Η λειτουργία της ΔΕΔΑΠΑΛ

03/07/2021 - 11:00 Ενημερώθηκε 03/07/2021 - 09:27

Η ΔΕΔΑΠΑΛ είναι μια διαδημοτική επιχείρηση, που τα τελευταία χρόνια βρέθηκε πολλές φορές στην επικαιρότητα, λόγω της εμπλοκής της, κυρίως με την «έκρηξη» του προσφυγικού, στην «επιχείρηση» καθαριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, κάτι που δεν ήταν το κύριο αντικείμενο της σύστασής της, αφού ο αποκλειστικός της ρόλος ήταν και είναι η διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού. Η ΔΕΔΑΠΑΛ διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ, που δημιούργησαν οι 13 Καποδιστριακοί δήμοι, πριν συνενωθούν στον ενιαίο δήμο Λέσβου και τώρα στους δυο δήμους του νησιού, βάζοντας τέλος στις ανεξέλεγκτες χωματερές που λειτουργούσαν στο νησί με στόχο να αξιοποιήσει τα ενδεδειγμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να εξελίξει τη λειτουργία της συμβάλλοντας σε πιο καθάρες περιβαλλοντικές λύσεις στη διαχείριση των σκουπιδιών. Να ξεφύγει δηλαδή από την απλή υγειονομική ταφή των απορριμμάτων που εδώ και χρόνια είναι πλέον ξεπερασμένη λύση διαχείρισης των σκουπιδιών, προχωρώντας στη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων που αποτελεί την εξέλιξη και για περιβαλλοντικούς λόγους , αλλά και για οικονομικούς , αφού η εκμετάλλευση του λεγόμενου «θησαυρού των σκουπιδιών» αποτελεί μια κερδοφόρα επιχείρηση, που οι φορείς της αυτοδιοίκησης οφείλουν να αξιοποιήσουν. Και για έναν επιπλέον λόγο, πέρα από τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των σκουπιδιών, επειδή τα σημερινά έσοδα της ΔΕΔΑΠΑΛ είναι ανταποδοτικά, τα πληρώνουν δηλαδή οι δημότες μέσω των λογαριασμών ως τα δημοτικά τέλη, η μετεξέλιξη της ΔΕΔΑΠΑΛ και ως μιας δημοτικής επιχείρησης που κερδοφορεί από την αξιοποίηση των σκουπιδιών, θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στα δημοτικά τέλη , κάτι που καθόλου ευκαταφρόνητο δεν  είναι στις μέρες μας για τον κάθε οικογενειακό κουρβανά.

Οι «παθογένειες που έγιναν καθεστώς...

 Τούτων δοθέντων λοιπόν, είναι να απορεί κανείς γιατί τα τελευταία έξι τουλάχιστον χρόνια και ενώ είχαν δρομολογηθεί οι σχετικές μελέτες για την δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων τα πράγματα δεν προχώρησαν με την ταχύτητα που επιβαλλόταν από τις εξελίξεις, λόγω της μεγάλης ανταγωνιστικότητας που υπάρχει για την ένταξη και τη χρηματοδότηση ανάλογων προγραμμάτων.Αλήθεια γιατί οι διοικούντες καταναλώθηκαν κατά κύριο λόγο σε «αλλότριες» δράσεις, φορτώνοντας την εταιρεία και με επιπλέον προσωπικό, μέσω συμβάσεων δεκάδων με «μπλοκάκια», που εκ των πραγμάτων «ξεχείλωσαν» τα οικονομικά της ΔΕΔΑΠΑΛ, γεγονός άλλωστε που προκάλεσε αναταράξεις επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής του ενιαίου δήμου και ποικίλα σχόλια που ανάγκασε τους διοικούντες να απολογούνται στην κοινή γνώμη για τα της λειτουργίας της εταιρείας. Και μπορεί να είναι μια εύκολη δικαιολογία ότι την περίοδο της «έκρηξης» του προσφυγικού το 2015, η παρέμβαση της ΔΕΔΑΠΑΛ μπορεί να κρίθηκε αναγκαία για να μη χαθεί η μπάλα με την καθαριότητα, αλλά τελικά δημιουργήθηκαν «τετελεσμένα» στη λειτουργία της εταιρείας γιατί πολλοί βολεύτηκαν, παρά το «παράτυπο» του πράγματος, που όλοι πλέον συνομολογούν και αποδέχονται, αλλά εμφανίζονται διστακτικοί να ...τελειώσουν!

Και ο κίνδυνος να χαθεί το έργο!

Η νέα διοίκηση της ΔΕΔΑΠΑΛ  οφείλει τις «παθογένειες» που κληρονόμησε από τους προηγούμενους να τις εξαλείψει πριν «πνιγεί» και η ίδια απ αυτές, με στοχευμένες κινήσεις και σε συνεννόηση με τις δυο δημοτικές αρχές, που θα πρέπει και αυτές ξεχωριστά να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επικεντρωθεί στο κύριο έργο της , που δεν είναι άλλο από τη δημιουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και ό,τι  άλλο προβλέπεται γύρω από αυτήν. Θα είναι «έγκλημα» να χαθεί το έργο, από ολιγωρίες και ανεπάρκειες της διοίκησης της ΔΕΔΑΠΑΛ, που δεν δικαιολογούνται. Και το επισημαίνουμε αυτό γιατί όπως εγκύρως πληροφορούμαστε για να μπορέσει να υλοποιηθεί το εν λόγω έργο, το οποίο παρεπιπτόντως είναι προυπολογισμού 34 εκ. ευρώ, δηλαδή ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Λέσβου, θα πρέπει εντός του 2021, δηλαδή σε διάστημα 6 μηνών από τώρα , να έχει «συμβασιοποιηθεί»! Και ακόμη υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες που θα πρέπει να κρούσουν τον «κώδωνα του κινδύνου» για να βάλουν οι αρμόδιοι «σιδερένια παπούτσια», προκειμένου να προλάβουν δυσάρεστες «εκπλήξεις». Ενδεχομένως η πρόταση που κατέθεσε ο Γ. Βατός σε συνεδρίαση της διοίκησης πριν μέρες, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για το έργο , να αξιοποιηθεί η δυνατότητα που δίνει ο νέος νόμος για τα δημόσια έργα , σύμφωνα με τον οποίο μπορεί να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου συγχρόνως με τη διαδικασία έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, να αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για να επισπευστούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για να δρομολογηθεί το έργο έγκαιρα ώστε να μη κινδυνέψει να μείνει ...εκτός. Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι η δρομολόγηση αυτού του έργου αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της νέας διοίκησης και από την εξέλιξη αυτή θα κριθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι από την τοπική κοινωνία. Αναμένουμε!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey