Η νέα χρονιά δρομολογεί εξελίξεις, ελπίζουμε μόνο να είναι ομαλές!

09/01/2021 - 09:14 Ενημερώθηκε 08/01/2021 - 23:54

Μπορεί να έφυγε η χειρότερη χρονιά, κατά γενική ομολογία, τουλάχιστον των τελευταίων δεκαετιών, αλλά όσα προκλήθηκαν κατά τη διάρκειά της φαίνεται να μας ακολουθούν και τη νέα χρονιά, που μόλις ξεκίνησε, αφού η μάχη κατά της πανδημίας ακόμη καλά κρατεί, με αβέβαιη έκβαση, παρά το ελπιδοφόρο γεγονός που φέρνουν τα εμβόλια, ώστε να καταλαγιάσει το φονικό και να επανέλθει σε κάποιο βαθμό η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση, έστω με τα όποια αναγκαία μέτρα.

Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώσαμε, το χρόνο που μόλις μας ...τελείωσε και με δεδομένο ότι τα τελευταία πολλά πλέον χρόνια η ζωή μας ήρθε τα πάνω κάτω, με ανατροπές που δεν περιμέναμε, ούτε στα χειρότερα όνειρά μας, αποδεικνύουν ότι το «κάθε πέρσι και καλύτερα», τείνει να γίνει καθεστώς και αυτό προκαλεί τεράστια απογοήτευση και αναστάτωση στη ζωή των ανθρώπων. Ευχές, που πάντα τέτοια περίοδο με την αλλαγή του χρόνου, αντάλλασαν οι άνθρωποι, για υγεία και ελπίδα για καλύτερες μέρες, παίρνουν άλλη σημασία στις μέρες μας, όταν η υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων απειλείται από αυτόν τον αόρατο ιό και όταν η ελπίδα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα με όσα συμβαίνουν γύρω μας!

Όμως επειδή, όπως και λέγεται, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, οφείλουν η συγκροτημένη πολιτεία και η οργανωμένη κοινωνία, να βρουν τις δυνάμεις εκείνες για να αντιμετωπιστεί το κακό και να επανέλθει η ζωή μας σε μια κανονικότητα, που τόσο στερηθήκαμε, ώστε «οι καλύτερες μέρες» να μην είναι ευχή, αλλά και μια πραγματικότητα.

Σε αυτό το σκηνικό η ευχή για «καλύτερες μέρες» στη χώρα μας και στο νησί μας, έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, που οφείλουν όσοι διαχειρίζονται τις τύχες αυτού του τόπου, να σχεδιάσουν και να δρομολογήσουν. Γιατί πρέπει να επισημάνουμε ότι πέρα από την πανδημία και τον φονικό ιό, στην περιοχή μας η ζωή μας επηρεάζεται και από μια σειρά άλλους παράγοντες, όπως η μεταναστευτική κρίση και τα ελληνοτουρκικά, που η πανδημία ήρθε να επιδεινώσει, εκκρεμότητες που αν δεν μπουν σε μια ...ρότα για επίλυση, «οι καλύτερες μέρες» θα αργήσουν πολύ και θα δυσκολέψουν τα πράγματα. Και ο απρόβλεπτος παράγοντας των πολιτικών εξελίξεων στην μετά-πανδημίας εποχή, εξαιτίας των επιπτώσεών της, που ενδεχομένως είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με απλή αναλογική αυτή τη φορά, δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες και αβεβαιότητες που σε αυτή τη συγκυρία κάθε άλλο παρά συνηγορούν σε ομαλές καταστάσεις που έχει ανάγκη η χώρα και η δική μας περιοχή.  Γιατί δε χωρεί καμιά αμφιβολία ότι με δεδομένη την οξύτητα των προβλημάτων, η ομαλότητα στο πολιτικό σκηνικό είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία για να μην υπάρχουν παλινωδίες και καθυστερήσεις, όταν το ζητούμενο είναι να κλείσουν το συντομότερο δυνατό εκκρεμότητες που μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής μας.

Η νέα χρονιά, που είναι συγχρόνως και η έναρξη μιας νέας δεκαετίας, που όλοι ελπίζουμε να μην έχει τίποτα από τα χαρακτηριστικά της προηγούμενης, που κυριολεκτικά έφερε τα πάνω - κάτω στη ζωή μας με τις συνεχιζόμενες κρίσεις, μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους μιας δύσκολης περιόδου, που όλοι εύχονται να μη ξαναπροκύψει. Όμως το γεγονός ότι παρά τα όσα βιώσαμε ως χώρα και κοινωνία τη δεκαετία που μόλις έφυγε, δεν φαίνεται να έχουν βγει τα αναγκαία συμπεράσματα για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, που μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση, αποτελεί μια αδυναμία, κυρίως του πολιτικού συστήματος, που συνεχίζει να πολιτεύεται σαν μην έχει συμβεί τίποτα σε αυτήν τη χώρα. Οι τραυματικές εμπειρίες που προκάλεσε η οικονομική κρίση στην πλειονότητα της κοινωνίας, δεν αποτέλεσαν παράδειγμα προς αποφυγή, προκειμένου να αλλάξουμε συμπεριφορά και στάση, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι «βάλαμε μυαλό», αφού μόλις κάπως πέρασαν τα δύσκολα επανήλθαμε στα ίδια και παρόμοια, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να μας βρει άλλο τέτοιο κακό.

Να όμως που η εποχή που ζούμε έχει πολλές αβεβαιότητες και συνεχίζει να μας εκπλήσσει δυσάρεστα, με τελευταία την πρωτόγνωρη κατάσταση με την πανδημία, υποχρεώνοντας όλους μας να προσγειωθούμε ανώμαλα σε μια πραγματικότητα , που ούτε καν φανταζόμασταν στα πιο απίθανα όνειρά μας.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί ότι τουλάχιστον, αν όχι όλη η χρονιά, οι πρώτοι μήνες θα είναι δύσκολοι και οι επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη αυτή υγειονομική κρίση θα επηρεάσουν και όλους τους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας. Πολλά θα εξαρτηθούν από την επιτυχία της «επιχείρησης Ελευθερία» με τους εμβολισμούς, αν δηλαδή θα γίνει κατορθωτό να δημιουργηθεί η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης, προκειμένου να καταλαγιάσει το κακό, ώστε να δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις για να επανέλθουμε σε μια κάποια κανονικότητα, με ανοιχτά μαγαζιά και επιχειρήσεις και χωρίς καραντίνες και αποκλεισμούς, που παραπέμπουν σε «ανώμαλες» καταστάσεις.

Το σκηνικό λοιπόν, με βάση τα σημερινά δεδομένα, μπορεί να έχει πολλούς άγνωστους παράγοντες, αλλά για τους παροικούντες την ...Ιερουσαλήμ, προαναγγέλλει εξελίξεις με την πρώτη ευκαιρία που θα παρουσιαστεί. Και ως τέτοιες εξελίξεις, που πολλά μπορεί να αλλάξουν στο πολιτικό σκηνικό, είναι το πιθανό ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, στη λογική της επανεκκίνησης της χώρας, αλλά και της ηγεσίας της, μετά από μια δοκιμασία, με καταστροφικές συνέπειες στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό, όπως αυτές που θα αφήσει πίσω της η πανδημία.

Πολλοί είναι εκείνοι που συνέδεσαν τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό, αν και ήταν περιορισμένος, με τις κυοφορούμενες πολιτικές εξελίξεις, προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα η σημερινή κυβέρνηση, όταν επιλέξει-γιατί αυτή θα επιλέξει- πότε θα ζητήσει την αναβάπτισή της από το εκλογικό σώμα. Και προφανώς θέλει, όπως άλλωστε και όλες οι κυβερνήσεις, να εκμεταλλευτεί την καλύτερη συγκυρία, πριν η γκρίνια στην κοινή γνώμη και στην κοινωνία πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, προκειμένου να αιφνιδιάσει και να έχει και το καλύτερο αποτέλεσμα σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων της. Το βέβαιο είναι, έτσι που έχουν προκύψει τα πράγματα, πολλά αν όχι όλα, θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας και από την εικόνα που θα υπάρχει μετά την επιχείρηση τιθάσευση αυτής. Μια εικόνα με κλειστά μαγαζιά και συνεχιζόμενη καραντίνα είναι αποτρεπτική για κάθε σκέψη για εκλογές, ενώ σε αντίθεση μια εικόνα με ανοιχτά μαγαζιά και με μια κάποια επανεκκίνηση της οικονομίας, που δημιουργεί προσδοκίες ή την ψευδαίσθηση ότι ξεπεράστηκε το κακό, χωρίς ακόμη να έχει φανεί και η ζημιά που προκλήθηκε, αποτελεί την ιδανική κατάσταση για προσφυγή σε κάλπες, επενδύοντας πολιτικά στην προσδοκία της μετά πανδημίας εποχής.

Ενδεχομένως και να είναι αναγκαία η επανεκκίνηση και για τη χώρα μας, αλλά και για την όποια νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, που ομολογουμένως έχει να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες καταστάσεις και τα δύσκολα εθνικά ζητήματα, που απαιτούν -εκτός των άλλων- και νωπή εντολή, αλλά και την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για να τα βγάλει πέρα. Δοθέντος δε ότι οι εκλογές αυτές θα γίνουν με την απλή αναλογική, το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί είναι απρόβλεπτο, όπως και οι πολιτικές εξελίξεις που θα δρομολογηθούν, γεγονός που αυξάνει την αβεβαιότητα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, όπου θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να αντιμετωπιστούν εκκρεμότητες που ενδεχομένως δεν μπορεί να περιμένουν. Ευχή και ελπίδα μας είναι να μην προκύψει καμιά ακυβερνησία, που να βάλει σε κίνδυνο ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα, με τις όποιες δυσκολίες και ενστάσεις μπορεί να υπάρξουν. Ενδεχομένως να είναι και ευκαιρία για αναζήτηση περαιτέρω συναινέσεων, δεδομένου ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και οι εύκολες λύσεις περιορισμένες.

 Όπως και αν προκύψει το ζητούμενο είναι η χώρα να μη μπει σε περιπέτειες, να μην ενδώσει σε κάθε λογής λαϊκισμούς που «ευδοκιμούν» σε περιόδους κρίσεων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ως πολιτικό σύστημα και κοινωνία έχουμε βγει σοφότεροι, από την πρόσφατη οικονομική κρίση που βιώσαμε και ως ένα βαθμό βιώνουμε και σήμερα και δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος από όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων, αλλά θα επικρατήσει η σύνεση και όχι ο διχαστικός λόγος, που μπορεί να φέρει πρόσκαιρα οφέλη, αλλά δε δίνει διέξοδο προς μια ομαλή πορεία, που είναι το μεγάλο ζητούμενο για την πατρίδα μας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey