Κρίσιμη παράμετρος, η προσωπική ευθύνη!

29/11/2020 - 10:09 Ενημερώθηκε 29/11/2020 - 14:01

Ότι έχει χαθεί σε μεγάλο βαθμό η …μπάλα με την πανδημία του δευτέρου κύματος, είναι κάτι περισσότερο από εμφανές, αφού η διασπορά του ιού στην κοινότητα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ο αριθμός των κρουσμάτων, των ασθενών και των θανάτων βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, με τις αντοχές του συστήματος υγείας να είναι στα όριά του, γεγονός που δεν επιδέχεται περαιτέρω επιβάρυνσης, γιατί τότε θα καταρρεύσει με ό,τι θα σημαίνει αυτό.

Γι’ αυτό και η ευθύνη όλων των εμπλεκομένων επιστημόνων και πολιτικών παραγόντων, αλλά και το κάθε πολίτη ξεχωριστά, είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας και τη διασπορά της στην κοινότητα.

Τα περιοριστικά μέτρα είναι αναγκαία για να περιοριστεί το κακό, αλλά και η ιχνηλασία των κρουσμάτων είναι απαραίτητη για να μην επεκταθεί ανεξέλεγκτα η πανδημία. Όσο αυτά δεν τηρούνται με την αυστηρότητα που απαιτούν οι συνθήκες, τότε όλα τα δεδομένα είναι ανοιχτά και απ’ ότι φαίνεται, επειδή έχει χαθεί η μπάλα κυριολεκτικά, λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων, πολύ φοβόμαστε ότι η ιχνηλασία των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει χαλαρώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και έχει αφεθεί στο φιλότιμο και στην προσωπική ευθύνη του καθένα. Ο έλεγχος των εμπλεκόμενων υπηρεσιών έχει περιοριστεί στα απολύτως τοπικά, χωρίς να μπορεί να παρακολουθήσει αν οι επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων βρίσκονται πράγματι σε καραντίνα, όπως επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ή όχι.

Δυστυχώς οι έλεγχοι στο δεύτερο κύμα είναι σχεδόν ανύπαρκτοι και πάντως δεν θυμόταν σε καμία περίπτωση ότι συνέβαινε στην πρώτη φάση της πανδημίας, όπου η αυστηρότητα των ελέγχων έφερε και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα για τη χώρα μας, που αποτέλεσε υπόδειγμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, τότε.

Τώρα όμως που έχουν υποχωρήσει οι έλεγχοι και η σχολαστική τήρηση των μέτρων, και πολλά πράγματα έχουν αφεθεί στην προσωπική ευθύνη του καθένα, φαίνεται ότι αυτή η διαχείριση αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του συστήματος με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Αν αυτή η αντιμετώπιση συνεχιστεί έτσι, τότε πολύ φοβόμαστε, ότι μέχρι να υπάρξει ο εμβολιασμός σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, θα θρηνήσουμε πολλά θέματα, που θα μπορούσαν να σωθούν.

Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί με την συμβολή και των παραγόντων που πρωταγωνιστούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και με εμπλοκή των πολιτών που έχουν τεράστια ευθύνη για την προστασία των ίδιων, αλλά και των συμπολιτών τους, οικείων ή όχι, που συναναστρέφονται και έρχονται σε επαφή.

Αν αυτή η αλήθεια δεν γίνει κατανοητή και κτήμα απ’ όλους, τότε κινδυνεύουμε να θρηνήσουμε ζωές ανθρώπων που θα μπορούσαν να σωθούν και αυτό θα πρέπει να μας ταρακουνήσουν όλους πριν είναι αργά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey