FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 05 Μαΐου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Οικονομία
- 05|05|2018 22:54

Ή ήταν «αδιάβαστος» ο πρωθυπουργός όταν δήλωνε στην κεντρική του ομιλία στο Αίθριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου ότι το έργο του δρόμου Καλλονής - Σιγρίου λειτουργεί κανονικά, ή αποκάλυπτε «κωδικοποιημένα» την εξέλιξη που δύσκολα κάποιος από την κυβέρνηση θα βγει να την πει ανοιχτά. Αφού σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του «Ε», η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στις διαδικασίες αντικατάστασης του Αναδόχου του έργου, πετώντας εκτός του έργου δηλαδή τη μέχρι πρότινος «εκλεκτή» της στις εργολαβίες, την Κοινοπραξία «Καλογρίτσα». Και παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Δέδε στο νησί, η κυβέρνηση μετέφερε (και) στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την διαβεβαίωση ότι σύντομα το έργο θα ξαναπάρει «μπρος». Υπενθυμίζεται εδώ ότι το «Ε», με διαδοχικά του πρωτοσέλιδα, όχι μόνο ανέδειξε την προβληματική λειτουργία του έργου, αλλά στην πορεία αποκάλυψε την -ασχολίαστη ως σήμερα από την κυβέρνηση αλλά και από τους τοπικούς φορείς- οριστική παύση των εργασιών του, λόγω του ότι οι εργαζόμενοι της εταιρίας «Τοξότης», προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας από τις 8 του περασμένου Απρίλη!

«Προχωρά κανονικά η κατασκευή του Οδικού Άξονα Καλλονής-Σιγρίου Λέσβου», είπε από του βήματος ο πρωθυπουργός και προκάλεσε δικαίως απορίες, δεδομένου ότι το έργο, με ευθύνη της Κοινοπραξίας Καλογρίτσα που το εκτελεί, έχει σταματήσει εδώ και έναν μήνα και υπολειτουργεί για περίπου επτά με οκτώ μήνες.

Αντικατάσταση αναδόχου!
Ωστόσο οι πληροφορίες στη συνέχεια, αποκάλυψαν(;) το ακριβές νόημα του πρωθυπουργού στην αναφορά του αυτή, αφού επιβεβαίωσαν το ότι το Υπουργείο Υποδομών ξεκίνησε τις διαδικασίες αποκαθήλωσης της μέχρι πρότινος «εκλεκτής» στις μεγάλες εργολαβίες ανά τη χώρα, Κοινοπραξία «Καλογρίτσα», για να την αντικαταστήσει με άλλη εταιρία. Η αντικατάσταση αναδόχου λοιπόν είναι γεγονός και έχει ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες, να φανεί το πώς πράγματι αυτό θα γίνει πραγματικότητα και η ανάδοχος εταιρία να βγει από το εργοτάξιο. Και κυρίως το πώς θα βρεθεί άκρη με τις χρηματοδοτήσεις, αφού το «Ε» πάλι αποκάλυψε πριν από δύο εβδομάδες, πως η εταιρία «Τοξότης», πληρώθηκε μία ακόμη γενναία δόση του έργου, ύψους 400.000 ευρώ.

Νότια Παράκαμψη και Καλλονή-Πέτρα
Από εκεί και έπειτα, ο πρωθυπουργός μιλώντας για τα έργα υποδομών, ισχυρίστηκε πως «βρισκόμαστε στη φάση ολοκλήρωσης της μελέτης για τη Νότια Παράκαμψη Μυτιλήνης». Που αυτό δεν είναι απαραίτητα εξέλιξη, δεδομένου ότι το πρόβλημα έγκειται στην λήξη (με Υπουργική Απόφαση) της απαγόρευσης έκδοσης οικοδομικών αδειών επί της (νοητής) χάραξης του δρόμου και στους συγκριτικούς πίνακες. Ενώ πάλι ο πρωθυπουργός, ισχυρίστηκε ότι ολοκληρώνεται και η μελέτη του οδικού Άξονα Καλλονής -Πέτρας (που είναι κι αυτό γνωστό), χωρίς όμως να αφήνει να εννοηθεί κάτι για την χρηματοδότηση του έργου.
Αυτά που όντως προχωρούν πάντως σε επίπεδο υποδομών και ανέφερε ο κ. Τσίπρας, είναι το επιβατικό και το εμπορικό λιμάνι στο Σίγρι «που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Μάρτη του 2019», ενώ
προχωρούν το Προγραμματικό Σχέδιο του νέου και του παλιού λιμανιού της Μυτιλήνης, η μελέτη Αντιμετώπισης Φαινομένων Διάβρωσης στην Ακτογραμμή Ερεσού, το Προγραμματικό σχέδιο Αντιπλημμυρικής Προστασίας του νησιού της Λέσβου, η μελέτη του Φράγματος Τσικνιά, όπου θα ληφθούν υπόψη όλες οι περιβαλλοντικές παράμετροι. Ακόμα, προχωρά για δημοπράτηση το διαχειριστικό Σχέδιο υδατικών πόρων Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ενώ προχθές πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Βοστανείου Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Κατηγορία Κοινωνία
- 05|05|2018 18:59

Η ανοχή στον εκφασισμό της κοινωνίας πρέπει οριστικά να τελειώσει, ειδικά όταν απειλούνται ανθρώπινες ζωές. Ας ελπίσουμε ότι οι χτεσινές συλλήψεις θα σταματήσουν τον κύκλο βίας που ανεγκέφαλοι αποφάσισαν να ανοίξουν σε μια διχασμένη κοινωνία, αλλά πρέπει και οι δημοκρατικοί πολίτες και οι Επιστημονικοί και Επαγγελματικοί Φορείς να απομονώσουν τους αυτόκλητους ράμπο, που καταστρέφουν κάθε μαζική κινητοποίηση το τελευταίο διάστημα.

«Θα σε κάψω ζωντανό» φώναζε ένας από τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου των Φορέων ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, απευθυνόμενος σε πολίτες και δημοσιογράφους. Με εκφράσεις τύπου «φύγε, αλλιώς θα σε σκοτώσω», ακροδεξιοί έβαλαν εναντίον όποιων διαφωνούσαν με τις παράνομες πράξεις τους: τις ανεξέλεγκτες έως και δολοφονικές διαθέσεις εναντίον συμπολιτών τους. Από την Κυριακή 22 Απριλίου, που δημιουργήθηκαν επεισόδια πάλι από ακροδεξιούς- τότε κατά προσφύγων, προχτές κατά ντόπιων- όπου η πρώτη φουρνιά «λάκισε», μόλις η αστυνομία ανέλαβε να ερευνήσει το θέμα, η ανοχή των Αρχών και των Φορέων επέτρεψε να δημιουργήσουν εκ νέου φασαρίες τα ίδια άτομα, φορείς ακροδεξιών και φασιστικών αντιλήψεων και κατά βάση μπαχαλάκηδες.

Σε μεγάλο αριθμό συλλήψεων, για τα δεδομένα της Μυτιλήνης, στα πλαίσια του αυτοφώρου και ταυτοποιήσεις αρκετών άλλων που αναζητούνται για τα επεισόδια της Πέμπτης, προέβη η Αστυνομία. Κατηγορούνται κατά περίπτωση για στάση, διατάραξη κοινής ειρήνης, διακεκριμένες φθορές, εξύβριση και απόπειρες σωματικής βλάβης. Αργά το απόγευμα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα.

Η συγκέντρωση αρχίζει να κουνάει τις κλούβες και ακροδεξιοί να προπηλακίζουν δημοσιογράφους

80 ράμπο

Ειδικότερα ομάδα περίπου 80 ατόμων επιτέθηκε με κροτίδες εναντίον ανδρών της Αστυνομίας, προέβησαν σε βανδαλισμούς ενώ επί ώρες προσπαθoύσαν να φτάσουν στη γενική γραμματεία, αλλά και στην κατάληψη του Μπίνειου. Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ που κατέγραφαν τα γεγονότα αλλά και πολίτες δέχθηκαν επίθεση από την ίδια ομάδα του ακροδεξιού χώρου, μετά την πορεία εκατοντάδων πολιτών της Λέσβου προς τη γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Οι νεαροί τους προπηλάκισαν, τους απείλησαν και τους χτύπησαν, ενώ από κάποιους προσπάθησαν να αποσπάσουν και να καταστρέψουν κάμερες και φωτογραφικές μηχανές.

Κάποιοι μάλιστα από τους δημοσιογράφους κρύφτηκαν σε εισόδους πολυκατοικιών όπου και εγκλωβίστηκαν για ώρες.

Τους προμήθευαν με πέτρες!

Σύμφωνα με μαρτυρίες οι νεαροί επικοινωνούσαν με σύστημα ομαδικής συζήτησης μέσω κινητής τηλεφωνίας ενώ ενήλικες ντόπιοι γνωστοί για τη δράση τους στον ακροδεξιό χώρο, τους προμήθευαν με πέτρες τις οποίες και συνέλεγαν. Οι συνεχείς επιθέσεις κατά των αστυνομικών κάποια στιγμή και με κάδους απορριμμάτων στους οποίους είχαν βάλει φωτιά, αποκρούονταν από αστυνομικούς που έκαναν χρήση χημικών. Από τα επεισόδια δεν απουσίασε και πρόεδρος τοπικής κοινότητας χωριού, ο οποίος πρωταγωνίστησε κιόλας!

Κι ενώ ο κόσμος συγκεντρώνονταν μαζικά πίσω από τις κλούβες που εμπόδιζαν τη διαδήλωση να προχωρήσει προς τη Γενική Γραμμματεία Αιγαίου, ακροδεξιοί οργάνωναν νέο πογκρόμ. Φωτό Μαρία Βεκρή

Και στο «Μπίνειο»

Η ομάδα ακροδεξιών κινήθηκε και προς την κατάληψη των αντιεξουσιαστών στο κτίριο του πανεπιστημίου Αιγαίου «Μπίνειο», στη συνέχεια των επεισοδίων που ξέσπασαν αμέσως μετά το χθεσινό συλλαλητήριο των πολιτών της Λέσβου. Όπως έγινε γνωστό, οι επιτιθέμενοι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων στους δρόμους γύρω από το πανεπιστημιακό κτίριο ενώ προσπάθησαν να μπουν σε αυτό χωρίς να καταφέρουν να παραβιάσουν την εξωτερική είσοδο του κτιρίου. Τα επεισόδια μεταξύ ομάδων ακροδεξιών και δυνάμεων της αστυνομίας συνεχίστηκαν μέχρι νωρίς χτες το πρωί.

 

 

ΣΥΡΙΖΑ και Πάλλης κατά ΝΔ

Για μειοψηφία ακροδεξιών που επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ στη Λέσβο κάνει λόγο με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και επιτίθεται στη ΝΔ: «Η  αξιωματική αντιπολίτευση και ο πρόεδρος της κ. Μητσοτάκης έσπευσαν να προσφέρουν κάλυψη σε μια μειοψηφία ακροδεξιών που επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ στη Λέσβο και προσπάθησαν να εισβάλουν στα τοπικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι θλιβεροί και επικίνδυνοι». Ενώ και ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης, αφού χαρακτήρισε μειοψηφία φασιστοειδών αυτούς που έκαναν τα επεισόδια, κάλεσε  τα κόμματα να διαλέξουν όχθη. «Να διαλέξουμε όχθη. Αν είμαστε με τη δημοκρατία ή αν είμαστε με αυτούς, με μικρή μειοψηφία φασιστοειδών που κάποιοι χαϊδεύουν για μικροπολιτική. Είχαμε και συλλήψεις αυτών που πήγαν να αμαυρώσουν το  δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Μόριας» είπε ο κ. Πάλλης.

 

Πηγή: Βουλευτής Μυτιλήνης ΣΥΡΙΖΑ για επίσκεψη Τσίπρα: Φασιστοειδή όσοι διαμαρτυρήθηκαν | iefimerida.gr

 

Ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών

Τα επεισόδια καταγγέλλει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ): «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τους τραμπουκισμούς σε βάρος Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, από μερίδα ατόμων, γνωστών ακροδεξιών στοιχείων της Μυτιλήνης, που μετείχαν στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο νησί.

Τα συγκεκριμένα άτομα που μετείχαν στο συλλαλητήριο το οποίο έγινε για το προσφυγικό και την αύξηση του ΦΠΑ με αφορμή την παρουσία του Πρωθυπουργού, βρήκαν την ευκαιρία να δράσουν μέσα από μία ειρηνική κατά τα άλλα κινητοποίηση και να επιτεθούν σε συναδέλφους, απειλώντας, επιχειρώντας να χειροδικήσουν και προσπαθώντας να αρπάξουν ή να προκαλέσουν βλάβες σε κάμερες και φωτογραφικές μηχανές.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δημοσιογράφοι της Μυτιλήνης, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα κλίμα απειλών και τρομοκρατίας που επιχειρούν να δημιουργήσουν οι προαναφερόμενοι κύκλοι.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ καλεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να λειτουργήσει με τρόπο που να δικαιολογεί τον τίτλο του και να σταματήσει να ανέχεται τα φαινόμενα αυτά, καθώς ο ρόλος του δεν είναι αυτός του θεατή τέτοιου είδους ακραίων φαινομένων.

Παράλληλα καλεί τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να ενεργήσουν στην κατεύθυνση της υπεράσπισης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του πολίτη στην απρόσκοπτη ενημέρωση, κάτι που είναι αυτονόητο σε μία δημοκρατία.»

Κατηγορία Πολιτική
- 05|05|2018 18:26

Ως μία αποτυχημένη προεκλογική φιέστα, αλλά και ως μία αποτυχημένη προσπάθεια να κρυφτούν οι κυβερνητικές παλινωδίες στην διαχείριση μείζονος σημασίας ζητημάτων για τη Λέσβο, σχολιάστηκε από την αντιπολίτευση η παρουσία του πρωθυπουργού στη Μυτιλήνη. Η ΝΔ, εστίασε και στην ισχυρή αστυνομική δύναμη που περιφρούρησε το διάστημα της παραμονής του Αλέξη Τσίπρα στο κλείσιμο του συνεδρίου, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργού «θλιβερό», ειδικά στον χαρακτηρισμό ως «ακροδεξιών» εκ μέρους του, όσων διαμαρτύρονται στο νησί.

Αθανασίου: «Οι Λέσβιοι του γύρισαν την πλάτη»

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου, μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Μυτιλήνη, σχολίασε με δήλωσή του πως «οι Λέσβιοι του έστρεψαν την πλάτη, μη ανεχόμενοι πλέον τον εμπαιγμό της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ». Κρίνοντας ότι η «προεκλογική φιέστα του κ. Τσίπρα, απέτυχε παταγωδώς». Ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει την «επίθεση» του πρωθυπουργού κατά των φορέων που διοργάνωσαν την διαμαρτυρία της Πέμπτης: «Ο κ. Τσίπρας μη έχοντας να πει κάτι ουσιαστικό για την κατάσταση που έφερε η πολιτική του στη Λέσβο, αρκέσθηκε να ψέξει τους φορείς, που διοργάνωσαν την πρωτοφανή σε όγκο και παλμό συγκέντρωση, ότι δεν προσήλθαν σε διάλογο μαζί του για να του εκθέσουν τα προβλήματα που απασχολούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και να βρουν λύσεις.

Τα ρητορικά… ερωτήματα

Ξέχασε όμως ο κ. Τσίπρας ότι εκείνος ήταν ο εμπνευστής του δόγματος των ανοιχτών συνόρων και του νεοφανούς κανόνα του διεθνούς δικαίου ότι «η θάλασσα δεν έχει σύνορα», με συνέπεια να γεμίσουν τα νησιά μας από μετανάστες; Πρώτη φορά άκουσε ότι η ταυτοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων κωλυσιεργεί λόγω της ανεπαρκούς στελέχωσης των επιτροπών ασύλου; Τώρα, ύστερα από 3 ½ χρόνια, πληροφορήθηκε, για πρώτη φορά, από τους Υπουργούς του και την Αυτοδιοίκηση ότι υπάρχει υπερσυνωστισμός στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας και ότι απαιτείται άμεσα η κατασκευή αγωγού λυμάτων; Δεν τον ενημέρωσαν οι διατελέσαντες Υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι ο τουρισμός επλήγη με αποτέλεσμα να καταρρέει η οικονομία του τόπου; Δεν άκουσε ποτέ ότι η εγκληματικότητα, λόγω και των εντεινόμενων ροών μεταναστών από τη γείτονα χώρα, έχει αυξηθεί και ότι οι κάτοικοι της Μόριας και της πόλης της Μυτιλήνης ζουν καθημερινά κάτω από το φόβο επεισοδίων και αντεγκλήσεων; Δεν έλαβε γνώση για τις καταστροφές και λεηλασίες που έχουν υποστεί, ειδικά οι κάτοικοι της Μόριας, από έκνομες ενέργειες μεταναστών; Τώρα θυμήθηκε ότι πρέπει να αποζημιωθούν οι πληγέντες; Κανείς αρμόδιος δεν τον πληροφόρησε για εκείνες τις Μ.Κ.Ο. που δρουν στο νησί ανεξέλεγκτα, χωρίς οικονομικό, φορολογικό και δημοσιονομικό έλεγχο; Μήπως παρέλειψε ο κ. Τσακαλώτος να του θυμίσει ότι αυτός αύξησε τον ΦΠΑ στα νησιά, ενώ τον είχε παραλάβει μειωμένο από την Κυβέρνηση της Ν.Δ.;», ήταν τα χαρακτηριστικά… «ρητορικά» ερωτήματα του κ. Αθανασίου, πριν καταλήξει με την διατύπωση πως οι Λέσβιοι είπαν χθες ένα αποφασιστικό όχι στον εμπαιγμό και το ψέμα.

 

Κόνσολας: «Ένας Πρωθυπουργός από άλλο πλανήτη»!

 

Και ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, έσπευσε να σχολιάσει την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μυτιλήνη, εστιάζοντας στα ζητήματα του τουρισμού. «Ένας Πρωθυπουργός από άλλο πλανήτη, ανακάλυψε αύξηση του τουριστικού ρεύματος στη Μυτιλήνη και στη Χίο. Η μόνη αύξηση που έχει την υπογραφή του κ. Τσίπρα, είναι η αύξηση του αριθμού των παράνομων μεταναστών και προσφύγων που εγκλωβίζονται σε αυτά τα νησιά. Μαζί με την αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Ο κ. Τσίπρας διέλυσε ο ίδιος τον τουρισμό σε αυτά τα νησιά με την πολιτική που ακολουθεί στο μεταναστευτικό.

Αντί να ζητήσει συγνώμη στους πολίτες, τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους στον τομέα του τουρισμού αυτών των νησιών, τους κοροϊδεύει με τον πλέον κυνικό τρόπο.

Τους απειλεί και τους κουνάει το δάχτυλο, επειδή αντιδρούν στη μετατροπή των νησιών τους σε αποθήκες ανθρώπων και χώρους εγκλωβισμού που έχει αποφασίσει ο ίδιος. Τουρισμός και μεταναστευτικό δεν συμβαδίζουν.

Στη λογική, όμως, του κ. Πρωθυπουργού δεν έχει θέση ο τουρισμός. Άλλωστε: «όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό δεν είναι ψηφοφόροι μας», αυτή είναι η λογική του. Πριν από λίγα χρόνια, από τη Μυτιλήνη πάλι, ο κ. Τσίπρας, είχε ζητήσει τη διάλυση των ΜΑΤ. Χθες, χρειάστηκε τη βοήθεια των ΜΑΤ για να αισθανθεί ασφαλής και να αποστειρώσει το χώρο που συγκεντρώθηκαν οι ελάχιστοι χειροκροτητές του. Γιατί οι πολίτες και οι φορείς της Μυτιλήνης και της Χίου ήταν απέναντι του».

 

ΝΔ: «Είναι θλιβερός…»

Δριμύτατη επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η ΝΔ και σε κεντρικό επίπεδο, με αφορμή τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο περιφερειακό συνέδριο Β. Αιγαίου, στη Λέσβο. Η αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «αποκαλεί ακροδεξιούς τους πολίτες των νησιών που διαμαρτύρονται για τις επιλογές του» και πρόσθεσε: «Είχε σήμερα το θράσος να μην ζητήσει έστω μια συγγνώμη για τις ιδεοληψίες και την ανικανότητά του και να εφευρίσκει παντού άλλοθι και εχθρούς. Μία λέξη του ταιριάζει. Θλιβερός».

 

ΠΑΣΟΚ Λέσβου: Ήλθον, ούτε καν είδον και απήλθον…

Το διήμερο «αναπτυξιακό» συνέδριο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έλαβε τέλος και μαζί και οι όποιες προσδοκίες καλλιέργησαν κάποιοι για απτά αποτελέσματα από τον κ. Τσίπρα και τους Υπουργούς του. Ο Πρωθυπουργός στην ολιγόωρη παρουσία του, προστατευμένος από τον κλοιό των ΜΑΤ, δεν δεσμεύθηκε με σαφή χρονοδιαγράμματα για κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι κάτοικοι της Λέσβου. Καμία δέσμευση για το ΦΠΑ, που οδεύει σε δύο μήνες προς αύξηση κατά 7%. Μόνο υποσχέσεις για αποσυμφόρηση του νησιού μας από το δυσανάλογα μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών το φθινόπωρο, σαν να κυβερνάει άλλος τον τόπο τα τελευταία τρία χρόνια. Νέο χωροταξικό του Δήμου Λέσβου και αυτό από το φθινόπωρο.

Γενικόλογα με ασάφειες, για τα αναπτυξιακά έργα, τόσο για τον οδικό άξονα Καλλονής - Σιγρίου που η κατασκευή του ….σέρνεται, αλλά και για το πότε θα δημοπρατηθεί ο οδικός άξονας Καλλονής - Πέτρας.

Η απάντηση σε αυτήν την αναμενόμενη κοροϊδία δόθηκε με τους χιλιάδες συμπολίτες μας που συγκεντρώθηκαν ειρηνικά στην Πλατεία Σαπφούς.

Όσο γρηγορότερα απαλλαχθούμε από αυτήν την κυβέρνηση τόσο καλύτερα για τον τόπο».

 

Κίνημα Αλλαγής: «Καταγγέλλει την πόλωση ο Τσίπρας»;

«Οι πολίτες  του γύρισαν μαζικά την πλάτη. Προστατευόμενος από τον κλοιό των ΜΑΤ και μακριά από τους κατοίκους της Λέσβου που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και διαδήλωναν διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές του, ο κ. Τσίπρας συνέχισε το ίδιο τροπάρι. Καταγγέλλει την πόλωση όταν είναι ο βασικός πυλώνας της πολιτικής του και μιλάει για προπαγάνδα όταν αυτός και το σύστημα εξουσίας του είναι ταυτισμένοι με αυτή. Οι πολίτες γνωρίζουν καλά τις ανερμάτιστες επιλογές του ίδιου και των υπουργών του στο προσφυγικό και τα νέα βάρη που τους φόρτωσε με την αύξηση του ΦΠΑ. Γι’αυτό του γύρισαν με οργή την πλάτη».

Κατηγορία Πολιτική
- 05|05|2018 18:22

Στον επίλογο του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε Τετάρτη και Πέμπτη στη Μυτιλήνη, η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου απευθύνθηκε στην ομιλία της προς τον Πρωθυπουργό, αποτυπώνοντας την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Υπογράμμισε με έμφαση την επείγουσα αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν δύο πολύ σημαντικά ζητήματα: Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αναγκαία και ανυπέρβλητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη στα νησιά μας και το προσφυγικό-μεταναστευτικό, για το οποίο είναι αναγκαία η ενίσχυση των Υπηρεσιών Ασύλου, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά, ταυτόχρονα με την υφιστάμενη ανάγκη φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, τον έλεγχο και το συντονισμό της λειτουργίας των ΜΚΟ.

«…Αυτή είναι μια εικόνα, μια περιγραφή. Η περιγραφή μιας πραγματικότητας που είναι πάντα άλλο να την παρατηρείς και άλλο να τη βιώνεις. Άλλο να συζητάς γι’ αυτήν και άλλο να τη ζεις στην καθημερινή της διάσταση. Γι’ αυτό κύριε Πρόεδρε, μιλώντας από εδώ, μεταφέροντας και διερμηνεύοντας τη φωνή, την ανησυχία, την αγωνία, την αγανάκτηση, ακόμη και το φόβο του τόπου μας, που ποικιλότροπα δοκιμάζεται, θα έλεγα, κύριε Πρόεδρε δεν μας ακούτε, με την προσοχή που πρέπει, με το ενδιαφέρον που επιβάλλεται, με την προσήλωση που απαιτεί η στιγμή», σημείωσε η κ. Καλογήρου για να συμπληρώσει απευθυνόμενη συνολικά προς την Κυβέρνηση: «Έχουμε συχνά όλοι εμείς εδώ την αίσθηση ότι αυτό που εμείς βιώνουμε μοιάζει καμιά φορά σαν ξένο και μακρινό. Και αυτό δεν έχει αναφορά ειδικά στο πρόσωπό σας. Στην Κυβέρνηση της χώρας απευθύνομαι, που πολλές φορές ό,τι φεύγει από την επικαιρότητα παίρνει μαζί και την προσοχή της.

Στον επίλογό της η Περιφερειάρχης κ. Χριστιάνα Καλογήρου μίλησε από καρδιάς απευθείας στους κατοίκους των νησιών, επισημαίνοντας: «Το Βόρειο Αιγαίο είναι η δύναμη των ανθρώπων του. Όπως και χθες έτσι και σήμερα, πορεύονται, πορευόμαστε, με μαχητικότητα, αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση. Με τις αρχές μας σταθερές και τις αξίες μας οδηγό».

 

Ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός προλόγισε τον Πρωθυπουργό με προσδοκίες

«Αποσυμφόρηση και ΦΠΑ»

 

Στην ομιλία του κατά την λήξη του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Βορείου Αιγαίου, ο Δήμαρχος Λέσβου,  Σπύρος Γαληνός, σημείωσε πως η επίσκεψή του Πρωθυπουργού γίνεται σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της Λέσβου.

Ο κ. Γαληνός γύρισε το χρόνο στο 2015, όταν το νησί μας βρέθηκε στο κέντρο των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών, αλλά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. «Σηκώσαμε ένα τεράστιο βάρος δυσανάλογο των δυνατοτήτων μας, το οποίο συνεχίζει να μας καταρρακώνει. Η συνολική διαχείριση της κατάστασης βρίσκεται σε οριακό σημείο και οι αρνητικές συνέπειες ενισχύουν το αίσθημα ανασφάλειας και φόβου στην τοπική κοινωνία, που μαζί με την ανεξέλεγκτη παραπληροφόρηση και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων γίνεται αστείρευτο νερό στο μύλο ακραίων στοιχείων και ιδιοτελών πολιτευτών, που επιχειρούν να μας οδηγήσουν στο μονοπάτι του διχασμού».

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, που αποκτούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λόγω της νησιωτικότητας, ο Δήμαρχος Λέσβου πρόσθεσε: «Οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α είναι το μόνο αντισταθμιστικό μέτρο υπέρ των τοπικών νησιωτικών οικονομιών. Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα αυτοτελές μέτρο και δεν μπορεί να τους αντικαταστήσει. Είναι ξεκάθαρο ότι, η διατήρηση τους απαιτεί πολιτική βούληση και δεν είναι μέρος ευρωπαϊκής οδηγίας. Οι μειωμένοι συντελεστές σε όλα τα νησιά και η εξάλειψη του ΦΠΑ για τα πολύ μικρά νησιά ήταν και παραμένει πάγιο αίτημα μας, διότι είναι κομβικής σημασίας για την επιβίωση των νησιωτικών οικονομιών».

Στον επίλογό του, στάθηκε στην ανάγκη στήριξης της Λέσβου από την Κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της. «Έχουμε υπομείνει πολλά, όμως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ακούραστα και με πάθος ενάντια σε κάθε αντιξοότητα. Σ’ αυτή τη μάχη η Λέσβος και τα νησιά μας σας χρειάζονται συμπαραστάτη για να μπορέσουμε όλοι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων μας να κάνουμε την υπέρβαση».

Κατηγορία Κοινωνία
- 05|05|2018 18:15

Τα καταστήματα και οι υπηρεσίες ήταν κλειστά και οι δρόμοι άδειοι το πρωί της Πέμπτης για να γεμίσουν με εκατοντάδες κόσμου που ξεχύθηκαν στην προκυμαία, με τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου των Φορέων να εκτιμούν ότι κατέβηκαν κάτω 3.000 πολίτες να διαδηλώσουν ενάντια στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και με αίτημα την αποσυμφόρηση. Μέχρι την έκρηξη επεισοδίων από πλευράς ακραίων που επιχείρησαν να αμαυρώσουν το συλλαλητήριο με αποτέλεσμα να διαλυθεί το πλήθος του κόσμου (βλ. ρεπορτάζ σελ. 9), όλα κύλησαν ομαλά και το «μήνυμα» εστάλη… αρμοδίως! Ωστόσο, έκδηλη ήταν η δυσαρέσκεια των πολιτών για τον εντεινόμενο αστυνομικό κλοιό.

Το Συντονιστικό Όργανο των Επιστημονικών και Επαγγελματικών Φορέων του νησιού, ευχαριστεί θερμά το λαό της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, για την τεράστια συμμετοχή τους τόσο στην απεργιακή κινητοποίηση, όσο και στην διαδήλωση και την πορεία της 3ης Μαΐου 2018, για τα φλέγοντα θέματα των νησιών μας: «Οι λαοί των νησιών μας δικαιούνται πολλά και εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί τους».

8 το βράδυ ξεκινά η… λαοθάλασσα!

Το Εργατικό Κέντρο παρουσίασε την καλύτερη οργάνωση και περιφρούρηση κατά τη διαμαρτυρία, διαχωρίζοντας τη θέση του με κάθε λογής ακροδεξιά στοιχεία

 Γλυκιά και χαμογελαστή η Χρ. Καλογήρου στην ομιλία της, κατέληξε με το καρφί «δεν μας ακούτε» στον Πρωθυπουργό!

Μιλώντας για τον τουρισμό, ο Αλ. Τσίπρας διεκόπη από τον ήχο ενός αεροπλάνου! «Μακάρι να είναι τσάρτερ», είπε προκαλώντας γέλια

Και ναι, μετά από τόσες ώρες ησυχίας, οι καφετέριες γεμίζουν από κόσμο που θέλει να ξαποστάσει, αλλά δεν μπορεί να πιει καφέ λόγω απεργίας

Οι φορείς σαστίζουν από τη μια από τους εκατοντάδες πολίτες, από την άλλη θα προτιμούσαν, όπως μας είπαν, η πορεία τους να ενωθεί με αυτή του Εργατικού Κέντρου

 

 

 

 

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 05|05|2018 17:36

Ομιλία που παρέπεμπε περισσότερο σε «μπαλκονάτη» τοποθέτηση και απευθυνόταν περισσότερο θα έλεγε κανείς προς την αξιωματική αντιπολίτευση, παρά στις εργασίες ενός Περιφερειακού Συνεδρίου και μάλιστα στην πιο «ευαίσθητη» αυτή τη στιγμή Περιφέρεια της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας εξέπεμψε αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας και αποθέωσε την αλληλεγγύη των Λέσβιων στο προσφυγικό που με το παράδειγμά τους, κράτησαν όρθια όχι μόνο τη χώρα, αλλά και την Ευρώπη. Ωστόσο απέφυγε σαν τον διάολο το λιβάνι την οποιαδήποτε εξειδικευμένη αναφορά στον ΦΠΑ που κινητοποίησε μάλιστα χιλιάδες Μυτιληνιούς να βγουν στους δρόμους και έδειξε αδιάβαστος στα ειδικά ζητήματα του νησιού, όπως το καθηλωμένο έργο του δρόμου Καλλονής - Σιγρίου (που κατά τον πρωθυπουργό «λειτουργεί κανονικά»!), τις μελέτες του δρόμου Καλλονής - Πέτρας ή τη Νότια Παράκαμψη, για τις οποίες περιπτώσεις εξήγγειλε εξελίξεις, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται τέτοιες. Αντίθετα εμφανίστηκε διεξοδικά ενημερωμένος για τους ιθύνοντες του μεγάλου συλλαλητηρίου εις βάρος του. Αφού αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του για τη χάρη του Συντονιστικού Φορέων: «ξέρω καλά, ότι όσοι επέλεξαν την αποχή, λύσεις δεν έχουν να προτείνουν και γι’ αυτό ίσως διάλεξαν τον εύκολο δρόμο της φυγής, από το τραπέζι του διαλόγου», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ υπήρξαν φορές που απάντησε ευθέως (εξωτερικεύοντας μία όχληση) και στην κριτική του δημάρχου και της περιφερειάρχη, που ούτε λίγο, ούτε πολύ του είπαν πως… «δεν τους ακούει». Η κεντρική ομιλία περιλάμβανε πάντως όλους τους τομείς των φορέων της (προσδοκώμενης) ανάπτυξης. Και αν μπορεί κανείς να αναδείξει δύο ειδήσεις από την ομιλία του πρωθυπουργού, είναι σίγουρα η πρόθεσή του να ενταχθούν και τα καύσιμα στο περίφημο Μεταφορικό Ισοδύναμο, αλλά και η δέσμευση ότι προχωρά το έργο της σύνδεσης του κέντρου της Μόριας με τον βιολογικό.

 

«Κάποιοι εδώ και αρκετές μέρες επεδίωξαν να μην είμαι εδώ, σήμερα το βράδυ. Κάποιοι επεδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης και τρομοκρατίας, σε έναν πράγματι φιλειρηνικό τόπο», είπε στον πρόλογό του ο πρωθυπουργός και έδειξε από… νωρίς τις διαθέσεις του.

 

«Κάποιοι δεν ήθελαν να είμαι εδώ…»

 «Είμαστε εδώ στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο και μετά από 13 επιτυχημένα συνέδρια μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι έχουμε δημιουργήσει πια έναν καινούριο θεσμό. Έναν θεσμό που από την πρώτη στιγμή ορισμένοι αμφισβήτησαν, ορισμένοι προσπάθησαν - χωρίς όμως επιτυχία - να υπονομεύσουν, να απαξιώσουν, ενδεχομένως και να ακυρώσουν, με μοναδικό κριτήριο μικροπολιτικές σκοπιμότητες.  Για μας, όμως, είναι εντελώς διαφορετικό το κριτήριο. Είναι το κριτήριο των αναγκών της κάθε περιφέρειας ξεχωριστά, των αιτημάτων των πολιτών, αλλά και μιας βαθειάς πολιτικής υποχρέωσης που αισθανόμαστε απέναντι στις τοπικές κοινωνίες. Της υποχρέωσης να κάτσουμε μαζί στο ίδιο τραπέζι, να διαφωνήσουμε, να αντιπαρατεθούμε, αλλά να κάτσουμε μαζί και να συνθέσουμε το σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Διότι είμαστε όλοι επιβάτες στο ίδιο πλοίο, καθόμαστε στην ίδια όχθη του ποταμού και οφείλουμε να συνεργαστούμε για την επόμενη ημέρα, για την Πατρίδα μας».

Για το Συντονιστικό Φορέων

Μιλώντας ειδικότερα για το συνέδριο τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι ήρθε (μαζί με τους Υπουργούς του) για να ακούσει: «Να ακούσουμε ιδέες, προβληματισμούς και προτάσεις. Ακόμη και διαμαρτυρίες. Ακόμη και αυτούς που αποφάσισαν σήμερα να μην είναι παρόντες και παρούσες και κυρίως την προηγούμενη ημέρα και τη σημερινή ημέρα, εμείς και αυτούς τους θέλουμε και τους χρειαζόμαστε. Θέλουμε να ακούσουμε την κριτική τους, ακόμη κι αν αυτή είναι αυστηρή. Ακόμα κι αν γνωρίζουμε, ότι μπορεί πολλές φορές η κριτική να είναι ακραία. Η κριτική και η διαφωνία και ο αντίλογος είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Η σύνθεση έχει ιδιαίτερη αξία. Όμως, ξέρετε, ποια είναι η διαφορά αλλά και η πεμπτουσία, ταυτόχρονα, της συμμετοχής και του διαλόγου από την άγονη και τη στείρα διαμαρτυρία; Αν ήταν σήμερα εδώ εκπρόσωποι φορέων που διαμαρτύρονται χθες και σήμερα, αυτοί οι εκπρόσωποι των φορέων που αποφάσισαν να απέχουν, δεν θα τους ακούγαμε μόνον με προσοχή να διατυπώνουν τα προβλήματα, αλλά θα τους ζητούσαμε να διατυπώσουν και λύσεις στα προβλήματα. Και ξέρω καλά, ότι όσοι επέλεξαν την αποχή, λύσεις δεν έχουν να προτείνουν και γι’ αυτό ίσως διάλεξαν τον εύκολο δρόμο της φυγής, από το τραπέζι του διαλόγου. Το δρόμο της έντασης, σε ένα περιβάλλον όμως, ήδη, επιβαρυμένο από τα τρία χρόνια που διαρκεί αυτή η πρωτοφανής προσφυγική κρίση που έχει χτυπήσει την πόρτα μας και που εκ των πραγμάτων δημιουργεί δυσκολίες μεγάλες και αντιθέσεις που αποτελούν εύφορο, γόνιμο έδαφος, ώστε κάποιοι άλλοι, λίγοι ευτυχώς, να επιχειρήσουν να διαδώσουν ιδέες ξένες προς τις αρχές και τις αξίες τούτου του τόπου, του Λεσβιακού λαού, για να σπείρουν την οργή και το διχασμό. Αλλά οι πολίτες, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αυτού του ιστορικού τόπου, ξέρουν καλύτερα. Γι΄ αυτό και είμαι βέβαιος, πως θα γυρίσουν την πλάτη σε όποιον θελήσει να παίξει επικίνδυνα παιχνίδια, μόνο και μόνο για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Διότι τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με εντυπώσεις, αλλά με διάλογο, διαβούλευση, προτάσεις. Προτάσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες».

 

Για τους ολιγάρχες…

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ωστόσο ξαναέβαλε στο στόχαστρο τη ΝΔ. Λέγοντας χαρακτηριστικά πως σύμμαχο στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας, «εμείς δεν θελήσαμε να έχουμε ποτέ τους ολιγάρχες. Δεν θελήσαμε να έχουμε ποτέ ανθρώπους της νύχτας ή των σαλονιών. Δεν θελήσαμε να έχουμε ποτέ συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια διαπλεκόμενους εκδότες ή κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, που νομίζουν ότι η χώρα τούς χρωστάει και οι πολίτες τούς χρωστούν. Εμείς θελήσαμε να έχουμε μονάχα έναν σύμμαχο. Την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας», είπε.

 

Προσφυγικό

Ενώ για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός, παραδέχτηκε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Λέσβος, σηκώνουν ένα πολύ μεγάλο βάρος. «Αυτή είναι η αλήθεια. Και θέλω ευθύς εξαρχής να αποδεχτώ ότι η κατάσταση στη Λέσβο και στα άλλα νησιά, στη Χίο, στη Σάμο, στη Λέρο, κυρίως, όμως αυτά τα τρία νησιά, στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο η κατάσταση είναι δύσκολη. Και ειδικότερα εδώ και ειδικότερα στη Μόρια.  Δεν μπορούμε να είμαστε ούτε ευτυχείς, ούτε χαρούμενοι για την κατάσταση που συμβαίνει εδώ. Θέλω να είμαι ευθύς εξαρχής καθαρός απέναντι σας και απέναντι στον ελληνικό λαό και στο λεσβιακό λαό. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και για τους μετανάστες αλλά και για τους πολίτες της Λέσβου και για τους κατοίκους της Λέσβου. Θέλω όμως να σας καλέσω να θυμηθείτε, όχι πολύ παλιά, τι συνέβαινε τρία χρόνια πριν. […] Αν σας θύμισα όμως τι ζήσαμε πριν από τρία χρόνια και τι κινδύνους αντιμετωπίσαμε, οφείλω σε αυτό εδώ το νησί να θυμίσω και να πω, χωρίς υπερβολή, ότι με την ανθρωπιστική στάση των κατοίκων της Λέσβου και των άλλων νησιών, κυρίως όμως της Λέσβου με την αλληλεγγύη τους, με την συμβολή τους στην διάσωση των προσφύγων, οι κάτοικοι της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, των άλλων νησιών, των Δωδεκανήσων, έσωσαν, κυριολεκτικά το λέω αυτό, όχι την τιμή των Ελλήνων, έσωσαν την τιμή της Ευρώπης. […]. Και πρέπει να παραδεχτούμε ότι για τον κρατικό μηχανισμό, η οργάνωση της υποδοχής και της φροντίδας τόσων πολλών ταλαιπωρημένων και πληγωμένων ανθρώπων ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. […]. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε όμως όσο πιο γρήγορα γίνεται και όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται αυτές τις ελλείψεις. Και βεβαίως να προσφέρουμε στους πολίτες το αίσθημα ασφάλειας που δικαιούνται να έχουν. Βασικό πρόβλημα που οφείλουμε, για παράδειγμα, να αντιμετωπίσουμε είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Αυτό σημαίνει περισσότερους εργαζόμενους στην Πρώτη Υποδοχή, περισσότερους χειριστές στην εξέταση των αιτήσεων, συγκεκριμένη επικέντρωση των Επιτροπών Προσφυγών στα νησιά,  περισσότερους διερμηνείς που θα διευκολύνουν την όλη διαδικασία και ακόμα, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί, και τα οποία αφορούν τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και τους πρόσφυγες.  Στην κατεύθυνση αυτή, το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα, εστιάζει σε έργα υποδομής που θα μείνουν, αλλά και σε παροχές που θα ανακουφίζουν τους κατοίκους των νησιών που σήκωσαν το μεγάλο βάρος της προσφυγικής κρίσης. Έργα υποδομής που έχουν σχέση με το προσφυγικό και τα οποία θα υλοποιηθούν άμεσα. Όπως, για παράδειγμα, το αποχετευτικό δίκτυο της Μόριας».

 

«Δεν είναι όλοι ακροδεξιοί, ούτε θα τους χαρίσουμε στην ακροδεξιά»

Ο πρωθυπουργός όμως στάθηκε και στις ακραίες αντιδράσεις γύρω από το προσφυγικό και χωρίς περιστροφές τις καταδίκασε: «Εδώ θέλω να είμαι κατηγορηματικός. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με πλήρη κατανόηση των δυσκολιών, αλλά ταυτόχρονα  δεν πρόκειται να ανεχθούμε την δολοφονική, την επιθετική συμπεριφορά κατά προσφύγων, ανυπεράσπιστων ανθρώπων και φαινόμενα όπως αυτό της προπερασμένης Κυριακής στην κεντρική πλατεία της Λέσβου.  Όταν ελάχιστοι -ευτυχώς- εντός του νησιού, καθοδηγούμενοι όμως από σκοτεινούς ακροδεξιούς κύκλους εκτός νησιού, επιχείρησαν να σπιλώσουν την ίδια την ιστορία αυτού του τόπου και να αμαυρώσουν τη σημαία της πατρίδας μας, οργανώνοντας  μια δολοφονική επιχείρηση μίσους, που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Και ξέρετε κάτι, τη σημαία της πατρίδας μας σε τούτο εδώ τον τόπο, τη σήκωσαν ψηλά σε αυτόν τον τόπο οι παππούδες και οι γιαγιάδες πολλών Λέσβιων, όταν έφτασαν, κυνηγημένοι από τη φωτιά και την καταστροφή, με βάρκες από το Αϊβαλί, τη Σμύρνη, το Τσεσμέ, για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους, να ξανασταθούν στα πόδια τους, να επανενωθούν με τους χαμένους συγγενείς τους.  Τη σημαία της πατρίδας μας τη σήκωσαν ψηλά ξανά σε αυτόν εδώ τον τόπο οι άνδρες και οι γυναίκες του ΕΑΜ, που ηγήθηκαν της απελευθέρωσης της Λέσβου από το ναζισμό.  Οι Λέσβιοι αγωνιστές που πλήρωσαν με τη ζωή τους βαρύ τίμημα για την ελευθερία και τη δημοκρατία.  Δεν μπορούμε, λοιπόν, δεν μπορούμε να ανεχθούμε και δεν θα ανεχθούμε, να σπιλώνουν αυτή τη σημαία οι πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού, εκμεταλλευόμενοι ακόμη και τη δίκαιη - όπως προείπα- αγωνία πολλών κατοίκων του νησιού Και βεβαίως θα συμφωνήσω με αυτό που ειπώθηκε, προς Θεού, δεν είναι οι άνθρωποι που ανησυχούν ακροδεξιοί, αλλά και ούτε θα τους χαρίσουμε στην ακροδεξιά. Θα λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη, για να τελειώνουμε».

 

Για τον ΦΠΑ

Για τον ΦΠΑ ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος. Τον αναγνώρισε ως μία δανειακή υποχρέωση και προχώρησε προς το… Μεταφορικό Ισοδύναμο. Αποκαλύπτοντας την πρόθεσή του να εντάξει σε αυτό και τα καύσιμα, για να έρχονται πια φθηνότερα στους νησιώτες: «Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι το μεταφορικό ισοδύναμο δεν υποκαθιστά τη φορολογική πολιτική. Φορολογική πολιτική είναι «άλλου παπά ευαγγέλιο», όπως λέμε στην καθομιλουμένη. Αλλά επειδή εμένα μου αρέσει να λέω τα ευαγγέλια ορθά, θέλω να πω και τα πράγματα ορθά. Αυτή τη φορολογική πολιτική δεν την εμπνευστήκαμε εμείς, βρήκαμε δεσμεύσεις. Δεσμεύσεις που τις έβαλαν επιτακτικά οι θεσμοί, δεσμεύσεις που μπήκαν στο μυαλό των θεσμών και μάλιστα των πιο σκληρών εξ αυτών από το περιβόητο mail Χαρδούβελη. Και κάποιοι, που σήμερα μας κουνούν το δάκτυλο, στο κρίσιμο δημοψήφισμα του Ιούλη του 2015, έλεγαν «ναι και πάλι ναι» σε αυτές τις δεσμεύσεις. Για να είμαστε καθαροί και ειλικρινείς. Και τις δεσμεύσεις αυτές της φορολογικής πολιτικής, εμείς τις υλοποιούμε με έναν και κύριο στόχο - σφίγγοντας τα δόντια πολλές φορές, χωρίς να αγνοούμε ότι πολλές φορές είναι άδικες, αλλά με έναν και μόνο στόχο: να μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε τα δημοσιονομικά , να πιάσουμε τους στόχους και να βγούμε καθαρά, χωρίς νέες δεσμεύσεις από αυτό το πρόγραμμα που επί μια οκταετία τρία προγράμματα στη σειρά έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή περιπέτεια. Και από κει και πέρα, έχοντας εξορθολογήσει τα δημόσια οικονομικά, έχοντας βάλει τη χώρα σε μια ρότα αναπτυξιακή, να μπορούμε αυτονόμως να χαράσσουμε πολιτική και να βλέπουμε αδυναμίες, στρεβλώσεις, προβλήματα, πού πρέπει να δώσεις, πού πρέπει να σφίξεις.  Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα, την οποία την ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά και πολλές φορές παίζουμε ένα παιχνίδι υποκριτικό μεταξύ μας. Το μεταφορικό ισοδύναμο, λοιπόν, δεν είναι υποκατάστατο της φορολογικής πολιτικής, την οποία θα ανακτήσει η χώρα μας με την έξοδο από το μνημόνιο. Το μεταφορικό ισοδύναμο, όμως, είναι ένα πάγιο αίτημα, το οποίο εμείς, εγώ προσωπικά, αισθάνομαι περηφάνια που το καταφέρνουμε μέσα σε πλαίσιο μνημονίων.  Το μεταφορικό ισοδύναμο, λοιπόν, θα εφαρμοστεί πιλοτικά από 1η Ιουλίου 2018. Και από 1η Ιανουαρίου 2019 σε όλα τα νησιά πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας.

 

Και τα καύσιμα στο Μ.Ι.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι αναπτυξιακές δυνατότητες που είχαν παραμεληθεί στο παρελθόν, πρέπει τώρα να αξιοποιηθούν δυναμικά, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή, η απασχόληση και τα εισοδήματα συνολικά. […] Θέλω, λοιπόν, να δεσμευτώ στο κλείσιμο του συνεδρίου, ότι μαζί με τον αρμόδιο υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής που εξετάζουμε το σχέδιο νόμου που θα έρθει στη Βουλή, θα δούμε όλες τις προϋποθέσεις ώστε να ενταχθούν και τα καύσιμα, ώστε μεταφορικό ισοδύναμο να μη σημαίνει μόνο φθηνή μεταφορά από τη Λέσβο και τα άλλα νησιά προς το κέντρο, αλλά και φθηνότερη βενζίνη, φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης για τους νησιώτες μας, για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών».

- 05|05|2018 17:36

Στην πυργοειδή κατοικία Παραδέλλη - Πλατσή στην Θερμή έχει εντοιχιστεί χαμηλά στον εξωτερικό τοίχο της πρόσοψης μια επιτύμβια στήλη της ρωμαϊκής περιόδου με ανάγλυφη παράσταση μονομάχου. Εκεί την εντόπισε και την φωτογράφισε ο Ασημάκης Παυλέλλης. Η κατοικία είναι γνωστή στους ντόπιους και ως Πύργος Μεσσηνέζη, ενώ παράλληλα ο ιδιοκτήτης της Θεόδωρος Πλατσής την αποκαλεί «Πύργο Χρυσό».

Η οικία, κατά τα λεγόμενα του νυν ιδιοκτήτη της, οικοδομήθηκε το 1860 και αναπαλαιώθηκε σχετικά πρόσφατα. Η στήλη του μονομάχου Φέροπος χρησιμοποιήθηκε εξ αρχής στην κατασκευή της και δεν μετακινήθηκε έκτοτε. Επομένως, εσφαλμένα ο εκδότης των Inscriptiones graecαe ΧΙΙ 2, 450 το 1899 δίδει ως τόπο εντοιχίσεως την οικία Σπυρίδωνος Αράπη στην Θερμή. Εξίσου εσφαλμένος είναι και ο τόπος ευρέσεως που δίδει για την επιγραφή ο Μάκης Αξιώτης, Περπατώντας τη Λέσβο Β΄, Μυτιλήνη 1992, 725, «στο Πυργί, ένα χωριουδάκι σκαλωμένο στις πλαγιές, που τώρα ανήκει διοικητικά στην κοινότητα Αλυφαντών», μπερδεύοντας δικαιολογημένα τα λατινικά του IG «Kato Pyrgi» = Κάτω Πύργοι (Θερμής) με το χωριό Πυργί.

Η ανάγλυφη στήλη του μονομάχου Φέροπος εντοιχισμένη παραπλεύρως της εισόδου της οικίας (ΙG XII 2, 450). Θερμή

Όπως μπορεί να δει κανείς, η στήλη φέρει ανάγλυφη παράσταση μονομάχου κατά κρόταφον προς τα αριστερά, που φορεί ζώνη και είναι οπλισμένος με περικεφαλαία και κνημίδες. Στο αριστερό του χέρι κρατά μεγάλη ασπίδα και ξίφος στο δεξί. Η εν κινήσει στάση του σώματος αποτυπώνει την πολεμική και αγωνιστική του δράση. Στην Μυτιλήνη έχουν βρεθεί 9 ακόμα ανάγλυφες στήλες μονομάχων (οι 8 εντοιχισμένες και μόνο μία στο Αρχαιολογικό Μουσείο), γεγονός που φανερώνει την επικράτηση των ρωμαϊκών ηθών και του νέου τρόπου ζωής (οργάνωση μονομαχιών κλπ.). Βεβαίως το ίδιο ίσχυε και για άλλες ελληνικές πόλεις της αυτοκρατορίας, όπου έχουν βρεθεί παρόμοιες στήλες. Επειδή όμως και στην Παναγία την Τρουλωτή στην Θερμή βρίσκεται εντοιχισμένη επιγραφή αναθηματική στην Αρτέμιδα μιας «φαμιλίας μονομάχων» (IG XII 2, 447), όπου μαρτυρούνται φαμιλίες, υποδηλώνεται ότι η τοπική κοινωνία είχε επηρεαστεί πολύ και είχε υιοθετήσει τα ήθη που έφεραν μαζί τους οι πλούσιες ιταλικές κοινότητες εμπόρων, τραπεζιτών κλπ., που είχαν εγκατασταθεί εκεί.

Το ελληνοπρεπές όνομα Φέροψ προέρχεται από το λατινικό Ferox (=σκληρός), παρόλο που η πλειοψηφία των ονομάτων που έδιναν στους μονομάχους ήταν ελληνικά, προκειμένου να αντλήσουν αίγλη και κύρος από την ελληνική μυθολογία και παράδοση. Άλλωστε είναι γνωστή η μιμητική διάθεση των Ρωμαίων προς την ελληνική παράδοση σε κάθε τομέα, π.χ. στην ποίηση, στο θέατρο, στην θρησκεία. Το όνομα αυτό απαντά ακόμα μία φορά σε επιγραφή της Σμύρνης του 2ου / 3ου αι. μ.Χ. και μάλιστα ανήκει πάλι σε μονομάχο, που σημαίνει ότι δινόταν σε μονομάχους ως επίθετο, ως δεύτερο όνομα και δήλωνε ότι «αισθάνεται την σκληρότητα της μάχης». Από την επιγραφή αυτή δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ο Φέροψ έχασε την ζωή του σε μονομαχία ή όχι, ούτε αν ήταν δούλος ή φτωχός Ρωμαίος ή Έλληνας που επιβίωνε από τις επικίνδυνες μονομαχίες. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ένας δυνατός αλλά κοινωνικά ανίσχυρος άντρας αναγκάστηκε εκ των συνθηκών να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο των απάνθρωπων ρωμαϊκών θεαμάτων.

Τέλος, ο τύπος του μονομάχου της στήλης ήταν γνωστός ως secutor, που εμφανίστηκε από το 50 μ.Χ. και εξής και είχε ως διακριτικό του γνώρισμα την τεράστια ασπίδα. Εκπαιδευόταν να αντιμετωπίζει τον retiarius, ένα είδος ελαφρώς θωρακισμένου μονομάχου οπλισμένου με τρίαινα και δίχτυ, που θύμιζε ψαρά.

 Η ρωμαϊκή επιγραφή του μονομάχου Φέροπος. 2ος αι.μ.Χ. (IG XII 2, 450)

Κατηγορία Αστυνομία
- 05|05|2018 09:21

Την έντονη δυσαρέσκεια της εκφράζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, για τα επεισόδια στη Μυτιλήνη κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων διαμαρτυρίας λόγω της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις που έλαβαν μέτρα τάξης έγιναν στόχοι επιθέσεων για αρκετές ώρες από τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με την Ένωση, υπήρξαν καταγγελίες αστυνομικών που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή οτι δέχθηκαν εντολές να μείνουν για αρκετή ώρα αδρανείς στις επιθέσεις που εκδηλώνονταν εις βάρος τους με κίνδυνο τραυματισμού τους.

Ακόμη καταγγέλουν ότι τα υπηρεσιακά λεωφορεία υπέστησαν σοβαρές φθορές εξαιτίας της τακτικής αυτής ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσαν καταλήγουν: «Σταματήστε να μας βάζετε να κάνουμε τον "στόχο" για να δείχνουν κοινωνικό πρόσωπο αυτοί οι οποίοι νομοθετούν κάθε μέρα εναντίον του ελληνικού λαού».

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top