Διαρροή που τάραξε τα νερά

25/09/2021 - 15:00

Η επίσκεψη της Μπ. Γκμίντερ, της ευρωπαίας αξιωματούχου που διαχειρίζεται για λογαριασμό της Ε.Ε. το μεταναστευτικό στα νησιά, στη Λέσβο έβγαλε ειδήσεις. Η κα. Γκμίντερ συναντήθηκε και με τη δημοτική αρχή Μυτιλήνης , αλλά και μετά από πολύ καιρό και με τον περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη , που μάλιστα την πρόσφερε και γεύμα και εκεί, όπως διέρρευσε, στο πιο ...χαλαρό φέρεται να πρότεινε να μη κατασκευαστεί η νέα δομή στη Βάστρια που σχεδιάζεται γιατί οι αντιδράσεις θα είναι μεγάλες, αλλά η υπάρχουσα προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι να μετατραπεί σε μια μικρή προσθέτοντας στις ήδη υποδομές και υψηλούς φράχτες και για την αποτροπή των ανέμηδων , αλλά και για πρόσθετη προστασία. Η διαρροή αυτή έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην κοινή γνώμη και τάραξε τα μέχρι τώρα δεδομένα, επιχειρώντας προφανώς να προκαταλάβει εξελίξεις, τη στιγμή που η ανάδοχος εταιρία για την κατασκευή του νέου κλειστού και ελεγχόμενου κέντρου ετοιμάζεται, μετά από την διαγωνιστική διαδικασία που προηγήθηκε να υπογράψει σύμβαση και να ξεκινήσει τις εργασίες. Η είδηση-διαρροή αυτή, που είδε το φως της δημοσιότητας, όπως αναμενόταν θορύβησε και τη δημοτική αρχή Μυτιλήνης η οποία με ανακοίνωσή της, επανέλαβε την ήδη γνωστή θέση της, ότι δεν συναινεί σε καμιά περίπτωση στη μονιμοποίηση της προσωρινής δομής στον Καρά Τεπέ, ζητώντας την επίσπευση της αποσυμφόρησής της, ζητώντας και από την εκπρόσωπο της Ε.Ε. , όπως έκανε πριν λίγες μέρες και από το Υπ. Μετανάστευσης να προχωρήσει η δημιουργία του κλειστού κέντρου εκτός κατοικημένης περιοχής, χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Μάλιστα όπως πληροφορούμαστε, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής με την παρουσία του δημάρχου Στρ. Κύτελη πρόκειται να συναντηθεί στην Αθήνα , τόσο με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Μετανάστευσης, όσο και με το Μαξίμου, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν το τοπίο, απαιτώντας τις κυβερνητικές δεσμεύσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Διευκρινίσεις και «διαψεύσεις»

Η δημοτική αρχή Μυτιλήνης είναι αποφασισμένη, μετά τις πρωτοβουλίες που πήρε το προηγούμενο διάστημα και έχοντας από την αρχή διατυπώσει την αντίθεση της στην ύπαρξη της προσωρινής δομής στο Μαυροβούνι, για την οποία ποτέ δεν συναίνεσε, να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση ώστε η ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης να επιστρέψει σε μια κανονικότητα, απαλλαγμένη από την σημερινή προβληματική εικόνα.Το γεγονός δε, όπως φαίνεται και από άλλες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και κινήσεις, ότι κάποιοι επιχειρούν να μονιμοποιήσουν τη δομή του Καρά Τεπέ γιατί έτσι τους «βολεύει», ή γιατί θεωρούν ότι θα υπάρξουν λιγότερες αντιδράσεις σε σχέση με τη Βάστρια, υποχρεώνει και τη δημοτική αρχή να εντείνει τις κινήσεις της για να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Πάντως το γεγονός ότι η περιφερειακή , με αφορμή τη διαρροή περί της συναίνεσής της σε μικρή περιφραγμένη δομή στο Μαυροβούνι , έσπευσε να διευκρινίσει ότι η θέση της εκφράζεται επισήμως από τον περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη και τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου , που μιλάνε για καμιά δομή στα νησιά. Το ανησυχητικό στην όλη υπόθεση είναι ότι για ένα τόσο μείζονος σημασίας θέμα και για τη Λέσβο και για τα άλλα νησιά, δεν υπάρχει καμιά συνεννόηση μεταξύ των αυτοδιοικητικών αρχών και αυτό είναι ...τραγικό! Οπως και είναι τραγικό το γεγονός ότι οι κορυφαίοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες συνομιλώντας με την ευρωπαία αξιωματούχο Μπ. Γκμίντερ, στέλνουν διαφορετικά μηνύματα, με ότι σημαίνει αυτό. Μεταξύ πάντως των επιχειρημάτων του περιφερειάρχη για την μη δημιουργία  της νέας δομής στη Βάστρια, που κατέθεσε, συνομιλώντας με την ευρωπαία αξιωματούχο, ήταν και το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που έκανε η Περιφέρεια για την άποψη του κόσμου σε σχέση με την αποδοχή ή όχι των ερωτηθέντων για τη νέα δομή, όπου εμφανίζεται ότι το 78% τάσσεται κατά. Μόνο που αυτό δεν είναι είδηση, το αντίθετο θα λέγαμε.Αλίμονο αν σε μια τέτοια ερώτηση η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν έλεγε όχι σε μια νέα δομή, μετά από τόσα που έχουν συμβεί.

 Τα παιχνίδια εντυπώσεων και η πραγματικότητα

   Και επειδή το ...παιχνίδι με την «κολοκυθιά», είναι παιδικό και όχι υπεύθυνων παραγόντων που διαχειρίζονται τις τύχες του τόπου μας, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα και να τα πούμε με το όνομά τους. Οσοι υποστηρίζουν και εναντιώνονται στη δημιουργία του νέου «κλειστού» και ελεγχόμενου κέντρου εκτός κατοικημένης περιοχής, συναινούν με τον τρόπο τους στη διατήρηση του Καρά Τεπέ και αυτό είναι πεντακάθαρο , όσο και αν θέλουν να «θολώσουν» το τοπίο. Το δίλημμα από την αρχή ήταν σαφές, όσο και αν θέλουν κάποιοι να το αποφύγουν πετώντας την ...μπάλα στην κερκίδα! Το νέο ΚΥΤ , μετά την καταστροφή της Μόριας, θα παραμείνει στην προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ, μέσα δηλαδή στον αστικό ιστό, ή θα γίνει εκτός κατοικημένης περιοχής μακριά από τον κόσμο; Γιατί για να μην λειτουργεί καμιά δομή στο νησί δεν υπάρχει στο ...τραπέζι. Τώρα αν θα είναι μικρή , μεγαλύτερη ή «τέρας» είναι άλλο θέμα και επί αυτού έπρεπε να επικεντρωθεί η όλη συζήτηση όλων των εμπλεκομένων παραγόντων. Δυστυχώς όμως κάποιοι συνεχίζουν να πολιτεύονται με το αδιέξοδο και αναποτελεσματικό, «όχι σε όλα», παραβλέποντας ποια είναι η πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα λέει ότι την ώρα που επιμένουν στο ίδιο αφήγημα για καμιά δομή στα νησιά, στη γειτονική Σάμο πριν λίγες μέρες εγκαινιάστηκε η νέα «κλειστή» δομή και το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται και οι άλλες δομές σε Κω και Λέρο. Ποιος κοροιδεύει ποιον λοιπόν και γιατί όταν το ζητούμενο πρέπει να είναι πως θα υπάρχει η καλύτερη δυνατή διαχείριση του μεταναστευτικού, ώστε και να «θωρακιστεί» το νησί από ενδεχόμενες νέες μεταναστευτικές ροές, να μπει επιτέλους τάξη και να πάψει να επιβαρύνει και να απασχολεί ποικολοτρόπως της ζωή της τοπικής κοινωνίας. Αν αυτό είναι το ζητούμενο για όλους η λύση δεν επιδέχεται πολλές αναγνώσεις, εκτός και αν κάποιοι επιδιώκουν μέσω του μεταναστευτικού να έχουν ...ρόλο ύπαρξης, αλλά αυτό είναι δικό τους πρόβλημα και όχι του τόπου!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey