FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 20 Μαΐου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Παρα...θέσεις
- 20|05|2018 18:41

Η επανάληψη είναι συχνά κουραστική, είναι όμως και «μητέρα της μάθησης» κατά το σχετικό κλισέ. Ας το πούμε άλλη μια φορά επομένως: η κρίση μας είναι πρωτίστως πολιτισμική, δεν επιδέχεται «μνημονίων» και θέλει δουλειά πολύ για να υπάρξει «έξοδος» -καθαρή ή βρώμικη- από αυτήν. Μάθαμε, χρόνια πολλά τώρα, ως άνθρωποι και πολίτες να αποδεχόμαστε εναλλακτικές πραγματικότητες και αδιαφορούμε για το ύπουλο σύμπτωμά τους, τις σχετικοποιημένες κλίμακες ηθικής. Με άλλα λόγια, προσλαμβάνουμε και αξιολογούμε το δημόσιο και τον ιδιωτικό βίο μέσα από ένα νοητικό πολτό, άδειο από θεμελιώδεις αξίες, αυστηρές διατυπώσεις, ακριβείς αριθμούς, στιβαρές έννοιες και ιστορικές εξελίξεις. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, ως Πολίτες έχουμε πάρει οικειοθελώς τον δρόμο της παραχώρησης της ελευθερίας μας στους πλανόδιους περιπαίχτες του αυταρχικού ανορθολογισμού.

Σήμερα, ζούμε το τελικό στάδιο μιας πολυετούς μεταπολιτευτικής πορείας προσβολής της νόησης στη Χώρα της Φιλοσοφίας και της εξ αυτής Δημοκρατίας, όπως τζαναμπέτικα και με μικρο-μεγαλισμό θέλουμε να πιστεύουμε! Σπάνιες, συχνά μοναχικές φωνές καλούν σε αυτογνωσία, αναστοχασμό και αυτό-βελτίωση. Τρίχες! Καταλήγουν εύκολη βορά στο στρατευμένο αληταριό του ανώνυμου διαδικτύου και την τρέλα των τηλε-παραθύρων. Ίσως, η τελευταία σκέψη της κας Γλύκατζη-Αρβελέρ να θέτει σε ορθή βάση το πολιτισμικό μας πρόβλημα: «Ο Θεός της Ελλάδας δεν βαρέθηκε την Ελλάδα. Τους Έλληνες, ίσως…».

Κάποτε, η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ -εταίρος της Γλύκατζη-Αρβελέρ στη Γαλλική Ακαδημία- έγραψε ότι η «παγκόσμια Ιστορία αρχίζει από τότε που το ελληνικό πνεύμα ξύπνησε». Λέει η Αρβελέρ: «Πώς να μη νιώθεις υπέροχα να λες ότι είσαι απόγονος αυτών που έφεραν τη σοφία και τον πολιτισμό στον κόσμο;». Πράγματι, αλλά ας κάνουμε κι εμείς κάτι για να μη μας βαρεθεί κι ο Θεός ακόμα, καίτοι τον έχουμε αναγορεύσει στη νεώτερη μυθολογία μας σε «συμπατριώτη», περίπου. Καθότι είναι επείγον να καταλάβουμε ότι η κρίση ηθικής και ακεραιότητας λόγου και πράξης στην κοινωνία και τις ηγεσίες της οδηγεί νομοτελειακά στη δύση της δημοκρατίας μας. Ο κ. Βουλευτής που από οπαδικού άμβωνος σιγοντάριζε «να καεί, να καεί, η «π…ανα» η Βουλή» εκρίθη εντέλει κοινοβουλευτικά, ολίγον ένοχος επειδή, λέει, δεν το φώναζε δυνατά!

Ο νοητικός πολτός επιτρέπει τα πάντα. Δείτε τα κεντρικά «αφηγήματα» κι αφήστε τα εύκολα ζητήματα -Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, παράλληλο πρόγραμμα, ολιστικό πρόγραμμα- στην άκρη. Ο κ. Τσίπρας, στο τελευταίο σποτάκι -αυτό με το λάπτοπ- διακηρύσσει την «επιστροφή στην κανονικότητα» ως επιτυχία. Το πρόβλημα δεν είναι εάν ισχύει αυτό ή όχι. Το πρόβλημα είναι η χονδροειδής αντίφαση που περικλείει το μήνυμα αυτό: καθόσον θεωρητικά η Αριστερά επιδιώκει την θραύση αυτής της κανονικότητας προς κάποιο άλλο μοντέλο κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης. Το αφήγημα της κανονικότητας δηλώνει ένα πράγμα: τον οπορτουνισμό της «Αριστεράς» του Τσίπρα. Το ίδιο ισχύει και για τον άλλο πυλώνα της ρητορικής του: η «ακρο-Δεξιά» ΝΔ… Οι άνθρωποι που λυσσωδώς αγκιστρώνονται στην κυβέρνηση με τις ψήφους ενός Κατσίκη, π.χ., κρώζουν περί του υποτιθέμενου μελλοντικού κινδύνου όταν τον εμπεδώνουν καθημερινά.

Καμία «έξοδος από την κρίση» δε θα επισυμβεί τον Αύγουστο. Γιατί η κρίση είναι βαθειά κι είναι αλλού: στα μυαλά πρωτίστως κι όχι στις τσέπες.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 20|05|2018 18:28

Τον Οκτώβριο του 2016 ανέλαβε η νέα διοίκηση το Μουσείο Τεριάντ, το μοναδικό  αυτό μουσείο, ανακαινισμένο- με την επανέκθεση της συλλογής Τεριάντ μεγάλης αξίας και πλέον είναι ανοιχτό καθημερινές εκτός Δευτέρας, αλλά και Σαββατοκύριακα. Εδώ και ενάμιση χρόνο το μουσείο έχει κάνει αισθητή την παρουσία του, με τον πρόεδρό του, Δημήτρη Παπαγεωργίου, Καθηγητή να έχει ενεργοποιήσει και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τους φοιτητές του Ιδρύματος στην κατεύθυνση ανοίγματος του μουσείου στους μαθητές, τις μαθήτριες και την τοπική κοινωνία. Οι εκδηλώσεις του μουσείου όλο και πληθαίνουν, την ίδια ώρα που ακόμα βρίσκεται υποστελεχωμένο. Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, πλέον και νεοεκλεγμένος αντιπρύτανης, χωρίς να έχει ακόμα θεσμοθετηθεί το αντικείμενό του λόγω της ιδιομορφίας των πρυτανικών εκλογών, μας παραχώρησε για όλα τα θέματα του Τεριάντ μια εφ’ όλης της ύλη συνέντευξη μαζί με την αναπληρώτρια πρόεδρο του Μουσείου, ιστορικό Τέχνης και αν. καθηγήτρια, Εύη Σαμπανίκου.   

 

Κύριε Παπαγεωργίου, δώστε μας μια πρώτη εικόνα για τις πρώτες κινήσεις που έκανε η νέα διοίκηση του Μουσείου Τεριάντ και τα εμπόδια που συνάντησε

 «Το καλό είναι ότι μπήκαμε όλοι μαζί στην προσπάθεια περαιτέρω ανάδειξης του «Τεριάντ». Και η Εύη Σαμπανίκου που είναι αναπληρώτρια πρόεδρος θα μπορούσε να περιφέρει τον τίτλο της, όμως ασχολείται ενεργά. Και το μικρό προσωπικό του Μουσείου, ο διευθυντής Κώστας Μανιατόπουλος και ο φύλακας του μουσείου κάνουν πολύ περισσότερα από όσα μπορούν. Η συνεργασία και με τα μέλη του ΔΣ, τη Μερόπη Φράγκου, την Καίτη Δημητρίου, τη Μαρία Περδικούρη είναι πολύ καλή και έχουν με διάφορους τρόπους συνδράμει.

Από τον Δήμο δεν έχει γίνει κάτι ιδιαίτερο, αλλά από την άλλη δεν μας έχει βάλει και κάποιο εμπόδιο. Σε κάποιες εκδηλώσεις, ωστόσο, όπως στα εγκαίνια ή σε διάφορα θέματα μας δέχεται. Με την Περιφέρεια είχαμε κάποιες συναντήσεις, ειδικά με την κ. Καλογήρου ώστε αν μπορέσει να μας ενισχύσει με κάποια 8μηνη σύμβαση να μας πληρώσει τα λειτουργικά έξοδα. Η συζήτηση αυτή γίνεται εδώ και έναν χρόνο, αλλά ακόμα δεν έχει καταλήξει.

Αυτό που έληξε πριν αναλάβουμε εμείς και αξίζει να σημειωθεί είναι το ΙΚΑ. Μια ιστορία που έγινε πριν από αρκετά χρόνια και επιτέλους έληξε. Ένας πολιτικός που έκανε κάτι χωρίς λόγια, είναι ο βουλευτής Γιώργος Πάλλης που με την παρέμβασή του λύθηκε το ζήτημα με το πρόστιμο και ανέλαβε το χρέος το υπουργείο Πολιτισμού να αποπληρώσει προς το ΙΚΑ από τον προηγούμενο υπουργό κιόλας. Και δεν το λέω για να ευλογήσω τα γένια κανενός, αλλά γιατί πράγματι ένας γόρδιος δεσμός που έβαζε συνέχεια εμπόδια στη λειτουργία του Μουσείου λύθηκε. Έμπαιναν οι χρηματοδοτήσεις από το ΥΠΠΟ και κατευθείαν δεσμεύονταν, αυτός υποθέτω ότι ήταν και ο λόγος που παραιτήθηκε το προηγούμενο ΔΣ.

 

Υπάρχει φως στον ορίζοντα για νέο προσωπικό στο Μουσείο;

 «Η προσπάθεια από την αρχή ήταν να λύσουμε μια σειρά ζητήματα με προτεραιότητα στο θέμα του προσωπικού. Όταν αναλάβαμε εμείς υπήρχαν δύο φύλακες, αλλά στη συνέχεια ο ένας συνταξιοδοτήθηκε. Οπότε αυτό που μπορεί να γίνει λόγω της δυσκολίας διορισμών πανελλαδικά είναι η δυνατότητα μετατάξεων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπούμε στη βάση κινητικότητας του παλιού υπουργείου Εσωτερικών. Για να μπούμε σε αυτή τη βάση έπρεπε να κάνουμε οργανισμό, ένα άκρως γραφειοκρατικό καθεστώς. Για να καταλάβετε το Πανεπιστήμιο ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει την κατάρτιση του οργανισμού, που βέβαια το Πανεπιστήμιο είναι ένα μεγάλο Ίδρυμα. Εμείς έχουμε καταφέρει σε έναν μεγάλο βαθμό να τον ολοκληρώσουμε για να μπορέσουμε μέσω της κινητικότητας να πάρουμε κάποιους ανθρώπους. Και φέτος υπάρχει και η οικονομική δυνατότητα με τις δικές μας δυνάμεις από τον προϋπολογισμό. Το πρόβλημα είναι ότι οι έκτακτοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε διάφορα θέματα, όπως αυτό της εμπειρίας και ζητημάτων ασφαλείας, όπου απαιτούνται μόνιμοι υπάλληλοι.

Επίσης στους μόνιμους υπαλλήλους απαιτείται κάποιος λογιστής, καθώς τώρα έχουμε εξωτερικό συνεργάτη, ώστε να μπορεί μέσα σε έναν χρόνο να προσαρμοστεί και να γνωρίζει τις διαδικασίες που γίνονται στους ελέγχους στη Διαύγεια, στο υπουργείο Πολιτισμού, στον Πάρεδρο. Όλ’ αυτά χρειάζονται εξοικείωση και προς το παρόν τα κάνει ο διευθυντής, πολύ φιλότιμα, ο οποίος όμως είναι ζωγράφος»

Στοιχειωδώς τι προσωπικό απαιτείται για το Μουσείο;

«Νομίζω ότι το Μουσείο μπορεί να λειτουργήσει επαρκώς με τρεις φύλακες, κάποιον που να έχει τα οικονομικά και τον διευθυντή. Αν είχε και κάποιον μουσειολόγο ή ιστορικό τέχνης ώστε να μπορούν να αναλάβουν οργάνωση δράσεων (μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα κλπ) θα ήταν ιδανικό. Τις δράσεις αυτές τώρα έχει αναλάβει και κάνει το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επικεφαλής την καθηγήτρια κ. Χουρμουζιάδη και τους φοιτητές»

Και ειδικά με τις δράσεις αυτές μπήκε το Μουσείο σε μια νέα εποχή…

«Ήταν πολύ σημαντικό που μαζί με το Εργαστήριο Μουσειολογίας και τους φοιτητές μπήκαμε πέρσι στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ενημερώσαμε περίπου 900 μαθητές και εκπαιδευτικούς που ήρθαν στο Μουσείο όλο το 2017. Και φέτος υπάρχει κινητικότητα, τα σχολεία μπαίνουν σε έναν χώρο πολιτισμού, το Τεριάντ γίνεται ευρύτερα γνωστό. Γιατί μια τόσο ενδιαφέρουσα συλλογή μεγάλης αξίας που βρίσκεται απλώς σε ένα μουσείο, αλλά ο κόσμος δεν την βλέπει, και ειδικά οι Λέσβιοι, όχι μόνο οι τουρίστες, δεν έχει νόημα. Αυτός ήταν και ο στόχος του ΔΣ εξαρχής, με τις ποικίλες εκδηλώσεις που συνεχίζονται: το μουσείο να γίνει κέντρο πολιτισμού και όχι μια ξερή συλλογή που θα εντυπωσιάσει κάποιον, αλλά στη συνέχεια θα την ξεχάσει»

Γίνονται παράλληλα, όμως και άλλες δράσεις. Μιλήστε μας γι’ αυτές

«Μέσω του προγράμματος «Καινοτομία 1» ξεκινά η ψηφιοποίηση του υλικού. Είναι κάτι που θα διευκολύνει και τους ερευνητές και τους επισκέπτες. Επίσης πέρα από τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ οργανωνόμαστε για να τρέχουμε συνεργασίες και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Επίσης σκεφτόμαστε να λύσουμε το θέμα της γλώσσας. Επειδή, όπως στήθηκε η έκθεση είναι στα ελληνικά και στα γαλλικά- που παραπέμπουν προφανώς στη διπλή ταυτότητα του Τεριάντ και αυτό δημιουργεί προβλήματα, σκεφτόμαστε να γίνει και στα αγγλικά με μια εφαρμογή που θα διαβάζει ο επισκέπτης με το κινητό του. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε προγραμματίσει να μπει ασύρματο δίκτυο στο Μουσείο για να γίνει η εφαρμογή με ειδική μελέτη και αγορά εξοπλισμού. Έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα για μια σειρά εφαρμογών. Επίσης ολοκληρώθηκε επιτέλους η αίθουσα εκδηλώσεων με εξοπλισμό: προτζέκτορα, control room, μηχανήματα ήχου για τις συναυλίες, θα μπει και streaming video, χάρη στις δουλειές που κάνει ο κ. Σπάθης και μάλιστα εθελοντικά. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης μιας συναυλίας παντού.

Επίσης αναζητούμε τρόπους να ενταχθούμε σε πρόγραμμα της ΕΤΑΛ για τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου, να γίνουν κάποια μονοπάτια, κι αν μπορέσουμε ένα μικρό θεατράκι. Θα θέλαμε και ένα κυλικείο- αναψυκτήριο να εξυπηρετεί τους ανθρώπους και της γειτονιάς και όποιον θέλει να κάτσει, ώστε να γίνει επίκεντρο κι άλλων δραστηριοτήτων»

 

Από τα εγκαίνια της επανέκθεσης του Μουσείου Τεριάντ που καθυστέρησαν δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση του έργο, παρούσης και της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, τον Ιούλιο του 2017.

Το Μουσείο Τεριάντ έχει ανοίξει τις πόρτες του σε εκδηλώσεις και συναυλίες

Γιατί καθυστέρησε;

Μια διαφορετική και πρωτότυπη έκθεση φωτογραφιών του Μπρεσόν προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί στις 15 Ιουλίου, ενώ πολλά έχουν προγραμματιστεί μέχρι και τον Οκτώβριο στο Μουσείο Τεριάντ. Στις 17 Οκτωβρίου θα προβληθεί η ταινία της αείμνηστης δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Λιόπης Αμπατζή για τον καρκίνο του μαστού «Βυζιά», ενώ σήμερα Σάββατο στις 6.30 το απόγευμα σημαντική ημερίδα για τη Μοντέρνα Τέχνη. «Επιζητούμε συνεχή ροή ενδιαφέροντος για το Μουσείο Τεριάντ. Ξεκινήσαμε φέτος με βιβλιοπαρουσιάσεις και συναυλίες, αλλά υπάρχουν και πιο απαιτητικά events όπως η ημερίδα που θα γίνει σήμερα Σάββατο 19 Μαΐου για την Μοντέρνα Τέχνη με τρεις ιστορικούς τέχνης» μας λέει η αναπ. Πρόεδρος του Μουσείου Εύη Σαμπανίκου. Κι όμως, όπως προσθέτει, ουσιαστικά αυτή η ημερίδα θα απαντήσει στις απορίες μας όπως το γιατί μας είναι… ακατανόητη η μοντέρνα τέχνη. «Τη στάση μας απέναντι στη τέχνη την καθόρισαν οι δύο δικτατορίες» μας λέει βοηθώντας μας να καταλάβουμε λίγο το… κενό. Κι ενώ ο Δ. Παπαγεωργίου σχολιάζει χαριτολογώντας ότι μέχρι και ζητήματα θεωρητικά θα λύσουν οι εκδηλώσεις!

Ρωτήσαμε την κ. Σαμπανίκου τι έφταιξε κατά τη γνώμη της και το «Τεριάντ» άργησε να εξελιχθεί. Και απαντά «Επειδή υπήρχε αρκετή αποστασιοποίηση όλ’ αυτά τα χρόνια, εμείς θα θέλαμε με κάθε τρόπο το μουσείο να γίνει οικείος χώρος για όλους. Εγώ ήμουν και πριν μέλος του ΔΣ, χωρίς να το επιθυμώ ιδιαίτερα. Υπήρχαν άλλα ζητήματα να λυθούν από τα προηγούμενα συμβούλια. Το πρώτο που είχε πάει στραβά ήταν η υπαγωγή του Μουσείου στο υπουργείου Εσωτερικών. Ήταν λογικό να μην αναπτυχθεί, μέχρι να περάσει στο ΥΠΠΟ και χάρη στο προηγούμενο ΔΣ έγινε αυτό. Μετά η επανέκθεση ήταν σημαντική, λειτούργησε επιτέλους μουσειακά ο χώρος χάρη στο ΥΠΠΟ. Επομένως εμείς βρεθήκαμε σε μια ευτυχή συγκυρία, όπου είχαν λυθεί βασικά εμπόδια. Και είχαμε να αντιμετωπίσουμε πλέον την υποστελέχωση, και να βάλουμε ένα πλάνο για την επικοινωνία και την τεχνολογία. Σίγουρα όπως ήταν πριν το μουσείο, έμοιαζε με την ιδιωτική έκθεση κάποιου, όπως ήταν και το σπίτι διακοπών του Τεριάντ. Επίσης διευκολύνονταν η φθορά των έργων. Θυμόμαστε όλοι και τις κλοπές που είχαν γίνει…»

Παράλληλα σχολίασε ότι παλιότερα τα σχολεία έφταναν μέχρι το μουσείο Θεοφίλου και δεν πήγαιναν στο Μουσείο Τεριάντ που είναι δίπλα, εξηγώντας ότι κι εμείς οι ίδιοι δεν κατανοούσαμε τον θησαυρό που είχαμε για να τον αναδείξουμε καταλλήλως. «Όταν υπάρχει μουσειοπαιδαγωγική δράση με ζωγραφική και με άλλες ασχολίες, πάντα μένει κάτι περισσότερο στον επισκέπτη», προσθέτει ο κ. Παπαγεωργίου. Επίσης η κ. Σαμπανίκου επισημαίνει ότι πλέον και οι φοιτητές επιδιώκουν να κάνουν την πρακτική τους στο Μουσείο.

 

 

Σήμερα η ημερίδα για τη Μοντέρνα Τέχνη στο Μουσείο Τεριάντ

Η  ημερίδα που διοργανώνει το Mουσείο Teriade, σήμερα, Σάββατο στις 18.30, με ομιλητές/τριες τους/τις Γιάννη Κολοκοτρώνη (Καθηγητή ΔΠΘ), Ντένη Ζαχαρόπουλο (Διευθυντή Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων), Εύα Κέκου (Επιμελήτρια Εκθέσεων) και Hans Herloff Grelland (Καθηγητή Πανεπιστημίου Agder) έχει τίτλο «Ο Μοντερνισμός σήμερα: Ανάπτυξη και πρόσληψη της νεωτερικότητας στην τέχνη. Ο καλλιτέχνης, ο θεωρητικός, ο επιμελητής και το κοινό. Σύγχρονες θεωρήσεις»

Η πρόσληψη του Μοντερνισμού από το κοινό είναι ένα ζήτημα που εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα απασχολεί την έρευνα στην ιστορία της τέχνης. Τα κινήματα της μοντέρνας τέχνης, παρόλο που επίσημα κατοχύρωσαν τη θέση τους μέσα από μια ακολουθία από «-ισμούς» στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, εκφράστηκαν κυρίως αφαιρετικά, όπως διαφαίνεται και από τις θέσεις που διατύπωσαν μέσω κειμένων και μανιφέστων. Κατά συνέπεια δεν έγιναν ευρέως κατανοητά από το «μέσο» κοινό, παρά μόνο ως ένα «ιδιότροπο» στυλιζάρισμα της όρασης που περιφρονούσε τις καλλιτεχνικές παραδόσεις και καταργούσε τους κανόνες, με στόχο την πρόκληση ως προβολή. Αν και αυτό μπορεί να είναι μέρος της αλήθειας, η ουσία των μανιφέστων και οι ιδεολογικές παράμετροι στο πολιτικοκοινωνικό πλαίσιο της πρώτης πεντηκονταετίας του 20ου αιώνα, αποτελούν, ακόμη και σήμερα, έναν άγνωστο κόσμο για τους μη «ειδικούς». Ποιες πολιτικές συνθήκες επέβαλαν την αποστασιοποίηση του κοινού από τη μοντέρνα τέχνη; Πόσο βαρύνουν, μεταξύ άλλων και εσωτερικοί παράγοντες που αφορούν στάσεις προσωπικοτήτων που επηρέασαν τη δράση και την επικοινωνία των κινημάτων; Πώς συντελέστηκε η αποστασιοποίηση του κοινού στις ευρωπαϊκές χώρες; Ποια νοήματα έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πόσο διαφορετικό πλαίσιο; Πώς, συντελέστηκε η απόλυτη αποστασιοποίηση, έως και σήμερα, του «μέσου»  ελληνικού κοινού; Τέλος, πώς ο Μεταμοντερνισμός είδε το Μοντερνισμό και ποιες είναι οι σύγχρονες θεωρήσεις;

 

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 20|05|2018 18:16

Την επιβεβαίωση πως υπάρχει ικανοποιητικό σύστημα καταγραφής, αλλά σίγουρα μη επαρκές εποπτικό σύστημα ελέγχου της δράσης των ΜΚΟ και των εθελοντών που δραστηριοποιούνται στη Μυτιλήνη για το προσφυγικό, έδωσαν οι απαντήσεις σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου των Υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας. Το μεν Υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε προχθές τα στοιχεία του συνόλου των εθελοντικών οργανώσεων και των εθελοντών που δραστηριοποιήθηκαν από το 2016 ως σήμερα στο νησί και το δε Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από τον περασμένο Απρίλη τον αντίστοιχο των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σήμερα εντός το ΚΥΤ Μόριας. Το πρόβλημα ωστόσο που προκύπτει από τις δύο αυτές απαντήσεις, είναι το γεγονός πως τα δύο Υπουργεία μεταθέτουν την ευθύνη της εποπτείας των ΜΚΟ το ένα… στο άλλο. Ενισχύοντας έτσι τους προβληματισμούς που υπάρχουν για την διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και τις φωνές, πως ίσως και με υπερβολή, κάνουν λόγο εδώ και καιρό «για ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ».

 

114 ΜΚΟ, 7.356 εθελοντές

Στην απάντηση της υπ΄αριθμ. 4989/05-04-2018 Ερώτησης του κ. Αθανασίου λοιπόν, σχετικά με τον αριθμό και τη δράση των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκτός του ΚΥΤ Μόριας, το συνερωτώμενο Υπουργείο Ναυτιλίας απάντησε τα εξής: «[…]Από τη Συντονιστική Επιτροπή Καταγραφής, Συντονισμού και Αξιολόγησης ΜΚΟ της Γ. Γ. Αιγαίου και Ν. Π., στη νήσο Λέσβο έχουν καταγραφεί, από τον Φεβρουάριο του 2016 μέχρι σήμερα, 114 ΜΚΟ, οι οποίες δραστηριοποιούνται εκτός Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, καθώς και 7.356 εθελοντές (επισυνάπτεται σχετικός πίνακας). Αρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο (απασχολούμενο προσωπικό, προσωπικά στοιχεία, υλικοτεχνική υποδομή, οικονομικός - διαχειριστικός έλεγχος) των εν λόγω ΜΚΟ είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και άλλοι, κατά περίπτωση, δημόσιοι φορείς». Ένας αριθμός που για να μην δημιουργούνται παρερμηνείες και λανθασμένες εντυπώσεις, δείχνει το σύνολο των ΜΚΟ και των εθελοντών που καταγράφτηκαν από τον Φλεβάρη του 2016 ως σήμερα.

 

Αθανασίου: «Ποιος είναι τελικά ο υπεύθυνος εποπτείας»;

Για τον κ. Αθανασίου όμως, που πριν από έναν μήνα είχε εξασφαλίσει απάντηση και για το σύνολο των ΜΚΟ και των εθελοντών που δραστηριοποιούνται σήμερα εντός του ΚΥΤ Μόριας (περίπου 18 ΜΚΟ, με τους αντίστοιχους εργαζομένους τους), το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως αλλού. Αφού όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Θυμόμαστε όλοι την απάντηση του κ. Βίτσα, αλλά και στο παρελθόν του κ. Μουζάλα, στην εν λόγω ερώτηση. Συγκεκριμένα, αναφέρει το Υπουργείο Ναυτιλίας ως το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο για την εποπτεία των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκτός των κέντρων ενώ το ίδιο αποτελεί το καθ’ ύλην αρμόδιο για τις ΜΚΟ που δρουν εντός των κέντρων. Σήμερα,  λάβαμε την απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας το οποίο μεταθέτει την ευθύνη εποπτείας των ΜΚΟ τόσο εντός όσο και εκτός των ΚΥΤ στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Τελικά, ποιος είναι αρμόδιος για το ζήτημα αυτό; Προκαλεί μεγάλο προβληματισμό η ανεξέλεγκτη δράση των 114 ΜΚΟ και των 7.356 «εθελοντών» τους στο νησί μας και στα άλλα ακριτικά νησιά, ελλείψει παρουσίας του Κράτους όπως διαφαίνεται από τις απαντήσεις των δύο Υπουργείων. Μας εμπαίζουν ή πρόκειται για άλλο ένα δείγμα κακής πολιτικής; Τι αντίκτυπο έχουν τα ανωτέρω στην ασφάλεια των πολιτών, την κοινωνική μας συνοχή και την οικονομία του τόπου μας;», γράφει μάλιστα χαρακτηριστικά στη σχετική με το θέμα ανακοίνωσή του και καταλήγει πως όλα τα ζητήματα που προκύπτουν πια, θα τα θέσει  κατά τη συζήτηση για το μεταναστευτικό την ερχόμενη εβδομάδα, όταν αυτή προσδιοριστεί.

Κατηγορία Δήμος
- 20|05|2018 18:06

Με μία κίνηση «ΜΑΤ», ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, μετέφερε το πρόβλημα που δεδομένα υπάρχει εντός της παράταξής του, σε εκείνους που φανερά το… οξύνουν, μη αφήνοντας την τελευταία «πρόκληση» εκ μέρους του «αντάρτικου» των «Βορείων» αναπάντητη. Και κόντρα στην προσφιλή τακτική του να μην παίρνει αποφάσεις εν θερμώ, χθες το πρωί ανακοίνωσε την «καρατόμηση» ουσιαστικά του αντιδημάρχου Ερεσού-Αντίσσης Μιχάλη Ρούσση, ο οποίος αντικαθίσταται (επί του παρόντος) από τον ίδιο τον δήμαρχο, στα καθήκοντά του στην δημοτική ενότητα Ερεσού-Αντίσσης.

 Ο δήμαρχος μετά από ενάμιση περίπου μήνα υπομονής και αναμονής λοιπόν, απέδειξε χθες πως είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα «αντάρτικου», ειδικά από τους γεωγραφικούς του αντιδημάρχους που εμφανίζονται συχνά πυκνά -και δημοσίως- δυσαρεστημένοι εντός της παράταξης και αντικαθιστώντας τον Μιχάλη Ρούσση, έστειλε ουσιαστικά το δικό του «μήνυμα» προς όλους. Εξάλλου η αντικατάσταση Ρούσση, γυρίζει… «μπούμερανγκ» αυτή τη στιγμή προς το χαρακτηρισμένο ως «αντάρτικο των Βορείων», που πλέον καλείται να αποφασίσει το αν θα συνεχίσει ως τέτοιο, ή το αν θα βάλει τέλος στην κόντρα με την «κεντρική διοίκηση» του δήμου και κατ΄ επέκταση με τον ίδιο τον δήμαρχο. «Δεν πρόκειται να συνεχίσει η δημοτική παράταξη υπό ένα καθεστώς συνεχούς εκβιασμού», σχολίασε λακωνικά στο «Ε» ο Σπύρος Γαληνός την αντικατάσταση του Μιχάλη Ρούσση, ενώ έσπευσε να διαψεύσει όσους λένε πως «η περιφέρεια είναι αδικημένη» από τη δημοτική αρχή, υποστηρίζοντας πως ειδικά στη δημοτική ενότητα Ερεσού- Αντίσσης, έχει εκτελεστεί ή προγραμματιστεί σημαντικό έργο.

Το «Ε» χθες αποκάλυψε ένα ακόμη θερμό επεισόδιο εντός της παράταξης της δημοτικής αρχής και ειδικότερα μία ακόμη ενέργεια εκ μέρους του «αντάρτικου» -όπως χαρακτηρίζεται στη Μυτιλήνη- των γεωγραφικών αντιδημάρχων Ερεσού-Αντίσσης (Μιχ. Ρούσσης), Καλλονής (Ταξ. Βέρρος) και Πλωμαρίου (Μαν. Αρμενάκας), που εμφανίζονται εδώ και καιρό δυσαρεστημένοι από τη συνεργασία τους με την «κεντρική διοίκηση» του δήμου.

Πως «φαγώθηκε» ο αντιδήμαρχος

Ο κ. Ρούσσης, ενοχλημένος για το γεγονός πως δεν τίθεται σε λειτουργία το αρδευτικό φράγμα της Ερεσού για το πότισμα των χωραφιών των δημοτών του κι αφού έστειλε σχετικό αίτημα στον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Νίκο Καρασάββα που δεν ικανοποιήθηκε λόγω της νομοθεσίας που δεν προβλέπει την πρόσληψη υπαλλήλου πριν την 1η Ιούνη, πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Και καταστρατηγώντας την ιεραρχία -σύμφωνα με το περιβάλλον του δημάρχου- αλλά και τις προβλεπόμενες αρμοδιότητες, έστειλε έγγραφο για να λυθεί το θέμα (σ.σ. που κατά την εκτίμησή του δεν λύνεται εκ μέρους του δήμου Λέσβου) στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών. Η ενέργειά του αυτή όμως, ερμηνεύτηκε ως ευθεία πρόκληση προς τους συναδέλφους του αντιδημάρχους στη Μυτιλήνη, αφού ούτε λίγο, ούτε πολύ «άδειαζε» τη λειτουργία του δήμου Λέσβου και πολύ περισσότερο «υποκαθιστούσε» τον δήμαρχο. Εξάλλου από το χθεσινό δημοσίευμα του «Ε» για την πρωτοβουλία του κ. Ρούσση, είχε διαφανεί η ενόχληση του Σπύρου Γαληνού για το έγγραφο αυτό, αφού ακόμα κρίνονταν αναγκαίο να γίνει η παρέμβαση του δήμου Λέσβου στο Υπουργείο για μία κατ΄ εξαίρεση «εξυπηρέτηση» με το θέμα της πρόσληψης ατόμων για τη λειτουργία του αρδευτικού της Ερεσού, θα έπρεπε να την είχε κάνει ο δήμαρχος Λέσβου. Και όχι από μόνος του ο αντιδήμαρχος. Και με δεδομένο ότι υπήρξαν αρκετά μαζεμένα αντίστοιχα περιστατικά «πρωτοβουλιών» και διαδικτυακών αντεγκλήσεων μεταξύ των «βορείων» και των «Μυτιληνιών», ο Σπύρος Γαληνός πήρε την κατάσταση στα χέρια του.

«Όποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να φύγει»

«Η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος δεν μπορεί να εκβιάζονται κάθε τρεις και λίγο. Όποιος δεν μπορεί, ή δεν θέλει, μπορεί να φύγει», είπε στο «Ε» ο Σπύρος Γαληνός εξηγώντας την απόφασή του να αντικαταστήσει τον Μιχάλη Ρούσση. «Είμαστε εκλεγμένοι και καλούμαστε να δουλέψουμε και να συνεργαστούμε για έναν ολόκληρο ακόμη χρόνο. Δεν είναι δυνατόν να χωριζόμαστε σε βόρειους και νότιους», πρόσθεσε για να σχολιάσει ακόμα και το αίσθημα αδικίας που εκφράζουν οι γεωγραφικοί αντιδήμαρχοι της «περιφέρειας». «Είναι ψευδές πως αδικείται η περιφέρεια του δήμου. Και ειδικά η δημοτική ενότητα Ερεσού, στην οποία έχει γίνει ήδη σημαντικό έργο σε Ερεσό και Μεσότοπο και έχει προγραμματιστεί και η μεγάλη παρέμβαση για την παραλία», κατέληξε. Με τις πληροφορίες να λένε πως την απόφαση να «τελειώσει» τον αντιδήμαρχο  την πήρε προχθές το απόγευμα, ενοχλημένος πέραν του προφανούς και για τον χαρακτηρισμό ως «καρεκλοκένταυρων» των «Μυτιληνιών» αντιδημάρχων.

Αναλαμβάνει ο Γαληνός την Ερεσό

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Η απόφαση αντικατάστασης του Μιχάλη Ρούσση, αναμένεται να καθαρογραφεί και ειδικότερα να αιτιολογηθεί, αφού έτσι προβλέπει η σχετική διαδικασία. Η αιτιολογία, είναι η προφανής: ο αντιδήμαρχος αντικαθίσταται γιατί δεν μπορεί να συνεργαστεί με τους συναδέλφους του. Τα καθήκοντά του τώρα προς το παρόν θα τα αναλάβει ο ίδιος ο δήμαρχος (δεν θα υπάρξει δηλαδή νέος αντιδήμαρχος στην περιοχή) χωρίς να αποκλείεται στο εγγύς μέλλον, να αναλάβει κάποιος άλλος.

 

Το μήνυμα προς τους δυσαρεστημένους

Ο Μιχάλης Ρούσσης πάντως, δεν «διαγράφεται» από την παράταξη και ουσιαστικά είναι πια στην δική του ευχέρεια ο τρόπος που θα αντιδράσει στις τελευταίες εξελίξεις και ειδικότερα το αν θα δηλώσει ανεξαρτητοποίηση. Και τούτο έχει τη σημασία του, από τη στιγμή που η δημοτική αρχή, έχει αυτή τη στιγμή οριακή πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο (23 συμβούλους έναντι 22 της αντιπολίτευσης). Το ότι ο δήμαρχος πάντως εμφανίζεται έτοιμος να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το «αντάρτικο» των «Βορείων», αλλά και τις μαζεμένες εσωτερικές γκρίνιες που ενισχύονται από το πρόωρο προεκλογικό… ρεύμα σε εθνικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, ρισκάροντας ανοιχτά ακόμα και την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, δείχνει πως επιθυμεί να μάθει τις προθέσεις των συνεργατών του εδώ και τώρα. Εξάλλου, στη δημοτική αρχή, εκτιμούν πως η «καρατόμηση» Ρούσση, θα δοκιμάσει πια τις αντοχές των δυσαρεστημένων. Οι οποίοι είτε θα σπεύσουν προς υποστήριξή του κ. Ρούσση (με ενδεχόμενες δηλαδή παραιτήσεις τους), είτε θα ταχθούν υπέρ της συνοχής της παράταξης για να βγει χωρίς άλλα εσωτερικά προβλήματα η θητεία. Συμπερασματικά λοιπόν, θα έλεγε κανείς πως η αποπομπή Ρούσση, είτε θα προκαλέσει κύμα

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top