FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 18|05|2018 18:08

Στόλος 30ετίας, έστω και ανακαινισμένος!

Αναμφίβολα, το γεγονός πως η γραμμή Πειραιάς -Χίος-Μυτιλήνη θα εξυπηρετείται πλέον από δύο βαπόρια μιας κάποιας ηλικίας, δεν μοιάζει εκ πρώτης όψης ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ως γεγονός. Τόσο το «Νήσος Ρόδος» (έτος ναυπήγησης το 1987), όσο και το «Νήσος Σάμος» (1988) αποτελούν τα δύο εκ των τριών πιο παλιών πλοίων στο στόλο της HSW (το παλαιότερο είναι το «ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ» που ναυπηγήθηκε το 1977).

Συγκριτικά δηλαδή με τα πλοία που εκτελούσαν το σχετικό δρομολόγιο τα προηγούμενα χρόνια, είναι δεδομένη η μελαγχολία που νιώθουν πλέον Μυτιληνιοί και Χιώτες για τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην ακτοπλοΐα. Ειδικά, όταν μόλις το 2005 η HSW έφερνε στη γραμμή το νεότευκτο «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ», στο πρώτο ουσιαστικά δρομολόγιο της καριέρας του ή έπειτα από δύο χρόνια το επίσης νεότευκτο «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ». Μέχρι πέρυσι τουλάχιστον, τη σύνδεση με τον Πειραιά κάλυπτε το αρχοντοβάπορο «ΑΡΙΑΔΝΗ», που ναυπηγήθηκε έστω το 1997.

Μυτιλήνη και Χίος επιστρέφουν σε πλοία 30ετίας και αυτό σίγουρα δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο, ούτε να μη χρεωθεί στη συνένωση των δύο εταιρειών και την απουσία του υφιστάμενου ως σήμερα ανταγωνισμού. Φυσικά, μια άλλη παράμετρος που δε δύναται να… χρυσώσει το χάπι των νησιωτών, είναι οι μετασκευές που έγιναν τόσο στο «ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ» (2010) όσο και στο «ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ» (2016), τα οποία καλύπτουν την απόσταση Πειραιάς - Μυτιλήνη (με ενδιάμεση στάση στη Χίο) σε 10 ώρες 45 λεπτά και 11 ώρες 25 λεπτά, αντίστοιχα.

Β. Παπ.

 

«Σιγά μη σου κάνω δήλωση»! 

Με ανοιχτό το στόμα μείναμε χτες όταν καλέσαμε στο τηλέφωνο τον υπεύθυνο Μυτιλήνης της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ να μας σχολιάσει την εκλογική νίκη της φοιτητικής παράταξης κατά τις φοιτητικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη. Στη συνέχεια επιχειρήσαμε να τον ρωτήσουμε και για την καταγγελία που έκαναν εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ εναντίον της ΔΑΠ, αλλά δεν προλάβαμε να φτάσουμε ως εκεί. Ο -κατά τ’ άλλα- υπεύθυνος της παράταξης, χωρίς να μας γνωρίζει προσωπικά ανέφερε «σιγά μη σου κάνω δήλωση» και όταν ρωτήσαμε τον λόγο (σ.σ. δεν προλάβαμε καν να κατανοήσουμε πώς ο πληθυντικός έγινε ενικός, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει) μας απάντησε ότι «λέτε και γράφετε τα χειρότερα για τη ΔΑΠ» και το έκλεισε!

Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλήσαμε νωρίτερα με το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, Γρηγόρη Μπεκατώρο, ο οποίος μας είχε παραχωρήσει κάποια εκλογικά αποτελέσματα και τον ευχαριστήσαμε, και αφού μείναμε με το τηλέφωνο στο χέρι με τον «υπεύθυνο», ξανακαλέσαμε τον κ. Μπεκατώρο. Ο τελευταίος επικοινώνησε με τον υπεύθυνο και στη συνέχεια αυτός μας έστειλε μήνυμα στο Facebook με τη δήλωση που ήθελε εκείνος και με μεσάζοντα τον κ. Μπεκατώρο να μπει και… αυτούσια! Κι ενώ εμπεριείχε σκληρή καταγγελία κατά της ΠΑΣΠ, για την οποία ο κ. «υπεύθυνος» μας είχε αφαιρέσει το δικαίωμα να επικοινωνήσουμε μαζί του. Ο κ. Μπεκατώρος μας είπε ότι δεν γνωρίζει γιατί ο υπεύθυνος είχε αυτή τη στάση κι ότι ήταν δικαίωμά του να μην κάνει δήλωση.

Θα ήταν όμως ποτέ δυνατό να δημοσιεύσουμε αυτούσια μια δήλωση χωρίς εξηγήσεις από τον καταγγέλλοντα, η οποία περιλαμβάνει κατηγορίες που σηκώνουν μέχρι και συκοφαντική δυσφήμιση από πλευράς κατονομασμένων μελών της ΠΑΣΠ;

Πολλά λόγια από σπασμένα τηλέφωνα και για να μπούμε στην ουσία: Αν αυτό θέλει η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ να είναι το πρόσωπο που την εκπροσωπεί στη Μυτιλήνη, κι αν αυτή η στάση ικανοποιεί την τοπική ΝΟΔΕ και τη ΝΔ συνολικά, εμείς δεν έχουμε να σχολιάσουμε τίποτα. Απλώς προβληματιζόμαστε! Για ό,τι «προηγούμενα» μπορεί να έχει κανείς, όπως πάντα και όλοι γνωρίζουν ότι η εφημερίδα αυτή φιλοξενεί χωρίς δεύτερες σκέψεις την όποια κριτική γίνεται, όσο σκληρή και αν είναι.

Αν.Παζ.

 

Ποινή χωρίς αναστολή

Στις 20 Μαρτίου 2014, ο 75χρονος Π.Μ. χτύπησε με μεταλλικό σωλήνα μια αδέσποτη γάτα η οποία είχε μπει στον κήπο του, στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης. Το περιστατικό είδαν δύο αυτόπτες μάρτυρες (τις οποίες δεν είχε αντιληφθεί ο 75χρονος) οι οποίες έτρεξαν να σώσουν το ζώο (το οποίο ευτυχώς επέζησε) και να καταγγείλουν το δράστη.

Χτες, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης εκδίκασε την καταγγελία και καταδίκασε τον δράστη (ο οποίος δεν παρέστη στο ακροατήριο αλλά εκπροσωπήθηκε από το δικηγόρο του) σε 18 μήνες φυλάκιση και 5.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο. Επίσης, καθώς δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις, η ποινή φυλάκισης δεν ανεστάλη, αλλά μετατράπηκε σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως.

Γίνεται πλέον σαφές ότι η Δικαιοσύνη δεν χαϊδεύει αυτιά σε τέτοιου είδους περιστατικά, θέτοντας το πλαίσιο, ώστε να γίνουμε όλοι πιο προσεκτικοί, υπεύθυνοι, αν όχι φιλόζωοι…

Αν.Παζ.

 

Χατζηβασιλείου και Προβατάς στο ΚΙΝ.ΑΛ

Πλήρης είναι από χθες, η σύνθεση της νεοσύστατης νομαρχιακής επιτροπής του ΚΙΝ.ΑΛ στη Λέσβο, με τα δύο άτομα που «ανήκαν» στο «αναλογικώ δικαίω» της επιλογής του Ποταμιού, να προτείνονται έστω και με καθυστέρηση και να αναλαμβάνουν κανονικά τα καθήκοντά τους. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Χατζηβασιλείου και Νίκο Προβατά, οι οποίοι προστίθενται στην 11μελή νομαρχιακή επιτροπή. Ας σημειωθεί ότι μετά από αίτημα αρκετών μελών της νομαρχιακής και ενόσω αγνοούνταν η εισήγηση του Ποταμιού για τον καταρτισμό της νομαρχιακής, είχαν «παίξει» τα ονόματα των Παναγιώτη Χριστόφα και Βάσως Χοχλάκα για να κλείσουν τις θέσεις της επιτροπής. Όμως τελικώς, βρέθηκαν τα πρόσωπα της επιλογής του Ποταμιού, με τα δύο προαναφερθέντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να δηλώνουν εξάλλου πως δεν επιθυμούν -στην παρούσα φάση τουλάχιστον- να βρίσκονται μέσα στη νομαρχιακή του ΚΙΝ.ΑΛ. Από και έπειτα, άπαντες εντός του ΚΙΝ.ΑΛ επιθυμούν να προχωρήσουν μπροστά και να αφήσουν πίσω τις άσχημες εντυπώσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση του διορισμού των μελών, στρέφοντας το ενδιαφέρον στις πολιτικές εξελίξεις. Και εν προκειμένω στην ύστατη προσπάθεια διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, στην οποία έτσι κι αλλιώς πρωτοστατούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗ.ΣΥ και του Ποταμιού.

Μ.ΟΡΦ

 

1,3 εκ. από το Ταμείο Αλληλεγγύης

Ενίσχυση, ύψους 104,2 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ θα βοηθήσει στην αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς στην Ελλάδα, τις δασικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία και την Ισπανία, και τους τυφώνες στη Γαλλία, όπως ενέκρινε η επιτροπή προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η παροχή βοήθειας θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ στις 30 Μαΐου, ενώ έχουν ήδη καταβληθεί προκαταβολές στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και τη Γαλλία. Η συνολική ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ περιλαμβάνει: 1,3 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την επισκευή υποδομών μετά το σεισμό που έπληξε το νησί της Λέσβου τον Ιούνιο του 2017, 50,6 εκατ. ευρώ για την ανασυγκρότηση της περιφέρειας Centro στην Πορτογαλία μετά από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2017, 3,2 εκατ. ευρώ στην Ισπανία για την αποκατάσταση στην περιοχή της Γαλικίας, 49 εκατ. ευρώ στη Γαλλία για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι τυφώνες Irma και Maria στα γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα και κοινότητες του Αγίου Μαρτίνου και της Γουαδελούπης το Σεπτέμβριο του 2017. Πάντως η εκτίμηση είναι πως το ποσό που δίνει το Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ελλάδα και ειδικότερα για τις ζημιές του σεισμού στη Βρίσα, είναι πολύ μικρό για τις πραγματικές ανάγκες που έχουν προκύψει.

Α.Ω.

 

Προσπάθεια να έρθει στην Ελλάδα η Μελισσαροπούλου

Ποινική δίωξη κατά της Ειρήνης Μελισσαροπούλου, που συνελήφθη ως γνωστόν πριν από λίγους μήνες να μεταφέρει μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, άσκησε η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών, προσφέροντας ένα επιπλέον «όπλο» στη νομική φαρέτρα προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα των ελληνικών αρχών για την έκδοσή της στην Ελλάδα. «Μετά την άσκηση της ποινικής διώξεως θα διεξαχθεί κυρία ανάκριση από ανακριτή που θα οριστεί αρμοδίως, ο οποίος και θα προσωποποιήσει τις κατηγορίες και ευελπιστούμε στη σύλληψη και τιμωρία των πραγματικών ενόχων», δήλωσε ο νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας της νεαρής από τη Μυτιλήνη, Σάκης Κεχαγιόγλου και πρόσθεσε: «Η υποβληθείσα από την υπεράσπιση της Ειρήνης αναφορά, η οποία οδήγησε στην άσκηση της ποινικής διώξεως, έχει σαν σκοπό να ενισχύσει το νομικό μας οπλοστάσιο στην ιδιαίτερα δυσχερή προσπάθεια και επιδίωξη να εκδοθεί η Ειρήνη και να δώσει λόγο στην Ελληνική Δικαιοσύνη (άρθρα 6 και 8 του Ποινικού Κώδικα), είτε κατά προτίμηση πριν την εκδίκαση της υπόθεσης στο Χονγκ Κονγκ, είτε μετά τη δίκη που πρόκειται να διεξαχθεί εκεί και που η επόμενη ακρόαση έχει ορισθεί για την Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018».

Α.Ω.

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 18|05|2018 18:01

Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου γιορτάσθηκε η επέτειος των 100 ετών από τη Μάχη του Σκρα. Η Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης με τον Πρόεδρο του Δ.Σ.  Παναγιώτη Κουτλή, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, 20μελές τμήμα φοιτητών και εργαζομένων νέων με τις εθνικές ενδυμασίες, τη Σημαία και το λάβαρο του Συλλόγου, αλλά και μέλη της Ένωσης, όπως κάθε χρόνο, συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Οι εκδηλώσεις μνήμης άρχισαν στις 28 Απριλίου 2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολυκάστρου με θέμα «Η μάχη του Σκρα και το Μακεδονικό Μέτωπο». Κορυφώθηκαν την Κυριακή 13 Μαΐου στο χωριό Σκρα με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημητρίου, Σερρών και Νιγρίτας κ. Θεολόγου και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων, Προσκλητήριο Πεσόντων, κατάθεση στεφάνου και ομιλία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Σκρα έκλεισαν με την παρέλαση των τμημάτων της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Κρητών.

Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές έζησαν οι παρευρισκόμενοι στο προσκλητήριο νεκρών ακούγοντας τα ονόματα των συμπατριωτών μας, βλέποντας και τις εντοιχισμένες τέσσερις μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματά τους και την πέμπτη τιμητική πλάκα, την προσδιοριστική του τόπου καταγωγής τους, που μετά από μεγάλες και συνεχείς προσπάθειες τις Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης τοποθετήθηκαν το έτος 1996.

Για τη Μεραρχία του Αρχιπελάγους

Στο υπ’ αριθμ. πρωτ. 2567/96 έγγραφό της προς την Ένωση η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει:

«Αποτελούσε ύψιστο χρέος για το νομό Κιλκίς η απόδοση της οφειλόμενης Τιμής στους νεκρούς της Μάχης του Σκρα, στα παλικάρια της Μεραρχίας του Αρχιπελάγους που θυσίασαν τη ζωή τους για να ζούμε σήμερα ελεύθεροι.  

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσουμε ότι και με τη δική σας συνδρομή (αποστολή κατάστασης με τα ονόματα των νεκρών, καταγόμενων εκ Λέσβου) η Περιφερειακή Διεύθυνση Νομού Κιλκίς προέβη σε όλες της ενέργειες και ήδη η πλάκα με εγχαραγμένα τα ονόματα των νεκρών εκ Λέσβου έχει τοποθετηθεί στο Ηρώο Πεσόντων Σκρα στον φερώνυμο οικισμό του νομού Κιλκίς.

Με την πεποίθηση ότι επιτελέσαμε το δικό μας Χρέος τιμής, σας ευχαριστούμε για την επισήμανση της μέχρι πρότινος παράλειψής μας και τη συνδρομή σας στην εκπλήρωση του ιστορικού χρέους μας.»

Το μεσημέρι της Κυριακής έλαβε χώρα στο Δημαρχιακό Μέγαρο Πολυκάστρου η τελετή ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη και γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο οποίο παρακάθησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν Υπουργός, Βουλευτές, ο Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος κ. Δημήτριος Μπίκος, Ανώτεροι Αξιωματικοί του Στρατού και της Αστυνομίας, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» κ. Παπαδάκης, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Σύνδεσμοι Εφέδρων Αξιωματικών και πλήθος κόσμου.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου  της Ένωσης: «Η Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης θεωρεί χρέος και τιμή να συμμετέχει κάθε χρόνο στις εορταστικές εκδηλώσεις της Μάχης του Σκρά. Τιμούμε τους 24 αξιωματικούς και 314 οπλίτες νεκρούς της Μεραρχίας του Αρχιπελάγους, οι οποίοι δίνοντας τη ζωή τους συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην νικηφόρο για τους συμμάχους, κατάληξη του Ά Παγκοσμίου Πολέμου, με συνέπεια τις επωφελείς για την πατρίδα μας συνθήκες». 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 18|05|2018 17:59

Γιορτάζοντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Ούζου της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης προσκαλεί τους επισκέπτες του σε μια διαδραστική εμπειρία ξενάγησης για όλες τις αισθήσεις στον Κόσμο του Ούζου. Αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και παρουσιάζοντας νέες προσεγγίσεις στη διάδοση της μουσειακής εμπειρίας ο Κόσμος του Ούζου φιλοδοξεί να συμβάλει ενεργά στις διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού αναδεικνύοντας τον ρόλο του ούζου στον πολιτισμό και την κουλτούρα.

Σήμερα Παρασκευή 18 Μαΐου , ο Κόσμος του Ούζου θα είναι ανοιχτός από τις 10 το πρωί έως 3 το απόγευμα με ελεύθερη είσοδο αλλά και μικρά αφιερώματα στην γαστρονομική παράδοση της Λέσβου από τις 12:00-15:00.

Το Μουσείο Ούζου της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης που βραβεύτηκε από το trip advisor για τις σταθερά εξαιρετικές κριτικές των επισκεπτών του, υποδέχεται και φιλοξενεί τους επισκέπτες του σε διευρυμένο θερινό ωράριο από Τρίτη έως και Σάββατο για να μυήσει στα μυστικά του ούζου. Μουσειακά αντικείμενα, αυθεντικά εργαλεία απόσταξης ταξιδεύουν τους επισκέπτες στην ιστορία του εθνικού μας ποτού ενώ έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της απόσταξης στους 18 μικρούς χειροποίητους χάλκινους άμβυκες, να αγγίξουν τα συστατικά του Ούζου Πλωμαρίου, όπως το ξακουστό γλυκάνισο του Λισβορίου αλλά και να γευθούν την παραδοσιακή γεύση του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, μέσα από δοκιμές γευσιγνωσίας.

Κατηγορία Πολιτική
- 18|05|2018 17:58

Ποτέ μέχρι σήμερα ένα νομοσχέδιο που αλλάζει το μοντέλο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης δεν έχει προκαλέσει τόσο ισχυρές «σεισμικές δονήσεις» στους ΟΤΑ.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης που έχει πάρει τη μορφή πολεμικών εχθροπραξιών, βρίσκεται το σχέδιο νόμου «Κλεισθένης 1» που έρχεται σε αντικατάσταση του «Καλλικράτη».

Δύο είναι τα σημεία αιχμής που αποτελούν κόκκινες γραμμές για τους εκπροσώπους των ΟΤΑ και έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων:  Η μείωση της θητείας των αιρετών σε τέσσερα από πέντε χρόνια που είναι σήμερα και το σύστημα της απλής αναλογικής που εισάγει το νομοσχέδιο.

 

«Εάν εφαρμοστεί ένα τέτοιο σύστημα στην αυτοδιοίκηση όλοι θα χάσουμε και η Αυτοδιοίκηση και η Ελλάδα», υποστηρίζει τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η ΕΝΠΕ οι οποίες ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. «Το περίπλοκο εκλογικό σύστημα που προτείνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν έχει καμία ρήτρα κυβερνησιμότητας και θα οδηγήσει σε ακυβερνησία. Αν γίνουν πράξη όλα όσα προβλέπονται θα παραλύσουν οι Δήμοι, δεν θα γίνονται έργα, δεν θα λειτουργούν κρίσιμες υπηρεσίες», αναφέρουν.

«Εάν το σύστημα της απλής αναλογικής είναι τόσο όσο επιτυχημένο, γιατί δεν το προτείνει το ΥΠΕΣ να εφαρμοστεί και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο;» αναφέρουν αιρετοί, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, Πρόεδροι ΠΕΔ παρουσιάζοντας στο Υπουργείο Εσωτερικών, αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες το 92% των δημοτικών Συμβουλίων της χώρας είπαν «Οχι στον Κλεισθένη».

 

Οι πρόεδροι στα... όπλα

 

Με «κλειστά ρολά», «απειλές» και «αστυνομία» δεν γίνεται διάλογος, δηλώνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης αναφερόμενος στο χθεσινό προκαθορισμένο ραντεβού με τον Πάνο Σκουρλέτη που δεν έγινε και κατηγορεί τον υπουργό Εσωτερικών ότι «μιλά υποκριτικά για διάλογο».

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, από την πλευρά του διατυπώνοντας την κάθετη διαφωνία του με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αναφέρει ότι «το νομοσχέδιο αρχίζει και τελειώνει με το εκλογικό σύστημα και τα δημοψηφίσματα» και κατηγορεί την κυβέρνηση για κυνικά παιχνίδια εξουσίας και κόλπα χειραγώγησης της κοινής γνώμης. «Ο Κλεισθένης για τον οποίο δεν υπήρξε ειλικρινής διάλογος με τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης τους οποίους το ΥΠΕΣ δεν σεβάστηκε, αρχίζει και τελειώνει με το εκλογικό σύστημα», που μάλιστα περιέχει "τη δόλια, σκοτεινή και ύποπτη αναλογική της δεύτερης Κυριακής"», συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

 

Η αντιπαράθεση και στη Βουλή

 

Η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών και στους εκπροσώπους των ΟΤΑ μεταφέρθηκε προχθές και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητείτο το νομοσχέδιο, η οποία μετατράπηκε κυριολεκτικά σε αρένα.

Τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης όσο και ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ζήτησαν ξανά την απόσυρση του νομοσχεδίου και διάλογο από την αρχή.

 Αποτέλεσμα της οξύτατης αντιπαράθεσης ήταν η αποχώρηση από την Επιτροπή του κ. Πατούλη και η αποβολή από τον πρόεδρο της Επιτροπής Δημήτρη Γάκη, του κ. Αγοραστού.

Ολα μάλιστα ξεκίνησαν επί προσωπικού, όταν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ για αγενή συμπεριφορά και εριστική διάθεση απέναντί τους.

«Είμαστε θυμωμένοι», σχολίασε από την πλευρά του ο Γιώργος Πατούλης και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «από ποια χώρα ξεσήκωσε η κυβέρνηση αυτό το σχέδιο» καθώς όπως είπε, στην Ευρώπη δεν ισχύει κάτι ανάλογο.

Για το σύστημα της απλής αναλογικής που φέρνει ο «Κλεισθένης» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Σκουρλέτης δηλώνει ότι αυτό «θα οδηγήσει στην αναζήτηση και επίτευξη συναίνεσης, σύγκλισης και συνεργασίας ανάμεσα στις παρατάξεις που μετέχουν στα όργανα διοίκησης, ενώ παράλληλα θα κινητοποιήσει πολίτες και υγιείς δυνάμεις, οι οποίες μέχρι σήμερα αποκλείονταν λόγω των στρεβλώσεων του ισχύοντος πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος από τη συμμετοχή στα κοινά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο».

 

Οι 10 αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο

 

Με βάση το νέο εκλογικό σύστημα που εισάγει το σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΣ, το σύνολο των εδρών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου, κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον α' γύρο.

Ολοι οι σύμβουλοι, τακτικοί και αναπληρωματικοί, θα εκλέγονται με βάση τα αποτελέσματα του α' γύρου, σύμφωνα με τους σταυρούς προτίμησης.

 Εάν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία (50%+1), η αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής θα γίνεται μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων επικεφαλής συνδυασμών, για το ποιος θα αναλάβει καθήκοντα δημάρχου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, οι 10 αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο είναι οι εξής:

 Η συγκρότηση του Επόπτη Νομιμότητας ως ξεχωριστής υπηρεσίας από την σημερινή Αποκεντρωμένη Διοίκηση. «Σκοπός της νέας υπηρεσίας θα είναι αυστηρά ο έλεγχος της νομιμότητας και όχι της σκοπιμότητας ενός έργου, καθώς και η επίσπευση των διαδικασιών με απόλυτα διαφανή και αξιόπιστο τρόπο».

 Η καθιέρωση ενιαίου ψηφοδελτίου για τις μικρές κοινότητες έως 500 κατοίκους.

Η υπαγωγή στις ανταποδοτικές υπηρεσίες της υπηρεσίας πρασίνου.

Η καθιέρωση των τοπικών δημοψηφισμάτων

 Η υποχρεωτικότητα της επιτροπής διαβούλευσης

 Η δυνατότητα ίδρυσης εταιρειών ειδικού σκοπού στον τομέα της Κοινής Ωφέλειας.

Η ελάφρυνση των δημοτικών συμβουλίων στο να συζητούν ζητήματα ρουτίνας και η επίλυσή τους

από τις αρμόδιες επιτροπές.

 Η δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με δημόσιους φορείς, ώστε να ξεπερνιέται η τεχνική ανεπάρκεια κάποιων δήμων.

Παράταση θητείας

Με βάση τον «Κλεισθένη», οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διενεργηθούν στις 13 Οκτωβρίου 2019 ο πρώτος γύρος και στις 20 Οκτωβρίου 2019 ο δεύτερος γύρος, αντί για τον Μάιο του ίδιου έτους και ως εκ τούτου αποσυνδέονται από τις ευρωεκλογές.

Οι θητείες των σημερινών διοικήσεων παρατείνονται έως τις 31/12/2019 και οι νέες διοικήσεις θα αναλάβουν καθήκοντα από 1/1/2020.

Από εκεί και πέρα, μειώνονται οι θητείες των τοπικών διοικήσεων στα 4 έτη (από τα 5 που προέβλεπε ο «Καλλικράτης»). Δηλαδή, οι μεθεπόμενες

αυτοδιοικητικές εκλογές προγραμματίζονται για τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2023.

 

Οι κατηγορίες των δήμων

 

Σύμφωνα με τον Κλεισθένη, οι δήμοι θα διακρίνονται σε έξι κατηγορίες, με βάση τον πληθυσμό τους, τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά τους, τα βασικά χαρακτηριστικά της οικονομικής δραστηριότητας εντός των ορίων τους, το βαθμό αστικοποίησής τους, την ένταξή τους ή μη σε ευρύτερα πολεοδομικά συγκροτήματα μητροπολιτικού χαρακτήρα και τη θέση τους στη διοικητική διαίρεση της χώρας.

Οι κατηγορίες είναι οι εξής:

α) Δήμοι μητροπολιτικών κέντρων. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όλοι οι δήμοι των πολεοδομικών συγκροτημάτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

β) Μεγάλοι ηπειρωτικοί δήμοι και πρωτεύουσες νομών με πληθυσμό άνω των 25.000 κατοίκων.

γ) Μεσαίοι ηπειρωτικοί δήμοι, με πληθυσμό άνω των 10.000 και έως 25.000 κατοίκων.

δ) Μικροί ηπειρωτικοί και μικροί ορεινοί δήμοι, με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων.

ε) Μεγάλοι και μεσαίοι νησιωτικοί δήμοι. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όλοι οι νησιωτικοί δήμοι με πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων.

στ) Μικροί νησιωτικοί δήμοι, όπου υπάγονται όλοι οι νησιωτικοί δήμοι, με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 18|05|2018 17:57

Στην Αθήνα βρέθηκε την Τετάρτη η Περιφερειάρχης  Χριστιάνα Καλογήρου, όπου παρέστη στην εκδήλωση «Meet Lemnos Philema», η οποία πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο γαστρονομίας Yoleni’s.

Με τη συγκεκριμένη εκδήλωση έγινε η παρουσίαση του ομώνυμου Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου, που θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από τις 27 έως τις 29 Ιουλίου 2018, στη Μύρινα της Λήμνου. Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν ο πολυχώρος «Αποθήκη», σε συνεργασία με το «Taste Lemnos» και το «Lemnos Wine Trails», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Οι διοργανωτές Άνθεια Κώτση, Ελευθερία Κωνσταντάρα και Αλέξανδρος Αλεξάνδρου μίλησαν για το Φεστιβάλ, τις παράλληλες δράσεις του «Lemnos Philema 2018» και πληροφόρησαν το κοινό για τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα και τα ξεχωριστά κρασιά της Λήμνου. «Οι άνθρωποι της Λήμνου σας περιμένουμε να σας φιλέψουμε για να γευθείτε και να γνωρίσετε από κοντά τη γαστρονομία του νησιού», είπε στο σύντομο χαιρετισμό της η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και επεσήμανε τη σημασία που έχει για την ανάπτυξη του νησιού η προώθηση των υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας προϊόντων της Λήμνου.

Κατηγορία Αστυνομία
- 18|05|2018 17:57

Συνελήφθη, προχθές στη Μυτιλήνη, μετά από οργανωμένη επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, ένας 29χρονος σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, πραγματοποιήθηκε έρευνα, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, στο σπίτι του και βρέθηκαν 176 περίπου γραμμάρια χασίς, 10 γραμμάρια κοκαΐνης καθώς και σύνεργα που προδίδουν… εμπορία των ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, ο 29χρονος στο σπίτι του βρέθηκε να κατέχει ένα φορητό χρηματοκιβώτιο, που περιείχε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης (χασίς), βάρους 123,3γραμμαρίων και μία νάιλον συσκευασία με  κατεργασμένη κάνναβη, σε μορφή σοκολάτας, βάρους 153,3γραμμαρίων. Ακόμη, είχε άλλο ένα φορητό χρηματοκιβώτιο, που περιείχε τέσσερις ανισοβαρείς νάιλον συσκευασίες με κοκαΐνη, συνολικού βάρους 1 γραμμαρίων, ένα ναρκωτικό δισκίο, δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, δύο μεταλλικούς τρίφτες και ένα κινητό τηλέφωνο. Από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, προέκυψε ότι οι παραπάνω ναρκωτικές ουσίες προορίζονταν για διάθεση σε τρίτους, έναντι χρηματικής αμοιβής. Το προανακριτικό έργο και τις έρευνες διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης.

Κατηγορία Δήμος
- 18|05|2018 17:55

Υπεγράφη και τυπικά από την Περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου η ένταξη στο πρόγραμμα «Αστικής Ανάπλασης» του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου το έργο της αναβάθμισης της εισόδου ουσιαστικά της πόλης από το ύψος του Πύργου Γιαννέλλη «Βελτίωση και αναβάθμιση κύριας αστικής αρτηρίας Ελευθερίου Βενιζέλου (Τμήμα Σουράδας-Μακρύς Γιαλός), συνολικού προϋπολογισμού 1,3 εκ. ευρώ. Το έργο αποτελεί γνωστή πρόταση του δήμου και εστιάζει και στην είσοδο της πόλης (ύψος πύργου «Γιαννέλλη») από τη μεριά του αεροδρομίου, με στόχο να αναβαθμιστεί η Σουράδα που φιλοξενεί τα περίφημα αρχοντικά της Μυτιλήνης.

Πιο συγκεκριμένα οι μελέτες για την εν λόγω παρέμβαση, δίνουν επιτέλους στο δρόμο που διασχίζει την περιοχή τον κόμβο που απαιτεί το σημείο του «Φόρου», αλλά και κόμβο μπροστά από το Ναυτικό Όμιλο. Ακόμη προβλέπεται όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις αντικατάσταση του υφιστάμενου φωτισμού και διαμόρφωση των πεζοδρομίων, με ειδική πρόβλεψη για ΑΜΕΑ, με απώτερο σκοπό η πρώτη εικόνα του επισκέπτη από την πόλη, να είναι αντάξια της φήμης της Μυτιλήνης.

Οι άλλες μεγάλες παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει η δημοτική αρχή μέσω του προγράμματος, αγγίζουν τα 5 εκ. ευρώ είναι η ανάπλαση του πάρκου της Αγίας Ειρήνη και η ανάπλαση στα Τσαμάκια και όλα είναι είτε υπό δημοπράτηση. 

 

«Θα αναδείξει τη νότια περιοχή της πόλης»

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου μετά και την τυπική ένταξη του έργου δήλωσε σχετικά: «Αξιοποιούμε τους χρηματοδοτικούς ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ και εξασφαλίζουμε τη δυνατότητα υλοποίησης ενός έργου πρώτης προτεραιότητας για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης της Μυτιλήνης. Το συγκεκριμένο έργο, που θα υλοποιήσει ο Δήμος Λέσβου, θα βελτιώσει, επίσης, την οδική ασφάλεια και θα παρέχει ασφαλή διέλευση στους πεζούς που χρησιμοποιούν το νότιο παραλιακό μέτωπο. Πρόκειται για μία παρέμβαση που συνολικά θα αναδείξει τη νότια περιοχή της πόλης, καθιστώντας την ακόμη πιο ελκυστική».

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 18|05|2018 16:51

Είχανε περάσει σαράντα ώρες απού ‘χε έρθει το φριχτό μαντάτο χωρίς να κλείσει μάτι, κι ως άλαξ’ η μέρα, ξαναγέμισε το αρχοντικό. Γειτόνοι, συγγενείς και φίλοι. Από αγάπη, συμπόνια, συμπαράσταση ή και περιέργεια.

Τους τράταρε χουβαρντάδικα καφέδες κουλουράκια, τυριά, ό,τι βρέθηκε μπροστά της, να συχωρέσουνε το νεκρό άντρα της, που δεν τον ξανάδε απού ‘φυγε για τον Ευαγγελισμό πριν δυο βδομάδες.

Στριφογύριξε η κουβέντα, δε λείψανε κι οι πονηρές ερωτήσεις.

- Και πού τον τακτοποιήσανε το συχωρεμένο; Ρώτηξε με προσποιητό ενδιαφέρον η Ξενούλα.

- Αλήθεια, ποιος τον φρόντισε; Ακούστηκε μια άλλη.

- Δε μπόρεσα, ούτε στη κηδεία του να πάω! Πού ν’ αφήσω τα ορφανά του στους πέντε δρόμους! Ήτανε και τα κουνιάδια μου! «Κάτσε στα παιδιά σου Μαριγώ, μου λέγανε, θα πάμε εμείς στο πόδι σου». Μα ούτε κι αυτοί πήγανε. Μοναχά ο Αντρέας… ο αδερφός του…

Τα ‘λεγε κι έκλαιγε, και χτυπιότανε. Πότε στο στήθος με σφιγμένους γρόθους, πότε μ’ ανοιχτές παλάμες στους μηρούς. Μαζί κλαίγανε κι οι μοιρολογήτρες, με τα ακαταλαβίστικα όλο σπαραγμό κι επαγγελματισμό μακρόσυρτα, αυτοσχέδια, του χαμένου κατευόδια και των ζωντανών παρηγόρια.

Άξαφνα, φωνούλες και κλάματα ακουστήκαν από δίπλα, απότομα άνοιξε η μεσόπορτα, και φτερούγησαν ωσάν τις νυχτερίδες τα πέντε μαυροφορεμένα ορφανά. Κλαίγανε, κι αναστατωμένα τρέξανε στη μάνα κοντά, που θάρρεψαν πως πέθανε κι αυτή με τα τόσα κλάματα και μοιρολόγια που φτάνανε στ’ αυτάκια τους. Τα λυπηθήκανε μοιρολογήτρες και γειτόνισσες, πάψανε τον οδυρμό, πιάσανε τα φλιτζανάκια με το καφέ, δείξανε συμπόνια στα μωρά. Πέρασε η ώρα φύγανε κι αυτές, ηρέμησε ο τόπος.

Βάλθηκε η αδερφή της η Θεανώ, που ωστόσο με είχε γυρίσει στην αγκαλιά, βρέφος χωμένο στα μαύρα, με της Μερόπης, της παραμάνας, το γάλα χορτασμένο, να δώσει γνώμη, πως τάχα δεν είναι σωστό μαύρα τα παιδάκια να φοράνε, «και τα συκώτια τους θα μαυρίσουν» είπε. Τινάχτηκε η χήρα, βουτηγμένη κι αυτή μέχρι και τα εσώρουχα στη καραμπογιά, άφρισε.

- Και ποια είσαι συ που θες κουμάντο να μου κάνεις; Δικά μου τα βάσανα, και τα παιδιά δικά μου.

Έπεσε μια βουβαμάρα, καμιά δεν αντιμίλησε, βαρύ το χτύπημα, σκεφτήκανε, σηκωθήκανε με την ώρα τους φύγανε ούλες.

Φάνηκε η ψυχοκόρη μ’ ένα κουτί στο χέρι γιομάτο μπογιά. Κι άλλη μπογιά. Μαύρη κι αυτή.

Πιάσανε μαζί, κατεβάσανε κατσαρόλες, μπρίκια, λάμπες, κουρτίνες, καθρέφτες, ό,τι βρισκότανε πάνω και κοντά στους τοίχους, τους αφήκανε ανατριχιαστικά γυμνούς, άσπρους.

Κλείστηκε μόνη της μέσα, έριξε τη μπογιά στο νερό, την ανακάτωσε, πήρε τη βούρτσα κι άρχισε να βάφει τους τοίχους σ’ όλο το σπίτι. Μέσα κι όξω. Με τα λογικά της σαλεμένα πρόσκαιρα, σαν το αγρίμι, πάγαινε από τον ένα τοίχο στον άλλο. Όλα μαύρα τα ‘θελε. Να δείξει το πόνο της για τον άντρα της, που έτσι, σαν ένα ζώο, χωρίς δικούς, χωρίς φίλους και συγγενείς, χωρίς κανέναν να τον συνοδέψει προς το στερνό του ταξίδι, άπλυτος κι ανάλλαχτος, με τα μάτια ανοιχτά, έφυγε, πήγε στον άλλο τον κόσμο. Κι ας ζήταγε άδικα τη γυναίκα του.

Μπογιάτιζε και μαύριζε ό,τι εύρισκε ομπρός της. Ντουβάρια, πόρτες, παναθύρια, πατώματα και δώματα κι αγέρα και ψυχές κι ανήλια σπαργανικά ψυχανεμίσματα, ψυχοραγίσματα. Πασάλειβε τον τοίχο κι έβρεχε το πάτωμα πότε με της βούρτσας, πότε με των ματιών της το στράγγισμα. Έκλαιγε και πάσκιζε της καρδιάς της το φαρμάκι να σκορπίσει. Να φτάσει παντού, κι όλοι να πούνε πως η Μαριγώ, πονεί, κι αιμορραγεί και πνίγεται με των πληγών της το χοχλαστό το αίμα. Το αίμα τούτονα, που αβούλητα πέρασε και στων παιδιών της τις φλέγες. Και πιότερο στου δικού μου του άυλου κι ασχημάτιστου βρέφους που με πότισε και με το δικό της το πικρό κι αρρωστημένο γάλα.

 

                                                                                                Γιώργος Καμβυσέλλης

                                                                                                gkamvysellis@yahoo.gr

Κατηγορία Πολιτισμός
- 18|05|2018 16:40

Γιάννης Κιουρτσάκης

Ο Παπαδιαμάντης, η Ελλάδα και ο κόσμος μας. Διάλογος φιλίας με τον Λάκη Προγκίδη

Εκδόσεις Πατάκη

Αθήνα 2018, σελ. 157

 

Έναν διάλογο με το πρόσφατο δοκίμιο του Λάκη Προγκίδη «Υπό την παπαδιαμαντικήν δρυν» ανοίγει στο παρόν βιβλίο ο γνωστός δοκιμιογράφος, Γιάννης Κιουρτσάκης, πιστεύοντας ότι πέρα από τις όποιες αντιρρήσεις, μας κάνει να δούμε με νέο βλέμμα και τον Παπαδιαμάντη και την Ελλάδα και τον σημερινό μας κόσμο.

Δείχνοντας πως το μυθιστόρημα -τέχνη γεννημένη στην ατομοκεντρική Δύση των Νέων Χρόνων- αντιπαραθέτει το μυστήριο του συγκεκριμένου ατόμου στη χρησιμοθηρική αφαίρεση ενός Ανθρώπου αφέντη και καταναλωτή της φύσης, ο Προγκίδης αγγίζει τη ρίζα της ύβρεως που ρημάζει σήμερα τον πλανήτη.

Θεωρώντας, εξάλλου, ότι το παπαδιαμαντικό έργο μπολιάζει τούτη την τέχνη με το παράδειγμα ενός μη ατομοκεντρικού προσώπου, φωτίζει τον νεοελληνικό ψυχισμό ως ιδιόμορφο σύμπλεγμα ελληνισμού και χριστιανισμού.

Βλέποντας, τέλος, την τέχνη ως αυθυπέρβαση του εγώ και μήτρα της ανθρώπινης δημιουργίας, ο κριτικός ξανοίγεται σ’ έναν ευρύτερο στοχασμό για τον πολιτισμό, που είναι συνάμα ένα ανθρωπολογικό πρόταγμα: «Δημιουργείς, άρα υπάρχω» αναφωνεί ο Προγκίδης, αντιτάσσοντας στο καρτεσιανό εγωκεντρικό αξίωμα «Σκέφτομαι, άρα υπάρχω» το συν-ανθρώπινο «εγώ-εσύ», ως θεμέλιο ενός φιλικού εμείς. Αυτό το -ουτοπικό, ίσως- πρόταγμα, απαντά ο Κιουρτσάκης, είναι σήμερα η πιο αξιόπιστη πυξίδα για να πορευτούμε σ’ έναν κόσμο που βαδίζει στα τυφλά.

 

Ερίκα Αθανασίου

Πλέκοντας ίχνη (αστυνομικό μυθιστόρημα)

Εκδόσεις Κέδρος

Αθήνα 2018, σελ. 367

 

Μία άνεργη, σχεδόν άστεγη δημοσιογράφος, ένας γνωστός δημοσιογράφος που βρίσκεται δολοφονημένος, μερικοί ακόμη δημοσιογράφοι, μια παρέα που θέλει να τα βάλει με το σύστημα, ένας βολικός ύποπτος. Όμως τα ίχνη που θα οδηγήσουν στον δολοφόνο είναι πιο μπλεγμένα απ’ όσο φαίνεται αρχικά.

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα, σε μια περίοδο κατά την οποία οι αλλαγές είναι τόσο πολλές, όσο και οι ύποπτοι για έναν απρόσμενο φόνο. Σε μια χώρα με διεφθαρμένους πολιτικούς, διαπλεκόμενα μέσα ενημέρωσης, οικονομικές δυσκολίες, όπου όμως υπάρχουν ακόμα ορισμένοι που κάνουν τη διαφορά. Κάποιος που επιλέγει να βοηθήσει αντί να βγάλει λεφτά, ένα μαγαζάκι που προσφέρει κυρίως συντροφικότητα, ένα τοπικό έντυπο που εξακολουθεί να λειτουργεί με βάση τη δημοσιογραφική δεοντολογία, ένας υποψήφιος δήμαρχος με ελάχιστες πιθανότητες να εκλεγεί, ένας άλλος που νοιάζεται κυρίως για την αλήθεια.

Αυτή είναι η υπόθεση του νέου μυθιστορήματος που έχει και ένα αναπάντεχο τέλος, της δημοσιογράφου Ερίκας Αθανασίου.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 18|05|2018 16:39

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Λεσβιακού Καλοκαιριού 2018, ο Γιάννης Πάριος, ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές αλλά και συνθέτες, επιστρέφει μετά από χρόνια στη Μυτιλήνη για τη συναυλία που θα δώσει στο Κάστρο της Μυτιλήνης στις 23 Ιουλίου.

Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τις λέξεις έρωτας, αγάπη, επιτυχία, ταλέντο. Το «φαινόμενο Πάριος», με τη συγκινητική απήχηση στον κόσμο, έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου και δείχνοντας μεγάλο σεβασμό και αφοσίωση σε αυτό που κάνει, έχει καταφέρει να είναι χαραγμένος στη συνείδηση όλων, τόσο ο ίδιος ως καλλιτέχνης, όσο και τα τραγούδια του. Έχει τραγουδήσει τον έρωτα, γράφει στίχους και μουσική και τα τραγούδια του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Γιάννης Πάριος, ο τροβαδούρος του έρωτα, με 45 χρόνια ουσιαστικής πορείας, με το πάθος και την αυθεντικότητά του, που όλοι μια φορά στη ζωή τους πρέπει να βιώσουν την εμπειρία του να παραβρεθούν σε συναυλία και να ακούσουν ζωντανά τον τραγουδιστή του έρωτα. Να δονηθούν από την εύθραυστη δυναμικότητα των συναισθημάτων που αναβλύζουν από κάθε τραγούδι του, μέσω της ιδιαίτερης φωνής του και φυσικά το σίγουρο είναι πως εκείνο το βράδυ, θα φύγουμε όλοι μετά το τέλος της συναυλίας και θα αισθανθούμε ερωτευμένοι. Άλλοι με το ταίρι τους, άλλοι με τη στιγμή, άλλοι με το «σήμερα», άλλοι με τη ζωή «που περνά και χάνεται». Ο έρωτας έτσι κι αλλιώς είναι παντού, απλά ο Γιάννης Πάριος μας δείχνει για ακόμη μια φορά τον τρόπο να τον αφουγκραστούμε και να αφεθούμε να μας τρυπήσουν τα βέλη του.

Παράσταση: Δευτέρα, 23 Ιουλίου, ώρα 21:00, Κάστρο Μυτιλήνης

Πληροφορίες - Κρατήσεις: Αρβανιτίδου Χρύσα, 2310257218, 6986713300.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 18|05|2018 16:38

«Η Μήδεια είναι ο φυσιολογικός άνθρωπος, που το ερωτικό πάθος του σκοτίζει το λογικό,

όπως στον κάθε φυσιολογικό άνθρωπο»

Μ. Καραγάτσης

Η «Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου υπήρξε για το θέατρο Πορεία ένας σημαντικός σταθμός. Ένα αγαπημένο μυθιστόρημα μετατράπηκε με την καθοριστική συμβολή του Στρατή Πασχάλη σε μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες των τελευταίων δεκαετιών. Η θεματική του «ξένου» που προσπαθεί απεγνωσμένα να αφομοιωθεί από μια υπέροχα αφιλόξενη Ελλάδα, δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Μετά από περισσότερες από 300 παραστάσεις και 100.000 θεατές, η Χίμαιρα, ταξιδεύει, σε όλη την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο. Η ιστορία της Μαρίνας Μπαρέ, που έλκεται από το εκτυφλωτικό φως, μόνο για να καεί στην επαφή της μ’ αυτό, θα συνεχίσει να μας θυμίζει την ανάγκη μας για ουτοπία, όποιο κι αν είναι το κόστος. Το έργο της «Μεγάλης Χίμαιρας» έρχεται Πέμπτη 24, Παρασκευή 25 & Σάββατο 26 Μαΐου για τρεις παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Σε αυτό το επικό ερωτικό μελόδραμα παρακολουθούμε την ιστορία μιας Γαλλίδας, της Μαρίνας Μπαρέ, που έρχεται να ζήσει στην Ελλάδα ερωτευμένη και παντρεμένη με έναν Έλληνα εφοπλιστή, αλλά και παθιασμένη με την ελληνική κλασσική παιδεία. Ερχόμενη σε επαφή, όμως, με την ίδια τη χώρα των ονείρων της, συναντά τις δικές της Χίμαιρες: το δραματικό τοπίο, τραχύ κι αισθησιακό ταυτόχρονα, την παρασύρει σε μια μοιραία δίνη πάθους, πυροδοτεί τα παλιά ψυχολογικά της τραύματα και την οδηγεί στην αυτοκαταστροφή.

Ο Καραγάτσης σε αυτό το μυθιστόρημα, που κλείνει τη γνωστή τριλογία «Γιούγκερμαν - Λιάπκιν - Χίμαιρα», μελετάει ενδελεχώς τη δυνατότητα προσαρμογής των ξένων στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και την αμφιθυμία των Ελλήνων απέναντι στη Δύση. Κρύβει καλά τον ακραίο και κατάμαυρο ρομαντισμό του κάτω από πέπλο κυνισμού ή και ωμότητας. Βαθιά απελπισμένος ο ίδιος, μετατρέπει τη Μαρίνα σε χίμαιρα, αρνούμενος την έννοια της αγάπης. Νομίζουμε ότι πετυχαίνουμε, ερωτευόμαστε, δημιουργούμε πνευματικά. Όλα εν τέλει καίγονται κάτω από το σκληρότατο ελληνικό φως. Σαν μύγες μαγευόμαστε από το άγνωστο, για να γίνουμε παρανάλωμα σε μια στιγμή. Αυτή τη μοιραία στιγμή περιγράφει ο Καραγάτσης.

Συντελεστές:

Διασκευή: Στρατής Πασχάλης, σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου, σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, μουσική: Κατερίνα Πολέμη, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, κίνηση - χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου, σκηνοθεσία κινηματογραφικού μέρους: Χρήστος Δήμας, βοηθοί σκηνοθέτη: Άννα Πασπαράκη, Δήμητρα Κουτσοκώστα, Ελένη Μιχαηλίδου, βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα, βοηθός χορογράφου: Κορίνα Κόκκαλη, φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου.

Διανομή:

Μαρίνα: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Γιάννης: Μάξιμος Μουμούρης, Μηνάς: Δημήτρης Μοθωναίος, Ρεϊζαίνα: Σοφία Σεϊρλή, Λιλή - Καλλιόπη - Βιετναμέζα πόρνη: Ειρήνη Φαναριώτη, Αννούλα, κόρη της Μαρίνας: Αναστασία Γιαννιώτη, Ειρήνη Μπρουλιδάκη, Μυρτώ Μπρουλιδάκη, Μανιώ Τάρλοου, Αννεζιώ: Ράσμη Τσόπελα, Ένας Άγνωστος: Δημήτρης Τάρλοου.

Παραστάσεις:

9:00 μμ

Προπώληση εισιτηρίων:

ticketservice.gr, Public & viva.gr, Δημοτικό Θέατρο 22510-37394.

Διάρκεια:

150 λεπτά, με διάλειμμα.

Κατηγορία Δεύτερη σελίδα
- 18|05|2018 16:37

Ω, ΤΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΠΑΜΠΑ!

Η απόφαση Τράμπ για την Ιερουσαλήμ, το ωμό ξεκατίνιασμα Ερντογάν - Νετανιάχου, οι μη παρεμβάσεις Πούτιν, η αλλοπρόσαλλη πολιτική του Κιμ Γιούνγκ στην Β. Κορέα, ο Μπέμπε Γκρίλο στην Ιταλία, ο Ορμπάν στην Ουγγαρία δείχνουν πού ακριβώς βρίσκεται ο κόσμος αυτή τη στιγμή. Ποιοι τον κυβερνούν. Αλλά τρομερό ότι οι Παλαιστίνιοι στο δίκαιο αγώνα τους, χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως επικοινωνιακό εργαλείο! Δεν ζούμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο όπως είχε πει ο Πάπας. Αλλά όπως επισημαίνει ο Ιταλός συγγραφέας Κλαούντιο Μαγκρίς, ζούμε τον Τέταρτο. Ο Τρίτος ο λεγόμενος Ψυχρός Πόλεμος, ο οποίος κράτησε από το 1945 έως τον 1989 ήταν θερμότατος. Τσουρούφλισε περίπου 45 εκατ. νεκρούς σε χώρες κυρίως εκτός Ευρώπης και η Δύση νίκησε τον κομμουνισμό, τον σοβιετικό κόσμο. Σήμερα, συνεχίζει ο συγγραφέας, συμβαίνει ένας Τέταρτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Πόλεμος σε όλον τον κόσμο, αλλά δεν ξέρουμε ποιος είναι ενάντια σε ποιόν! Ο Άσαντ είναι σύμμαχος ή εχθρός της Δύσης; Η Σαουδική Αραβία είναι σύμμαχος της Αμερικής του Τράμπ αλλά εκπαιδεύει τους τρομοκράτες του ΙSS. «Είναι τόσο πολλές οι αιτίες γι’ αυτήν την τρομερή, απάνθρωπη οπισθοδρόμηση, η οποία θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο τραγική για όλους εμάς» επισημαίνει ο Μαγκρίς. Συνεχίζει: «Έγιναν και πολλά λάθη από τις πολιτισμικά άρχουσες τάξεις, ακόμα και τις προοδευτικές, που μπορεί να είχαν τις σωστές αρχές αλλά δεν θέλησαν να δουν τις δυσκολίες, τις αποτυχίες, τις αδικίες, τους καρκίνους που υπήρχαν ακόμα και στην πιο ειρηνική και γαλήνια Ευρώπη, όπως ήταν πριν από μερικά χρόνια. Γενικότερα, πρόκειται για μεγάλο λάθος των προοδευτικών, ανάμεσα στους οποίους βάζω κι εμένα, προφανώς, το λάθος του να μην έχουμε κατανοήσει τους λόγους που οδηγούν τόσους ανθρώπους σε τρομακτικές αντιδράσεις, λανθασμένες αντιδράσεις, τις οποίες προφανώς πρέπει να απορρίψουμε αλλά και να κατανοήσουμε, να καταλάβουμε από πού προέρχονται και γιατί». Κανείς πλέον δεν μπορεί να προβλέψει που θα μας οδηγήσει αυτή η παραζάλη που έχει ξεσπάσει στον πλανήτη μας. Η Ειρήνη, η Δημοκρατία, η Ευημερία και όλα όσα συνέβαλαν στην δημιουργία του σύγχρονου κόσμου, τείνουν να είναι και πάλι υπό διαπραγμάτευση. Και μπορεί το τέλος της Ιστορίας να μην ήρθε, αλλά σίγουρα ήρθε το τέλος του κόσμου που γνωρίζαμε. Βιώνουμε τις ωδίνες του νέου κόσμου. Καλύτερος; Χειρότερος; Ποιος ξέρει… Ένα όμως είναι το σίγουρο. Ότι οριστικά πλέον χάσαμε την ευδαιμονία του βιώσαμε όλοι εμείς.

  

Απάντηση στο ερώτημα της Αυγής…

 

Μια σταγόνα ιστορίας

ΜΑΙΟΣ 1920

Γέννηση Πέτρου Ανταίου

Γεννιέται ο Σταύρος Γιαννακόπουλος στην Προύσσα, αλλά μεγάλωσε, σπούδασε στην Μυτιλήνη όπου βρέθηκε η οικογένειά του μετά το 1922. Τέλειωσε την ΑΣΟΕΕ κι έκανε την εμφάνισή του στα γράμματα το 1937 με το ψευδώνυμο Πέτρος Ανταίος, Μέλος της κομμουνιστικής νεολαίας βγήκε στο βουνό ως ΕΠΟΝίτης το 1943 με το ψευδώνυμο Σταμάτης και οργάνωσε κοντά στον Άρη Βελουχιώτη την πρώτη ομάδα ανταρτών. Μετά την ήττα καταφεύγει στην Σοβιετική Ένωση, πρώτα στην Τασκένδη και μετά στην Μόσχα μεταφράζοντας Έλληνες συγγραφείς και αρθρογραφώντας σε εφημερίδες. Παράλληλα, εκδίδει ποιητικές συλλογές. Το 1974 επιστρέφει και συνεργάζεται με την «Αυγή». Συνεχίζει τις λογοτεχνικές του εκδόσεις, ενώ μεταφράζει στα ελληνικά Ρώσους συγγραφείς. Σε ηλικία 82 ετών, το 2002 αφήνει την τελευταία του πνοή.

 

Είπε

«Όσο μου αναλογεί, αρνούμαι πεισματικά να ενταχθώ σε ξεπερασμένες λογικές και πρακτικές που και η προσωπική μου παράδοση δεν μου επιτρέπει ν’ ανεχθώ».

Βάσω Χοχλάκα

Πρώην υποψήφια βουλευτής της ΔH. ΣΥ,

σχολιάζοντας τον διορισμό της νέας Νομαρχιακής του Κινήματος Αλλαγής

 

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top