FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 03 Μαΐου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Γενικές Πολιτική
- 03|05|2018 20:13

Το κάλεσμα για μία δυναμική αντίδραση στην επικείμενη κατάργηση του ΦΠΑ απεδείχθη επιτυχημένο, αφού εκατοντάδες κόσμου, συνέρευσε από όλο το νησί στην πλατεία Σαπφούς με στόχο να στείλει το δικό του μήνυμα στην κυβέρνηση, πως η Λέσβος πλέον δεν αντέχει. Η κινητοποίηση αυτή, εκτιμάται ως μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων δέκα ετών και έχει πια αξία να φανεί το αν μπορεί να πετύχει και τον στόχο της…

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 03|05|2018 18:42

Παρακολουθήστε σε live streaming την αποψινή ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Βορείου Αιγαίο: «Στο Πλευρό των Νησιών – Στο Ύψος των Ανθρώπων».

Δείτε την ομιλία του Πρωθυπουργού ΕΔΩ

Κατηγορία Αγρότες
- 03|05|2018 17:20

«O αγροτικός χώρος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και πρόοδο του κοινωνικού ιστού, τόνισε στην έναρξη της ομιλίας του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τέσσερα ισχυρά σημεία της Περιφέρειας (ανάμεσα στα: φυσικό περιβάλλον, τουριστική ανάπτυξη και πολιτιστική κληρονομιά)».

Κυριότερα χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε ό,τι αφορά την οικονομική της φυσιογνωμία, αποτελούν ο νησιώτικος χαρακτήρας και η γεωγραφική της θέση, στοιχεία που δεν βοηθούν μια αναπτυξιακή πορεία λόγω της ανεπαρκούς προσπελασιμότητας προς τα αναπτυγμένα αστικά κέντρα της Ελλάδας, αλλά και της περιορισμένης συνεργασίας & συνέργειας με/προς τα παράλια της Μ. Ασίας λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Επιπρόσθετα πρέπει να αναφερθεί το έντονο μεταναστευτικό ρεύμα που δέχονται τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον αγροδιατροφικό τομέα.

Όμως η Περιφέρειά σας έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, αρκεί να αντιμετωπίσουμε μαζί δύο προβλήματα, το ένα της στενότητας των φυσικών πόρων (εύφορης γης και υδάτινου δυναμικού) και το δεύτερο του κόστους μεταφοράς γεωργοκτηνοτροφικών εφοδίων και προϊόντων (νησιωτικός χαρακτήρας).

Στην Περιφέρεια κυριαρχούν οι αροτραίες καλλιέργειες, οι δενδρώδεις καλλιέργειες (κυρίως ελιές με τη Λέσβο να έχει το 96% της παραγωγής της περιφέρειας το 77% των εκτάσεών της), η αμπελοκαλλιέργεια, με σημαντικά ΠΟΠ κρασιά, όπως της Σάμου και της Λήμνου), ενώ σημαντική είναι και η καλλιέργεια κηπευτικών. Ενώ ο τομέας της κτηνοτροφίας αποτελεί μια βασική συνιστώσα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Περιφέρειας, με εντονότερη ανάπτυξη στην Λέσβο.

Ειδικές προβλέψεις

Για τη νησιωτικότητα υπάρχουν επιπλέον και ειδικές προβλέψεις

1) στην ένταξη των νέων αγροτών με το βασικό ποσό ενίσχυσης των 17.000 € να αυξάνεται έως και 22.000 ευρώ. Υποβλήθηκαν 554 αιτήσεις, προέκυψαν 548 δικαιούχοι, εντάχθηκαν όλοι.

2) Πρόσθετα μέτρα/κίνητρα για τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις των μικρών νησιωτικών περιοχών, ύψους 70 εκατ. €. Εφαρμόζονται για πρώτη φορά και ενισχύουν μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις στα μικρά νησιά Αιγαίου. Θα αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο ενίσχυσής τους με δεδομένο ότι δεν απαιτείται και ιδιωτική συμμετοχή από τους δικαιούχους.

3) πρόσθετα Μέτρα/κίνητρα για ενίσχυση στα Σχέδια Βελτίωσης. Έχουν προβλεφθεί 17 εκατ. με το ποσοστό ενίσχυσης να  ανέρχεται στο 75% που μπορεί να φτάσει στο 85%, στις περιπτώσεις των νέων γεωργών και στις συλλογικές επενδύσεις.

4) Κατά Προτεραιότητα Δράσεις πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων και υιοθέτησης συστημάτων ποιότητας, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων τοπικών προϊόντων.

5) Πρόσθετα μέτρα στη μεταποίηση και Εμπορία των Γεωργικών Προϊόντων με την ενίσχυση να προσαυξάνεται κατά 20% στην περιπτώσεις δικαιούχων που συνδέονται με συγχωνεύσεις οργανώσεων παραγωγών .

Ειδικό πρόγραμμα ενισχύσεων ύψους 24 εκατ. ευρώ, το αποκαλούμενο πρόγραμμα μικρών νησιών Αιγαίου, εφαρμόζεται κάθε χρόνο, και για να τονώσει τον αγροδιατροφικό τομέα της Περιφέρειας σε δύο βασικούς άξονες: α) σε αυτόν της ενίσχυσης της μεταφοράς πρώτων υλών από την ηπειρωτική Ελλάδα στα μικρά νησιά (π.χ. ζωοτροφές, άλευρα) και β) σε αυτόν της ενίσχυσης της τοπικής γεωργικής παραγωγής και των παραδοσιακών εξαγωγών από τα μικρά νησιά (π.χ. φυτική παραγωγή, μελισσοκομία, ενίσχυση γάλακτος).

Το πρόγραμμα αυτό στα πλαίσια της διαδικασίας ενδιάμεσης αναθεώρησης, που θα αποφασιστεί το Φθινόπωρο θα αυξηθεί στα 40 εκατ. ευρώ.

Κλείνω αυτές τις αναφορές με τη δράση της συνέχισης των προγραμμάτων Γενετικής Βελτίωσης της κτηνοτροφίας της Περιφέρειας, στην οποία έχουν ενταχθεί 6 συνολικά φορείς με ποσό ενίσχυσης 1,7 εκατ. Ευρώ.

Η ευλογιά μας τυραννά

Επιτρέψτε μου τώρα να τοποθετηθώ σε  ένα  θέμα που μας τυραννά από το Δεκέμβριο του 2016 και είναι η ευλογιά.

Συνολικά, έχουν θανατωθεί στο νησί της Λέσβου, 6.771 πρόβατα και αίγες. Τελευταίες θανατώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 26 και 29 Ιανουαρίου 2018, σε δύο εκτροφές.

Έχει απαγορευτεί από 07/09/2017 και εξακολουθεί να ισχύει, η έξοδος από το νησί της Λέσβου μικρών μηρυκαστικών προς την υπόλοιπη νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα, ακόμα και για άμεση σφαγή (περιορισμός ο οποίος ήδη είναι σε ισχύ λόγω του οροτύπου του ιού Καταρροϊκού Πυρετού 16).

Επιπλέον, από 10/10/2017 και για 55 ημέρες, πέραν της απαγόρευσης των μετακινήσεων μικρών μηρυκαστικών στο νησί, στο πλαίσιο του εμπορίου, ίσχυσε και η απαγόρευση των μετακινήσεών τους και προς τα σφαγεία, για άμεση σφαγή. Το εν λόγω μέτρο είχε επιβληθεί επιπρόσθετα των επιβαλλομένων από το Σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης, λόγω της εξάπλωσης της νόσου στο νησί.

Η ανασύσταση των εκτροφών πριν την πάροδο των 6 μηνών ενέχει κίνδυνο για τα νέο-εισαγόμενα ζώα, με δεδομένη την εκτεταμένη επιζωοτία στο νησί της Λέσβου δεδομένου ότι, σύμφωνα με την βιβλιογραφία, ο ιός μπορεί να επιβιώσει στο εξωτερικό περιβάλλον μέχρι 6 μήνες.

Επιτρέπονται οι αγοραπωλησίες των αιγοπροβάτων στο Νομό Λέσβου 105 ημέρες μετά την τελευταία θανάτωση σε μολυσμένη εκτροφή, οι μετακινήσεις και οι αγοραπωλησίες των αιγοπροβάτων στο υπόλοιπο νησί της Λέσβου και η ανασύσταση εκτροφών μετά την τελευταία θανάτωση σε μολυσμένη εκτροφή.

Η πρώτη Άδεια ανασύστασης εκτροφής χορηγήθηκε στις 19/04/2018.

Και ειδικό πρόγραμμα

Πέραν της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που δώσαμε σε όλους του αιγοπροβατοτρόφους  του Βορείου Αιγαίου εφαρμόσαμε ειδικά για τη συγκεκριμένη νόσο και ένα Πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων (75% ενωσιακή συμμετοχή), στις επιλέξιμες δαπάνες να περιλαμβάνονται οι δαπάνες άμεσης και προσήκουσας αποζημίωσης στους εκτροφείς ζώων που αναγκάζονται να προβούν, μετά από απόφαση των Κτηνιατρικών Αρχών, σε υποχρεωτική θανάτωση, σφαγή ή καταστροφή των ζώων τους και ενδεχομένως σε υποχρεωτική καταστροφή προϊόντων, και οι  δαπάνες για τη διάθεση των πτωμάτων νεκρών ή θανατωμένων ζώων και των προϊόντων τους σε εγκεκριμένες μονάδες επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων (δαπάνες μεταφοράς και επεξεργασίας).

Οι κτηνοτρόφοι των οποίων τα ζώα θανατώθηκαν υποχρεωτικά κατά το 2017 έχουν πληρωθεί, στo πλαίσιο της σχετικής ΚΥΑ 2017. Ειδικότερα, οι οικονομικές αποζημιώσεις που χορηγήθηκαν το εν λόγω έτος λόγω υποχρεωτικής θανάτωσης των ζώων ανέρχονται στο ποσό των 482.740 ευρώ, ενώ οι καταληφθείσες  λειτουργικές δαπάνες (για τη θανάτωση, διάθεση και καταστροφή των θανατωμένων ζώων, απολυμάνσεις), ανέρχονται στο ποσό των 62.688,17 ευρώ.

Για τους κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα θανατώθηκαν υποχρεωτικά το 2018, εκκρεμεί η χορήγηση οικονομικών αποζημιώσεων ύψους 110.945 ευρώ και πρόκειται να πληρωθούν με την υπό έκδοση ΚΥΑ 2018.

Σημειώνεται ότι κομβική ημερομηνία αποτελεί η 29/7/2018, όπου εάν δεν παρατηρηθούν άλλα κρούσματα μέχρι τότε, θα επιτραπούν και οι εξαγωγές ζώων εκτός νησιού για άμεση σφαγή.

Σε περίπτωση που επανεμφανιστούν κρούσματα, τότε επισημαίνεται ότι θα έχουμε πλέον προβλήματα με την κοινότητα, βαριές ποινές, απώλεια των οικονομικών ενισχύσεων και σοβαρό πρόβλημα του υγειονομικού καθεστώτος της Χώρας.

Και ο καταρροϊκός

Και δύο λόγια για το καταρροϊκό πυρετό.

Αποτελεί πρόβλημα που χρονίζει στο νησί λόγω μη σωστής εφαρμογής των μέτρων του σχεδίου καταπολέμησης του νοσήματος. Δεν είναι η ώρα για απονομή ευθυνών.

Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει να τρέχει πλέον σωστά και θα πρέπει να τρέξει σωστά μέχρι και το τέλος του 2018. Οι Υπηρεσίες ήδη επεξεργάζονται τα πρώτα στοιχεία που έχουν σταλεί από την Περιφέρεια.

Αν δεν υπάρξουν θετικά στο νόσημα ζώα μέχρι το τέλος του προγράμματος, τότε θα υποβληθεί από αρχές του 2019 σχετικό αίτημα άρσης των περιοριστικών μέτρων προς τη DIGI SANTE (Ε.Ε.)

Η θετική έκβαση του ΣΤΕ υπέρ του θεσμού του κτηνιάτρου εκτροφής, μας επιτρέπει πλέον να τον χρησιμοποιήσουμε στην υλοποίηση στρατηγικών σχεδίων αντιμετώπισης νοσημάτων που χρονίζουν.

Ήδη οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επεξεργασία σχεδιασμού σχετικού (πιλοτικού) προγράμματος με τη συνεργασία  κτηνιάτρων εκτροφής και σαφέστατα των δημόσιων κτηνιάτρων.

Κάθε κτηνίατρος εκτροφής σχεδιάζουμε να είναι υπεύθυνος σε τοπικό επίπεδο για κάθε νόσημα και την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων εκρίζωσης ανά τοπική περιοχή (π.χ. δημοτική ενότητα, διαμέρισμα κλπ) και οι οποίοι θα συνεργάζονται, ελέγχονται και θα εποπτεύονται από τους κτηνιάτρους του δημοσίου.

Κατηγορία Πολιτική
- 03|05|2018 16:57

Στο λεγόμενο «καλό» τραπέζι των συνεδριών της κυβέρνησης στη Μυτιλήνη, σε εκείνο όπου θα μιλούσε με το θέμα «Αναπτυξιακή πολιτική, χρηματοδοτικά μέσα και δημόσια περιουσία» ο Αν. Υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος έχει τα τελευταία δύο χρόνια στενή συνεργασία με τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης και είναι από τους λίγους κυβερνητικούς που έχει ήδη (απτές) αποδείξεις υλοποίησης των εξαγγελιών του, έμελλε να ειπωθεί τελικά ένα από τα πιο χαρμόσυνα νέα για τη Λέσβο. Με τον Υπουργό να ανακοινώνει την πολυπόθητη απόφαση εξασφάλισης της χρηματοδότησης για την ανέγερση του κολυμβητηρίου στα Θέρμα από την αίθουσα συνεδριάσεων της Λέσχης Αξιωματικών στο Κιόσκι και να κερδίζει το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων αλλά και το πλατύ χαμόγελο του άμεσου αποδέκτη της εξέλιξης αυτής, του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού. Ο κ. Χαρίτσης, με την άνεση που του δίνουν και οι «δάφνες» του διπλασιασμού του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και η ένταξη σε αυτό του συνόλου των προτάσεων των τοπικών φορέων, μίλησε σε θετικά διακείμενο προς αυτόν κοινό, που το «ξέρει» και τον «ξέρουν», όπως η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ή ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Κώστας Κατσαρός, και προανήγγειλε και περαιτέρω ενίσχυση, μέσω της ανοιχτής πρόσκλησης ύψους 50 εκ. ευρώ για δήμους που αφορά στην επανάχρηση δημοτικών κτηρίων που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη και επιχειρηματικών χρήσεων. Ενώ δεν είχε λόγο να μην μιλήσει και με καθαρούς αριθμούς για την ουσιαστική υποβοήθηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως εκείνη χρηματοδοτήθηκε συνολικά με 35 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το 2014 είχε χρηματοδοτηθεί με μόλις 3 εκατ. ευρώ…

 

Η πρώτη θετική είδηση για τη Λέσβο λοιπόν βγήκε με την έναρξη ουσιαστικά του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου για το Βόρειο Αιγαίο. Αφού από τη Λέσχη Αξιωματικών Μυτιλήνης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την ανέγερση του νέου κολυμβητηρίου στη Μυτιλήνη, σε μια απόφαση μάλιστα που αναρτήθηκε χθες κιόλας στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Όπως τόνισε ο κ. Χαρίτσης, «η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτή μάλιστα η ανάκαμψη, σε αντίθεση με το παρελθόν, διαθέτει σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που μας κάνουν πιο αισιόδοξους για την βιωσιμότητα και διατηρισιμότητά της τα επόμενα χρόνια: ισχυρές τάσεις ενίσχυσης μεταποίησης, βιομηχανίας και εξαγωγικής δραστηριότητας».

Ανακοινώνοντας μάλιστα μια αναπτυξιακή στρατηγική για μετά το μνημόνιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τόνισε πως αυτή στηρίζεται σε τρεις άξονες: - Συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα και θωρακίζει την οικονομία - Αναπτυξιακή στρατηγική για την ώθηση της οικονομίας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που στηρίζεται και αναπτύσσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και αντιμετωπίζει τις δομικές παθογένειες του παρελθόντος και - Επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα.

 

Για το Βόρειο Αιγαίο

Σχετικά με τα νησιά στο Βόρειο Αιγαίο, ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως την τελευταία τριετία χρηματοδοτήθηκε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνολικά με 35 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το 2014 είχε χρηματοδοτηθεί με μόλις 3 εκατ. ευρώ. «Με αυτόν τον τρόπο χρηματοδοτούνται σημαντικά για την Περιφέρεια έργα, όπως ο Νέος Επιβατικός και Εμπορικός Λιμένας Σιγρίου Λέσβου που χρηματοδοτήθηκε το 2016 με 14 εκατ. ευρώ και δημοπρατήθηκε το 2017, με φορέα υλοποίησης το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών». Ειδικά το 2017, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση εγκρίθηκαν νέα έργα άνω των 33 εκατ. ευρώ σε διάφορους τομείς. Για παράδειγμα, έργα των 19 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση του οδικού δικτύου, και έργα των 5 εκατ. ευρώ στον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού, όπως η αποκατάσταση του Πύργου Αμπελικού. Επίσης, χρηματοδοτείται με 4 εκατ. ευρώ η αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες της 11ης και 13ης Ιανουαρίου στη Λέσβο.

Στον κρίσιμο για την ποιότητα ζωής τομέα του περιβάλλοντος χρηματοδοτούνται από το αρμόδιο τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ έργα σε όλη την Περιφέρεια, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ. Στον τομέα της διαχείρισης των λυμάτων, περίπου 12 εκατ. ευρώ κατευθύνονται για την ολοκλήρωση έργων αποχέτευσης στην Αγιάσο και νέα έργα αποχέτευσης στους οικισμούς Πολιχνίτου, Βρίσας και Βατερών της Λέσβου.

Η περαιτέρω ενίσχυση

Επίσης ανακοινώθηκε από τον ίδιο πως: «είναι ανοιχτή η πρόσκληση ύψους 50 εκατ. ευρώ για Δήμους που αφορά την επανάχρηση δημοτικών κτιρίων που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη και επιχειρηματικών χρήσεων». «Με αυτόν τον τρόπο, αξιοποιούνται κτίρια που μέχρι τώρα ήταν εγκαταλειμμένα με σκοπό να μετατραπούν σε εστίες τουριστικής, πολιτιστικής, αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και προσέθεσε: «Σύντομα επίσης θα δημοσιευθεί πρόσκληση των 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των εμπορικών κέντρων των πόλεων. Με αυτό το πρόγραμμα, επιδιώκεται η ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς τουριστικούς και πολιτιστικούς πόρους. Επίσης, μέχρι τα μέσα Μαΐου πρόκειται να ανακοινωθεί πρόσκληση 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία πολυλειτουργικών πάρκων με στόχο να συνδεθεί λειτουργικά το υδάτινο στοιχείο με τον αστικό ιστό. Τέλος, ανοιχτή είναι η πρόσκληση προς τους Δήμους για την ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων συνολικού προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ».

Με τις παραπάνω προσκλήσεις, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση «θα διατεθούν συνολικά 127 εκατ. ευρώ σε Δήμους και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. «Επίσης, έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 65 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό, την ενεργειακή αναβάθμιση και τη βελτίωση των υποδομών των νοσοκομείων ώστε να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες νοσηλείας στους ασθενείς, εξοικονομώντας ενέργεια και μειώνοντας το κόστος λειτουργίας τους. … Επιπλέον για τη σύνδεση του τουρισμού με τους άλλους δύο βασικούς τομείς της παραγωγής, τον αγροτοκτηνοτροφικό και την μεταποίηση, συστήσαμε το Φόρουμ Βιομηχανίας, Αγροδιατροφής και Τουρισμού, το οποίο στοχεύει στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις τουριστικές επιχειρήσεις».

 

Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα

Στο πλαίσιο των στοχευμένων παρεμβάσεων, με στόχο τη στήριξη των νησιών, ο κ. Χαρίτσης, αναφέρθηκε διεξοδικά  στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νότιου Αιγαίου, με αρχικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ που πριν λίγους μήνες υπερδιπλασιάστηκε στα 102 εκ. ευρώ.

Συζήτηση στην Ευρώπη

Κλείνοντας, ο κ. Χαρίτσης κατέληξε αναφερόμενος στη νησιωτικότητα που «δεν είναι ένα θέμα που εξαντλείται στην Ελλάδα. Αφορά όλη την Ευρώπη, όπως υπενθύμισαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές των τελευταίων ετών. Αυτή την περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγεται μία πολύ κρίσιμη συζήτηση για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2020. […]. «Σε αυτή τη συζήτηση παρεμβαίνουμε δυναμικά διεκδικώντας, πέρα από την αύξηση του προϋπολογισμού της Πολιτικής Συνοχής, και τη διεύρυνση των κριτηρίων στην κατανομή των πόρων».

Επίθεση στους φορείς που «απέχουν»!

Ο Αν. Υπουργός Οικονομίας όμως, παρά το ότι έτυχε θερμής υποδοχής και ανταπόκρισης από τους παρευρισκομένους στη συνεδρία όπου ήταν εισηγητής, δεν δίστασε να… «σταπατσάρει» την καλή εικόνα που έχουν οι φορείς για αυτόν στην Μυτιλήνη. Μπαίνοντας στη διαδικασία να σχολιάσει την απουσία κάποιων φορέων από τις συνεδρίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας. «Το βασικό για όλους μας στην προσπάθεια να προσεγγίσουμε αυτό που λέμε «ανάπτυξη», είναι η συνεργασία, πέρα από κόμματα. Ως εκ τούτου κρίνω κενό περιεχομένου την αντίδραση ορισμένων φορέων που δήλωσαν ότι δε θα συμμετέχουν στη διεξαγωγή του συνεδρίου. Εμείς θα συνεχίσουμε με αυτούς που προσέρχονται στο διάλογο, οι τοπικές κοινωνίες με τους φορείς τους ιεραρχούν και επιλέγουν τα έργα που εντάσσονται. Θα συνεχίσουμε λοιπόν με αυτούς που ενδιαφέρονται για το καλό των νησιών».

 

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 03|05|2018 16:45

Με «δώρα» κι άλλες αποζημιώσεις που θα καταβάλλονται πιο γρήγορα και το κυριότερο «αποσυμπίεση» των νησιών από τους εγκλωβισμένους αιτούντες άσυλο με χρονικό ορίζοντα τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ήρθε στη Λέσβο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, παρουσιάζοντας με περισσότερα στοιχεία την κατάσταση και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε, αλλά και λύσεις αποσυμφόρησης. Και παρόλο που το αντικείμενο του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική ανασυγκρότηση έχει ως κεντρικό άξονα την «ανάπτυξη», κακά τα ψέματα, το τι θα «έφερνε» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκαιγε τους περισσότερους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι παρευρέθηκαν στη συζήτηση, όπως και τους κατοίκους και εκπροσώπους της Μόριας και της Παναγιούδας. Μάλιστα δεν μπορεί να μη σχολιαστεί το «Αυτό είναι καλό!» του προέδρου της Μόριας Νίκου Τρακέλλη, όταν ο υπουργός εξήγγειλε ότι έρχονται νέες αποζημιώσεις για τους κατοίκους που ζημιώθηκαν εκ νέου λόγω προσφυγικού. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Βίτσας παράλληλα «προμόταρε» τα θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου για το άσυλο, το οποίο τόνισε ότι θα βελτιώσει αισθητά την κατάσταση στα νησιά.

Ο Χρύσανθος Αργυρίου, αντιπεριφερειάρχης Διοικητικού και Οικονομικού, συντόνισε τη θεματική που αφορούσε χτες το μεσημέρι το προσφυγικό και έγινε στη Λέσχη Αξιωματικών με θέμα: «Προσφυγικές Ροές και Κοινωνική Συνοχή». Ο ίδιο επεσήμανε αρχικά ότι «οι θέσεις της Περιφέρειας είναι σταθερές τα τελευταία τρία χρόνια και αποτυπώνονται σε 5 σημεία», επισημαίνοντας κυρίως τα εξής: οι δυνατότητες φιλοξενίας στα νησιά να εξαντλούνται στις θέσεις των Κέντρων φιλοξενίας, αύξηση θέσεων στην υπηρεσία Ασύλου, φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Επανέλαβε αυτά που πρόσφατα τόνισε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου ότι η συσσωρευμένη κόπωση δομών και ανθρώπων οδηγούν σε εντάσεις και εκρήξεις βίας: «Απαιτείται άμεση ανάγκη λήψης μέτρων, καθώς τίθεται ζήτημα ασφάλειας»

 

«Υιοθετώ την προσφώνηση»

Συμφωνώντας ο κ. Βίτσας στις προτάσεις της Περιφέρειας, πρόσθεσε ότι «Δεν θέλω να μιλήσω (για άλλη μια φορά) για τον γενναίο λαό που επέδειξε την αλληλεγγύη του, και για την καρτερία, να μπούμε στο συγκεκριμένο». Αντ’ αυτού είπε, να συντονιστούμε και να συνεννοηθούμε, όχι κατ  ανάγκη επειδή συμφωνούμε.

Οι στόχοι της κυβέρνησης

Οδηγός και βάση της προσπάθειας της κυβέρνησης για το προσφυγικό είναι η συνθήκη της Γενεύης, επεσήμανε ο κ. Βίτσας. Στη βάση αυτή συνεννοούμαστε. Διευκρίνισε ότι η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας υπάρχει ως αντίδοτο των κλειστών ευρωπαϊκών συνόρων και ότι αυτό λειτουργεί θετικά. «18 Μαρτίου 2016, έγινε η συμφωνία. Τότε 25.000 αιτούντες άσυλο βρίσκονταν στα νησιά. Το να χωριστούν οι πρόσφυγες από τους μετανάστες δεν γίνεται λόγω διαδικασιών ασύλου. Στην παρούσα φάση παραμένουν 16.000 στα νησιά αιτούντες άσυλο. Το κεντρικό πρόβλημα παρουσιάζεται στα 3 νησιά. Θέλω να είμαι καθαρός» είπε.

554 έφυγαν, 550 ήρθαν!

Περιγράφει την κατάσταση οριακή προς κακή: «Στη Λέσβο το πρόβλημα είναι το ΚΥΤ Μόριας, όπου υπάρχει υπερπληθυσμός σε σχέση με δυνατότητές του (3.500 και είναι πάνω από 6.000) και δημιουργούνται προβλήματα και στα γύρω χωριά. Την τελευταία εβδομάδα λόγω ευαλωτότητας, ασύλου μεταφέρθηκαν 554 στην ηπειρωτική Ελλάδα από το ΚΥΤ Μόριας. Την ίδια περίοδο ήρθαν στη Λέσβο 550»

Επέμεινε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει λύση: «Οι νόμιμες οδοί που πρέπει να διαμορφωθούν για αιτούντες άσυλο, το χτύπημα των διακινητών και η κατανομή στην Ευρώπη είναι οι λύσεις, αλλά δεν γίνονται κοινά αποδεκτές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όχι μόνο κλείνουν τα σύνορά τους, δεν δέχονται να πάρουν ούτε έναν. Βάζουν πρόστιμα από πλευράς Κομισιόν, τα οποία δεν πληρώνουν. Η Ελλάδα γίνεται αποθήκη ψυχών και όχι μόνο τα νησιά του Β. Αιγαίου»

Ποια είναι η καρδιά της δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας; «Από τη μεριά της ΕΕ να υπάρχουν υποχρεώσεις στην Τουρκία και η Τουρκία να συγκρατεί από τη μια μεριά τις ροές και να βελτιώνει τη διαμονή των προσφύγων. Αυτή είναι η καρδιά της δήλωσης, Και όχι, όπως λέγεται οι επιστροφές, που αποτελούν τον διορθωτικό μηχανισμό της δήλωσης. Στην ίδια την ΕΕ πρέπει να υπάρχει ενιαίος μηχανισμός ασύλου με σεβασμό στη συνθήκη της Γενεύης. Αυτό είναι το περίγραμμα»

Για τα νησιά Β. Αιγαίου

Το βασικό ερώτημα που θέτει το υπουργείο είναι το πώς ενώ παλεύεις η πολιτική σου να γίνει ευρωπαϊκή, να αποσυμπιεστούν τα νησιά ( να μειωθεί ο προσφυγικός πληθυσμός στα ΚΥΤ) χωρίς να έρχονται νέες ροές και να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες για να είναι βιώσιμο το σύστημα. Και στη ΚΥΤ Μόριας και στη ΒΙΑΛ και στη Σάμο. «Και βέβαια πρέπει να υπάρχει στόχος ένας χρονικός ορίζοντας μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη του 2018» υπογράμμισε.

Η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην παρέμβαση μιας αλυσίδας πραγμάτων για την αποσυμπίεση: α) τη σοβαρή και ταχεία εξέταση αιτημάτων ασύλου. «Να μη φτάνουμε σε σημείο καμπής και μετά ξανά από την αρχή»

β) τη μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα όσων των δικαιούνται. «Εδώ προκύπτει ότι εκεί πρέπει να υπάρχουν θέσεις φιλοξενίας για να φύγουν από τα νησιά»

γ) οι οικειοθελείς επιστροφές θα πρέπει να αυξηθούν. «Τώρα όποιος θέλει να επαναπατριστεί παίρνει ένα ποσό που για τη χώρα προέλευσής τους είναι πολύ μεγάλο»

δ) την πλήρη ενεργοποίηση επανενώσεων και μετεγκαταστάσεων

Το Άσυλο

Για την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου το υπουργείο ανανέωσε, όπως είπε ο κ. Βίτσας τις συμβάσεις εργαζομένων στο Άσυλο και σε συμφωνία με υπ. Εσωτερικών θα παρατείνει τις συμβάσεις κοινής ωφέλειας. Παράλληλα θα ενσωματώσει τους 200 μόνιμους που δουλεύουν στο Άσυλο μόλις βγει ο πίνακας του ΑΣΕΠ. Θα προκηρύξει 200 νέες θέσεις για υπηρεσία πρώτης υποδοχής και άσυλο, «Ούτε μία θέση για Αθήνα για Θεσσαλονίκη, αλλά για τα νησιά και για τον Έβρο». Σε συνεργασία με υπ. Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ θα επεκτείνει τις δομές υγείας με κοινωνικούς λειτουργούς και γιατρούς στα ΚΥΤ.

«Σε όσους υπάρχει ευαλωτότητα πρέπει να περάσουν και δεύτερη φορά από γιατρούς, άρα δεν αρκεί να έχεις μόνο χειριστές, αλλά και γιατρούς» τόνισε. Στο ΚΥΤ Μόριας υπηρετούν μόνο 4 γιατροί, 6 ψυχολόγοι, 15 κοινωνικοί λειτουργοί, ένας επισκέπτης υγείας και τρεις διερμηνείς. Στο ΚΥΤ της Λέσβου εργάζονται 215 άτομα ανθρώπινο δυναμικό (40 άτομα στην καταγραφή, 38 άτομα frontex, 88 άτομα η ελληνική αστυνομία, 44 το ΚΕΕΛΠΝΟ και 35 στην ελληνική υπηρεσία ασύλου, ενώ η ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου αποτελείται από 111 άτομα). Κεντρικό ζήτημα είναι οι διερμηνείς. Και εξηγεί: «Τώρα λοιπόν για να μπορεί η EASO (που δεν κάνει εξέταση των ευάλωτων) να ενισχύει την ελληνική υπηρεσία ασύλου με το νόμο θα έχει έλληνες υπαλλήλους, ώστε να προχωρούν οι διαδικασίες».

Επίσης εξήγησε ότι σήμερα έχουμε 12 επιτροπές ασύλου. Αυτές θα γίνουν 20 με το νέο νόμο και το υπουργείο εστιάζει στα νησιά: Τέσσερις επιτροπές θα ασχολούνται με τη Λέσβο και από δύο με τη Χίο και τη Σάμο, και από μία για την Κω και τη Λέρο. «Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί δραματικά ο χρόνος για τους αιτούντες άσυλο. Και ο νόμος ολοκληρώνει τη διαδικασία μετά την απόφαση του δικαστηρίου του δευτέρου βαθμού.»

Για την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα εξήγησε: Οι αιτούντες άσυλο στη Μόρια αυτή τη στιγμή έχουν δικαίωμα να φύγουν από το νησί, όμως δεν φεύγουν αν δεν τους εξασφαλίσεις πού θα πάνε. «Γι αυτό έχουμε συμφωνία με ύπατη Αρμοστεία. Συγκροτούμε νέους χώρους φιλοξενίας. Άρα όταν λέω από 6.000, 3,5 χιλιάδες δεν το λέω έτσι, αλλά από μία μελέτη, Βέβαια είμαστε δέσμιοι πάντοτε των ροών» έσπευσε να διευκρινίσει.

Συγχρόνως θα δημιουργηθεί νέο πρόγραμμα ειδικά για τους ανθρώπους που έχουν πάρει άσυλο. «Για να πηγαίνουν στο πρόγραμμα ένταξης, Ένα νέο σύστημα είναι η απόδοση ΑΜΚΑ, να συγκροτηθούν δομές σε κάθε ΚΥΤ που θα δίνει ΑΜΚΑ ώστε να αποσυμπιεστεί το σύστημα υγείας που έχουμε αυτή τη στιγμή»

Για τις αποζημιώσεις

«Έχουν καταστραφεί οι περιουσίες κάποιων ανθρώπων και ακόμα καταστρέφονται. Με βάση τη νομοθεσία αποζημιώνονται έως ένα βαθμό. Θα ξαναγίνει η διαδικασία για να αποζημιωθούν. Ελπίζω έως τις 15 Μάη να ψηφιστεί και να αποζημιωθεί ο κόσμος. Όμως υπάρχει η σκέψη να συγκροτήσουμε και κάποιου είδους- όχι μόνιμα- έναν μηχανισμό στον οποίο πλέον θα δηλώνει γρήγορα ο καθένας τις ζημιές του» τόνισε αναφορικά με τις αποζημιώσεις.

Επίσης με απόφαση υπ. Άμυνας και Εσωτερικών «τελειώνουμε με το θέμα του αποχετευτικού της Μόριας. Το έργο είναι προϋπολογισμού 450.000 ευρώ. Υπήρξε ένα νομικό μπλέξιμο, αλλά σε ένα μήνα πιστεύω θα έχει τελειώσει.»

Το σχέδιο ένταξης

Για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, επειδή η διαμονή είναι παροδική, «χρειάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα που αφορά την παιδεία και την υγεία, όχι το εκτενές. Ένα παιδί πηγαίνει στο σχολείο για 8 μήνες. Άρα αυτό το πρόγραμμα πρέπει να προβλέπει ότι ένα παιδί θα μείνει 3 μήνες στη Χίο και μετά θα μπορεί να συνεχίσει για παράδειγμα στο Πέραμα».

Για τις πιθανές νέες ροές, «ένα ζήτημα είναι αυτό που είπα, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είναι και θέμα συσχετισμών. Με αφορμή τη συζήτηση για το Δουβλίνο 4 έχουμε ένα κοινό πλαίσιο με τη Μάλτα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Κύπρο εφόσον αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα.

Προσπαθούμε κι έχουμε επιτύχει να έχουμε καλό δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία. Ας είμαστε ειλικρινείς αν δεν αξιοποιήσουμε τα όσα παρέχει η ΕΕ και αν δεν έχουμε καλή συνεννόηση με την Τουρκία, τότε θα είμαστε στο έλεος της στρόφιγγας και των διακινητών.

Επίσης προσβλέπουμε στη συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς. Το συντονιστικό που υπάρχει στη Λέσβο είναι οδηγός για να γίνει και στα υπόλοιπα νησιά, το οποίο να μην είναι άτυπο, αλλά τυπικό.

Οι ΜΚΟ τις οποίες εμείς παραδεχόμαστε είναι αυτές που συνεργάζονται μέσα στα ΚΥΤ και αυτές που υποδεικνύονται από διεθνείς οργανισμούς. Μέσω των συντονιστικών θα φτιάξουμε και το εθνικό μητρώο ΜΚΟ, ώστε να σταματήσει και το παιχνίδι με το χρήμα.

Τέλος είναι η συνεργασία με τους φορείς του τόπου. Με την Περιφέρεια, τους δήμους, άλλους φορείς, αλλά και με επιτροπές κατοίκων.

Ο εκάστοτε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μπορεί εύκολα να πιέζεται με τη δημοσιότητα και με όσα γράφονται και λέγονται, αλλά και να συνεργάζεται και με ένα πρόγραμμα εργασίας να προχωρά. Με το δεύτερο τρόπο λύνονται τα προβλήματα» κατέληξε.

Τι ανακοίνωσε σε πρώτη φάση ο υπ. Υγείας

Πρόγραμμα υγείας για τους αιτούντες άσυλο

Ένα νέο πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες που ταυτόχρονα θα βοηθήσει και τις δομές υγείας οι οποίες απευθύνονται σε όλους τους νησιώτες, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί επισκεπτόμενος το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό «η προσπάθεια που γίνεται είναι μέσα από το νέο πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί τους επόμενους μήνες σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και με χρηματοδότηση από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να έχουμε μεγαλύτερη και πιο ισχυρή υγειονομική παρουσία στους χώρους προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα -στην ηπειρωτική χώρα αλλά και στα νησιά».

Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός «έχουμε τώρα περίπου 200 υγειονομικούς που υπηρετούν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου στους χώρους φιλοξενίας στα ΚΥΤ και στα ΠΡΟΚΕΚΑΤ. Θα προσπαθήσουμε να τους αυξήσουμε περισσότερο και βεβαίως αυτό που χρειάζεται είναι και μια συστηματική ενίσχυση των όμορων δημόσιων δομών δηλαδή του νοσοκομείου της Μυτιλήνης. Το οποίο αναμφίβολα υποδέχεται ένα μεγάλο όγκο περιστατικών από τους καταυλισμούς και για την ενίσχυση του οποίου έχει γίνει μια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, τόσο σχετικά με τη στελέχωσή του όσο και με τη χρηματοδότησή του και τη λειτουργικότητά του».

Ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τη μορφή του νέου προγράμματος, ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι αυτό θα συνδυάζει την αυτοδύναμη παροχή υπηρεσιών υγείας και την ενδυνάμωση του νοσοκομείου. Όπως είπε «θέλουμε να ενισχύσουμε τους υγειονομικούς πυρήνες πρωτοβάθμιας κυρίως φροντίδας στους χώρους ανοιχτής φιλοξενίας, να μπορούν να αντιμετωπίζονται με επάρκεια οι πιο επείγουσες ανάγκες των πληθυσμών που διαβιούν εδώ. Και στη συνέχεια -αυτό βεβαίως μας ενδιαφέρει πολύ- είναι να ενισχύσουμε παράλληλα και τις γειτονικές δομές δηλαδή και το νοσοκομείο Μυτιλήνης, και το πρώην ΠΕΔΥ της πόλης και όλες τις άλλες δημόσιες δομές του νησιού».

«Νομίζω», συνέχισε ο κ. Ξανθός, «ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να ενισχυθεί το νοσοκομείο της Μυτιλήνης το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν βάσεις αναβάθμισης και των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού και κυρίως της στελέχωσης με ανθρώπινο δυναμικό γιατί αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα. Το μεγάλο στοίχημα είναι να εδραιώσουμε την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση, εισόδημα και εθνικότητα» κατέληξε.

Ο υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί σήμερα και θα εγκαινιάσει τη νέα πτέρυγα του Βοστάνειου νοσοκομείου.

 

Κατηγορία Πολιτική
- 03|05|2018 16:40

Την ιδιαίτερη σχέση του με τη Λέσβο τόνισε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας και στα πλαίσια του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου Β. Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη: «Αισθάνομαι άνετα και μετά από αρκετό καιρό που είμαι στο νησί με τους ανθρώπους της, που έχουν μεγάλη ζεστασιά και προοδευτική αντίληψη. Είναι οι μνήμες των νεανικών χρόνων που θα μείνουν ανεξίτηλες για μένα».

«Η πορεία είχε δυσκολίες, θα παραμείνουν δυσκολίες και εμπόδια αλλά προχωράμε με αποφασιστικότητα. Προϋπόθεση για την αναβάθμιση της χώρας είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και ο κοινωνικός μετασχηματισμός της», σημειώνοντας ότι «αν δεν υπήρχε η σημερινή Κυβέρνηση, το τέλος των μνημονιακών προγραμμάτων δεν θα συνέβαινε με τους όρους του σήμερα και δεν θα υπήρχαν οι προϋποθέσεις για μια συνολική αναμέτρηση με το παρελθόν». Ο κ. Ρήγας εξήρε την εργασία που γίνεται με τα αναπτυξιακά συνέδρια και σημείωσε ότι «παρά τις ενστάσεις που ενδεχομένως υπήρχαν, ή τις αμφιβολίες από τους φορείς και τον κόσμο της εργασίας αποδείχτηκε ότι εμείς κάνουμε κάτι διαφορετικό: Την επαφή με την κοινωνία, τους φορείς και τον κόσμο και την προσπάθεια συνδιαμόρφωσης του αναπτυξιακού προγράμματος και των αναγκών των τοπικών κοινωνιών. Αυτό αναγνωρίστηκε από αιρετούς και φίλους παρά την προσπάθεια της ΝΔ, να απομονώσει τους φορείς, να απομονώσει τους Περιφερειάρχες ή δημάρχους που κατά τη γνώμη τους ήλεγχε».

Αναφορικά με τη Λέσβο, σημείωσε ότι η ΝΔ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις πραγματικές δυσκολίες που υπάρχουν στο νησί, και αφορά το προσφυγικό. «Νομίζω ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει τεράστια προσπάθεια και θα συνεχίσουν τη στήριξη ενός λαού που έχει σταθεί με όλες τις παραδόσεις της ιστορικότητας των αξιών και της δημοκρατίας».

 

 

Ζητούμενο η επόμενη μέρα

«Απέναντι σε φωνές που προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα ρατσιστικό, μια αντίληψη ακραία απάνθρωπη και αντικοινωνική απάντησε η κοινωνία της Λέσβου. Τα δε γεγονότα που συνέβησαν δεν τιμούν κανένα αλλά δεν ανταποκρίνονται και δεν έχουν την αναγνώριση της πλειοψηφίας των πολιτών της Λέσβου», σημείωσε ο κ. Ρήγας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «οι φορείς οι οποίοι τις τελευταίες μέρες αντιδράσανε, δεν θέλω να πιστεύω βεβαίως ότι εξυπηρετούν συμφέροντα της ΝΔ, αλλά θα είναι βαθιά απέναντι στην κοινωνία αν δεν έχουν συμμετοχή για τη συνδιαμόρφωση του αναπτυξιακού μοντέλου για την περιοχή».

Η επόμενη μέρα δεν μπορεί να είναι μόνο το πρόβλημα των προσφυγικών ροών, σημείωσε παραπέμποντας και στη συζήτηση με θέμα το προσφυγικό στα πλαίσια του Συνεδρίου. «Η επόμενη μέρα είναι το μοντέλο που θα πρέπει να υπάρξει στο νησί της Λέσβου και στο βόρειο Αιγαίο. Η επόμενη μέρα είναι αυτά που βγαίνουν σήμερα από το Συνέδριο και θα καθορίσουν την πορεία των νησιών μας» τόνισε ο κ. Ρήγας.

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 03|05|2018 12:59

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, μπορεί πριν ένα περίπου χρόνο να... ξετίναξε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το «μπέρδεμα» με τη Λέσβο και τη Μυτιλήνη, ωστόσο ο θυμόσοφος λαός λέει πως ό,τι κοροϊδεύεις, κάποτε θα το λουστείς.

Και από χθες, που οι ρεπόρτερς του ΣΚΑΙ καταπιάνονται με την επίσκεψη Τσίπρα στη Λέσβο στο πλαίσιο του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου για το Β. Αιγαίο, τα... χτυπήματα της μοίρας είναι απανωτά για το κανάλι του Φαλήρου.

Η αρχή έγινε στο δελτίο ειδήσεων της Τετάρτης, όταν οι τηλεθεατές αντίκρισαν στις οθόνες τους το σχέδιο πτήσης του Πρωθυπουργού, που περιελάμβανε ενδιάμεσο σταθμό τη Λήμνο και τελικό προορισμό τη... Χίο, η οποία μάλιστα αναγραφόταν στο χάρτη ως Λέσβος!

Το πρωί της Πέμπτης, ο ΣΚΑΙ ενημέρωνε τους αναγνώστες του μέσα από τη διαδικτυακή του πύλη, στις 11:31, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με φορείς της Λέσβου, με τη μόνη διαφορά ότι ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στη Μύρινα της Λήμνου και η άφιξή του στο νησί μας έχει προγραμματιστεί στις 15:30.

Σε κάθε περίπτωση τα λάθη είναι ανθρώπινα, ωστόσο ποτέ δεν είναι κακό να αναγνωρίζονται και φυσικά να διορθώνονται, εφόσον είναι ακόμα εφικτό. Κάτι που δεν έπραξε ο σταθμός, παρά το... γλέντι που στήθηκε στα social media από τους παρατηρητικούς χρήστες του διαδικτύου.

Κατηγορία Υγεία
- 03|05|2018 12:07

Παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη πραγματοποιήθηκαν το πρωί τα εγκαίνια του ανακαινισμένου νοσοκομείου Μυτιλήνης, κόβοντας την καθιερωμένη κορδέλα.

Πρόκειται για το μοναδικό νοσοκομείο του νησιού, κατασκευής του 1931, και πλέον επεκτείνεται με την κατασκευή δύο νέων κτιρίων συνολικού εμβαδού 1.828 τ.μ. και 2.758 τ.μ. Επίσης, εκσυγχρονίστηκαν τα δύο κτίρια της παλαιάς πτέρυγας συνολικού εμβαδού 6.048 τ.μ. και 2.230 τ.μ.

Όλα τα παραπάνω, μέσω του έργου «Αναδιαρρυθμίσεις - Επεκτάσεις και Προμήθεια - Εγκατάσταση Ιατρικού και Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης» που χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου του ΕΣΠΑ 2014-2020.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top