτημα στην επιλογή του κόσμου καταστεί η εκλογική ενίσχυση του χώρου στις επόμενες εκλογές, θεωρώντας ότι δεν κινδυνεύει η ενότητα, τότε ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει σαφές προβάδισμα να είναι αυτός ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως ο ίδιος ήδη έχει προαναγγείλει ότι θα είναι αν αυτός εκλεγεί.    

Και η περίπτωση Παπανδρέου 

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο έτερος διεκδικητής της ηγεσίας, ο Γιώργος Παπανδρέου, έχει τις λιγότερες πιθανότητες, από τους δυο κύριους υποψήφιους της ηγεσίας, να αναδειχθεί αυτός νικητής. Γιατί κουβαλά, πέρα από το «βαρύ» όνομα και πολλές «αμαρτίες» και σε σχέση με την ενότητα του χώρου όντας διασπαστής του σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, που κινδύνεψε ακόμη και να βρεθεί εκτός Βουλής και πάντως δεν είναι ένα πρόσωπο που παραπέμπει σε ανανέωση του χώρου και σε φυγή προς τα εμπρός που έχει ανάγκη ο χώρος. Οι κάλπες πάντως είναι γνωστό πως πάντα κρύβουν εκπλήξεις και ως τέτοια μπορεί και να προκύψει! Το βέβαιο είναι ότι η υποψηφιότητα Παπανδρέου έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας σε αυτήν την εσωκομματική αναμέτρηση και ενδεχομένως να παίξει ρόλο στην μαζικοποίηση των εκλογών, ενεργοποιώντας κόσμο είτε για να τον ψηφίσει, είτε για να τον... «καταψηφίσει» επιλέγοντας άλλους υποψηφίους που ίσως αν δεν ήταν και αυτός υποψήφιος και να παρέμενε στον ...καναπέ του! Οπως και να έχει η εκλογή της νέας ηγεσίας στον συγκεκριμένο χώρο είναι ένα σημαντικό γεγονός εν όψει των πολιτικών εξελίξεων, που έπονται και ενδεχομένως να προκαλέσει ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, όπως ήδη αποτυπώνονται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ιδωμεν! 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey