FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 04 Μαΐου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Χρονογράφημα
- 04|05|2018 17:00

Αρφανεμένο, καταπιεσμένο κοπελουδάκι όντες ήμουνα, με του πένθους τα μαύρα ρουχαλάκια να με τυλίγουνε, με μόνο προστάτη τη μάνα μου, του Κονταξή του άρχοντα την πέμπτη και τελευταία θυγατέρα, χρόνια πεθαμένος κι αυτός, παρακάλεσα τον υποταχτικό τση μάνας μου στο μετόχι, να με πάει στη ρεματιά με τα τρεχούμενα νερά και τα βατράχια. Κουρασμένος ο Δημητρός ήντονε μα από λύπηση το αποφάσισε.
Άδραξε το χέρι μου, το κράτησε απαλά και πήραμε το στενό γιδοστράτι, όλο πέτρες, αγκάθια και νεροφαγιές γεμάτο, χωρίς να μιλεί ο ένας στον άλλο. Φτάξαμε στο γρανιτένιο βράχο, που ‘τανε μεγάλος και τετράγωνος σαν Άγια Τράπεζα με μια γούβα ίσαμε μικρό κοφίνι στην απάνω μεριά του, γιομάτη παγωμένο νερό που ξεχειλούσε από δυο σχισμάδες κι έγλυφε τα πλευρά του.
― Ο γέρο Δράκος, του καπετάν Νικήτα του αντάρτη ο κύρης, δέκα χρόνια πεθαμένος τώρα, που σήκωνε πέντε τσουβάλια αλεύρι και τα πάγαινε στο μύλο, που έτρωγε κι έπινε ως τα εκατό του και χόρευε, αυτός την είχε σμιλέψει με κοπίδι και σφυρί κάτω απ’ το τρεχούμενο νερό. Να πίνουν άνθρωποι και ζωντανά, να ξεδιψάνε, να τον θυμούνται, έλεγε, να δροσερεύουν και τα δικά του τα κόκαλα. Πεθυμιά του ήτανε να τον θάψουν εδώ δίπλα, στη βαλανιδιά από κάτω. Ο Δεσπότης όμως, άγιος άθρωπος, φοβήθηκε μη βγαίνει τη νύχτα και κυνηγάει τους ζωντανούς, το απαγόρεψε, τον βάλανε στη νεκροπολιτεία του χωριού.
Με το που ξεστόμισε τις τελευταίες ετούτες λέξεις, κεραυνός λες και τον χτύπησε, σταμάτησε απότομα και τον είδα να μουδιάζει σα να ζήταγε προστασία και να μεγαλώνουν τα στρογγυλά του μάτια από θαυμασμό και δέος. Απόμεινε έτσι σαν το κυνηγημένο αγρίμι που βλέπει τον κυνηγό, κοίταξε ολόγυρα, ξανάνοιξε το στόμα του.
― Κι άφηκε διαταγή, του γέρο Δήμου του Κονταξή τη στερνοθυγατέρα που την καμάρωνε για την τόλμη και τη σβελτάδα της, κι ας ήτανε άμεστη κοπελιά, να τη θάψουνε παραδίπλα του. «Να τη νιώθω μωρέ, μπας και αναστηθώ μιαν ημέρα των ημερώ να την κάνω νυφάδα μου», έλεγε, και σφούγγιζε το κατωσάγονο του.
Μιλούσε ο Δημητρός και τον έβλεπα, μια να αψηλώνει, να αντριεύει, και μια να ζαρώνει, να θέλει να κρυφτεί. Τραντάχτηκα τότεσου κι εγώ, είπα δυο λέξεις με τρόμο, που ευτύς το είχα μετανιώσει.
― Ποια είπες;
Είδα το καρύδι στο λαιμό του να χορεύει απάνω κάτω, δεν αποκρίθηκε. Έκαμε να σηκωθεί, αλλαξογνώμησε, με αγκάλιασε.
Δάκρια τότες ένιωσα να πετιούνται απ’ τα μάτια μου, κατάπια, το τόλμησα ανάμεσα σε αναφιλητά.
― Κονταξής ήταν ο παππούς μου…
Ζαρωματιές κι άλλες χαρακώσανε του Δημητρού το κούτελο, είδα να δαγκώνει το κιτρινισμένο μουστάκι του κι άκουσα καθαρά.
― Ναι βρε μικρομέγαλο. Γι’ αυτήν που έχεις στο μυαλουδάκι σου έλεγε, αλλά μετά από ‘κατό χρόνια. Μα, άντε, πάμε τώρα.
Με έπιασε πάλι απ’ το χέρι, με έσυρε, μα είχα κολλήσει στο χώμα, να γενώ ένα μαζί του ήθελα, κι είπα φωναχτά, τσιριχτά:
― Η μανούλα μου, δεν θα πεθάνει ποτέ! Το ξέρω. Η ίδια μου το είπε.
― Έτσι είναι. κι άσε το γέρο Δράκο να λέει ό,τι θέλει. Έ;
Σκούπισα τα μάτια μου, και πια, δε μεταμίλησα.

- 04|05|2018 16:51

Το Σάββατο 28 Απρ. ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε τον Αγιασμό των Θυρανοιξίων του Παρεκκλησίου του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοδώρου του Βυζαντίου, στο υπερώο του Ιερού Ναού Παναγίας Κουμαριωτίσσης στο Νιχώρι της Πόλης. Την επομένη, Κυριακή του Παραλύτου, 29 Απρ. τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου, ο οποίος στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ευλόγησε τα κόλλυβα του Αγίου Θεοδώρου και τα κόλλυβα που παρατέθηκαν στη μνήμη του ποιητή Κ.Π. Καβάφη, ο οποίος πέθανε στις 29 Απρ. το 1933 και είχε ζήσει στο Νιχώρι κατά τα νεανικά του χρόνια. Στην Θ. Λειτουργία έψαλε η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης «Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος», υπό την διεύθυνση του π. Ευστρατίου Γιουσμά, γι’ αυτό και ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο για την άδεια και την βοήθεια που παρείχε στο να ταξιδέψει η Χορωδία στην Πόλη.

 

Η Αγία Φωτεινή Σμύρνης

Μεθαύριο Κυριακή 6 Μαΐου πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίας Φωτεινής στην Σμύρνη και όπως ανακοίνωσε η Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης θα τελεσθεί εκεί θεία λειτουργία - εσπερινός αύριο Σάββατο στις 6μμ και την Κυριακή 6 Μαΐου 2018, στις 9πμ Όρθρος - Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου. Στην λειτουργία θα ψάλλει η χορωδία Ελληνικός Βυζαντινός Χορός «Δομέστικοι», υπό την διεύθυνση του Μουσικολόγου Γρηγορίου Παπαεμμανουήλ, που προσκλήθηκε για την γιορτή. Μετά το πέρας θα τελεσθεί αρτοκλασία και δεξίωση στον περίβολο της εκκλησίας, προσφορά απ’ τους εορταζόμενους Γιώργο Παπαλιάρη, αντιπρόεδρο του ΣΥΡΚΙ απ’ την Πόλη και Γιώργου Θεοδωρίδη προέδρου της Κοινότητας Σμύρνης. Στον καιρό των ελλήνων η Πολιούχος Αγία Φωτεινή εορταζόταν την Ε’ Κυριακή (της Σαμαρείτιδος) μετά το Πάσχα, στον εντυπωσιακό ναό με το πανύψηλο καμπαναριό που κάηκε το 1922. Σήμερα η μνήμη της Αγίας Φωτεινής τιμάται στην μικρή Ολλανδική εκκλησία που έχει μισθωθεί για τις λατρευτικές ανάγκες των ορθοδόξων της Σμύρνης.

 

Η φετινή πρωτομαγιά στην Τουρκία

Με συγκεντρώσεις, πορείες και ποικίλες άλλες εκδηλώσεις γιορτάστηκε και φέτος η Πρωτομαγιά στην Τουρκία και με ζωντανή ακόμη την μνήμη της μαύρης επετείου της αιματοβαμμένης Πρωτομαγιάς του 1977, στην πλατεία Τακσίμ της Πόλης, με τους 42 νεκρούς και τους 300 τραυματίες διαδηλωτές. Έκτοτε, απαγορεύτηκαν οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις στην πλατεία αυτή αλλά κάθε χρόνο οι διαδηλωτές το επιχειρούν παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Φέτος έγιναν 84 συλλήψεις οι περισσότερες απ’ τις οποίες στη περιοχή Μπεσίκτας, καθώς η Αστυνομία με πρωτοφανείς δυνάμεις (26.000 άνδρες, 3 ελικόπτερα, 85 οχήματα - κανόνια νερού και 67 θωρακισμένα) είχε αποκλείσει τόσο την πρόσβαση στη λεωφόρο του Πέραν (Ιστικλάλ), όσο και στην πλατεία Τακσίμ. Βέβαια η αργία - απεργία της πρωτομαγιάς είναι συνυφασμένη με την ευκαιρία της εκδρομής στην ανθισμένη φύση και της ψυχαγωγίας. Φέτος πολλοί Τούρκοι συνδύασαν την πρωτομαγιά με άδεια την Δευτέρα και εξασφάλισαν ένα 4ήμερο για μια σύντομη τελευταία απόδραση απ’ τα αστικά κέντρα, πριν την περίοδο της μηνιαίας νηστείας του Ραμαζανιού που ακολουθεί. Υπολογίζεται ότι φέτος 1,5 εκ. κάτοικοι είχαν την ευκαιρία να περάσουν το 4ήμερο της πρωτομαγιάς εκτός Κωνσταντινούπολης. Ένα μεγάλο μέρος απ’ αυτούς κινήθηκε προς τα θέρετρα του Αδραμυτινού Κόλπου, λίγες εκατοντάδες μάλιστα έφτασαν και στο νησί μας. Στο Αϊβαλί η πληρότητα στα ξενοδοχεία ξεπέρασε το 95%, όλη δε η παραλιακή ζώνη απ’ το Σαρμουσάκ ως το Μοσχονήσι είχε κατακλυσθεί από αυτοκίνητα με κωδικό αριθμό κυκλοφορίας το «34» δηλαδή προερχόμενα από την Πόλη.

  

Αυξάνονται οι εξαγγελίες αλλά και η πόλωση

Η εδώ και μήνες κυοφορούμενη συμμαχία Ισλαμιστών - Εθνικιστών (ΑΚΡ - ΜΗΡ) χάριν της οποίας άλλαξε και ο εκλογικός νόμος, όπως ήταν φυσικό επέφερε σύγκληση των πολιτικών δυνάμεων στον αντίποδα του Ερντογάν. Προχθές τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης (Λαϊκό Κόμμα - CHP, το κόμμα IYI (καλό), το κόμμα Felicity (SP) και το Δημοκρατικό Κόμμα DP) συμφώνησαν να συμμετάσχουν στις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές σε μια συμμαχία προκειμένου να ξεπεράσουν το απαγορευτικό όριο του 10% και να αυξήσουν τον αριθμό των εδρών τους στο τουρκικό κοινοβούλιο. Σήμερα - αύριο επίκειται και η ανακοίνωση του ονόματος του κοινού τους υποψηφίου. Οι αναλυτές κάνουν λόγο ότι με τις εξελίξεις αυτές στριμώχνεται ο Ερντογάν, για τον οποίον οι εκλογές θα ήταν «περίπατος». Έτσι σχεδόν καθημερινά η κυβέρνηση ανακοινώνει και από ένα μέτρο ανακουφιστικό με προφανή στόχο να προσεταιριστεί την λαϊκή ψήφο, «παλιά συνταγή», την οποία έχουμε δει κατ’ επανάληψη κι εμείς εδώ! Ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο, επιπλέον επίδομα αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες, δώρο στους συνταξιούχους 1000 λιρών δύο φορές τον χρόνο στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές, παράταση στα επτά έτη των σπουδών των φοιτητών στα Πανεπιστήμια κ.α. είναι μερικές μόνο απ’ τις πρόσφατες κυβερνητικές προεκλογικές εξάγγελλες!

 

Κουσάντασι: προσδοκίες για ανάκαμψη του τουρισμού

Άνοιξαν οι εποχιακές αγορές τουριστικών ειδών και οι έμποροι ελπίζουν ότι τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα δύο τελευταία χρόνια εξ αιτίας της κρίσης του τουρισμού κρουαζιέρας θα ξεπεραστούν με την αύξηση προσέλκυσης εγχώριου τουρισμού. Όπως δείχνουν οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της περιοχής φέτος παρουσιάζονται υψηλά ποσοστά πληρότητας, που δημιουργούν αισιόδοξες προβλέψεις και για το εμπόριο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πριν 3 χρόνια λειτουργούσαν στο Κουσάντασι 250 χρυσοχοεία, που σήμερα περιορίζονται μόλις στα 28! Στο μεταξύ άρχισε να κινείται δειλά και ο τουρισμός της κρουαζιέρας με τις τακτικές προσεγγίσεις του υπό ελληνική σημαία πλοίου, «Celestyal Olympia» με Αμερικανούς κυρίως τουρίστες. Εκτιμάται ότι το κρουαζιερόπλοιο αυτό θα πραγματοποιήσει φέτος 56 προσεγγίσεις με 78 χιλ επισκέπτες, ενώ για όλο το έτος η συνολική κίνηση στο Κουσάντασι υπολογίζεται σε 140 προσεγγίσεις πλοίων με 120 χιλ επιβάτες.

 

Αστυνόμευση αρχαίας Αφροδισιάδας με αεροπλανάκια drone!

Η αρχαία πόλη και το μουσείο της Αφροδισιάδας στη απομακρυσμένη περιοχή του Καρακάσου Αϊδινίου παρακολουθούνται με τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη τύπου drone, από ομάδες αστυνομικών 24 ώρες την ημέρα. Οι ομάδες παρακολουθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Αφροδισιάδας σε ακτίνα έξι χιλιομέτρων, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα αλλά και την νύχτα με τις ειδικές κάμερες που φέρουν τα αεροπλανάκια αυτά. Η Αφροδισιάδα που συγκαταλέγεται ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην λίστα της UNESCO, λόγω του πλήθους των αρχαιολογικών ευρημάτων και των συνεχιζόμενων ανασκαφικών εργασιών φυλάσσεται ιδιαίτερα από έμπειρους αστυνομικούς και λειτουργεί σύστημα από 59 κάμερες ασφαλείας, 4 απ’ τις οποίες είναι θερμικές. Παρ’ όλα αυτά οι κυνηγοί θησαυρών δεν πτοούνται, συχνά δε, εντοπίζονται εκεί τάφοι που συλήθηκαν πριν η αρχαιολογική σκαπάνη τους ανακαλύψει.

Κατηγορία Πολιτική
- 04|05|2018 16:48

«Η Λήμνος φέρει ένα ξεχωριστό ιστορικό φορτίο. Υπενθύμιση, προς εμάς, τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού, να κάνουμε ό, τι περνά από το χέρι μας για να μετατρέπουμε σε πράξη, τον σεβασμό προς την ιστορία» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Παλλημνιακό Ταμείο το μεσημέρι της Πέμπτης και λίγο πριν έρθει στη Λέσβο για να κλείσει τις εργασίες του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου.

«Ο σεβασμός προς την ιστορία και την παράδοση, τροφοδοτεί και την ευθύνη που νιώθουμε, απέναντι σε κάθε πολίτη και την ίδια την πατρίδα», σημείωσε ακόμη για να αναφερθεί στη συνέχεια στην ασφάλεια και να τονίσει ότι «η διαφύλαξη των συνόρων και της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι το πρώτο καθήκον της κυβέρνησης, απέναντι στη Λήμνο και όλες τις ακριτικές περιοχές της χώρας, και το δεύτερο είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων που ζουν σε αυτές».

Η ομιλία του να σημειωθεί ότι έγινε στο Αγρόκτημα του Παλλημνιακού Ταμείου, στο Λιβαδοχώρι με τον πρωθυπουργό να στέλνει μήνυμα ότι η Ελλάδα «συνεχίζει να αποτελεί μια δύναμη σταθερότητας, αλλά και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, διαθέτοντας ταυτόχρονα την ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και τα άξια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να διαφυλάττει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα. Περάσαμε οκτώ δύσκολα χρόνια. Η Ελλάδα κατάφερε να σταθεί όρθια και το τελευταίο διάστημα πετύχαμε μία εξαιρετική δημοσιονομική εξισορρόπηση. Κανείς πλέον δεν μπορεί να μας επιβάλλει τι θα κάνουμε. Σε λίγους μήνες η Ελλάδα βγαίνει αυτοδύναμη και καθαρά από μία δύσκολη περιπέτεια».

Συνάντηση με τον δήμαρχο και φορείς στη Λήμνο


Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο δημαρχείο στη Μύρινα, με τον δήμαρχο, Δημήτρη Μαρινάκη και φορείς της πόλης και έτυχε θερμής υποδοχής κατά την άφιξη του με κατοίκους του νησιού να τον καλωσορίζουν εγκάρδια και να ανταλλάσσουν σύντομες φιλικές κουβέντες μαζί του. Ο δήμαρχος υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό δωρίζοντας του το έμβλημα του δήμου του νησιού, που απεικονίζει τη βασίλισσα Υψιπύλη, καθώς και έναν αμφορέα φτιαγμένο από κοχύλια, με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει ότι θα τον τοποθετήσει στο Μέγαρο Μαξίμου για να κοσμεί τον χώρο.

Ωστόσο είχε την ευκαιρία να μιλήσει και με φορείς του νησιού αλλά και με μεμονωμένους πολίτες σε χαλαρό και πιο άμεσο κλίμα, κάνοντας μία βόλτα περίπου 40 λεπτών με τα πόδια στο λιμάνι και την κεντρική αγορά της Μύρινας της Λήμνου.

 

 «Μην κωλώσεις» και… «περάσαμε τη φουρτούνα»!

Ο πρωθυπουργός άκουσε τις αγωνίες και τα προβλήματά τους, που αφορούν κυρίως στη χειμερινή περίοδο, διαβεβαιώνοντάς τους ότι «γι΄ αυτό είμαστε εδώ» και αντάλλαξε μαζί τους εγκάρδιες κουβέντες, χωρίς να λείπουν και οι χιουμοριστικές ατάκες. «Τώρα την περάσαμε τη φουρτούνα», είπε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας με ψαράδες που έθεσαν το πρόβλημα του πετρελαίου, με έναν εξ αυτών να του... επισημαίνει ότι και τα πρίμα είναι δύσκολο να τα κουμαντάρεις. «Μην κωλώσεις» του είπε κάτοικος έξω απ' το δημαρχείο. Στο κεντρικό καφενείο του λιμανιού, «τη "Βουλή" της Λήμνου», όπως το χαρακτήρισε, ο πρωθυπουργός χαιρετήθηκε με τους γηραιότερους Λημνιούς που απολάμβαναν τον πρωινό καφέ τους. «Τι κάνετε;», τους είπε. «Μεγαλώνουμε», απάντησαν, με τον κ. Τσίπρα να ανταπαντά: «Εδώ μεγαλώνουμε εμείς...».

Περιδιαβαίνοντας τέλος το κεντρικό πλακόστρωτο σοκάκι όπου φιλοξενούνται στη σειρά δεκάδες καταστήματα -η κεντρική αγορά του νησιού-, ο πρωθυπουργός μίλησε με τους καταστηματάρχες. «Να προσέχετε και τους νησιώτες», του είπε στη συνομιλία τους μια υπάλληλος καφετέριας που βρέθηκε στο νησί από τη Βόρεια Ελλάδα. Σε άλλο κατάστημα του έθεσαν το ζήτημα της εξίσωσης του ΦΠΑ στα νησιά, με έναν πιο... διπλωματικό τρόπο: «Σας καλωσορίζουμε στην αγορά, είμαστε Κολωνάκι και Μύκονος», εννοώντας ότι ο ΦΠΑ θα έπρεπε να είναι χαμηλότερος. «Φάγαμε τον γάιδαρο, μας έμεινε η ουρά», είπε ο πρωθυπουργός σε μια καταστηματάρχη, με εκείνη να τον ρωτά: «Βγαίνουμε; (σ.σ. από το πρόγραμμα) και τον Αλέξη Τσίπρα να της απαντά: «Αφού στο λέω εγώ». Άλλος κάτοικος του είπε «είσαι ο πιο χαμογελαστός πρωθυπουργός», με τον ίδιο να σχολιάζει χιουμοριστικά: «ε, κάτι είναι κι αυτό...»

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν πέραν κάποιων Υπουργών και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γιώργος Πάλλης. Στη συνάντηση συμμετείχε και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου. Ενώ  επισκέφθηκε και την 130η Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο πρωθυπουργός εκεί σημείωσε ότι δεν υπερασπίζονται μονάχα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά και τις αξίες μας, που γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο και διαδόθηκαν από άκρη σε άκρη σε όλη την οικουμένη. «Τα σύνορα που υπερασπίζεστε είναι και σύνορα της ΕΕ. Οι γείτονες μας κατά καιρούς απρόβλεπτοι, πολλές φορές αρέσκονται σε προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο. Εμείς όμως είμαστε πάντοτε εκεί να υπενθυμίζουμε ότι αυτές οι ενέργειες είναι αδιέξοδες, γιατί οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα και ιδιαίτερα η Πολεμική Αεροπορία μας το έχει αποδείξει όσες φορές κλήθηκε να το αποδείξει».  Πρόσθεσε ακόμη ότι σε 2,5 χρόνια θα αρχίσουν να έρχονται τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη και με την ολοκλήρωση του εκσυγχρονιστικού προγράμματος «θα έχουμε μια Π.Α. που θα είναι από τις ικανότερες, για να μην πω η ικανότερη στην Ανατολική Μεσόγειο». Τόνισε δε ότι σε κάθε περίπτωση το πιο ισχυρό σύστημα είναι η ψυχή των Ελλήνων πιλότων.

Σπυράκη: Ο κύκλος των «αναπτυξιακών συνεδρίων» κλείνει όπως του άξιζε


Στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για το ταξίδι του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο αναφέρεται με δήλωση της η εκπρόσωπος τύπου και ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, τονίζοντας ότι: «ο κύκλος των αποκαλούμενων αναπτυξιακών συνεδρίων για τη δήθεν παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας κλείνει όπως ακριβώς του άξιζε». Όπως επισημαίνει η κ. Σπυράκη: «ο κ. Τσίπρας, στο ταξίδι του στη Λέσβο, και συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη, θα συνοδεύεται από 17 διμοιρίες Μ.Α.Τ. που θα τον προστατεύσουν από τον ενθουσιασμό των κατοίκων για τα επιτεύγματά του στην ανάπτυξη και το προσφυγικό».

 

 

Κίνημα Αλλαγής: Φιέστα πρόκληση σε αστυνομικό κλοιό στη Λέσβο


«Είναι πρόκληση να διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Λέσβο. Σε ένα νησί που σηκώνει μεγάλο βάρος και ταυτόχρονα πληρώνει την ανικανότητα στη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού και τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης» αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής. Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας επιστράτευσε 17 διμοιρίες των ΜΑΤ και μια στρατιά αστυνομικών για να φτιάξουν γύρω του κλοιό ασφαλείας στη διάρκεια της επίσκεψης. «Μπορεί να κρατήσουν μακριά του τους αγανακτισμένους κατοίκους, να κρύψουν για λίγο τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης, όλοι ξέρουν όμως ότι μετά τις φιέστες τα προβλήματα θα είναι εκεί. Ο κ Τσίπρας όφειλε να έχει ζητήσει και εξασφαλίσει οικονομική στήριξη από την ΕΕ για τα νησιά μας και τους νησιώτες που δοκιμάζονται όπως έχουμε ζητήσει πολλές φορές με παρεμβάσεις μας» υπογραμμίζει το Κίνημα Αλλαγής, καταλήγοντας: «δεν το έπραξε και πληρώνει τα επίχειρα της πολιτικής του. Πρώτα από όλους όμως την πληρώνουν οι κάτοικοι των νησιών».

Κατηγορία Πολιτική
- 04|05|2018 16:47

Το μπαλάκι στην Ελληνική κυβέρνηση πέταξε η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κ. Κρέτσου για το περίφημο μεταφορικό ισοδύναμο για τα νησιά του Αιγαίου μετά από Ερώτηση - Παρέμβαση του Προέδρου του Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά στην προχθεσινή Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και παραμονές της δεύτερης ημέρας του διήμερου Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Βορείου Αιγαίου και πριν την ειδική συνεδρία για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, έρχεται μία απάντηση της Κορίνας Κρέτσου στην Ευρωβουλή στον Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, σχετικά με την πιθανότητα ενίσχυσης του μέτρου (όπως τουλάχιστον διατείνεται η κυβέρνηση πως μπορεί να γίνει), που βάζει «βόμβα» στις κυβερνητικές εξαγγελίες. Καθώς ουσιαστικά η Ευρωπαία Επίτροπος «ξέκοψε» κάθε πιθανότητα να ενισχύσει με πόρους το εν λόγω μέτρο, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας μάλιστα, Νεκτάριο Σαντορινιό να… επιβεβαιώνει ουσιαστικά την εξέλιξη αυτή χθες, όταν από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου για το Μ.Ι. δήλωσε τελικά ότι «θα το πληρώσουμε από το Εθνικούς Πόρους».

Η παρέμβαση Μαριά

Απευθυνόμενος στην παρευρισκομένη Επίτροπο Κορίνα Κρέτσου ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι «οι βιώσιμες μεταφορές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τα νησιά. Ιδίως για τα νησιά στην Ελλάδα τα οποία λόγω της απόστασής τους από την Ηπειρωτική χώρα έχουν ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Αυτό κυρία Κρέτσου ισχύει ιδίως για τα νησιά του Αιγαίου τα οποία πλήττονται από τις τεράστιες μεταναστευτικές ροές. Σας ρωτώ κυρία Κρέτσου εάν εσείς συμφωνείτε να γίνει χρήση κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση του μεταφορικού ισοδύναμου για τα νησιά του Αιγαίου. Και σας ρωτώ αν η Ελληνική κυβέρνηση σας έχει θέσει το θέμα αυτό. Αν έχει ζητήσει τη συνεργασία σας, προκειμένου να θεσμοθετηθεί το μεταφορικό ισοδύναμο για τα νησιά του Αιγαίου. Ευχαριστώ». Η Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου απάντησε: «Όσον αφορά τα Ελληνικά νησιά, κύριε Μαριά γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχω μεταβεί στα νησιά αυτά, τα έχω επισκεφθεί. Είναι ένα θέμα που το έχουμε συζητήσει επανειλημμένως με την κυβέρνηση, με τις κυβερνήσεις θα έλεγα και πολλές φορές υπογράμμισα τις απαιτήσεις τις δικές σας και είπα ότι είναι και ευθύνη της Ελληνικής κυβέρνησης».

Κατηγορία Δήμος
- 04|05|2018 16:45

Ο Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου στα πλαίσια του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου του Β. Αιγαίου, κατέθεσε υπόμνημα σχετικά με τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στο Δήμο Λέσβου.

«Στο Δήμο Λέσβου, οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις Δημοτικές υπηρεσίες, η παλαίωση-υποβάθμιση και απαξίωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, η περαιτέρω μείωση των πόρων, οι αναρίθμητες αρμοδιότητες και το τέρας της γραφειοκρατίας, έχουν οδηγήσει τις Δημοτικές υπηρεσίες και τους εργαζόμενους σε αποδυνάμωση, εξουθένωση και εξαθλίωση με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η εξυπηρέτηση του Πολίτη στο νησί μας. Είχαμε και έχουμε όραμα  την οργανωτική δομή των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Δήμου Λέσβου», σημειώνουν οι εργαζόμενοι ΟΤΑ Λέσβου μέσω του συλλόγου τους στο υπόμνημά τους ζητώντας -για την εύρυθμη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Δήμου Λέσβου -  μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

Τα αιτήματα

-Σημαντική αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης του Δήμου Λέσβου  για να μπορέσει να αντεπεξέλθει ουσιαστικά στο δύσκολο ρόλο του και ειδικότερα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα.

-Απελευθέρωση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

-Επαναξιολόγηση και επανασχεδιασμός του Δήμου  «τεράτος» που δημιουργήθηκε κατά την αρχική εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης».

-Αποτροπή με κάθε τρόπο της προσπάθειας εκχώρησης της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων (Σ.Δ.Ι.Τ., Φο.Δ.Σ.Α. ως Α.Ε.) σε ιδιώτες και επιστροφή της αρμοδιότητας της Ανακύκλωσης στους Ο.Τ.Α

-Αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού ου Δήμου Λέσβου που μέσω της απαξίωσής του, αποτελεί σημαντικό παράγοντα επικινδυνότητας για εργαζόμενους και δημότες.

-Τήρηση της δέσμευσης για την μονιμοποίηση των εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) Δήμου Λέσβου.

-Μη εφαρμογή της υποχρεωτικής ένταξης των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία.

Κατηγορία Πολιτική
- 04|05|2018 16:43

«Αστείο» και «ανάξιο διαψεύσεως» χαρακτήρισε ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου, τον ισχυρισμό ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται πίσω από τις αντιδράσεις των φορέων στη Μυτιλήνη. Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ, «όποτε είναι σε αδυναμία, ρίχνει τις ευθύνες σε άλλους».

Ο κ. Αθανασίου κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι υιοθέτησε την λογική των ανοιχτών συνόρων, ενώ πρόσθεσε ότι επί ΝΔ, δεν υπήρχαν τέτοιες ροές.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, το όλο θέμα θα μπορούσε να λυθεί, εάν απέτρεπαν την είσοδο των πλοιαρίων στα χωρικά μας ύδατα, κάτι, που όπως υπογράμμισε, είναι εφικτό, γιατί τις βάρκες τις εντοπίζουν οι θερμικές κάμερες πριν μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ο κ. Αθανασίου ζήτησε επίσπευση και απλούστευση των διαδικασιών ασύλου και είπε ότι το νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή έχει κάποιες διατάξεις τις οποίες θα τις ψηφίσει η ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε αναξιόπιστο εταίρο τον Ερντογάν και επέρριψε ευθύνες και στην ΕΕ γιατί δίνει χρήματα στην Τουρκία αλλά δεν έχει βάλει αυστηρούς όρους.

Κατηγορία Πολιτική
- 04|05|2018 16:42

«Η Ελλάδα καθίσταται κόμβος ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και εμπορίου και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου μπορούν να κάνουν τη διαφορά ως πυλώνας ανάπτυξης συνολικά για την Ελλάδα» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μιλώντας στη δεύτερη ημέρα του περιφερειακού συνεδρίου Βορείου Αιγαίου.

Ο κ. Παππάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις νέες τεχνολογίες στις νησιωτικές περιοχές, «όπου υφίστανται γνωστές αντικειμενικές δυσκολίες, ώστε να βελτιωθεί η ζωή των νησιωτών μας». Ενώ έκανε γνωστό το έργο Rural Broadband, για το οποίο η Ελλάδα βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το οποίο και αναπτύχθηκαν δίκτυα Ίντερνετ σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Το έργο, όπως ο κ. Παππάς σημείωσε, είναι εμπορικά διαθέσιμο στη Λέσβο και τη Χίο».

Σύμφωνα με τον κ. Παππά «η μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα δεν επιτρέπει σε 500.000 κάτοικους σε όλη τη χώρα, να δουν τηλεόραση. Πρόκειται για μια εγκληματική αμέλεια της προηγούμενης κυβέρνησης» σημείωσε ο υπουργός τονίζοντας πως «μέσα από δράση που ξεκινήσαμε ένα χρόνο πριν, πολλά νοικοκυριά του Βορείου Αιγαίου έχουν και πάλι πρόσβαση στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία. Τις επόμενες μέρες καταθέτουμε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τηλεοπτική κάλυψη όλων των “ λευκών περιοχών” της χώρας».

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες που θεσπίζονται για την ψηφιακή εργασία, την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, την ψηφιακή υπογραφή ακόμα και μέσα από το κινητό τηλέφωνο. Πρόκειται, όπως είπε, για έργο που επεκτείνεται σε όλο το Δημόσιο, τους δήμους και τις περιφέρειες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στη δημιουργία ενός «Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τη Ναυτιλία», που θα διευκολύνει την καθημερινότητα όσων ασχολούνται με τον κλάδο.

Τέλος ο κ. Παππάς έκανε αναφορά σε ένα νέο πλαίσιο κινήτρων «για την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών στη χώρα. Για το σκοπό αυτό έχουμε δεσμεύσει 75 εκατ. ευρώ, ενώ τις επόμενες μέρες θα προωθηθούν ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων. Η χώρα μας, καθώς βγαίνει από την κρίση, έχει ανάγκη να βελτιώσει την εικόνα της στο εξωτερικό και η ανάπτυξη του κλάδου των οπτικοακουστικών παραγωγών θα μας δώσει αυτή τη δυνατότητα» κατέληξε.

Κατηγορία Δήμος
- 04|05|2018 16:40

Από την αποχή στη συμμετοχή και τούμπαλιν! Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, αφού συμμετείχε μαζί με τα στελέχη της δημοτικής αρχής στις συνεδρίες της πρώτης ημέρας του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Βορείου Αιγαίου, χθες το μεσημέρι, από το γραφείο του, δόθηκε η οδηγία στους αντιδημάρχους και τα κεντρικά στελέχη της παράταξης, να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του Συντονιστικού Φορέων στην πλατεία Σαπφούς. Ο δήμαρχος, έκρινε λοιπόν το πρωί της Πέμπτης, ότι θα ήταν προτιμότερο ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού να καταθέσει υπόμνημα με τις θέσεις της Λέσβου, που συνοψίζονται (κυρίως) στην παράταση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και στην άμεση αποσυμφόρηση και να ενισχύσει τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που γίνονταν χθες στην πόλη.
Το τι μεσολάβησε για να αλλάξει αυτή η στάση, κανείς δεν μπορεί να το εκτιμήσει. Ωστόσο σε γενικές γραμμές, ο δήμαρχος έδειξε διάθεση να κινηθεί… ευέλικτα μέσα στο τεταμένο κλίμα και αφού συμμετείχε και παρενέβη στις συνεδρίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, στήριξε χθες τις κινητοποιήσεις με την παρουσία του. Και κατ΄ επέκταση και την πρότερη απόφασή του να κλείσουν οι υπηρεσίες του δήμου Λέσβου από την Πέμπτη το μεσημέρι.

Κατηγορία Πολιτική
- 04|05|2018 16:39

Ο Γραμματέας Π.Ε. της Ν.Δ. Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης με αφορμή το 14ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, δήλωσε ότι χθες και λόγω της μεγάλης αστυνμικής δύναμης στην πόλη της Μυτιλήνης «οι κάτοικοι της Λέσβου είδαν το πραγματικό πρόσωπο Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.Ο Πρωθυπουργός κος Τσίπρας μέσα σε κλειστές αίθουσες, προστατευμένος από εκατοντάδες αστυνομικούς και με τους φορείς και τους πολίτες απέξω, παρουσιάζει φλυαρώντας ακατάσχετα τα επιτεύγματα μιας ανάπτυξης που δεν ήρθε ποτέ στα νησιά του Αιγαίου και δεν πρόκειται να έρθει, όσες εξαγγελίες και ευχολόγια κι αν μοιράσει. Με εξαγγελίες όμως και με ευχολόγια ανάπτυξη δεν έρχεται».

Κατηγορία Πολιτισμός
- 04|05|2018 16:33

Catherine Dumonteil - Kremer
Μια νέα γονική εξουσία χωρίς τιμωρία και ξύλο. Για μια θετική γονεϊκότητα
Εκδόσεις Gema
Αθήνα 2018, σελ. 254

«Η τιμωρία και η απειλή, πάνω στις οποίες θεμελιωνόταν άλλοτε η γονική εξουσία, αποδοκιμάζονται σήμερα από όλους τους μεγάλους διανοητές της εκπαίδευσης. Άραγε αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποχωρήσουμε και να παραιτηθούμε από τον γονεϊκό μας ρόλο; Το αντίθετο μάλιστα!

Ας επωφεληθούμε από το θαυμαστό κύμα αγάπης που συνοδεύει τον ερχομό ενός παιδιού για να αναθεωρήσουμε τη θέση μας και τη ρητορική μας.

Τα εργαλεία που χρειαζόμαστε είναι όλα διαθέσιμα. Στο χέρι μας είναι να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε».

Τα παραπάνω ανήκουν στην Catherine Dumonteil - Kremer και είναι από τον πρόλογο του νέου της βιβλίου, καρπό της πείρας μιας ολόκληρης ζωής. Η συγγραφέας είναι μητέρα τριών παιδιών. Δίνει διαλέξεις, παραδίδει μαθήματα, ανήκει στις πρέσβειρες του Καλοπροαίρετου Συντροφέματος των Παιδιών. Έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα κατάρτισης σχετικά με τη θετική γονεϊκότητα, που απευθύνεται σε γονείς και επαγγελματίες.

Το βιβλίο χωρίζεται στα παρακάτω κεφάλαια: Πρόλογος στον καθορισμό των ορίων, Κατανοήστε τις ανάγκες του παιδιού σας, Το στοίχημα για τους γονείς, Πέντε στάδια για μια γονεϊκότητα με σεβασμό, Τρόποι - κλειδιά για κατανόηση και κοινή δράση, Η δουλειά μιας ζωής.

Στόχος του βιβλίου είναι να βοηθήσει τους αναγνώστες να επανακαθορίσουν τα όρια, να πετύχουν μια σχέση σεβασμού με το παιδί τους, να καθιερώσουν ένα πρακτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση καταστάσεων αντίθεσης.

 

Nικόλα Μόργκαν

Φταίει ο εγκέφαλος μου. Ο εκπληκτικός εγκέφαλος των εφήβων αποκαλύπτεται (Μετάφραση: Δημήτρης Σωκιαλίδης, Ελένη Σβορώνου) Εκδόσεις Πατάκη

Αθήνα 2018, σελ. 213

https://www.emprosnet.gr/images/empros2017/politismos/vivlia/nikola_morgan.jpeg

 

Η επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει αυτό που πάντα οι γονείς υποπτεύονταν: ο εφηβικός εγκέφαλος είναι ιδιαίτερος! Ανακαλύψτε το γιατί στο ρηξικέλευθο, καθησυχαστικό και εξαιρετικά ευχάριστο βιβλίο της Νίκολα Μόργκαν «Φταίει ο εγκέφαλός μου: ο εκπληκτικός εγκέφαλος των εφήβων αποκαλύπτεται», που μετέφρασε στα ελληνικά η Μυτιληνιά Ελένη Σβορώνου, στο οποίο μεταξύ άλλων θα βρείτε αποκαλυπτικά τεστ και κουίζ, καθώς και νέα στοιχεία για τους κατοπτρικούς νευρώνες, τα ακατάστατα δωμάτια και… πολλά ακόμη! Από την ανάληψη κινδύνων μέχρι τον ύπνο ως αργά το πρωί, από τις διαφορές των φύλων μέχρι την κατάθλιψη, από τα ανεξέλεγκτα συναισθήματα μέχρι τις συνέπειες των ναρκωτικών και του αλκοόλ, θα μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη βιολογία και την ψυχολογία πίσω από τη συμπεριφορά.      

Κατηγορία Πολιτισμός
- 04|05|2018 16:31

Από την πόλη Demmin της Γερμανίας επέστρεψε η αποστολή 65 μαθητών του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, που συνοδευόμενοι από 8 καθηγητές τους, επισκέφθηκαν το Μουσικό Σχολείο «Goethe» στα πλαίσια προγράμματος ανταλλαγής νέων μεταξύ των Περιφερειών Βορείου Αιγαίου και Μεκλεμβούργου - Δυτικής Πομερανίας, υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Στην αποστολή συμμετείχε επίσης, ύστερα από πρόσκληση της Γερμανικής περιφέρειας, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου, κ. Αριστείδης Καλάργαλης.

Κατά την επταήμερη επίσκεψη τους στη Γερμανία, οι μυτιληνιοί μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συνεργαστούν με μαθητές του Γερμανικού σχολείου, συνεργασία που κορυφώθηκε με μία κοινή συναυλία στον καθεδρικό ναό της πόλης μπροστά σε ένα κοινό 400 ατόμων. Στη συναυλία, η οποία είχε τίτλο «Χτίζοντας γέφυρες», συμμετείχαν τα μέλη της Κλασικής Ορχήστρας, του Συνόλου Μπουζουκιών και της Ευρωπαϊκής Χορωδίας του Μουσικού Σχολείου που μαζί με τα μέλη της Χορωδίας του Γερμανικού Σχολείου δημιούργησαν ένα σύνολο 150 ατόμων. Το σύνολο αυτό παρουσίασε έργα των Μ. Χατζιδάκι, Σ. Ξαρχάκου και Μ. Θεοδωράκη, που όπως φάνηκε και από το θερμό χειροκρότημα ενθουσίασαν το γερμανικό κοινό.

Η κορυφαία στιγμή της επίσκεψης, η κοινή συναυλία στον Ναό του Βαρθολομαίου στην πόλη Demmin, πραγματοποιήθηκε με σύνθημα «Η μουσική ενώνει» φέρνοντας ένα ακόμα βήμα πιο κοντά την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την επαρχία Mecklenburgische Seenplatte, που ξεκίνησαν τη συνεργασία τους το 2016.

Η υπεύθυνη του έργου από γερμανικής πλευράς, Franka Rehse, σημείωσε ότι «οι Έλληνες και οι Γερμανοί μαθητές γνωρίστηκαν στη συναυλία και συνδέθηκαν αμέσως μέσω της μουσικής». Κατά το τελευταίο βράδυ της επίσκεψης της ελληνικής αποστολής, οι Γερμανοί μαθητές οργάνωσαν πάρτι με λουκάνικα και συρτάκι στο ξενοδοχείο των νέων τους φίλων, ενώ κατά την ώρα του αποχαιρετισμού δεν έλειψαν τα δάκρυα.

Εκτός από την Ελληνογερμανική Συνέλευση και την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κ. Χριστιάνα Καλογήρου, τη διοργάνωση υποστήριξαν η εταιρία κοινωνικών υπηρεσιών «Trägerwerk Soziale Dienste in MV GmbH», με την άοκνη συμβολή της κυρίας Susanne Wilken, επικεφαλή του περιφερειακού τμήματος.

Οι μαθητές από τη Μυτιλήνη περιμένουν τώρα τους φίλους τους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο κι έχουν αρχίσει ήδη να σχεδιάζουν το καλωσόρισμα, αλλά και νέες ιδέες για τη συνέχιση του προγράμματος αυτού εκτός από τη μουσική, σε θέματα περιβάλλοντος ή θετικών επιστημών.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top