FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 09 Μαΐου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτική
- 09|05|2018 20:31

Την κατάθεση τροπολογίας  η οποία θα προβλέπει την 12μηνη παράταση του ειδικού καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από τους βουλευτές Χ. Αθανασίου (Λέσβου), Μ. Κόνσολα (Δωδεκανήσου) και Ν. Μηταράκη (Χίου).

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε συνάντηση το πρωί με τους εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου Λέσβου, οι οποίοι εξέθεσαν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των προσφυγικών ροών.

Ζήτησαν την αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε όσα νησιά καλούνται να σηκώσουν το βάρος της κρίσης.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι θα διατηρήσει για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η προσφυγική κρίση, το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά τα οποία καλούνται να διαχειριστούν το πρόβλημα, ενώ θα προχωρήσει και στην επίσπευση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.

Δεσμεύθηκε επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία θα παρουσιάσει σύντομα την ολοκληρωμένη πρότασή της για τη νησιωτικότητα.

Η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για το προσφυγικό και μεταναστευτικό.

Κατηγορία Κοινωνία
- 09|05|2018 18:18

Το TEE BA Aιγαίου, το Πανεπιστήμιο του Κεντ και ο Σύλλογος «Το Πόλιον» διοργανώνουν τριήμερο εργαστήριο στο Πλωμάρι και τη Βρίσα, οι δραστηριότητες του οποίου εστιάζονται στις μεθόδους αποκατάστασης των κτιρίων που υπέστησαν βλάβες κατά τον σεισμό, που έπληξε τη Λέσβο τον Ιούνιο του 2017 και απευθύνεται σε Αρχιτέκτονες, Πολιτικούς Μηχανικούς και κατασκευαστές κτιρίων.

Με σειρά διαλέξεων, θα παρουσιαστεί η πρόσφατη έρευνα πάνω στο ιδιότυπο παραδοσιακό κατασκευαστικό σύστημα του νησιού και την ιδιαίτερη σεισμική συμπεριφορά του. Ταυτόχρονα, μία άσκηση αποκατάστασης κτιρίου της περιοχής θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν πρακτικές μεθόδους για την επισκευή των ιστορικών κτιρίων. Οι διαλέξεις του εργαστηρίου θα είναι ανοικτές στο κοινό, ενώ η πρόταση αποκατάστασης θα σχολιαστεί από καλεσμένους ερευνητές και θα παρουσιαστεί στο κοινό στο τέλος του εργαστηρίου. Κεντρικός ομιλητής και συντονιστής του εργαστηρίου θα είναι ο Καθηγητής Νικόλαος Καρύδης Αρχ/ων - Senior Lecturer (Πανεπιστήμιο του Κέντ). Συμμετέχει η καθηγήτρια Ελευθερία Τσακανίκα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Διπλ. Πολ. Μηχανικός ΕΜΠ.

Σκοπός των δραστηριοτήτων αυτών είναι να συνεισφέρουν στην καλύτερη κατανόηση των τοπικών ιστορικών κατασκευών και να προσφέρουν πρακτικές λύσεις για τη συντήρησή τους σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές αποκατάστασης.

Με βάση το πρόγραμμα, την Παρασκευή 22 Ιουνίου (10.00), θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις (ανοικτές στο κοινό) στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου: «Τα Παραδοσιακά Κατασκευαστικά Συστήματα της Λέσβου» και «Αποκατάσταση Λίθινων και Ξύλινων Κατασκευών» και θα ακολουθήσει επίσκεψη των συμμετεχόντων σε Ιστορικά κτίρια του Πλωμαρίου.

Το Σαββάτο 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη Βρίσα Λέσβου με ξενάγηση στον οικισμό, ασκήσεις αποτύπωσης κτιρίου της περιοχής και επί τόπου διάγνωση κατασκευαστικών αστοχιών. Την Κυριακή 24 Ιουνίου και πάλι στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου θα πραγματοποιηθεί διάλεξη: «Διεθνείς Προδιαγραφές Αποκαταστάσεων», παρουσίαση της δουλειάς των συμμετεχόντων σε μορφή σκίτσων, παρατηρήσεων και φωτογραφιών - συζήτηση με το κοινό.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Το Εργαστήριο, το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο προγράμματος του Πανεπιστημίου του Κέντ, είναι δωρεάν, αλλά οι συμμετέχοντες θα πρέπει να καλύψουν οι ίδιοι πιθανά έξοδα ταξιδιού και διαμονής στο Πλωμάρι. Προϋποθέσεις συμμετοχής: το εργαστήριο απευθύνεται σε κατόχους πανεπιστημιακού διπλώματος σε πεδία σχετικά με το θέμα του εργαστηρίου αλλά και σε επαγγελματίες με εμπειρία στην κατασκευή κτιρίων οι οποίοι επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την επισκευή ιστορικών κτιρίων. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να στείλουν μία γραπτή αίτηση συμμετοχής στο συνδιοργανωτή του εργαστηρίου, ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Η αίτηση θα περιλαμβάνει: 1.στοιχεία επικοινωνίας, 2.πληροφορίες σχετικά με τις σπουδές ή/και επαγγελματική εμπειρία σχετική με το θέμα του εργαστηρίου (κείμενο έως 100 λέξεις). Διορία υποβολής αιτήσεων είναι ως τις 25 Μαΐου 2018. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 5 Ιουνίου. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης των εργασιών του Εργαστηρίου.

 

Κατηγορία Αστυνομία
- 09|05|2018 18:15

Ποινές φυλάκισης 18 μηνών για απλή κατασκοπία σε βαθμό πλημμελήματος επέβαλλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο βορείου Αιγαίου που συνεδρίασε στη Μυτιλήνη, σε δυο Τσέχους, που τον Σεπτέμβριο του 2012 συνελήφθησαν να φωτογραφίζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Λήμνο. Πρωτόδικα το δικαστήριο τους είχε επιβάλλει ποινή φυλάκισης 2,5 ετών στον καθένα.

Οι δυο Τσέχοι είχαν συλληφθεί το Σεπτέμβριο του 2012 να φωτογραφίζουν και να βιντεοσκοπούν «ευαίσθητες» στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Λήμνο. Τόσο πρωτόδικα όσο και στην προχθεσινή Εφετειακή διαδικασία οι Τσέχοι αρνήθηκαν τις σε βάρος τους κατηγορίες. Δηλώνοντας ότι εργαζόταν ως προγραμματιστές στην εταιρεία Bohemia Interactive και με αυτή την ιδιότητα είχαν συμμετάσχει στη δημιουργία ενός στρατιωτικού παιχνιδιού προσομοίωσης με επωνυμία «ARMA 3», που εκτυλίσσεται στη Λήμνο.

Στο νησί όπως δήλωσαν απολογούμενοι βρέθηκαν προκειμένου να επιβεβαιώσουν την ακρίβεια των δεδομένων του βραβευμένου παιχνιδιού που είχαν δημιουργήσει.

Κατηγορία Πολιτική
- 09|05|2018 18:06

«Το μεταναστευτικό - προσφυγικό δεν πρόκειται να λυθεί ως δια μαγείας σαν πρόβλημα, αλλά με μια συνεχή προσπάθεια καλύτερης διαχείρισης. Το θέμα δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι πανευρωπαϊκό και βρίσκεται σίγουρα ψηλά στην ατζέντα όλων των πολιτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Νέου Κόσμου με θέμα: «Το προσφυγικό - μεταναστευτικό, η φύση του, οι πραγματικές του διαστάσεις και η αντιμετώπισή του».

Ο κ. Μπαλάφας επισήμανε ότι «το προσφυγικό πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, ιδεολογικό ζήτημα» ενώ προσέθεσε ότι «χρειάζεται ισορροπία: δικαιώματα Ελλήνων πολιτών, δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, στήριξη του Έλληνα, προστασία του μετανάστη».

Πέρασε διάφορα στάδια

Παράλληλα, ο υφυπουργός περιέγραψε τα στάδια που έχει περάσει το προσφυγικό ζήτημα από το 2015 μέχρι σήμερα κι υπογράμμισε: «Το 2015 υπήρξε μία τεράστια εισροή προσφύγων και μεταναστών, ανθρώπων που ζητούσαν διεθνή προστασία. Αιτία ο πόλεμος στη Συρία, αλλά κι η εμπόλεμη κατάσταση στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ κι αλλού. Ανταποκριθήκαμε με αμέριστη αλληλεγγύη σε αυτό το κύμα, σε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία για τη χώρα μας». Στη συνέχεια ο κ. Μπαλάφας αναφερόμενος στην περίοδο μετά την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας δήλωσε: «Στην περίοδο 2016 - 2017 έγιναν πολλά βήματα βελτίωσης της κατάστασης, κι ακόμα καλύτερη ήταν η κατάσταση στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, όπου παρέχεται στέγη, σίτιση, θέρμανση, υγειονομικές υπηρεσίες, ψυχοκοινωνική στήριξη, εκπαίδευση για τα παιδιά. Υπάρχει συνεργασία με την ΕΕ στο ζήτημα της χρηματοδότησης.

Τηρήσαμε το διεθνές ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο και μην ξεχνάμε ότι όλη αυτή την περίοδο μιλάμε για μία χώρα που είναι σε κρίση, άρα είμαστε ιδιαίτερα αναγκασμένοι και καλά κάναμε στο ζήτημα των παροχών και των δικαιωμάτων να κρατάμε μία ισορροπία ανάμεσα στον Έλληνα με τα ιδιαίτερα προβλήματά του και στον πρόσφυγα να τον προστατεύσουμε ως διωκόμενο. Είναι ανθρώπινο καθήκον μας, καθήκον αλληλεγγύης. Η κατάσταση βελτιώθηκε ωστόσο δεν υπήρξαν λύσεις τελικές. Στο προσφυγικό - μεταναστευτικό δεν υπάρχουν τελικές λύσεις, υπάρχει μία συνεχής προσπάθεια για την όσο γίνεται καλύτερη διαχείρισή του».

Ακόμη, ο κ. Μπαλάφας αναφερόμενος στο πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ», μέσω του οποίου οι πρόσφυγες έχουν τη δυνατότητα να στεγάζονται σε διαμερίσματα υπογράμμισε τον ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι ΜΚΟ καθώς κι η τοπική αυτοδιοίκηση «με πρωτοπόρα την περίπτωση του δήμου της Λειβαδιάς».

Έχουμε αύξηση ροών

Σχετικά με την αύξηση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται από το Μάρτιο ο υφυπουργός σημείωσε: «Από το Μάρτιο εκτινάχθηκαν οι ροές στα νησιά κι άνοιξε επίσης ροή ιδιαίτερα μεγάλη κι από την μεριά του Έβρου». Ο κ. Μπαλάφας εκτίμησε ότι η εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία, οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία καθώς και το γεγονός ότι «η ΕΕ δεν έδωσε τα 3 δισ. Ευρώ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα οποία με βάση την κοινή συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, έπρεπε να τα είχαν εκταμιεύσει» οδήγησαν στις αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

«Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση που δεν είναι η κατάσταση του 2015 αλλά είναι σίγουρα κρίση γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις ανάγκες των αυξημένων ροών και στις δυνατότητες που έχει η χώρα μας. Δεν μείναμε και δεν μένουμε με δεμένα τα χέρια, δεν κοιτάμε την κατάσταση, ανασκουμπωνόμαστε και προχωράμε με βάση και σχέδια που υπήρχαν στον ένα ή στον άλλο βαθμό, τα βάζουμε σε ενεργοποίηση.

Η χωρητικότητα δεν είναι απεριόριστη

Κινούμαστε πάνω στη δέσμευση του υπουργού, Δημήτρη Βίτσα, ότι θα έχουμε περιορίσει σε ανεκτά όρια τον πληθυσμό τον προσφυγικό και τον μεταναστευτικό στα νησιά», επισήμανε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι πρέπει να μεταφερθούν «πιο συστηματικά και συντεταγμένα στην ενδοχώρα, ευάλωτα άτομα, κι οι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία κι έχουν πάρει άσυλο για τη χώρα μας, είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες». Ο κ. Μπαλάφας αναφερόμενος στα μέτρα και τις δράσεις που θα πρέπει να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα τόνισε: «Βελτιώνουμε την κατάσταση στον Έβρο κατά προτεραιότητα αλλά και στα νησιά και βοηθάμε όσο μπορούμε τους κατοίκους που έχουν κουραστεί, τους κατοίκους γύρω από τα camps. Βλέπουμε και το ζήτημα της χωρητικότητας της ενδοχώρας, η Ελλάδα δεν είναι καμία αχανής χώρα, κι η ενδοχώρα έχει δομές που ήδη λειτουργούν. Ανοίγουμε μερικές δομές καινούριες ή μερικές που τις είχαμε απενεργοποιήσει τις ξανανοίγουμε, αυξάνουμε τον αριθμό όσο μπορούμε στα ξενοδοχεία και στα διαμερίσματα.

Το ζήτημα είναι σύνθετο κι η χωρητικότητα της χώρας δεν είναι απεριόριστη. Ενεργοποιούμε πολύ καλύτερα τις επιστροφές στην Τουρκία, να έχουμε εκροή προς αυτή την κατεύθυνση και κάνουμε κι ορισμένες ρυθμίσεις, όπως αύξηση του προσωπικού, ενίσχυση του ασύλου, καθώς επίσης και επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου».

Σημαντική και η εκπαίδευση

Επιπλέον ο κ. Μπαλάφας τόνισε πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση των προσφύγων δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «στην ένταξη τους περιλαμβάνεται το ζήτημα της εκπαίδευσης. Εφαρμόζουμε διάφορα προγράμματα με χρηματοδότηση από την ΕΕ για την εκπαίδευσή τους στην ελληνική γλώσσα, για να καταγράψουμε τις δεξιότητές τους για να δούμε τη διοχέτευσή τους σε δουλειά, σε δουλειές όμως που δεν θα μας κουνήσει κανείς το δάχτυλο ότι κόβουμε θέσεις από Έλληνες».

Ακόμη, ο υφυπουργός σημείωσε: «Πρέπει να υπάρχει ένα καθαρό σταθερό μόνιμο μέτωπο ενάντια στις ρατσιστικές, ξενοφοβικές φωνές και πρακτικές. Δεν πρέπει να υπάρχει κανενός είδους ανοχή σε αυτές τις συμπεριφορές και πρακτικές».

Κατηγορία Απόψεις
- 09|05|2018 17:59

Το Προγραμματικό Συνέδριο για την Περιφέρεια Β. Αιγαίου έληξε και το μόνο που έμεινε πια, είναι μια πικρή γεύση για όσα συντάραξαν το διήμερο την Μυτιλήνη. Η αίσθηση είναι ότι τα ζέοντα προβλήματα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και ιδιαίτερα στο νησί της Λέσβου, αποτέλεσμα της ανερμάτιστης εφαρμοζόμενης πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα συνεχίσουν και θα γίνονται εκρηκτικότερα.

Με την συνεχιζόμενη είσοδο και παραμονή στα νησιά μεγάλου πλήθους προσφύγων και οικονομικών μεταναστών (ήδη χθες προστέθηκαν 270 άτομα δηλ. ένα μικρό χωριό!) και χωρίς να αποφασίζονται άμεσες λύσεις η κατάσταση κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Η μικρή διαφαινόμενη ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας θα αναστραφεί και θα χειροτερεύσει και με την επί θύραις πλέον κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, επιδεινώνοντας την οικονομική κατάσταση των νησιών μας και τελικά ναρκοθετώντας την ευημερία τους και την συνοχή του κοινωνικού ιστού. Κι αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον επικίνδυνων γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή του Αρχιπελάγους και ιδιαίτερα του Β. Αιγαίου.

Αυτή είναι και η αιτία που ξεσήκωσε τους νησιώτες και τους οδήγησε, ύστερα από χρόνια, στην απεργία και το κλείσιμο των καταστημάτων τους, που ολοκληρώθηκαν με μια μεγάλη ειρηνική συγκέντρωση - διαδήλωση ενάντια στις καταστρεπτικές Κυβερνητικές πολιτικές, σε μια αστυνομοκρατούμενη Μυτιλήνη, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα με την ευκαιρία ολοκλήρωσης του λεγόμενου Αναπτυξιακού συνεδρίου. Ατυχείς τουλάχιστον και οι διχαστικές δηλώσεις και αναφορές, που επιχείρησαν να δημιουργήσουν την εικόνα συνοδοιπορίας όλων όσων διαμαρτυρόταν για την τραγική κατάσταση με ακροδεξιές λογικές, ξένες με τις δημοκρατικές παραδόσεις του νησιού μας και βέβαια καταδικαστέες όλες οι παράνομες εγκληματικές ενέργειες των ακραίων κύκλων, που επιχείρησαν να διαλύσουν την μεγαλειώδη συγκέντρωση.

 

Καμιά προσπάθεια για κάποια ελπίδα

 

Κι όμως μια ουσιαστική και θετική παρέμβαση του κ. Πρωθυπουργού στα μέτρα του δυνατού, έστω και μέσα απ’ τον κλοιό των διμοιριών των ΜΑΤ, στην κορύφωση του υποτίθεται Αναπτυξιακού συνεδρίου, ήταν αρκετή να γαληνέψει το κλίμα και να δημιουργήσει κάποια ελπίδα για την αναστροφή της κατάστασης. Και πολλοί καλόπιστοι το περίμεναν.

Όμως η επί τρία πια χρόνια συνεχιζόμενη ανικανότητα της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και των Κυβερνητικών συνοδοιπόρων τους, που έχει ως συνέπεια την έλλειψη σχεδιασμού και αναζήτηση άμεσων λύσεων, είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία για τα νησιά μας, που πάντα δημιουργείται όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας κάνει την τιμή να επισκεφθεί μια περιοχή.

Τελικά, άκουσε μια συρραφή προγραμμάτων της Περιφέρειας και των Δήμων και με ανεπεξέργαστες και ανακριβείς πολλές φορές αναφορές, χωρίς συγκεκριμένες χειροπιαστές πολιτικές με Στρατηγικές ανάπτυξης και εντάξεις έργων Υποδομών, όπως ήταν η ομιλία του κ. Α. Τσίπρα, κατώτερη του επιπέδου αναφοράς ενός Πρωθυπουργού και χωρίς κάποια ουσιαστική παρέμβαση για τα μεγάλα εκρηκτικά προβλήματα.

Πλήθος ανακριβειών, παραλείψεων και μισές αλήθειες περιλάμβαναν οι Πρωθυπουργικές εξαγγελίες κατά το κοινό αίσθημα, αλλά ιδιαίτερα κατά την γνώμη όσων παρακολουθούν στενά τα αναπτυξιακά ζητήματα των νησιών. Την ίδια αίσθηση έχω κι εγώ και με την ταπεινότητα μου θα προσπαθήσω να σας δώσω ψήγματα σχολιασμού, με όπλο πάντα τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου απ’ την μακρόχρονη και συνεχή παρακολούθηση των Νησιωτικών Πολιτικών και των εξελίξεων στην γενέτειρά μου.

Αν λοιπόν οι μέχρι τώρα Υπουργοί Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είχαν λάβει υπόψη τους τις επιταγές του άρθρου 32 του Ν.4150/2013, όπως τους υπενθύμισε με Ερώτηση στην Βουλή στις 25/10/2016 ο Βουλευτής της ΔΗΣΥ κ. Γ. Αρβανιτίδης, θα είχαν προχωρήσει στην υλοποίησή του και δεν θα έβαζαν τον Πρόεδρο της Κυβέρνησής τους να ανακοινώνει, προς το τέλος της θητείας της, την δημιουργία των προβλεπόμενων απ’ το 2013 εργαλείων και θεσμών για την ουσιαστική εφαρμογή της συνταγματικά κατοχυρωμένης Νησιωτικότητας.

 

Αστεία η συνεχιζόμενη δικαιολογία

 

Ομοίως έγινε πια αστεία η συνεχώς επαναλαμβανόμενη Πρωθυπουργική δικαιολογία ότι ο κακός κος Χαρδούβελης και οι Θεσμοί φταίνε για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά κι όχι ο ίδιος από θέση επιλογής του. Δεν τον πτόησε ούτε η πεντακάθαρη τελευταία απάντηση του αρμόδιου Επίτροπου Πιέρ Μοσκοβισί σε πρόσφατη ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη:

«…το άρθρο 120 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (οδηγία ΦΠΑ), εξακολουθεί να επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόζει συντελεστές μέχρι 30 % χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα και νησιά... η ευθύνη για τη φορολογική πολιτική και τις επιλογές ως προς τον φόρο προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ) εναπόκειται στις ελληνικές αρχές».

Για τον Τουρισμό διαπίστωσε αύξηση των κρατήσεων, κάνοντας ειδική αναφορά της αύξησης των Τούρκων τουριστών ως ανταποδοτικό των προσφυγικών ροών, αλλά παρέλειψε να πει ότι βρίσκονται στο 50% των προ της προσφυγικής εποχής επιπέδων, χωρίς να ανακοινώσει κάποιο ουσιαστικό μέτρο, που θα θεραπεύσει τα προβλήματα σχετικά με την κατάρρευση των κρατήσεων που προκάλεσε στον Τουρισμό το 2015 η πολιτική των ανοιχτών συνόρων.

Ανακοίνωσε βέβαια ως ανταποδοτικό έργο την κατασκευή της αποχέτευσης του hot spot στη Μόρια (Το μόνο χειροπιαστό δημόσιο έργο!!!) και έδωσε πολλές υποσχέσεις για διεκπεραίωση, απ’ τις επιτροπές ασύλου, εντός 2 - 3 μηνών των διαδικασιών απονομής ασύλου, αν φυσικά ξεπερασθούν ξαφνικά οι αγκυλώσεις, συνέπεια ιδεοληπτικών απόψεων και εμμονών σε πολιτικές ανοιχτών συνόρων, ενός μεγάλου μέρους εμπλεκομένων στελεχών του στις αρμόδιες επιτροπές.

 

Εμεινε στις διαπιστώσεις

 

Και εκεί που ανέμενε κανείς να υπάρξει μια σαφής τοποθέτηση στον κατεξοχήν αναπτυξιακό τομέα της Ενέργειας στα νησιά του Αρχιπελάγους ακούστηκαν γνωστές διαπιστώσεις.

Πού ήταν οι πολιτικές για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Β. Αιγαίου με το Εθνικό δίκτυο σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, θέμα Εθνικής επιβίωσης τους, η προοπτική για το υγροποιημένο φυσικό αέριο που σχεδιάζεται να έρθει στην περιοχή του Β. Αιγαίου και εν πάσει περιπτώσει η τελική λύση για το ενεργοβόρο παλιό και ρυπογόνο εργοστάσιο της ΔΕΗ;

Η αναφορά στην συνεχιζόμενη κατασκευή του δρόμου Καλλονής - Σιγρίου, ενώ ήταν γνωστή η αποχή των απλήρωτων εργαζομένων απεδείχθη ατυχέστατη απ’ την επόμενη μέρα με τις νέες πληροφορίες για δεύτερη έκπτωση απ’ το έργο του ανάδοχου εργολάβου.

Η θετική αλλά απλή αναφορά του σε μελέτες έργων Υποδομής όπως ο δρόμος Καλλονής - Πέτρας που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από προηγούμενες Κυβερνήσεις και κάποια αόριστη υπόσχεση για την κατασκευή τους δεν δίνει και πολλές ελπίδες για την άμεση ένταξή του.

Ούτε η νεφελώδης διακήρυξη για το Μεταφορικό Ισοδύναμο χωρίς εξασφαλισμένους πόρους, έστω κι αν συνοδεύθηκε με εξαγγελία της στιγμής για να συμπεριληφθούν και τα καύσιμα στα μεταφερόμενα εμπορεύματα μπορεί να αντικαταστήσει το πραγματικά αναπτυξιακό μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Κι αυτά όλα να εξελίσσονται στην μήτρα της Νησιωτικότητας, στον χώρο του κτιρίου του Ιστορικού Υπουργείου Αιγαίου κάτω απ’ το αινιγματικό, αυστηρό βλέμμα του Ανδρέα Παπανδρέου απ’ το εκεί εκτιθέμενο πορτραίτο φιλοτεχνημένο απ’ τον μεγάλο Μώραλη!

 

Σιώπησε και για το χωροταξικό

 

Προσωπικά, παρακολουθώντας την ομιλία και αναπολώντας τις μεγάλες τομές για τα νησιά και τις σημαντικές εμπειρίες που βίωσα σ’ αυτόν τον ιστορικό χώρο, πίστευα ότι ο κ. Πρωθυπουργός τουλάχιστον θα αξιοποιούσε το τραγικό λάθος της Κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, με την δημιουργία του διαπιστωμένου πια Δήμου τέρατος της Λέσβου και της Κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου στην συνέχεια και θα ανακοίνωνε με την ευκαιρία της ψήφισης του «Κλεισθένη» την άμεση αλλαγή του χωροταξικού, ώστε να δημιουργηθούν Δήμοι σύμφωνα με τις ίδιες αρχές που εφαρμοσθήκαν σ’ όλη τη χώρα. Έτσι θ’ άρπαζε και την ευκαιρία να μπει έστω και λίγο στις καρδιές των απογοητευμένων πια Λέσβιων και όμως δεν το έκανε προς μεγάλη απογοήτευση και του τελευταίου καλόπιστου Λέσβιου. Ίσως να βρήκε ως δικαιολογία την αδράνεια των παρισταμένων Δημάρχου κου Γαληνού και Περιφερειάρχης κας Καλογήρου. Ας βγουν κι αυτοί να εξηγήσουν την συμπεριφορά τους, γιατί η ώρα της κρίσεως έρχεται!

Τελικά πόσο δίκιο έχει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής που ζήτησε άμεσα εκλογές! Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ανίκανοι να οδηγήσουν σε ανάπτυξη την χώρα.

 

 

* Ο Δημήτρης Ε. Καπετανάς είναι Πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου και μέλος ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής.

 

 

 

Κατηγορία Παιδεία
- 09|05|2018 17:56

H Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου με το Εσπερινό ΕΠΑΛ και το ΚΕΣΥΠ Μυτιλήνης έχοντας ως στόχο την ενημέρωση της κοινωνίας και των μαθητών για τις εκπαιδευτικές επιλογές των αποφοίτων των ΕΠΑΛ αλλά και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των διαφόρων ειδικοτήτων του, πραγματοποίησαν εκδήλωση στις 2 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων των ΕΠΑΛ με θέμα «Οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων ΕΠΑΛ».

Με την εκδήλωση αυτή ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα του ΚΕΣΥΠ, Αγωγής Σταδιοδρομίας, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Παιδαγωγική ομάδα μαθητών του σχολείου με συντονιστή τον καθηγητή Πληροφορικής του σχολείου Δημήτρη Μιχαλάκη, την φετινή σχολική χρονιά.

Οι ομιλητές

Ο Διευθυντής του Σχολείου Μαδυτινός Ευστράτιος ήταν ένας από τους εισηγητές και ο βασικός συντονιστής της εκδήλωσης. Καλεσμένοι ομιλητές ήταν ο Καλατζής Ιωάννης Προϊστάμενος Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Π.Β.Α), ο Θεοδοσίου Αντώνης Προϊστάμενος Διοικητικών Υπηρεσιών Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, Διεύθυνση Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων - Τομέας Επαγγελματικών Αδειών (Π.Β.Α), ο Καπηλάρης Κώστας Προϊστάμενος Τμήματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Μητρώων και Διαδικασιών Προσωπικού Δήμου Λέσβου - Διεύθυνση Διοικητικού Προσωπικού, ο Καρέκος Παναγιώτης Μέλος Δ.Σ. του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικού Αιγαίου Οικονομικού Επιμελητήριου της Ελλάδας και Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Λέσβου.

Οι υπόλοιποι ομιλητές ήταν ο Μιχαλάκης Δημήτρης Υποδιευθυντής του σχολείου, ο εκπαιδευτικός Μιχαλάκης Κώστας Υπεύθυνος Μαθητείας Τομέα Πληροφορικής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, ο Λιαδάκης Στάμος Αναπληρωτής Διευθυντής στο. Ε.Κ. Μυτιλήνης Λέσβου, η καθηγήτρια Στεφάνου Ειρήνη Υπεύθυνη Εργαστηρίου Ε.Κ Ειδικότητας Αισθητικής Τέχνης, η καθηγήτρια κα Ματζουράνη Κάτια Υπεύθυνη Εργαστηρίου Ε.Κ Ειδικότητας Βοηθός Φυσικοθεραπευτή.

«Η διαχρονική συμβολή των ΕΠΑΛ»

Την εκδήλωση προλόγισε ο κος Αναγνώστου Στρατής, Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και ο Διευθυντής της Δ/σης Β/θμιας Εκπαίδευσης κος Καπιωτάς Μιχαήλ, οι οποίοι τόνισαν την διαχρονική σημασία και την συμβολή της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην κοινωνία και την ανάγκη ανάπτυξης και προβολής των έργων της.

Η Τοροσιάδου Ευγενία Σύμβουλος του Σχολικού επαγγελματικού Προσανατολισμού του ΚΕΣΥΠ Μυτιλήνης μίλησε για την επαγγελματική ανάπτυξη των αποφοίτων του ΕΠΑΛ στην εποχή των αλλαγών. Στην εισήγηση δόθηκε έμφαση στην διεύρυνση του ρόλου του επαγγελματία και στην ανάγκη της δια βίου ανάπτυξης γνώσεων και δεξιοτήτων των αποφοίτων για την αντιμετώπιση με επάρκεια του συνόλου των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων.

Όλες οι πληροφορίες των εισηγήσεων θα αξιοποιηθούν και θα αποτελέσουν υλικό χρήσιμο και για άλλα ΕΠΑΛ του νομού Λέσβου. Η ενδιαφέρουσα θεματική της εκδήλωσης γέμισε την αίθουσα με μαθητές του σχολείου, τελειόφοιτους μαθητές του ΣΔΕ Μυτιλήνης, επαγγελματίες και εκπαιδευτικούς.

Ενάντια στο αρνητικό κλίμα της κρίσης τέτοιες εκδηλώσεις καθιστούν το Σχολείο και συγκεκριμένα το Εσπερινό ΕΠΑΛ ένα «Ανοικτό σχολείο» στην κοινωνία που στοχεύει στην ενδυνάμωση των ενηλίκων μαθητών - επαγγελματιών με γνώσεις ικανότητες και δεξιότητες σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο και στη δυνατότητα ευελιξίας τους στις αλλαγές στον ανθρώπινο και λειτουργικό τρόπο οργάνωσής του και σε συνεργασίες με μοναδικό γνώμονα τη συμβολή του στο κοινωνικό όφελος.

Κατηγορία Παιδεία
- 09|05|2018 17:48

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του τριήμερου ιδρυτικού σεμιναρίου επιμόρφωσης του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα», το οποίο εγκρίθηκε με απόφαση του Υπουργού Παιδείας τον περασμένο Απρίλιο.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε από 4 έως 6 Μαΐου στη Λέσβο, οργανώθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και συμμετείχαν περισσότεροι από 50 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέλη των συνεργαζόμενων Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και σχολείων ενταγμένων στο Δίκτυο από όλη την Ελλάδα καθώς και μέλη της Συντονιστικής και Παιδαγωγικής Ομάδας του Δικτύου.

Οι εισηγήσεις του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή (4/5) στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Ευεργέτουλα στον Ασώματο. Η κα. Ηλέκτρα Καλδέλλη, υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Ευεργέτουλα, παρουσίασε στη συνέχεια στους συμμετέχοντες το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα», τους στόχους του και τις δράσεις του, τα σχολεία από τη Λέσβο και όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν καθώς και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο Δίκτυο. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την διάλεξη του Καθ. Ν. Ζούρου, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο οποίος παρουσίασε τους ουσιαστικούς λόγους που υπηρετεί η δημιουργία των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, το Νέο Διεθνές Πρόγραμμα της UNESCO και το ρόλο των Γεωπάρκων ως εργαλείο εκπαίδευσης για την αειφορία.

Στη συνέχεια ο κ. Ηλίας Βαλιάκος, Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO από την Ελλάδα και την Κύπρο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Ακολούθως, η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αναφέρθηκε στις δυνατότητες των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO από την Ελλάδα και την Κύπρο για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων καθώς και τις εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούνται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Λέσβου.

Οι εργασίες του σεμιναρίου συνεχίστηκαν με τις παρουσιάσεις εκπαιδευτικών σχολείων και υπευθύνων Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από όλη τη Λέσβο.

Και στο κατεστραμένο από τον σεισμό σχολείο της Βρίσας

Από τη Μυτιλήνη μέχρι το Σίγρι

Τα φυσικά και γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου από τη Μυτιλήνη μέχρι το Σίγρι και το Απολιθωμένο Δάσος είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί το Σάββατο (5/5), διασχίζοντας τη Λέσβο. Ο Καθ. Νικόλαος Ζούρος τους ενημέρωσε αναλυτικά για την ποικιλία των τοπίων και τις δυνατότητες εκπαιδευτικής επίσκεψης των θέσεων ενδιαφέροντος αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους που καθιστούν τη Λέσβο ως ένα ελκυστικό εκπαιδευτικό προορισμό με τεράστιες δυνατότητες για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. 

Ακολούθως, επισκέφτηκαν τα ηφαίστεια, τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς και τις γεωμορφές της δυτικής Λέσβου όπως τον τεράστιο ηφαιστειακό κρατήρα της Βατούσας και το φαράγγι του Βούλγαρη, τον ηφαιστειακό δόμο του Όρδυμνου πάνω στον οποίο είναι χτισμένη η μονή Υψηλού και παρατήρησαν τις εντυπωσιακές στηλοειδείς λάβες.

Η εκπαιδευτική τους επίσκεψη περιλάμβανε στη συνέχεια επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου και ενημερώθηκαν από τον Καθ. Ν. Ζούρο για τη δημιουργία και μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα πρώτα φυτικά απολιθώματα που βρέθηκαν στην Λέσβο ηλικίας 20 εκατομμυρίων χρόνων και την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου. Περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και γνώρισαν μέσα από τις μακέτες και τα εκθέματα του Μουσείου την εξέλιξη της ζωής στο πέρασμα του γεωλογικού χρόνου. Ιδιαίτερα αναφορά έγινε για τα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους και τη σημασία τους στην κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας και εξέλιξης του Αιγαίου και της Λέσβου.

Συνάντηση του Εθνικού Θεματικού Δικτύου

Γνωριμία με τα γεωλογικά και φυσικά μνημεία των περιοχών Πολιχνίτου και Βρίσας

Την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής από τον Καθ. Νίκο Ζούρο και τον Δρ. Ηλία Βαλιάκο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για τα γεωλογικά και φυσικά μνημεία των περιοχών Πολιχντίτου και Βρίσας καθώς και για θέματα που σχετίζονται με το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον των περιοχών αυτών. Επισκέφτηκαν τις θερμές πηγές Πολιχνίτου και γνώρισαν τα χαρακτηριστικά τους, αλλά και τα φυσικά φαινόμενα όπως η γεωθερμία και οι σεισμοί. Παράλληλα, ενημερώθηκαν για τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017 και την αντίδραση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Βρίσας και της υπεύθυνης εκπαιδευτικού κατά τη διάρκεια του σεισμού.

Το Σεμινάριο ολοκληρώθηκε στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου με φιλοξενία του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Πολιχνίτου κ. Κ. Καλαθά, όπου οι συμμετέχοντες γεύτηκαν τοπικές γεύσεις από το Συνεταιρισμό Γυναικών Πολιχνίτου και παρακολούθησαν την εισήγηση της κα. Β. Πετρίδου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας με θέμα «Τα Παγκόσμια γεωπάρκα της UNESCO ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία».

Οι εκπαιδευτικοί, στο τέλος του τριήμερου επιμορφωτικού σεμιναρίου, δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τη γνωριμία τους με το Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος, την περιήγησή τους στα φυσικά μνημεία της Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τις δυνατότητες για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων και δήλωσαν ότι την επόμενη σχολική χρονιά θα επισκεφτούν τη Λέσβο με ομάδες μαθητών προκειμένου να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνονται από το ΚΠΕ Ευεργέτουλα και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 09|05|2018 16:53

Κυριάκος Κουκούλας, Τάσος Μακρής 
Εκδόσεις Μύθος
Μυτιλήνη 2018, σελ. 238

Ένα υπέροχο φωτογραφικό λεύκωμα, διαμάντι πραγματικό του λεσβιακού πολιτισμού, εκδόθηκε για δεύτερη φορά -αφού εξαντλήθηκε την πρώτη- από τους Κυριάκο Κουκούλα και Τάσο Μακρή.
Ένας επίμονος πόθος, κόντρα σε κάθε αντίδραση και ένας μακροχρόνιος μόχθος, έφεραν το επιθυμητό και προπάντων επιτυχημένο αποτέλεσμα.
Ο Πολιχνίτος του 20ου αιώνα «ξαναζωντανεύει» μέσα από το πολυσήμαντο υλικό του λευκώματος.
Τεκμήρια στην κυριολεξία τους, όλες οι φωτογραφίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ιστορίας, της λαογραφίας, της θρησκευτικής και αγροτικής ζωής, της παιδείας και γενικά της κοινωνικής δράσης της κωμόπολης.
Από τη λεσβιακή βιβλιογραφία φαίνεται ότι αυτού του είδους οι εκδόσεις σπανίζουν.
Από όσο γνωρίζω είχαμε τις «Λεσβιακές Φωτοσκιές» του Σίμου Χουτζαίου, καθώς και τη συλλογή φωτογραφιών για το Ακράσι της Λέσβου, από τον συγχωρεμένο φιλόλογο Γιάννη Κοντέλη.
Ο κ. Κουκούλας, το είχε μεράκι. Τα ανυπέρβλητα εμπόδια και οι φρούδες υποσχέσεις από τους ιθύνοντες δεν τον πτόησαν. Αντίθετα τον ατσάλωσαν και τον πύργωσαν. Και εδώ είναι το μεγαλείο του δημιουργού του λευκώματος.
Τη διάσωση αυτού του πρωτογενούς υλικού, που για χρόνια ελάνθανε σε απρόσιτα συρτάρια, μέσω του κ. Κουκούλα την απολαμβάνουμε σήμερα αποτυπωμένη σε ένα πολυτελές ποιοτικό λεύκωμα, που την δαπάνη της έκδοσης για δεύτερη φορά την κάλυψε ο ίδιος ο συλλέκτης!
Στο ενημερωτικό σημείωμα της νέας έκδοσης διαβάζουμε: «Και στη δεύτερη έκδοση διατηρήσαμε την ίδια αρχή με την οποία διατάξαμε και σχολιάσαμε το υλικό, που είχαμε στη διάθεσή μας. Το διαχωρίσαμε σε ένδεκα κεφάλαια, στα οποία εντάξαμε τις εκφραστικότερες φωτογραφίες για να περιορίσουμε στο ελάχιστο το σχολιασμό μας, για να κερδίσουμε χώρο και να εντάξουμε όσο γινόταν περισσότερο υλικό, αλλά και γιατί πιστεύουμε πως οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους και δεν έχουν ανάγκη υποστήριξης. Το βασικότερο είναι πως αυτού του είδους η ανάγνωση βάζει στη μπάντα το συγγραφέα και προωθεί την υποκειμενική θεώρηση του αναγνώστη, ο οποίος παίρνει και την ευθηνή ερμηνείας και αποδοχής του ντοκουμέντου, που λέγεται φωτογραφία».
Το σίγουρο πάντως σ’ αυτό το μεγαλειώδες εγχείρημα, είναι ότι το έργο θα μείνει εις το διηνεκές και θα βοηθήσει την ιστορική έρευνα καθώς και τη διεξαγωγή συμπερασμάτων από την οπτική απεικόνιση των φωτογραφικών ντοκουμέντων.
Αξιοσημείωτο είναι, ότι πέραν του ότι η Β΄ έκδοση σαφώς είναι πιο εμπλουτισμένη και βελτιωμένη, συνοδεύεται και με μετάφραση στην Αγγλική γλώσσα των σημειωμάτων της κάθε φωτογραφίας.
Τέλος ο κ. Κουκούλας γράφει στο βιβλίο του: «Ευελπιστούμε πως τούτη η έκδοση θα χρησιμεύσει, να θυμηθούν οι παλιοί τα περασμένα και να πληροφορηθούν οι νεότεροι τα γεγονότα, που σημάδεψαν τον τόπο μας τον περασμένο αιώνα. Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα σταθούν ελαστικοί στις αδυναμίες του εγχειρήματος, αφού αυτές ίσως να μην οφείλονται σε δική μας ευθύνη, αλλά σε φωτογραφικό υλικό που χάθηκε, γιατί δεν θεωρήθηκε αξιόλογο. Είναι κρίμα γιατί μια τέτοια προσπάθεια δεν επαναλαμβάνεται εύκολα».
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους δύο ακάματους δημιουργούς του λευκώματος και βέβαια στις λεσβιακές εκδόσεις «Μύθος» που μας εκπλήσσουν με την ποιότητα της εκδοτικής τους παραγωγής.

Προκόπης Ι. Παπάλας

Κατηγορία Υγεία
- 09|05|2018 13:18

Υπογράφηκε η έγκριση σκοπιμότητας για την ανέγερση του ΚΥ Μανταμάδου με πόρους από το ΠΔΕ 2018 του Υπουργείου Υγείας-ύψους 900.000- αλλά και η χρηματοδότηση από τη 2η ΔΥΠΕ για τη στέγαση του νέου Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου Αγιάσου- ύψους 70.000- ευρώ. Εξάλλου, με την υπ' αριθμ. 260/8/25-4-2018 (ΑΔΑ: Ω5ΡΨ ΩΛΦ-ΩΔΠ) ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λέσβου ενέκρινε τη δωρεάν παραχώρηση κατά χρήση της κύριας αίθουσας του Δημοτικού Κέντρου Νεότητας (τέως ελαιοτριβείου ΤΑΔ Αγιάσου) που βρίσκεται στη θέση "Καμπούδι" του οικισμού Αγιάσου, εμβαδού 188,24 τ.μ., στη 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς-Αιγαίου για τη στέγαση και λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Αγιάσου.

Προσλήψεις και νέα ψυχιατρική κλινική, θυμίζουμε ότι υποσχέθηκαν ο υπουργός και ο αναπλ. Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης στο διήμερο του Περιφερειακού Συνεδρίου, αλλά και στο πλαίσιο των εγκαινίων του έργου ολοκλήρωσης των εργασιών αναδιαρρύθμισης - επέκτασης στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στο νησί της Λέσβου, ο κ. Πολάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ανθρώπους του δημόσιου συστήματος υγείας και να ακούσει αμεσολάβητα τα άγχη, τους προβληματισμούς  αλλά και τις απόψεις τους για την περαιτέρω βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο νησί.
«Όπως δήλωσα και στους ίδιους τους εργαζόμενους στα ΚΥ αλλά και το Νοσοκομείο, οι άνθρωποι που σήκωσαν στις πλάτες τους τα προηγούμενα χρόνια το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, μετά τη λήξη των προγραμμάτων οφείλουν να ανταμειφθούν για την προσφορά και τη δράση τους. Αυτό αφορά ακόμα περισσότερο το προσωπικό της Μυτιλήνης αλλά και των υπόλοιπων ακριτικών νησιών που συνέδραμαν κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015» τόνισε.

Και κατέληξε: «Επειδή όμως είμαστε ό,τι κάνουμε και όχι ό,τι λέμε, σήμερα μπορώ να ανακοινώσω ότι υπογράφηκε η έγκριση σκοπιμότητας για την ανέγερση του ΚΥ Μανταμάδου με πόρους από το ΠΔΕ 2018 του Υπουργείου Υγείας-ύψους 900.000- αλλά και η χρηματοδότηση από τη 2η ΔΥΠΕ για τη στέγαση του νέου Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου Αγιάσου- ύψους 70.000-. Παράλληλα, δεσμεύτηκα για τη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου για την αναβάθμιση και τον εξωραϊσμό της ψυχιατρικής πτέρυγας του, που πράγματι βρίσκεται σε κακή κατάσταση και χρήζει άμεσης βελτίωσης.»

Κατηγορία Πολιτική
- 09|05|2018 13:05

Ήταν προεκλογική περίοδος του 2012, όταν είχε έρθει ο σημερινός πρωθυπουργός, τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Μυτιλήνη και η συγκέντρωση είχε γίνει στην πλατεία Σαπφούς. Φώτα, αισιοδοξία και φλας για το κόμμα που έγινε αξιωματική αντιπολίτευση και παραλίγο να βγει και κυβέρνηση εκείνο τον Μάιο- Ιούνιο στις διπλές εκλογές. Ή μάλλον τρόμαζε στην ιδέα το ίδιο, αφού δεν ήταν προετοιμασμένο.

Πλατεία Σαπφούς

Πίσω στα δικά μας όμως. Σ’ εκείνη την προεκλογική ομιλία, δύο κορίτσια, μικρά τότε, η Ευρήνη Χρυσάφη, (κόρη του συνδικαλιστή Νίκου Χρυσάφη) και η Παρασκευή Κουτσοβίλη (κόρη του συνδικαλιστή του νοσοκομείου Κώστα Κουτσοβίλη), έκατσαν δίπλα του και βγήκαν φωτογραφία. Τα χρόνια πέρασαν, οι πατεράδες τους δεν βρίσκονται πια στον ίδιο πολιτικό χώρο, όμως τα τότε μικρά κορίτσια, το «κουτσοβιλάκι» και η «χρυσαφούλα» μεγάλωσαν, είναι συμμαθήτριες στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης. Αυτό το σχολείο που μας κάνει περήφανους σε κάθε συναυλία και σε κάθε εκδήλωση και ταξίδι και ακόμα δεν έχει δει την πολυπόθητη στέγη του και έναν χώρο εφάμιλλο του έργου του.

Πίσω από τη φωτογραφία του 2012, την οποία παρέδωσαν στον κ. Τσίπρα, το μήνυμα των δύο μαθητριών

Έτσι, οχτώ χρόνια μετά, αυτή τη σημαντική εκκρεμότητα, την ξαναέθεσαν στον Αλέξη Τσίπρα, σήμερα πρωθυπουργό. Φωτογραφήθηκαν μαζί του, όχι καθισμένες μαζί του στην πλατεία Σαπφούς, αλλά όρθιες μετά την ομιλία του στο αίθριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Του έδωσαν την παλιά φωτογραφία να θυμηθεί, και την υπογραφή τους από τότε, με ένα υστερόγραφο: «Μουσικό σχολείο Μυτιλήνης, χωρίς στέγη»…

Κατηγορία Πολιτική
- 09|05|2018 12:58

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου συμμετείχε ως μέλος στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ). Κατά την έναρξη της συνεδρίασης τόνισε την ανησυχία που υπάρχει στο σύνολο των νησιών του Βορείου Αιγαίου για το ακτοπλοϊκό και ειδικότερα έθεσε το θέμα της μείωσης των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών της Π.Ε. Σάμου με τον Πειραιά.

«Για μας τους νησιώτες η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία είναι δημόσιο αγαθό και απαραίτητος όρος για την οικονομική και τουριστική επιβίωσή μας. Εάν συνυπολογίσει κανείς και τις επιπτώσεις του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος, αλλά και της επερχόμενης αύξησης του ΦΠΑ, οποιαδήποτε μεταβολή με μείωση δρομολογίων, αποκλεισμούς νησιών, αλλά και λιμανιών, τόσο τη θερινή αλλά και τη χειμερινή περίοδο, δεν είναι αποδεκτή, καθόσον θα επιβαρύνει μία ήδη δύσκολη κατάσταση», τονίζει η κ. Καλογήρου.

Στη συνέχεια, η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου επικεντρώθηκε στη σχετικά επαρκή κάλυψη που υπήρχε ως σήμερα ως προς τις ακτοπλοϊκές ανάγκες των νησιών, τονίζοντας πως «το Βόρειο Αιγαίο είναι η μοναδική περιφέρεια, όπου αποκλειστικά εκτελούν δρομολόγια σύνδεσης των νησιών μας με τον Πειραιά και το Λαύριο οι δύο εταιρείες “Hellenic Sea Ways” και “Blue Star Ferries”. Μέχρι σήμερα λειτουργούσε ο ανταγωνισμός, έστω και με τις δύο μόνο αυτές εταιρείες, ενώ υπήρχε σχετικά επαρκής κάλυψη των ακτοπλοϊκών αναγκών των νησιών σε ολόκληρη τη δρομολογιακή περίοδο».

Περί ανεκτέλεστων δρομολογίων

Επιπρόσθετα η κ. Καλογήρου επεσήμανε ότι δημιουργείται έντονη ανησυχία στα νησιά, δεδομένης της ποσοτικής και ποιοτικής μείωσης των δρομολογίων. «Η εξαγορά της “Hellenic Sea Ways” από την “Άττικα Συμμετοχών”, που πρόσφατα εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχει δημιουργήσει κλίμα ανησυχίας στους φορείς, αλλά και στους κατοίκους των νησιών μας. Ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα της Σάμου, όπου η “Blue Star Ferries” δεν θα εκτελέσει φέτος τα τρία εβδομαδιαία δρομολόγια που εκτελούσε απευθείας από τον Πειραιά για τη Σάμο. Επιπλέον, δεν θα εκτελεστούν οι τρεις προσεγγίσεις από Σάμο για Κω και Ρόδο σε επέκταση του μέχρι πρότινος δρομολογίου, συνδέσεις που ήταν και οι μοναδικές με οχηματαγωγό πλοίο, το οποίο εξυπηρετούσε όχι μόνο τη Σάμο, αλλά και ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο. Το γεγονός αυτό συνδυαζόμενο με τις καλές προοπτικές που υπάρχουν για την προσεχή τουριστική περίοδο επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία», καταλήγει η Περιφερειάρχης.

«Καμία ανοχή σε άμεσες ή έμμεσες αυξήσεις»

Στον επίλογό της, δεδομένου του ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλη ναυτιλιακή εταιρεία για δρομολόγηση πλοίου στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η κ. Καλογήρου επεσήμανε την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται, ζητώντας από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών την κατ’ αρμοδιότητα παρέμβασή του, στέλνοντας μήνυμα σε υψηλούς τόνους πως «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνουν δεκτές, εν ονόματι του όποιου ορθολογισμού και μεγιστοποίησης του κέρδους, αυξήσεις ναύλων άμεσες ή και έμμεσες. Το Υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά και κάθε αρμόδια αρχή, οφείλει να προστατεύσει την ομαλή ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των νησιών μας και να επιδιώξει τη δημιουργία ανταγωνισμού με τον αποκλεισμό καταστάσεων ολιγοπωλίων ή και μονοπωλίων».

Κατηγορία Πολιτική
- 09|05|2018 12:46

 

Οι σχολιασμοί που έγιναν μέσα στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα του «Κλεισθένη», αλλά και οι παρατηρήσεις που μπορούν να γίνουν είναι πολλές. Μερικοί χαρακτηριστικοί για το γενικό «κλίμα» της συνεδρίασης κατά τη συζήτηση του μείζονος σήμερα ζητήματος για την αυτοδιοίκηση και είναι εύστοχοι, αποδίδονται στον Στράτο Γεωργούλα που «χρεώνει» στον Σπύρο Γαληνό ότι «πατάει σε δύο βάρκες» και στον Βαγγέλη Παυλή που εξειδικεύει και αναδεικνύει το ανόητο δίλημμα που καλώς ή (μάλλον) κακώς μπαίνει: ή με τον Σκουρλέτη ή με τον Πατούλη. Στα πρακτικά της συνεδρίασης όμως, καταγράφτηκε η αμφίσημη (κατά πλειοψηφία) «θέση» του σώματος, που ουσιαστικά συντάσσεται με εκείνη της ΚΕΔΕ και ειδικότερα του προέδρου της, Γιώργου Πατούλη απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης. Και συνοψίζεται ουσιαστικά στην απόρριψη του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Το ολίσθημα ωστόσο του αυτοδιοικητικού οργάνου της Λέσβου, που ως τα σήμερα δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία να συγκεντρώσει και να επικοινωνήσει με σαφήνεια τα ειδικά ζητήματα που χρήζουν «μεταρρύθμισης» στο νησί και στον δήμο του, είναι ότι ο Γιώργος Πατούλης που σηκώνει τη σημαία της αντίδρασης κατά του «Κλεισθένη», χθες που το δημοτικό συμβούλιο της Λέσβου συντάσσονταν μαζί του, δήλωνε εντελώς αντίθετος και επί της πρόθεσης «χωροταξικής» αναδιάρθρωσης των δήμων… Εκθέτοντας εαυτόν στη Λέσβο και… αλλήλους.

Το «Ε» είχε φροντίσει να «πάρει μυρωδιά» των θέσεων και προθέσεων των αυτοδιοικητικών της Λέσβου, προτού έρθει προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση ουσιαστικά του «Καλλικράτη». Αναδεικνύοντας με σχετικό ρεπορτάζ που φιλοξενούσε, πριν από λίγο καιρό, την άποψη των αιρετών (αλλά και παλαιότερων εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης), τις ενστάσεις, τις παρατηρήσεις αλλά και τα θετικά σημεία του υπό κατάθεση σήμερα νομοσχεδίου. Αυτές οι απόψεις, λίγο έως πολύ αναπαράχθηκαν ξανά κατά την προχθεσινή συνεδρίαση, μαζί με μία σειρά νέων προβληματισμών που ανακύπτουν, ειδικά λόγω και τις επικείμενης κατάργησης ουσιαστικά της… ΔΕΔΑΠΑΛ! Αφού οι ΦΟΣΔΑ (Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων) περνάνε βάσει «Κλεισθένη» πια στην απόλυτη διαχείριση των δήμων. Που αυτό εν πρώτοις μπορεί να μην ακούγεται απαραίτητα κακό, αλλά πρακτικά, χωρίς επαρκές μόνιμο προσωπικό στον δήμο Λέσβου, είναι και παραείναι.

Η «ακυβερνησία», αλλά και η διάσωση των κοινοτήτων

Από εκεί και έπειτα η άποψη περί του κινδύνου ακυβερνησίας, κυριάρχησε και υιοθετήθηκε κατά κόρον τόσο εκ μέρους της δημοτικής αρχής, όσο και εκ μέρους του Στρατή Κυρατζή και του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» προχθές. Με την απλή αναλογική, να μην αποδοκιμάζεται πλήρως, όπως αποδοκιμάζεται σε πιο «κεντρικούς» δήμους και σε επίπεδο ΚΕΔΕ, αλλά να χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές ως «απλή» μεν αλλά «όχι απόλυτα καθαρή» δε. Με το παράδειγμα της ενδεχόμενης ανάδειξης δημάρχου στον δεύτερο γύρο από τον συνδυασμό που θα λάβει μικρότερο ποσοστό στον πρώτο γύρο, να είναι χαρακτηριστικό του παραπάνω προβληματισμού. «Θα εκλεγεί δηλαδή δήμαρχος με λιγότερους συμβούλους στο σώμα;» ήταν μία εύλογη απορία προβληματισμού που παραπέμπει στις αιτιάσεις περί «ακυβερνησίας». Για την απλή αναλογική βέβαια υπήρξαν και φανατικοί υπέρμαχοι, όπως ο επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου» Στράτος Γεωργούλας, ενώ στα ξεκάθαρα «θετικά» του νομοσχεδίου, αναδείχθηκε η διασφάλιση των τοπικών κοινοτήτων. Οι οποίες -παρά το ότι θα έχουν προϋπολογισμό που θα βγαίνει απευθείας από το Υπουργείο Εσωτερικών- χάρη και στην καίρια παρέμβαση του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, σώθηκε. Με το Δίκτυο Κοινοτήτων, ομολογουμένως να διασώζει συνολικά την «τιμή» του δημοτικού συμβουλίου Λέσβου, που όλο το διάστημα της προπαρασκευής του νομοσχεδίου, παρακολουθούσε μάλλον διακριτικά τις εξελίξεις και σήμερα που αυτό ήρθε προς διαβούλευση, αρκέστηκε να συνταχθεί με την κεντρική γραμμή της ΚΕΔΕ. Η οποία δεν μπορεί απαραίτητα να κατακριθεί, αλλά σίγουρα είναι αποστειρωμένη από τα ειδικά θέματα και τους προβληματισμούς των νησιωτικών δήμων και ειδικά της Λέσβου.

Το ψήφισμα

Για την ιστορία λοιπόν, το δημοτικό συμβούλιο, ψήφισε την υιοθέτηση του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ, το οποίο ουσιαστικά απορρίπτει στο σύνολό του το νομοσχέδιο και το επιστρέφει στο ΥΠΕΣ, ως «απαράδεκτο». Και ζητά την απόσυρσή και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με την κυβέρνηση, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον δύο μηνών, προκειμένου να υπάρξει ένα σχέδιο νόμου «που θα προωθεί πραγματικά τη μεταρρύθμιση». Επίσης ζητά από το ΥΠΕΣ, να δεσμευτεί πως δεν θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αλλά και τη σύσταση Επιτροπής στην οποία θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που χρήζουν επίλυσης μέσω της επόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης. Το ψήφισμα καταψήφισαν οι παρατάξεις του «Άλλου Δρόμου», της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και των «Ενεργών Πολιτών».

 

«Δεν είναι σοβαρό, θα μας βρει απέναντί του», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ για τον Σκουρλέτη που θέλει να σπάσει τον δήμο Λέσβου!

Ο Πατούλης λέει όχι (και) στο χωροταξικό!

Μπορεί πάντως το δημοτικό συμβούλιο να συντάχθηκε απόλυτα με τη «γραμμή» του Γιώργου Πατούλη και της ΚΕΔΕ, ωστόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων στις δηλώσεις του για το νομοσχέδιο προχθές το βράδυ, φρόντισε να… εναντιωθεί στο γνωστό (διαχρονικό) αίτημα του δήμου Λέσβου για διάσπασή του: «Η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών έχει επιλέξει την τακτική να κάνει διαβούλευση με την αυτοδιοίκηση για τα μεγάλα προβλήματα του θεσμού, μέσω επιλεκτικών διαρροών, συνεντεύξεων κι ομιλιών. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ για να ρίξει τη… μαχαιριά του στη συνέχεια επί της βασικής προσδοκίας της Λέσβου από τον «Κλεισθένη», είτε τώρα είτε το φθινόπωρο: «Όπως δεν είναι σοβαρό να ανοίγει ο κ. Σκουρλέτης το χωροταξικό των Δήμων, μέσω δημόσιων ομιλιών του, προαναγγέλλοντας μάλιστα περιορισμένες έστω παρεμβάσεις, σε νησιωτικούς Δήμους, το προσεχές φθινόπωρο. Αν πιστεύει ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις απόψεις του στο νομοσχέδιο - έκτρωμα που κατέθεσε. Δεν το έκανε. Του συνιστούμε να μην το κάνει ούτε στο μέλλον. Αν το επιχειρήσει, θα μας βρει ξανά απέναντι. Δεν μπορεί να αλλάζει ο χρόνος των αυτοδιοικητικών εκλογών και ο χάρτης της Αυτοδιοίκησης, με βάση τις εκλογικές σκοπιμότητες της Κυβέρνησης. Ως εδώ», είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας ερωτηματικά για το αν αυτή τη δήλωση την έκανε μέσα στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής του στάσης απέναντι στο νομοθέτημα Σκουρλέτη, ή επειδή δεν έμαθε ποτέ (από κάποιον εξ ημών) για το διαχρονικό αίτημα του δήμου Λέσβου. 

Νικολάρα: «Δεν σέβεται τους αγώνες μας…»

Η μοναδική αντίδραση τώρα εκ μέρους της «αυτοδιοίκησης» της Λέσβου, στο άκουσμα αυτής της απογοητευτικής δήλωσης του προέδρου της ΚΕΔΕ για τον δήμο Λέσβου, ήρθε χθες από την περιφερειακή σύμβουλο Μαρία Νικολάρα: ««Οι δηλώσεις και οι απειλές του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη, για την εξαγγελία του Υπουργού Εσωτερικών για τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου το ερχόμενο φθινόπωρο, από το βήμα του 14ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου στη Μυτιλήνη, προκαλούν τους πολίτες της Λέσβου, που χρόνια τώρα βιώνουμε τις επιπτώσεις της συνένωσης 13 Δήμων στο γνωστό ΔΗΜΟ ΤΕΡΑΣ και αγωνιζόμαστε για τη διάσπασή του. Τον προτρέπουμε σεβαστεί τους αγώνες μας, διαφορετικά θα βρει απέναντί του και απέναντι σε όσους στηρίζουν εκείνον και την παράταξή του, τους πολίτες της Λέσβου».

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top