Κάτι δεν πάει καλά;

04/12/2021 - 18:00 Ενημερώθηκε 05/12/2021 - 09:45

Τάραξε τα λιμνάζοντα νερά η επιστολή των μελετητών – συμβούλων επενδύσεων του Βορείου Αιγαίου, αναφορικά με τη επιεικώς αντιεπενδυτική στάση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε σχέση με τα προγράμματα ιδιωτικών επενδύσεων που η ίδια διαχειρίστηκε, και κατά γενική ομολογία τα έκανε …μαντάρα! Στο ένα πρόγραμμα που αφορούσε τις νεοϊδρυόμενες επενδύσεις, σχεδόν ενάμισι χρόνο μετά, ακύρωσε την πρόσκληση (κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά τα τελευταία 30 χρόνια από κανένα κρατικό φορέα ή φορέα της αυτοδιοίκησης) αφήνοντας στα κρύα του λουτρού μετά από τόσα έξοδα και αναμονή, εκατοντάδες νέους στην πλειοψηφία τους επενδυτές. Επίσημη εκδοχή, ότι δεν είχε χρήματα να χρηματοδοτήσει τις πολλές επενδυτικές προτάσεις που υποβλήθηκαν. Λες και δεν μπορούσε να βγάλει αποτελέσματα και να διεκδικήσει εκ των υστέρων από τα κεντρικά Υπουργεία πρόσθετους πόρους, συνεπικουρούμενη ασφαλώς από όλους τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες και εκπροσώπους φορέων. Ανεπίσημη εκδοχή – τι ανεπίσημη δηλαδή, που την …ξεφούρνισε ο Περιφερειάρχης σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου- ότι πρώτοι στην αξιολόγηση ήταν όσοι ζητούσαν επιδότηση για τουριστικά σκάφη και η «Περιφέρεια δεν θέλει να ξοδέψει χρήματα επιδοτώντας σκαφάτους»! Λες και τους είχε πιάσει κανείς από το λαιμό να βάλουν από την αρχή στην προκήρυξη τους προγράμματος στους επιδοτούμενους κλάδους τα τουριστικά σκάφη ή ακόμα χειρότερα λες και τους εμπόδιζε κανείς να μην θεωρήσουν ότι έχουν προτεραιότητα κατά την αξιολόγηση τα τουριστικά σκάφη, αφού στις επιτροπές αξιολόγησης πλειοψηφία έχουν τα στελέχη της Περιφέρειας και εκείνοι ορίζουν τα κριτήρια.  

Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά!  

Και σα να μην έφτανε αυτό το πλήγμα στο επενδυτικό κλίμα και στην εμπιστοσύνη του πολίτη στις δημόσιες αρχές που προκηρύξουν προγράμματα, ήλθε στα καπάκια και δεύτερο, αυτή τη φορά όχι από έλλειψη χρημάτων αλλά μάλλον από έλλειψη …μυαλού κάποιων εκ των εμπλεκομένων. Σε άλλο πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων της Περιφέρειας σε εγκαταστάσεις πληροφορικής, όπου τα χρήματα όχι μόνο δεν έλειπαν αλλά …περίσσευαν (είχαν υποβληθεί 44 προτάσεις που χρειάζονταν κάπου 1.200.000 Ευρώ για να χρηματοδοτηθούν όλες και το πρόγραμμα είχε προκηρυχθεί για 2.500.000 Ευρώ) απορρίφθηκαν 31 (δηλαδή το 70%!!!!!) όχι για λόγους ουσίας αλλά για λόγους από τυπολατρικούς έως και γελοίους. Ίσως κάποια στιγμή να χρειαστεί να δημοσιοποιήσουμε μερικούς από τους «λόγους» αυτούς για να γελάσει κάθε πικραμένος και να κλάψει κάθε λογικός άνθρωπος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι και σε αυτό το πρόγραμμα, τις κατευθύνσεις αξιολόγησης αλλά και την πλειοψηφία στη γνωμοδοτική επιτροπή που αξιολογεί έχουν στελέχη της Περιφέρειας.  

Τις πταιει;  

Το εύκολο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να αναζητήσει κανείς τους άμεσα εμπλεκόμενους υπαλλήλους και να τους ζητήσει ευθύνες. Όμως αυτοί, άλλοι από νοοτροπία, άλλοι πες από ευθυνοφοβία, άλλου γιατί ενδεχομένως δεν κάνουν για αυτή τη δουλειά ενώ ενδεχομένως σε κάποια άλλη να ήταν εξαιρετικοί, κι άλλοι γιατί τόσο μπορούν βρε αδερφέ, συνέβαλαν στο να δημιουργηθούν προβληματικές καταστάσεις. Με τελικούς ζημιωμένους τους υποψήφιους επενδυτές που έβαλαν χρήμα, ψυχή και ελπίδα και βλέπουν τις προσδοκίες τους να κάνουν κάτι στον τόπο τους να διαψεύδονται, το γενικότερο επενδυτικό κλίμα που δέχεται ανεπανόρθωτο πλήγμα αφού αποδεικνύεται ότι ακόμα και ακλόνητοι κανόνες ανατρέπονται, αλλά και την ίδια την αξιοπιστία της Περιφέρειας ως θεσμού Δημοκρατίας που αναιρεί το λόγο της και τις δεσμεύσεις της. Πλην όμως, την πολιτική ευθύνη καλώς ή κακώς, για τις δυσλειτουργίες και τους λανθασμένους χειρισμούς την έχει η Περιφερειακή Αρχή και ο ίδιος ο επικεφαλής της Περιφερειάρχης. Που ασφαλώς δεν είναι δουλειά του να ….αξιολογεί προσωπικά επενδύσεις ή να γεννά χρήματα που δεν υπάρχουν από το πουθενά, σίγουρα όμως είναι ευθύνη του να δίνει πολιτική κατεύθυνση στις υπηρεσίες στις οποίες προΐσταται για την προστασία του επενδυτικού κλίματος και του κάθε επενδυτή ξεχωριστά, να παρεμβαίνει διορθωτικά αλλάζοντας θέσεις και ρόλους σε στελέχη που αποδεδειγμένα δεν τα κατάφεραν σε συγκεκριμένες δουλειές ή έκανα του κεφαλιού τους και κυρίως να διεκδικεί πρόσθετους πόρους για την Περιφέρεια, τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους της γενικά. Εστω και τώρα πιστεύουμε ότι αν θέλει μπορεί να δώσει τέλος σε στείρες αντιπαλότητες που προσπαθούν να καλύψουν ευθύνες άλλων και να πάψει να θεωρεί εχθρούς αυτούς που λένε και διεκδικούν τα αυτονόητα. Αντίθετα, θεωρώντας ως όπλο την κριτική, τη συμπαράσταση και το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον των επενδυτών , των επενδυτικών συμβούλων και των φορέων και πολιτικών παραγόντων των νησιών να επιδιώξει την ομόθυμη διεκδίκηση αυτών που οι νησιώτες δικαιούνται.  

Π.Α. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey