Οι επιστημονικές κατακτήσεις στην Ευρώπη του 18ου και 19ου αιώνα

26/02/2018 - 13:59

Οι εξελίξεις στην Ευρώπη τον 18ο αιώνα και κύρια το «κίνημα» του Διαφωτισμού, που είναι κατά βάση πολιτικός στοχασμός, αλλά συνδυάζεται με τη Φυσική και με τα Μαθηματικά, μπόρεσε να οδηγήσει τον άνθρωπο στο μονοπάτι για να λύσει τα προβλήματα πολιτικής φύσης που τον ενδιέφεραν. Έδωσε το λάκτισμα, από τον 18ο αιώνα και μετά και κυρίως τον 19ο αιώνα, στην ανάπτυξη των επιστημών και της τεχνολογίας!

Η επιστήμη έχει αναπτυχθεί στο παρελθόν σε πολλά επίπεδα. Είχαν μπει οι βάσεις με τους λαούς της Μεσοποταμίας, της Αιγύπτου, τους Έλληνες, τους Κινέζους, τους Ινδούς και τους Άραβες. Ο δυτικός κόσμος είχε επαφές με τους Άραβες και από αυτούς άντλησε πολλά. Άντλησε θέματα και γνώσεις που αφορούσαν στην ιατρική, γνώσεις που αφορούσαν στα Μαθηματικά, στη Χημεία, στην Αστρονομία κλπ.. Γνώσεις, που και οι Άραβες είχαν αντλήσει από τους Ινδούς και από τους αρχαίους Έλληνες... Το θέμα είναι, ότι από τον 17ο αιώνα στη Γαλλία, στην Αγγλία, στην Ολλανδία, υπήρξε μια πραγματική επανάσταση στο επιστημονικό ενδιαφέρον και στην ανάγκη να κατανοηθεί ο κόσμος, με την αποκωδικοποίηση των δυνάμεων της φυσικής, να αναπτυχθεί η μηχανική κλπ..

Η Αναγέννηση παρήγαγε γίγαντες, όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι (Leonardo da Vinci), ένας άνθρωπος πραγματικά γιγαντιαίος σε όλες του τις επιδόσεις: αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, μουσικός, εφευρέτης, μηχανικός, ανατόμος, γεωμέτρης, παλαιοντολόγος και γιατρός! Όπως ο Τζορντάνο Μπρούνο (Giordano Bruno), φιλόσοφος, μαθηματικός, ποιητής και αστρονόμος, τον οποίο το 1600 έκαψε η Ιερά Εξέταση στην πυρά, γιατί μελετούσε τη φύση και το ηλιοκεντρικό σύστημα, το άπειρον του σύμπαντος και πίστευε ότι όλη η φύση αλληλεπιδρά και ότι ο άνθρωπος είναι τμήμα της φύσης. Όπως ο Γαλιλαίος (Galileo Galilei), φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιστημονική επανάσταση, ο Γουτεμβέργιος (Johannes Gutenberg), ο οποίος εφηύρε την τυπογραφία -μεγάλο βήμα στη ζωή της δυτικής Ευρώπης στα μέσα του 15ου αιώνα. Η ανακάλυψη αυτή έπαιξε ρόλο σε όλα τα επίπεδα της επιστημονικής ανάπτυξης. Και βέβαια τη δημιουργία μουσείων, και ακαδημιών των επιστημών στη Γαλλία και στην Αγγλία. Τον 18ο αιώνα και η Ρωσία απέκτησε Ακαδημία Επιστημών. Μάλιστα, οι ίδιες οι διοικήσεις, οι ίδιες οι κυβερνήσεις υποβοηθούσαν στον 18ο και 19ο αιώνα, τους εφευρέτες σε αυτή τους τη δράση. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν ο Μέγας Ναπολέων (Napoléon Bonaparte), με το που έγινε αυτοκράτορας της Γαλλίας, στα 1799, εισέβαλε στην Αίγυπτο και για ένα διάστημα διοίκησε ένα τμήμα της, πριν απομακρυνθεί από τους Άγγλους. Στην εκστρατεία αυτή είχε μαζί του ένα λαμπρό επιτελείο επιστημόνων, οι οποίοι κατέγραφαν, μελετούσαν (και αποδομούσαν φυσικά)!

Η Αγγλία, η οποία στο τέλος του 18ου αιώνα, μετά το 1770 μπήκε στη Βιομηχανική Επανάσταση, είχε για 50 περίπου χρόνια την προτεραιότητα της παραγωγής των περισσοτέρων εφευρέσεων στον κόσμο. Η Αγγλία του 1780 με 1850, πραγματικά είναι η ατμομηχανή του κόσμου στην εξέλιξη αυτή, εξάλλου και η ατμομηχανή είναι εφεύρεση βρετανική. Η Αγγλία είναι η πρώτη χώρα που απέκτησε και σιδηροδρομικό δίκτυο μετά το 1830. Το 1830, η πρώτη γραμμή σιδηροδρόμου που λειτούργησε στη Γη κάλυψε την απόσταση Λίβερπουλ-Μάντσεστερ και ο εφευρέτης είναι ο Τζορτζ Στίβενσον (George Stephenson). Σε αυτήν τη χώρα δημιουργήθηκε το 1845 το πρώτο ελικοφόρο πλοίο, δημιουργήθηκαν εξαιρετικά έργα μηχανικής, όπως εντυπωσιακές γέφυρες, που μπόρεσαν να καλύψουν αποστάσεις μεγάλης κλίμακας, ώστε να μπορούν να κινούνται τα τρένα, φράγματα κλπ.. Όλα αυτά έγιναν δυνατά χάρη στις εφευρέσεις που στο μεταξύ είχαν μεσολαβήσει. Η πόλη του Λονδίνου στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα φωταγωγείται με αέριο. Αργότερα θα υπάρξει ο ηλεκτρισμός, ο οποίος αποκτά την ωριμότητα των εφευρέσεων σε σχέση με τις λειτουργίες του και τις δυνατότητές του προς το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα και κάνει τη διαφορά. Ο ηλεκτροφωτισμός πλέον θα σαγηνεύει πραγματικά τα πλήθη...

Στο τέλος του 19ου αιώνα, ο κόσμος εκστασιαζόταν με αυτό το θαύμα των εξελίξεων, τις χιλιάδες εφευρέσεις, όπως αυτές που αφορούσαν στον ηλεκτρισμό και στην τεχνολογία και σχετίζονται με σπουδαίους εφευρέτες, όπως ο Τέσλα (Nikola Tesla), ο Έντισον (Thomas Alva Edison), ο Γουίτστον (Sir Charles Wheatstone), ο Μορς (Samuel Finley Breese Morse), ο Μούρντοχ (William Murdoch) κ.α.π.. Η βιομηχανική επανάσταση ήταν πλέον γεγονός σε ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη. Ο καπιταλισμός βρίσκεται, πλέον, στο ζενίθ της ανάπτυξής του... Μέσα από τον ιστορικό λάκκο των λεόντων,

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey