Η κοινή λογική τελικά ….πρυτάνευσε

31/12/2021 - 12:00

Στην αρχή πίστεψε αυτά που του έλεγαν κάποιοι από τους συνεργάτες του. Το ότι δηλαδή η «σφαγή» που έγινε στις αξιολογήσεις σε κάποια προγράμματα ιδιωτικών επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ήταν φυσιολογική και «σύννομη». Μετά από δυο συναντήσεις όμως με τον υπό νεοσύστατο Σύνδεσμο Συμβούλων Επενδύσεων Βορείου Αιγαίου προφανώς πείστηκε από τα επιχειρήματα και ξύπνησε μέσα του ο …Πρύτανης των Θετικών επιστημών. Μιλάμε για τον Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη, που κάποια στιγμή συνειδητοποίησε ότι καλό είναι να τιμάς και να σέβεσαι τους συνεργάτες σου, όταν όμως αυτό δεν έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την απλή αριθμητική και τελικά με την κοινή λογική. Και η κοινή λογική στην προκειμένη περίπτωση έλεγε ότι δεν είναι δυνατόν εδώ και δυο δεκαετίες τουλάχιστον, ο μέσος όρος απορρίψεων επενδύσεων για λόγους πληρότητας φακέλου δικαιολογητικών Πανελλαδικά είναι 7-11%, και στα δυο προγράμματα που η Περιφέρεια ανακοίνωσε αποτελέσματα οι απορρίψεις για τυπικούς (διάβαζε τυπολατρικούς) λόγους ήταν στο ένα πρόγραμμα 56% και στο άλλο 70%!!!!!  

Το πήρε επάνω του  

Και που όλα αυτά. Στο ταλαιπωρημένο από κάθε άποψη Βόρειο Αιγαίο και στις ακόμα πιο ταλαιπωρημένες επιχειρήσεις του. Βλέποντας λοιπόν τα αμείλικτα ακραία αυτά νούμερα και συνειδητοποιώντας ότι η όποια πληροφόρηση είχε μέχρι τις συναντήσεις με τους μελετητές προερχόταν από τους ίδιους ανθρώπους που είχαν εμπλακεί προσωπικά στην επιεικώς τυπολατρική αυτή αξιολόγηση, αποφάσισε να το πάρει επάνω του. Και όρισε στις επιτροπές εντάσεων που προβλέπονται από το νόμο, έμπειρα στελέχη της Περιφέρειας από άλλες υπηρεσίες σε σχέση με αυτές που έκαναν την αξιολόγηση, δίνοντας εντολή να διερευνήσουν τις ενστάσεις με απόλυτη προσήλωση στη νομιμότητα. πλην όμως όχι με τυπολατρία αλλά με εξέταση του κατά πόσον είναι χρήσιμη η κάθε επένδυση της οποίας η ένταξη ζητήθηκε στα προγράμματα επί της ουσίας. Ας ελπίσουμε ότι τελικά θα έχουμε μια αυστηρή, πλην επί της ουσίας αξιολόγηση και όχι του τύπου «έλλειπε μια σφραγίδα ή μια ημερομηνία» και οι επενδύσεις που πραγματικά αξίζουν θα θεωρηθούν επιλέξιμες. 

Λεφτά …υπάρχουν;  

Ένα από τα «επιχειρήματα» βέβαια που ψιθυρίζονταν από όσους ήθελαν τα πράγματα να μείνουν ως έχουν, για να μην αναγνωρισθούν τυχόν λάθη ή υπερβολές στην αξιολόγηση των αιτήσεων, ήταν ότι η Περιφέρεια έχει εξαντλήσει τα διαθέσιμα κονδύλια της και σε περίπτωση ένταξης επιπλέον επενδύσεων δεν θα μπορούν αυτές να χρηματοδοτηθούν. Όμως είμαστε σίγουροι, ότι εφόσον υπάρξει μια λίστα σωστά τεκμηριωμένη επενδύσεων που πληρούν τους όρους ένταξης στα προγράμματα επί της ουσίας, λεφτά θα …υπάρξουν! Φτάνει να συγκροτηθεί ένα μέτωπο όλων των πολιτικών παραγόντων και εκπροσώπων θεσμικών φορέων του Βορείου Αιγαίου περιλαμβανομένου του Περιφερειάρχη που θα διεκδικήσει ομόθυμα και αταλάντευτα από την Κεντρική Κυβέρνηση τους αναγκαίους πρόσθετους πόρους. Γιατί όπως έκλεινε και η πρώτη επιστολή των συμβούλων για το θέμα «μόνο από έλλειψη επιχειρημάτων δεν κινδυνεύει κανείς όταν διεκδικεί για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τους κατοίκους τους»!  

Π.Α.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey