Η αβεβαιότητα στη γείτονα Τουρκία

05/12/2021 - 19:00

Καθημερινά τα ελληνικά ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά) έχουν εκτενή αφιερώματα στα τεκταινόμενα (κυρίως στα οικονομικά) της Τουρκίας. Εύλογο και αναμενόμενο, αλλά θα πρέπει να μπορούμε να ξεχωρίζουμε την πραγματική διάσταση απ το να αναθεματίζουμε ή ακόμη χειρότερα να κολλάμε χαιρέκακα κατά το σύνδρομο της «κατσίκας του γείτονα». Η αναταραχή και η αβεβαιότητα σε γειτονικά κράτη με τη χώρα μας είναι κακή εξέλιξη. Πέραν της οφειλόμενης αλληλεγγύης (μεταξύ των απλών πολιτών) πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος αντανάκλασης των προβλημάτων τους και σε μας. Άσε που ειδικά εμείς έχουμε να προσδοκούμε έσοδα απ’ την μετα-Covid ομαλοποίηση και στον τουρισμό των νησιών μας.  

Πολλά ακούμε να προβάλλονται με έμφαση, όπως ότι ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό, για τα σιμίτια που πουλιούνται πλέον μισά κι άλλα τέτοια ακραία, να αναπαράγονται κατά κόρον ιδιαίτερα στο διαδίκτυο. Πράγματι φαίνεται πως αυτή την στιγμή στην καθημερινότητα των γειτόνων μας δεν υπάρχουν σταθερές. Οι κυβερνώντες δια του στόματος του Ερντογάν και του νέου Υπουργού Οικονομικών επικαλούνται τον Αλλάχ για την αφ ύψους οικονομική σωτηρία. Η αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται την λαϊκή δυσαρέσκεια και ζητά επίμονα εκλογές και ο κοσμάκης περιορίζει ολοένα τις αγορές και σφίγγει το ζωνάρι για να τα βγάλει πέρα.  

Και τα στοιχεία του δημάρχου Σμύρνης  

Απ’ τα χιλιάδες σχετικά σχόλια και δηλώσεις, περιορίζομαι σε στοιχεία που παράθεσε πρόσφατα μεταξύ άλλων ο Μητροπολιτικός Δήμαρχος Σμύρνης Τουντς Σογιέρ, υπογραμμίζοντας ότι : «Το 2019 ο Δήμος υποστήριζε οικονομικά 2 χιλ συμπολίτες μας, ενώ σήμερα (με την πανδημία και τις συνέπειες από την ισοτιμία της λίρας) οι αιτούντες το επίδομα αυτό υπερβαίνουν τις 500 χιλ., με τάση να αυξάνονται περαιτέρω. Το 30% των συμπολιτών μας δεν αντιμετωπίζει μόνο φτώχεια, αλλά και πείνα. Ο Δήμος έχει εγκαταστήσει σε 52 συνοικίες 7 γραφεία αναφοράς και διατηρεί 4 κινητά συνεργεία, για να προσφεύγουν οι έχοντας ανάγκες συνδημότες να διατυπώνουν τα προβλήματά τους, ώστε να τυγχάνουν ενίσχυσης , οικονομικής, σε τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, είδη υγιεινής, φάρμακα, καύσιμα θέρμανσης. Παράλληλα καθημερινά μοιράζονται σε συσσίτια 11 χιλ. μερίδες ζεστό φαγητό, σούπα και φρέσκο γάλα σε άπορους μαθητές». Οι δηλώσεις του δήμαρχου Σμύρνης σε συνδυασμό με στατιστικά στοιχεία που έδωσε προχθές η NILSEN IQ Τουρκίας, κατά τα οποία το 57% των καταναλωτών εξασφαλίζει μόνο διατροφή και κατοικία, το 45% αγοράζει μόνο εκπτωτικά προϊόντα και το 44% μόνο συσκευασίες των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, που είναι φθηνότερα, νομίζω απηχούν την πραγματικότητα, ας βγάλει λοιπόν κανείς τα συμπεράσματά του, καλοπροαίρετα, χωρίς προκατάληψη, χωρίς καχυποψία. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey