του καθηγητή Χαράλαμπου Νέμτσα

Ήταν και ο Βενιαμίν εκεί Πηγή φωτογραφίας: Antikleidi

Ήταν και ο Βενιαμίν εκεί

14/03/2022 - 20:00 Ενημερώθηκε 14/03/2022 - 16:53

«Σαν σήμερα, 13 Μαρτίου 1871, ο Ουίλιαμ Χέρσελ έκανε τη σπουδαιότερη ανακάλυψή του. 

Καθώς παρατηρούσε τον ουρανό από τον κήπο του με ένα τηλεσκόπιο που είχε φτιάξει μόνος του, ο Χέρσελ εντόπισε ένα νέο αντικείμενο που κινείτο αργά επί αρκετές νύχτες.

Υπέθεσε ότι επρόκειτο για κάποιον κομήτη που δεν είχε ανακαλυφθεί μέχρι τότε, μέχρι που διαπίστωσε ότι το αντικείμενο δεν διέθετε ουρά και ουσιαστικά ήταν ένας νέος πλανήτης: μια κοσμοϊστορική αύξηση των μελών του Ηλιακού Συστήματος.

Για χιλιάδες χρόνια οι αστρονόμοι γνώριζαν μόνο πέντε πλανήτες (Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας, και Κρόνος) που ήταν ορατοί με γυμνό μάτι, αλλά τώρα ο Χέρσελ είχε ανακαλύψει έναν εντελώς νέο κόσμο.

Τον ονόμασε Αστέρα του Γεωργίου (Georgium Sidus) προς τιμήν του μονάρχη του, βασιλιά Γεωργίου Γ', επίσης από το Ανόβερο, όμως οι Γάλλοι αστρονόμοι προτίμησαν να αποκαλούν το νέο πλανήτη Χέρσελ προς τιμήν του ανθρώπου που τον ανακάλυψε. Τελικά, ο πλανήτης ονομάστηκε Ουρανός, από τον πατέρα του Κρόνου και παππού του Δία, σύμφωνα με τη μυθολογία» αναφέρεται στην ΣΕΛΙΔΑ Antikleidi που αποτέλεσε το κίνητρο για μία ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του καθηγητή Χαράλαμπου Νέμτσα σε ότι έχει να κάνει με τον Βενιαμίν τον Λέσβιο και την σχέση του, τόσο  με το τηλεσκόπιο του Ουίλιαμ Χέρσελ όσο και με την μελέτη της αστρολογίας στην Ελλάδα.

Ήταν και ο Βενιαμίν εκεί

«Το 1781 που ανακαλύφθηκε ο Πλανήτης Ουρανός, ο Βενιαμίν ήταν κοντά 30χρονος.

Είχε ήδη σπουδάσει στην Πίζα και στο Παρίσι Θετικές Επιστήμες, με χρήματα της Κοινότητας των Κυδωνιών, ελάχιστοι ήταν οι Έλληνες με τέτοιες Σπουδές, και στη συνέχεια ο Βενιαμίν επί ένα χρόνο σπούδασε καλύτερα την Αστρονομία στην Αγγλία, σ' αυτό ακριβώς το τηλεσκόπιο του William Herscel ...

Ο Βενιαμίν δικάστηκε από τους τουρκολάτρες ρασοφόρους μας, επειδή δίδασκε με πάθος την Αστρονομία.

Μάλιστα όταν ο Βενιαμίν απολογούμενος στο κατάπτυστο δικαστήριο των σκοταδιστών, επικαλέστηκε ότι *κι άλλοι ρασοφόροι διδάσκουν Αστρονομία*, η απάντηση των γραικύλων ήταν *ΝΑΙ, κι άλλοι διδάσκουν Αστρονομία αλλά ΟΧΙ με τόσο πάθος όσο εσύ*.

Ο Γαλιλαίος είχε προηγηθεί με το τηλεσκόπιό του, συνεχίζοντας το έργο των Πυθαγορείων κ του Αρίσταρχου από την Σάμο, κ του Κοπέρνικου και του Κέπλερ, και είχε υποστεί ο Γαλιλαίος παρόμοια ποινή αλλά η ποινή του Γαλιλαίου ήταν 200 χρόνια πριν τον Βενιαμίν και η Ρώμη δεν ήταν υποχείριο του Σουλτάνου... 

Θέλει δουλειά πολλή ώστε η αμορφωσιά και η απαιδευσιά που μας κατατρεχει να αποτινάξει τη γλίτσα της οθωμανοκρατίας και του σκοταδισμού από το ριζικό μας...

Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στο σκηνικό *εορτασμών για τα 200 χρόνια*, η Λέσβος έθαψε την προσφορά του Βενιαμίν, ούτε το Πλωμάρι ούτε η Καλλονή τίμησαν την μορφή του.

Μόνο όταν η μίζα *αξίζει τον κόπο*, ίσως μόνο τότε ανοίγουν τα μάτια των παναθλίων που επιλέγουμε στο τιμόνι, οι αμόρφωτοι και απαιδευτοι διαχρονικώς και διακομματικώς αεί παίδες, κι ο Αγαρηνός γλεντά...

Υγεία και μη χειρότερα να λέμε» σημειώνει σε ανάρτησή του ο καθηγητής Χαράλαμπος Νέμτσας αναδεικνύοντας μία πτυχή της ιστορίας του τόπου –και όχι μόνο- ενώ παράλληλα σχολιάζει  με λακωνικό αλλά και καίριο τρόπο πως οι απόγονοι ξεχνούν - απαξιώνοντας ταυτόχρονα - πτυχές της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας που ήταν η αιτία να γίνει η χώρα μας γνωστή σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey