FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 07 Μαΐου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Χρονογράφημα
- 07|05|2018 14:51

Το περασμένο Σάββατο χτύπησε το κουδούνι του διαμερίσματός μου, στα Εξάρχεια της Αθήνας ο Τάκης Μαλλιάκας, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου «Ο Πολιχνίτος Λέσβου», που στεγάζεται σε διπλανή πολυκατοικία, φέρνοντας τρία αντίτυπα του τεύχους 153, Ιανουαρίου - Μαρτίου 2018, της αξιόλογης εφημερίδας του δραστήριου Συλλόγου «Πολιχνιάτικος Λόγος» με αποσπάσματα κειμένου μου, που είχε δημοσιευθεί το 2017 στο 61ο τεύχος του περιοδικού «Αντίλαλος της Βρίσας» με τίτλο: «Ένα επεισόδιο το 1880 στον Κόλπο της Καλλονής μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών ψαράδων», λόγω του οποίου κινδύνεψαν να διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις της Ιταλίας με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και όπου σημείωσα την πολύτιμη βοήθεια που μου παρείχε με πληροφορίες και έγγραφα ο Πολιχνιάτης φίλος Στρατής Πάντας, πρώην γραμματέας και πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Πολιχνίτου.
Στο κείμενο αυτό κυριαρχεί το εικονιζόμενο αλλά δυστυχώς γκρεμισμένο κατά το μεγαλύτερο μέρος του, από τον περσινό σεισμό των 6,3 ρίχτερ στις 12/6/2018 αρχοντικό του Δημήτρη Καλλιά, ο οποίος πρωτοστάτησε στο επεισόδιο του 1880 υποστηρίζοντας τους Πολιχνιάτες ψαράδες. Μαζί με το καλαίσθητο αρχοντικό διακρίνεται και ο σωρός λευκολίθου στην Ελπίδα (Σκάλα) Πολιχνίτου, στην φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στο εξαίρετο Λεύκωμα «Ο Πολιχνίτος του 20ου αιώνα» των Κυριάκου Κουκούλα - Τάσου Μακρή, του 2010 που πρόσφατα βελτιωμένο επανεκδόθηκε δίγλωσσο στα ελληνικά και αγγλικά από τις εκδόσεις «Μύθος».
Διαβάζοντας στη συνέχεια την δεκασέλιδη προσεγμένη εφημερίδα διέκρινα στην πρώτη σελίδα το κείμενο του Δ.Σ. του Συλλόγου: «Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου. Ως πότε θα μείνει βουβό;» για την αποκατάσταση των ζημιών του καλαίσθητου διατηρητέου διδακτηρίου από τις ζημιές που προκάλεσε ο περσινός σεισμός με αποτέλεσμα οι μαθητές του να διδάσκονται ακόμα σε κοντέινερ, τα οποία τοποθετήθηκαν στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου - Λυκείου Πολιχνίτου.
Σε αντιπαραβολή της παραπάνω θλιβερής γραφειοκρατικής καθυστέρησης για την εγκατάσταση στον Πολιχνίτο εξειδικευμένου συνεργείου προς αποκατάσταση των φθορών του κτιρίου στα πέτρινα τόξα του επάνω ορόφου, κοσμεί την τελευταία σελίδα της εφημερίδας ένα ελπιδοφόρο κείμενο με τίτλο «Δεύτεροι σε Πανελλαδικό Συνέδριο Φυσικής... Πρώτοι στις καρδιές μας!!!» για τους τέσσερις μαθητές της Β΄ τάξης του Λυκείου Πολιχνίτου: Τσιτσάνου Άννας, Μπατζάκη Παναγιώτη, Πανσεληνά Στέλιου και Ζαφειρίου Μάριου.
Συγχαίροντας την διευθύντρια του Λυκείου Βάσω Σαλταμάρα, τον καθηγητή φυσικής Μητρέλο Παναγιώτη και της χημείας Βούλγαρη Ευστρατία, σημειώνω το τίτλο της βραβευμένης εργασίας των μαθητών «Στα μαγικά μονοπάτια της Φυσικής» για κάποια φαινόμενα που ενώ φαίνονται μαγικά και ανεξήγητα εξηγούνται από τους νόμους της φυσικής.
Στην εφημερίδα, παράλληλα με πολλές ειδήσεις και κοινωνικά θέματα του Πολιχνίτου αλλά και των δραστηριοτήτων και εκδρομών του Συλλόγου των Πολιχνιατών, πρόσεξα:
α) το κείμενο που αναφέρεται στο θεατρικό έργο «Η κυρία Μαργαρίτα» που παρουσίασε στην αίθουσα Κωνσταντινουπολιτών της Αθήνας στις 18/3/18 «η αγαπητή, η ακούραστη και η επί σειρά ετών ασχολούμενη, όπως όλοι γνωρίζουμε, με τα του συλλόγου μας στην Αθήνα, η ψυχή του χορευτικού και θεατρικού τμήματός του, την κυρία Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, ή πιο απλά την Κατερίνα μας», όπως τονίζει σε αυτό ο Ιγνάτης Ψάνης,
β) το κείμενο του Στρατή Π. Πάντα: «Τότε που μαθαίναμε γράμματα (Μέρος 1ο) Αφιέρωμα στον μεγάλο δάσκαλό μας Δημήτριο Παναγιωτόπουλο», και
γ) τη διαμαρτυρία του «Οικολογικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Νυφίδας Πολιχνίτου» προς τον Δήμαρχο Λέσβου για την άθλια και επικίνδυνη κατάσταση της εσωτερικής οδοποιίας της Νυφίδας, τον αναγκαίο καθαρισμό των δρόμων, το κλάδεμα των δενδροστοιχιών, τον παραλιακό φωτισμό, την τοποθέτηση κάδων σκουπιδιών, την επισκευή του παραλιακού δρόμου, την αντιμετώπιση της υδροδότησης κατά τους θερινούς μήνες και των προβλημάτων του λιμανιού.

Κατηγορία Κοινωνία
- 07|05|2018 14:38

Επάνω στα αμφισβητούμενα όρια «ιδιοκτησίας» του χαρακτηριστικού κήπου του Σιγρίου, που αποτελεί ως τα σήμερα έναν χώρο αναψυχής και με ιδιαίτερο συμβολισμό για τους κατοίκους του χωριού, εμφανίζεται η Μητρόπολη Μυτιλήνης να επιθυμεί να χτίσει ένα διώροφο κτήριο για να στεγάσει στον πρώτο όροφο ένα «κατάστημα» και στο δεύτερο ένα πνευματικό κέντρο. Η πρόθεση αυτή, αποκαλύπτεται από επιστολή διαμαρτυρίας των κατοίκων του χωριού προς τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβο, που τον παρακαλούν όχι μόνο να μην «μαγαρίσει» τον κήπο για ένα διώροφο μάλιστα κτήριο, αλλά και να παραιτηθεί η Εκκλησία από μία διαχρονική αντιδικία για τα όρια της ιδιοκτησίας της Μητρόπολης και του κήπου του χωριού.

Η διαμαρτυρία των κατοίκων που εστάλη στον Μητροπολίτη, απευθύνεται σε έντονο ύφος -δείγμα του ότι η αντιδικία για τα όρια ιδιοκτησίας της Εκκλησίας και του κήπου του Σιγρίου είναι από παλιά- και κάνει λόγο ως και προσπάθεια της Εκκλησίας να ιδιοποιηθεί παρανόμως, τμήμα του κήπου. Και κάνει και πολλούς να… σκανδαλίζονται ξανά από τον «επιχειρηματικό» τρόπο σκέψης της Εκκλησίας, σε μία περιοχή που εκτιμάται πως σε λίγα χρόνια, με την κατασκευή του λιμένα Σιγρίου και την οδική σύνδεση «Καλλονής-Σιγρίου», δύναται να μην αποτελεί πια περιοχή που θα βρίσκεται στο… «τέρμα Θεού».

Η επιστολή

«Εμείς οι κάτοικοι του Συγρίου από πολλού χρόνου μετά λύπης μας, έχουμε πληροφορηθεί και είμαστε μάρτυρες της αντιδικίας μεταξύ της εκκλησίας και της κοινότητας  μας, σχετικά με την προσπάθεια της εκκλησίας να ιδιοποιηθεί, παρανόμως  τμήμα του κήπου του χωριού μας, προκειμένου να προβεί εντός αυτού, σε ανέγερση διωρόφου κτηρίου, όχι πνευματικού κέντρου, αλλά ισογείου καταστήματος και πνευματικού κέντρου», σημειώνουν χαρακτηριστικά στην διαμαρτυρία τους οι υπογράφοντες κάτοικοι της επιστολής προς τον Μητροπολίτη και στη συνέχεια εξειδικεύουν:  «Εμείς σαν Σιγριανοί, γνωρίζουμε πολύ καλά και πάντως καλύτερα παντός τρίτου, τα όρια της ιδιοκτησίας της Εκκλησίας και του κήπου του χωριού μας, μέσα στον οποίο παίξαμε σαν παιδιά, μεγαλώσαμε, ζήσαμε και θα θέλαμε να παραμείνει κληρονομία στα παιδιά μας χωρίς ανεγέρσεις κτισμάτων από οποιονδήποτε. Προφανώς παρασυρθείς από κακούς συμβούλους, επιμένετέ σε μια αντιδικία η οποία, μόνο αμαυρώνει την εικόνα της Εκκλησίας και από την οποία παρακαλούμε να παραιτηθείτε».

Η επιστολή καταλήγει και μία σειρά υπενθυμίσεων, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση πως η Εκκλησία έχει ρόλο να ενώνει και όχι να διχάζει, βάλλοντας ανοιχτά κατά κάποιων συγκεκριμένων τοπικών εκπροσώπων της. Ουδείς από εμάς είναι αντίθετος στην δημιουργία Πνευματικού Κέντρου από την Εκκλησία. Προς τούτο γνωρίζετε ότι υπάρχει κατάλληλος χώρος στο ισόγειο του κτηρίου, όπου με μικρή δαπάνη και κατά τα ειωθότα, σε όλες τις Εκκλησίες της χώρας, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε το Πνευματικό σας Κέντρο. Είμαστε πολλοί, πολλοί περισσότεροι από τους υπογράφοντες, και κατά την λαϊκή ρήση:  ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ ΦΩΝΗ ΘΕΟΥ!

Κατηγορία Φωτογραφία
- 07|05|2018 14:22

Γιατί γελάει ο Αλέξης Τσίπρας; Και όχι μόνο σε αυτή τη φωτογραφία, αλλά και σε μια άλλη που τον δείχνει χαμογελαστό δίπλα στον δήμαρχο Λέσβου, ο οποίος επίσης γελάει- και μάλιστα δέχτηκε σφόδρα κριτική που "χασκογέλαγε" ο αιρετός δίπλα στον πρωθυπουργό...
Πριν από την κεντρική ομιλία Τσίπρα, προηγήθηκε αυτή του Δημάρχου και της Περιφερειάρχη, οι οποίοι και εκφωνήθηκαν κανονικά για να περάσουν στο βήμα. Όμως μετά το πέρας της ομιλίας της κ. Καλογήρου, κανείς δεν προλόγισε τον... πρωθυπουργό! Και όλοι κοιτάζονταν μεταξύ τους, μέχρι ο ίδιος να αποφασίσει να ανέβει μόνος του και να μιλήσει. Μιλάμε για φοβερή υποδοχή καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Από τα κατεβασμένα ρολά έως και την τελική προσφώνηση! Αφού και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: "Χάσαμε την εκφωνήτρια, αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν έχουμε χάσει την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε επί της ουσίας πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος."

Κατηγορία Φωτογραφία
- 07|05|2018 14:19

Θερμά υποδέχτηκε τον αναπλ. υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη ο πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ, Στέφανος Αποστόλου, με τον οποίο αντάλλαξαν θερμή χειραψία πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 07|05|2018 14:15

Και τι μένει; (1)

Μια μεγαλειώδης κινητοποίηση για το ΦΠΑ και την αποσυμφόρηση (μεταναστευτικό) πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, με τη λήξη του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Αν σε κάτι πέτυχε αυτό το συνέδριο, ήταν σίγουρα να κατεβάσει εκατοντάδες Λέσβιους στο δρόμο. Αρκεί όμως αυτό;

Αν πούμε δηλαδή ότι τρεις, αλλά και πέντε ή 10 χιλιάδες ακόμα κόσμου (γιατί να τσιγκουνευόμαστε άλλωστε) βρίσκονταν εκεί διατρανώνοντας τη δυσαρέσκειά τους για την επικείμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, το προσφυγικό, την ανεργία (κάτι το οποίο δυστυχώς δεν κατάφεραν να κεντρικοποιήσουν ως αίτημα οι φορείς) και ο,τιδήποτε άλλο, αυτό αρκεί; Αν όλος αυτός ο αγανακτισμένος κόσμος ανήκε σε ένα πολιτικό κόμμα, τότε σίγουρα θα αρκούσε, θα μπορούσε ακόμα και κυβέρνηση να ρίξει στις εκλογές με τη δυναμική του. Όμως οι εκατοντάδες κόσμου δεν οδηγήθηκαν στην πλατεία και την προκυμαία εν όψει εκλογών, αλλά γιατί είναι μπαϊλντισμένοι. Κι αυτή η αγανάκτηση πώς κεφαλαιοποιείται; Στις «μέρες του 1987 και της Παιδαγωγικής Ακαδημίας»;

Και τι μένει; (2)

Ναι, εκατοντάδες κόσμου «γύρισε την πλάτη» γιατί έχει διεκδικήσεις, αιτήματα και νιώθει απομονωμένος. Τι γίνεται όμως όταν θεσμικά- και ανεξαρτήτως προθέσεων- αλλά καταρχήν θεσμικά σε καλούν σε διάλογο; Και λέμε το «θεσμικά», γιατί αν κάποιοι θεώρησαν ότι το συνέδριο ήταν απλώς μια προεκλογική φιέστα του ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να πάνε εκεί και να το καταγγείλουν. Κι ακόμα παραπέρα, να επιβάλουν με τον τρόπο τους, σε κάθε συζήτηση και συνεδρία και πηγαδάκι να συζητηθεί ο ΦΠΑ. Για πρώτη φορά έγινε υπουργικό συμβούλιο στη Λέσβο, πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού και μετά τις διαδικασίες του συνεδρίου. Εκεί θα έπρεπε να είναι φορείς και να διεκδικούν την παράταση, δείχνοντας έξω το τεράστιο συγκεντρωμένο πλήθος. Σε κανένα άλλο από τα υπόλοιπα 13 συνέδρια δεν σημειώθηκε τέτοια αποχή από τους φορείς. Και ναι αυτό μπορεί να χάλασε την προεκλογική φιέστα. Τι κέρδισε όμως;

Αν.Παζ.

 

Ή καταδικάζεις απερίφραστα, ή συμφωνείς

Δεν είναι μόνο το ότι είναι εξωφρενικό το να… διστάζει κανείς να καταδικάσει τους χρήσιμους ηλίθιους κάθε διαμαρτυρίας, (που φανερά έχουν βάλει μεταξύ άλλων στο στόχαστρο τους δημοσιογράφους και τους εργαζομένους στον Τύπο τις τελευταίες δύο εβδομάδες), γιατί «ζυγίζει» μέσα του το «δικαιολογημένο» της… οργής τους, όταν προβαίνουν σε προπηλακισμούς. Στην περίπτωση του Συντονιστικού Φορέων που απολαμβάνει την επιτυχία της πράγματι μαζικής του εκδήλωσης, είναι όμως έως και ανήθικο το να μην καταδικάζει απερίφραστα τις στοχευμένες επιθέσεις κατά εργαζομένων στον Τύπο. Οι οποίοι εργάστηκαν κανονικά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των μελών των φορέων, για να προβάλουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Σχολιάζοντας λοιπόν την ανακοίνωση του Συντονιστικού, ασφαλώς και δεν ικανοποιεί κανέναν που πήγε να κάνει τη δουλειά του υπό καθεστώς απειλής η διατύπωση «καταδικάζουμε τα όσα συνέβησαν» και ειδικότερα «μετά την δική μας πορεία». Γιατί αυτά τα «όσα συνέβησαν», ήταν προπηλακισμοί και ομηρίες στη διάρκεια της πορείας, η οποία αν πράγματι είναι όντως αποκλειστικά «του Συντονιστικού» (σ.σ. αυτό υποστηρίζει), άρα και οι συμμετέχοντες είναι υπ΄ ευθύνη του. Σε τελική ανάλυση λοιπόν, επειδή εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως «ταμπού» ο χαρακτηρισμός ως «ακροδεξιών» αυτών που τραμπουκίζουν, ελπίζουμε τουλάχιστον το Συντονιστικό να έχει καταλάβει μετά και τα προχθεσινά, ότι ασφαλώς και υπάρχουν ακροδεξιοί, οι οποίοι και συναναστρέφονται με τα μέλη των φορέων.

Μ.ΟΡΦ

 

Ούτε μας άκουσε, ούτε μας είδε

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε και όσοι έτρεφαν προσδοκίες ότι αυτό θα μπορούσε να αποφέρει χειροπιαστά οφέλη για τη Λέσβο, διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Γιατί πολύ απλά, αυτό μετατράπηκε πολύ πριν την διεξαγωγή του, σε πεδίο σύγκρουσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπαρέσυρε σε αυτό το κλίμα πόλωσης και όποιον ήθελε ενδεχομένως να δει ως πραγματικό «Αναπτυξιακό Συνέδριο», τον θεσμό αυτό. Χθες γράφαμε πρωτοσέλιδα για τη Λέσβο που βγήκε στους δρόμους στην υποδοχή του πρωθυπουργού, ότι ο κόσμος είναι θυμωμένος. Σήμερα, ακούγοντας περισσότερο από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, αυτά που… δεν είπε, καταλαβαίνουμε ότι θύμωσε και ο πρωθυπουργός. Και όχι με τους ηλίθιους που την πέφτουν σε πρόσφυγες και δημοσιογράφους και παρεξηγιούνται όταν τους αποκαλούν ακροδεξιούς, αλλά με αυτούς τους χιλιάδες που του εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους. Και θύμωσε ακόμα και με την Περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου αλλά και με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, που πήγαν στο Συνέδριο, συμμετείχαν όπως υποτίθεται θα ήθελε ο κ. Τσίπρας να κάνουν και οι του Συντονιστικού και του είπαν αυτό που είναι και το γενικό συμπέρασμα του Συνεδρίου: «Πως δεν μας ακούτε». Ποιο είναι το αποτέλεσμα του θυμού που προκλήθηκε και στον πρωθυπουργό; Η υλοποίηση της εξαγγελίας για την χρηματοδότηση του κολυμβητηρίου (δύο χρόνια μετά), η (έμμεση από το στόμα Βίτσα πάντως) δέσμευση ότι θα γίνει αποσυμφόρηση το φθινόπωρο, η δέσμευση στην παλαιότερη δέσμευση για σπάσιμο του δήμου πάλι μέσα στο φθινόπωρο, η πιθανή ένταξη και των καυσίμων στο  (αίφνης) «πιλοτικό» Μ.Ι. και η… καμία αναφορά στον μειωμένο ΦΠΑ. Ο πρωθυπουργός μίλησε στη Μυτιλήνη για τους ολιγάρχες, λες και αυτό μας ενδιέφερε εδώ, μίλησε για το ένδοξο ΕΑΜ, μίλησε ξανά και ξανά για το mail Χαρδούβελη και «χρέωσε» στη Λέσβο ούτε λίγο, ούτε πολύ το ότι… «υπάκουσε» στη ΝΔ και αντέδρασε. Που ακόμα κι αν ίσχυε αυτό όσο θέλουν να το πιστεύουν στο Μαξίμου, δεν παύει να είναι «πατέντα» της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ. Τηρουμένων των αναλογιών λοιπόν και εν αναμονή του… φθινοπώρου για να δούμε το σπάσιμο του δήμου ή τη Μόρια με 3.200 (με το επαναμπλοκάρισμα της μετακίνησης των προσφύγων σε ισχύ), η μόνη λύση που δόθηκε στο Συνέδριο, ήταν η αντικατάσταση «Καλογρίτσα» στον δρόμο Καλλονής-Σιγρίου! Η οποία για ευνόητους λόγους δεν μπορούσε πάντως να ανακοινωθεί!

Μ.ΟΡΦ

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως μέτρησε συμμετοχή

Αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Περιφερειακού Συνεδρίου «Βόρειο Αιγαίο: Στο Πλευρό των Νησιών - Στο Ύψος των Ανθρώπων», το γραφείο Τύπου του υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη ανακοίνωσε ότι στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου συμμετείχαν 280 φορείς, 60 εκπρόσωποι Ενώσεων, Συνεταιρισμών και ΜΚΟ, 30 ΜΜΕ και 240 ιδιώτες. Συνολικά τις διήμερες εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν στο χώρο του συνεδρίου περισσότεροι από 610 συμμετέχοντες/ουσες. Το συνέδριο παρακολούθησαν μέσω του live streaming περισσότεροι από 90.000 χρήστες.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η συμμετοχή στο Συνέδριο «δεδομένης και της αντικειμενικής δυσκολίας μετακινήσεων στο εσωτερικό της Περιφέρειας - θεωρείται εντυπωσιακή. Η πρωτοφανής προσπάθεια να υπονομευθεί η συμμετοχή σε μια ανοικτή διαβούλευση για την ανάπτυξη και θωράκιση των νησιών έπεσε στο κενό. Η μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, καθώς και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επέδειξε μεγάλη θεσμική ωριμότητα απέναντι στις προκλήσεις εθνικής σημασίας που βιώνει η περιοχή.

Η Κυβέρνηση θα παρακολουθήσει τις δεσμεύσεις που προέκυψαν από το Συνέδριο - όπως κάνει και με όλα τα περιφερειακά συνέδρια - και θα επιστρέψει στην Περιφέρεια για έναν έμπρακτο και διαφανή απολογισμό».

Εμείς επιμένουμε πάντως να θεωρούμε ότι η κύρια συμμετοχή ήταν στο συλλαλητήριο. Και ταυτόχρονα αν οι τοπικοί φορείς βρίσκονταν στην ομιλία του πρωθυπουργού για να διεκδικήσουν τον ΦΠΑ, θα πίεζαν περισσότερο τον κ. Τσίπρα να ικανοποιήσει περισσότερα αιτήματα, μια που η όλη ατμόσφαιρα θύμιζε καθαρά εκλογές.

Αν.Παζ.

 

Η βλακεία είναι αήττητη

Για τους μικρόμυαλους, οι 3 χιλιάδες είναι περισσότερες από τις 30 εκατοντάδες. Τι να τους εξηγήσεις; Στη διάρκεια της μεγάλης κινητοποίησης της Πέμπτης, στην Προκυμαία, υπήρξαν κάποιοι που... έψεξαν τις δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις διότι δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να αντιληφθούν πως το πλήθος των διαδηλωτών ούτε αποκρύφτηκε, ούτε περιορίστηκε. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί αυτό, όταν η εικόνα ήταν αδιάψευστος μάρτυρας του μεγέθους της κινητοποίησης, που χαρακτηρίστηκε μάλιστα από το «Ε» ως η πιο μαζική των τελευταίων ετών, θυμίζοντας κάτι από την «Ακαδημία»; Ορισμένοι φροντίζουν να στάζουν αδιακρίτως χολή στο διαδίκτυο σε κάθε ευκαιρία, ωστόσο από κάτι τέτοιες γλαφυρούς σχολιασμούς μπορεί να αντιληφθεί κάνεις πως, στις μέρες μας, το επίπεδο έχει πέσει χαμηλά και μάλιστα αρκετά.

Β.Παπ.

 

Στατιστική: Ο καλύτερος τρόπος να πεις…. ψέματα!

Ακούγοντας την ομιλία της Υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, στην αίθουσα της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, θα νόμιζε κανείς πως οι ξένοι τουρίστες όχι απλώς επιλέγουν να επισκεφθούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου για τις διακοπές τους, αλλά ότι το έπραξαν κιόλας μέσα στο 2017 με τέτοιο μαζικό τρόπο, που όμοιός του δεν έχει υπάρξει ποτέ και πουθενά, σπάζοντας το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Λένε πως η στατιστική είναι ο καλύτερος τρόπος για να πεις… ψέματα ή έστω μισές αλήθειες. Στην περίπτωση του αεροδρομίου «Οδυσσέας Ελύτης» ας πούμε, είναι αδιαμφισβήτητα σημαντική η αύξηση του 37,5% στις διεθνείς αφίξεις, έναντι του τραγικού 2016 όμως σε μια δεύτερη ανάγνωση, σε απόλυτα νούμερα αυτή τη φορά, μπορούν να θεωρηθούν εξίσου αξιοπρόσεκτες οι 107.000 αφίξεις στη Λέσβο με τις περίπου 1.100.000 αφίξεις στην Κω; Αρκεί δηλαδή να αναφερόμαστε αορίστως σε ποσοστά, αντί στα πραγματικά μεγέθη; Ασφαλώς και δεν προκύπτει από πουθενά εφησυχασμός, το δήλωσε εξάλλου και η κ. Κουντουρά. Τα μανίκια πρέπει να μείνουν σηκωμένα, γιατί η δουλειά που απαιτείται να γίνει, δεν ξεκινά με ευχολόγια, ούτε τελειώνει σε επικοινωνιακά τρικ.

Β.Παπ.  

Κατηγορία Παρα...θέσεις
- 07|05|2018 14:15

Αμόλησε ο «νευρικός γείτων» την παρόλα του για την καταστροφή της Σμύρνης από τους Έλληνες κι έπαθε το «τούτο μας» ένα ανατσουτσούριασμα ιεράς αγανακτήσεως. Υποθέτω ότι εξανέστη ο «ελληνάρας», ο αγνώστου σωματείου μάγκας με το μπεγλέρι που ξεκούραζε νωχελικά το βεβηλοπόδαρό του πατώντας στο «κενοτάφιο του Αγνώστου Στρατιώτου» -όπου κείται η Μνήμη πεσόντων (και) στη Μικρά Ασία. (Όχι ότι οι άλλοι παρευρισκόμενοι περιπατητές ήταν καλύτεροι, «να  ’ουμε…»). Εικάζω, από την άλλη, ότι θα προβληματίσθηκαν ακόμα και οι σχετικιστές ζηλωτές του «συνωστισμού στην προκυμαία» ή της «εκτεταμένης αιματοχυσίας και όχι γενοκτονίας -στον Πόντο», απέναντι σε τέτοιας έκτασης ερμηνευτική ατασθαλία.

Προς τί όμως η έκπληξη και η ενόχληση; Γνωρίζουμε καλά την έλλειψη μέτρου, αντιθέτως την ικανότητα, το ταλέντο της διεθνούς φήμης των -αυταρχικών- δημαγωγών να ανταποκρίνονται στις ανασφάλειες του όχλου, να επαναφορτίζουν τις μπαταρίες των συλλογικών συμπλεγμάτων, να επενδύουν στα ελαττώματα αποδομώντας τα αιτήματα ποιότητας. Το μήνυμα του Ερντογάν στο ειδικό ακροατήριο της Σμύρνης αναφερόταν στο ποιος είναι «πολιτισμένος» και ποιος «βάρβαρος», χάιδεψε δηλαδή ένα συστημικό κόμπλεξ των εξευρωπαϊσμένων παράλιων πληθυσμών έναντι των Ελλήνων.

Εδώ; Στην χώρα του Σώρρα, των τηλεπωλήσεων βιβλίων περί τα πυρηνικά όπλα των Αρχαίων Ελλήνων, της ανιστόρητης Ρωσοφιλίας, της κακοήθους -κατά την ιατρική έννοια- παλαβάδας του διαδικτυακού δημόσιου λόγου, λέγονται και πράττονται αντάξιες ανοησίες. Στρώνονται κόκκινα χαλιά στην άμμο προς τιμήν των Σαλαμινομάχων, η Καπετάνισσα Θρύλος -και Ναύαρχος- υποβιβάζεται τιμώμενη σε Υποναύαρχο, βύσματα παριστάνουν τους «κομμάντος», ο νέος Διευθυντής του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος κ. Πρωτοπαππάς ομνύει στο όνομα Αγίου ειδικού περί τη συστολή του χρόνου με επιστημονικό επιχείρημα την ταχεία μετάβαση καλογραιών με ταξί σε λειτουργία… Κι ο εξυπνότερος λαός του Κόσμου ζορίζεται ιδεολογικά ανάμεσα σε περικεφαλαίες και διαιτητικές παράγκες.

Το φολκλόρ της παρακμής προξενεί γέλωτα, αλλά δεν είναι για γέλια. Κι από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Τα νέο-οθωμανικά «σύνορα της καρδιάς» του Ερντογάν ενίοτε αντιστοιχούν σε καθ’ Ημάς καμώματα ενός αγράμματου «μεγαλο-ιδεατισμού». Αυτός παράγεται, προκύπτει και συντηρείται από την ηθελημένη σύγχυση μεταξύ της «Μεγάλης Ιδέας», ως καταστατικής ιδεολογίας της επαναστατικής περιόδου ενόψει της συγκρότησης ενός νέου Κράτους, και της λειτουργικής και επιχειρησιακής έκπτωσης της προς υπηρέτηση μιας ανάπηρης μεγαλομανίας. Η Μεγάλη Ιδέα, απότοκος του προ-επαναστατικού δυτικού φιλελληνισμού, από τον Chateaubriand στο Λόρδο Βύρωνα, και του νεοελληνικού Διαφωτισμού από τον Κοραή στο Ρήγα έως το Ζαμπέλιο ή τον Παπαρρηγόπουλο, είχε απολύτως συγκεκριμένη εννοιολογική συγκρότηση και σαφέστατα γνωρίσματα: η πολιτισμική ανωτερότητα, η σύνθεση Αρχαίας Ελλάδας και Χριστιανισμού, ακόμα και η προοπτική της νέας ελληνικής αυτοκρατορίας ως συνέπεια των προηγουμένων. Πλην όμως απαράβατη Μέθοδος ήταν η επικράτηση του Ορθού Λόγου έναντι οιουδήποτε άλλου μηχανισμού παραγωγής πεποιθήσεων και πίστης, του εκκοσμικευμένου Κράτους έναντι της Εκκλησίας. Υπ’ αυτήν την έννοια υπέκειτο στην συγκροτημένη κριτική. Η «νέα ελληνική αυτοκρατορία» ταχέως κατέρρευσε ως καταστατικός στόχος. Όμως, ο εξοστρακισμός του Ορθού Λόγου οδηγεί διαχρονικά στην αρρωστημένη τρέχουσα κατάσταση με τα ρετάλια της Μεγάλης Ιδέας να είναι έρμαια ανάγωγων ημι-αγράμματων. 

Το φολκλόρ της παρακμής είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο. Όχι μόνον διότι εγκυμονεί άλογες δι-εθνικές περιπέτειες. Πρωτίστως, διότι ευδοκιμεί σε ανελεύθερα καθεστώτα, προσβάλλει τις αξίες της φιλελεύθερης Δημοκρατίας και ροκανίζει κάθε προοπτική ανάκαμψης της χώρας μας.

Εντέλει η πρόσφατη περιπέτεια του Καθηγητή Κριμιζή στη διεύθυνση του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος είναι αποκαλυπτική όλων των ανωτέρω. Κι επειδή ο Ορθός Λόγος είναι φύσει καυστικός στην ισχύ του, ο Υπουργός Παππάς βρήκε έναν Πρωτοπαππά να τον αντικαταστήσει: ο άνθρωπος που διεύθυνε τις αποστολές των διαστημικών οχημάτων που εγγίζουν τα όρια του Ηλιακού Συστήματος αναζητώντας αλήθειες για τον συμπαντικό χωρο-χρόνο, αντικαταστάθηκε από «πρότυπο» του σκοταδισμού.

Το «καλύτερο οικόπεδο του Κόσμου», εδώ στη Νότια Βαλκανική, έχει την Ηγεσία που επιδιώκει! Αν δεν είναι έτσι, τότε να τελειώνουμε, παιδιά, με αυτήν την πλάκα! Αρκετά, δε νομίζετε;

Κατηγορία Πολιτισμός
- 07|05|2018 14:07

Αλέξανδρος Τσαγκαρέλλης

Ο χαμός του Γιώργη και άλλες ιστορίες (διηγήματα)

Εκδόσεις 24 γράμματα

Αθήνα 2017, σελ. 145

 

Τέσσερα διηγήματα περιλαμβάνει το νέο βιβλίο του συμπατριώτη μας, πολύ καλού πεζογράφου, Αλέξανδρου Τσαγκαρέλλη. Οι τίτλοι έχουν ως εξής: Ο Νικολής, Η καρδιά της Γαρυφαλλιάς, Ο χαμός του Γιώργη, Ο Χριστός απορημένος. Για το περιεχόμενό τους διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο: Τέσσερα διηγήματα σκηνικά τοποθετημένα στο παρελθόν αλλ’ όμως διαχρονικά σε ό,τι αφορά τα μηνύματα που εκπέμπουν: για την αδυναμία του ανθρώπου να ζήσει σε αρμονία με τα όνειρα και τις επιθυμίες του εξαιτίας της εξάρτησής του απ’ τις κοινωνικές συμβάσεις και τα γενικότερα ιστορικά δρώμενα αλλά και τις δικές του ελλείψεις και λανθασμένες επιλογές.
Ο Γιώργης υφίσταται τις συνέπειες της εθελούσιας απομάκρυνσής του απ’ την συζυγική εστία. Η αλυσίδα της ζωής δεν επιτρέπει την επανασύνδεση του κρίκου που έφυγε απ’ τη θέση του.
Ο Νικολής μπορεί να ζήσει τ’ όνειρό του μονάχα σε εικονική πραγματικότητα.
Η μικρή Γαρυφαλλιά καταφέρνει μεν να τραβήξει την προσοχή των άλλων με τους παιδιάστικους θεατρινισμούς της αλλ’ όχι το παραπάνω που χρειάζεται, και τέλος, η Ασημίνα, θύμα των διενέξεων που πλήγωσαν τον περασμένο αιώνα, φτάνει στο σημείο να λησμονήσει το στήριγμα της ζωής της όλης.

Μικρό δείγμα γραφής: «Η Ασημίνα, μοναχό πουλάκι μέσα στην θύελλα, ήταν τυχερή που βγήκε σωματικά αλώβητη η ίδια, αλλά η ψυχούλα της έτρεμε σαν τη φλόγα τη μικρή του καντηλιού π’ έχει ξεμείνει από λάδι, έτρεμε και τσίριζε έτοιμη να σβήσει μέσα σ’ αυτό τ’ ανεμοτάραχο, όταν το χέρι του Στρατή ήρθε και σκέπασε προστατευτικά την ύπαρξη της, την βοήθησε να ξαναδεί τον κόσμο δίχως φόβο, της έδωσε καινούργια ζωή και σπιτικό γιομάτο αγά­πη.

Ο Στρατής, μοναχός του κι εκείνος στον κόσμο, παιδί που μεγάλωσε στην ορφάνια, με πολλά ανεκμετάλλευτα αποθέματα αγάπης στην μονα­χική ζωή π’ έκανε ίσαμε τότες, της απόθεσε όλη του την ψυχή στην ποδιά της, της έδωσε τον ί­σκιο του που έγερνε από πάνω της, όταν ο κό­σμος όλος ψηνότανε στο λιοπύρι, την τύλιξε μέ­σα στην αγκαλιά του τη ζεστή και τρυφερή όταν η παγωνιά της ανέχειας, η σκληράδα της φτώ­χειας και της κοινωνικής ανυποληψίας έδερνε αλύπητα τους πρόσφυγες, την αγάπησε πάνω απ’ όλα μ’ όλη την καλοσύνη και τιμιότητα του χαρακτήρα του και γίνανε οι δυο τους μια σάρ­κα, ένα μυαλό, ένα ενιαίο σύνολο που όμοια του δύσκολα απαντιέται, δύσκολα ματαγίνεται…»

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

«Παλμοί της Βατούσας», αρ. τεύχους 81, Ιανουάριος - Μάρτιος 2018.

 

«Το βήμα διαλόγου της Γέρας», αρ. φύλλου 106, Μάρτιος 2018

 

«Το βήμα διαλόγου της Γέρας», αρ. φύλλου 107, Απρίλιος 2018

 

«Αγιάσος», αρ. τεύχους 223, Γενάρης - Φλεβάρης 2018.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 07|05|2018 13:58

Τμήμα του αρχαίου επιθαλάσσιου αμυντικού τείχους της Μυτιλήνης ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής σε οικόπεδο στο βόρειο αρχαίο λιμάνι της Μυτιλήνης, τη σημερινή Επάνω Σκάλα, στη συμβολή των οδών Ναυμαχίας Έλλης και Κιουτάχειας.
Πρόκειται για δομημένο με ογκώδεις λαξευμένους δόμους από ντόπια πέτρα που υπάρχει στην περιοχή, τμήμα του τείχους του 3ου π. Χ. αιώνα με εμφανείς, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους επισκευαστικές παρεμβάσεις στα Ρωμαϊκά χρόνια. Τμήμα αυτού του τείχους έχει βρεθεί και στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας εμπορικής στοάς ελληνιστικών χρόνων, επίσης στην περιοχή της Επάνω Σκάλας, της οποίας ως βόρεια μακρά πλευρά χρησιμοποιήθηκε το αμυντικό τείχος της πόλης, Το τείχος και η στοά κατασκευάστηκαν από εγχώριο λίθο, που βρίσκεται στην περιοχή. Επίσης κατά τις εργασίες κατασκευής του αγωγού λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού της πόλης πριν χρόνια βρέθηκε η απόληξη του τείχους στο ακρομώλιο του αρχαίου Ευρίπου της Μυτιλήνης επί της οδού Ναυμαχίας Έλλης το οποίο και έχει καταχωθεί.
Σύμφωνα με πηγές της αρχαιολογικής υπηρεσίας πρόκειται για σημαντικό εύρημα για την ιστορία της αρχαίας Μυτιλήνης και την τοπιογραφία της πόλης πριν 2.000 χρόνια. Η ανασκαφή θα συνεχιστεί.

Κατηγορία Κοινωνία
- 07|05|2018 13:50

Στην Αθήνα επέστρεψε η πρωινή πτήση OA 250 της Olympic Air με προορισμό το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης.

Αιτία ήταν η λανθασμένη ένδειξη σε όργανο προσγείωσης που ανάγκασε τον πύργο ελέγχου να ζητήσει από τον πιλότο να επιστρέψει πίσω στη βάση του, δηλαδή στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ετσι οι επιβάτες, μετά από μισή ώρα πτήσης, επέστρεψαν και πάλι πίσω στην Αθήνα. Από εκεί θα μεταβούν στη Μυτιλήνη με άλλη πτήση, βιώνοντας μια καθυστέρηση που σίγουρα δεν είχαν στο μυαλό τους στη διάρκεια του ταξιδιού τους προς το νησί μας.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 07|05|2018 13:43

Γιάμαν γεια σου, Γιάμαν γεια σου / πες μας τι τρως κι είναι τόσο μεγάλη η κοιλιά σου

/ Μήπως πολύ ψωμί, μήπως πολλά ζαχαρωτά / ή μήπως τρως όλες τις γεύσεις παγωτά;

Κι ο Γιάμαν ο ελέφαντας σε κύκλο βάζει τα παιδιά / κάθεται στη μέση κι απαντάει σιγανά...

/ Είναι οι ιστορίες των παιδιών / που ακούω με τ’ αυτιά μου / αυτές περνούν και μένουνε / για πάντα στην κοιλιά μου...

 

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου της ΔΥΕΠ του ΥΠΠΕΘ στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών Καρά Τεπέ, οι Συντονίστριες Εκπαίδευσης Προσφύγων, οι νηπιαγωγοί και ο γνωστός συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου συναντήθηκαν την περασμένη Κυριακή για να ζωντανέψουν τον Γιάμαν τον ελέφαντα, τον παιδικό ήρωα που κι αν όλοι ξεχάσουν κι αν όλα ξεχαστούν, εκείνος θα κρατά για πάντα στη μεγάλη του κοιλιά, όλες τις ιστορίες, όλων των παιδιών της Γης, ώστε όσα θέλουν να αφηγηθούν να μην ξεχαστούν ποτέ!

Οι Νηπιαγωγοί του Καρά Τεπέ σε συνεργασία με τον συγγραφέα ξεκίνησαν από τον Φεβρουάριο, μέσα από απλά παιχνίδια με τα παιδιά να συγκεντρώνουν μικρές ιστορίες. Μέσα από την επεξεργασία τους προέκυψαν μικρά έμμετρα παραμύθια και γεννήθηκε ο Γιάμαν ο Ελέφαντας που ξεχώρισε γιατί μπορεί να συμπεριλάβει και να ενώσει όλα τα παραμύθια μαζί. Το δρώμενο πλαισιώθηκε μουσικά από δασκάλους και μαθητές της οργάνωσης ART BRIDGES (ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΕΧΝΗΣ).

Με την πολύτιμη διαμεσολάβηση γονέων και με τη γλώσσα των παιδιών, που δεν είναι άλλη από το παιχνίδι, το παραμύθι, τη μουσική, τις ζωγραφιές, παρουσία του Διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Αριστείδη Καλάργαλη, έγινε η δοκιμαστική αρχή ενός προγράμματος, που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει τους επόμενους μήνες και άλλες ιστορίες και να μεταμορφωθεί σε ένα εικονογραφημένο βιβλίο, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την αγορά υλικών και βιβλίων για τη ΔΥΕΠ Νηπιαγωγείου, εφόσον δοθεί η σχετική έγκριση από το ΥΠΠΕΘ και υπάρχουν προβλεπόμενες διαδικασίες. Το συντονισμό και την εποπτεία του προγράμματος έχουν οι Συντονίστριες Εκπαίδευσης Προσφύγων του ΥΠΠΕΘ, Β. Μπούρατζη και Μ. Περδικούρη.

Κατηγορία Οικονομία
- 07|05|2018 13:34

«Το 2017 απετέλεσε χρονιά ανάκαμψης για το σύνολο των προορισμών του Βόρειου Αιγαίου», ανέφερε από του βήματος του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου, στη Μυτιλήνη, η Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά.

«Οι θεματικές μορφές τουρισμού, είναι το σημαντικό πλεονέκτημα σε κάθε νησί του Αιγαίου, που έχει τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα. Η μοναδικότητα, η αυθεντικότητα των εμπειριών είναι το μεγάλο όπλο των νησιών μας», σημείωσε η υπουργός Τουρισμού στη συνεδρία με θέμα «Τουρισμός: Εργασιακές σχέσεις και αειφορία», στην αίθουσα της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αναφερόμενη στο προσφυγικό, ως προς την τουριστική προβολή της χώρας, η κ. Κουντουρά σημείωσε: «Διαχειριστήκαμε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση με την αρνητική εικόνα προς τα έξω, που τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Καταφέραμε να ανακόψουμε το κλίμα άμεσα, όπως και αυτή τη διστακτικότητα που είχε δημιουργηθεί το 2016».

Στη συνέχεια, η Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στις επισκέψεις Τούρκων τουριστών και τη δυναμική παρουσία που έχουν στον τουρισμό των νησιών, σημειώνοντας πως είχε ενημέρωση από τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλο ότι εγκρίθηκε και για το 2018 η εξαίρεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα της βίζας.

 

Δημιούργησε προσδοκίες το 2017

 

Συνολικά, το περασμένο έτος επισκέφθηκαν την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου σχεδόν 365.000 ξένοι επισκέπτες, οι οποίοι πραγματοποίησαν 3,2 εκατ. διανυκτερεύσεις και δαπάνησαν σε αμιγώς ταξιδιωτικές εισπράξεις περισσότερα από 167 εκ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 13% στις αφίξεις σε σχέση με το 2016, +30% στις διανυκτερεύσεις και +29% στις εισπράξεις, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Έρευνας Συνόρων.

Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο ανάκαμψης της τουριστικής κίνησης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που επλήγησαν από την προσφυγική κρίση, όλοι οι τουριστικοί προορισμοί του Β. Αιγαίου, μεταξύ των οποίων η Λέσβος και η Λήμνος, κατέγραψαν υψηλές επιδόσεις.

Ανακάμπτει το «Οδυσσέας Ελύτης»

Συνολικά το 2017 από τα τέσσερα διεθνή αεροδρόμια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, σε Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο και Λήμνο διακινήθηκαν 170.000 ξένοι επιβάτες έναντι 142.000 το 2016, σημειώνοντας αύξηση της διεθνούς επιβατικής κίνησης κατά 18%. Το αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη άνοδο στις διεθνείς πτήσεις ήταν το «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης, που κατέγραψε +37,5% στις αφίξεις του σε σχέση με το 2016. Σε αυτό βοήθησε σημαντικά και το γεγονός ότι υπήρξαν συνδέσεις με νέους προορισμούς, όπως οι πτήσεις από Αυστρία, Τσεχία και Δανία.

 

Συνεργασία Καλογήρου-Κουντουρά

 

Η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού τονίζει σε κάθε περίσταση την εξαιρετική της συνεργασία με την Περιφερειάρχη, κ. Χριστιάνα Καλογήρου, αλλά και την εντεταλμένη σύμβουλο για θέματα τουρισμού, κ. Αγγελική Σαραντινού, στην εφαρμογή της αναπτυξιακής τουριστικής πολιτικής, που αποτελεί και τη βάση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, την περαιτέρω στήριξη των προορισμών του Βορείου Αιγαίου και την αξιοποίηση των ευκαιριών.

Ειδικά, για το Βόρειο Αιγαίο σημαντικές είναι οι δυνατότητες ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού, όπου που μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά οφέλη στην προσέλκυση επισκεπτών και νέων επενδύσεων μέσα από την ανάδειξη των προορισμών, την προσέλκυση νέων αγορών και την ενίσχυση της συνδεσιμότητας.

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου το έργο «Δράσεις τουριστικής προβολής νησιών Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 2018-2020», συνολικού προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ. Το έργο χρηματοδοτεί επικοινωνιακές δράσεις τουριστικής προβολής, που στοχεύουν στην ανάδειξη των φυσικών και πολιτισμικών πόρων των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μέσα από ένα σαφές και ήδη εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και την επικοινωνία μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Κατηγορία Παιδεία
- 07|05|2018 13:31

Τη δέσμη των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την Παιδεία, σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης, για την ενίσχυση της Δημόσιας Παιδείας στο Βόρειο Αιγαίο, αναφέρθηκε η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη από το βήμα του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου, στη Μυτιλήνη. 

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η Υφυπουργός και στις επικείμενες ιδρύσεις σχολικών δομών, την έγκριση δημιουργίας Πολυτεχνικής Σχολής, αλλά και στα εκκρεμή ακόμη ζητήματα που αφορούν τον χώρο της Παιδείας, στην ευρύτερη περιοχή.

«Στο πλαίσιο της αντιστροφής της μνημονιακής πραγματικότητας, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων προσπαθεί - παρά τις σφιχτές δημοσιονομικές συνθήκες - να χαράξει πολιτικές με γνώμονα την πολύπλευρη και διεπιστημονική ενίσχυση της Δημόσιας Παιδείας», τόνισε η Υφυπουργός και πρόσθεσε: «Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε και υλοποιούμε, έρχονται να υπερασπιστούν στην πράξη την Παιδεία ως ύψιστο δημόσιο αγαθό, ώστε ταυτόχρονα να μπορέσει να αποτελέσει και έναν από τους πυλώνες της δίκαιης ανάπτυξης που οραματιζόμαστε, μέσω της αντιστροφής του φαινομένου της φυγής των νέων επιστημόνων από τη χώρα και της αξιοποίησης των ταλέντων της νέας γενιάς που ετεροαπασχολείται».

Ειδικά, για το Βόρειο Αιγαίο σημείωσε πως «από το 2015 και έπειτα καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την ενίσχυση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων, μια ανάγκη που προκύπτει τόσο από τη νησιωτικότητα, όσο και από τις προσφυγικές ροές».

 

Πιο συγκεκριμένα για τη Λέσβο:

-Επανιδρύθηκαν οι καταργημένοι τομείς των ΕΠΑΛ, εγκρίθηκαν όλα τα ολιγομελή τμήματα και τοποθετήθηκαν οι εκπαιδευτικοί που ήταν σε διαθεσιμότητα. Ειδικότερα, το 2015 εγκρίθηκαν 148 τμήματα, το 2016 93 και το 2017 60, στο πλαίσιο μιας ορθολογικής χρήσης, σχεδιασμού και προγραμματισμού.

- Την επόμενη σχολική χρονιά θα ιδρυθεί το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Μυτιλήνης (έχει σταλεί για υπογραφή στα συναρμόδια υπουργεία για την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ).

- Με την ίδρυση των νέων Τμημάτων Ένταξης έχουμε 40 στη Β/βάθμια Εκπαίδευση, 87 στην Α/βάθμια ΠΕ70 δασκάλων και 27 στην Α/βάθμια ΠΕ60 Νηπιαγωγών, καθώς και 29 Τάξεις Υποδοχής.

- Στο Μουσικό Σχολείο Λέσβου δημιουργήθηκαν διπλάσια τμήματα σε κάθε τάξη και έτσι, το Γυμνάσιο από 3 τμήματα μέχρι το 2014 σήμερα έχει 6. Το ίδιο συμβαίνει από πέρυσι και στο Μουσικό Χίου

- Φέτος πρόκειται να ιδρυθεί το Μουσικό Σχολείο Σάμου.

- Έγιναν προσλήψεις σημαντικού αριθμού αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις ειδικότητες Καλλιτεχνικών, Μουσικών και Θεατρικών Σπουδών και για το σχολικό έτος 2017-2018 και οι μόνιμοι και αναπληρωτές έφτασαν τους 396.

- Λειτούργησαν Νηπιαγωγεία μόνο με προνήπια, πριν το νόμο της 2χρονης προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ακόμη και με έναν μόνο μαθητή.

- Στη δέσμη μέτρων που υλοποιεί στην περιοχή το Υπουργείο Οικονομίας με περισσότερα από 40 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 44 εκ. ευρώ, συγκαταλέγεται και η αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος της Ακαδημίας Μυτιλήνης Δήμου Λέσβου, προϋπολογισμού 2,259 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κτίρια του σχολικού συγκροτήματος της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης και συγκεκριμένα το 5ο Λύκειο Μυτιλήνης και το 3ο Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο και Ειδικό Σχολείο.

- Το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε το αίτημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη δημιουργία Πολυτεχνικής Σχολής.

 

«Βεβαίως, υπάρχουν ακόμη προβλήματα προς επίλυση, όπως η στέγαση σχολικών μονάδων και δη του Μουσικού Σχολείου Λέσβου, το οποίο συστεγάζεται με το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης σε κτίριο του οποίου δεν επαρκούν οι αίθουσες, ένα θέμα το οποίο μέχρι και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ομοίως, απαιτείται κτίριο για τη στέγαση του ΕΕΕΕΚ Μυτιλήνης το οποίο στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες. Πρόκειται για σοβαρά, ανοιχτά θέματα για τα οποία εργαζόμαστε ώστε να βρεθούν οι λύσεις το συντομότερο δυνατόν», επεσήμανε η Υφυπουργός

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top