Καθάρισμα στο "Τσαμλίκ" κάναμε ή καμώς;

07/08/2021 - 17:37 Ενημερώθηκε 07/08/2021 - 17:41

"Ένα κλειδωμένο δάσος γερνάει" ανέφερε, Νίκος Διαμαντής, Αντιστράτηγος Ε.Α. Πυροσβεστικού Σώματος, σε τηλεοπτική εκπομπή τονίζοντας ότι τα δάση για να μην έχουν την κατάληξη που βλέπουμε να έχουν τις τελευταίες ημέρες, θα πρέπει να καθαρίζονται, να έχουν δρόμους, να είναι προσβάσιμα και εν μέρει εκμεταλλεύσιμα. "Δεν κλείνουμε τα δάση και λέμε δεν γίνεται μέσα τίποτα" είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι τα κλαδιά και τα δέντρα που έσπασαν από τον χιονιά  και από τους έντονους ανέμους μέσα στα δάση δεν απομακρύνθηκαν και δεν καθαρίστηκαν. Όλα αυτά τόνισε ότι αποτελούν καύσιμη ύλη που δυναμώνει τις γλώσσες της φωτιάς γιατί βρίσκει περισσότερη τροφή και θεριεύει.

Μάλιστα ο κ. Διαμαντής είπε ότι τα πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής είναι εκείνα που θα σβήσουν την φωτιά και όχι τα αεροπλάνα. Ωστόσο τόνισε ότι για να έχουν δυνατότητες τα πεζοπόρα πρέπει να υπάρχουν και δρόμοι στα δάση αυτά για να έχουν πρόσβαση οι πυροσβέστες. 

Αυτόματα έρχονται στο μυαλό εικόνες σπασμένων δέντρων που πρωταγωνίστησαν πριν λίγους μήνες στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης - και στο δικό μας βεβαίως βεβαίως. Άραγε εμάς καθαρίζονται τα δάση γίνονται δρόμοι σε αυτά για να υπάρχει παντού πρόσβαση  ή καμώς; Μπήκαν οι αρμόδιοι στον κόπο να μπούνε στα δάση για να καθαρίσουν σπασμένα κλαδιά και δέντρα; Εντάξει κάποιος πιο κακοπροαίρετος από μας θα έλεγε ότι μπορεί να αντιληφθεί την κατάσταση από τις εικόνες στο οδικό δίκτυο καθώς το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου Μυτιλήνης - Καλλονής περνά μέσα από το γνωστό σε όλους "Τσαμλίκ" στην καθομιλουμένη... Οι εικόνες δεν είναι και οι καλύτερες και που να μπεις πιο μέσα. Όποιος τυχαίνει να κάνει δουλειές σε κτήματα ή να είναι φυσιολάτρης αντιλαμβάνεται ότι ο καθαρισμός πάσχει σε πολλά σημεία και σε κάποια άλλα είναι ανύπαρκτος. Για να μην σχολιάσουμε ότι κάποιοι περιμένουν να φτάσουν τα χόρτα σε κεντρικούς δρόμους τα δύο μέτρα για να πάνε να τα κόψουν κατά τον Ιούνιο (σου λέει μην τα κόβουμε και ξαναφυτρώνουν και ξαναπληρώνουμε εργολάβο). Ναι αλλά η ορατότητα στο οδικό δίκτυο από τις λυγαριές που γίναν δύο μέτρα δεν υπάρχει!!!

Με τις συσκέψεις "κουμπάροι" δεν κάνετε τίποτα. Δρόμους θέλει και καθαρισμό, γι' αυτά που γκρινιάζουν οι πρόεδροι των χωριών κάθε χρόνο και θα γκρινιάζουν εσαεί. Εντάξει οι πρόεδροι γκρινιάζουν για το αγροτικό δίκτυο αλλά φαντάσου αν είναι χάλια το μεγαλύτερο μέρος του αγροτικού δικτύου, το δασικό πως θα είναι! Ας παρθούν ουσιαστικά μέτρα πρόληψης προτού αρχίσει να μας ανεγουρεύει το 1152 !

Και να θυμάστε το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν...

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey