Η ανυπαρξία του κοινωνικού κράτους πρόνοιας... Πηγ'η φωτογραφίας: in.gr

Η ανυπαρξία του κοινωνικού κράτους πρόνοιας...

26/11/2022 - 14:00

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με την «Κιβωτό του Κόσμου» αναδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο την έλλειψη κοινωνικού κράτους πρόνοιας όσον αφορά ευάλωτους συνανθρώπους μας, όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα ΑΜΕΑ. 

Μακριά από μας η οποία διάθεση να κρίνουμε και να καταδικάσουμε όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Υπάρχουν οι δικαστικές, αστυνομικές και άλλες αρχές οι οποίες είναι αρμόδιες για να κρίνουν αυτή την υπόθεση, να καταδικάσουν, εφόσον υπάρχουν ένοχοι, ή να αθωώσουν τους υπεύθυνους και να βρουν τι κρύβεται πίσω από όλη αυτή την ιστορία. Η υπόθεση όμως αυτή αναδεικνύει την ανυπαρξία του κοινωνικού κράτους την οποία έρχεται να υποκαταστήσει η όποια ΜΚΟ, οι όποιοι φιλάνθρωποι συνάνθρωποι μας και κάποιοι άνθρωποι που αντιλαμβανόμενοι την ανυπαρξία αυτή, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να δράσουν στο πεδίο της αναβάθμισης της ζωής και της αξιοπρεπούς διαβίωσης ευάλωτων ανθρώπων. Το ιδανικό, σε μια ιδεατή κοινωνία θα ήταν να μην υπάρχουν καθόλου τέτοιες δομές. Να μην υπάρχει ανάγκη κανένα παιδί, κανένας ηλικιωμένος, κανένα άτομο με ειδικές ανάγκες να πρέπει να απομακρυνθεί από το οικογενειακό περιβάλλον και να ζήσει υπό καθεστώς ιδρυματοποίησης. Αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν ιδανικές κοινωνίες.  

...γεννά «Κιβωτούς»! 

Από τη στιγμή λοιπόν που υπάρχει η ανάγκη το κράτος να προσφέρει κοινωνική προστασία στους αδυνάτους και αφού δεν έχει τη δυνατότητα να έχει δημόσιες κοινωνικές δομές, όσες τουλάχιστον απαιτούνται για να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες, τότε θα πρέπει να έχει την επίβλεψη ώστε οι όποιες δομές λειτουργούν με την ιδιωτική πρωτοβουλία να ελέγχονται συστηματικά. Ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, κατά την δική μας ταπεινή γνώμη, θα πρέπει από τη στιγμή που δεν έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί το ίδιο ως κράτος πρόνοιας να μπορεί να λειτουργεί ως ελεγκτικός μηχανισμός, ώστε να αποτρέπει οποιαδήποτε ατασθαλία, είτε οικονομικής φύσης, είτε καταπάτησης των δικαιωμάτων των ανθρώπων που προσέχει, είτε ακόμα και άλλων έκνομων πράξεων σε βάρος των αδυνάτων ανθρώπων. Ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος θα πρέπει να έχει ως πρώτιστο καθήκον και υποχρέωση του να προσφέρει τέτοιες υπηρεσίες ώστε κάποια στιγμή κανένα παιδί, κανένας ηλικιωμένος ή και κανένα άτομο με ειδικές ανάγκες να μην έχει την ανάγκη να εγκαταλείψει την οικογενειακή στέγη και να μπει σε ίδρυμα (είτε για οικονομικούς, είτε για κοινωνικούς λόγους). Γιατί ένα ισχυρό Κοινωνικό κράτος θα πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να έχει ως επίκεντρο του τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Μόνο τότε δεν θα υπάρχουν ούτε πατέρες Αντώνιοι, ούτε Γιαννόπουλοι ούτε κανείς άλλος για να βρει το χώρο να υποκαταστήσει το κράτος πρόνοιας... 

Θα.Β.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey