FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 08 Μαΐου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Επιμύθιον
- 08|05|2018 18:13

Η τηλεόραση αποτελεί διαχρονικά ένα αποτελεσματικό μέσο βάναυσου εκβαρβαρισμού και ευνουχισμού του πολίτη και αλλοίωσης της πολιτιστικής του ταυτότητας.
Πρόκειται για έναν ορισμό αρκετά επιεική, αν σκεφτούμε ότι όλο τον πολιτισμό που αποκτήσαμε επί χιλιάδες χρόνια με τον λύχνο, με τις παροιμίες του παππού, με τα νυχτέρια, με τα παραμύθια και τα πανηγύρια, τον απωλέσαμε μέσα σε πενήντα χρόνια με μια οθόνη.
Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (κι αυτών στα κρατικά κανάλια) απουσιάζουν εκκωφαντικά εκπομπές της τέχνης, της ιστορίας, της επιστήμης και του πολιτισμού.
Το δόλιο σκεπτικό αυτών που καθορίζουν τα θεώμενα και κινούν τα τηλε-νήματα είναι το εξής: όσο τους ταΐζουμε σκουπίδια, τόσο θα κάθονται ήσυχα στον καναπέ και λοβοτομημένοι, χωρίς εξάρσεις και αναζητήσεις. Καλανάρχης και σκουπιδοφάγος γίνονται έτσι σιγά-σιγά ένα «ερωτικό» ζευγάρι, μια σχέση αμφίδρομη. Ο ένας έχει ανάγκη τον άλλο.
Κριτική, φιλοσοφικές συζητήσεις, ιστορία, αρχαιολογία, γλώσσα, ποίηση, αρχαίο θέατρο, όλα τα σπουδαία πεδία απουσιάζουν προκλητικά από ένα παντοδύναμο μέσο, που χωρίς να το υποψιάζεται και το ίδιο, είναι ο διαμορφωτής γνώμης και γλώσσας και ο κοινότατος παιδαγωγός του κόσμου.
Λέμε «γλώσσας», και αυτή είναι η πρώτη επίπτωση. Ακούει για παράδειγμα ένας νέος που δεν έχει εξοικειωθεί με τις δοτικές, δημοσιογράφους, βουλευτές, καθηγητές, τους πάντες, να εκστομίζουν τον περίεργο σολοικισμό «εν μία νυκτί»!
Έχουμε όμως σάλτσες και μαρένγκες επιστημονικές και επί εικοσιτετραώρου βάσεως, πολιτικές απολογίες επί παντός πρακτέου (και κυρίως μη πρακτέου), σαχλά παιχνίδια που υποχρεώνεσαι να βρεις με δύο νότες, ένα «αριστούργημα» της νέας ελληνικής μουσικής πανδαισίας, χαζά και ψυχοφθόρα παιχνίδια της τύχης, παιχνίδια σπουδαίων ερωτήσεων υψηλού μορφωτικού επιπέδου του είδους «πόσα χρυσά σακάκια είχε ο Έλβις» ή «πόσους γάμους έκανε η Κόλινς», αστρολογία, μόδα και κουτσομπολιό με τις ώρες και παιχνίδια επιβίωσης για ματσούς και ηλίθιους.
Τα τελευταία μάλιστα τα είδαμε να «προαναγγέλλονται», και λόγω τηλεθέασης να «επισκοπούνται» κιόλας σε ένα τόνο τόσο σοβαρό και περισπούδαστο που φέρνει γέλια και ταυτόχρονα μια βαθιά λύπηση.
Μεγάλα τα ερωτήματα, κοσμοϊστορικές οι εξελίξεις στη διαμορφωμένη Καραϊβική, και το πανελλήνιο περιμένει καθηλωμένο τον εισηγητή να αναγγείλει με ύφος οκτώ καρδιναλίων: «Ποιος άραγε θα φύγει απόψε;». «Η αποχώρηση του Σάκη μου έχει δημιουργήσει αυτοπεποίθηση». «Τι ήταν αυτό που έκανε τη Σούλα να βγει από τα ρούχα της;».
Σπουδαία εθνικά θέματα που απασχολούν μεγάλο μερίδιο του πληθυσμού (όπως δυστυχώς φαίνεται και από τις μετρήσεις της τηλεθέασης) και στην ουσία, ένας τηλεοπτικός σανός για την πνευματική διατροφή του.
Τώρα τελευταία έχουμε την ευτυχία να παρακολουθούμε νεαρούς, επιτηδευμένα αρρενωπούς πλην αργόσχολους, και καμία σχέση έχοντες με κείνο το «γιαπί, το πηλοφόρι, το μυστρί», να ακκίζονται και να φλερτάρουν γλυκανάλατες «φαινομηρίδες» (οι μινιφορούσες της αρχαίας Σπάρτης) χωρίς σκοπό και χωρίς σενάριο, δηλαδή ο απόλυτος σανός επί οθόνης σε σχήμα κλειδαρότρυπας.
Αυτή είναι η τηλεόραση, που οι πλείστοι την ακριβοπληρώνουμε: σαχλαμάρες, κουτσομπολιά, πολιτική προπαγάνδα και ειδήσεις που στάζουν αίμα.
Απομένει ένας τομέας που εξυπηρετεί τον προσηλυτισμό του κέρδους. Είναι οι εμπορικές διαφημίσεις, τομέας που μέχρι σήμερα -πρέπει να ομολογήσουμε- η ελληνική έμπνευση και ευρηματικότητα είχε κοσμήσει με κάποια αριστουργήματα.
Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει σε όλες τις ομάδες των διαφημιζομένων προϊόντων. Τα σποτς λ.χ. των απορρυπαντικών (που είναι και εκ των παλαιοτέρων), των αυτοκινήτων, των Τραπεζών και του κρατικού τζόγου παραμένουν άθλια και ανούσια.
Πρόσφατα έχουν προστεθεί και τα ενεργειακά, ρεύματα και τηλεφωνίες.
Αφού μάλιστα δεν έχουν κάτι νέο και σπουδαίο να πουν και ταυτόχρονα μας έχουν πιει το μεδούλι, χωρίς να ελέγχονται από καμιά αρχή (!), το’ χουν ρίξει στη διαφημιστική... φιλοσοφία: Ποιοι είμαστε, πόσο είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε στη ζωή, πόσο μας δικαιώνουν οι επιλογές μας και άλλα τέτοια ένοχα και συνταρακτικά, για να καταλήξει απροσδόκητα το σποτ ότι υπάρχει μια εταιρία που μας νοιάζεται και μας φροντίζει, και δεν είναι άλλη από αυτή που μας πίνει το αίμα, όχι με καλαμάκι αλλά με οπτική ίνα.
Είμαστε ή δεν είμαστε για κλάματα...;

Κατηγορία Αιολίας Λόγος
- 08|05|2018 18:11

Οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι του νησιού είναι κυρίως η ελαιοπαραγωγή, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός. Έχω ασχοληθεί άλλοτε με τους δύο πρώτους, που διαχρονικά προχώρησαν μόνοι τους, χωρίς καθοδήγηση και προγραμματισμό από την ηγεσία μας με αποτέλεσμα να μη καταστούν ικανοί να ανταποκριθούν στο κάλεσμα των καιρών. Έτσι, η επελθούσα επάρατη παγκοσμιοποίηση τους κλονίζει σε σημείο αποδόμησής τους.
Σήμερα θα περιοριστώ στον τουρισμό.
Στα τελευταία 50 χρόνια που ο τουρισμός στην χώρα αναπτύχθηκε αλματωδώς, άλλα νησιά του Αρχιπελάγους ως Ρόδος, Κως, Κυκλαδονήσια αξιοποίησαν αυτόν στο μέγιστο δυνατό, με αποτελέσματα ευεργετικά που καταδεικνύονται σήμερα με την οικονομική τους ευρωστία και κυρίως την αύξηση, σημαντικά μάλιστα, του πληθυσμού τους.
Στη Λέσβο, τα πράγματα στον τουρισμό υπήρξαν ασυντόνιστα, υποτονικά άκρως αναποτελεσματικά, χωρίς να καταφέρει αυτή να γίνει τουριστικός προορισμός.
Η μη «ευδοκίμηση» του τουρισμού στο νησί μας, συνέτεινε ατυχώς στη φυλλορρόηση του πληθυσμού του.
Ο ως το 2014 κολοβός τουρισμός του, επλήγη έτι περαιτέρω, τραγικά και ανεπανόρθωτα απ’ ότι φαίνεται εκ της «καθόδου των μυρίων», προσφύγων / μεταναστών.
Άνοιξη 2018 και, πολύβουο μελίσσι οι τουρίστες από όλα τα σημεία της γης, περιδιαβαίνουν όλες τις γωνιές της χώρας μας. Λένε οι ειδικοί, ότι φέτος Θεού θέλοντος και νεοσουλτάνου επιτρέποντος θα έχουμε νέο ρεκόρ αφίξεων ξεπερνώντας τα 30.000.000 άτομα.
Μακάρι και για τη Λέσβο, αναλογικά με τον πληθυσμό μας να είχαμε αντίστοιχο μερίδιο. Τότε θα έπρεπε να αναμένουμε γύρω στα 250.000 τουρίστες. Κάτι τέτοιο αποτελούσε όνειρο απραγματοποίητο για τις προ προσφυγικού / μεταναστευτικού προβλήματος περιόδους, που ο αριθμός των τουριστών στο νησί μας ουδέποτε έφθασε τις 100.000.
Από το προσφυγικό / μεταναστευτικό κύμα, ατυχώς, το πλήγμα στον τουρισμό μας υπήρξε, πολύ φοβούμαι μη ανατάξιμο.
Οι αριθμοί σηματοδοτούν την αλήθεια του πράγματος. Το τετράμηνο της τουριστικής περιόδου 2016, δηλαδή τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο ήρθαν στη Λέσβο 16.745 τουρίστες. Την αντίστοιχη περίοδο 2015 στο νησί είχαν φθάσει 47.479. Δηλαδή η μείωση των αφίξεων ανήλθε αντίστοιχα σε 64,73%. Λέγεται ότι η μείωση της τουριστικής κίνησης Ευρωπαίων τουριστών προς τη Λέσβο είχε σαν αποτέλεσμα το 2016, να χάσουμε περίπου 55.000 τουρίστες. Το 2017 τα πράγματα δεν άλλαξαν.
Μετά το τσουνάμι εισροής των «ξένων» στο νησί το 2015, την ανθρωπιστική αντιμετώπιση και φιλοξενία τους απ’ όλους μας, την ευλογία μας απ’ τους αρχηγούς της Χριστιανοσύνης (Πάπα, Πατριάρχη), το διεθνή θαυμασμό και τους κάθε λογής διεθνείς επαίνους (ως και υποψηφιότητα για το βραβείο Νομπέλ), το ανατολίτικο παζάρι / συμφωνία 6 δισεκατομ. Ευρώ, ΕΕ - νεοσουλτάνου για την αποτροπή εισόδου «ξένων» στην Ε.Ε / Ελλάδα, την αθέτηση της όποιας συμφωνίας εγκατάστασης «ξένων» στη χώρα τους απ’ τους αλληλέγγυους εταίρους μας του βορρά, σε εμάς τι έμεινε; Η στην πράξη «ρετσινιά» του νησιού υποδοχέα / αποθήκευσης ανθρωπίνων ψυχών και ένα κέντρο υποδοχής (Μόρια).
Όλα τούτα ήταν φυσική απόρροια των ευρωπαϊκών σχετικών συνθηκών, ειδικότερα της από το 2003 «συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ». Διαβλέποντας τις εκ της συνθήκης αυτής τραγικές συνέπειες, όταν η Ελλάδα ήταν προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε. (2014), απευθύνθηκα εγγράφως στους κυβερνητικούς βουλευτές των νησιών του Αιγαίου καθώς το προσφυγικό / μεταναστευτικό πρόβλημα ογκώνονταν ημέρα με την ημέρα, παροτρύνοντας τους να κινητοποιηθούν, ζητώντας απ’ την Κυβέρνηση να διεκδικήσει από την Ε.Ε., την τροποποίηση ή έστω βελτίωση υπέρ ημών της συνθήκης «ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ». Ατυχώς, «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Ουδέν σχετικό έγινε.
Σήμερα μετά την προειδοποίηση του νεοσουλτάνου στους αρχηγούς της ΕΕ πρόσφατα στη Βάρνα, η στρόφιγγα… άνοιξε και ήδη στις 7 - 8.000 χιλιάδες στοιβαγμένους στη Μόρια (έναντι πρόβλεψης ως 4.000) προσετέθησαν άλλοι 2.000 ακόμη νεοεισελθόντες από την Ανατολία.
Επακόλουθα αυτών όλων; Αρνητικά πλείστα όσα. Πρώτο και χειρότερο οι αναρίθμητες έκνομες πράξεις, πράγμα που κάνει τους κατοίκους της Μόριας και της πόλης της Μυτιλήνης να ζουν καθημερινά κάτω από το φόβο επεισοδίων, καυγάδων, κλοπών, καταστροφών, εγκλημάτων, κα. Η παρουσία Μ.Κ.Ο., αλληλέγγυων κ.α. που δρουν στο νησί χωρίς κανένα έλεγχο.
Τα προ ημερών τραγικά γεγονότα της πλατείας Σαπφούς επισφράγισαν τη δεινή κατάσταση που έχει περιέλθει το νησί.
Τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών ο τουρισμός μας να έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα, με συνέπεια η οικονομία μας να βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης.
Αυτό που συμβαίνει με το απείρου κάλλους νησί μας, είναι η ες αεί καταδίκη του. Τα 50 πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωσή του πληρώνει με υπανάπτυξη, τη σφραγίδα του «κόκκινου νησιού», την εκ της δημοκρατικότητας των κατοίκων του. Την μετά την μεταπολίτευση περίοδο καθηλώνεται σ’ αυτή, όταν ακόμη και τα κονδύλια του ενός δις Ευρώ που δικαιούμασταν από τα τέσσερα ΚΠΣ εκ της αδυναμίας των ταγών μας, ήλθαν λιγότερα των 100 εκατομ. Ευρώ.
Σήμερα τέλος, με τη χαίνουσα πληγή την εκ της ασταμάτητης προσφυγικής πλημμυρίδας, το νησί μας καταδικάζεται στο διηνεκές να είναι μίζερο, υπανάπτυκτο και ερημούμενο από Έλληνες κατοίκους.
Μήπως τελικά αυτός είναι στόχος κάποιων;

Κατηγορία Οικονομία
- 08|05|2018 18:04

«Το πρόγραμμα  δράσεων που κατάρτισε το Υπουργείο Τουρισμού για την τόνωση του τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο και τη δυναμική προώθηση και προβολή των νησιών  έχει αποδώσει και θα συνεχιστεί εντατικά και στοχευμένα τα επόμενα χρόνια», προανήγγειλε η Υπουργός Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στο αναπτυξιακό συνέδριο της Κυβέρνησης στη Μυτιλήνη. 

Όπως σημειώθηκε, το Υπουργείο Τουρισμού σχεδίασε και υλοποίησε μέσω του ΕΟΤ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και όλους τους φορείς τη διετία 2016-2017 ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα πολιτικών, επιχειρησιακών και επικοινωνιακών δράσεων για την άμεση στήριξη, προώθηση και προβολή των νησιών του Αν. Αιγαίου και την τόνωση των τουριστικών ροών, από το εξωτερικό και την Ελλάδα. Η εφαρμογή του προγράμματος είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική αύξηση των τουριστικών μεγεθών κατά το 2017.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να παραγνωριστεί το γεγονός ότι όλα αυτά συνέβησαν μετά από μια χρονιά με ιστορικά χαμηλά στον τουρισμό των νησιών μας, ιδιαίτερα στη Λέσβο, οπότε οι αυξήσεις που καταγράφονται δεν αποτελούν από μόνες τους τεράστια επιτυχία και σίγουρα απαιτείται συνεχής εγρήγορση για να βελτιωθούν σταδιακά τα αποτελέσματα στα νησιά.

«Η θετική εικόνα των προορισμών μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να δημιουργηθεί νέα ζήτηση. Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε την εικόνα των νησιών και να προστατέψουμε τον τουρισμό μας στο Βόρειο Αιγαίο ακόμη περισσότερο. Δεν εφησυχάζουμε με την αύξηση του τουρισμού το 2017, προσδοκώντας ακόμη μεγαλύτερη και το 2018 στο Βόρειο Αιγαίο. Είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα και προετοιμάζουμε δυναμικό πρόγραμμα και για τα επόμενα χρόνια, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τις τοπικές αρχές, όλους τους φορείς και τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε η κ Κουντουρά.

Έφεραν αποτέλεσμα οι δράσεις

Ακολούθως, η Υπουργός Τουρισμού παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα δράσεων που υλοποιήθηκε την προηγούμενη διετία, και συνέβαλε στην αύξηση των τουριστικών μεγεθών, περιλαμβάνοντας τη διοργάνωση ταξιδιών εξοικείωσης στο Β. Αιγαίο για μεγάλο αριθμό εκπροσώπων ξένων τουριστικών οργανισμών, δημοσιογράφων, τηλεοπτικών εκπομπών και ΜΜΕ του εξωτερικού με στόχο την τουριστική προβολή τους στις ξένες αγορές. Συνολικά, έγιναν 41 ταξίδια το 2016 στο Αιγαίο, εκ των οποίων τα 29 ήταν για τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο, όταν στο παρελθόν πραγματοποιούνταν συνολικά 40 σε όλη την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, 17 ταξίδια το 2017 σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λήμνο και Ικαρία μεμονωμένα και συνδυαστικά, ενώ για το 2018 έχουν ήδη προγραμματιστεί για το επόμενο τρίμηνο 13 ταξίδια εξοικείωσης στο Β. Αιγαίο.

Παράλληλα, υπήρξε δωρεάν συμμετοχή και ενισχυμένη παρουσία στα περίπτερα του ΕΟΤ στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού, προώθηση και προβολή μέσω των προγραμμάτων συνδιαφήμισης σε διάφορες χώρες, κατά προτεραιότητα προβολή στα προγράμματα για την προώθηση της Ελλάδας στις μεγαλύτερες παγκόσμιες πλατφόρμες, σε επιλεγμένα inflight περιοδικά, ειδικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής και εκτεταμένη προβολή στην επίσημη ιστοσελίδα www.visitgreece.gr τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με όλα τα επικοινωνιακά εργαλεία του Υπουργείου και του ΕΟΤ. 

Οι προσπάθειες συνεχίζονται

Εν συνεχεία, η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε στη συνεργασία με τη Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τη δημιουργία ειδικών βίντεο κλιπ, που ανέδειξαν την ελκυστικότητα των νησιών μέσα από προσωπικές μαρτυρίες τουριστών. Τα βίντεο προωθήθηκαν σε διάφορες χώρες μέσω των Γραφείων Εξωτερικού της Γενικής Γραμματείας και του ΕΟΤ. Επιπλέον, οι Ενώσεις Ξενοδόχων, μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Τουρισμού, παρείχαν, ελκυστικές προσφορές στη διαμονή για τους Έλληνες επισκέπτες, πρωτοβουλία που προβλήθηκε  σε συνεργασία με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ακόμη, επεσήμανε τη σπουδαιότητα του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, το οποίο προέβλεπε για το 2016 διπλάσιο αριθμό διανυκτερεύσεων, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους δικαιούχους του ΟΑΕΔ.

Η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε επίσης στο σύγχρονο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης και το σημαντικό ρόλο των θεματικών μορφών τουρισμού, βάσει των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του κάθε προορισμού, τονίζοντας ότι «η αυθεντικότητα των εμπειριών είναι η δύναμη του Βορείου Αιγαίου στον τουρισμό».  Στάθηκε επίσης στις επενδύσεις, ως κυρίαρχο ζητούμενο του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, ώστε να ανταποκριθεί το Β. Αιγαίο  στη διεθνή ζήτηση και ειδικά με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Στο πλαίσιο αυτό υποβλήθηκαν 11 επενδύσεις την τελευταία τριετία στην ΕΥΠΑΤΕ για αδειοδοτήσεις (ένα Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα, τρία ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών  και οι υπόλοιπες για ιαματικές εγκαταστάσεις και συνεδριακά κέντρα), 4 προτάσεις ξενοδοχειακών επενδύσεων στον αναπτυξιακό νόμο συνολικού προϋπολογισμού 40 εκ. € και εντάχθηκαν 52 προτάσεις στο πρόγραμμα του ΕΠΑΝΕΚ για τις υφιστάμενες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, με συνολική δημόσια δαπάνη 2,8 εκ. ευρώ.

Ολοκληρώνοντας, η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά τόνισε: «Είμαστε δίπλα σας και σας στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε τα νησιά  του Βορείου Αιγαίου να αξιοποιήσουν τη θετική δυναμική του ελληνικού τουρισμού και τις νέες ευκαιρίες στην ανάπτυξη,  εδραιώνοντας τη θέση τους στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, με σημαντικά οφέλη πρωτίστως για τις τοπικές κοινωνίες».

Κατηγορία Άρθρα
- 08|05|2018 18:00

Η σημερινή εσωστρέφεια της πολιτικής των οργανισμών λιμένων δεν έδινε προοπτικές ανάπτυξης στην τοπική κοινωνία. Πολλοί λιμένες της χώρας, εκτός από τη διατήρηση της εθνικής συνοχής εξυπηρετούν και την κυριότερη οικονομική δραστηριότητα στην τοπική κοινωνία.

To κάθε λιμάνι είναι ένας οργανισμός με τη δική του σχετική αυτονομία αλλά και την ταυτόχρονη σύνδεση με την πόλη, αναπτύσσοντας έντονους δεσμούς εξάρτησης και στενές λειτουργικές σχέσεις. Έτσι, θα πρέπει ευθύς εξαρχής να προκαθορίσουμε τι είναι το σύμπλεγμα Λιμάνι - Πόλη, είτε αυτή αφορά τερματικό επιβατών (home - port), είτε εξειδικευμένο λιμενικό σταθμό κρουαζιέρα, λιμένος - ακτοπλοΐας (όπως είναι το λιμάνι της Μυτιλήνης), σκαφών αναψυχής κλπ.

Αν κάνουμε μία σχετική ομαδοποίηση των Λιμένων θα δούμε ότι κάθε λιμάνι έχει ένα δικό του διαφορετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα την αλληλένδετη εξάρτησή του με την Πόλη και την τοπική κοινωνία.

Κατηγορίες Λιμένων

Με σωστές δράσεις το λιμάνι μπορεί να καταστεί θετικός συντελεστής ανάπτυξης της Πόλης που το περιβάλλει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Έτσι εξετάζονται παρακάτω οι 3 κατηγορίες Λιμένων:

α) Λιμένας Κρουαζιέρας που περιλαμβάνει:

Home Port Τερματικό, ο οικονομικά σημαντικότερος. Ενδιάμεσος (transit) και Υβριδικός ( λειτουργεί και με τους δύο τύπους).

β) City - Port με δομές:

Ταυτόχρονες Λιμενικές και Αστικές δραστηριότητες. Δομές Ναυτιλιακών και Λιμενικών δραστηριοτήτων και Τουριστικών και Μεταφορικών δραστηριοτήτων.

γ) Τερματικός Εμπορευματοκιβωτίων

Κλάδοι ανάπτυξης:

Πρώτες Ύλες. Χύδην. Λιπάσματα και Ναυπηγο-επισκευαστική ζώνη κλπ.

Τι πρέπει να κάνουν τα ελληνικά λιμάνια;

Τα ελληνικά λιμάνια πρέπει να αναπτύξουν επαρκείς υποδομές για να μπορούν να φιλοξενούν κρουαζιερόπλοια, αναλόγως των δυνατοτήτων τους. Για την ανάπτυξη αυτών των υποδομών αλλά και για τη διαχείρισή τους και την προσφορά των απαραίτητων υπηρεσιών στις εταιρείες κρουαζιέρας και στους επιβάτες, χρειάζονται αφενός πηγές χρηματοδότησης για τις απαραίτητες επενδύσεις και αφετέρου εμπειρία διαχείρισης.

Σε ευρύτερο επίπεδο κρίνονται απαραίτητες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για να έρθουν ευκολότερα ιδιωτικές επενδύσεις στα λιμάνια, για τον εκσυγχρονισμό τους. Παράλληλα τα κύρια ελληνικά λιμάνια της χώρας θα πρέπει να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν και άλλες σύγχρονες προκλήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαμορφώσει στρατηγική σύμφωνα με την οποία όλοι οι λιμένες που ανήκουν στο κύριο δίκτυο των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών θα πρέπει να διαθέτουν εγκαταστάσεις για ανεφοδιασμό πλοίων που κινούνται με υγροποιημένο αέριο (LNG).

Ο Ρόλος των Μελετών

Τα λιμάνια επανασχεδιάζονται σήμερα από Πολεοδόμους Αρχιτέκτονες, Λιμενολόγους, Οικονομολόγους, Συγκοινωνιολόγους, Περιβαλλοντολόγους, με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις τους αντιμετωπίζοντας το παρόν και σχεδιάζοντας το μέλλον. Μπορούμε πλέον τώρα και πρέπει να μελετήσουμε τη σχέση Λιμένα - Πόλης με την ανάπτυξη των θαλάσσιων δραστηριοτήτων.

Με αυτό το υπόβαθρο πρέπει προγραμματισμένα και με σχέδιο να εργαστούμε για να αναπτυχθεί όπου αυτό είναι δυνατόν το «Λιμάνι ως επιχείρηση» όπως Βόλος, Λαύριο, Πάτρα κ.α που έστω και καθυστερημένα θα έχουν στόχο τον επαναπροσδιορισμό της χαμένης περιόδου προς όφελος και των πολιτών της περιοχής.

Ο επανασχεδιασμός του Λιμένα επηρεάζεται από τη λειτουργία του σε σχέση με την Πόλη. Η αποκατάσταση του εγκαταλελειμμένου Λιμενικού κενού πραγματοποιείται με τη χρήση συμβατών δραστηριοτήτων που προσφέρουν περισσότερες θέσεις εργασίας και αύξηση των εισοδημάτων, όπως χρήσεις Αναψυχής, Πολιτισμού, Τουρισμού. Σε μερικές περιπτώσεις η Πόλη επεκτείνεται πάνω στο θαλάσσιο μέτωπο. Πολλές από τις κατασκευές της βιομηχανικής περιόδου κατεδαφίζονται, επιτρέποντας την οπτική επαφή της Πόλης με το νερό.

Μερικά κτίρια ανακαινίζονται ως σημαντικά μνημεία της Πόλης και φιλοξενούν καινούργιες χρήσεις από αυτές για τις οποίες χτίστηκαν. Τα κτίρια αυτά φιλοξενούν χρήσεις άμεσες και προσπαθούν να προβάλλουν ένα εξυγιασμένο περιβάλλον για την Πόλη.

Η νέα ταυτότητα του λιμανιού, ευνοεί την εγκατάσταση εταιρειών, τραπεζών, επιχειρήσεων και γραφείων. Η παγκοσμιοποίηση μετατρέπει τα λιμάνια σε οικονομικά κέντρα. Ουσιαστικά, αυτός είναι ο βαθύτερος στόχος των Αναπλάσεων, πέρα από την τοπική ανάπτυξη και την περιβαλλοντική αναβάθμιση. Η προσέλκυση επενδύσεων και επιχειρηματικών κλάδων δίνει στο λιμάνι ένα νέο οικονομικό ρόλο.

Ο Ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Οι αναπλάσεις αυτές είναι προφανές ότι απαιτούν μεγάλα κονδύλια. Αυτό προϋποθέτει συχνά την αναγκαιότητα για σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) με στόχο:

Πρώτον, να υπάρχει ένα όραμα για το λιμάνι και την ευρύτερη παραλία. Να καλλιεργηθεί η αρμονική συνύπαρξη της λιμενικής και της αστικής ακτής που θα εξασφαλίζει τη βιώσιμη λιμενική αξιοποίηση της πρώτης και την οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση της δεύτερης.

Δεύτερον, χρειάζεται καλός λιμενικός σχεδιασμός, με τη συνεργασία όλων των δημόσιων φορέων και της τοπικής κοινωνίας, που θα λαμβάνει υπόψη του τόσο το συνολικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί το λιμάνι, όσο και τις μη ναυτιλιακές λειτουργίες και δράσεις στο λιμάνι (Εκθεσιακός χώρος, Αναψυχή, κλπ).

Τρίτον, η διοίκηση του λιμανιού να λαμβάνει υπόψη της τη δυναμική της πόλης μέσα στην οποία λειτουργεί, ώστε να κατανοεί θετικά τις αγωνίες και της απόψεις της τοπικής κοινωνίας.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, σήμερα το λιμάνι χρειάζεται την υποστήριξη της Πόλης όσο ποτέ άλλοτε. Αν η Πόλη θέλει να επωφεληθεί από το λιμάνι πρέπει να είναι θετικό αυτό το αίτημα.

Κατηγορία Πολιτική
- 08|05|2018 17:52

Για έναν -όχι και τόσο βέβαια- περίεργο λόγο αλλά ενδεικτικό του κλίματος πόλωσης που έχει διαμορφωθεί στη Μυτιλήνη πριν και μετά το Περιφερειακό Συνέδριο και στο οποίο «σιγοντάρουν» αμφότερα τα κόμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, τα λεγόμενα του βουλευτή Λέσβου Γιώργου Πάλλη για τη διαμαρτυρία των Μυτιληνιών την περασμένη Πέμπτη για τον ΦΠΑ και το προσφυγικό, παραποιήθηκαν βάναυσα. Και μάλιστα από σοβαρά και αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης τα οποία εμφάνισαν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει «φασιστοειδή» όλους όσοι συμμετείχαν στην μεγαλειώδη πορεία κατά την ημέρα επίσκεψης του πρωθυπουργού στο νησί. Ο παραπλανητικός τίτλος των σχετικών δημοσιευμάτων, πολύ γρήγορα αναπαράχθηκε και στη Μυτιλήνη από εκατοντάδες χρήστες των social media, ακόμα και από θεσμικούς παράγοντες και εκπροσώπους φορέων που πάτησαν την… μπανανόφλουδα και συνέβαλαν ατυχώς στο να ανέβει ακόμα πιο επικίνδυνα το «θερμόμετρο» της αντιπαράθεσης και ειδικότερα ο χαρακτηρισμός… «ταμπού» τελευταία στο νησί για τους «ακροδεξιούς». 

Ο Γιώργος Πάλλης, μάλλον άργησε να καταλάβει τον κακό χαμό που προκάλεσε την περασμένη Παρασκευή η παραποίηση των λεγομένων του στη βουλή για την διαδήλωση στο νησί και αρκετές ώρες αργότερα, έσπευσε με τοποθέτησή του στο facebook να καταγγείλει την -πράγματι- «εκστρατεία διασποράς fake news» εις βάρος του.

Τον εμφάνισαν να αποκαλεί φασιστοειδή όλους τους διαδηλωτές

Ο Γ. Πάλλης ισχυρίστηκε ότι ορισμένα ΜΜΕ απομόνωσαν την τοποθέτησή του στη βουλή και του απέδιδαν ότι αποκάλεσε τους πολίτες που συμμετείχαν σε αυτές «φασιστοειδή». Για την αποκατάσταση της αλήθειας, ο βουλευτής αναγκάστηκε να παραθέσει και το επίμαχο απόσπασμα της τοποθέτησής του σε βίντεο και αποδεικνύει ότι ο βουλευτής μίλησε για τη γνωστή μικρή μειοψηφία «φασιστοειδών» που εισχώρησαν στη συγκέντρωση.

«Προπαγανδιστικοί τίτλοι…»

«Εδώ πέρα, θα πρέπει να διαλέξουμε όλοι μας όχθη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αν ήμασταν με την όχθη της δημοκρατίας, της έννομης τάξης, της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών οδηγιών που ερχόμαστε να ενσωματώσουμε ή αν είμαστε με αυτούς, με τη μικρή μειοψηφία φασιστοειδών, τα οποία κάποιοι δυστυχώς τα χαϊδεύουν προκειμένου να κάνουν μικροπολιτική. Εδώ θέλουμε ξεκάθαρες θέσεις και απαντήσεις. Χθες είχαμε και συλλήψεις στη Μυτιλήνη αυτών που πήγαν να αμαυρώσουν τη στάση των πολλών πολιτών, οι οποίοι βρέθηκαν από διάφορους χώρους και παρατάξεις στην προκυμαία της Μυτιλήνης. Είχαμε συλλήψεις ανθρώπων από αυτούς οι οποίοι αμαυρώνουν το δίκαιο αίτημα των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Μόριας, των οποίων η ζωή έχει αλλάξει και οφείλουμε να το παραδεχτούμε», ήταν για την ιστορία το ακριβές περιεχόμενο της τοποθέτησης του κ. Πάλλη. Ο οποίος επί τη ευκαιρία καλεί τους πολίτες «να μην παρασύρονται από τους πιασάρικους και προπαγανδιστικούς τίτλους και την "κοπτοραπτική" των fake news, αλλά να αναζητούν μια ολοκληρωμένη, πολύπλευρη και υπεύθυνη ενημέρωση».

 

Κατηγορία Αγρότες
- 08|05|2018 17:46

Η πολιτική ηγεσία του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε τη ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων που αποτελεί μια παρέμβαση, σύμφωνα με τον υπουργό Β. Αποστόλου, στο σύνολο σχεδόν των οικονομικών δεδομένων του αγρότη, γιατί όχι μόνο θα μειώσει σημαντικά τις υποχρεώσεις του, αλλά θα του δώσει και τη δυνατότητα ελέγχου των οικονομικών του.

Κατ’ αρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιους αφορά η συγκεκριμένη ρύθμιση;

Αφορά φυσικά πρόσωπα και μόνον, δηλαδή γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς, όλους όσους οι οφειλές τους έχουν σχέση με αγροτική δραστηριότητα.

Δεύτερον και για ποιες οφειλές παρέχεται η δυνατότητα οι συγκεκριμένοι αγρότες να ζητήσουν να μπουν στη συγκεκριμένη ρύθμιση;

Ποιες οφειλές αφορά

Για τις οφειλές:

- προς Εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ κλπ και προς Πρώην ΟΓΑ για ασφαλιστικές εισφορές, μέσα από διαδικασίες που προβλέπονται από ισχύουσες ρυθμίσεις, όπως οι 120 δόσεις, το κούρεμα των προσαυξήσεων και άλλα, που έχουν εξαγγείλει τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και

- προς Τράπεζες που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (κυρίως η πρώην Αγροτική Τράπεζα αλλά και άλλες), οφειλές που σήμερα διαχειρίζονται από τη PQH.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι οφειλές:

Είναι αυτές των δανείων που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα και απαιτητά γιατί η καθυστέρηση αποπληρωμής ξεπερνούσε τις 90 ημέρες την ημέρα μεταφοράς της Πρώην ΑΤΕ σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα, ενώ την 31/12/2017 πρέπει η καθυστέρηση να ξεπερνά τις 30 ημέρες.

Και τι ρυθμίζεται

Τι μπορεί να περιλαμβάνει η ρύθμιση αυτή αν γίνει δεκτό το αίτημα:

- 100% διαγραφή των τόκων υπερημερίας δανείων.

- Επί πλέον διαγραφή τόκων και κεφαλαίου δανείων, βάσει των ήδη αποπληρωμένων ποσών, αφού ληφθεί υπόψη ο Νόμος 3259/2004 για τα πανωτόκια, σύμφωνα με τον οποίο για τους αγρότες οι οφειλές τους δεν μπορούν να υπερβαίνουν το διπλάσιο του ληφθέντος κεφαλαίου, όπως διαμορφώθηκε στη τελευταία εκταμίευση του λογαριασμού.

Το σημαντικότερο είναι, ότι παρέχεται ακόμη και η δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους.

Για τις ιδιωτικές και συνεταιριστικές μονάδες

Οι υπόλοιπες οφειλές του αγροτικού χώρου που βρίσκονται στη διαχειριστική επιμέλεια του εκκαθαριστή αφορούν στις ιδιωτικές και συνεταιριστικές μονάδες.

Αυτό που απασχολεί το Υπουργείο είναι ότι όσες από αυτές μπορούν να λειτουργούν ανταποκρινόμενες στα λειτουργικά τους έξοδα να συνεχίσουν να λειτουργούν.

«Δεν θέλουμε ιδιαίτερα σε μια περίοδο που βγαίνουμε από τη κρίση να σταματήσουν να λειτουργούν τέτοιες μονάδες. Είμαστε σε επαφή γι’ αυτό το θέμα με τον εκκαθαριστή», σημείωσε ο υπουργός.

«Όσον αφορά στις υπόλοιπες οφειλές τους, αν έχουν, προς τις άλλες τράπεζες μπορούν να προσφύγουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Ιδιαίτερα όμως μας ενδιαφέρει, αυτή τη περίοδο, η προστασία της αγροτικής περιουσίας (γήπεδα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμός) των συνεταιριστικών οργανώσεων που είναι εκτός δράσης. Ήδη 13 βρίσκονται σε εκκαθάριση». Και κατέληξε:

«Έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας, (Από PQH, Γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες αξιοποίησης αυτής της περιουσίας, μέσω του ΟΔΙΑΓΕΠ, που τον έχουμε συστήσει γι’ αυτό το σκοπό». Η εξέλιξη αυτή, όπως σημείωσε και ο κ. Αποστόλου αποτελεί την κυβερνητική παρέμβαση στο χώρο του αγροτικού τομέα, από την οποία αναμένονται αποτελέσματα γιατί αφορά μεμονωμένους αγρότες που είχαν προσφύγει σε δανεισμό τον οποίο δεν μπορούσαν να πληρώσουν.

Κατηγορία Πολιτική
- 08|05|2018 13:34

Την εκτίμηση ότι από την έναρξη της τυπικής διαβούλευσης, μέχρι και την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ουσιαστικά «εξασφαλίζεται η δίμηνη περίοδος διαβούλευσης και συζήτησης που ζητούν οι φορείς των αιρετών», ώστε να εξεταστούν εναλλακτικές προτάσεις επί διατάξεών του «Κλεισθένης 1», εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής». Ενώ «απαντώντας» στις αντιδράσεις των ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, σχολίασε πως είναι… «κατανοητές» κι αυτό γιατί οι σχεδιαζόμενες αλλαγές «ξεβολεύουν από μία παγιωμένη κατάσταση δεκαετιών για την αυτοδιοίκηση». Στα… καθ΄ ημάς, ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας και την πιθανότητα χωροταξικής αναθεώρησης, αναφέρθηκε ξανά σε εκείνα που εξήγγειλε(;) από τη Μυτιλήνη. Κάνοντας λόγο για κάποιες «ακραίες περιπτώσεις δήμων» τις οποίες θα δει η κυβέρνηση μέσα στους επόμενους μήνες. Μ΄ αυτά και με εκείνα, βάσει των νέων δηλώσεων του Υπουργού, ο «Κλεισθένης» αναμένεται στη βουλή μέσα στον Ιούνη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα του Ιουνίου και συγκεκριμένα προς επεξεργασία στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Και ο Υπουργός Εσωτερικών λίγο έως πολύ, επιβεβαίωσε αυτές τις εκτιμήσεις. Ο οποίος (ξανα)μίλησε για το «Κλεισθένης», υπερασπιζόμενος κατά κύριο λόγο την απλή αναλογική:
«Θα έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια». Και μόνο αυτή να ήταν η προς ψήφιση θεσμική αλλαγή, που δεν είναι, θα είχε μια πολύ μεγάλη αξία. Το σημερινό εκλογικό παραμορφωτικό εκλογικό σύστημα έχει κλείσει προ πολλού το κύκλο του», είπε χαρακτηριστικά για να καταπιαστεί στη συνέχεια με τις αντιδράσεις των ηγεσιών της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ. «Είναι κατανοητό το γιατί, μιας και ξεβολεύει από μια παγιωμένη κατάσταση εδώ και δεκαετίες», για να επισημάνει στη συνέχεια ότι ο «Κλεισθένης» κινείται εντός των δεδομένων συνταγματικών και δημοσιονομικών ορίων. «Το νομοσχέδιο δεν φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ολιστική μεταρρυθμιστική πρόταση αλλά τα πρώτα βήματα μιας νέας μεταρρυθμιστικής φάσης. Όλες οι μικρές ή μεγάλες αλλαγές που προωθούνται σαφώς και καλύπτουν πραγματικές ανάγκες».

«Η συναίνεση εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα»
Σχολιάζοντας δε τις ενστάσεις αναφορικά με την κυβερνησιμότητα των δήμων λόγω της απλής αναλογικής, ο υπουργός υποστήριξε ότι «η πρώτη εγγύηση κυβερνησιμότητας είναι η υιοθέτηση της κουλτούρας των συναινέσεων, των συνεργασιών και των συγκλίσεων. Αν κάποιος μελετήσει το νομοσχέδιο, θα διαπιστώσει ότι διευκολύνεται η διαμόρφωση των αναγκαίων πλειοψηφιών σε κρίσιμα θέματα που είναι απαραίτητα για την λειτουργία ενός δήμου».

Χωροταξικό… ενόψει
Για το… χωροταξικό τέλος, ο Υπουργός κινήθηκε σε «γραμμή Μυτιλήνης». Επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά αυτά που είπε στο πλαίσιο του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου που έγινε στη Λέσβο: «Το χωροταξικό δεν συμπεριλαμβάνεται στο περιεχόμενο του «Κλεισθένη I», ωστόσο, ως εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, θα δούμε κάποιες ακραίες περιπτώσεις που θα τις αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες», το Φθινόπωρο είχε στη Μυτιλήνη .

 

Η απλή αναλογική ξανά στο προσκήνιο από τον Σκουρλέτη

«Σενάρια» και κρίσεις με φόντο την απλή αναλογική

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, το ενδεχόμενο να επαναφέρει η κυβέρνηση την πρόταση της απλής αναλογικής με στόχο να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.
«Ο εκλογικός νόμος, η κατάτμηση της Β΄ Αθήνας, είναι ζητήματα που έχουν συζητηθεί κατά καιρούς. Ποτέ όμως δεν ολοκληρώθηκε η συζήτηση» ανέφερε ο υπουργός και συνέχισε: «Μπορούμε να κάνουμε αυτό το βήμα, που έχει ωριμάσει, έγκαιρα, πριν από τις εκλογές». Προϋπόθεση ωστόσο γι’ αυτό, είναι να υπάρξει επανατοποθέτηση των κομμάτων και κυρίως του Κινήματος Αλλαγής, με τη διπλή κοινοβουλευτική του έκφραση στην παρούσα βουλή, γιατί έτσι κι αλλιώς η απλή αναλογική είναι νόμος του κράτους για τις μεθεπόμενες εκλογές.
«Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μια τέτοια συνολική συζήτηση. Ούτως ή άλλως, μακάρι να μπορεί να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές εξασφαλίζοντας τις 200 ψήφους» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στον Real Fm.
«Οι τρεις κάλπες, δημοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές ήταν δρομολογημένες για τον Μάιο του ‘19. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Εμείς αυτό που πήραμε ως πρωτοβουλία είναι αυτή η δια νόμου σύμπτωση αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών να σταματήσει και να επαναφέρουμε την προηγούμενη πρακτική, όπου γίνονταν τον Οκτώβριο. Ενδεχομένως, είναι πιθανόν να συμπέσει η ημερομηνία αυτή με τις εθνικές εκλογές. Αν συμπέσει, καλώς να συμπέσει. Όλο το άλλο σενάριο, είναι ελεύθερη η δημοσιογραφία να κάνει τις κρίσεις και τα σενάριά της» σημείωσε.
«Σενάρια» εν μέσω... ρευστότητας
Και η πρώτη κρίση είναι ότι ο διαχωρισμός των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές δρομολογήθηκε με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης γιατί η σύμπτωση «θολώνει» τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ αν συμπέσει με τις εθνικές, όπως αφήνεται να διαρρέει ως ένα πιθανό ενδεχόμενο, αυτή η «θολούρα» προφανώς εξαφανίζεται και ας είναι οι εθνικές εκλογές απείρως πιο πολωτικές και διχαστικές. Το «σενάριο» βέβαια οι εθνικές εκλογές να συμπέσουν με τις αυτοδιοικητικές, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα συνταγματικά όρια για την προσφυγή στις κάλπες, παραμένει ως ενδεχόμενο, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπερπηδηθούν πολύ μεγάλα εμπόδια, που δύσκολα μπορεί να τα παραβλέψει η κυβέρνηση αν θέλει να έχει την καλύτερη τύχη στην κάλπη. Βέβαια το «σενάριο» της σύμπτωσης αυτοδιοικητικών και εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019 είναι το μόνο σίγουρο «σενάριο» που εξασφαλίζει ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, όπως αναμένεται να θεσμοθετηθεί μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την αυτοδιοίκηση, ο «Κλεισθένης». Διαφορετικά, αν προηγηθούν οι εθνικές των αυτοδιοικητικών, τότε το νομοθέτημα αυτό της κυβέρνησης, δύσκολα θα... μακροημερεύσει και θα φθάσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, οπότε το εκλογικό σύστημα το πιθανότερο είναι να αλλάξει στα προηγούμενα δεδομένα. Γι’ αυτό και όσα λέγονται αυτήν την περίοδο με το ρευστό πολιτικό σκηνικό χρήζουν προσοχής και κριτικής προσέγγισης.

Κατηγορία Πολιτική
- 08|05|2018 13:32

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, το ενδεχόμενο να επαναφέρει η κυβέρνηση την πρόταση της απλής αναλογικής με στόχο να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

«Ο εκλογικός νόμος, η κατάτμηση της Β΄ Αθήνας, είναι ζητήματα που έχουν συζητηθεί κατά καιρούς. Ποτέ όμως δεν ολοκληρώθηκε η συζήτηση» ανέφερε ο υπουργός και συνέχισε: «Μπορούμε να κάνουμε αυτό το βήμα, που έχει ωριμάσει, έγκαιρα, πριν από τις εκλογές». Προϋπόθεση ωστόσο γι’ αυτό, είναι να υπάρξει επανατοποθέτηση των κομμάτων και κυρίως του Κινήματος Αλλαγής, με τη διπλή κοινοβουλευτική του έκφραση στην παρούσα βουλή, γιατί έτσι κι αλλιώς η απλή αναλογική είναι νόμος του κράτους για τις μεθεπόμενες εκλογές.
«Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μια τέτοια συνολική συζήτηση. Ούτως ή άλλως, μακάρι να μπορεί να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές εξασφαλίζοντας τις 200 ψήφους» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στον Real Fm.

«Οι τρεις κάλπες, δημοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές ήταν δρομολογημένες για τον Μάιο του ‘19. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Εμείς αυτό που πήραμε ως πρωτοβουλία είναι αυτή η δια νόμου σύμπτωση αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών να σταματήσει και να επαναφέρουμε την προηγούμενη πρακτική, όπου γίνονταν τον Οκτώβριο. Ενδεχομένως, είναι πιθανόν να συμπέσει η ημερομηνία αυτή με τις εθνικές εκλογές. Αν συμπέσει, καλώς να συμπέσει. Όλο το άλλο σενάριο, είναι ελεύθερη η δημοσιογραφία να κάνει τις κρίσεις και τα σενάριά της» σημείωσε.
«Σενάρια» εν μέσω... ρευστότητας

Και η πρώτη κρίση είναι ότι ο διαχωρισμός των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές δρομολογήθηκε με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης γιατί η σύμπτωση «θολώνει» τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ αν συμπέσει με τις εθνικές, όπως αφήνεται να διαρρέει ως ένα πιθανό ενδεχόμενο, αυτή η «θολούρα» προφανώς εξαφανίζεται και ας είναι οι εθνικές εκλογές απείρως πιο πολωτικές και διχαστικές. Το «σενάριο» βέβαια οι εθνικές εκλογές να συμπέσουν με τις αυτοδιοικητικές, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα συνταγματικά όρια για την προσφυγή στις κάλπες, παραμένει ως ενδεχόμενο, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπερπηδηθούν πολύ μεγάλα εμπόδια, που δύσκολα μπορεί να τα παραβλέψει η κυβέρνηση αν θέλει να έχει την καλύτερη τύχη στην κάλπη. Βέβαια το «σενάριο» της σύμπτωσης αυτοδιοικητικών και εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019 είναι το μόνο σίγουρο «σενάριο» που εξασφαλίζει ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, όπως αναμένεται να θεσμοθετηθεί μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την αυτοδιοίκηση, ο «Κλεισθένης». Διαφορετικά, αν προηγηθούν οι εθνικές των αυτοδιοικητικών, τότε το νομοθέτημα αυτό της κυβέρνησης, δύσκολα θα... μακροημερεύσει και θα φθάσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, οπότε το εκλογικό σύστημα το πιθανότερο είναι να αλλάξει στα προηγούμενα δεδομένα. Γι’ αυτό και όσα λέγονται αυτήν την περίοδο με το ρευστό πολιτικό σκηνικό χρήζουν προσοχής και κριτικής προσέγγισης.

Κατηγορία Οικονομία
- 08|05|2018 13:21

Ένας από τους βασικούς λόγους που πολλοί θεωρούν πως το περίφημο Αναπτυξιακό Συνέδριο της κυβέρνησης για το Βόρειο Αιγαίο δεν δικαίωσε τις προσδοκίες ακόμα και των πιο καλοπροαίρετων για κάτι πραγματικά καλό για τον τόπο, ήταν η κυνική… εξαφάνιση εκ μέρους του πρωθυπουργού του ζητήματος του μειωμένου ΦΠΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, στην κεντρική του ομιλία δεν καταπιάστηκε ούτε έστω με την μακρινή προοπτική της «επαναφοράς ενός ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος» για τα νησιά, αλλά αντίθετα περιορίστηκε στη λογική της δικαιολόγησης της κατάργησης του ειδικού μέτρου (σ.σ. mail Χαρδούβελη και πίεση των θεσμών). Αποφεύγοντας ακόμα και να σχολιάσει ίσως (αν όχι να διαψεύσει) τη δεδομένη τοποθέτηση του Πιέρ Μοσχοβισί σε απάντησή του στον Ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη που άνοιξε πρόσφατα «παράθυρο» σε ενδεχόμενη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για να ξανασυζητηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ. Στον απόηχο τώρα των όσων (δεν) είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης με νέα τοποθέτησή του ισχυρίζεται χωρίς περιστροφές ότι ο «πρωθυπουργός ψεύδεται για τον ΦΠΑ», ενώ το Συντονιστικό Φορέων, με τις δάφνες και του επιτυχημένου συλλαλητηρίου, εμφανίζεται αποφασισμένο να εξαντλήσει τις πιθανότητες να κρατήσει τους μειωμένους συντελεστές, τουλάχιστον για τα νησιά που είναι επιβαρυμένα από το προσφυγικό, μέχρι το καλοκαίρι. Και για πρώτη φορά, στην επιδίωξή τους αυτή, οι τοπικοί φορείς φαίνεται να βρίσκουν ουσιαστική «πλάτη», αφού εκτός της έμμεσης (υπο)στήριξης του «Κινήματος Αλλαγής» και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης της συμπρωτεύουσας το σαββατοκύριακο, για πρώτη φορά είπε δημόσια ότι «θα κάνει προσπάθειες για επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά που έχουν επιμεριστεί το βάρος του προσφυγικού». Κρατώντας δηλαδή «ζωντανή» την υπόθεση.

Για τον ΦΠΑ ο πρωθυπουργός από το Αίθριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, που μίλησε την Πέμπτη ήταν ξεκάθαρος. Τον αναγνώρισε ως μία δανειακή υποχρέωση και προχώρησε προς το… Μεταφορικό Ισοδύναμο. «Αυτή τη φορολογική πολιτική δεν την εμπνευστήκαμε εμείς, βρήκαμε δεσμεύσεις που τις έβαλαν επιτακτικά οι θεσμοί και που μπήκαν στο μυαλό των θεσμών και μάλιστα των πιο σκληρών εξ αυτών από το περιβόητο mail Χαρδούβελη», είπε μεταξύ άλλων και ακόμα και για την προοπτική που λέγεται πως υπάρχει ενόψει 2020 και την φορολογική αναδιάρθρωση σε επίπεδο Ε.Ε., ή πολύ περισσότερο στο πλαίσιο του αφηγήματος της… ζωής της χώρας, μετά την «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια», ο πρωθυπουργός δεν έβαλε στο στόμα του κάτι το ευοίωνο για τον ΦΠΑ. «Από ‘κει και πέρα, έχοντας εξορθολογήσει τα δημόσια οικονομικά, έχοντας βάλει τη χώρα σε μια ρότα αναπτυξιακή, να μπορούμε αυτονόμως να χαράσσουμε πολιτική και να βλέπουμε αδυναμίες, στρεβλώσεις, προβλήματα…», είπε χαρακτηριστικά, υπονοώντας (στην καλύτερη) για κάποιον που τον άκουσε, αυτό που θα ήθελε πραγματικά να ακούσει.

Μητσοτάκης: «Θα προσπαθήσω για την επαναφορά του ΦΠΑ»
Είτε όμως αυτή η «ντρίμπλα» Τσίπρα ήταν μία στροφή στον… ρεαλισμό και της αποφυγής δηλαδή μεγάλων λόγων που είπε παλαιότερα και υπαναχώρησε χωρίς αιδώ, είτε κάτι άλλο που αφορά τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται ότι μπήκε μέσα στο σαββατοκύριακο σε διαδικασία να αρπάξει το γάντι. Και να δηλώσει σε μέσα της Θεσσαλονίκης που αυτές τις μέρες βρισκόταν -για πρώτη φορά- πως θα προσπαθήσει να επαναφέρει τον μειωμένο συντελεστή, τουλάχιστον στα νησιά που είναι επιβαρυμένα από το προσφυγικό. «Πήγε και μίλησε εν μέσω προστασίας και όλο το νησί ήταν απέναντί του. Δεν πήγε σε ένα hot spot. Να μας πει τι; Ότι δεν μπόρεσε να κάνει τίποτε λόγω των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ; Ότι παρέλαβε έναν μειωμένο ΦΠΑ και τον αύξησε; Είναι ένας πρωθυπουργός σε αποδρομή, δεν έχει να πει τίποτε στον λαό. Χρησιμοποιεί γλώσσα ακραία, τη χειρότερη πολιτική γλώσσα του μεταπολιτευτικού αυριανισμού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης για να δεσμευτεί για «προσπάθειες για επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά που έχουν επιμεριστεί το βάρος του προσφυγικού».

 

Ετοιμάζει αντεπίθεση το Συντονιστικό!
Μέσα σε αυτό το κλίμα και σε συνάρτηση με την μεγάλη επιτυχία του συλλαλητηρίου της περασμένης Πέμπτης, το Συντονιστικό Φορέων, σύσσωμο τούτη την φορά, εμφανίζεται πια αποφασισμένο να αναμετρηθεί με όλες του τις δυνάμεις, προκειμένου να εξασφαλίσει τον ΦΠΑ. Και με σύμμαχο πια και την δήλωση Μητσοτάκη, αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να αναγγείλει την επόμενη κίνηση των ενεργειών του. Που θα ανακοινωθούν πιθανότητα σήμερα ή αύριο στον Τύπο, με παράλληλη προσπάθεια από χτες να κλειστούν νέα ραντεβού με τα κόμματα για να εξασφαλιστεί η υποστήριξή τους. Και πιο συγκεκριμένα με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Φώφη Γεννηματά, με στόχο να τους καταστήσουν καθοριστικούς «συμπαίκτες» στο «παιχνίδι» του ΦΠΑ για τα νησιά του προσφυγικού. «Μέχρι και την 1η Ιούλη, για εμάς είναι ζωντανή η υπόθεση και θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες και πιθανότητές μας», αρκέστηκε να πει ο Παναγιώτης Μπαρούτης, εκ του προεδρείου του Συντονιστικού Φορέων.

 

Ανδρουλάκης: «Ψεύδεται ο Τσίπρας με την αύξηση του ΦΠΑ»
Σύμμαχος βέβαια της «επιχειρηματολογίας» του Συντονιστικού, εκτός από την φρέσκια δήλωση Μητσοτάκη, είναι και η εδώ και δύο περίπου εβδομάδες τοποθέτηση του Πιέρ Μοσχοβισί. Την οποία εξασφάλισε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος με αφορμή τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τον ΦΠΑ από τη Μυτιλήνη, άμεσα αντέδρασε με δελτίο Τύπου: «Η πολιτική για να έχει προστιθέμενη αξία πρέπει να βασίζεται στην αλήθεια και σε κοινά αποδεκτά δεδομένα. Δημοκρατία σημαίνει, μεταξύ άλλων, και σεβασμός στην πραγματικότητα», σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε: «Δυστυχώς στην χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού είχαμε ένα ακόμα παράδειγμα όπου αυτή η αρχή δεν τηρήθηκε. Ο κ. Τσίπρας συνελήφθη για ακόμη μια φορά ψευδόμενος καθώς, αναφερόμενος στην αύξηση του ΦΠΑ στο 24% στα νησιά από την 1η Ιουλίου, έριξε αδίκως τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε από τη Λέσβο για τον ΦΠΑ: “Αυτή τη φορολογική πολιτική δεν την εμπνευστήκαμε εμείς, αλλά τη βρήκαμε. Δεσμεύσεις που έβαλαν επιτακτικά οι θεσμοί, δεσμεύσεις που έβαλαν άλλοι στο μυαλό των θεσμών και μάλιστα των πιο σκληρών με το περίφημο «mail Χαρδούβελη». Και κάποιοι που σήμερα μας κουνούν το δάκτυλο στο κρίσιμο δημοψήφισμα του Ιούλη του 2015 έλεγαν ναι και πάλι ναι σ’ αυτές τις δεσμεύσεις. Για να είμαστε ειλικρινείς. Εμείς τις υλοποιούμε σφίγγοντας τα δόντια και ξέροντας ότι είναι άδικες πολλές φορές, αλλά με έναν στόχο. Να εξισορροπήσουμε τα δημοσιονομικά και να βγούμε καθαρά από αυτό το πρόγραμμα”. Πρόκειται περί ψεύδους καθώς την ανατροπή του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος στη νησιωτική Ελλάδα υπέγραψε ο κ. Τσίπρας τον Ιούλιο του 2015, έπειτα από την 17ωρη «διαπραγμάτευση» με τους δανειστές. Παράλληλα, έπειτα από ερώτηση μου, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μοσκοβισί κατηγορηματικά είχε απαντήσει ότι ήταν πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά καθώς και ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την μείωσή του».

Τι είχε πει ο Μοσχοβισί
Υπενθυμίζοντας μάλιστα επί λέξει το τι είχε πει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικής Πολιτικής της Ε.Ε. κ. Μοσκοβισί: «Το άρθρο 120 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (οδηγία ΦΠΑ), εξακολουθεί να επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόζει συντελεστές μέχρι 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα και νησιά. Δεν υπάρχουν σχέδια τροποποίησης του εδαφικού πεδίου εφαρμογής της οδηγίας ΦΠΑ. Μολονότι η Επιτροπή παρακολουθεί τη φορολογική πολιτική στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας για την Ελλάδα, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), η ευθύνη για τη φορολογική πολιτική και τις επιλογές ως προς τον φόρο προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ) εναπόκειται στις ελληνικές αρχές». Για να καταλήξει τελικά ο κ. Ανδρουλάκης στο συμπέρασμα ότι ο κ. Τσίπρας «για ακόμη μια φορά παραπλανά τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τους σκληρά δοκιμαζόμενους κατοίκους των νησιών που έχουν υποστεί πολλαπλές απώλειες στα εισοδήματά τους όχι μόνο λόγω της οικονομικής αλλά και λόγω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».

 

Κατηγορία Δικαιοσύνη
- 08|05|2018 12:58

Στο αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης θα εκδικαστεί τη Δευτέρα 14 Μαΐου η υπόθεση των συλληφθέντων για τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης πορείας της Πέμπτης στη Μυτιλήνης, την ώρα της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Ελεύθεροι μέχρι τη δίκη αφέθηκαν οι έξι συλληφθέντες για τα επεισόδια. Την Παρασκευή η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προέβη σε 9 συλλήψεις αλλά οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς πρόκειται για ανήλικους κάτω των 17 ετών και γι αυτούς θα ακολουθηθεί άλλη διαδικασία.

Οι υπόλοιποι έξι, ηλικίας από 17 έως 28 ετών οδηγήθηκαν εν νέου χτες στις 8.45 το πρωί ενώπιον του προέδρου του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, και αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ο ένας (19χρονος) αθωώθηκε των κατηγοριών. Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους υπόλοιπους είναι στάση, διατάραξη κοινής ειρήνης, διακεκριμένες φθορές, εξύβριση και απόπειρες σωματικής βλάβης.

Κύμα συμπαράστασης από φίλους των συλληφθέντων

Σύμφωνα με πληροφορίες τρεις από τους συλληφθέντες έχουν ταυτοποιηθεί και για το πογκρόμ κατά των προσφύγων στις 22 Απριλίου στην πλατεία Σαπφούς. Μεγάλη αγανάκτηση έχει κυριεύσει από μία τους γονείς των κατηγορουμένων, που επισημαίνουν ότι τα παιδιά τους δεν συμμετείχαν στα επεισόδια. Από την άλλη, τα θύματα αυτής της επίθεσης βλέπουν με έκπληξη το ότι η έρευνα συνεχίζεται καθώς οι συλλήψεις αυτές δεν ανταποκρίνονται στους μόνους, αν όχι και στους πραγματικούς υπαίτιους για τις επιθέσεις ακροδεξιών στοιχείων, όπως καταγράφηκαν.

 

Θερμές αγκαλιές από τους φίλους και τη μάνα του 19χρονου που αθωώθηκε

Δυνάμεις της ΟΠΚΕ φυλούν το δικαστικό μέγαρο λόγω του πολύ κόσμου που έχει προσέλθει για τις δύο υποθέσεις, των συλληφθέντων και των ευρωπαίων εθελοντών- μελών ΜΚΟ

 

Ο δικηγόρος, Π. Σαμαράς
«Δεν υπάρχει κάτι ενοχοποιητικό στη δικογραφία»

Ο Παράσχος Σαμαράς, δικηγόρος υπεράσπισης δύο συλληφθέντων ανέφερε στο «Ε»: «Έδωσε αναβολή το δικαστήριο, δεν είχε χώρο να εκδικαστεί η υπόθεση και θα εκδικαστεί τη Δευτέρα το πρωί». Και προσέθεσε: «Από τη δικογραφία δεν υπάρχει κάτι ενοχοποιητικό. Για τον έναν από τους εντολείς μου αναφέρει ότι συμμετείχε στο πλήθος που διαδήλωνε. Από το σύνταγμα είναι κατοχυρωμένο να διαδηλώνει κανείς. Κανείς δεν τον είδε να συμμετέχει στα επεισόδια. Για τον δεύτερο εντολέα μου δεν προκύπτει πουθενά ότι ήταν. Αναφέρει κάποιος κατηγορούμενος ότι ήταν, αλλά τίποτα παραπάνω»

«Μόνο από μια φωτογραφία, μπορείς να ξεχωρίσεις ποιοι ήταν»
Ο φίλος δύο εκ των συλληφθέντων, Νίκος Φύκιας τόνισε στην κάμερα του «Ε»: «Είμαι φίλος των δύο παιδιών που κρατάνε. Δεν έχουν αποδείξεις, ούτε φωτογραφίες, ούτε βίντεο. Επειδή είχαν κάποιες παλιότερες υποθέσεις τους κράτησαν μέσα τόσες ημέρες, για κανέναν άλλο λόγο. Στην πορεία, επειδή ήμουν κι εγώ εκεί, είχα ένα φιλαράκι ανήλικο που ήταν με έναν άλλο. Κουβαλούσαν το μηχανάκι τους και έφευγαν σπίτι τους. Η διμοιρία των ΜΑΤ τους τράβηξε κάτω, τους έριξαν ξύλο. Ευτυχώς τους αφήσανε την Παρασκευή το βράδυ. Ήτανε κοντά δύο χιλιάδες κόσμος κάτω. Υπάρχουν φωτογραφίες. Μόνο μια φωτογραφία να μου φέρουν εμένα, μπορώ να γνωρίσω 60 άτομα. Και τραβήξανε τους πιτσιρικάδες. Το ένα το παιδί έπαθε κρίση πανικού μέσα στο κρατητήριο, κόντεψε να πάθει ανακοπή. Δηλαδή τους τραβάνε άσκοπα.»

«Μας αντιμετώπισαν σαν εγκληματίες!»
Η Μαρκέλλα, μητέρα του 19χρονου που αθωώθηκε δήλωσε αποκλειστικά στο «Ε»: «Την Παρασκευή στη 1.30 το μεσημέρι σταμάτησαν τον γιο μου στη “Γαρδένια” σε ένα πάρκο. Το μωρό είχε κατεβεί να πάει να πιει έναν καφέ και τον σταμάτησε η Ασφάλεια, τον ανεβάσανε πάνω. Εγώ ως μητέρα δεν γνώριζα απολύτως τίποτα ότι το παιδί μου ήταν πάνω στην Ασφάλεια. Και όταν το έμαθα στη συνέχεια πήγα στην Ασφάλεια μαζί με άλλους γονείς, δεν μας έδιναν πληροφορίες, και μας είχαν λες και ήμασταν τα χειρότερα σκουπίδια. Έπρεπε κάποιος υπεύθυνος να βγει να μας ενημερώσει για ποιο λόγο είναι τα παιδιά μας μέσα.»


Και τόνισε: «Το δικό μου το παιδί δεν ήταν καν στην πορεία. Ήμασταν όλοι μαζί οικογενειακώς στην πλατεία της Γαρδένιας. Καθόμασταν εκεί και 9 παρά τέταρτο ήμασταν σπίτι. Το παιδί μου από την Παρασκευή έως σήμερα (σ.σ. χτες το μεσημέρι) είναι μέσα κρατούμενος. Ας μου πει κάποιος για ποιο λόγο είναι μέσα. Γιατί αντιμετωπίσαν έτσι τα παιδιά μας λες και είναι οι χειρότεροι εγκληματίες. Θέλω να αποδοθεί η Δικαιοσύνη και μιλώ αποκλειστικά για το παιδί μου. Όλα τα παιδιά με ενδιαφέρουν, προς Θεού, απλά ξέρω ότι το δικό μου δεν συμμετείχε στα επεισόδια.»


«Ντροπή τους»
Η Δήμητρα Τυραδέλλη, μητέρα ενός 28χρονου που συνελήφθη για τα επεισόδια της Πέμπτης ανέφερε στο «Ε»: «Από την Παρασκευή έχουν συλλάβει τον γιο μου κι άλλα άτομα και τον έχουν μέσα. Μας είπαν ότι υπάρχει υλικό. Πού είναι το υλικό; Γιατί δεν μας το δείχνουν; Με τι αποδείξεις λένε ότι ήταν στα επεισόδια;

Και γιατί τους λένε εγκληματίες με χειροπέδες; Πιάσαν τους αδύναμους και αφήσαν όλους τους άλλους. Να αφήσουν ελεύθερα όλα τα παιδιά. Ντροπή τους».

Κάμερα: Ιγνάτης Τσικνής

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 08|05|2018 12:42

Αθώοι και οι πέντε Ευρωπαίοι εθελοντές που σύμφωνα με το δικαστήριο κατηγορούνταν για αδικήματα που δεν διέπραξαν.
«Δεν υπήρχε κανένα τεκμήριο που να τους ενοχοποιεί», δηλωσε στο «Ε» ενας εκ των δικηγόρων τους, ο Χάρης Πέτσικος.
Από την πλευρά του ο δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγκούσης δήλωσε χαρούμενος που η ελληνική δικαιοσύνη αναγνωριζει το ανθρωπιστικό έργο. Και ο Θέμης Κεφάλας ανέφερε πως η απόφαση ειναι πολυ σημαντική μετά από την 7ωρη σχεδον ακροαματικη διαδικασια

Εκδικάστηκε χτες στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων στη Μυτιλήνη η δίκη πέντε ευρωπαίων εθελοντών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2016 και κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα διευκόλυνσης παράνομης εισόδου προσφύγων από το εξωτερικό στην Ελλάδα και παράνομη οπλοκατοχή.

Δευτέρα 9 πμ. Πλήθος δημοσιογράφων από Ευρώπη και Αμερική καταφτάνουν στο Δικαστικό Μέγαρο, εκπλήσσοντας την Αστυνομία που καλεί επιπλέον δυνάμεις.

Κατηγορούμενοι είναι τρεις Ισπανοί πυροσβέστες-διασώστες της Proemaid και δύο Δανοί αραβικής καταγωγής της Team Humanity, που συνέβαλαν συχνά και με κίνδυνο της ζωής τους, στη διάσωση προσφύγων τον χειμώνα του 2015-16. Η υπόθεση έχει τραβήξει τα διεθνή βλέμματα με πλήθος δημοσιογράφων της Ευρώπης και των ΗΠΑ να παρευρίσκονται για να μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό από το Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης τις εξελίξεις της δίκης. Εκλεγμένοι αξιωματούχοι της περιοχής της Ανδαλουσίας με μεγάλη αντιπροσωπεία βρίσκονταν χτες μαζί τους, συμπεριλαμβανομένης της περιφερειακής «υπουργού δικαιοσύνης» Ρόζας Αγκουλάρ, με αντιπροσωπεία βουλευτών του περιφερειακού κοινοβουλίου και εκπροσώπους της πόλης της Σεβίλλης.

Η υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας, Rosa Aguilar, με αντιπροσωπεία βουλευτών του περιφερειακού κοινοβουλίου και εκπροσώπους της πόλης της Σεβίλλης

Και οι πέντε κατηγορούμενοι δικάστηκαν για απόπειρα παράνομης μεταφοράς μεταναστών στην Ελλάδα τα ξημερώματα της 14ης Ιανουαρίου 2016. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχαν συλληφθεί από άνδρες του Λιμενικού Σώματος επιβαίνοντες σε ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος στη συνοριογραμμή Ελλάδας και Τουρκίας, επιχειρώντας να ρυμουλκήσουν βάρκες με πρόσφυγες. Δύο μάρτυρες κατηγορίας, ήταν άνδρες του Λιμενικού που κατέθεσαν ότι οι εθελοντές δεν είχαν ενημερώσει ότι θα προβούν σε περιστατικό διάσωσης.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου οι τρεις Ισπανοί πυροσβέστες - διασώστες σε συνέντευξη που έδωσαν πριν από ένα μήνα μετά από συνάντησή τους με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας υποστήριξαν ότι ο Ισπανός υπουργός τους διαβεβαίωσε πως έχουν τη στήριξη του, ενώ θα έχουν την υποστήριξη και της ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα στη διάρκεια της δίκης.

 


Οι Ισπανοί πυροσβέστες Manuel Blanco (L), Jose Enrique Rodriguez (C) και Julio Latorre (R) στέκονται μπροστά από το δικαστήριο

Το «Ε» στη Σκάλα Συκαμιάς
Συγκινεί η αλληλεγγύη των ντόπιων στον Σαλάμ

Ο Σαλάμ Αλντίν είναι ένας από τους πέντε κατηγορούμενους εθελοντές. Το «Ε» τον ακολούθησε στη Σκάλα Συκαμιάς, όπου πήγε να ξαναβρεί τους ντόπιους μαζί με τους οποίους για έναν ολόκληρο χειμώνα, αυτόν του 2015-2016 έσωσαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές από τα κύματα.
Ο Σαλάμ, 35 ετών, ετοιμάζονταν να φτιάξει μια κατασκευαστική εταιρεία στη Δανία, όταν αρχές Σεπτεμβρίου του 2015 είδε ένα ρεπορτάζ από τη Σκάλα Συκαμιάς, Χωρίς δεύτερη σκέψη όπως μας είπε, πήρε δύο αεροπλάνα και έφτασε στη Μυτιλήνη στις 5 Σεπτεμβρίου του 2015, ανήμερα των γενεθλίων του. Στη συνέχεια έφτιαξε τη ΜΚΟ Team Humanity, και την είχε δηλώσει στο Λιμεναρχείο. Έχει διασώσει εκατοντάδες κόσμου, επιχειρώντας στη θάλασσα νύχτα- μέρα, αλλά δυστυχώς όπως επισημαίνει είχε βρει και αρκετούς πνιγμένους.

Ο κ. Νίκος μιλά με τον Σαλάμ για τα παλιά, όπου υπήρχαν κι ευχάριστες ιστορίες να θυμηθούν

Ο Νίκος Κουτσοκτώνης είναι αγρότης και κτηνοτρόφος. Γνώρισε τον Σαλάμ στη θάλασσα. Στην αρχή ο κ. Νίκος ήταν επιφυλακτικός και δεν του άρεσε καθόλου το προσφυγικό φαινόμενο όπως μας λέει. «Όταν όμως έβλεπα μικρά μωρά να βγαίνουν από τη θάλασσα, δεν μπορούσα να κάνω ότι δεν βλέπω. Γνώρισα τον Σαλάμ και γίναμε φίλοι γιατί μου ήταν αδιανόητο ένας ξένος να αφήσει το σπίτι του και να έρθει να βοηθήσει και εγώ να κάθομαι αμέτοχος. Μπήκα στη βάρκα του και επιχειρούσαμε μαζί, πολλές φορές με Ισπανούς και με εντολές του Λιμενικού. Τότε δεν υπήρχαν σκάφη, χρειαζόμασταν βοήθεια. Ήταν κρίμα από τον Θεό, πώς έμπλεξαν έναν τέτοιον άνθρωπο.»

Ο κ. Γιώργος μας άνοιξε την καρδιά του και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό

«Αισθάνθηκα να έχει νόημα η ζωή μου»
Συγκινητική είναι και η Ιστορία του Γιώργου Σοφιάνη, που αν ανατρέξει κανείς στις χιλιάδες φωτογραφίες που βγήκαν εκείνη την περίοδο θα τον δει να συμμετέχει σε διασώσεις, μαζί με τον Σαλάμ. «Δεν υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Σαλάμ με τέτοια καρδιά. Αυτοί είναι οι πραγματικοί εθελοντές», μας λέει. Κι ύστερα ο κ. Γιώργος μας λέει μια ιστορία, από μυθιστόρημα βγαλμένη γιατί καταρχήν μας είπε ότι το να σώζει ζωές ήταν βοήθεια για να σώσει τον εαυτό του. Γιατί; Αναρωτηθήκαμε. Γιατί ο κ. Σοφιάνης έχει ζήσει από τα πιο φριχτά πράγματα που μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος. Έχασε το γιο του, 14 χρονών το 2014… Κι η ζωή του άλλαξε άρδην. «Όμως όταν έβλεπα ότι μπορώ να σώσω μικρά μωρά, αισθάνθηκα ότι έχει νόημα η ζωή μου»…

Χωρίς δεύτερη κουβέντα ο κ. Πάρης κατέβηκε χτες στο δικαστήριο να υποστηρίξει τον Σαλάμ

Και από την άλλη ο κ. Πάρης Λαούμης, ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Το Κύμα», λίγο μετά τη Σκάλα Συκαμιάς, εκεί όπου από κάτω σωρηδόν έβγαιναν οι βάρκες, μέχρι και 30 έχει δει να βγαίνουν σε μισή ώρα. «Από τον Ιανουάριο του 2015 ήμασταν κυριολεκτικά μόνοι μας, έβγαινα από το μαγαζί με κουβερτες, με φαγητά δεν προλάβαινα λεπτό να κάτσω. Η έλευση του Σαλάμ και της ομάδας του, ενός τόσο παθιασμένου ανθρώπου μας βοήθησε» μας λέει. Θυμάται χαρακτηριστικά να έχουν βγει για διάσωση ο Σαλάμ και η ομάδα του όλη μέρα και να επιστρέφει το βράδυ για φαγητό στην ταβέρνα. «Με το που αντιλήφθηκε, είδε λίγο φως ότι υπάρχουν βάρκες, άφησε τα πάντα, πήρε τους άλλους και έφυγαν στο νερό!»
Και οι τρεις τους άφησαν χτες τις δουλειές τους και ανέβηκαν στα Δικαστήρια να τον υπερασπιστούν.

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top