FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 22 Μαΐου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Κοινωνία
- 22|05|2018 19:18

Στη Δικαιοσύνη στρέφεται η τοπική κοινότητα Λουτρών για το σάλο που προκάλεσαν στην τοπική κοινωνία συκοφαντικά δημοσιεύματα δήθεν «ειδησεογραφικών» ιστοσελίδων ότι τα «αγοράκια» του σχολείου θα φορέσουν… φούστες στη σχολική γιορτή. Το θέμα, όπως ψευδώς παρουσιάστηκε προκάλεσε αναταραχή πανελλαδικώς. Αφορμή στάθηκε η παρουσίαση από τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης του δημοτικού σχολείου Λουτρών μιας διασκευής του «Πλούτου» του Αριστοφάνη, όπου αγόρια και κορίτσια θα παρουσιάζονταν επί σκηνής ανάλογα με τις απαιτήσεις του ρόλου τους.

Η τοπική κοινότητα Λουτρών συνεδρίασε και αποφάσισε να κοινοποιήσει τις αποφάσεις, αλλά και την ενόχλησή της, στο Δημοτικό Συμβούλιο, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Ένωση Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Λέσβου, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου και τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να συκοφαντεί»

«Με κατάπληξη διαβάσαμε στις ηλεκτρονικές εφημερίδες (σ.σ. αναφέρεται το όνομα των ιστοσελίδων), άθλια και αηδιαστική «ειδησεογραφία» σκόπιμης παραπληροφόρησης για την θεατρική παράσταση του Δημοτικού μας Σχολειού με το κλασικό έργο του Αριστοφάνη «Πλούτος». Οι δυσφημιστικές, υβριστικές και συκοφαντικές αυτές δημοσιεύσεις προκάλεσαν πολλά άθλια σχόλια και αναμεταδοθήκαν σε πλήθος ιστοσελίδων, ομάδων του facebook και προσωπικών χρονολογιών σε όλη την Ελλάδα και την Ελληνική ομογένεια. Ή οι συντάκτες αγνοούν παντελώς τον Αριστοφάνη, καθώς και τον ευρύτερο ρόλο του σχολείου στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας των παιδιών, ή δεν έκαναν κανενός είδους έρευνα για τα γεγονότα που παρουσιάζουν, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά, τους γονείς και την ευρύτερη κοινωνία του χωριού, παραβιάζοντας εμφανέστατα τη δημοσιογραφική δεοντολογία, ή εσκεμμένα σπιλώνουν την υπόληψη και την επαγγελματική αξιοπρέπεια ανθρώπων, με το σεξιστικό παραλήρημα που εμπεριέχεται στα εν λόγω δημοσιεύματα. Με τη διαστρεβλωμένη και ψευδή παρουσίαση των γεγονότων και την αβάσιμη προσωπική τους κριτική προκάλεσαν κλίμα ανησυχίας στην Τοπική κοινότητα, και αναταραχής στα παιδιά και μετέτρεψαν μια πολιτιστική σχολική δραστηριότητα μικρών παιδιών σε πεδίο ανταλλαγής διχαστικών και ρατσιστικών σχολίων μέσω διαδικτύου σε Πανελλαδική και Παγκόσμια κλίμακα. Οι πολυετείς προσπάθειες Δασκάλων, Γονέων και Κοινοτικών Συμβουλίων έχουν αναδείξει το Σχολείο του χωριού μας σε ξεχωριστή θέση πανελλαδικά για το εκπαιδευτικό έργο, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και για τις συνθήκες φοίτησης. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να δυσφημεί, να υβρίζει και να συκοφαντεί το εκπαιδευτικό αυτό έργο, με διεστραμμένες και παραπλανητικές δημοσιεύσεις. Οποιαδήποτε εκ των υστέρων ανασκευή της προσβλητικής δήθεν «ειδησεογραφίας» δεν αποκαθιστά την προσβολή της τιμής και υπόληψης όλων των θιγομένων, αφού οι αμετροεπείς κακοήθειες έχουν εξαπλωθεί σε όλο το Διαδίκτυο. Για τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε υποχρέωση μας να κινηθούμε νομικά. Καλούμε τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας, Περιφερειακής Εκπαίδευσης, καθώς και τα Δημοτικά Νομικά Πρόσωπα Σχολικών Επιτροπών και κάθε άλλο φορέα που έχει άμεση και έμμεση σχέση με την Παιδεία να εναντιωθούν σε αυτή τη σκοταδιστική ενέργεια», καταλήγει η σχετική επιστολή.

Κατηγορία Οικονομία
- 22|05|2018 17:47

Μια συνεργασία, που είχε ανακοινωθεί τους προηγούμενους μήνες, υλοποιείται αυτές τις ημέρες ανάμεσα στον Φορέα Τουρισμού Μολύβου και την αεροπορική εταιρεία Germania.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της καμπάνιας "Lesvos: After all it's still the Aegean", οι δύο πλευρές τρέχουν από κοινού καμπάνιες προβολής της Λέσβου ως προορισμό, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών από τη Γερμανία για την τουριστική σεζόν, όπου η εταιρεία θα πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις από το Ντίσελντορφ και το Μόναχο προς το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης.

Οι καμπάνιες προβολής περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, στοχευμένες δημοσιεύσεις στα social media, καταχωρήσεις και την δημιουργία μιας ειδικής ιστοσελίδας από την αεροπορική εταιρεία για την προβολή του προορισμού, στο www.holidays-germania.com.

Η συνεργασία με την Germania αποτελεί ουσιαστικά μέρος από μια σειρά εξωστρεφών ενεργειών του Φορέα Τουρισμού Μολύβου και των συνεργαζόμενων φορέων, που εντάσσονται στην «ομπρέλα» του brand LESVOS: THE OTHER AEGEAN, και έχουν σαν στόχο τη διεθνή προβολή και ανάδειξη της Λέσβου και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ως προορισμός. Υπενθυμίζεται, ότι πριν λίγες ημέρες μόνο, με πρωτοβουλία του Φορέα Τουρισμού Μολύβου και του Lesvos Food Fest, του οποίου είναι διοργανωτής, η Λέσβος είχε «παρουσία» και στη γιορτή γαστρονομίας  Fete du Pain στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας τοπικά προϊόντα.

Το LESVOS: THE OTHER AEGEAN ξεκίνησε ως brand προβολής της Λέσβου το 2012, έχει σχεδιαστεί τόσο αυτό, όσο και η καμπάνια "Lesvos: After all it's still the Aegean", που αποτελεί συνέχειά του, από το ACT - American College of Thessaloniki, στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) και υλοποιείται από τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου και τους συνεργάτες του.

 

Κατηγορία Πολιτική
- 22|05|2018 17:46

Στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής βρέθηκαν τα μέλη του ΔΣ του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, όπου συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη (17/5), ήταν πολύωρη και είχε ως θέμα της το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Σωτήρης Σκιαδαρέσης και ο Α’ Αντιπρόεδρος Παντελής Λεγάτος, ενώ συμμετείχαν και συνεργάτες του Υφυπουργού.

Συζητήθηκαν οι προτάσεις και επισημάνσεις του υπομνήματος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., πάνω σε στοχευμένα ζητήματα για την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, όπως: την πλατφόρμα, τον υπολογισμό του μοντέλου των εμπορευματικών μεταφορών, τους επιβάτες και τον μηχανισμό παρακολούθησης των τιμών.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό αρκετές από τις προτάσεις - επισημάνσεις του υπομνήματος έχουν γίνει ήδη αποδεκτές και τις μελετούν οι τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου, ώστε να ενσωματωθούν στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο που θα κατατεθεί. «Βασιζόμαστε σε σας, στον θεσμικό σας ρόλο και στην εμπειρία σας από την ουσιαστική και χρόνια γνώση της τοπικής αγοράς. Τα Επιμελητήρια σε αυτή τη διαδικασία είναι η αιχμή του δόρατος σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, γιατί είναι η καρδιά της αγοράς» τόνισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. επεσήμανε : «Πρόκειται για μία σημαντική προσπάθεια στην οποία έχουμε κάθε πρόθεση να συνεχίσουμε ως αρωγός ώστε να αρθούν οι επιφυλάξεις που υπάρχουν στη νησιωτική κοινότητα και να ολοκληρωθεί με επιτυχία παρ όλες τις δυσκολίες που θέτει το σύντομο της διαβούλευσης. Ο  Ε.Ο.Α.Ε.Ν θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες του Υπουργείου και των άλλων φορέων για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των νησιών της πατρίδας μας. Γι’ αυτό το λόγο ελπίζουμε ότι ο ΕΟΑΕΝ θα συμμετέχει θεσμικά στις διαβουλεύσεις για όλο το επιχειρηματικό μέρος της εφαρμογής του νομοσχεδίου, όπως επίσης σε όποιες επιτροπές λειτουργήσουν στο πλαίσιο της νησιωτικής πολιτικής.»

Τι έγινε η εξαγγελία για τα καύσιμα;

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για ένα νέο ραντεβού σε σύντομο χρονικό διάστημα με θέμα τις προδιαγραφές του μηχανισμού πληρωμών για τις επιχειρήσεις και κοινό στόχο να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό το πιλοτικό πρόγραμμα για το Μεταφορικό Ισοδύναμο που βρίσκεται στην τελική φάση της διαβούλευσης. Αυτό ωστόσο που πρέπει να σημειώσουμε ότι η εξαγγελία Τσίπρα από τη Μυτιλήνη στα πλαίσια του περιφερειακού συνεδρίου για την ένταξη και των καυσίμων στο πιλοτικό πρόγραμμα για το μέτρο, παρ΄όλο που σχετική εγκύκλιος που στάλθηκε στη Γ. Γ. Αιγαίου ανεβάζει τον προυπολογισμό από τα 50 εκ. ευρώ στα 60 για να συμπεριλάβει την εφαρμογή του μέτρου και για τα καύσιμα και για φέτος , στις συζητήσεις δεν γίνεται καμιά αναφορά γι΄αυτό, γεγονός που προβληματίζει αν η σχετική αναφορά του πρωθυπουργού ήταν για εντυπωσιασμό, ή αν  υπάρχει πρόβλεψη και προγραμματισμός για το πως θα ενσωματωθεί η ενίσχυση για τα καύσιμα στο όλο εγχείρημα.

Κατηγορία Οικονομία
- 22|05|2018 17:45

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, υπέγραψε τη σύμβαση του έργου, «Συντήρηση Επαρχιακής Οδού από διακλάδωση 36ης Εθνικής Οδού έως Αγ. Παρασκευή - Νάπη», ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 700.000 ευρώ και περιλαμβάνει τις ακόλουθες εργασίες:

Επισκευή τμημάτων της οδού που παρουσιάζουν ζημώματα, ασφαλτόστρωση της επαρχιακής οδού Αγ. Παρασκευή-Νάπη, κατασκευή μικρών τεχνικών έργων και Καθαρισμός οχετών και άρση καταπτώσεων σε τμήματα της οδού. Ακόμη προβλέπεται τοποθέτηση - αντικατάσταση πινακίδων σήμανσης, επισκευή - τοποθέτηση νέων στηθαίων ασφάλειας και τέλος, διαγράμμιση της οδού. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και εντάσσεται στο γενικότερο έργο συντήρησης του οδικού δικτύου Λέσβου, ενώ η υλοποίηση του έργου θα γίνει με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Λέσβου και θα ολοκληρωθεί σε 6 μήνες.

Κατηγορία Αστυνομία
- 22|05|2018 17:44

Μπορεί να μην το έχει συνειδητοποιήσει ακόμα η τοπική κοινωνία, αλλά ο θεσμός της εμφανούς αστυνόμευση με ποδήλατα, τη λειτουργία του οποίου προανήγγειλε πρόσφατα ο ίδιος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ξεκίνησε και επίσημα από χθες. Με τους ποδηλάτες αστυνομικούς να κυκλοφορούν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης της Μυτιλήνης και να κεντρίζουν τα βλέμματα των οδηγών. Η εφαρμογή του θεσμού, που ως γνωστόν επεκτάθηκε και στη Μυτιλήνη, αλλά και στη Χίο, «εγκαινιάστηκε» χθες και στην πόλη του γειτονικού νησιού και μένει να δούμε το κατά πόσο θα έχει ουσιαστική συνεισφορά.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος θεσμός, εντάσσεται στο πλέγμα των δράσεων εμφανούς αστυνόμευσης, στοχεύοντας και συμβάλλοντας στην ταχύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών και τουριστών, καθώς και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών. Οι αστυνομικοί ποδηλάτες, που δραστηριοποιούνται από χθες στη Μυτιλήνη και στη Χίο, υπάγονται διοικητικά και επιχειρησιακά στα κατά τόπους αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα και βασικές αρμοδιότητες τους είναι: η εξυπηρέτηση επισκεπτών και τουριστών, παρέχοντας τις κατάλληλες οδηγίες και τις απαραίτητες πληροφορίες, τόσο τουριστικού, όσο και ευρύτερου ενδιαφέροντος, η συνεργασία και συνδρομή σε άλλες Υπηρεσίες της Αστυνομίας ή άλλους Φορείς, ώστε να διευθετούνται προβλήματα, κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος και να διευκολύνονται οι επισκέπτες των περιοχών αυτών και η ανάλογη επιχειρησιακή ετοιμότητα και η αποτελεσματική ανταπόκριση στη διαχείριση ήπιων περιστατικών αστυνομικής φύσεως.

Η νέα αυτή μορφή αστυνόμευσης, εκτιμάται ότι συμβάλλει στη δημιουργία ενός σύγχρονου μοντέλου αστυνομικής διαχείρισης τοπικών ζητημάτων και προβλημάτων, με τρόπο περισσότερο ευέλικτο και αποτελεσματικό, αποσκοπώντας ταυτόχρονα στην αποδοχή και ενσωμάτωσή της στις κοινωνίες στις οποίες εφαρμόζεται. Και μένει να δούμε το κατά πόσο θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του.

Κατηγορία Οικονομία
- 22|05|2018 17:43

 

 

Αξιολογήθηκε θετικά μετά την ολοκλήρωση του 2ου κύκλου αξιολόγησης και με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου εντάσσεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) του ΕΣΠΑ 2014-2020, που έχει εκχωρηθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το έργο αγροτικής οδοποιίας του δήμου Λέσβου, στην Πλαγιά

Πιο συγκεκριμένα, εντάχθηκαν έργα αγροτικής οδοποιίας για την βελτίωση της πρόσβασης στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις Δημοτικού Διαμερίσματος Πλαγιάς-Τρύγωνα (Τρύγωνας Δημοτικό τμήμα Γιασέλλη), προϋπολογισμού 567.000 ευρώ και με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Λέσβου.

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 22|05|2018 17:34

«Στα σχολεία του Χίτλερ» τα μαθήματα με την περισσότερη αλλοίωση ήταν αυτά της Ιστορίας και της Βιολογίας. Η Ιστορία έπρεπε να εξυμνεί τη Γερμανία, ώστε να μεταδώσει στα παιδιά το «αλάνθαστο» στην πολιτική ιδεολογία. Περαιτέρω, να καταδεικνύει, πως τα αίτια των ηττών στους προηγούμενους πολέμους οφείλονταν σε ξένους παράγοντες (Εβραίοι) και όχι στους «ατρόμητους» Γερμανούς στρατιώτες. Όσον αφορά τη Βιολογία, κύριος σκοπός της ήταν, να κάνει τα παιδιά να πιστέψουν, πως αποτελούν την άρια φυλή και να κατανοήσουν την ανωτερότητά τους από τους άλλους λαούς.

Όλα τα παραπάνω δίνουν την καλύτερη απάντηση σε όσους απορούν πώς ένας λαός ποιητών, φιλοσόφων και επιστημόνων προκάλεσε τόσο πόνο και όλεθρο στην Ευρώπη.

Έχει σχέση ο ναζισμός με τον ξυλοδαρμό του Μπουτάρη το προηγούμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη; Έχει σχέση με τις αντιλήψεις των Ελλήνων περί «ιερής πατρίδας», περί «αυθεντίας» της ελληνικής ψυχής, περί «οσίων» παραδόσεων και περί «αίματος» που δεν ανέχονται προσβολές στην «ιδεολογία» τους;

Εκ θέσεως όχι, απολύτως καμία. Γιατί οι Έλληνες δεν υπήρξαν ποτέ Ναζί και δεν προκάλεσαν μαζικές σφαγές σε άλλους λαούς ή επεκτατικούς πολέμους στη σύγχρονη ιστορία τους. Εκ φύσεως όμως, ναι. Κάθε Έλληνας, όπως και κάθε άνθρωπος που θεωρεί ως θέσφατο την ταυτότητά του και δικαιολογημένο τον ιδεολογικό του ολοκληρωτισμό είναι εν δυνάμει υποψήφιος φασίστας ή εν δυνάμει υποψήφιος δυνάστης.

Από όλη αυτή την απίστευτη έκφραση ολοκληρωτισμού, περισσότερη έκπληξη και τρόμο μου προκάλεσαν όχι οι Έλληνες της μέσης αντίληψης αλλά οι «μορφωμένοι». Αυτοί που τελείωσαν πανεπιστήμια, που διαθέτουν διδακτορικά και που οι αναλύσεις τους δεν προδίδουν ποτέ μίσος και μένος εναντίον άλλων ανθρώπων. Κι όμως, έσπευσαν να αρθρώσουν ένα «αλλά» για τον Μπουτάρη. Να δικαιολογήσουν την «οργή» του λαού που αγανάκτησε από την εριστική συμπεριφορά του αμετροεπούς δημάρχου, ο οποίος συνηθίζει να «υβρίζει» την πατρίδα, την θρησκεία και την εθνική τους «οικογένεια»...

Μα είναι φασίστες όποιοι αγαπούν την πατρίδα; Ναι, αν νομίζουν ότι την αγαπούν περισσότερο από μένα, από σένα, από τον διπλανό τους. Είναι ύποπτοι για ολοκληρωτισμό όσοι προσπαθούν να επιβάλλουν με τη βία την «περισσότερη» αφοσίωσή τους από τους άλλους. Είναι απειλητικοί αυτοί που πέρασαν από θρανία, έδρανα, βιβλιοθήκες και διατρανώνουν τόσο ηχηρά τον ενθουσιασμό τους για την «κτήση» της «εξατομικευμένης» εθνικής τους ιδεολογίας.

Και είναι πιο επικίνδυνοι από τους άλλους γιατί σε ξεγελούν, εντέχνως, με την «διακριτικότητά» τους. Επειδή την ίδια στιγμή καταδικάζουν τον Ρουβίκωνα, αλλά κατανοούν τους «υπερπατριώτες» που σπρώχνουν τον Μπουτάρη για την «πατρίδα». Σε ξεγελούν κουνώντας το δάχτυλο στον αριστερό ή δεξιό φασισμό και κρατούν κρυμμένο τον δικό τους για την κατάλληλη ώρα.

Σε μια δημοκρατία ο μόνος που έχει δικαίωμα στη άσκηση βίας είναι το κράτος και κανείς άλλος. Όχι γιατί είμαστε όλοι άγιοι και δεν ασκούμε βία, στην ιδιωτική μας ζωή. Άλλο είναι όμως το περιστασιακό γεγονός και άλλο η αξία. Η προσανατολιστική δηλαδή κατεύθυνση στο να αποδέχεσαι για «ιερό σκοπό» την βία σε καιρό ειρήνης για να τιμωρήσεις τους «άτακτους» συμπολίτες σου επειδή δεν σου αρέσουν οι απόψεις τους...

Για να παραφράσω κάπως τον Χατζιδάκι, «Όποιος "μορφωμένος" υπεράνω υποψίας, δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει. Και ή πιθανή προέκταση του αξιώματος είναι, να συνηθίσουμε τη φρίκη, να μας τρομάζει ή "μόρφωση" και από δίπλα της, η ομορφιά...».

 

Ανδρέας Ζαμπούκας

Κατηγορία Πολιτισμός
- 22|05|2018 17:26

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον», στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), συμμετέχει στην πανελλαδική δράση «Επισκέψιμα Αρχοντικά». Η δράση αυτή διοργανώνεται από την ΕΛΛΕΤ σε συνεργασία με τον πανευρωπαϊκό οργανισμό European Historic Houses Association στο πλαίσιο του εορτασμού του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και της πανευρωπαϊκής γιορτής ευαισθητοποίησης «Private Heritage Week».

Έτσι, προβάλλονται πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά δύο από τα πολλά και πολύ αξιόλογα Αρχοντικά του Πλωμαρίου, εν μέσω των πολλών δυσκολιών, λόγω των σεισμικών καταπονήσεων που έχουν υποστεί.

Για πρώτη φορά λοιπόν -όπως γράφουν οι διοργανωτές- σε 13 πόλεις της Ελλάδας, ιδιοκτήτες 39 αξιοσημείωτων αρχοντικών ανοίγουν τις πόρτες τους μεταξύ 24 και 27 Μαΐου (στο Πλωμάρι 26 και 27 Μαΐου), τις ίδιες δηλαδή ημερομηνίες που θα γίνει η ίδια δράση σε ολόκληρη την Ευρώπη, προσκαλώντας το ευρύ κοινό να τα επισκεφθεί και να γνωρίσει την πολιτιστική τους αξία. Στα 39 επιλεγμένα ιστορικά κτήρια συμπεριλαμβάνονται από μεσαιωνικά σπαράγματα και μεταβυζαντινά πετρόκτιστα αρχοντικά με σαχνισί, μέχρι μεγαλοπρεπείς νεοκλασικές κατοικίες σημαντικών αστικών κέντρων του παρελθόντος, αλλά και κτίσματα γεννημένα από την ώσμωση λαϊκής και αστικής παράδοσης ενταγμένα σε παραδοσιακούς οικισμούς.

Κι ενώ στην Ευρώπη ο θεσμός αυτός έχει μεγάλη ιστορία, στην Ελλάδα δυστυχώς πολλές ιστορικές κατοικίες που επιβίωσαν από την λαίλαπα της άναρχης οικοδομικής ανάπτυξης των δεκαετιών 1950 - 1980, στέκουν ερειπωμένες ή καταρρέουν λόγω της πλήρους εγκατάλειψης.

Όμως, αυτή η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά -της μικρότερης κλίμακας- είναι εξίσου σημαντική με τα επιβλητικά αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία που διασώζονται. Κάθε τοίχος και γωνία αυτών των κτιρίων μας ψιθυρίζουν ιστορίες για σημαντικά ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις διάφορες περιοχές της χώρας μας κι έρχονται σε πολλές περιπτώσεις να μας επισημάνουν την υψηλή τέχνη και ποιότητα της λαϊκής και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που βρισκόταν σε συνεχή διάλογο με το τοπικό περιβάλλον και τις πολιτιστικές παραδόσεις. Γι’ αυτό, ενώ τα περισσότερα αρχοντικά που συμμετέχουν σε αυτή τη δράση ανήκουν σε ιδιώτες, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της συλλογικής μας ταυτότητας.

Στόχος αυτής της δράσης, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με την αρχιτεκτονική κληρονομιά μικρότερης κλίμακας, η οποία είναι εξίσου σημαντική με τα επιβλητικά αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία που διασώζονται, καθώς και αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ιστορικών σπιτιών στην Ελλάδα για τη διάσωση και τη συντήρησή τους.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε: <http://www.ellet.gr/sites/default/files/episkepsima_archontika_guide.pdf>, <http://www.ellet.gr/private-heritage-week>.

Στο Πλωμάρι οι επισκέψεις έχουν προγραμματιστεί για τις 26 και 27 Μαΐου, Σάββατο και Κυριακή,  6 - 8 μμ το απόγευμα.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 22|05|2018 17:25

Μία ακόμη δράση του Restory, η θεατρική παράσταση: «Βουτιά στις άδειες στέρνες», πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 στο παλιό βιομηχανικό κτήριο της ΚοινΣΕπ Μοδούσα στον Παπάδο της Γέρας. Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας γέμισε ασφυκτικά τον ιδιαίτερο αυτό χώρο, παρακολουθώντας μια ακόμα πιο ιδιαίτερη παράσταση - ντοκουμέντο για τη βιομηχανική ιστορία και τη ζωή στη Γέρα. Μνήμες, άγνωστες για πολλούς πτυχές της ιστορίας εκείνης της περιόδου αλλά και ελπίδα για μια νέα εποχή γι’ αυτά τα κτήρια - ορόσημα, αναδύθηκαν και συγκίνησαν το κοινό που χειροκροτούσε -όρθιο σε πολλές στιγμές- ένα θίασο 14ων ατόμων. Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Θεοφάνης Τάκος, με την πάντα μοναδική του αισθητική και άποψη.

Η «Βουτιά στις άδειες στέρνες» -τίτλος που δόθηκε από τους ίδιους τους πολίτες στις ανοιχτές συναντήσεις που έγιναν από το πρόγραμμα σε όλα τα χωριά της Γέρας- βασίστηκε σε έρευνα και συνεντεύξεις από πρώην εργαζόμενους στις βιομηχανίες της περιοχής, που πραγματοποίησαν οι διάφορες ομάδες πολιτών που συστάθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Restory: βιομηχανικές ιστορίες της Γέρας, τους προηγούμενους μήνες. Με δυνατές συνεργασίες, όπως ο Παγγεραγωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρας, αφού τα περισσότερα μέλη του θιάσου ανήκουν στη Θεατρική Ομάδα του, γνωστή για τις προσεγμένες, επαγγελματικού επιπέδου παραστάσεις που ανεβάζει τα τελευταία χρόνια, και την ΚοινΣΕπ Μοδούσα που έχει μπει πλέον δυναμικά στα πολιτιστικά δρώμενα, το Restory κάνει πράξη το «η ισχύς εν τη ενώσει», που είναι άλλωστε και μία από τις βασικές αρχές του. Η «Βουτιά στις άδειες στέρνες» είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και συμμετοχής μιας ολόκληρης τοπικής κοινότητας λειτουργώντας έτσι και ως παράδειγμα της δύναμης της συλλογικής δράσης.

Το Restory (Ρίστορι), είναι μία κοινωνική και πολιτιστική πρωτοβουλία που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση πολιτών και τοπικών αρχών, ώστε να κινητοποιηθούν από κοινού για την ανάδειξη και αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων ιστορικών χώρων και κτηρίων του τόπου τους. Με δημιουργικές συλλογικές δράσεις από την τοπική κοινότητα, δημιουργεί νέες οπτικές γι’ αυτά τα κτήρια, ενημερώνοντας παράλληλα για τα σχετικά νομικά και ιδιοκτησιακά ζητήματα, που συχνά στέκονται εμπόδιο στην επανένταξη αυτών των κτηρίων στην τοπική ζωή. Το Restory σχεδίασε, διαχειρίζεται και φέρνει στη Γέρα η αρχιτέκτονας και υπότροφος του προγράμματος «START - Create Cultural Change» Στέλλα Αυγουστίδου.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για το πρόγραμμα στα τηλέφωνα: 6981904022, 6937403252, στο e - mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στη σελίδα στο Facebook: Restory: βιομηχανικές ιστορίες της Γέρας.

Το Restory, υποστηρίζεται από το «START - Create Cultural Change», ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe - Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.). Υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Την τρέχουσα δράση του Restory: βιομηχανικές ιστορίες της Γέρας, στηρίζει ο Παγγεραγωτικός καθώς και όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Γέρας, η ΚοινΣΕπ Μοδούσα και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λέσβου.

 

 

Και η έκθεση ζωγραφικής

Έκθεση Ζωγραφικής των Μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Παπάδου Γέρας Λέσβου φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις της η ΚοινΣΕπ Μοδούσα.

Η εκπαιδευτικός Ιωάννα Τριανταφυλλάκη, δούλεψε διαφορετικό θέμα με κάθε τάξη του σχολείου και το αποτέλεσμα παρουσιάζεται σε αυτή την έκθεση ζωγραφικής. Η ελιά, ο βυθός, η αποτύπωση της εικαστικής σκέψης, είναι μερικά από τα θέματα που επεξεργάστηκαν τα παιδιά του σχολείου, παίρνοντας ερεθίσματα να μάθουν για τον τόπο τους και να εκφραστούν μέσα από τη ζωγραφική. Τα εγκαίνια της έκθεσης επρόκειτο να γίνουν χτες το απόγευμα, όπου ο εκπρόσωπος της κάθε τάξης θα εξηγούσε το θέμα πάνω στο οποίο δούλεψε η ομάδα του, ενώ συμμετείχε η Χορωδία του Σχολείου, με την μαέστρο Αικατερίνη Τσιπότη.

Η έκθεση των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Παπάδου Γέρας θα μείνει ανοιχτή για το κοινό έως την 1 Ιουνίου, ώρες καταστημάτων, με ελεύθερη είσοδο. Η όλη προσπάθεια έχει την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και της Διοικούσας Επιτροπής της ΚοινΣΕπ Μοδούσα.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 22|05|2018 17:23

Στα πλαίσια του μεταπτυχιακού «Ανθρωπογεωγραφία, Ανάπτυξη και Σχεδιασμός του Χώρου» και με την υποστήριξη του Erasmus plus, το Εργαστήριο Αστικής Γεωγραφίας και η Ερευνητική του ομάδα «Αόρατες πόλεις» διοργανώνουν εκδήλωση με ομιλητή τον Marcelo Argenta Camara, καθηγητή Γεωγραφίας του Τμήματος Γεωγραφίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Πόρτο Αλέγρε: Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS).

Θέμα της ομιλίας: «Το πολιτικό σενάριο στη Βραζιλία και στο λατινοαμερικανικό πλαίσιο: προκλήσεις και δυνατότητες για κοινωνικά κινήματα». Η ομιλία θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του τμήματος Γεωγραφίας, κτήριο Γεωγραφίας, 2ος όροφος, Μυτιλήνη, την Πέμπτη 24 Μαΐου στις 18:30. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και είναι ανοικτή στο κοινό. Παρουσιάζει η Κρίστη Πετροπούλου. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Κατηγορία Κοινωνία
- 22|05|2018 17:19

Σκηνοθέτης και Digital Producer του CNN στην Ελλάδα, έχει συμμετάσχει σε κορυφαίες παραγωγές και έχει δουλέψει με πολύ σημαντικούς ανθρώπους. Ο Σεραφείμ Ντούσιας επιστρέφει αυτή την Τετάρτη στη Μυτιλήνη, εδώ όπου έκανε τα πρώτα του βήματα ως φοιτητής της Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ως απόφοιτος και «μέσα στα πράγματα» πλέον, θα μιλήσει στους σημερινούς φοιτητές της Σχολής του, στο πλαίσιο των μαθημάτων του Γιάννη Σκοπετέα στο Κτήριο Γεωγραφίας (αίθουσα Δ, στις 5μμ). Το θέμα της ομιλίας είναι η «τηλεοπτική παραγωγή και η ένταξη στην αγορά εργασίας». Ένα ζήτημα που «καίει» τόσο τα Μέσα Ενημέρωσης, όσο και εκείνους που θέλουν να κάνουν το τολμηρό βήμα και να εμπλακούν με αυτά.

Κι επειδή ο ίδιος τα κατάφερε σε αυτή τη δύσκολη πορεία, ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας το δικό του οδηγό επιβίωσης. Ο Σεραφείμ Ντούσιας ασχολείται με την παραγωγή και επιμέλεια video content για το CNN Greece. Προηγουμένως ήταν Post Production Supervisor στην εταιρεία παραγωγής Movielab του ομίλου JWT, ενώ ως παραγωγός είχε συνεργαστεί με την Fresh One Productions του Jamie Oliver με έδρα το Λονδίνο. Στις συνεργασίες του συμπεριλαμβάνονται και αυτές με τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα ITV, Channel 5 και Warner Bros TV. Είναι κάτοχος των μεταπτυχιακών «Παραγωγή και Σκηνοθεσία Τηλεοπτικής Ψυχαγωγίας» από το NFTS του Royal College of Arts της Μ. Βρετανίας και «Filmmaking» του London Film School.

Το προπτυχιακό του, πάνω στις ψηφιακές οπτικοακουστικές τέχνες, είναι από το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Παράλληλα έχει τρεις δικές του στήλες στο CNN με τίτλους «Director's Cut», «Culture Voices» & «The Frame». Οι δύο πρώτες έχουν να κάνουν με πορτρέτα μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών με αφηγηματική ροή, ενώ η τελευταία αφορά mini observational documentaries που διηγούνται ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν. Τo 2011 παρακολούθησε το πρώτο του μεταπτυχιακό στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Αγγλίας (London Film School) πάνω στο film - making. Μετά από ένα χρόνο του δόθηκε μια θέση από το παγκοσμίως γνωστό National Film and Television School του Βασιλικού Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών της Αγγλίας, όπου και παρακολούθησε το μεταπτυχιακό Παραγωγή και Σκηνοθεσία Τηλεοπτικής Ψυχαγωγίας. Το 2013 ο Σεραφείμ Ντούσιας κέρδισε το βραβείο του πιο υποσχόμενου καλλιτέχνη της χρονιάς. Έχει συνεργαστεί με πληθώρα καλλιτεχνών και εταιριών, όπως ο Λάκης Λαζόπουλος, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Πέτρος Λαγούτης, η Κάτια Δανδουλάκη, Heaven Music, Parasol TV, Cinepos κά.

Πίσω απ’ όπου ξεκινήσατε λοιπόν!

«Είναι μεγάλη μου χαρά όταν έρχομαι στη Μυτιλήνη τόσο γιατί πέρασα αξέχαστα φοιτητικά χρόνια, όσο και γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω με τους τελειόφοιτους του τμήματός μου. Αυτή τη φορά θα συζητήσουμε τόσο για την τηλεοπτική παραγωγή, όσο και για τα πρώτα μετα-πανεπιστημιακά τους βήματα. Η διάλεξη θα γίνει στον Πανεπιστημιακό Λόφο Ξενία στο πλαίσιο των μαθημάτων του καθηγητή Ιωάννη Σκοπετέα και ειλικρινά θα χαρώ πολύ να δω τους μελλοντικούς μου συναδέλφους».

Κύριε Ντούσια θα συμβουλεύατε τους αποφοίτους να μείνουν στην Ελλάδα ή να φύγουν στο εξωτερικό;

«Είμαι Έλληνας που σπούδασε και εργάστηκε στο εξωτερικό και ναι… θα πήγαινα ξανά διότι το επαγγελματικό μου πεδίο είναι τέτοιο που «απαιτεί» τα συχνά ταξίδια στο εξωτερικό και τις συνεργασίες με ξένες εταιρείες παραγωγής. Δυστυχώς, η τηλεοπτική παραγωγή στη χώρα μας αντιμετωπίζει βασικά προβλήματα, πόσο μάλλον την τελευταία δεκαετία με την οικονομική κρίση και την μείωση των προϋπολογισμών, αλλά πέραν αυτού έχουν σημασία οι ποιοτικοί στόχοι που βάζεις ως επαγγελματίας και κατά πόσο αυτοί σε γεμίζουν… δημιουργικά!

Ακούγεται πολύ συχνά, ότι δεν μπορεί κανείς να συμβουλεύσει τους νέους να μείνουν στην Ελλάδα, εργαζόμενοι για ένα παιδικό χαρτζιλίκι που δεν φτάνει καν για να πληρώσουν το ενοίκιό τους, αδυνατώντας να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους, χάνοντας έτσι την αυτοπεποίθησή τους και την όρεξη για εξέλιξη. Θεωρώ ότι η αισιοδοξία πρέπει να είναι οδηγός όλων μας -μικρών, μεγάλων- τουλάχιστον έτσι πορεύομαι εγώ. Θυμάμαι σε ένα γύρισμα η Λιάνα Κανέλλη μου είχε πει «…φυσικά και οι νέοι πρέπει να μείνουν στη χώρα τους και να παλέψουν για αυτή. Ποιος θα τη βγάλει από το βούρκο που έχει βουλιάξει; Να μείνουν και να διαδηλώσουν». Όχι. Δεν είναι τα πανό και τα πλακάτ αυτά που θα με ταΐσουν. Αντιθέτως, η σωστή εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενο που θέλω να δουλέψω, η προϋπηρεσία και το networking είναι αυτά που θα μου πληρώσουν το ενοίκιο. Εκπαίδευση πάνω στην τηλεοπτική παραγωγή, με την ποιότητα που τη θέλω, δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Προϋπηρεσία σε κάποια εταιρεία δύσκολα θα αποκτήσει ένας νέος… γιατί πολύ απλά όλες οι εταιρείες ζητάνε προϋπηρεσία (…ίσως θα έπρεπε να γεννιόμαστε κατευθείαν στα 30 μας). Όσο για το networking… θα χρησιμοποιήσω τη συμβουλή που μου είχε δώσει ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης «…μείνε έξω. Η Ελλάδα είναι μια τεράστια κλίκα που δύσκολα θα σε αφήσει να μπεις».

Συνοψίζοντας λοιπόν, θα πρότεινα σε κάθε απόφοιτο πριν πάρει την όποια απόφαση να ψάξει τι είναι αυτό που τον γεμίζει. Τι είναι αυτό που τον βοηθάει να ονειρεύεται κάνοντάς το πράξη καθημερινά. Τότε ναι… να πάει στο εξωτερικό, να παλέψει να μπει στην καλύτερη σχολή που μπορεί, να γεμίσει γνώσεις και εφόδια και μετά να επιλέξει ο ίδιος αν θέλει να γυρίσει να παλέψει για τη χώρα του. Εγώ το έκανα. Γύρισα στην Ελλάδα, βρήκα δουλειά, διότι δεν υπήρξε μέρα που να σταμάτησα να ψάχνω και δεν το μετανιώνω».

Ποια είναι τα βασικά σημεία ενός οδηγού επιβίωσης ενός αποφοίτου;

«Καλή ερώτηση. Αισιοδοξία, πείσμα και δουλειά. Αυτά πιστεύω είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να δώσει έμφαση ένας νέος. Την αισιοδοξία τη χρειάζεται τόσο για την προσωπική, όσο και για την επαγγελματική του πορεία. Το πείσμα είναι απαραίτητο τόσο για έναν νέο που ψάχνει την πρώτη του επαγγελματική στέγη, όσο και για έναν μεγαλύτερο άνθρωπο που θέλει να βελτιώνεται συνεχώς. Το όχι μιας εταιρείας στο βιογραφικό του, είναι το ναι μιας επόμενης.

Τέλος, η δουλειά είναι τα παν. Ακόμη και φοιτητής / μεταπτυχιακός όταν είναι πρέπει να δουλεύει ασταμάτητα. Φυσικά όταν λέω δουλειά, εννοώ να κάνει πράξη τις γνώσεις του, την εκπαίδευσή του. Να εξασκεί έστω και ερασιτεχνικά αυτό που θέλει να εξασκεί αύριο επαγγελματικά. Θυμάμαι όταν σπούδαζα στο τμήμα της Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στη Μυτιλήνη… γυρνούσα συνεχώς βίντεο! Πειραματιζόμουν με προγράμματα μοντάζ, έκανα διαρκώς ερωτήσεις τους καθηγητές μου, έφτιαχνα αφίσες για μαγαζιά, βοηθούσα συμφοιτητές μου στις εργασίες τους μόνο και μόνο για να αποκτήσω μεγαλύτερη άνεση. Ακόμη και τότε χτυπούσα πόρτες για δουλειά έχοντας δεδομένη την απόρριψη. Η επικοινωνία όμως και μόνο με μια εταιρεία είναι άκρως σημαντική».

Μπορείτε να γνωρίσετε καλύτερα τον κ. Ντούσια από τη σελίδα του www.serafeimntousias.com.

Κατηγορία Κοινωνία
- 22|05|2018 17:15

Σε ηλικία 94 ετών έφυγε η Μανταμαδιώτισσα Νίκη Μπακιρτζή - Κοντούλη, η κηδεία της οποίας πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη (22/5) στο κοιμητήριο Ζωγράφου. «Το ταξίδι που ξεκίνησε στις 5 Ιανουαρίου 1924 κάτω από το αυστηρό βλέμμα του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο, έφτασε στό τέλος του. Σήμερα Κυριακή 20 Μαΐου 2018 άφησε την τελευταία της πνοή η μητέρα μου. Η τελευταία απόγονος τού Γιώργου και της Θεοδώρας Μπακιρτζή. Η Νίκη» ,σημειώνει στο λιτό αποχαιρετιστήριο του ο γιός της Αλέκος. Η Νίκη Κοντούλη ήταν από τα δραστήρια μέλη του συλλόγου Μανταμαδιωτών της Αθήνας που λάμπρυνε και το συμβούλιό του τα χρόνια μετά την μεταπόλιτευση με τον αείμνηστο Παν. Στυλιανίδη στην προεδρία του. Πάντα περιποιημένη, υπόδειγμα ήθους και προσφοράς, τιμήθηκε και από τους συντοπίτες της για όλα αυτά που προσέφερε στην πολιτιστική παράδοση του χωριού της και του νησιού μας.

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top