Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν...

29/08/2021 - 16:00

«Η απόφαση είναι ειλημμένη ότι δεν αντέχει η χώρα μας και ιδιαίτερα τα νησιά μας να υποστούν ξανά ένα 2015» είπε , στο «Ε» ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη γιατί τους επόμενους μήνες μπορεί να παρατηρηθούν ροές και πίεση στα σύνορα.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο εμφάνισης μεταναστευτικών ρευμάτων λόγω της κρίσης στο Αφγανιστάν ο κ. Λογοθέτης είπε ότι στο κομμάτι της υποδοχής ορθά υπήρχε μία προετοιμασία εδώ και καιρό. Ωστόσο επισήμανε ότι η χώρα μας δεν θα δεχτεί καινούργιες αυξημένες ροές. «Δεν μπορεί να δει ξανά την εικόνα που ζήσαμε το 2015 με χιλιάδες ανθρώπους. Θέλω να το γνωρίζουν όλοι, ότι αν υπάρχει απειλή για κάτι τέτοιο. Προς το παρόν δεν έχει ξεκινήσει καμία έξοδος Αφγανών πολιτών από το Αφγανιστάν. Τα πράγματα εκεί είναι πολύ δύσκολα ακόμη, οι άνθρωποι κρύβονται. Δεν υπάρχει ακόμη αναφορά μετακίνησης ανθρώπων. Ακόμη υπήρξε δήλωση Ερντογάν σύμφωνα με την οποία και η Τουρκία δεν προτίθεται να συμμετέχει ως ενδιάμεσος χώρος σε αυτή τη μετακίνηση Αφγανών πολιτών προς την Ευρώπη. Παράλληλα παρατηρούμε ότι πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και χώρες ανά τον κόσμο υποδέχονται απευθείας με πτήσεις ανθρώπους από το Αφγανιστάν που θέλουν να φύγουν γιατί φοβούνται.  Νοιαζόμαστε ενισχύοντας την άμυνα της χώρας μας στα σύνορα, για να μην κινδυνεύουμε από την όποια εργαλειοποίηση από πλευράς Τουρκίας αυτών των ροών. Νομίζω ότι ό,τι πρέπει να γίνει έχουμε τον ικανό χρόνο να το κάνουμε και θα το κάνουμε. Η απόφαση είναι ειλημμένη ότι δεν αντέχει η χώρα μας και ιδιαίτερα τα νησιά μας να υποστούν ξανά ένα 2015. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και ευχόμεθα και όλοι οι υπόλοιποι που είναι στο ενδιάμεσο να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Επειδή όμως η αξιοπιστία της γείτονος είναι γνωστή νομίζω ότι και εμείς πρέπει να είμαστε με τα μάτια ανοιχτά και να προσπαθούμε καθημερινά να είμαστε προετοιμασμένοι για όποια πίεση. Προφανώς δεν θα φτάσει η πίεση αυτή επίπεδα του 2015 μπορεί όμως να παρατηρηθεί να υπάρχουν κάποιες ροές, μια αυξημένη πίεση στα σύνορα σε ένα διάστημα από δω έως σε 3-4 μήνες»

Τα παραπάνω λεχθέντα ασφαλώς και απηχούν τις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία σπεύδει διά των εκπροσώπων της να κάνει σαφές ότι δεν προτίθεται να ανεχθεί καταστάσεις του 2015 με τις αθρόες ροές προσφύγων να περνούν μέσω των νησιών μας προς τις ευρωπαικές χώρες. Σήμερα πλέον μετά από αυτές τις τραγικές εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος κανείς δεν δικαιούται να αιφνιδιαστεί. Σήμερα τα θαλάσσια σύνορα φυλάσσονται και καλά είναι να υπάρχει πρόσθετη επιφυλακή γιατί οι καιροί είναι «πονηροί» και τα γεωπολιτικά παιχνίδια είναι παρόντα ,αφού η κατάσταση στο Αφγανιστάν παραμένει έντονα φορτισμένη, μετά και τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις.

Και η «θωράκιση» της Λέσβου

 Ο κ. Λογοθέτης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι τα νούμερα των διαμενόντων στη Λέσβο έχουν «πέσει» και οι μετανάστες - πρόσφυγες αριθμούν περί τις 4000 συνολικά, αριθμός ωστόσο πολύ μεγάλος σε σχέση με τι υπάρχει σε όλα τα άλλα νησιά υποδοχής , όπου παραμένουν μερικές εκατοντάδες. Και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τα όσα αναμένονται δεν επιτρέπουν και πολύ αισιοδοξία για το τι αναμένεται από τη γείτονο χώρα σε σχέση με τις επιστροφές, οριστικά απορριφθέντων αιτούντων άσυλο, που αριθμούν περί τα 2000 περίπου άτομα στα νησιά , η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βρίσκονται στη Λέσβο. Τούτων δοθέντων επιβάλλεται η καλύτερη και αποτελεσματικότερη   θωράκιση του νησιού, προκειμένου να μη ξαναζήσουμε καταστάσεις του πρόσφατου παρελθόντος. Είναι αναγκαίο να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του «κλειστού» και καλά ελεγχόμενου κέντρου υποδοχής εκτός κατοικημένης περιοχής. Δυστυχώς όμως όσοι θα εξακολουθούν να παραμένουν στην προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ θα αναγκαστούν να περάσουν , παρά τις αρχικές προβλέψεις, και δεύτερο χειμώνα εκεί, αφού η νέα δομή καλώς εχόντων των πραγμάτων μετατίθεται για ολοκλήρωση προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022 στην καλύτερη εκδοχή. Το μόνο ευχάριστο για τους διαμένοντες στην προσωρινή δομή είναι ότι τα έργα που έχουν γίνει και η ενίσχυση σε υποδομές φιλοξενίας με τα κοντέινερ από τον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, δημιουργούν καλύτερες συνθήκες διαμονής, γεγονός όχι ευκαταφρόνητο, αν και το ζητούμενο για την τοπική κοινωνία είναι να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα ο Καρά Τεπέ, προκειμένου να αλλάξει όψη και η ευρύτερη περιοχή που τόσα χρόνια υποχρεώθηκε να συμβιώνει με τραγικές καταστάσεις. Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και οι φόβοι που προκαλούν οι πιθανές και αναμενόμενες νέες προσφυγικές ροές από τη χώρα αυτή, υποχρεώνει όλες τις εμπλεκόμενες αρχές, αλλά και τους τοπικούς φορείς που έχουν ρόλο στην υπόθεση αυτή να επαγρυπνούν για να μην έχουμε νέα πισωγυρίσματα, τώρα που φαίνεται να έχουν μπει τα πράγματα σε μια ...ρότα. Και εδώ δεν χωρούν λαικισμοί και διχαστικές λογικές γιατί το διακύβευμα για το νησί μας είναι να μη ξαναζήσει εικόνες του 2015 και επί αυτού θα πρέπει να υπάρχει κοινή γραμμή απ όλους. Αυτό θα δείξει και την υπευθυνότητα των τοπικών αρχών, αλλά και την προσαρμοστικότητα τους στα νέα δεδομένα που δεν επιτρέπει προχειρότητες και ανεύθυνες τακτικές. Ιδωμεν!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey