«Εις οιωνός άριστος συν-αγωνίζεσθαι περί πάτρης»

19/06/2022 - 13:00

Η προοπτική που διανοίγεται με την σύμπραξη της Δημοτικής Αρχής Στρ. Κύτελη με τις παρατάξεις Μιχ. Μαμάκου και του Παν.Ζαφειρίου- που τελικά, επισημοποιήθηκε- αποτελεί τον πρώτο αίσιο «οιωνό» ότι, ίσως το « αγωνίζεσθαι περί της πάτρης» πάρει την θέση τού, μέχρι τώρα, «αγωνίζεσθαι περί της πάρτης», που δίχαζε και αποδυνάμωνε τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις του τόπου μας και καθιστούσε αναποτελεσματική την όποια προσπάθεια γινόταν για την ανακοπή της φθίνουσας πορείας του νησιού μας, που παρατηρείται, εδώ και χρόνια, στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα.

Και, ίσως, σημάνει την αρχή μιας νέας εποχής για τα αυτοδιοικητικά πράγματα της Λέσβου, όπου μια ισχυρή αυτοδιοικητική Αρχή, η οποία θα εκπροσωπεί και θα εκφράζει την θέληση μιας ευρείας πλειοψηφίας των κατοίκων της Λέσβου, θα έχει και την ισχυρή υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να προχωρήσει στις τολμηρές και αναγκαίες παρεμβάσεις που θα αξιοποιούν τα εξαιρετικά- και μέχρι τώρα- αναξιοποίητα-φυσικά, πολιτισμικά και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα του νησιού μας.

Μια από τις αιτίες που κρατούσαν, διαχρονικά, και κρατούν, ακόμα και σήμερα, αδρανοποιημένες τις δυνάμεις του νησιού μας στο τέλμα της υπανάπτυξης είναι η πολυδιάσπασή τους και η αντίδρασή τους σε κάθε μέτρο εκσυγχρονισμού, το οποίο αντιτίθεται σε «θέσφατα», κομματικά δόγματα, ιδεοληψίες και προκαταλήψεις, σε κατεστημένα συμφέροντα και κοινωνικά στερεότυπα, καθώς και σε κάθε απόπειρα να καταργηθούν προνόμια και να αλλάξει η φορά των πραγμάτων. Παλαιό, αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα: η αντίδραση στην κατάργηση της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης, με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου!

Πολλά και τα νεότερα παραδείγματα, για τις χαμένες ευκαιρίες: εγκατάσταση αιολικών πάρκων, κατασκευή νότιου παραλιακού άξονα, αξιοποίηση των Κόλπων Καλλονής και Γέρας, των Θερμοπηγών Πολιχνίτου-Λισβορίου, του μεταλλικού νερούΤσίγγου, η ανάδειξη του παλαιοντολογικού θησαυρού Βατερών.

Και το πλέον πρόσφατο δείγμα ακατανόητης αντίδρασης: η αντίθεση κάποιων(βολεμένων;) στην δημιουργία Κλειστής Δομής Προσφύγων- Μεταναστών∙ ένα ζήτημα, στο οποίο, αφού, επί μακρόν, δίχασε άρχοντες και αρχομένους, χάρις στην ορθοφροσύνη και την γενναιότητα της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης και ορισμένων μελών των άλλων παρατάξεων, δόθηκε η δέουσα λύση και, σήμερα, επιτέλους, κατασκευάζεται η Δομή, ώστε να αντιμετωπιστεί, δραστικά, το πρόβλημα που ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, για την υποβάθμιση του νησιού μας.

Και, ίσως, κερδηθεί, για το νησί μας, ο « χρόνος των χαμένων ευκαιριών», εάν βρεθούν και άλλοι μιμητές του παραπάνω παραδείγματος των αυτοδιοικητικών παρατάξεων ΚΥΤΕΛΗ-ΜΑΜΑΚΟΥ-ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ!

Β.Ψ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey