Μήπως να προβληματιστούμε κι εμείς γι' αυτά που λέει ένας αποδεδειγμένα δημοκρατικός πολιτικός;

Μακρόν: Τέλος στην ανοχή του ισλαμισμού

04/10/2020 - 18:37

Ήταν σίγουρα μια από τις πλέον αναμενόμενες ομιλίες του Εμανουέλ Μακρόν, αυτή που έδωσε σήμερα από την κωμόπολη Μυρό (Mureaux), 42 χλμ βόρεια του Παρισιού. Για τον τίτλο της ομιλίας του επέλεξε ο ίδιος έναν σχετικά πρωτόγνωρο όρο, τον όρο "Séparatisme", που εκφράζει τις αποσχιστικές τάσεις σε μία κοινωνία. Τάσεις που οδηγούν έμμεσα στον κίνδυνο ενός "ισλαμιστικού αυτονομισμού",  σε σχέση με τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος έδειξε αποφασισμένος να δώσει ένα τέλος στις έως τώρα χρόνιες ανοχές και τα λάθη.

Λίγες μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση έξω από τα πρώην γραφεία του Σαρλί Εμπντό ο πρόεδρος επέλεξε να δώσει την ομιλία, την οποία ακολούθησε συνέντευξη τύπου, από την πόλη Mureaux με πληθυσμό πολλαπλών εθνικοτήτων, που αναφέρεται στη Γαλλία ως παράδειγμα για την καταπολέμηση της κοινωνικής απομόνωσης και του ισλαμιστικού προσηλυτισμού.

Σε πέντε μεγάλους άξονες στηρίζει ο πρόεδρος τη μελλοντική δράση και τα μέτρα πρόληψης κατά της ριζοσπαστικοποίησης: δημόσιες υπηρεσίες, ενώσεις πολιτών, σχολεία, ανεξαρτησία του Ισλάμ στη Γαλλία και αγάπη στη Δημοκρατία.  Προβλέπει δε να παρουσιάσει το σχετικό νομοσχέδιο "κατά των αποσχιστικών τάσεων στην κοινωνία" στο υπουργικό Συμβούλιο στις 9 Δεκεμβρίου.

Ο ρόλος της παιδείας

Ο Εμμανουέλ Μακρόν έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο ρόλο που έχει να παίξει το σχολείο. "Η αντίσταση της Δημοκρατίας θα επιτευχθεί μέσα από το σχολείο" υπογράμμισε. "Το σχολείο είναι η καρδιά της κοσμικότητας, είναι ο κοινός μας θησαυρός" πρόσθεσε. Σε ότι αφορά τα σχολεία και την εκπαίδευση ο πρόεδρος αποφάσισε :

- Η φοίτηση στο σχολείο, από την σχολική χρονιά 2021 θα είναι πλέον υποχρεωτική από την ηλικία των 3 ετών. Μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας θα επιτρέπεται πλέον η διδασκαλία στο σπίτι.

 Θα καταργηθούν οι δάσκαλοι των "εθνικών γλωσσών" που έρχονται στη Γαλλία από Τουρκία, Μαρόκο, και Αλγερία και συχνά δεν μιλούν τα γαλλικά. Θα υπάρξει πλέον αυστηρός έλεγχος στους διορισμούς.

- Σε συνεργασία με το Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης στη Γαλλία (CFCM) θα ξεκινήσει η διαδικασία εκπαίδευσης Ιμάμηδων με απονομή σχετικού τίτλου σπουδών στη Γαλλία.

Σε  ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των θρησκευτικών ενώσεων και των τζαμιών ο πρόεδρος επιδιώκει την κατάργηση των έξωθεν χρηματοδοτήσεων από Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Τουρκία ή και από χώρες του Μαγκρέμπ (βόρεια Αφρική). Αναγνώρισε ότι συχνά χρήματα έρχονται από ιδιωτικά συμφέροντα για υποτιθέμενη βοήθεια προς αθλητικές οργανώσεις ή για βοήθεια επισιτισμού. Είναι οι τρόποι με τους οποίους οι ισλαμιστές βρίσκουν την ευκαιρία να προσηλυτίσουν τους αδύναμους. Υποσχέθηκε μεγαλύτερο έλεγχο αλλά και διεύρυνση των κριτήριων, βάσει των οποίων οι νομάρχες θα μπορούν να προχωρούν στη διάλυση των οργανώσεων.

Αγάπη στη Δημοκρατία

Η ουδετερότητα των κρατικών λειτουργών αλλά και των υπαλλήλων σε επιχειρήσεις εξουσιοδοτημένες από το κράτος είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο κατά της ισλαμιστικής προπαγάνδας. Όχι μαντίλες, όχι σεξιστικές διακρίσεις σε λεωφορεία ή μαζικά μέσα μεταφοράς. Ο νομάρχης θα έχει το δικαίωμα να κλείνει τις καντίνες όπου επιβάλλεται "θρησκευτικό" μενού ή τις πισίνες όπου δίνονται ειδικά ωράρια για τις γυναίκες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τέλος τους πάντες να συμβάλουν στην προστασία της Δημοκρατίας ώστε να μπορεί ο καθένας να ελπίζει σε αυτήν για το μέλλον του.  Μίλησε για "αγάπη στη Δημοκρατία" που "δεν προκαθορίζεται αλλά αποδεικνύεται στην πράξη".

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή Capital gr σε αναδημοσίευση από την  Deutsche Welle

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey