Ευτυχισμένο και δημοκρατικό το 2021

14/01/2021 - 14:11

Αν  έβλεπε ο Πλάτωνας τη φωτογραφία, θα επιχειρηματολογούσε με ακόμη πιο μεγάλη βεβαιότητα ότι οι ψήφοι όλων των ανθρώπων δε γίνεται να έχουν την ίδια βαρύτητα. Και άντε τώρα να του απαντά ο σύγχρονος άνθρωπος ότι στη δημοκρατία όλες οι ψήφοι είναι ισότιμες, γιατί υπάρχει το αγαθό της δημόσιας εκπαίδευσης και συνεπώς η πολιτεία διαμορφώνει σκεπτόμενους ανθρώπους.

Ευτυχώς που το άλμα στον χρόνο εξακολουθεί, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των φυσικών, να αποτελεί επίτευγμα μόνον των ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Τουλάχιστον ώσπου τα εκπαιδευτικά συστήματα να βοηθήσουν τους πολίτες να σκέπτονται. Η εικόνα όμως είναι αμείλικτη. Κάτι δε λειτουργεί σωστά. Φταίνε τα reality; Ο πολιτισμός του junk food; Τα καμένα εγκεφαλικά κύτταρα από το σερφάρισμα στα κοινωνικά δίκτυα; Η αυτοκρατορία του περιττού και του εύπεπτου; Φταίει που η εκπαίδευση νοσεί; Φταίει που περάσαμε κρίση; Μήπως την οικονομική κρίση την αντιληφθήκαμε, αναπόφευκτα, την άλλη όμως την κρίση στις αξίες, στην παιδεία και στις πολιτικές αρχές διακριτικά επιμένουμε να τη σπρώχνουμε κάτω από το χαλί; Μόνον που συχνά - πυκνά οι συνέπειες μας κατακλύζουν και τότε ψάχνουμε για ελαφρυντικά στην ούτως ή άλλως ένοχη συνείδησή μας.

Όσοι πιστεύουν ότι ευθύνεται ο απερχόμενος πλανητάρχης για όσα τραγικά συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες, βλέπουν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Η εκλογή του και μόνο αποτελεί ισχυρή απόδειξη πολιτικής παρακμής για τη χώρα που έχει ως έμβλημά της την ελευθερία. Η Αμερική υποφέρει από σκληρό πουριτανισμό, από πολιτικές ακρότητες, βάλλεται από φασιστικά μορφώματα. Πώς αλλιώς να γίνει κατανοητό ότι κάποιες χιλιάδες άνθρωποι πίστεψαν ότι εξυφάνθηκε συνωμοσία στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση και εξωθήθηκαν να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο, διακόπτοντας δημοκρατικές διαδικασίες, για να σώσουν το έθνος; Πώς εξηγείται το υψηλό ποσοστό ψήφων που έλαβε ο Τραμπ, το Νοέμβριο, παρά το δείγμα γραφής που πρόσφερε, παρά τα άστοχα πολιτικά σόου, τις ρατσιστικές κορώνες και τις ακρότητες; Πώς δικαιολογείται η εν ψυχρώ δολοφονία μιας γυναίκας μέσα στο Καπιτώλιο, στο όνομα της δημοκρατίας με άγνωστους (μέχρι στιγμής) δράστες; (Δε θα μπορούσε να συλληφθεί, ας πούμε;)

Αν η καινούργια δεκαετία ξεκίνησε πριν μερικές μέρες, ένα είναι βέβαιο: κάνει ποδαρικό σε έναν κόσμο που παλεύει να νικήσει έναν αόρατο φονικό εχθρό, με εμφανή τα σημάδια της πολιτικής και της εκπαιδευτικής παρακμής. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια από τις πιο ισχυρές χώρες παγκοσμίως. Ζούμε άραγε σε εποχή παρακμής;

Αμερικανός επιστήμονας υποστηρίζει ότι από το 2024 πρέπει να περιμένουμε χαλάρωση ηθών, σεξουαλική και καταναλωτική απελευθέρωση, απομάκρυνση των ανθρώπων από τον Θεό. Αναρωτιέμαι αν απολάμβανε τις διακοπές του στο εξωτικό Ντουμπάι ο Θεός προστάτης της Δημοκρατίας, παρέα με τον Πέτρο Κωστόπουλο, λυγερόκορμα μοντέλα και άλλους κοσμικούς!  Αν βούλιαζε τις πατούσες του στην καυτή άμμο της Τζουμέιρα, αν στοκάριζε αδασμολόγητα αρώματα και επώνυμα γυαλιά ηλίου, την ώρα που ορδές όχλου παραβίαζαν τον οίκο της αμερικανικής δημοκρατίας, λεηλατώντας βάναυσα την πολιτική αξιοπρέπεια της χώρας τους. Έχουν και οι Θεοί ανάγκη αναψυχής! Το μόνο βέβαιο!

Διαβάζω για περιόδους παρακμής σε πολλά κεφάλαια της παγκόσμιας ιστορίας. Αναρωτιέμαι αν διερχόμαστε χρόνια τώρα μια ακόμη παρακμιακή εποχή αλλά η μοναδικότητα του δώρου της ζωής δε μας επιτρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Μου γεννιέται η εντύπωση ότι ούτε οι άνθρωποι των περασμένων εποχών το καταλάβαιναν. Κάτι η τεχνολογική πρόοδος, λίγο η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, κατά κόρον η αγάπη για τη ζωή, πρόσφεραν ισχυρά άλλοθι για όσα συνέβαιναν, ερήμην των περισσότερων, στη ζωή τους. Κοιτάζω τον τύπο της φωτογραφίας. Αναμνηστική φωτογραφία, εικόνα ντροπής; Δεν το καταλαβαίνει ούτε τον ενοχλεί. Πιστεύει μάλλον πως γράφει ιστορία. Η χειραγώγηση των πολιτών στάθηκε πάντα το μεγαλύτερο όπλο του φασισμού. Οι πιο επικίνδυνοι φασίστες (θυμάστε τον Αδόλφο) συστήθηκαν στην ιστορία μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Ο Θεός της Σφαγής τους βοηθούσε να κερδίζουν διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Τι θα γίνει τώρα;

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey