Επίσημες ανακοινώσεις

17/05/2021 - 10:07 Ενημερώθηκε 17/05/2021 - 10:10

Στη δραστική μείωση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους ασυνόδευτους ανηλίκους που βρίσκονται στην Ελλάδα, εστίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του για πρώτη φορά στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική για το μεταναστευτικό - προσφυγικό «κινείται ακριβώς στο σημείο όπου τέμνεται η εθνική κυριαρχία και η διεθνής νομιμότητα με τον ανθρωπισμό και με τα δικαιώματα των προσφύγων».

Οπως δείχνουν όλες οι εκθέσεις του Frontex, «ο οποίος επιχειρεί δίπλα στους Ελληνες στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, είναι μεγάλες οι δυσκολίες στο πεδίο, άλλο λοιπόν οι εντυπώσεις και τα λόγια και άλλο η ουσία και οι πράξεις για το μεταναστευτικό», σημείωσε. Κάλεσε επίσης την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δεχόμενη στο έδαφός της τους 1.450 ανθρώπους για τους οποίους έχει τελεσιδίκως κριθεί ότι δεν δικαιούνται άσυλο, οπότε «και πρέπει να επιστρέψουν εκεί από όπου έφυγαν». Η τελευταία αυτή επισήμανση του πρωθυπουργού μας αφορά άμεσα στη Λέσβο, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία βρίσκονται στο νησί μας, με ότι αυτό σημαίνει για την αποσυμφόρησή του, η απομάκρυνσή τους από εδώ.

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν και οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης, που ανέφερε ότι τον Αύγουστο θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα επέκτασης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων των ΚΥΤ στην Κω και στη Λέρο, το κόστος των οποίων είναι 36 εκατομμύρια το καθένα, ενώ  νωρίτερα και συγκεκριμένα τον προσεχή Ιούλιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το νέο ΚΥΤ που δημιουργείται στη Σάμο, κόστους 48 εκ. ευρώ.

Και η αναγκαία επαγρύπνηση

Αντίθετα, ανακοινώθηκε ότι τα δρομολογούμενα νέα ΚΥΤ σε Χίο (εκτιμώμενο κόστος 57 εκ. ευρώ), Λέσβο (εκτιμώμενο κόστος 97 εκ. ευρώ) και Φυλάκιο Εβρου (εκτιμώμενο κόστος 23 εκ. ευρώ) βρίσκονται ακόμη στη φάση της διαγωνισμού και εκτιμάται, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση του αρμόδιου υπουργείου, ότι δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από το β΄ τρίμηνο του 2022. Που σημαίνει πριν το επόμενο καλοκαίρι. Ωστόσο το γεγονός ότι ο υπουργός Ν.Μηταράκης ανακοίνωσε, κατά την τελετή παράδοσης του δημοτικού κασταυλισμού του Καρά Τεπέ, ότι ο διαγωνισμός για το νέο ΚΥΤ της Λέσβου θα βγει στον αέρα μέσα στον Μάιο, δηλαδή τις επόμενες μέρες και ότι μέσα στον Αύγουστο, αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, μπορεί να εγκατασταθεί η εργολήπτρια εταιρεία του έργου και να ξεκινήσουν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, δημιουργεί προσδοκίες ότι το νέο ΚΥΤ στο νησί μπορεί να είναι έτοιμο πριν την παραπάνω καταληκτική προθεσμία ολοκλήρωσης των εν λόγω δομών. Για να συμβεί αυτό όμως απαιτείται και η συνεχής παρακολούθηση του όλου εγχειρήματος από τις τοπικές αρχές και κυρίως το δήμο Μυτιλήνη, που έχει μπει μπροστά και έχει αναλάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατόν το νέο ΚΥΤ. Αυτός άλλωστε «καίγεται» για να μπει τάξη στη διαχείριση του μεταναστευτικού , αφού στη δική του περιοχή συνωστίζονται όλοι οι διαμένοντες στο νησί και σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται και η πρόχειρη δομή του Μαυροβουνίου. Αν καθυστερήσει η κατασκευή του νέου ΚΥΤ στη «Βάστρια», θα πάρει παράταση λειτουργίας όσο χρειαστεί η προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι.  Αν η υπόθεση αυτή αφεθεί στην ...τύχη της και δεν υπάρχει πίεση για να τρέξουν την υπόθεση, πολύ φοβόμαστε ότι θα ξαναχειμωνιάσουν και του χρόνου οι όποιοι διαμένοντες στο Μαυροβούνι, κάτι που θα πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία! Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και πρέπει να έχοπυν γνώση οι «φύλακες» για να μη συμβεί!

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey