FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 02 Μαΐου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτική
- 02|05|2018 20:44

Παραμονές της δεύτερης ημέρας του διήμερου Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Βορείου Αιγαίου και πριν την ειδική συνεδρία για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, έρχεται μία απάντηση της Κορίνας Κρέτσου στην Ευρωβουλή στον Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, σχετικά με την πιθανότητα ενίσχυσης του μέτρου (όπως τουλάχιστον διατείνεται η κυβέρνηση πως μπορεί να γίνει), που βάζει «βόμβα» στις κυβερνητικές εξαγγελίες. Καθώς ουσιαστικά η Ευρωπαία Επίτροπος «ξέκοψε» κάθε πιθανότητα να ενισχύσει με πόρους το εν λόγω μέτρο, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Δηλώνοντας ότι η θεσμοθέτηση του μέτρου είναι και ευθύνη της Ελληνικής κυβέρνησης.

Δείτε το βίντεο:

Κατηγορία Πολιτική
- 02|05|2018 20:06

«Το να συζητά ο κ. Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της φτώχειας είναι σαν να συζητά εκδοροσφαγέας με ανυπόμονα αμνοερίφια πότε επιτέλους θα έρθει το Πάσχα» αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. 

Στο υστερόγραφο της ανακοίνωσης το Μέγαρο Μαξίμου και με φόντο το 14ο Περιφερειακό Συνέδριο που διεξάγεται σήμερα και αύριο στη Μυτιλήνη σημειώνει: « Στη Λέσβο πράγματι υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις γιατί όπως καλά γνωρίζει η ΝΔ που έστειλε και αντιπροσωπεία βουλευτών της, υπάρχει ένταση εξαιτίας μιας μειοψηφίας ακροδεξιών στοιχείων. 
 Ωστόσο οι διμοιρίες σε καμία περίπτωση δεν είναι όσες και οι offshore της κας Μαρέβας Μητσοτάκη.»

Κατηγορία Διαδρομές
- 02|05|2018 19:58

Το μικρό Μεσαιωνικό Καστράκι, επάνω σε ένα επιβλητικό, φύσει οχυρό ασβεστολιθικό ύψωμα, βρίσκεται 3 χιλ. δυτικά από το Τάρτι, στην θέση «Μέτγιου», με διέξοδο στην χαράδρα του Ιλεύκου. Τον Αυγ του 2013, η έρευνα εντόπισε όστρακα από χειροποίητα αγγεία, καθώς και από αγγεία τροχού, γκρίζα (Bucchero) που τοποθετούν εδώ επάνω πολύ προγενέστερη εγκατάσταση από το υπάρχον κάστρο. Επιπλέον, ορισμένα τμήματα της οχύρωσης ίσως ανήκουν σ’ αυτή την μακρινή εποχή. Σε σχέση με την Λέσβο έχουμε μια αναφορά του Στέφανου Βυζάντιου που αφορά τον Ελλάνικο: «Μέταον πόλις Λέσβου ην Μετας Τυρρηνός ώκισεν, ως Ελλάνικος». Έτσι μια υπόθεση εργασίας είναι η ύπαρξη μιας οχυρής θέσης των Τυρρηνών, στην απόμακρη αυτή θέση του νησιού, που στήριζε την πειρατική τους δράση στο Αιγαίο. Έτσι, συνδέουμε και αυτή την μοναδική γραμματολογική αναφορά της οχυρής θέσης με το τοπωνύμιο.* Βέβαια όλα αυτά είναι υποθέσεις που ζητάνε επίπονη αρχαιολογική έρευνα! Αποτελούν όμως, μια υπέροχη υπόθεση που σπρώχνει την σκέψη να πετάξει μέσα στο θάμβος των σκοτεινών καιρών. Όπως ανέφερε και ο Γιάννης Κοντής «η έρευνα θα μπορούσε πιθανώς να συνδέσει το τοπωνύμιο Μέτι με την ύπαρξη των Τυρρηνών στην Λέσβο». Η αρχή της έρευνας έδωσε κάποια ευρήματα! Μένει η συνέχεια. Οι Ετρούσκοι, αναφέρονται από το 1600 π.Χ - 400 π.Χ με οχυρωμένες πόλεις, μνημειακούς λαξευτούς τάφους, κεραμική ανάμεσα στην οποία και Bucchero και εξάπλωση ανάμεσα στους ποταμούς Τίβερη και Άρνο. Με ακμή ανάμεσα στο 700 - 500 π.Χ θεωρούνται σαν εισβολείς από την Ανατολή ή και ντόπιας προέλευσης από τον Ιταλικό κορμό. Η πρώτη αποδοχή, τους συνδέει με ευρήματα της Λήμνου, (επιγραφή του πολεμιστή των Καμινίων, επιγραφή σε σφήκα στο υπόστρωμα της Ηφαιστείας στο Ελληνικό πρωτοχαλκιδικό αλφάβητο και μάλλον σε αρχαϊκή Ετρουσκική γλώσσα). Οι Ετρούσκοι, σαν Τυρρηνοί ή Τυρσηνοί από τον 8ο π.Χ αι. θεωρούνται ισχυρή ναυτική δύναμη, που ασκούν πειρατική δράση στο Αιγαίο.

 

Το Ύψωμα του Αϊ-Γιώργη 

στο «Μέτγιου»

με ογκόλιθους

 ίσως πολύ πριν τον Μεσαίωνα 

ίσως των Τυρρηνών ακρόπολη

με την ελιά από τότε

σε λαξευμένα μάρμαρα

3 χιλιόμετρα από το Τάρτι!

*Ανακοίνωση στο «2ο Γεωπολιτικό Συμπόσιο στο Σίγρι», στις 4 - 6 Ιουν. 2015, σε Αγγλική γλώσσα.

 

Βιβλιογραφία:

1.Verlag C. H.Berg. Οι Ετρούσκοι, Μόναχο 1996.

  1. Γιάννης Κοντής: Λέσβος και η Μικρασιατική της περιοχή, Αθήνα 1973.
Κατηγορία Μετασχηματισμός
- 02|05|2018 19:55

Μηχανισμός άμυνας είναι η ασυνείδητη ενδοψυχική διεργασία που δρα για να ανακουφίσει τη σύγκρουση και το άγχος, που προέρχονται από τις ενορμήσεις και τα ένστικτα ενός ατόμου. Η εξοικείωση με την έννοια της άμυνας και την ποικιλία των αμυντικών μηχανισμών που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι έχει ιδιαίτερη σημασία για την κατανόηση του χαρακτήρα μας. Στην παιδική μας ηλικία αναπτύξαμε κάποιους μηχανισμούς προκειμένου να προσαρμοστούμε στο περιβάλλον μας και αυτοί οι μηχανισμοί ονομάζονται στρατηγικές αντιμετώπισης ή άμυνες. Στην ενήλικη όμως ζωή πολλές φορές συνηθίζουμε να εμφανίζουμε τις ίδιες στρατηγικές αντιμετώπισης, αλλά επειδή οι συνθήκες στο περιβάλλον μας έχουν αλλάξει, καλούμαστε να τις διαχειριστούμε με έναν διαφορετικό τρόπο. Οι άμυνες δηλαδή που χρησιμοποιούμε στην ενήλικη ζωή μας ήταν χρήσιμες στην παιδική ηλικία, αλλά μπορεί να μας δημιουργούν κάποια προβλήματα στο παρόν.
Σήμερα θα αναφερθούμε στην άμυνα: παντοδύναμος έλεγχος.
Η αίσθηση ενός ατόμου ότι έχει την ικανότητα να επηρεάσει τον κόσμο, ότι έχει δύναμη επιρροής, αποτελεί φυσικά μια κρίσιμη διάσταση της αυτοεκτίμησής του, η ύπαρξη της οποίας έχει τις ρίζες της στις βρεφικές και εξωπραγματικές αλλά φυσιολογικές για εκείνη την περίοδο φαντασιώσεις παντοδυναμίας. Για παράδειγμα, αν ένα βρέφος κρυώνει και το άτομο που το φροντίζει το αντιληφθεί και του προσφέρει ζεστασιά, τότε το βρέφος θα βιώσει μια εμπειρία, στην οποία δίνει την ερμηνεία ότι με κάποιο μαγικό τρόπο έχει εξασφαλίσει ζεστασιά.
Καθώς το παιδί ωριμάζει, αυτή η φαντασίωση δίνει τη θέση της σε μια φάση δευτερογενούς παντοδυναμίας, στην οποία ένα ή περισσότερα πρόσωπα που φροντίζουν το παιδί θεωρούνται από το ίδιο παντοδύναμα. Τελικά, καθώς το παιδί ωριμάζει περισσότερο, έρχεται αντιμέτωπο με το δυσάρεστο γεγονός ότι κανένα άτομο δεν έχει απεριόριστες δυνάμεις.
Κάθε υγιής ενήλικος που αναγνωρίζει ότι η δύναμη των ανθρώπων δεν είναι απεριόριστη, θα πρέπει να έχει βιώσει με ασφάλεια την πρώιμη περίοδο της ζωής του, κατά την οποία απολάμβανε ελεύθερα τις φυσιολογικές, για το εξελικτικό του στάδιο, αυταπάτες αναφορικά τόσο με την παντοδυναμία του εαυτού του, όσο και με την παντοδυναμία των ατόμων από τα οποία εξαρτιόταν άμεσα.
Όμως, τι γίνεται στην περίπτωση που το αποτέλεσμα σε μία κατάσταση δεν ήταν τελικά το αναμενόμενο; Τότε, η απογοήτευση και η αίσθηση αποτυχίας μπορεί να είναι δυσβάσταχτη και μη συγχωρητέα από το ίδιο το άτομο.
Εάν η προσωπικότητα ενός ατόμου είναι οργανωμένη γύρω από την αναζήτηση και την απόλαυση της αίσθησης ότι ασκεί αποτελεσματικά την παντοδυναμία του, και ότι όλα τα άλλα πρακτικά και ηθικά ζητήματα έχουν μόνο δευτερεύουσα σημασία, τότε εύλογα αυτή η προσωπικότητα μπορεί να θεωρηθεί ψυχοπαθητική. Ο Bursten αναφέρει ότι αυτά τα άτομα που κυριαρχούνται από τον παντοδύναμο έλεγχο προβαίνουν στο συνειδητό χειρισμό των άλλων προκειμένου να αποφύγουν το άγχος και να διατηρήσουν την αυτοεκτίμησή τους.
Μια βασική ενασχόληση αλλά και ευχαρίστηση των ατόμων αυτών, είναι «να τη φέρνουν» στους άλλους. Τέτοια άτομα συναντά κανείς σε επιχειρήσεις που απαιτούν δόλο, προσωπική κυριαρχία σε βάρος οποιουδήποτε άλλου ενδιαφέροντος και ανάληψη ριψοκίνδυνων εγχειρημάτων. Τα άτομα αυτά απαντώνται σε ηγετικούς ρόλους σε επιχειρήσεις και σε άλλους χώρους τέτοιου τύπου, καθώς και σε επαγγέλματα που έχουν σχέση με πωλήσεις, στους ηγέτες αιρέσεων και στις βιομηχανίες της διαφήμισης και της ψυχαγωγίας και οπουδήποτε αλλού υπάρχει μεγάλη πιθανότητα άσκησης ανελέητης εξουσίας.

Παντελής Παπαδόπουλος
<http://www.papapan.gr/issues/15-defence-mechanisms>.

Κατηγορία Επιμύθιον
- 02|05|2018 19:55

Όλα τα μέσα αυτό τον καιρό αναλώνονται σε εκτενέστατες αναφορές και συζητήσεις για τις θρασύτατες προκλήσεις της Τουρκίας και τις ιμπεριαλιστικές της επιδιώξεις, αλλά δεν ακούσαμε μέχρι τώρα σοβαρές αναλύσεις των δεδομένων και των διεθνών συνθηκών που θα φωτίσουν το θέμα.
Η έξαψη και η αλλοπρόσαλλη διάθεση του Τούρκου προέδρου μπορεί, ως ελέχθη, να δείχνει κάποια ψυχική διαταραχή, ωστόσο συνολικά η Τουρκία επί σχεδόν εκατό χρόνια έχει έναν αταλάντευτο στρατηγικό στόχο: όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, θεωρεί ελλιπή και ασαφή τη συνθήκη της Λοζάνης της 24ης Ιουλίου 1923, άρα και την Ελλάδα χωρίς τίτλους κυριότητας σε κάποια σημεία στο Αιγαίο, και παραβιάζει συνεχώς και με κάθε τρόπο τα ανατολικά σύνορα, γιατί πιστεύει ότι η Ελλάδα απέκτησε το Αιγαίο με έκτακτη χρησικτησία.
Τι είναι αυτή η χρησικτησία; Διαβάζουμε σχετικά στον Αστικό Κώδικα (άρθρ. 1045): «ο επί εικοσαετίαν έχων είς την διανοία κυρίου (animus domini) νομήν αυτού πράγμα κινητόν ή ακίνητον γίνεται κύριος». Αυτό βέβαια σημαίνει ότι επί εικοσαετίαν δεν προσβάλλεται.
Και στο άρθρο 981 λέει ότι «η νομή χάνεται μόλις παύσει η φυσική εξουσία επί του πράγματος».
Εμείς οι Έλληνες βέβαια είμαστε κύριοι των νήσων με τίτλους, καθότι στη Λοζάνη ορίσθηκε ότι «επικυρούται η ελληνική κυριαρχία επί των νήσων του Αιγαίου (εννοείται όλων) πλην Ίμβρου και Τενέδου που παραμένουν εις την Τουρκίαν με εγγυήσεις αυτόνομης διοίκησης», πράγμα που επίσης καταστρατηγήθηκε από τους γείτονες.
Όλες πάντως οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα (και φαντάζομαι ότι ισχύουν αναλογικά και στο Διεθνές Δίκαιο), είτε πρόκειται για πλήρη κυριότητα είτε για έκτακτη χρησικτησία, εννοούν και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κύριος είναι επιφορτισμένος και με υποχρεώσεις, όπως η συνεχής επιμέλεια, η οριοθέτηση, η καταμέτρηση, η φύλαξη, η (αν)οικοδόμηση και γενικά η εποπτεία και επίβλεψη της ιδιοκτησίας προκειμένου να υπάρξει προστασία από κακόπιστους εισβολείς.
Ο Τούρκος είναι σήμερα ένας τέτοιος κακόπιστος εισβολέας και με ψευτονομικά και διπλωματικά τερτίπια ενοχλεί για να υπενθυμίζει διαρκώς με την παρουσία του, τις καταχθόνιες και ιδίως τις υποχθόνιες διεκδικήσεις του.
Δημιουργεί με έντεχνο τρόπο τετελεσμένα (de facto) προς ένα μακροχρόνιο στρατηγικό στόχο. Παίζει με τις συμμαχίες, και σχεδιάζει μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις.
Είναι προφανές βέβαια, ότι το θέμα δεν είναι μόνο τι κάνει η Τουρκία αλλά και τι κάνουμε εμείς.
Όλη η ζωή μας -και η περασμένη αλλά προπαντός η μελλούμενη- είναι αυτή η θάλασσα. Η θάλασσα της απέραντης ιστορίας και του πολιτισμού. Η θάλασσα, που μαζί με τα μικρασιατικά παράλια (!) αφύπνισε και παιδαγώγησε την ανθρωπότητα.
Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δυστυχώς κεντρομόλησαν θανάσιμα, και αφήσανε τις «αίγες» του Αιγαίου να τις λιγουρεύεται ο εξ ανατολών λύκος.
Το αρχιπέλαγος είναι η «κυρίως Ελλάδα», κι αυτό δεν το έχει κατανοήσει καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα.
Άκουσα στο ραδιόφωνο κάποια απ’ αυτές τις μέρες μια συνέντευξη κάποιου κ. Φενέκου, αν θυμάμαι καλά, ναυάρχου σε αποστρατεία. Είπε με πολύ απλό και σοφό τρόπο αυτά που λέει ο Αστικός Κώδικας και που είναι τα αυτονόητα. Όταν έχεις περιουσίες, όπως οι χιλιάδες τα νησιά και οι βραχονησίδες μας, τα επιμελείσαι και τα φροντίζεις. Τα καταγράφεις, τα ονοματίζεις, τους βάζεις μια σημαία, τους χτίζεις και ένα πυργάκι και προσπαθείς να τα κάνεις, όσα από αυτά γίνονται λόγω συνθηκών, κατοικήσιμα.
Αλλιώς βρίσκονται έρμαια στις ορέξεις κάθε κακόπιστου και κακόβουλου εισβολέα.
Το αντίθετο της φροντίδας είναι η ακηδία, και να θυμίσουμε ότι η ακηδία είναι ένα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα ...

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 02|05|2018 19:52

Ο δήμαρχος Κω… «αρέσει» στη Μυτιλήνη

Με υπόμνημα που κατέθεσε στην κυβέρνηση ο Δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης επισημαίνει ότι αναφορικά με το νομοσχέδιο που έρχεται να «μπαλώσει» την τρύπα που άνοιξε το ΣτΕ με την ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων από τα νησιά «είναι συνειδητή επιλογή πλέον ο εγκλωβισμός αυτών των ανθρώπων στα νησιά για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους. Όταν όμως οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, κατά τις οποίες τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στη Μυτιλήνη θα μοιάζουν με σχολική εκδρομή, κανείς δεν θα δικαιούται να παριστάνει ότι δεν γνώριζε τις συνέπειες και ότι δεν είχε προειδοποιηθεί». Ο δήμαρχος Κω που θεωρείται «αμφιλεγόμενος» γιατί δεν απέφυγε στο παρελθόν και κάπως ακραίες θέσεις, αλλά στη Μυτιλήνη αναγνωρίζεται από πολλούς ως «επιτυχημένος» καθώς θεωρείται ότι περιφρούρησε ικανοποιητικά το τουριστικό προϊόν του νησιού του εν μέσω μεταναστευτικών ροών, καταδίκασε ωστόσο χωρίς περιστροφές τα επεισόδια εις βάρος των μεταναστών. «Πολύ φοβάμαι ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Κανείς δεν θα δικαιούται από εδώ και πέρα να ισχυρίζεται ή να προσποιείται ότι δεν ήξερε και δεν είχε υπολογίσει τις συνέπειες», σχολιάζει χαρακτηριστικά και ήδη (συγ)κρίνεται η παρέμβασή του με την αντίστοιχη των εν Λέσβω δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Που επί του παρόντος, έχουν μάλλον αναιμική στάση, τόσο απέναντι στην υπόθεση των υπό κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, όσο και στο αδιέξοδο του προσφυγικού.

Μ.ΟΡΦ

Προτάσεις προς αξιοποίηση (1)

Ενδιαφέρουσες είναι οι προτάσεις του αντιδημάρχου Πολιτισμού, Κώστα Αστυρακάκη προς το υπουργείο Πολιτισμού εν όψει του αναπτυξιακού συνεδρίου και της συζήτησης που θα γίνει με την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου σήμερα, Τετάρτη το απόγευμα. Εκτός της επιστροφής των 46 πινάκων του Θεόφιλου, που αποτελεί παλλεσβιακό αίτημα, αλλά και των προτάσεων που καταγράψαμε στο σχετικό μας ρεπορτάζ σήμερα, ο κ. Αστυρακάκης ζητά την αξιοποίηση των δυο Οθωμανικών κτιρίων, το Γενί Τζαμί και το Τσαρσί Χαμάμ. Το Χαμάμ έχει ανακαινιστεί από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μετά την ένταξή του σε αυτό από τον πρώην Δήμο Μυτιλήνης. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα κλειδιά αυτού του υπέροχου χώρου τα έχει η Αρχαιολογική Υπηρεσία και έτσι ο χώρος παραμένει κλειστός. Πραγματοποιούνται μια δυο εκδηλώσεις τον χρόνο από καλλιτέχνες που ζητούν την χρήση του χώρου, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Ο Δήμος έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει Χειμώνα - Καλοκαίρι, τον υπέροχο εσωτερικό χώρο αλλά και τον αύλειο χώρο και να δώσει την δυνατότητα σε πολλούς καλλιτέχνες και σωματεία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους (Εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, λογοτεχνικές βραδιές παρουσιάσεις βιβλίων, κλπ), αφού οι περισσότεροι αδυνατούν να το κάνουν λόγω έλλειψης χώρου, με αποτέλεσμα και τα παράπονά τους για τους κλειστούς χώρους του Υπουργείου Πολιτισμού, να είναι μεγάλα.

 

Προτάσεις προς αξιοποίηση (2) 

Παράλληλα προτείνει το Γενί Τζαμί να επισκευαστεί και να μετατραπεί σε Μουσείο - εκθεσιακό χώρο. Αλλά και τον εκσυγχρονισμό Πολιτιστικών χώρων - παλιών βιομηχανικών κτιρίων- Πινακοθηκών. Το περιφερειακό πρόγραμμα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα σε σημαντικούς χώρους πολιτισμού της Περιφέρειας να εκσυγχρονίζονται. Τέτοιοι χώροι είναι τα Πολύκεντρα (παλιά βιομηχανικά κτίρια) Πολυχνίτου - Μανταμάδου- Πλωμαρίου - Αγίας Παρασκευής - Πέτρας, καθώς και Μουσεία και Πινακοθήκες όπως η Πινακοθήκη του Μολύβου, η Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης που στεγάζεται στο Αρχοντικό Χαλίμ Μπέη κλπ, προκειμένου να διαχυθεί η πολιτιστική δράση και να ελκύουν αυτοί οι χώροι νέους ανθρώπους από όλες τις περιοχές του νησιού. Ας ελπίσουμε ότι θα ακούσει σοβαρά τις προτάσεις αυτές η κ. Κονιόρδου, ώστε αν μη τι άλλο να δρομολογηθούν…

Αν.Παζ.

 

Συνεδριακός… διχασμός

Το αφήγημα (ειδικά του τοπικού) ΣΥΡΙΖΑ περί «γαργάρας» ουσιαστικά της μη δέσμευσης της ΝΔ εκ μέρους των (φίλα προσκείμενων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) τοπικών φορέων και περί ξαφνικής επιστροφής στην διεκδίκηση των τετελεσμένα υπό κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, έχει μία αρκετή δόση λογικής. Αφού δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Στον αντίποδα, οι τοπικοί φορείς που αντικρούουν το κομματικό κίνητρο στην διεκδίκηση ενός δικαίου για το σύνολο της κοινωνίας, έχουν να παρατηρούν την αντίστοιχη «γαργάρα» εκ μέρους του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Επάνω στη συνθήκη της αστυνόμευσης πλέον της πλατείας Σαπφούς για να αποφευχθούν τυχόν νέες καταλήψεις από πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και στην αίσθηση πως το νησί θα μετατραπεί σε… «αστακό» ενόψει της επίσκεψης πρωθυπουργού και υπουργών. Ήδη μάλιστα στην εκτίμηση ότι πρόκειται να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις στη Μυτιλήνη, ακούγεται έντονα η ενίσχυση της ντόπιας αστυνομικής δύναμης με διμοιρίες ΜΑΤ ακόμα και από την γειτονική Χίο για να περιφρουρήσουν το διαφημιζόμενο ως «ανοιχτό για την κοινωνία» Συνέδριο, με «πρωτόγνωρες διαδικασίες δημοκρατίας» κλπ. Με την Αστυνομία σε τοπικό επίπεδο, ειδικά μετά και τα γεγονότα της «Σαπφούς», να μετατρέπεται σε σάκο του μποξ ένθεν… κακείθεν και να είναι αναγκασμένη να καθίσει ανάμεσα στο διχαστικό κλίμα που έχει (ξανα)διαμορφωθεί ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι χαρακτηριστική όλου αυτού η (υπό σύγχυση) οδηγία που φέρεται να έδωσε ο Ταξίαρχος Βορείου Αιγαίου στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου: «παιδιά να προσπαθήσουμε να μη δώσουμε δικαιώματα σε κανέναν να τα ρίξει επάνω μας…»

Μ.ΟΡΦ

 

Ψήφισμα για τον ΦΠΑ και από τους εργαζομένους ΟΤΑ

Ψήφισμα κατά της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και απλοποίηση των διαδικασιών εξέτασης του ασύλου για τους πρόσφυγες, κατέθεσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Λέσβου, μέσω του προέδρου του Γιώργου Αλεξίου, κατά το 46ο Συνέδριο ΠΟΕ-ΟΤΑ.  Οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. είναι ένα μέτρο που ελήφθη σε αντιστάθμισμα των σοβαρών μειονεκτημάτων των παραμεθόριων ακριτικών περιοχών όλης της Ευρώπης και δεν αποτελούν κάποιας μορφής προνόμιο ή εξαίρεσης. Εκφράζουμε τη βαθύτατη αγωνία μας για την επικείμενη κατάργηση των χομηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, η οποία θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία των νησιών μας στην εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στην ιδιαίτερα ευαίσθητη εθνικό περιοχή του Βορείου Αιγαίου και των κατοίκων τους. Ως τέτοιο λοιπόν -και δεδομένου του γεγονότος ότι τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της νησιωτικότητας έχουν σε σημαντικό βαθμό διογκωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, των επιπτώσεων του προσφυγικού, και θα πρέπει να επαναξιολογηθεί άμεσα από την Ελληνική Πολιτεία και σε καμία περίπτωση να μην αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», και ως τέτοια να καταργείται», έγραφε μεταξύ άλλων το ψήφισμα που κατατέθηκε.

Α.Ω.

 

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 02|05|2018 19:40

Άλλη μία δέσμευση, αλλά αυτή τη φορά πιο ξεκάθαρα από ποτέ, έδωσε πριν από λίγο ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Βορείου Αιγαίου αναφορικά με η διάσπαση του δήμου Λέσβου. Ο κ. Σκουρλέτης εν μέσω χειροκροτημάτων στην Λέσχη Αξιωματικών, προανήγγειλε χωροταξική αναθεώρηση, «για ελάχιστες περιπτώσεις» με νέα νομοθετική παρέμβαση και με κορωνίδα την περίπτωση της Λέσβου, μέσα στο φθινόπωρο του 2018. Και φυσικά έδωσε την αίσθηση, πως η προοπτική διάσπασης, είναι ίσως πιο κοντά από ποτέ.

Αναλυτικά τι είπε ο Υπουργός:

«Να ξεφύγουμε από τον κανόνα ένα νησί ένας δήμος. Και παρ΄ όλο που δεν είναι στις προθέσεις του παρόντος νομοσχεδίου, αφού για να διασπαστεί ένας δήμος αυτό  θα προϋπέθετε ότι θα είχαμε και τα μέσα για έναν νεό αυτοδιοικητικό χάρτη,  περισσότερο προσωπικό και περισσότερους πόρους- εξάλλου για να δημιουργήσεις δομές θα πρέπει να εξασφαλίσεις ότι μπορείς να τις στηρίξεις- παρ΄ όλα αυτά είναι άμεσο να υπάρχει μία εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα σε περιπτώσεις σαν κι αυτή της Λέσβου.

Βεβαίως αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται στο πόδι, γιατί ο οποιοσδήποτε αριθμός πρέπει να προκύψει έπειτα από μία εμπεριστατωμένη μελέτη. Να δούμε ας πούμε τα χρέη πως θα μοιραστούν, όπως και τα μηχανήματα. Δεν θα είναι ρύθμιση στο σημερινό νομοσχέδιο. Αυτού του είδους τις αλλαγές θα τις κάνουμε μέσα στο 2018 το φθινόπωρο».

Κατηγορία Αθλητισμός
- 02|05|2018 13:47

Λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των Διασυλλογικών Αγώνων στίβου, για τον όμιλο Λέσβου και Λήμνου, στις κατηγορίες ανδρών και γυναικών (11 Μαΐου) και το Στάδιο Μυτιλήνης περιμένει καρτερικά για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στις υποδομές του στίβου, ώστε η αθλητική εγκατάσταση να μπορεί να φιλοξενήσει με ασφάλεια τη διοργάνωση.
Η αλήθεια είναι ότι ο «Ταρλάς» έχει επιβαρυνθεί πολύ, σε ότι αφορά τον στίβο του, μετά την ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε το 2014 για να πληροί τις προδιαγραφές της Super League. Τα βαρέα οχήματα που πηγαινοέρχονταν επί μήνες πάνω στον ελαστικό τάπητα (ταρτάν) δημιούργησαν εκτεταμένες φθορές και τα μπαλώματα έκτοτε περιόρισαν ελάχιστα την επικινδυνότητα του για τους αθλητές. Συν τοις άλλοις, από αμέλεια, απροσεξία ή και αδιαφορία, ζημιές σημειώθηκαν σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό του στίβου, όπως εμπόδια, βατήρες εκκίνησης, βαλβίδες, στυλοβάτες και στρώματα.
Σχεδόν μια πενταετία μετά και η κατάσταση στον «Ταρλά» δεν έχει μείνει καν στάσιμη, αλλά χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Η αυτοψία του «E» στο ταρτάν επιβεβαιώνει την επικινδυνότητα του, αφού σε πολλά σημεία του ο τάπητας έχει φουσκώσει ή υποχωρήσει. Ο φωτογραφικός φακός είναι αδιάψευστος μάρτυρας για την κατάσταση και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Τα μεγάλα εμπόδια του στιπλ έχουν σαπίσει, σε ένα αγώνισμα μάλιστα, που οι αθλητές είναι αναγκασμένοι να πατούν πάνω τους, για να τα υπερπηδήσουν. Στην ίδια κατάσταση και οι βαλβίδες του μήκους, όπου πατούν οι αθλητές πριν επιχειρήσουν το άλμα τους. Πρόβλημα υπάρχει και στους στυλοβάτες του επί κοντώ, που χρειάζονται επιδιορθώσεις, ενώ όπως είχε επισημάνει το «E» και σε πρόσφατο δημοσίευμά του τα στρώματα του ύψους απαιτούν γενναίες παρεμβάσεις, αφού έχουν σκιστεί και η εικόνα τους δεν παραπέμπει σε εξοπλισμό σύγχρονου Σταδίου.
Ενήμερος ο Οργανισμός
Το «Ε» συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λέσβου, Δημήτρη Αλεξίου, ζητώντας απαντήσεις και… χρονοδιαγράμματα, αφού είναι δεδομένο πλέον ότι οι παρεμβάσεις όχι απλώς θεωρούνται αναγκαίες, αλλά και άμεσα εκτελεστέες. «Είμαστε ενήμεροι και όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Έχουμε καταγράψει τις ανάγκες και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλα αυτά που αναφέρετε θα έχουν επιδιορθωθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε να προλάβουμε και τη διοργάνωση των Διασυλλογικών Αγώνων στίβου, στην κατηγορία ανδρών και γυναικών (11/5)», δήλωσε ο κ. Αλεξίου.
Τοποθετήθηκε μάλιστα δημόσια και για τον εκσυγχρονισμό των ταρτάν Μυτιλήνης και Καλλονής, λέγοντας: «Έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες, εντάσσοντας στον προϋπολογισμό μας ένα κονδύλι για την τοποθέτηση ολοκαίνουριων ταρτάν και στο Στάδιο Μυτιλήνης, αλλά και στο “Κ. Κεντέρης” του Λεκανοπεδίου. Είναι αναγκαίο, αποτελεί διαχρονικό αίτημα των ανθρώπων του στίβου και υπάρχει από μέρους του Δήμου Λέσβου και η πρόθεση, αλλά και η δυνατότητα για να γίνει επιτέλους πράξη.»
«Θα προλάβουμε»
Αναφορικά με τα όργανα που χρειάζονται άμεσα επιδιορθώσεις, ο κ. Αλεξίου ήταν ξεκάθαρος: «Θα γίνουν όλα όπως πρέπει, ωστόσο σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσω ότι απαιτείται καλή συνεργασία από όλους τους εμπλεκομένους με το χώρο, ώστε να μείνουν και όπως πρέπει. Εννοώ ότι οι άνθρωποι του στίβου, καλώς έχουν απαιτήσεις από τη δημοτική αρχή, οφείλουν όμως να δείχνουν τη δέουσα προσοχή ως προς τη χρήση αυτών των οργάνων, για να μην παρατηρούνται συνεχώς τέτοιου είδους φθορές.»

Επωνύμως

Αν όχι τώρα , πότε;

Είναι ίσως η πρώτη φορά, κατά την οποία η συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του στίβου, φαίνεται να έχει και ουσία αλλά και διά ταύτα. Η δημοτική αρχή, στην οποία πολλοί καταμαρτυρούν διάφορα, δείχνει να ποντάρει στον αθλητισμό. Και δικαιολογημένα το πράττει, αφού είναι κοινά παραδεκτό πως τα προηγούμενα χρόνια ελάχιστοι ασχολήθηκαν σοβαρά με τις ανάγκες των αθλητικών υποδομών του νησιού. Παρότι μάλιστα πέρασαν τόσο από τον πρώτο όσο και από το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης τοπικοί άρχοντες που προέρχονταν μέσα από το χώρο του αθλητισμού. Ας μην ξεχνάμε, ότι παρότι ο Παύλος Βογιατζής ήταν Νομάρχης επί δύο θητείες, με Αντινομάρχη και μετ’ έπειτα Δήμαρχο τον συναθλητή του στην υδατοσφαίριση Σπύρο Γαληνό, είναι απορίας άξιο γιατί η Λέσβος εν έτη 2018, δεν διαθέτει εδώ και μια πενταετία κολυμβητήριο…
Παράλληλα, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το μεγαλύτερο του Αιγαίου, προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες των αθλημάτων σάλας (μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ) στο μοναδικό του Κλειστό Γυμναστήριο, τη στιγμή που η Χίος διαθέτει τρία, η Σάμος τέσσερα, η Λήμνος ένα μεν υπερσύγχρονο δε, φιλοξενώντας μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, όπως αντίστοιχα και πολλά άλλα μικρότερα νησιά από εμάς, συγκριτικά με τον πληθυσμό ή τη γεωγραφική τους έκταση, αλλά κυρίως με βάση τις ανάγκες τους (βλ. Σαντορίνη). Την ίδια ώρα τα περισσότερα ποδοσφαιρικά γήπεδα στα χωριά είναι ακόμα χωμάτινα, ενώ ο στίβος έχει αφεθεί στην τύχη του, παρότι φέρνει διαχρονικά τις μεγαλύτερες επιτυχίες εντός και εκτός συνόρων.
Η αθλητική κοινότητα δεν είναι αμελητέα ποσότητα, όπως νομίζουν κάποιοι. Κι αυτό, εφόσον δείχνουν να το έχουν κατανοήσει επιτέλους Δήμος και Περιφέρεια, μόνο θετικά μπορεί να εξελιχθεί για τον ίδιο τον τόπο και τη νεολαία του. Ευχή όλων μας είναι να μη μείνουμε στα λόγια, για ακόμα μία φορά…

Κατηγορία Πολιτική
- 02|05|2018 13:25

Χαιρέτησε την έναρξη του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός
«Η νησιωτικότητα είναι πρόκληση, αλλά και ευκαιρία»

Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Βορείου Αιγαίου που πραγματοποιείται από χθες στη Μυτιλήνη, ο Δήμαρχος Λέσβου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, Σπύρος Γαληνός, μίλησε μεταξύ άλλων για τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες των νησιών του Αιγαίου, σε αντίθεση με την ηπειρωτική χώρα, επισημαίνοντας πως από νησί σε νησί η αναπτυξιακή προσέγγιση έχει κάποιες σταθερές αρχές, όμως ο τρόπος υλοποίησης και οι προτεραιότητες διαφέρουν.
Αναλυτικά, ο κ. Γαληνός ανέφερε: «Η σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, οι υψηλοί δείκτες ανεργίας που αναγκάζουν τους νέους να εγκαταλείψουν τα νησιά, οι περιορισμένοι πόροι που μετά βίας επαρκούν για τις βασικές λειτουργίες των Δήμων, η έλλειψη υποδομών και η ενεργειακή επάρκεια, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που συναντάμε καθημερινά. Όμως, θεωρώ ότι τα νησιά μας είναι πηγές μοναδικών ευκαιριών, που έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν την ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας.
«Να βγουν κερδισμένα τα νησιά μας»
Παράλληλα, ο Δήμαρχος Λέσβου επεσήμανε πως «η νησιωτικότητα είναι μια πρόκληση, αλλά είναι παράλληλα και μια ευκαιρία. Ως πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης και ως βασικότερος φορέας ανάπτυξης, συμμετέχουμε ενεργά σε κάθε προσπάθεια με στόχο την ευημερία του τόπου και συμπολιτών μας».
Τέλος, ο κ. Γαληνός στάθηκε στις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας, τις οποίες χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολες, με έναν έκτακτο χαρακτήρα. «Ζούμε καθημερινά με τα αρνητικά αποτελέσματα μιας χρόνιας οικονομικής ύφεσης, με τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού σε οριακό σημείο στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο. Προαπαιτούμενο για κάθε συζήτηση αλλά και αναπτυξιακή δράση είναι να περάσουμε από τις έκτακτες συνθήκες σε συνθήκες ασφάλειας και κανονικότητας. Γι’ αυτό, θέλω να επαναλάβω το πάγιο αίτημα της αποσυμφόρησης όλων των νησιών, που σηκώνουν το βάρος διαχείρισης του προσφυγικού μεταναστευτικού. Μόνο σε συνθήκες εμπεδωμένης ασφάλειας και κανονικότητας μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη. Ανάπτυξη, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μέτρα υπέρ των τοπικών νησιωτικών οικονομιών, όπως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Μέτρα τα οποία όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθούν αλλά είναι απαραίτητο να επεκταθούν.
Η παρουσία μελών του Υπουργικού συμβουλίου αλλά και του Πρωθυπουργού, αύριο, αυξάνει τις προσδοκίες μας για άμεσες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, διότι δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για χάσιμο. Ελπίζουμε να μη διαψευσθούμε».

Ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, από του βήματος του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου για το Βόρειο Αιγαίο, το οποίο πραγματοποιείται από το πρωί στη Μυτιλήνη, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη το νησί, όπως είναι η νότια παράκαμψη της Μυτιλήνης και η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού στη νότια πόλη, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν αρκετές ελλείψεις, ωστόσο ζήτησε να τεθούν προτεραιότητες και να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση τους, παρά την καθυστέρηση που έχει υπάρξει.

«Τα προβλήματα είναι για να επιλύονται» τόνισε ο Σπύρος Γαληνός, εστιάζοντας στα προτερήματα των νησιών του Αιγαίου.

Μεταξύ των διεκδικήσεων του Δήμου Λέσβου, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, είναι η παραχώρηση τμημάτων της δημόσιας περιουσίας συμβάλλοντας στην αξιοποίησή τους. Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για το πάρκινγκ Μυτιλήνης -ένα πάγιο αίτημα του Σπ. Γαληνού από το ξεκίνημα της θητείας του- χαρακτηρίζοντάς το ως «ζωτικής σημασίας για τον Δήμο», αναφέροντας μάλιστα πως ακόμα και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «συνηγορεί στην παραχώρησή του, οπότε αναμένω να δοθεί σαφής εντολή πως αυτός ο χώρος πρέπει να έρθει στα χέρια του Δήμου Λέσβου, ακόμα και με πώληση». Αντίστοιχα, αναφέρθηκε και στο κτίριο του παλιού λιμεναρχείου στην Προκυμαία, επισημαίνοντας ότι «από την ημέρα που θα γίνει η παραχώρησή τους, θα ξεκινήσει και η αξιοποίηση αυτών».

Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του... αστειεύτηκε με τον κ. Χαρίτση, λέγοντάς του ότι «αφού ανακοίνωσε εκείνος τη χρηματοδότηση του νέου κολυμβητηρίου, δικαιούμαι να ευελπιστώ ότι ο Πρωθυπουργός αύριο θα ανακοινώσει πολλά περισσότερα».

 

Κατηγορία Πολιτική
- 02|05|2018 12:18

Η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, από του βήματος του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου που πραγματοποιείται από το πρωί στη Μυτιλήνη, διαχώρισε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ από το επιχειρούμενο μεταφορικό ισοδύναμο, όπως το ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της 2ης παράλληλης συνεδρίας με θέμα «Αναπτυξιακή Πολιτική, Χρηματοδοτικά Μέσα & Δημόσια Περιουσία», η κ. Καλογήρου τόνισε πως «το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα πάγιο αίτημα των νησιωτών και η εφαρμογή του ζητούμενο. Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει μπει ως αντιστάθμισμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, καθώς ο ΦΠΑ είναι έχει να κάνει με το εισόδημα, με την οικονομική πράξη αυτή καθαυτή, είτε αφορά στην αγορά μιας νοικοκυράς είτε σε ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο.»

Επιπρόσθετα, επεσήμανε τη σπουδαιότητα «της ειδικής προσέγγισης στα νησιά», τονίζοντας ότι «πρέπει να παρθούν ειδικά θεσμικά μέτρα λόγω της δυσκολίας στη γεωγραφική θέση, αλλά και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στα νησιά, είτε είναι μεγάλα όπως η Λέσβος και η Χίος είτε μικρότερα όπως τα Ψαρά και οι Φούρνοι.»

Παράλληλα, τόνισε πως εξίσου σημαντική είναι και «η απλούστευση των διαδικασιών», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι κρίμα και άδικο να καθυστερούμε και να μην μπορούμε να πράξουμε όπως εμείς θέλουμε, επειδή ακριβώς υπάρχουν διαδικασίες τέτοιες, που αντί να διευκολύνουν τα πράγματα, τα δυσχεραίνουν, χωρίς να προσθέτουν τίποτα παραπάνω σε σχέση με την νομιμότητα και την τήρηση των κανόνων.»

Κατηγορία Κοινωνία
- 02|05|2018 11:28

Η πρώτη θετική είδηση για τη Λέσβο βγήκε με την έναρξη ουσιαστικά του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου για το Βόρειο Αιγαίο, που ξεκίνησε το πρωί τις διεργασίες του στη Μυτιλήνη.

Από τη Λέσχη Αξιωματικών Μυτιλήνης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε κατά τη 2η παράλληλη πρωινή συνεδρία με θέμα «Αναπτυξιακή Πολιτική, Χρηματοδοτικά Μέσα & Δημόσια Περιουσία» την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την ανέγερση του νέου κολυμβητηρίου στη Μυτιλήνη, σε μια απόφαση μάλιστα που θα αναρτηθεί σήμερα κιόλας στη "ΔΙΑΥΓΕΙΑ".

Ένα έργο που πέρασε από... 40 κύματα παίρνει πλέον το δρόμο του και η Λέσβος μπορεί από σήμερα να μετρά αντίστροφα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο άκουσμα των όσων ανέφερε από του βήματος ο κ. Χαρίτσης, το ακροατήριο ξέσπασε σε θερμά χειροκροτήματα. Το κολυμβητήριο εξάλλου αποτέλεσε και αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα των κατοίκων του νησιού, που τόσο έχει λείψει την τελευταία πενταετία από την αθλητική κοινότητα της Λέσβου, μετά το κλείσιμο της υφιστάμενης αθλητικής εγκατάστασης στο λιμάνι της Μυτιλήνης. 

 

Σελίδα 1 από 3
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top