Billie Eilish είναι η πιο επιδραστική τραγουδίστρια αυτή τη στιγμή

Μια 19χρονη φαινόμενο

22/08/2021 - 12:57

Η 19χρονη Billie Eilish, με τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία (και πάνω από 80 εκατομμύρια ακόλουθους στο instagram), είναι ένα φαινόμενο ανάλογο των Beatles.

Στις εμφανίσεις της φέρνει το πλήθος στα όρια της έκστασης. Στη δεκαετία του 60 υπήρξε η μπητλομανία. Σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε για μία EilishMania, με επαινετικό λόγο επίσης, αφού δεν αποτελεί μια κακόβουλη υστερία.

Στην σύγχρονη νεανική μουσική, το έργο της Billie Eilish, καταγράφεται ως θετικό σημείο καμπής, διότι προκαλεί αξιοσημείωτη αλλαγή στις προτιμήσεις της νεολαίας. Κατατροπώνει την έως τώρα κυριαρχία της τραπ, επαναφέρει την μελωδία, την αισθητική, τον ευφυή στίχο, αποθεώνει την ποιοτική έκφραση, ενώ στέκεται πολύ μακριά από την εύκολη (κιτς) στιχοποιία.

Η Billie Eilish, είναι το πραγματικά καλό νέο. Κοινωνικά κρινόμενη, σπέρνει ιδέες αξιοπρέπειας και ελευθερίας. Εάν η μουσική έχει τη δύναμη να επιδρά στην εξέλιξη της συλλογικής συνείδησης, τότε, ίσως κάποιοι από τους πολυάριθμους νέους που την ακολουθούν, να μπορέσουν να δουν με τα φρέσκα μάτια της δημιουργικής αλλαγής, τον γέρικο κόσμο.

Πιο ευτυχισμένη από ποτέ δηλώνει στον νέο (δεύτερο) δίσκο της Happier than Ever. Όχι γιατί βρίσκει τον ιδανικό σύντροφο αλλά γιατί απομακρύνεται από κάποιον χειριστικό, και τις αδιέξοδες έως βασανιστικές καταστάσεις. When I'm away from you/I'm happier than ever. Είναι ο δίσκος της χρονιάς.

Στο ομώνυμο τραγούδι του δίσκου, ο δρόμος για την ευτυχία ορίζεται ως μια οργανωμένη απόδραση από μία κατάσταση δυστυχίας.

Το Happier than Ever, στην αρχή ξεγελάει, μοιάζει σαν νοσταλγική μπαλάντα. Η Μπίλλυ μοιάζει να περιγράφει πολύ μελωδικά τον πόνο ενός χωρισμού όπου το άλλο πρόσωπο φαίνεται να της λείπει. Όχι. Στην εξέλιξη αναδεικνύεται το πραγματικό νόημα. Ένας πλημμυρισμένος χώρος είναι η προηγούμενη φυλακή της. Οι μνήμες των επώδυνων χειριστικών καταστάσεων που της είχε προκαλέσει ο άλλος, σαν ισχυρές βόμβες σκάνε γύρω της.

Γρήγορα όμως, αναδύεται κραυγαλέα η απόφαση από όλα αυτά τα shits να ξεφύγει. Είναι ένας ύμνος στην ελευθερία και την αυτογνωσία. Είναι το απόλυτο τραγούδι για μια κοπέλα που δεν θέλει να είναι κανενός θύμα. Το βίντεο του τραγουδιού που έχει σκηνοθετήσει η ίδια, ανέβηκε στο Youtube πριν δύο εβδομάδες και ξεπέρασε τα 32 εκατομμύρια views.

Η Billie Eilish τραγουδά με μία μοναδική τεχνική, με ανάσες, μουρμουρητά, ψιθύρους και μικρές κραυγές. Αναμφίβολα, εκτός από την εκπληκτική ερμηνεία της, μπορεί να βραβευθεί, και για την σκηνοθεσία. Στα βίντεό της, δημιουργεί με αξιοθαύμαστη σκηνοθετική ικανότητα, πρωτότυπες συμβολικές εικόνες. Οι εικόνες αυτές, συμπληρώνουν και επεκτείνουν το νόημα του στίχου.

Ένα παράδειγμα είναι και το Therefore I Am, το βίντεο του τραγουδιού από τον καινούργιο της δίσκο. Ο στίχος αναφέρεται σε κάποιον hater που της άσκησε κριτική για το σώμα της και που ο οποίος νομίζει ότι είναι πολύ φιλοσοφημένος τύπου «I Think Therefore I Am».

Ο στίχος…

I'm not your friend

Or anything, damn

You think that you're the man

I think, therefore, I am

επαναπροσδιορίζει το νόημα της φράσης του Γάλλου φιλόσοφου René Descartes «cogito, ergo sum» ή «I think, therefore I am», δηλαδή «Σκέφτομαι άρα υπάρχω».

Εάν οι haters που καραδοκούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (και όχι μόνο γι αυτή) το κάνουν μόνο για να αισθάνονται πως υπάρχουν, τότε η σκέψη τους είναι ανελεύθερη και εντελώς μακριά από το πραγματικό νόημα της ιστορικής φράσης του φιλοσόφου. Αυτό θέλει να πει η Billie Eilish διαχωρίζοντας και τη θέση της με τον στίχο «I don't want press to put your name next to mine/We're on different lines». Η ίδια, δεν απαντά με ύβρεις, αλλά με χιουμοριστικό τρόπο.

Και στο συνοδευτικό βίντεο του τραγουδιού, εμφανίζεται σε άδειο σούπερ μάρκετ να «κλέβει» διάφορα τρόφιμα από τα ράφια και να τρώει ό,τι γουστάρει.

Είναι ίσως μια προβοκατόρικη εικόνα που θέλει να προκαλέσει όσους έγραψαν πως είναι χοντρή και να σταματήσει να τρώει. Το νόημα του βίντεο είναι: είμαι ελεύθερη και χαρούμενη για το σώμα μου και τρώω αυτό που μ’ αρέσει.

Η Billie Eilish είναι Αμερικανίδα, γεννημένη στις 18 Δεκεμβρίου 2001. Πρωτοεμφανίστηκε το 2015 με το τραγούδι της Ocean Eyes. Σε συνεργασία με τον αδελφό της Φινέα, έχει παραδώσει έως τώρα δύο εκπληκτικούς δίσκους.

●When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (2019)

●Happier Than Ever (2021)

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey