Η επίθεση του Κορονοϊού

13/03/2020 - 16:56

 

Δεν μας έφταναν όσα είχαμε προέκυψε ένας (ακόμη) αθέμιτος εισβολέας: από το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης που δήλωσε την εμφάνισή του μέχρι σήμερα δείχνει να έχει όλη τη διάθεση να μας κατακτήσει. Αλλά εμείς σθεναρά αντιστεκόμαστε.

Ο εισβολέας μας είναι κοσμογυρισμένος: ταξίδεψε από την εξωτική Κίνα και προσγειώθηκε στη ζωή μας από τη σικάτη γειτονική Ιταλία. Πόσο μπορείς να τον αντιμετωπίσεις, καταναλώνοντας ιταλικής προέλευσης μακαρόνια και άφθονο κινέζικο ρύζι σε μια γενικευμένη κρίση πανικού; Μάλλον δεν μπορείς. Άσε που τα συμπτώματά του εύκολα μπερδεύονται με τα αντίστοιχα μιας ταπεινής γρίπης. Και εδώ αρχίζουν τα παρατράγουδα: Εσύ είσαι που θα φτερνιστείς; Εσύ θα τολμήσεις να βήξεις; Σε περιμένει η απομόνωση. Ο κοινωνικός αποκλεισμός. Εσένα και τον κύκλο σου. Σαν μια ταινία επιστημονικής φαντασίας που τιμωρεί όσους μπορούν να διατηρούν κοινωνικότητα. Είστε στον στενό κύκλο προσώπου που ενόσησε από κορονοϊό; Θαυμάσια! Στο μπουντρούμι! Μακριά! Στο πυρ το εξώτερο! Στον αγύριστο! Στο εργαστήριο για ιατρικές εξετάσεις! Είστε τέκνο, γονέας, σύζυγος ασθενούς; Μαύρο φίδι που σας έφαγε! Θα βιώσετε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού. Σύμβολα θα σχεδιάζονται στην εξώθυρα, ανάλογα με εκείνα που ζωγράφιζαν οι ναζί στις πόρτες των σπιτιών των Εβραίων. Θα δηλώνετε παρουσία κάθε εβδομάδα στον παθολόγο, θα φέρετε ειδικό σύμβολο σε θέση διακριτή, ώστε να αποκλείεστε από δημόσια θεάματα, από χώρους συνεστίασης και από όπου υπάρχει ανθρώπινο στοιχείο. Τέλος αν και εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα φορτωθείτε σε ειδικά τρένα, ώστε να μεταφερθείτε σε κλειστές δομές, όπου θα επιδίδεστε σε νηστεία και προσευχή, ώσπου να ιαθείτε από τη νόσο.

Να μην κάνω λόγο για όσους τυγχάνει και νοσήσουν και διατηρούν πληθώρα εραστών και εξωσυζυγικών σχέσεων: τα ζήσαμε αυτά και με τον ιό του AIDS. Μεγαλεία! Κόσμος και λαός θα συρρέει για αναλύσεις αίματος. Νέα κοινωνικά πρωτόκολλα θα συνταχθούν, η κοινή γνώμη θα ανασυντάσσει τα στερεότυπά της, θα μάθουμε για άλλη μία φορά ποιους πρέπει να αποφεύγουμε και με ποιους να συντασσόμαστε, με ποιους να ερωτευόμαστε και με ποιους να κοιμόμαστε και όλα θα πάνε καλά. Ο εισβολέας είναι επιλεκτικός: στοχεύει σταθερά τις μεγαλύτερες ηλικίες, χωρίς να πισωγυρίζει τους νεότερους. Ως ασθένεια που σέβεται τον εαυτό της, είναι δημοκρατική. Αλλά δείχνει αδυναμία στην άρχουσα τάξη. Στο χρήμα. Στην Ελλάδα τουλάχιστον. Μας ήρθε από τους ευκατάστατους. Άντε τώρα εσύ να ελέγξεις τη φερεγγυότητα της ενημέρωσης! Να είσαι βέβαιος ότι γνωρίζεις με ακρίβεια τη διάσταση του φαινομένου. Να είσαι σίγουρος ότι όσοι έλαβαν σύσταση να εξεταστούν, συμμορφώθηκαν!

Ζούμε μεγάλες στιγμές, αγάπη μου! Η μόνη μας ελπίδα είναι να απέχουμε από όλα: κινηματογράφους, θέατρα, δημόσια θεάματα, νυχτερινά κέντρα, ταβέρνες, τσιπουράδικα, τσίρκο και λούνα παρκ. Να μην παρευρισκόμαστε σε γενέθλια, γάμους, κηδείες, βαφτίσεις. Να μην συναντάμε κόσμο. Να μην πηγαίνουμε στις δημόσιες υπηρεσίες. Ούτε να στεκόμαστε στην ουρά στις τράπεζες. Να μην κάνουμε νέες γνωριμίες. Να διατηρούμε από απόσταση και τις ήδη υπάρχουσες. Τι τα έχουμε τα κοινωνικά δίκτυα; Μήπως αλήθεια ο ιός μεταδίδεται και από αυτά; Μήπως και από την τηλεόραση; Από τη φωνή του εκφωνητή στο ραδιόφωνο; Από τη μουσική και το ηχόχρωμα του καλλιτέχνη;

Ήταν πλέον καιρός! Πολύ επικοινωνήσαμε, πολύ διασκεδάσαμε, πολύ συμβιώσαμε και συνευρεθήκαμε: Είναι καιρός να αποκτήσουμε νέα ήθη. Να αγαπήσουμε τη μοναξιά μας. Να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας. Να μείνουμε μόνοι. Μήπως και αυτό είναι επικίνδυνο; Μήπως κινδυνεύουμε από τον ίδιον τον εαυτό μας; Τώρα θα μου πείτε πώς γίνεται αυτό; Ποιος κινδυνεύει από ποιον; Ποιος είναι τι; Ε, μην περιμένετε όλες τις απαντήσεις από εμένα!

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey