Δικαίωση

19/12/2021 - 16:00

Δικαίωση των αγώνων και των προσπαθειών που γίνονται τα τελευταία χρόνια σε ότι έχει να κάνει με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Μυρσινιάς την πρόταση του ECOFIN 

Με τη συμφωνία δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη-μέλη στην πολιτική ΦΠΑ, ενώ λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό των στρεβλώσεων στον ανταγωνισμό και για την προώθηση των βασικών προτεραιοτήτων της ΕΕ (ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, δημόσια υγεία). Το προηγούμενο πλαίσιο είναι 30 ετών και ήταν επείγουσα πλέον η ανάγκη εκσυγχρονισμού του. Το νέο πλαίσιο θα ισχύσει από το 2025. 

«Αισθανόμαστε ειλικρινά δικαιωμένοι για τον πολυετή αγώνα μας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το κεκτημένο αυτό, καθώς η νησιωτικότητα συνοδεύεται με μειονεξίες και ιδιαιτερότητες που γεννάει η απόσταση, η απομόνωση και οι δυσκολίες της θαλάσσιας επικοινωνίας κ.α., δημιουργώντας ιδιαίτερα αυξημένο κόστος διαβίωσης για τους νησιώτες και μειωμένη ανταγωνιστικότητα για τις νησιωτικές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό, πέραν του ότι αποτελεί υλοποίηση της συνταγματικής επιταγής για την άμβλυνση των επιπτώσεων της νησιωτικότητας, έχει το ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό της διάχυσης στο σύνολο του νησιωτικού πληθυσμού. Αναγκαίο ειδικά για το Β. Α. Αιγαίο, το οποίο πέραν των δυσμενών επιπτώσεων της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού - μεταναστευτικού όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλης της Ευρώπης» είπε ο κ. Μυρσινιάς σε δήλωσή του και πρόσθεσε: «Το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που εφαρμόζεται στα νησιά δεν αποτελεί προνόμιο, αλλά εντάσσεται στην προσπάθεια αποκατάστασης των ανισοτήτων, δεν παραβιάζει αλλά, αντίθετα, αποκαθιστά εν μέρει το αίσθημα δικαιοσύνης και ενισχύει την κοινωνική συνοχή. Ιδιαίτερα σε μια περιοχή εθνικά ευαίσθητη όπως το Β. Α. Αιγαίο.  

Έτσι με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ανοίγει ο δρόμος για ικανοποίηση της απαίτησης όλων των νησιωτών που δεν είναι άλλη από την άμεση και μόνιμη εφαρμογή του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, την αποσύνδεσή του από το προσφυγικό - μεταναστευτικό και φυσικά την επαναφορά του και στα νησιά που το απώλεσαν (όπως η Λήμνος και ο Άγιος Ευστράτιος)».  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey