Μάνα

17/05/2019 - 12:10

Αγαπημένοι μου αναγνώστες,

Αύριο, δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, εορτάζεται σε όλον τον κόσμο η Γιορτή της Μητέρας. Μεγάλη και σημαντική γιορτή, που αναγνωρίζει και τιμά την γυναίκα σαν μητέρα. Για τους Χριστιανούς η γιορτή της μητέρας ταυτίζεται με την Υπαπαντή της Θεοτόκου, ευκαιρία λοιπόν να τη γιορτάζουμε διπλά, περιποιώντας σε αυτήν τιμή μεγάλη.

Η γυναίκα, ως μητέρα, επωμίζεται την αγιότερη ευθύνη και την υψηλότερη αποστολή από όσες εμπιστεύθηκε ο Θεός στον άνθρωπο, μας λέει σε εισήγησή της η κ. Δέσποινα Τσιάνου, Ἰατρός, Μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων. Την εμπιστεύτηκε όχι μόνο να υφάνει στα σπλάχνα της τη ζωή, το παιδί της, αλλά και να το γαλουχήσει, να το διαπλάσει, να το εμπνεύσει, να το οδηγήσει στην ελευθερία και την ευτυχία. Να του μάθει την υπευθυνότητα, την αφοσίωση, τον σεβασμό, την καλοσύνη, την αισιοδοξία, την ευγένεια, την προσφορά. Να το βοηθήσει να χτίσει έναν υγιή ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο και να ζήσει έτσι τη ζωή του.

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες ανακάλυψαν ότι η ψυχική υγεία του παιδιού διαμορφώνεται ήδη από την περίοδο της κυήσεώς του και ενώ είναι ακόμα έμβρυο. Είναι συνυφασμένη με την ψυχική διάθεση της μητέρας του και από την συναισθηματική της τοποθέτηση απέναντι στην κύησή της. Η γυναίκα λοιπόν με το χάρισμα της μητρότητας, κρατάει στα χέρια της όχι μόνο την σωματική αλλά και την ψυχική υγεία του παιδιού της ήδη πριν να το γεννήσει! Γι’ αυτόν τον λόγο ο καθηγητής Ψυχολογίας και κοινωνικής Παιδαγωγικής Λέο Μπουσκάλια συμβουλεύει τη μάνα: «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να κάνεις τον εαυτό σου τον σπουδαιότερο, τον πιο θαυμάσιο, τον πιο αξιαγάπητο άνθρωπο του κόσμου, γιατί αυτό θα δώσεις στα παιδιά σου».

Μάνα!! Δεξαμενή αγάπης αστείρευτης, υπομονής, θαλπωρής, καταφυγή, στήριγμα και κυματοθραύστης της οικογένειας. Λέει ο Erich Fromm στο βιβλίο του Η τέχνη της αγάπης: «Η μόνη αγάπη χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς όρους, χωρίς εκπλήρωση δικών της προσδοκιών, είναι η αγάπη της μάνας προς το παιδί της. Όλες οι άλλες αγάπες, ακόμα και αυτή του πατέρα είναι υπό όρους!»

Αυτή η απροϋπόθετη αγάπη, προσφέρει αίσθημα ασφάλειας προς το παιδί και αποτελεί εγγύηση της ψυχικής του υγείας. Ας σκεφτούμε τι σημαίνει για την ψυχή μας, αν κάποιος μπορούσε να μας πει: «Σε αγαπώ πολύ, θα σε αγαπώ ό,τι κι αν γίνει, ό,τι κι αν κάνεις. Ακόμα κι αν κάνεις το μεγαλύτερο λάθος. Θα είμαι κοντά σου ακόμα κι αν μου φερθείς με αχαριστία». Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε οι ψυχολόγοι, οι ψυχίατροι και τα ψυχιατρεία θα είχαν σίγουρα λιγότερη δουλειά! Αυτές τις κουβέντες μόνο από την Μάνα του μπορεί κάποιος να ακούσει.

Ας θυμηθούμε, κλείνοντας, το γνωστό ποίημα του γάλλου ποιητή, συγγραφέα και δραματουργού Jean Richepin με τίτλο «Η καρδιά της μάνας»

Ένα παιδί, μοναχοπαίδι αγόρι,

αγάπησε μιας μάγισσας την κόρη.

 

- Δεν αγαπώ εγώ, του λέει, παιδιά,

μ αν θέλεις να σου δώσω το φιλί μου,

της μάνας σου να φέρεις την καρδιά

να ρίξω να τη φάει το σκυλί μου.

 

Τρέχει ο νιος, την μάνα του σκοτώνει

και την καρδιά τραβάει και ξεριζώνει.

Και τρέχει να την πάει, μα σκοντάφτει

και πέφτει ο νιος κατάχαμα με δαύτη.

 

Κυλάει ο νιος και η καρδιά κυλάει

και την ακούει να κλαίει και να μιλάει.

Μιλάει η μάνα στο παιδί και λέει:

 

- Εχτύπησες, αγόρι μου; και κλαίει!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey