Η «διπλωματία των πόλεων» παρούσα...

28/05/2022 - 15:00

Σε μια χρονική περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται πάλι σε ένταση, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν κατά του Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, οι πρωτοβουλίες και οι επαφές των αυτοδιοικητικών παραγόντων και των δυο χωρών μπορούν να αλλάξουν το κλίμα και να συμβάλλουν στο να δημιουργηθούν «γέφυρες επικοινωνίας» μεταξύ των δυο λαών. Αυτό φαίνεται να επιδίωξαν και οι δήμαρχοι Αθήνας και Σμύρνης στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κατά την επίσκεψη του τούρκου δημάρχου Tunc Soyer στην Αθήνα προσκεκλημένος του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη. Οι δυο δήμαρχοι έστειλαν πολλαπλά μηνύματα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις παγκόσμιες προκλήσεις με τον δήμαρχο Κ. Μπακογιάννη να τονίζει στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Ερντογάν να κρατά σε ομηρία τις σχέσεις των δύο λαών μας. Οφείλουμε να προσπαθούμε για τη σταθερότητα, για την ειρήνη και οφείλουμε να το κάνουμε εμείς οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, από “κάτω προς τα πάνω”, χτίζοντας γέφυρες». Η συνάντηση αυτή , ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία αναδεικνύει την αξία που έχει η «διπλωματία των πόλεων», οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν «γέφυρα» ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης ανάμεσα στους λαούς. Ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι αυτή η επικοινωνία και οι ανταλλαγές, όταν έχουν να κάνουν με γειτονικές περιοχές των δυο χωρών , όπως είναι τα νησιά μας με τους δήμους και τις πόλεις των απέναντι ακτών. Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του δημάρχου Σμύρνης , όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι «έχουμε πολλά κοινά που θα πρέπει να δείξουμε στους λαούς μας ότι αυτοί οι ισχυροί δεσμοί μπορούν να εξελιχθούν , ούτως ώστε να εδραιώσουν όχι μόνο την ειρήνη, αλλά και την ανάπτυξη και τη συνεργασία» 

Και την Μυτιλήνη πιο κοντά στη Σμύρνη!  

Και σε αυτό το πνεύμα αμέσως μετά, την επίσκεψη του στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Αθηναίων, ο δήμαρχος Σμύρνης υποδέχθηκε στην τουρκική μεγαλούπολη τον δήμαρχο Μυτιλήνης Στρ. Κύτελη και την Λεσβιακή αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει για να συζητήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δυο δήμων, ξεκινώντας από την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με τη Λέσβο, με πλοίο που διαθέτει η δημοτική ναυτιλιακή εταιρία, έτσι ώστε να γίνει ευκολότερη και ταχύτερη η μετακίνηση από τη μια περιοχή στην άλλη. Οι επαφές και η επικοινωνία των δυο μερών , που λόγω πανδημίας δεν υπήρχαν , αλλά και πριν από την υγειονομική κρίση ήταν εμφανές ότι είχαν «παγώσει», επιβάλλεται να επανεργοποιηθούν με κοινές πρωτοβουλίες, με στόχο την ανάπτυξη και τη συνεργασία της ευρύτερης περιοχής. Η Λέσβος οφείλει να εκμεταλλευτεί τη θέση της και να προσελκύσει αυτήν την τεράστια αγορά των 4 εκατ. ανθρώπων για να την επισκεφθεί. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με τη Λέσβο είναι η μοναδική που γίνεται απευθείας σε ελληνικό νησί και αυτό το πλεονέκτημα οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο, με στόχο το νησί να γίνει προνομιακός προορισμός για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Σμύρνης που θα ήθελαν να το επισκεφθούν. Μάλιστα το γεγονός ότι οσονούπω ανοίγει και η πύλη εισόδου του Πλωμαρίου και έρχεται ακόμη πιο κοντά η Σμύρνη στη Λέσβο, δίνοντας επιπλέον ώθηση και στην περιοχή αυτή, που πολλά προσδοκά από το ενδεχόμενο της απευθείας σύνδεσης με την τουρκική μεγαλούπολη, ή ενδεχομένως και με τη Φώκαια, όπως υπήρξε σε προηγούμενη περίοδο. 

Όπως και να έχει, η αυτοδιοίκηση και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου οφείλει να κρατά ανοιχτούς τους δίαυλους της επικοινωνίας, να ανταλλάσσει επαφές και να παίρνει πρωτοβουλίες , σαν αυτή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης που αναμένεται, γιατί όπως και να το κάνουμε και ανεξαρτήτως των πρόσκαιρων προβλημάτων και δυσκολιών , η αγορά της Τουρκίας παραμένει προνομιακή και για τη Λέσβο και ως εκ τούτου κάθε προσπάθεια που γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση είναι επαινετή και αναγκαία. Αξίζει τον κόπο!  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey