Η «επέτειος» της Καράβας

27/02/2021 - 12:00

Η «επέτειος» της Καράβας, φέρνει στη μνήμη δυσάρεστα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο νησί μας, από την άστοχη και απερίσκεπτη επιχείρηση της κυβέρνησης να επιβάλλει με τα ΜΑΤ τη δημιουργία μιας νέας υπερδομής, τη στιγμή που ήδη υπήρχαν στο νησι πάνω από 20.000 εγκλωβισμένοι μετανάστες και υπήρχαν μια σειρά άλλες διάσπαρτες δομές καθιστώντας το πρόβλημα εκρηκτικό. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούσε να υπάρξει καμιά συναίνεση από μέρους των τοπικών αρχών και της κοινωνίας, τη στιγμή μάλιστα που οι αφίξεις από τις απέναντι ακτές δεν είχαν σταματημό. Τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στην Καράβα , στο Διαβολόρευμα και στην Παγανή είναι γεγονός ότι εξέθεσαν  την κυβέρνηση, αλλά δεν παύουν να αποτελούν και μια δυσάρεστη ανάμνηση και για το νησί μας. Ομως από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και τα πράγματα κάθε άλλο παρά μοιάζουν με τα σημερινά δεδομένα. Και όποιοι θεωρούν ότι η «ηρωική» επέτειος της Καράβας θα επαναληφθεί και σήμερα πλανώνται οικτρά. Σήμερα δεν υπάρχει ...Μόρια, ούτε χιλιάδες εγκλωβισμένοι που δεν υπάρχει διέξοδο που θα πάνε. Τα θαλάσσια σύνορα είναι καλά φυλασσόμενα και οι αφίξεις είναι πολύ περιορισμένες και πάντως δεν τα σύνορα μας δεν θυμίζουν ...ξέφραγο αμπέλι!

Και η σημερινή συγκυρία

Σήμερα υπάρχει ένας σχεδιασμός, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποσυμφόρηση , που αν δεν υπήρχαν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και την καραντίνα από το νησί θα είχαν αποχωρήσει πολλοί περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες. Ηδη έκλεισαν δομές και σχεδιάζονται άμεσα και άλλες, όπως ο Καρά Τεπές, με στόχο εντός του έτους να κλείσουν όλες και να δημιουργηθεί μόνο μια, εκτός κατοικημένης περιοχής που να είναι κλειστή, ασφαλής και καλά ελεγχόμενη, προκειμένου να διαχειρίζεται τους νεοεισερχόμενους, που θα καταφθάνουν στις ακτές μας ζητώντας άσυλο. Αυτο δεσμεύεται ότι θα κάνει το αρμόδιο υπουργείο, κάτι που δεν έλεγε πριν ένα χρόνο την εποχή της ...Καράβας και οι τοπικές αρχές οφείλουν να παρακολουθήσουν από κοντά την υλοποίηση των υπεσχεμένων. Επιτέλους φαίνεται ότι υπάρχει βούληση, αλλά και συγκεκριμένος σχεδιασμός για να μπει μια τάξη στη διαχείριση του προβλήματος και μάλιστα με την ενεργή συμβολή και της Ευρωπαικής Επιτροπής που για πρώτη φορά εκδηλώνει την αλληλεγγύη της όχι με λόγια , αλλά με συγκεκριμένες πράξεις. Δεν χωρεί λοιπόν καμιά αμφιβολία , ότι τώρα είναι η ευκαιρία για να λύσουμε οριστικά το μείζον αυτό πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί ως νησί και κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Οποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό είναι βέβαιο ότι είναι εκτός τόπου και ότι στη λογική του δεν πρωτεύει η λύση του προβλήματος , αλλά η εκμετάλλευση του για ίδιον όφελος ή για άλλες σκοπιμότητες.

Επειδή όμως το μεταναστευτικό έχει κουράσει, είναι καιρός να ξεμπερδέψουμε με αυτό, όχι γιατί δεν θα υφίσταται και στο μέλλον, αλλά η όποια διαχείρισή του να γίνεται με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο που δεν θα επηρεάζει τη ζωή του νησιού μας, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Γι αυτό και είναι κρίσιμο τώρα να παρθούν οι αναγκαίες αποφάσεις και να μη περιμένουν άλλο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey