FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Διαδρομές
- 17|05|2018 16:58

Το Dorcadion είναι ένα έντομο κολεόπτερο που ανήκει στην οικογένεια Cerambycidae. Υπάρχουν αρκετά είδη, χωρισμένα σε υποοικογένειες. Το έντομο δεν πετά και έχει τα έλυτρά του ενωμένα. Αυτό έδωσε στα είδη την δυνατότητα να εξελιχθούν σε απομονωμένες περιοχές. Τρέφεται με ρίζες ποωδών και αγρωστωδών φυτών, με κύκλο ενός έτους. Η προνύμφη του ζει στο έδαφος, ενώ το ενήλικο περπατά στο έδαφος. Στην Λέσβο έχουν εντοπιστεί διάφορα είδη, όπως το Megalodorcadion quadrimaculatum nodicorne κα.
Στις 11 Απριλίου 2018, βρήκα σε οικόπεδο του Παππάδου ένα έντομο που αναγνωρίστηκε σαν το είδος Dorcadion (Megalodorcadion) triste, το οποίο θεωρείται ενδημικό της Τουρκίας! (Frivaldszky 1845). Με χαρακτηριστικά του είδους στο γενικό μοντέλο χρώματος ζέβρας, μεγάλες άκανθες στον προθώρακα και στην κνήμη των οπισθίων ποδών. Έτσι είναι η πρώτη αναφορά για εντοπισμό σε άλλη θέση εκτός Τουρκίας και πιστεύω ότι υπήρχε εδώ και δεν είχε εντοπιστεί! Το σκαθάρι το είχα εντοπίσει από το 1965, χωρίς να γνωρίζω το είδος του (συλλογή εντόμων).
This is the first publication of Dorcadion triste, in Lesvos Greece (11/4/18) out of Turkey, in which ,until now, it was endemic.

*Sc.assistant of Environment School Un. of Aegean Mytilene.

Dorcadion triste 

 

Τοποθεσία αναγνώρισης 

Megalodorcadion quadrimaculatum Λιμάνι Παρακοίλων 

Κατηγορία Φωτογραφία
- 17|05|2018 16:54

Tην Δευτέρα το απόγευμα προσκλήθηκαν σε μια ξεχωριστή δράση του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγ.Παρασκευή οι μητέρες με τα παιδιά τους που είναι στο φάσμα του αυτισμού. Για ζωγραφική με ξυλομπογιές, λαδοπαστέλ, για κολάζ με πολύχρωμα χαρτιά για να βάψουμε και να στολίσουμε έναν πίνακα, που απεικόνιζε ένα παιδί στην αγκαλιά της μάνας του, με πρωτότυπο τον πίνακα του Κλιμτ. Η συμμετοχή των παιδιών αξιοθαύμαστη….. τους δόθηκε χρόνος, σεβασμός και  ενθάρρυνση απ τους δυο εμψυχωτές.  Ήταν μια απερίγραπτη εμπειρία που ολοκληρώθηκε με τα άσπρα γαρύφαλλα που χαρίστηκαν στα παιδιά και στις μητέρες. «Μεγάλη ήταν η συγκίνηση, όταν τα παιδιά έδιναν το γαρύφαλλό τους στη μαμά τους, με ένα φιλί. Πολλές ευχαριστίες και θερμά συγχαρητήρια στο προσωπικό του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου για αυτή την πρωτοβουλία τους» μάς διηγείται η ομάδα των μητέρων του δραστήριου Συλλόγου ατόμων με αυτισμό «Συν-εξέλιξη».

Κατηγορία Δεύτερη σελίδα
- 17|05|2018 16:36

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ…

«Απομονώνοντας ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορούμε να δώσουμε την πραγματική εικόνα του φαινομένου. Το σύνολο δεν δείχνει ούτε έκρηξη της εγκληματικότητας, όπως λέει ο Τύπος, ούτε καν αύξηση στα βαριά εγκλήματα. Προβάλλοντας κάποιες περιπτώσεις, έχουμε φαινόμενο λαϊκισμού». Αυτά δήλωσε προχθές βράδυ στην Σία Κοσιώνη και στους «Φακέλους», ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Ας πάει να τα πει αυτά π.χ. στους Πολιχνιάτες. Κι όχι μόνο εκεί που γίνεται πάρτι ληστειών, διαρρήξεων και άλλων τέτοιων ευγενών σπορ. Αλλά και σε άλλα χωριά της Λέσβου που οι κάτοικοι τους, ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία, αναστενάζουν στα νέα ήθη κι έθιμα που πάνε να θεσμοθετηθούν. Και με τον τρόμο χαραγμένο στα πρόσωπα, εγκλωβίζονται στα σπίτια τους. Όπου μπορεί να μην θεωρούνται βαριά εγκλήματα, αλλά πλέον κινδυνεύουν και μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Δεν είναι λαϊκισμός, είναι η καθημερινή πλέον πραγματικότητα για την οποία χαίρονται μόνο οι αλουμινάδες. Οι οποίοι καλούνται επειγόντως να περιφράξουν πόρτες και παράθυρα σπιτιών για να προφυλαχθούν από τους ληστές! Ενίοτε, μάταια οι παραβιάσεις πραγματοποιούνται και μία και δύο και τρεις φορές. Έχουν αποθρασυνθεί τόσο πολύ που τείνουν να μπαίνουν, ακόμα και όταν οι ιδιοκτήτες βρίσκονται μέσα! Και εάν δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία δεν θα είναι και τα σωστά. Γιατί πλέον απηυδισμένοι οι πολίτες δεν πάνε καν στην Αστυνομία να τους καταγγέλλουν. Η οποία προσπαθεί να… δέσει τις υποθέσεις (λες και είμαστε στο ΧΑΒΑΗ 5 - 0), ενώ άμα τύχει και… κατά λάθος πιάσουν κάποιους, αυτοί αφήνονται ελεύθεροι με βάση τους ισχύοντες νόμους! Και συνήθως είναι πλέον γνωστοί στα χωριά! Συμβουλή μας; Καμία. Να κάτσουν στ’ αυγά τους οι κάτοικοι των χωριών κι αν θέλουν ν’ αλλάξουν κάτι, δεν θ’ αργήσει η ώρα της κάλπης. Εκτός εάν όλα αυτά συμψηφίζονται με… προοδευτικές συμμαχίες και άλλα τέτοια ιδεολογήματα. Οπότε καλά να πάθουν!

ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ…

«Θα γίνει εξορθολογισμός στον ΦΠΑ, δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά ή στα βιβλία… Είμαστε αριστεροί, και κερδίζουμε γιατί πατάμε στο έδαφος της πραγματικότητας».

Δημήτρης Βίτσας, Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ, 25 Φεβρουαρίου 2015.

 

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Τα αποτελέσματα για τους δυο υποψηφίους προέδρους της ΝΟΔΕ Λέσβου ανά κάλπη.

Μυτιλήνη: Καραγεωργίου 522, Κατράνης 423. Καλλονή: Καραγεωργίου 85, Κατράνης 48. Πλωμάρι: Καραγεωργίου 136, Κατράνης 45. Αγία Παρασκευή: Καραγεωργίου 140, Κατράνης 20. Τελικό: Καραγεωργίου 883, 62 %, Κατράνης 536, 38%.

 

 

Ξεγύμνωμα! Όπου το γυμνό τίθεται στην αντιπολιτευτική υπηρεσία…

 

Είπε

«Απορρίπτεται η τροπολογία, γιατί είναι λάθος να συνδέουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ με το μεταναστευτικό».

Δημήτρης Βίτσας

Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

 

Μια σταγόνα ιστορίας

ΜΑΙΟΣ 1915

Οι πρώτες εκλογές στην ελεύθερη Λέσβο

Έπρεπε να περάσουν δυόμιση χρόνια για να πραγματοποιηθούν οι πρώτες εκλογές στην ελεύθερη πλέον Λέσβο, στις οποίες κυρίαρχο χαρακτηριστικό ήταν η εκδήλωση λατρείας στον Ελευθέριο Βενιζέλο λόγω της συμβολής του στην απελευθέρωση των νησιών. Οι έδρες του Νομού Λέσβου καθορίστηκαν 12, αλλά εκλέχτηκαν 11 βουλευτές διότι οι εκλογικοί κατάλογοι των νησιών Ίμβρου και Τενέδου δεν ήταν έτοιμοι. Το σύστημα των εκλογών ήταν το σφαιρίδιο με τον κάθε υποψήφιο να έχει τη δική του κάλπη και ο ψηφοφόρος να επιλέγει μεταξύ άσπρης και μαύρης πλευράς! Από εκεί και η λέξη «τον μαύρισα». Οι πρώτοι λοιπόν έντεκα βουλευτές, όλοι με το κόμμα Βενιζέλου, ήταν οι Γρηγόρης Βαμβούρης, Νικ. Παρίτσης, Αλεξ. Μητρέλιας, Ιωάν. Καραμήτσας, Απόστολος Σιφναίος, Παναγιώτης Βοστάνης, Αντώνης Παπαγεωργίου, Γεώργιος Καλδής, Χρήστος Βασιλακάκης, Γεώργιος Καραπαναγιώτης και Μιχαήλ Σάλτας.

 

 

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 17|05|2018 16:33

Δεν έβαλε «αυτογκόλ»...

Η τροπολογία της ΝΔ για το ΦΠΑ, που κατατέθηκε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το άσυλο, δεν έγινε τελικά αποδεκτή από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσα, με το επιχείρημα ότι είναι... λάθος να συνδέεται η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα 5 νησιά  με το προσφυγικό! Το επιχείρημα αυτό «μπάζει» από παντού, γιατί δυο φορές που υπήρξε παράταση στη διατήρηση του νησιωτικού ΦΠΑ, την πρώτη φορά για έναν χρόνο στα 32 νησιά και τη δεύτερη ένα εξάμηνο μόνο στα πέντε νησιά του προσφυγικού, ο βασικός λόγος ήταν για το βάρος που σηκώνουν από την προσφυγική κρίση. Όταν μιλάμε για παράταση του ισχύοντος καθεστώτος και όχι για επαναδιαπραγμάτευση των μειωμένων συντελεστών που η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές -με δική της πρόταση όπως σημειώνουν οι ίδιοι- και αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση, τότε τα επιχειρήματα είναι τα ίδια και των δυο προηγούμενων παρατάσεων που εδράζονται στις επιπτώσεις στα πέντε νησιά του Αν. Αιγαίου που αποτελούν πύλες εισόδου προσφύγων και μεταναστών και λειτουργούν σ’ αυτά Hotspots. Ασφαλώς και είναι κατανοητό, στα πλαίσια του πολιτικού παιχνιδιού, ότι ήταν αναμενόμενο να απορριφθεί η τροπολογία της ΝΔ από την κυβέρνηση, διαφορετικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «αυτογκόλ», αν τελικά γινόταν αποδεκτή η πρωτοβουλία αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Αλλά μπορεί να βάλει «γκολ»!

Όμως το θέμα είναι υπαρκτό και επείγει η αντιμετώπιση του, δεδομένης της καταληκτικής ημερομηνίας της 30ης Ιουνίου. Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνία των νησιών αυτών, που φαίνεται ότι οι κυβερνώντες δεν έχουν συνειδητοποιήσει επαρκώς! Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια αδιαφορία για ένα τέτοιο αίτημα, ούτε να αντιμετωπίζεται με «τιμωρητική» εμμονή για όσα συνέβησαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μυτιλήνη και τη διάσταση που πήραν οι αντιδράσεις. Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργικός «θυμός» για την υποδοχή του στο νησί από τους φορείς του, έπαιξε το ρόλο του και στην αντιμετώπιση του μείζονος αυτού θέματος. Όπως κι αν έχουν όμως τα πράγματα, όσο υπάρχει καιρός, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε το αίτημα της παράτασης να γίνει αποδεκτό. Και οι πρωτοβουλίες θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να παρθούν από τους ίδιους τους κυβερνώντες, οι οποίοι θα πρέπει να πάρουν πάνω τους το θέμα και να ικανοποιήσουν τις νησιωτικές κοινωνίες  που συνεχίζουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση να «πλήττονται» από το προσφυγικό. Πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτές τις πρωτοβουλίες θα πρέπει να αναλάβουν οι κυβερνητικοί βουλευτές των «5» νησιών του Αν. Αιγαίου, αλλά και οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες που πρέπει να εξαντλήσουν όλη την επιχειρηματολογία και τις αναγκαίες επαφές, με στόχο οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ να παραμείνουν και μετά την 30η Ιουνίου. Η κυβέρνηση οφείλει να τα ξανασκεφθεί και θέλουμε να ελπίζουμε ότι τελικά θα επικρατήσει η φωνή της λογικής και της δικαιοσύνης σε μια περιοχή που αξίζει να «ανταμειφθεί» για όσα βάρη σήκωσε τα τελευταία χρόνια και εξακολουθεί να σηκώνει. Είναι το ελάχιστο αντιστάθμισμα για το οποίο η κυβέρνηση, βάζοντας το «γκολ», μόνο όφελος μπορεί να έχει!

Μα.Μ.  

 

Η Βασούλα, μεγάλωσε και θύμισε… Θεόδωρο!

Με μία δήλωση που ήδη συζητείται και καταδεικνύει πως το μείζον ζήτημα για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, δεν είναι το ιδεολογικό πολιτικό στίγμα που καλείται να βγάλει, αλλά το να ξεπεράσει τους προσωπικούς του «δαίμονες» και να αποτινάξει τα πλείστα «καρκινώματα» από πάνω του, η Βάσω Χοχλάκα σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις με την στελέχωση των νομαρχιακών του ΚΙΝΑΛ. Η πρώην δημοτική σύμβουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ούσα διαχρονικά μέλος του μεγάλου κόμματος στο ΚΙΝ.ΑΛ. περίμενα, όπως και πολλοί άλλοι, ότι ο νέος φορέας στο ξεκίνημά του όχι μόνο θα ακολουθούσε δημοκρατικότερες διαδικασίες αλλά, παράλληλα, θα εξέφραζε μια δυναμική ύστερα από τη μαζικότατη συμμετοχή του κόσμου στη νέα προσπάθεια. Άλλωστε, η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων όφειλε να μας οδηγήσει εκεί». Και συνέχισε: «Δυστυχώς, όμως, από τη πρώτη μέρα, δηλαδή από το ιδρυτικό συνέδριο μέχρι και σήμερα, παρακολουθούμε άναυδοι και αμέτοχοι ΜΟΝΟ διορισμούς, γιατί φαίνεται εκείνο που προέχει είναι η πολιτική επιβίωση συγκεκριμένων προσώπων. Όσο μου αναλογεί, αρνούμαι πεισματικά να ενταχθώ σε ξεπερασμένες λογικές και πρακτικές που και η προσωπική μου παράδοση δεν μου επιτρέπει ν' ανεχθώ». Η δήλωση τώρα αυτή, που δείχνει καταρχήν μία πολιτική ωριμότητα εκ μέρους της, συγκεντρώνει από χτες πολλούς υποστηρικτές γιατί έχει διπλό συμβολισμό, που ικανοποιεί και το (φαινομενικά αντιμαχόμενο εντός του χώρου) «παλιό» και «νέο». Καθώς θυμίζει εκ πρώτοις στους «παλιούς» τα γεγονότα της νομαρχιακής Λέσβου στις αρχές της δεκαετίας του 80΄, όταν ο αείμνηστος πατέρας της, Θεόδωρος Χοχλάκας έδινε μία… αντίστοιχη μάχη για την στελέχωση της τότε νομαρχιακής και  τα οποία γεγονότα περιγράφονταν για χρόνια μετά ως τα «της Μυτιλήνης» στην Αθήνα, αλλά και στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ! Αλλά ικανοποιεί και τους «νέους», καθώς τα όσα υπερασπίζεται η Βάσω Χοχλάκα, παραπέμπουν σε ουσιαστική «αλλαγή» στα πάντα εντός του χώρου.

Μ.ΟΡΦ

 

Εδώ δεν θα έχει και έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα…

Ένας μήνας και κάτι μέρες απέμειναν μέχρι την οριστική κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ και στα πέντε τελευταία νησιά. Και μπορεί ο πολύς ο κόσμος, που έχει τρελαθεί τα τελευταία χρόνια από τα φορολογικά και πάσης φύσεως «δημοσιονομικά» χτυπήματα που έχει δεχτεί, να τα έχει χαμένα και να μην συνειδητοποιεί ακόμα τις επιπτώσεις που θα έχει από την απώλεια του ΦΠΑ, όμως αυτό μάλλον πρέπει να ανησυχεί εκείνους που αποφασίζουν, παρά να τους καθησυχάζει. Μέχρι σήμερα, η υπόθεση του ΦΠΑ έχει (επιχειρηθεί να) περάσει ως μία «κομματική» αντιπαράθεση, με αποτέλεσμα να ξεχνούν (και τα δύο «κομματικά» στρατόπεδα) ότι σίγουρα συμφωνούν πως μιλάμε σε κάθε περίπτωση για μία μεγάλη απώλεια για τα νησιά. Και να ξεχνούν πως σε βάθος χρόνου, οι αντιδράσεις είναι πολύ πιθανό να μεγαλώσουν… Και να εκφράζονται «συλλογικά» (όπως θεωρεί ιδανικό ο ΣΥΡΙΖΑ ας πούμε) και όχι μέσω «καταστηματαρχών» ή εκπροσώπων φορέων. Εξάλλου, για τη Λέσβο, δεν προβλέπεται και έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα που δόθηκε σε Λήμνο και Άη Στράτη για κάθε κάτοικό του, που διασκέδασε κάπως τις εντυπώσεις για έναν τουλάχιστον χρόνο…

Μ.ΟΡΦ

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 17|05|2018 16:31

Μάθημα Θεατρολογίας στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης σε μια χαρισματική πρώτη Λυκείου. Επί σκηνής και αργότερα επί τάπητος η «Στέλλα Βιολάντη» και το πρόβλημα της σχέσης των δύο φύλων, όπως καταγράφεται στα σχολικά εγχειρίδια. Ήταν ή όχι μια επαναστάτρια του καιρού της; Σήκωσε ή όχι ανάστημα στον σκληρόκαρδο πατέρα Παναγή; Πώς εκδήλωσε την αντίδρασή της; Τι διεκδικούσε; Είχε δίκιο; Τι προσδοκούμε σήμερα, όταν συζητούμε τις σχέσεις των δύο φύλων;

Η πρώτη εντύπωση είναι πάντα η πιο επιδερμική: Ήταν μια πλούσια αστή που ερωτεύτηκε έναν ξεπεσμένο αριστοκράτη που ο νεόπλουτος πατέρας της δε δεχόταν για γαμπρό. Φυλάκισε την κόρη του, γιατί αντέδρασε στην οργή του με αποτέλεσμα αυτή να ξεψυχήσει από τις κακουχίες. Ήταν λοιπόν η ηρωίδα μας μια επαναστάτρια της εποχής, η οποία πλήρωσε με τη ζωή της την αγωνία της να ορίζει τη μοίρα της.

Η δεύτερη εντύπωση εμβαθύνει: Ήταν πραγματικά η Στέλλα ερωτευμένη με τον Χρηστάκη ή μήπως την επιμονή της να τον παντρευτεί υπαγόρευε το πείσμα της απέναντι στην άρνηση του πατέρα της; Μήπως η ηρωίδα υιοθετεί στην προσπάθειά της να αυτονομηθεί φυλετικά τον παρωπιδισμό και την επιμονή που στερεοτυπικά αποδίδεται στο «ισχυρό φύλο» στο πλαίσιο της ανδροκρατούμενης κοινωνίας; Έχει το αίτημά της να παντρευτεί τον Χρηστάκη κάποιο έρεισμα στην πραγματικότητα; Μήπως παραβλέπει το γεγονός ότι ο αγαπημένος της δεν είναι παρά ένας κοινός προικοθήρας, που εκμεταλλεύεται την εξωτερική του εμφάνιση για να επιτύχει, όπως και το πράττει εντέλει, έναν πλούσιο γάμο; Μήπως η άρνηση του Παναγή να δεχτεί τον νεαρό για γαμπρό του τελικά δεν είναι και τόσο παράλογη; Μήπως σώζει την κόρη του από έναν κακό γάμο; Μήπως σε τελική ανάλυση αυτό που χρειάζεται μια γυναίκα, για να αυτοσυγκροτηθεί και να αυτονομηθεί, για να διεκδικήσει τα δικαιώματά της είναι πρώτα και πάνω από όλα η μόρφωση και η εμπειρία της ζωής;

Οι έφηβοι μαθητές και οι μαθήτριές μου δυσκολεύονταν να δεχτούν έναν Χρηστάκη προικοθήρα. Τον αντιμετώπισαν ως ευένδοτο απλά στα γυναικεία κάλλη. Μέσα μου γελούσα. Παιδιά καλομεγαλωμένα και με αρχές, με ιδεαλισμό να ξεχειλίζει από μέσα τους δυσκολεύονται πάντα να δεχτούν σκληρές αλλά αληθείς εκφάνσεις της ζωής, που δεν συμβιβάζονται με τη δική τους αξιοπρέπεια. Υπήρξα μια τέτοια έφηβη. Ήρθε η ώρα και πλήρωσα το τίμημα. Καταλαβαίνω. Μέσα μου μειδιώ. Ξέρω ότι το μόνο που μπορώ είναι να επισημάνω ότι ο κόσμος δεν ήταν ποτέ αγγελικά πλασμένος. Και ας κατακλύζεται από αγγελικές μορφές. Πάντα οι παγίδες έχουν γοητευτικότατο δέλεαρ. Πώς αλλιώς να γεννηθεί το τραύμα;

Η Στέλλα Βιολάντη με παραπέμπει περισσότερο στη χαμένη αθωότητα της εφηβείας, παρά στην πάλη των δύο φύλων. Μια επιπόλαιη έφηβη που συγκρούεται με τον πατέρα της δεν είναι φεμινίστρια. Είναι θύμα της ίδιας της της ανατροφής. Ο σκληρός πατέρας είναι θύμα της υπερπροστασίας, με την οποία περιέβαλε την κόρη του. Ο κοινωνικός γραμματισμός των εφήβων, η προσαρμογή τους σε έναν κόσμο σκληρό αλλά οικείο, γοητευτικό και ταυτόχρονα αναντίστοιχο με τις αξίες τους είναι ή πρέπει να είναι ένας από τους στόχους της οικογενειακής αγωγής και της μέσης εκπαίδευσης.      

Είμαστε όλοι μας γνήσια τέκνα της κοινωνίας που μας γέννησε και μας ανάθρεψε. Ο βαθμός που υπερέχουμε, υπολειπόμαστε, που διαφοροποιούμαστε από τον μέσο όρο της κοινωνικής συμπεριφοράς είναι κριτήριο αυτοπροσδιορισμού και όχι προσωπικής αποτυχίας. Δεν είμαι σίγουρη αν και πόσο οι γονείς το λαμβάνουν υπόψη τους στην ανατροφή του παιδιού τους. Η κριτική σκέψη του ίδιου του εφήβου, η ικανότητά του να αναγνωρίζει το προσωπικό του λάθος και να μπορεί να το αφήνει πίσω του, είναι μια βασική αρχή της προσωπικής ωρίμανσης ειδικά στην όψιμη εφηβεία. Άλλωστε το πιο εύκολο για έναν έφηβο ιδεαλιστή είναι να απορρίψει μέσα του ένα πρόσωπο που δεν διαπνέεται από τις ίδιες αξίες με τον ίδιο.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 17|05|2018 16:22

Μια κοινή γιορτή οργάνωσαν τα Μουσεία της Λέσβου με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων τη Δευτέρα στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης. Πολλοί κάτοικοι του νησιού ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Μουσείων της Λέσβου συμμετείχαν στην εκδήλωση με θέμα «Τα Μουσεία της Λέσβου συνεργάζονται & συνομιλούν με την κοινωνία» και γνώρισαν τη μοναδική ιστορία του κάθε Μουσείου αλλά και το πρόγραμμα τον εκδηλώσεών του που θα οργανωθεί από αυτά με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το διάστημα 18 - 20 Μαΐου 2018.

Στην κοινή αυτή γιορτή των Μουσείων της Λέσβου παρουσιάστηκαν τα Μουσεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, τα Μουσεία του Δήμου Λέσβου, το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο της Ι.Μ. Μυτιλήνης, το Μουσείο - Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη - Teriade, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, το Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος, το Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης» του Ιδρύματος Ν. Παπαδημητρίου καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον Παύλο Τριανταφυλλίδη, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, υπεύθυνο των Αρχαιολογικών Μουσείων της Λέσβου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων και της κοινής αυτής εκδήλωσης με στόχο τη διασύνδεση των Μουσείων της Λέσβου μεταξύ τους αλλά και με την τοπική κοινωνία.

Ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε στη συνέχεια το Δίκτυο Μουσείων της Λέσβου, στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα αναγνωρισμένα, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία Μουσεία της Λέσβου που λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και διαθέτουν νομική προσωπικότητα, στελέχωση και κανονισμό λειτουργίας, καθώς και τους σκοπούς του Δικτύου προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος των Μουσείων στη Λέσβο αλλά και η γόνιμη συνεργασία για την προώθηση κοινών δράσεων.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση των Μουσείων της Λέσβου και των εκδηλώσεών τους για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, αλλά και των καλοκαιρινών εκδηλώσεών τους.

Σημαντικές ομιλίες

Ο Παύλος Τριανταφυλλίδης, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, υπεύθυνος των Αρχαιολογικών Μουσείων της Λέσβου, αναφέρθηκε στις συλλογές, τις περιοδικές εκθέσεις και τις εκδηλώσεις του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης αλλά και στις αρχαιολογικές συλλογές Ερεσού και Νάπης, όπως και στα νέα έργα που θα υλοποιηθούν με στόχο οι αρχαιολογικοί χώροι της Λέσβου μέσα από νέες προσεγγίσεις να συμβάλλουν στη διάδοση της μουσειακής εμπειρίας.

Ο Κώστας Αστυρακάκης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού Δήμου Λέσβου, εκπρόσωπος των Μουσείων του Δήμου Λέσβου, παρουσίασε το Μουσείο Θεόφιλου, το οποίο αναδεικνύει το μοναδικό έργο του αυτοδίδακτου ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ και τη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, η οποία διαθέτει από τις σημαντικότερες συλλογές έργων ζωγραφικής, τις διεθνείς συνεργασίες με ξένα Μουσεία που έχουν αναπτυχθεί από το Δήμο Λέσβου και το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα οργανωθεί στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυτιλήνης.

Η Μαίρη Δημητρίου, εκπρόσωπος της Δημοτικής Πινακοθήκης Μήθυμνας που ανήκει στα Μουσεία του Δήμου Λέσβου, αναφέρθηκε στο ιστορικό δημιουργίας της, τις σημαντικές συλλογές της, αλλά και τις πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχει οργανώσει και θα υλοποιήσει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο Νίκος Σηφουνάκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Αρχιπέλαγος - Μουσείου - Ελαιοτριβείου Βρανά, κάνοντας μια ιστορική αναφορά στα Μουσεία και τις συλλογές της Λέσβου παρουσίασε άγνωστες λεπτομέρειες από τη δημιουργία και τη λειτουργία τους, ενώ ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο ιστορικό διάσωσης και δημιουργίας του Μουσείου - Ελαιοτριβείου Βρανά και το πρόγραμμα εκδηλώσεών του.

Ο Κώστας Μανιατόπουλος, Διευθυντής του Μουσείου - Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη Teriade αναφέρθηκε στο όραμα του Στρατή Ελευθεριάδη - Τεριάντ και τη δημιουργία του Μουσείου, ένα μοναδικό στο είδος του Μουσείο, το οποίο παρουσιάζει παράλληλα ενιαίο το εκδοτικό έργο του ιδρυτή του.

Ο Καθηγητής Δημήτρης Παπαγεωργίου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου - Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη Teriade, τόνισε τη μεγάλη σημασία επαφής των Μουσείων με την τοπική κοινωνία αλλά και τη σημασία τους να λειτουργήσουν ως μέσα τουριστικής προβολής και ανάπτυξης.

Ο Πάτερ Ευστράτιος Κομνηνός, εκπρόσωπος του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου, παρουσίασε την ιστορική διαδρομή του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου, το οποίο φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του, τα μοναδικά εκθέματά του, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις στο εξωτερικό αλλά και τις εκδηλώσεις του για την τοπική κοινωνία.

Η κα. Μαντώ Παπαδοπούλου, Τοπική διαχειρίστρια του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στη λειτουργία του και τις δράσεις του με στόχο να λειτουργεί ως ένας πυρήνας πολιτισμού στην ελληνική περιφέρεια.

Ο κ. Δημήτρης Καραπιπέρης, εκπρόσωπος του Ψηφιακού Μουσείου Χιδήρων «Γεώργιος Ιακωβίδης», αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Ν.Γ. Παπαδημητρίου» να δημιουργήσει το πρώτο ψηφιακό μουσείο τέχνης στην Ελλάδα, το οποίο αναδεικνύει το έργο του καταξιωμένου Έλληνα ζωγράφου.

Ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, αναφέρθηκε στα μοναδικά εκθέματα των μόνιμων εκθεσιακών χώρων του Μουσείου, αλλά και των περιοδικών εκθέσεων, τα οποία διηγούνται μοναδικές ιστορίες του πλανήτη μας και προσκαλούν τους επισκέπτες να ταξιδέψουν νοερά στο γεωλογικό χρόνο. Παράλληλα, πλούσιες εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που υλοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου έρχονται να μας υπενθυμίσουν την ανάγκη επαφής μας με τη μοναδική μας γεωλογική κληρονομιά, η οποία έχει πλέον αναδειχθεί σε παγκόσμιο πόλο έλξης μέσα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Κλείνοντας την πρώτη αυτή κοινή εκδήλωση, τα Μουσεία της Λέσβου τόνισαν την πρόθεσή τους να έρθουν ακόμα πιο κοντά με την τοπική κοινωνία μέσα από την οργάνωση κοινών δράσεων και εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τον μουσειακό πλούτο της Λέσβου, ο οποίος αποτελεί βασικό άξονα του πολιτισμού μας.

Κατηγορία Οικονομία
- 17|05|2018 16:12

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, υπέγραψε τη σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «άρση επικινδυνότητας-αποκατάσταση ζημιών στην επαρχιακή οδό Πλωμαρίου- Μελίντα», προϋπολογισμού 367.000 ευρώ και το έργο παίρνει ουσιαστικά το δρόμο του και εκτιμάται πως μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον 15Αύγουστο.

Το έργο αφορά στην άρση της επικινδυνότητας και στην αποκατάσταση των επιπτώσεων του σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017 και περιλαμβάνει χωματουργικές εργασίες, τεχνικά έργα, ασφαλτόστρωση, τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας και σήμανση. Οι εργασίες θα εκτελεστούν στο πρώτο τμήμα του οδικού άξονα που οδηγεί από το Πλωμάρι στη Μελίντα μέχρι τη διασταύρωση προς το Κάτω Χωριό. Με αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται η ασφαλής πρόσβαση προς τον οικισμό του Κάτω Χωριού. Η συνολική προθεσμία για την περαίωση του έργου είναι 90 μέρες, δηλαδή το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 16 Αυγούστου 2018.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 17|05|2018 16:09

Σε συνέχεια της υπογραφής του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Hellenic Film Office (Δίκτυο Ελληνικών Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων), η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου υποδέχτηκε τη Δευτέρα το πρωί στη Μυτιλήνη, μαζί με την Εντεταλμένη Σύμβουλο σε θέματα Τουρισμού Αγγελική Σαραντινού και την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τουρισμού Αγγελική Πολυτάκη, τους συντελεστές της πρώτης μεγάλης συνεργασίας για τα γυρίσματα της αμερικανικής παραγωγής με τίτλο «About Time» που θα πραγματοποιηθεί στον Μόλυβο.

Ο σκηνοθέτης κ. Michael Nickles, με τον πρωταγωνιστή κ. Ρένο Χαραλαμπίδη, τον παραγωγό κ. Κώστα Λαμπρόπουλο και μέλη της παραγωγής, επισκέφθηκαν το νησί για την προετοιμασία των γυρισμάτων.

Στην ταινία θα πρωταγωνιστεί η διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός Heather Graham. Πρόκειται για ένα μιούζικαλ, μια ρομαντική κομεντί, με φόντο τις φυσικές ομορφιές της περιοχής, την τοπική κουλτούρα, την παραδοσιακή μουσική και τους χορούς του νησιού.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θεωρεί ότι τέτοιου είδους δράσεις αποτελούν σημαντική ευκαιρία για την προβολή των νησιών και των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων, ενώ η στήριξή τους θα αποφέρει ένα τελικό αποτέλεσμα το οποίο θα είναι επωφελές για την τοπική κοινωνία.

Κατηγορία Οικονομία
- 17|05|2018 16:03

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου, σε συνέχεια της δημοσίευσης της 1ης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για υποβολή Προτάσεων στο Τοπικό Πρόγραμμα LEADER/CLLD, Λέσβου, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 στις 14.05.2018, γνωστοποίησε ότι συνεδρίασε η Επιτροπή διαχείριση, εξετάζοντας τα αιτήματα παράτασης του χρονοδιαγράμματος της πρόσκλησης που υπεβλήθησαν από ενδιαφερόμενους υποψήφιους δικαιούχους.

Έτσι λοιπόν, αποφασίστηκε και επίσημα να τροποποιηθεί το άρθρο 5.3 της πρόσκλησης και ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής - οριστικοποίησης στο πληροφοριακό σύστημα ΟΠΣΑΑ να οριστεί η Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018. Όπως επισημαίνεται, όλα τα δικαιολογητικά και έγγραφα θα πρέπει να έχουν ημερομηνία έως τη Δευτέρα 23/7/2018, ενώ δίδεται προθεσμία για να κατατεθεί ο «φυσικός φάκελος», δηλαδή η πρωτότυπη αίτηση στήριξης, τα πρωτότυπα έγγραφα και τα αντίγραφα που συνοδεύουν και τεκμηριώνουν την αίτηση στήριξης εντός 10 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία οριστικοποίησης της πρόσκλησης στο ΟΠΣΑΑ, στις 2 το μεσημέρι.

Κατηγορία Οικονομία
- 17|05|2018 14:46

Την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 και τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Θάλασσας γιορτάζει το Ευρωπαϊκό Έργο «Βορειοανατολικό Μελτέμι: Η πνοή του Αρχιπελάγους» (MELTEMI) με μία σειρά εκδηλώσεων στο νησί της Λήμνου και συγκεκριμένα στην περιοχή του Κέρους, έπειτα από μία επιτυχημένη περιβαλλοντολογική δράση για τον εορτασμό της «Ημέρας Γης» στα Αλάτσατα και τον Τσεσμέ, στη δυτική ακτή της Σμύρνης στην Τουρκία.

Από τις 19 έως τις 21 Μαΐου 2018 διοργανώνονται οι “Green & Blue Days 2018”, με τη συμμετοχή 25μελούς αποστολής φοιτητών από το Τμήμα Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τη συνεργασία του Surf Club Keros. Θα πραγματοποιηθούν δράσεις με την εθελοντική συμμετοχή και συνέργεια των τοπικών φορέων και επαγγελματιών.

Συγκεκριμένα, στις 19 Μαΐου 2018 θα διεξαχθεί βιωματική ξενάγηση για τη βιοποικιλότητα της περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και επίσκεψη στη θαλάσσια περιοχή Κεραμωτής - Λιμένα Καβάλας (προστατευόμενη περιοχή Natura 2000). Την επόμενη ημέρα (20/5), οι δράσεις θα είναι αφιερωμένες στο ναυταθλητισμό και τις δραστηριότητες στη φύση, στην παραλία Κέρους (προστατευόμενη περιοχή Natura 2000), με δραστηριότητες ποδηλασίας και θαλάσσιων σπορ, πολιτιστική επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας  στη Νέα Κούταλη Λήμνου, όπως επίσης και στην 9η Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «Όρια», που συνδιοργανώνεται από τη Φωτογραφική Ομάδα Λήμνου και τον Α.Ο. «Ηφαιστία» στη Δημητριάδειο Σχολή στο Κοντοπούλι.

Σημείο συνάντησης η παραλία Κέρους

Τέλος, η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000» (21/5) θα περιλαμβάνει εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας Κέρους, με τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας, των Λιμενικών Αρχών, μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κοντοπουλίου και φοιτητών του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η δράση περιλαμβάνει ενημέρωση για θέματα που αφορούν τα απορρίμματα, τη συλλογή και τη διαλογή τους και τον βαθμό επικινδυνότητάς τους, συλλογή απορριμμάτων στην Παράκτια Ζώνη της περιοχής του Κέρους, διαλογή επί τόπου και αξιολόγηση: διαχωρισμός Απορριμμάτων σε ανακυκλώσιμα και μη, δημιουργία «Λόφων Σκουπιδιών» και μεταφορά των διαλεγμένων απορριμμάτων στα μέρη συγκέντρωσης απορριμμάτων του νησιού με τη συνεργασία των Λιμενικών Αρχών Λήμνου και παρουσίαση των πιο περίεργων ευρημάτων αλλά και αντικειμένων που «ταξίδεψαν» στη θάλασσα.

Τέλος, θα γίνει το Green Day event με ομαλή πεζοπορία σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 και βιωματική ξενάγηση για τη βιοποικιλότητα της περιοχής και του νησιού από την Περιβαλλοντολόγο και πιστοποιημένη από το Interpret Europe, ξεναγό ερμηνείας,  Άντα Μαυρομμάτη, καθώς και το Blue Eno-Gastronomy με οινο-γευσιγνωσία, βιωματική γαστρονομική εμπειρία με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, υπό τη στήριξη  της “Taste Lemnos” και του Αλέξανδρου Αλεξάνδρου.

Κατηγορία Κοινωνία
- 17|05|2018 14:42

Συνάντηση με τον Εισαγγελέα και τον Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου είχαν χτες το πρωί κατά την τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξαν η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων και το Σωματείο Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου σύσσωμοι οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι του νησιού, μηδενός εξαιρουμένου, και εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων του Τύπου. Οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων και των εργαζομένων εξέθεσαν στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και της Προστασίας του Πολίτη αντίστοιχα τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους από ακροδεξιά στοιχεία.

 Σύμφωνα με τις καταγγελίες τα παραβατικά αυτά άτομα τους έχουν στοχοποιήσει και συστηματικά βάλλουν εναντίον τους, είτε με κατασκευασμένες, ψευδείς «ειδήσεις» που διασπείρουν στο διαδίκτυο είτε επιχειρώντας με προπηλακισμούς, απειλές και χρήση της βίας να τους αποβάλλουν από το δημόσιο χώρο, ώστε να δρουν «ανενόχλητοι», χωρίς να καταγράφονται. Τόσο ο Εισαγγελέας, όσο και ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου άκουσαν με προσοχή τους προβληματισμούς τους, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένα περιστατικά που τους γνωστοποιήθηκαν.

«Για την Αλήθεια και τη Δημοκρατία»

Οι λειτουργοί του Τύπου που απείχαν χτες Τετάρτη από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι υπερασπίζοντας το δημοκρατικό δικαίωμα στην ενημέρωση, δηλώνουν πως «δεσμευόμαστε από τους συνταγματικούς κανόνες της χώρας μας, τη δημοκρατική μας συνείδηση και τις αρχές δεοντολογίας ότι θα συνεχίσουμε, παρά τις όποιες επιθέσεις, να υπηρετούμε την ενημέρωση. Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου, όμως, είναι υπόθεση όλων και προπαντός της κοινωνίας. Σε αυτήν την πορεία υπεράσπισης της ενημέρωσης και της επαγγελματικής δημοσιογραφίας, που έχει εξελιχθεί σε αγώνα και τώρα τελευταία σε μάχη, δυστυχώς σώμα με σώμα, θέλουμε μαζί μας και εσάς. Ενάντια στον διχασμό και το κλίμα εμφυλίου, να προστατεύσουμε την Αλήθεια και τη Δημοκρατία». Και υπογράφουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι της Λέσβου: Βερβέρη Ντίνα, Γιακουμή Πέλλη, Γκαγκαδέλλης Βασίλης, Δαφιώτη Νάσια, Μανάβης Νίκος, Μπαλάσκας Στρατής, Ορφανός Μαρίνος, Παζιάνου Ανθή, Παπανικολάου Νατάσσα, Παπαντώνης Βαγγέλης, Πολλάτου Μαρίνα, Σπυριδάκη Αναστασία, Τζινέλλη Μυρσίνη, Σαμιώτης Στρατής, Χατζηγεωργίου Μαρία

Συμπαράσταση και από την ΠΟΕΣΥ

Τη συμπαράστασή της στους δημοσιογράφους της Λέσβου εξέφρασε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών: «H ΠΟΕΣΥ στηρίζει τους συναδέλφους στη Λέσβο και καταδικάζει τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας σε βάρος τους, τα οποία παίρνουν όλο και πιο επικίνδυνες διαστάσεις. Οι συνάδελφοι έχουν πολλές φορές απειληθεί, προπηλακιστεί, ενώ έχουν γίνει προσπάθειες καταστροφής του υλικοτεχνικού τους εξοπλισμού.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δημοσιογράφοι, ιδιαιτέρως της Μυτιλήνης, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα κλίμα τρομοκρατίας που δημιουργούν ακραίοι κύκλοι επιδιώκοντας την αναταραχή και την ανωμαλία στην τοπική κοινωνία.

Το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ στέκεται στο πλευρό της ΕΣΗΕΠΗΝ και καλεί τα αρμόδια υπουργεία και τους εκπροσώπους των αρχών να προστατεύουν την ελευθεροτυπία και τους λειτουργούς της, όπως έχουν υποχρέωση από τους νόμους και το σύνταγμα της χώρας.»

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top