Η Μενδώνη αθέτησε τους όρους...

19/12/2020 - 11:00 Ενημερώθηκε 19/12/2020 - 15:06

Σε «ναυάγιο» κατέληξε τελικά η υπόθεση της δωρεάς παραχώρησης του Μουσείου Βρανά στο Υπ. Πολιτισμού, που ξεκίνησε από το 2018, λόγω του ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι που είχαν τεθεί από την αρχή, με συμβολαιογραφική πράξη της δωρεάς, προκειμένου να μεταβιβαστεί αυτό το κόσμημα του Παπάδου υπό την σκέπη του Υπουργείου. Δυστυχώς φαίνεται ότι η υπουργός Λ. Μενδώνη έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της κάποιους από τους βασικούς όρους, που από την αρχή είχαν τεθεί σε σχέση με τη θεσμική εκπροσώπηση της εταιρείας «Αρχιπέλαγος», που είναι ιδιοκτήτρια του Μουσείου, αποκλείοντας επιδεικτικά τα προτεινόμενα στη συμβολαιογραφική πράξη της δωρεάς, που είχαν αποδεχθεί οι προκάτοχοί της, αποφασίζοντας να συγκροτήσει τη νέα διοίκηση όπως αυτή ήθελε, αιφνιδιάζοντας τους δωρητές με την παραβίαση των όρων. Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς ήταν η δωρήτρια εταιρεία «Αρχιπέλαγος», από τη στιγμή που δεν τηρήθηκαν οι όροι να αποσύρει την πρόταση της δωρεάς και έτσι το Μουσείο Βρανά να βρίσκεται πάλι στο πρότερο καθεστώς.

Και όμως η ένταξη του Μουσείου Βρανά στο Υπ. Πολιτισμού, ως ΝΠΙΔ, εξασφάλιζε την καλύτερη λειτουργία του και την ανάπτυξή του, έχοντας μάλιστα και την ενεργή παρουσία των ανθρώπων του, που όλα αυτά τα χρόνια είχαν την ευθύνη της λειτουργίας και των δραστηριοτήτων του. Έτσι ουσιαστικά το εμβληματικό για την περιοχή και για ολόκληρο το νησί Μουσείο θα είχε εξασφαλίσει υπό τη σκέπη του αρμόδιου υπουργείου την καλύτερη δυνατή συνέχεια προκειμένου να αναπτύξει δράσεις απρόσκοπτα.

Το Μουσείο αξίζει της στήριξης

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε το 2018, όταν υπουργός Πολιτισμού ήταν η Λ. Κονιόρδου και μάλιστα η ένταξή του στο Υπ. Πολιτισμού είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό Α. Τσίπρα στην ομιλία του στον αύλειο χώρο της Γ.Γ. Αιγαίου, στα πλαίσια του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη, όπως και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει συνέχιση των προσπαθειών, ώστε το σημερινό αποτυχημένο εγχείρημα ένταξης του Μουσείου Βρανά στο Υπ. Πολιτισμού θα επαναληφθεί. Το βέβαιο είναι ότι είναι κρίμα το Μουσείο να αφεθεί μόνο του στις φιλότιμες προσπάθειες των ανθρώπων που όλα αυτά τα χρόνια το …τρέχουν, χωρίς τη στήριξη της Πολιτείας, που χωρίς καμιά αμφιβολία είναι πολύτιμη και αναντικατάστατη για την περαιτέρω λειτουργία του. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα βρεθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας, ώστε αυτό που ξεκίνησε πριν δυο περίπου χρόνια και που δεν ευοδώθηκε, να πραγματοποιηθεί με όσα προαναφέραμε, τελικά να συμβεί για το καλό του Μουσείου, που έχει να παίξει σημαίνοντα ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της Λέσβου. Αναμένουμε λοιπόν...

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey