Οι διευκρινίσεις Μηταράκη...

18/09/2021 - 13:00 Ενημερώθηκε 18/09/2021 - 18:02

Ο υπουργός Μετανάστευσης Ν.Μηταράκης απαντώντας σε ερώτηση, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κεντρικό μέσο ενημέρωσης, αν η κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας είναι νεκρό γράμμα, απ τη στιγμή που η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα της Ελλάδας που μεταφέρεται στη γείτονα χώρα μέσω της Ε.Ε. για την επιστροφή 1.908 µεταναστών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, έσπευσε να διευκρινίσει πως έχουν τα πράγματα, δίνοντας εξηγήσεις και για τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου, που όταν γνωστοποιήθηκαν ξένισαν και προκάλεσαν και κάποιες αντιδράσεις. Το θέμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για τη Λέσβο , δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προς επιστροφή μεταναστών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και έχουν απορριφθεί οριστικά οι αίτησεις ασύλου τους, παραμένουν  κυρίως στο νησί μας, με ότι αυτό σημαίνει για την αποσυμφόρησή του. Στην απάντησή του ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι «σε καµία περίπτωση η κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας δεν είναι κενό γράµµα». Σημειώνοντας  ότι « η Τουρκία καλείται να εκπληρώσει δύο ουσιαστικές δεσµεύσεις που έχει αναλάβει: την αποτροπή των παράνοµων µετακινήσεων προς την Ευρώπη και την επιστροφή αυτών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί σε κανένα από τα αιτήµατά µας», προσθέτοντας ότι «οι δικαιολογίες που επικαλέστηκε δεν πείθουν, καθώς υπάρχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού. Γι’ αυτό και δεν µείναµε εκεί.»

Οι  νομοθετικές παρεμβάσεις

Και ο υπουργός εξήγησε γιατί η χώρα μας δεν περιορίστηκε στα μέχρι τότε δεδομένα, αλλά «οπλίστηκε» και νομοθετικά. «Προχωρήσαµε, τόνισε, και στην έκδοση ΚΥΑ, που αναγνωρίζει πως η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα και πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις εξέτασης αιτηµάτων διεθνούς προστασίας πολιτών µε χώρα καταγωγής τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, τη Σοµαλία. Στην πράξη, αυτό σηµαίνει ότι όλα τα αιτήµατα όσων -από αυτές τις εθνικότητες- έρχονται στη χώρα µας µέσω Τουρκίας κρίνονται ως απαράδεκτα και απορρίπτονται. Γεγονός που αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την είσοδο στη χώρα μας, καθώς γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν θα πάρουν θετική απόφαση ασύλου.» Δεν γνωρίζουμε αν αυτή η νομοθετική παρέμβαση θα επηρεάσει τις εξελίξεις και θα ανατρέψει προηγούμενες καταστάσεις , πάντως το γεγονός ότι η Τουρκία αναγνωρίζεται ως ασφαλής τρίτη χώρα για την εξέταση αιτήσεων ασύλου για καταγώμενους από τις συγκεκριμένες αυτές χώρες, εξοπλίζει θεσμικά τη χώρα μας για να απορρίψει τις αιτήσεις ασύλου των παράνομα εισελθόντων από τις χώρες αυτές, μέσω Τουρκίας. Και έχει σημασία αυτό το γεγονός γιατί από αυτές τις χώρες προέρχεται η συντριπτική πλειονότητα των παράνομα εισερχομένων και στη Λέσβο, μεταξύ των οποίων την πρωτοκαθεδρία έχουν οι προερχόμενοι από το Αφγανιστάν! 

Και οι δεύτερες εκτιμήσεις;

Στην ίδια  ενδιαφέρουσα συνέντευξή του ο κ. Μηταράκης απάντησε και πότε θα ολοκληρωθούν οι νέες δομές  στα νησιά  και ποια θα είναι τελικά η συνολική χωρητικότητά τους. Σημείωσε ότι σε λίγες ημέρες ξεκινά η λειτουργία της νέας, κλειστής, ελεγχόμενης δομής στη Σάμο, προβλέπεται να εγκαινιαστεί στις 18 Σεπτεμβρίου, ενώ ο χώρος της παλιάς δομής, που είναι σήμερα μέσα στο Βαθύ, πρόσθεσε ο υπουργός, παραδίδεται στον δήμο και στους κατοίκους του νησιού. Θα ακολουθήσουν οι δομές στην Κω και τη Λέρο, που ήδη γίνονται εργασίες  και μέσα στο 2022 στη Χίο και τη Λέσβο. Αυτό ωστόσο που έχει ενδιαφέρον και για τη Λέσβο είναι η αναφορά του ότι οι νέες δομές, θα είναι «σύγχρονες, ασφαλείς, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και πολύ μικρότερη χωρητικότητα από αυτήν που αρχικά είχε σχεδιαστεί, καθώς οι ανάγκες μας πλέον είναι πολύ λιγότερες». Η παραπάνω αναφορά έχει τη σημασία της, δεδομένου ότι τουλάχιστον στη Λέσβο υπάρχουν αντιδράσεις κυρίως για το μέγεθος της νέας «κλειστής» δομής που έχει  ανακοινωθεί και θα είχε ενδιαφέρον να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη του νησιού μας ποια θα είναι τελικά η χωρητικότητά της, μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν και τις «δεύτερες εκτιμήσεις» που ισχυρίζεται ο υπουργός. Γι αυτό θα ήταν χρήσιμο τώρα που και η δημοτική αρχή της Μυτιλήνης με την πρόσφατη παρέμβασή της για την επόμενη μέρα του μεταναστευτικού, ζητά συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να δημοσιοποιηθεί τι τελικά θα γίνει και αν πράγματι πάμε για μικρότερες από τις αρχικά σχεδιαζόμενες δομές. Το γεγονός δε ότι πριν μερικές μέρες μιλώντας στην εκλογική του περιφέρεια , στη γειτονική Χίο, μίλησε για τη χωρητικότητα της νέας δομής προσδιορίζοντας την στα 500 άτομα, λιγότερα δηλαδή από την αρχικά σχεδιαζόμενη. Σε τελική ανάλυση και  η τοπική κοινωνία της Λέσβου και οι φορείς της δικαιούνται να γνωρίζουν επακριβώς τι πρόκειται να γίνει και πότε. Οι καλοί λογαριασμοί πάντα βοηθούν και στην περίπτωση μας οπωσδήποτε!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey