Εκκενώθηκε ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ

01/05/2021 - 11:35 Ενημερώθηκε 01/05/2021 - 11:38

Μηδενικός πλέον είναιο ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών στο δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, καθώς οι διαμένοντες σε αυτόν μεταφέρθηκαν πλέον στον παρακείμενο πρόχειρο καταυλισμό του πεδίου βολής στο Μαυροβούνι . Η εκκένωση της συγκεκριμένης δομής αποτελούσε δέσμευση του Υπ.Μετανάστευσης στο επιτακτικό αίτημα της δημοτικής αρχής Κύτελη , που ζητά την επίσπευση της αποσυμφόρησης και το κλείσιμο όλων των διάσπαρτων δομών από την ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα πληθυσμιακά στοιχεία αναφοράς της Τετάρτης 28 Απριλίου, 6.075 ήταν τα άτομα που βρίσκονται στη πρόχειρη δομή του Μαυροβουνίου. Στον αριθμό αυτό προστέθηκαν και άλλοι 148 που μεταφέρθηκαν από τον καταυλισμό του Καρά - Τεπέ, το πρωί της Πέμπτης 29 Απριλίου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι συνολικά από τον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ μεταφέρθηκαν στο Μαυροβούνι 538 άτομα. Αυτός ήταν ο αριθμός των διαμενόντων στο δημοτικό καταυλισμό που τον τελευταίο καιρό ήταν συνεχώς μειούμενος εν όψει του αναμενούμενου κλεισίματός του.

Οι 538 του δημοτικού καταυλισμού που έχουν μεταφερθεί στον πρόχειρο του Μαυροβουνίου αναμένεται να αναχωρήσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, με σειρά, ανάλογα σε ποια φάση βρίσκονται τα έγγραφα αναγνώρισής τους.  Σύμφωνα με πληροφορίες σε προτεραιότητα βρίσκονται οι ευάλωτες οικογένειες και αργότερα θα φύγουν οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, οι οποίοι έτσι και αλλιώς μπορούν να αποχωρούν οικειοθελώς από την προσωρινή δομή από τη στιγμή που έχουν αποκτήσει τα αναγκαία  ταξιδιωτικά έγγραφα. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία και με δεδομένο ότι έχουν μεταφερθεί στην προσωρινή δομή και οι ευρισκόμενοι σε καραντίνα νεοαφιχθέντες από τα Μεγάλα Θέρμα και τον Καρά Τεπέ, αυτή τη στιγμή διαμένουν στο Μαυροβούνι - που είναι η μοναδική δομή φιλοξενίας- 6.223 άτομα και αν σε αυτούς προστεθούν και οι φιλοξενούμενοι σε σπίτια της Μυτιλήνης  μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, ο αριθμός των διαμενόντων στο νησί έχει πέσει κάτω από τις 7.000.

 

Μειώνεται ο αριθμός των διαμενόντων στο νησί

 Τούτων δοθέντων, αν δεν έχουμε νέες αφίξεις, ή αν οι όποιες είναι περιορισμένες στο ελάχιστο, το επόμενο διάστημα θα έχουμε έναν συνεχώς μειούμενο αριθμό διαμενόντων, με στόχο όπως σημειώνεται από τα πιο επίσημα χείλη, μέσα στο καλοκαίρι ο αριθμός των φιλοξενουμένων στο νησί να πέσει περί τις 3.000. Μένει φυσικά να το δούμε να επιβεβαιώνεται και γι αυτό χρειάζεται η συνεχής παρακολούθηση της υπόθεσης και από τις τοπικές αρχές και η πίεση προς τους αρμόδιους να τηρήσουν αυτές τις δεσμεύσεις τους.

Να σημειώσουμε τέλος ότι τα 200, περίπου, κοντέινερ που βρίσκονται στο δημοτικό καταυλισμό και ανήκουν στην Ύπατη Αρμοστεία, η οποία είχε και τη διαχείριση λειτουργίας της εν λόγω δομής, θα παραχωρηθούν δωρεά στο Υπουργείο Μετανάστευσης για να τα χρησιμοποιήσει όπως αυτό θέλει. Οπως πληροφορούμαστε ένας αριθμός από αυτά τα κοντέινερ μεταφέρθηκαν ή θα μεταφερθούν το επόμενο διάστημα στην πρόχειρη δομή του Μαυροβουνίου για να αξιοποιηθούν για τις εκεί ανάγκες, ωστόσο ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτά, πρόκειται να παραμείνει στον χώρο του Καρά Τεπέ και θα αξιοποιηθούν από το δήμο Μυτιλήνης για την κάλυψη δικών του αναγκών , ή φορέων της περιοχής του.

Το γεγονός ότι ο δημοτικός καταυλισμός , μετά από έξι περίπου χρόνια λειτουργίας, επιτέλους κλείνει , αποτελεί ένα ακόμη βήμα, που σηματοδοτεί ενδεχομένως και τη νέα φάση του μεταναστευτικού, στα πλαίσια της επιχείρησης αποσυμφόρησης του νησιού μας που βρίσκεται σε εξέλιξη, με άμεσο στόχο την δραστική μείωση των ήδη  διαμενόντων  στη Λέσβο και τον περιορισμό των διάσπαρτων δομών και των φιλοξενουμένων στα σπίτια μεταναστών, εν αναμονή της δημιουργίας του νέου ΚΥΤ, που πρόκειται να γίνει εκτός κατοικημένης περιοχής, βάζοντας τάξη στη διαχείριση του προβλήματος και απαλλάσσοντας την ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης από την ανεξέλεγκτη παρουσία του μεταναστευτικού πληθυσμού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey