FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Δεύτερη σελίδα
- 16|05|2018 18:27

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ… (1)

Το φαντάζεστε στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας για ανάδειξη προέδρου του κόμματος, να μην δημοσιοποιούνταν ο αριθμός ψήφων και τα ποσοστά των υποψηφίων; Να μην γνωρίζαμε με τι ποσοστό εκλέχτηκε πρόεδρος του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Ή να γίνονται εκλογές για την ανάδειξη μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και να φοβούμαστε να δημοσιοποιήσουμε τους ψήφους που κατέκτησε ο κάθε υποψήφιος; Εάν θέλουμε να κατακτήσουμε το δικαίωμα της δημοκρατίας θα πρέπει να κατεδαφίσουμε το αίσθημα ανασφάλειας και να εισάγουμε την πλήρη διαφάνεια μέσα στο ίδιο το κόμμα που την επαγγέλλεται. Άλλωστε, ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα σαν την Ν.Δ. όχι μόνο δικαιούται, αλλά επιβάλλεται να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Οι οποίες βεβαίως και εκφράζονται από πρόσωπα. Μέσα λοιπόν από την διαφορετικότητα της αντίληψης γίνεται η σύνθεση πρώτιστα του φιλελεύθερου κόμματος και στη συνέχεια η εμπέδωσή της στην κοινωνία. Εκτός εάν τα πρόσωπα δεν εκφράζουν πολιτικές απόψεις και απλώς η όλη φασαρία γίνεται για την καρέκλα της εξουσίας ή για την διασφάλιση άλλων κομματικών παραγόντων. Και βέβαια μικρή σημασία έχει εάν η απόφαση αυτή προέρχεται από τα κεντρικά του κόμματος. Είναι λάθος και περνάει λάθος μηνύματα στην κοινωνία.

 

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ… (2)

Αλλά και στην Κεντροαριστερά συμβαίνουν κωμικοτραγικά γεγονότα με την οργάνωση του νέου φορέα που φέρει την βαρυσήμαντη ονομασία «Κίνημα Αλλαγής». Ως γνωστόν, την δεκαετία του ‘70 το Πασόκ καθιέρωσε την εσωκομματική δημοκρατία στην Ελλάδα. Ύστερα από τόσα και τόσα χρόνια, το ΚΙΝ.ΑΛ. εμφανίζεται με φιλοδοξίες και τι υπόσχεται; Περισσότερη δημοκρατία. Και τι κάνει; Θεσμοθετεί τους διορισμούς!!! Προφανώς παίζουν ρόλο οι συσχετισμοί των διαφορετικών φορέων. Αλλά με ποια έννοια θα πρέπει ο σχηματισμός του νέου φορέα να είναι διαπραγματευτικό πεδίο τεσσάρων ή πέντε ατόμων κι όχι της ίδιας της κοινωνίας; Και εάν η ίδια η κοινωνία θέλει ένα νέο καλύτερο Πασόκ, ας το κρίνει η ίδια η κοινωνία. Θα είναι πολύ καλύτερα από… τρανσέξουαλ αποκόμματα κομμάτων που εμφανίστηκαν ξαφνικά στον αφρό της πολιτικής από μια πρόσκαιρη φουρτούνα. Και τώρα που πάει να κατακάτσει, δείχνουν πόσο λίγοι ήταν…

 

ΕΚΛΟΓΙΚΑ…

Ποιος είπε ότι δεν ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού; Ψηφίζουν. Αρκεί να έχουν δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία! Γιατί ως γνωστόν οι Τούρκοι του εξωτερικού έχουν δικαίωμα ψήφου στην χώρα τους. Οι Έλληνες όχι!

Οι δύο υποψήφιοι για την Νομαρχιακή της Ν.Δ. Λέσβου, εκ Πολιχνίτου ορμώμενοι και οι δύο, ποζάρουν χαμογελαστοί λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες. Επανεκλέχθηκε ο Στρατής Καραγεωργίου με ποσοστό 62% έναντι 38% του Νίκου Κατράνη

 

Είπε

«Η ευπρέπεια, η μετριοπάθεια και ο πολιτικός πολιτισμός ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν όλους τους υποψήφιους μας κατά τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των μελών της ΝΟΔΕ».

Χαράλαμπος Αθανασίου

Βουλευτής Ν. Λέσβου της ΝΔ

 

Μια σταγόνα ιστορίας

ΜΑΙΟΣ 1978

Εγκαινιάζεται το «Όμηρος»

 

Εγκαινιάζεται τρίτο πλοίο της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου το «Όμηρος». Ο αγιασμός γίνεται από τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης, ενώ μιλώντας ο πρόεδρος της εταιρείας Λάζαρος Γεωργιάδης αναφέρθηκε επί μακρόν στην πορεία της ΝΕΛ, αλλά και στις προοπτικές που ανοίγονται για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Το «Όμηρος» με πλοίαρχο τον 34χρονο Κώστα Τζώρτζη και πλήρωμα 80 ατόμων, έχει δυνατότητα μεταφοράς 1.200 επιβατών, 60 φορτηγών και 50 Ι.Χ.

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 16|05|2018 18:23

Φθήνια. Το συγκριτικό πλεονέκτημα των Τούρκων.

Μπορεί η τουρκική λίρα να πλησιάζει σε ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ, ωστόσο η ισοτιμία αυτή ευνοεί τους Τούρκους να υποδεχθούν στα παράλιά τους τουρίστες από όλον τον κόσμο, χάρη στις ιδιαιτέρως ανταγωνιστικές τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά. Η αλματώδης άνοδος του τουρισμού στην Τουρκία, λοιπόν, έχει λογική εξήγηση και δικαίως ανησυχεί έντονα τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα, που βλέπουν ότι οι προσδοκίες για νέα αύξηση στις αφίξεις, ακόμη και 10% συγκριτικά με πέρυσι, αρχίζουν να ξεθωριάζουν. Στην Ελλάδα ανέκαθεν η τιμή ενός 4άστερου ξενοδοχείου αντιστοιχούσε σε ένα αντίστοιχο 5 αστέρων στην Τουρκία. Αυτό όμως που προκύπτει από τα δίκτυα διανομής των μεγάλων tour operators είναι ότι φέτος οι τιμές που υπάρχουν στη χώρα μας για τη high season Ιουλίου - Αυγούστου είναι περίπου 40% ακριβότερες από τις αντίστοιχες στα απέναντι παράλια. Και με δεδομένο ότι πολλές από τις υπόλοιπες υπηρεσίες στα νησιά θα φορολογούνται πλέον με 24% ΦΠΑ, έναντι των χαμηλότερων συντελεστών στη γειτονική χώρα, συμπεραίνει εύκολα κανείς πως οι περισσότεροι από όσους θα αποφάσιζαν να περάσουν τις διακοπές τους στο Αιγαίο, θα προτιμούσαν τις φθηνές παραλιακές τουριστικές περιοχές της Τουρκίας από τα ακριβά ελληνικά νησιά. Κατά τα άλλα περιμένουμε (μέσα από την υπερφορολόγηση) να έρθει η ανάπτυξη…

Β.Παπ. 

 

Καμιά συνεννόηση!

Καμιά συνεννόηση κατά πώς φαίνεται δεν υπάρχει μεταξύ της ΔΕΗ και των ΕΛΤΑ, όπου πολλοί κάτοικοι της περιφέρειας του νησιού πληρώνουν το ρεύμα τους. Θυμίζουμε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα καταβολής του αντίτιμου του λογαριασμού ρεύματος στα ΕΛΤΑ, η οποία διευκολύνει πολύ τους κατοίκους των χωριών. Αυτό όμως συνέβαινε μέχρις ότου διαπίστωσαν ότι ο λογαριασμός… δεν πληρώνεται και έρχεται επαυξημένος με τον προηγούμενο! Το θέμα ως γνωστόν πήρε δημοσιότητα και από τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης και θορύβησε όσους πλήρωναν ΔΕΗ μέσω ΕΛΤΑ!

Σε κάποιους ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι και κατέβηκαν ως τη Μυτιλήνη χτες για να μεταβούν στη ΔΕΗ, όπου με τα αποδεικτικά έδειχναν ότι είχαν ξοφλήσει τους προηγούμενους λογαριασμούς στα ΕΛΤΑ. Για να λάβουν την απάντηση: «Ε, κι εσείς μην πληρώνετε στα ΕΛΤΑ»! Δηλαδή αν κάποιος παθών έχει μπει σε ρύθμιση και λόγω αυτής της ασυνεννοησίας την χάσει, ευθύνεται ο ίδιος;!

Αν.Παζ.

 

Μνήμη Φωτεινής Φραγκούλη

 Πέρασαν κιόλας σαράντα ημέρες από τον άδικο και αδόκητο θάνατο της συμπατριώτισσάς μας, ξεχωριστής δασκάλας και σημαντικής πεζογράφου Φωτεινής Φραγκούλη. Οι συγγενείς της, οι φίλοι της, οι συγχωριανοί της την περασμένη Κυριακή πραγματοποίησαν στο ναό του Αγίου Παντελεήμονος, στο Μόλυβο το μνημόσυνο της μέσα σ’ ένα κλίμα συγκίνησης και μεγάλης θλίψης. Ανάμεσα στους παρόντες οι δύο πρώην Δήμαρχοι, Στέλιος Καραντώνης και Δημήτρης Βατής και οι επιστήθιοι φίλοι της, Γιάννης και Ραλλού Κωνσταντέλλη. Για τον άνθρωπο, τη δασκάλα, την πεζογράφο, τη Μολυβιάτισσα μίλησαν ο φιλόλογος Παναγιώτης Σκορδάς και η μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης Κατερίνα Λάμπρου, εκπροσωπώντας το Μουσικό Φεστιβάλ Μολύβου και τα παιδιά του Μολύβου.

Α.Ω

 

«Μας εκδικούνται»

Ως μία «πράξη εκδίκησης» χαρακτηρίζουν την απόρριψη της τροπολογίας για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στη Λέσβο, το Συντονιστικό Φορέων που δεν έκρυψαν την έκπληξή τους από το νέο «εφεύρημα» όπως το χαρακτήρισαν της κυβέρνησης, για να δικαιολογήσει την μη παράταση τις ισχύος του μέτρου. Η διατύπωση του κ. Βίτσα πως είναι «λάθος η σύνδεση του ΦΠΑ με το προσφυγικό», πράγματι είναι κόντρα στη ροή των εξελίξεων. Αφού είναι γνωστό πως ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πριν έξι μήνες, όσο και πέρυσι, διατυμπάνιζε πως η επιτυχία του να αναστείλει την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, οφειλόταν στην δύσκολη συγκυρία του προσφυγικού. Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα τώρα, είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς. Το μόνο σίγουρο είναι, πως στην κυβέρνηση είναι ακόμα «θυμωμένοι» -και φαίνεται- από την δραστηριότητα του Συντονιστικού Φορέων. Και σε τοπικό επίπεδο μάλιστα, έχει ανοίξει κάτι που παραπέμπει σε… «βεντέτα», με εκατέρωθεν αναρτήσεις στο διαδίκτυο από εκπροσώπους των τοπικών φορέων και στελέχη της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ. Καλό όμως είναι, ειδικά οι εκ του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ να έχουν υπόψη, πως -ανεξάρτητα του ποιος τελικά ψήφισε… περισσότερο την κατάργηση του μέτρου- ότι τις επιπτώσεις της απώλειάς του, θα τις λουστούν οι πολίτες, αδιακρίτως πολιτικών προτιμήσεων. Είναι ανόητο λοιπόν να βλέπουμε αυτή την αντιπαράθεση επιχειρημάτων περί του αν θα είναι πολύ ή λίγο (ή και καθόλου!) καταστροφική η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ… 

Μ.ΟΡΦ

 

Για τη Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης

Στην περιφερειακή συνεδριακή εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Μυτιλήνη στις αρχές Μαΐου, στην ενότητα της Εκπαίδευσης και παρούσης της υφυπουργού Παιδείας κας Τζούφη, ο καθηγητής Θόδωρος Παραδέλλης, ως μέλος του Δ.Σ της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης, η βιβλιοθήκη ανήκει στο ΥΠΕΠΘ, έθεσε με πολύ ωραίο τρόπο τα πολλά προβλήματα που απασχολούν τη Βιβλιοθήκη και δυσχεραίνουν το έργο της: κτηριακό, υποχρηματοδότηση, έλλειψη προσωπικού. Επειδή η κατάσταση με την κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης μας, που δέχεται δεκάδες μελετητές, ερευνητές, αναγνώστες είναι θλιβερή, παρά την ηρωική προσπάθεια των ελαχίστων υπαλλήλων, και δεν μας τιμά ως πολίτες και ως πολιτεία θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να πάρουν την υπόθεση πάνω τους και να δώσουν λύσεις άμεσα. Λύσεις υπάρχουν, βούληση χρειάζεται. Ελπίζουμε, ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Α.Ω

 

Και οι φοιτητές στην κάλπη

Εκτός από τους υποψήφιους πρυτάνεις, στην κάλπη θα δοκιμαστούν σήμερα και οι φοιτητικές παρατάξεις, με το Πανεπιστήμιο να μετατρέπεται σε κέντρο προσέλκυσης φοιτητών- ψηφοφόρων. Ήδη από χτες η Πανσπουδαστική (ΠΚΣ) ανήρτησε ένα τεράστιο πανό στο κτήριο της Γεωγραφίας, ενώ αναμένεται η ΔΑΠ να κάνει το ίδιο. Και οι δύο παρατάξεις είναι οι μόνες που κατεβαίνουν και στους έξι φοιτητικούς Συλλόγους του νησιού. Η ΠΑΣΠ θα κατεβεί γι’ άλλη μια χρονιά μόνο στο Τμήμα της Γεωγραφίας όπου έχει δύναμη, ενώ τα ΕΑΑΚ θα κατεβούν και αυτά σε μία ή δύο σχολές- μέχρι χτες το απόγευμα, φαίνεται δεν είχε ξεκαθαριστεί!

Αν.Παζ.

 

Κατηγορία Διαδρομές
- 16|05|2018 18:12

 

Τα πιο σημαντικά ευρήματα στην περιοχή, βρίσκονται εκεί, στον υπερυψωμένο παραθαλάσσιο χώρο, με τα εξοχικά, στις «Χαλατσές», αφού όλα είναι χτισμένα επάνω σε «μπινιάδες». Μέχρι το 1994, διάσπαρτα στοιχεία, όπως οι δύο οικισμοί της ύστερης Χαλκοκρατίας, στην Θερμή (LAMB 1932 - 35, 1400 - 1200 πΧ) τα Μυκηναϊκά αγγεία, το ξίφος κ.α, οι τρεις τάφοι στα Μάκαρα (cist graves), τα Μυκηναϊκά ευρήματα στα κατώτερα στρώματα της Αιολικής Άντισσας, Πύρρας, Μήθυμνας και Ερεσού, ο πρόσφατος Μυκηναϊκός τάφος στον δρόμο, στα Πηγαδάκια, μιλούσαν, αλλά δεν αποδείκνυαν την μόνιμη Μυκηναϊκή κατοίκηση στο νησί. Το 1994 (έως 2005), σε σωστική ανασκαφή στις Χαλατσές (οικόπεδο Βουσβούνη) άρχισε η αποκάλυψη του μεγάλου παραθαλάσσιου Μυκηναϊκού Κέντρου, σε τρία στρώματα, κάτω από τα μεταγενέστερα ευρήματα. «Τμήμα πολεοδομικά οργανωμένου οικισμού, με τέσσερεις πολύχωρες οικίες, τμήματα πλακόστρωτων δρόμων και δύο κλίβανοι, ο ένας απιόσχημος, μέσα σε πιθανό εργαστήριο». Ειδώλια (Ψ), άγραφη και γραπτή κεραμική, σφοντύλια για το μαλλί, δισκοειδείς αγνύθες των αργαλειών, χρηστικά σκεύη, τριποδικές χύτρες, πιθάρια και τα μικρά «Κυάθια» (Bowls), τα μικρά ποτηράκια του κρασιού, σε μεγάλες ποσότητες. Αυτά που είδε και ο Cook, το 1949, στην όχθη! Τροχήλατη και χειροποίητη κεραμική. Χρονολογήθηκαν από το 1600 - 1200 πΧ! Το 2005, εκατό περίπου μέτρα δυτικότερα, ανασκάπτεται ακόμα ένα Μυκηναϊκό στρώμα, του 1450 πΧ, (οικόπεδο Κουρτεσιώτη). Εδώ έχουμε και οστά από ζώα που έτρωγαν. Έχουμε λοιπόν ένα μεγάλο, παραθαλάσσιο Μυκηναϊκό οικισμό, που εκτείνεται από το Βυρσοδεψείο έως τα Γυάργια (Β - Ν), ενώ δεν είναι γνωστό πόσος χάθηκε στην Θάλασσα και πόσο προχωρούσε στο εσωτερικό (Δ - Α). Η ανεύρεση του σφραγιδολίθου**, σε πλίνθο, ανάμεσα στις δύο θέσεις, μας κάνει να πιστεύουμε στην ύπαρξη κάποιου διοικητικού κέντρου, ίσως στο υψηλότερο, παραθαλάσσιο σημείο. Η ανεύρεση του μεγάλου Κέντρου, που ιδρύθηκε στην αρχή και χάθηκε στο τέλος του Μυκηναϊκού πολιτισμού, δείχνει την συμπαγή κατοίκηση της Λέσβου, κατά την «Ελληνική» περίοδο της «γραμμικής Β» γραφής.

 

*Τα γραφόμενα προέρχονται από την ομιλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων στου Ψύρρα, από δημοσίευση της Αρχαιολόγου κας Ρούγγου στο περιοδικό Οβολός τ.8.

**Τον βρήκε ο Βασίλης Κουμαρέλλας, είναι από οφιόλιθο και φέρει Αίγαγρο! Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο Ανάτυπο Μυκηναϊκή Λέσβος, που δημοσίευσα στα Αιολικά Χρονικά ,Τόμος ΙΓ, 2011.

 Αρκετά μεγάλος

 ο Μυκηναϊκός οικισμός (Βουσβούνη)

 με ειδώλια

 αγνύθες αργαλειών 

 και τα Κυάθια του κρασιού

 με σφραγιδόλιθους

 έως βαθειά στον κάμπο (Κουρτεσιώτη) 

με οστά ζώων που έτρωγαν!

Κατηγορία Πολιτισμός
- 16|05|2018 18:06

Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη της «Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο», καλούν τους πολίτες της Λέσβου να απολαύσουν μια βραδιά αφιερωμένη στην ειρήνη και τη φιλία, με τη μουσική και τα τραγούδια που μας ενώνουν, από την Χορωδία και Ορχήστρα του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων με τη Συνθήκη της Λωζάννης (Lozan Vakfi) από την Κωνσταντινούπολη, την Παρασκευή 18 Μαΐου στις 8 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο πρωτοπόρος της Ελληνοτουρκικής φιλίας, τέως Δήμαρχος Δικελί, Οσμάν Οζγκιουβέν. Είσοδος ελεύθερη.

Το Ίδρυμα

Τα μέλη του Ιδρύματος Lozan Vakfi Mubadilleri είναι απόγονοι της υποχρεωτικής ανταλλαγής πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, που έγινε με την συνθήκη της Λωζάννης το 1924. Πρόσφυγες, όπως έχουμε συνηθίσει να τους αποκαλούμε εμείς, οι άνθρωποι αυτοί έχουν βιώσει μέσα στα σπίτια τους έναν ιδιαίτερο πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα που έφεραν οι οικογένειές τους από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Κρήτη, Μακεδονία, Ήπειρο, νησιά κ.α.).

Το Lozan Vakfi που εδρεύει στην Πόλη έχει φίλους και μέλη σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, απολαμβάνει δε γενικότερης αναγνώρισης και υπόληψης, λόγω του πολιτιστικού και κοινωνικού έργου που επιτελεί. Διατηρεί στην Τσατάλτζα, προάστιο της Πόλης, Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης. Έχει επιμεληθεί και εκδώσει πολλά βιβλία και λευκώματα σχετικά με τους τόπους καταγωγής στην Ελλάδα, αλλά και για τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης. Διατηρεί επίσης πολυμελή χορωδία με μουσικό και χορευτικό τμήμα, που συνεχώς ανανεώνεται και εμπλουτίζεται στην μελέτη παρουσίαση της μουσικής παράδοσης των ιδιαιτέρων πατρίδων των προγόνων τους. Τακτικά οργανώνουν τμήματα εκμάθησης Ελληνικών.

Στο νησί μας έχουν έλθει επίσημα και με πρόσκληση της «Συνύπαρξης» τρεις φορές. Η πρώτη με την συναυλία της Χορωδίας τους στο προαύλιο του Λουτρού στην Επάνω Σκάλα. Η δεύτερη με την διοργάνωση στην Μαρίνα Μυτιλήνης της έκθεσης «Πόλη νοσταλγία μου», αφιερωμένη στον ελληνισμό της Πόλης. Η τρίτη με διοργάνωση συναυλίας στο Συνεδριακό Κέντρο του Μολύβου και έκθεση στο Επιμελητήριο Μυτιλήνης.

Τώρα είναι η τέταρτη φορά που έρχονται και θα εμφανιστούν στο κοινό της Μυτιλήνης με το ρεπερτόριο των τραγουδιών τους να περιλαμβάνει σε ελληνική και τουρκική γλώσσα κοινά τραγούδια και ακούσματα, με τα οποία όλοι μας μεγαλώσαμε.

Ο τ. δήμαρχος Δικελιού

Ο Osman Özgüven γεννήθηκε στο Δικελί το 1944. Ο πατέρας του ήτανε διανομέας αλληλογραφίας και η μητέρα του δούλευε στο σπίτι. Είχανε τέσσερα παιδιά και ο Osman ήτανε το τρίτο παιδί τους. Όταν ήτανε τεσσάρων χρονών, έχασε τον πατέρα του. Αργότερα, για να μπορέσει να μάθει γράμματα μετακομίσανε στην Σμύρνη με την μητέρα τους. Ολοκληρώνοντας τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση του στη Σμύρνη, έγινε πολιτικός μηχανικός. Ο Özgüven περιγράφοντας τον εαυτό του έλεγε ότι σε όλη τη ζωή του «Προσπάθησα να γίνω άνθρωπος με την πραγματική έννοια του ανθρώπου». Δήλωνε πάντα υπέρμαχος της Ισότητας, της Δικαιοσύνης, της Ειρήνης και της Δημοκρατίας.

Προσπάθησε να συμμετέχει σε πολιτικές οργανώσεις οι οποίες ήταν πιο κοντά στην πρακτική πολιτική ζωή, στην στάση του, στις ιδεολογικές και πολιτικές επιλογές του. Μεταξύ 1984 και 1994 διετέλεσε δήμαρχος στο Δικελί για δύο θητείες. Στους μαύρους καιρούς του φασισμού της 12ης Σεπτεμβρίου, προσπάθησε να ανάψει μια φωτιά Δημοκρατίας. Στο Δικελί προσπάθησε να δημιουργήσει μια πλατφόρμα ειρήνης και εργατικής δημοκρατίας.

Δημιούργησε στενές σχέσεις με την Μυτιλήνη. Παρ’ όλες τις ακραίες εθνικιστικές επιθέσεις και εμπόδια, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για την ανάπτυξη της ελληνοτουρκικής φιλίας. Πρωτοστάτησε στη διοργάνωση κοινών συναντήσεων και φεστιβάλ ειρήνης. Στα φεστιβάλ έγινε ορατή η λαχτάρα των λαών για συνύπαρξη μέσα στην ειρήνη και την αδελφότητα. Και το ίδιο του παιδί το ονόμασε Μπαρίς, δηλαδή Ειρήνη. Χάρη στις προσπάθειές του άλλαξε το Δικελί.

Οι εχθροί της Φιλίας και της Δημοκρατίας κατάφεραν να τον ανατρέψουν. Παρ’ όλα τα εμπόδια, εξελέγη Δήμαρχος και πάλι μετά από 10 χρόνια. Και πάλι με βάση την «Κοινωνική Τοπική Αυτοδιοίκηση». «Το νερό είναι ζωή και δεν πουλιέται» είπε και έκανε ελεύθερη την χρήση του νερού για τους δημότες με χαμηλά εισοδήματα. Λέγοντας, «Δεν είμαστε εμπορικός οργανισμός, είμαστε δημόσιος θεσμός» κατηγορήθηκε πολλές φορές για τον αγώνα του κατά της εμπορευματοποίησης του νερού. Τελικά, τον οδήγησαν στα δικαστήρια. Καταδικάστηκε σε 8,5 χρόνια φυλάκισης! Αναγκάστηκε να φύγει από την χώρα.

Την αστική συγκοινωνία την έκανε δωρεάν για τους μαθητές. Στα Κέντρα Υγείας, το κόστος της εξέτασης το μείωσε στη «Μία Λίρα». Στους πολίτες του Δικελιού έδωσε το χαμηλότερο κόστος στο ψωμί, σε σχέση με το κόστος του ψωμιού στην υπόλοιπη Τουρκία. Για τις γυναίκες δημιούργησε το «Σπίτι της Αλληλεγγύης» και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες δημιούργησε το «Σπίτι ατόμων με ειδικές ανάγκες». Προσπάθησε να ενεργοποιήσει 10 όρους στην κοινωνική λειτουργία του Δήμου που να καλύπτουν τις απαιτήσεις και τις ανάγκες όλων των κατηγοριών των πολιτών και που περιλαμβάνουν τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 16|05|2018 18:01

Το Κτήμα Οινοφόρος συνεχίζοντας την παράδοση των επιτυχημένων καλοκαιρινών εκδηλώσεων των τελευταίων ετών και θέλοντας να δώσει μία διαφορετική νότα στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας, θα διοργανώσει και φέτος μία σειρά καλλιτεχνικών - πολιτιστικών εκδηλώσεων στις εγκαταστάσεις του, φιλοξενώντας επώνυμους και αξιόλογους καλλιτέχνες.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις θα διοργανωθούν: γευστικές δοκιμές, οινοποιήσεις, παρουσιάσεις και εκθέσεις με σκοπό την ανάδειξη του Λέσβιου οίνου.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα για το καλοκαίρι 2018 έχει ως εξής:

Εκδηλώσεις καλοκαίρι 2018

Ιούνιος

- Θέμης Αδαμαντίδης,  Σάββατο 30 Ιουνίου 2018.

Ιούλιος

- Μέλισσες,  Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018,

- Γιώργος Σαμπάνης, Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018,

- Μίλτος Πασχαλίδης, Σάββατο 21 Ιουλίου 2018,

- Ελένη Βιτάλη, Νίκος Ζιώγαλας, Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018.

Αύγουστος

- Μελίνα Ασλανίδου, Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018,

- Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018,

- Στέλιος Ρόκκος - Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018,

- Γλυκερία, Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018,

- Νατάσα Θεοδωρίδου, Σάββατο 25 Αυγούστου 2018,

- Τόνι Σφήνος, Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018.

Κατηγορία Αγρότες
- 16|05|2018 17:48

Θέμα ημερών είναι, σύμφωνα με τον ειδικό διαχειριστή Φώτη Κουρμούση που μίλησε στην ΕΡΤ, να ανοίξει η πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών που απευθύνεται σε αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς.

Χιλιάδες αγρότες δανειολήπτες, θα έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα θα μπορούν να ρυθμίσουν τα αγροτικά κόκκινα δάνεια, πετυχαίνοντας διαγραφές κεφαλαίου έως και 60%.

Η ρύθμιση θα «τρέξει» παράλληλα με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, στον οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν και οι αγρότες που έχουν χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, μετά την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, www.keyd.gov.gr.

Η ρύθμιση, που θα διαρκέσει για διάστημα έξι μηνών, προβλέπει «κούρεμα» μέχρι και 60% στα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια ανάλογα με τις εμπράγματες εξασφαλίσεις, αλλά και την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη.

Προκειμένου να ενημερωθούν καλύτερα οι ενδιαφερόμενοι για τις ευκαιρίες που ανοίγουν για τη ρύθμιση των οφειλών τους, δημοσιεύουμε μια σειρά ερωτήσεις -που διατυπώνονται από τους ενδιαφερόμενους για ρύθμιση- με τις απαντήσεις σχετικά με τη ρύθμιση, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ξέρουν πως θα κινηθούν και τι χρειάζεται να κάνουν. Οι ερωτήσεις - απαντήσεις που στα πλαίσια αυτού του δημοσιεύματος καταγράφονται είναι οι παρακάτω:

 

 

Η ρύθμιση και τα βασικά της σημαία

 

 Ποια είναι τα βασικά σημεία της ρύθμισης;

H ρύθμιση απευθύνεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα και συγκεκριμένα σε γεωργούς, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους και αλιείς, οι οποίοι έχουν λάβει δανειακό προϊόν άμεσα συνδεδεμένο με την παραγωγή (καλλιεργητικό δάνειο, δάνειο αγοράς εφοδίων κ.λπ.) από την πρώην ΑΤΕ και τις υπόλοιπες υπό εκκαθάριση τράπεζες (T.T., FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια, Συνεταιριστικές κ.λπ.) εφόσον οι οφειλές τους παρουσίαζαν καθυστέρηση πληρωμής πέραν των 30 ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Η ρύθμιση προβλέπει δύο τρόπους αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων: το συμβιβασμό (εφάπαξ καταβολή) και τη ρύθμιση σε δόσεις. Σε περίπτωση ολικής εξόφλησης εντός τριμήνου του εναπομείναντος ποσού (μετά τη διαγραφή τόκων και πανωτοκίων), η διαγραφή κεφαλαίου μπορεί να φτάσει ακόμη και το 60%. Σε περίπτωση ρύθμισης με δόσεις του εναπομείναντος ποσού, η αποπληρωμή μπορεί να διαρκέσει έως και 10 έτη και η διαγραφή κεφαλαίου να φτάσει το 40%. Μάλιστα, για πρώτη φορά δίνεται στους αγρότες η δυνατότητα πώλησης ακινήτων με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος ποσού.

Για διευθέτηση των εν λόγω οφειλών, θα λαμβάνεται πρωτίστως υπόψιν η βιώσιμη οικονομική δυνατότητα του κάθε δανειολήπτη με βάση τα προσωπικά περιουσιακά του στοιχεία και την εισοδηματική του ικανότητα.

 Το «κούρεμα» αφορά και στα πανωτόκια και τους εξωλογιστικούς φόρους;

Καινοτομία του προγράμματος ρύθμισης - συμβιβασμού αποτελεί και η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 3259/204 για τα πανωτόκια επί του οφειλόμενου ποσού, ώστε η ρύθμιση να αφορά στο εναπομείναν καθαρό λογιστικό υπόλοιπο. Παράλληλα, τόσο στο πλαίσιο της ρύθμισης, όσο και του συμβιβασμού επέρχεται πλήρης διαγραφή των εξωλογιστικών τόκων.

 Ποιες δυνατότητες αποπληρωμής προσφέρει η νέα ρύθμιση;

Υπάρχουν δύο τρόποι αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων των αγροτών, ο οποίος καθορίζεται κατόπιν συμφωνίας της τράπεζας με τον οφειλέτη, εφόσον ο τελευταίος πληροί τα κριτήρια.

Ο πρώτος τρόπος αποπληρωμής αφορά στο συμβιβασμό που περιλαμβάνει την εφάπαξ καταβολή του «κουρεμένου» ποσού σε διάστημα τριών μηνών.

Ο άλλος τρόπος αφορά στη ρύθμιση σε βάθος δεκαετίας (120 δόσεις) σε συμπεφωνημένες με την τράπεζα δόσεις. Μπορεί να γίνει σε μηνιαίες, τριμηνιαίες ή ανισόποσες συμφωνούμενες με τον οφειλέτη δόσεις, ενώ απαραίτητη είναι η είσπραξη προκαταβολής, το ποσό της οποίας δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το διπλάσιο του ύψους της νέας δόσης ή τα 750 ευρώ.

 

 

Πως επηρεάζεται το «κούρεμα» της οφειλής

 

 

 Τι περιλαμβάνει ο «συμβιβασμός» και πώς επηρεάζει το «κούρεμα» της οφειλής;

Ως συμβιβασμός νοείται «η εντός τριμήνου, από την ημερομηνία έγκρισης του αιτήματος, καταβολή του τιμήματος προς οριστική διευθέτηση της απαίτησης, με διαγραφή μέρους της συνολικής απαίτησης, συμπεριλαμβανομένου τμήματος του λογιστικού υπολοίπου».

Για συνολική οφειλή μέχρι 20.000 ευρώ, το ποσοστό «κουρέματος» διαμορφώνεται στο 50% του λογιστικού υπολοίπου.

Για συνολική οφειλή ίση ή μεγαλύτερη των 20.000 ευρώ, εφόσον:

α) είναι επαρκώς εξασφαλισμένη, δηλαδή το ύψος της οφειλής προς το ποσό εξασφάλισης είναι μικρότερο του 70%, η εξόφληση δύναται να περιοριστεί στο 90% της λογιστικής οφειλής,

β) είναι μερικώς εξασφαλισμένη, δηλαδή το ύψος της οφειλής προς το ποσό εξασφάλισης είναι μεγαλύτερο από 70%, η εξόφληση δύναται να περιοριστεί στη σημερινή πραγματική αξία από τη ρευστοποίηση της εμπράγματης εξασφάλισης, μειωμένη κατά 30%,

γ) είναι ανεξασφάλιστη, η εξόφληση δύναται να περιοριστεί στο 40% του λογιστικού υπολοίπου, εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια πρόσθετης εξασφάλισης και δεν τεκμαίρεται από τα οικονομικά στοιχεία του οφειλέτη (λαμβάνοντας υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης) βιώσιμη ρύθμιση.

 

 

Ο ρόλος της εμπράγματης εξασφάλισης

 

 

 Ποιο είναι το ύψος της «έκπτωσης» αν υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση;

Όταν υπάρχει επαρκής ή μερική εμπράγματη εξασφάλιση, παρέχεται η δυνατότητα διαγραφής κεφαλαίου μέχρι του ύψους της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, μειωμένη μέχρι και 30%. Στην περίπτωση δε του συμβιβασμού και για οφειλή έως 20.000 ευρώ, ο δανειολήπτης μπορεί να πετύχει «κούρεμα» έως και 40%.

Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της ρύθμισης, οφειλέτης με ύψος δανείου 100.000 ευρώ, ο οποίος οφείλει ακόμα στο πιστωτικό ίδρυμα 85.000 ευρώ και ταυτόχρονα έχει εξασφαλίσει την οφειλή του αυτή μερικώς, ήτοι πάνω από 70% έως 140% του ληφθέντος κεφαλαίου, μπορεί να εξασφαλίσει «κούρεμα» έως 15% επί του λογιστικού υπολοίπου. Να «γλιτώσει» δηλαδή 15.000 ευρώ.

Αναφορικά δε με οφειλή ίση ή πάνω από 20.000 ευρώ, με εμπράγματη εξασφάλιση πάνω από το 70% έως και 140% του ληφθέντος ποσού, ο οφειλέτης δύναται να «συμβιβαστεί» και να πετύχει «κούρεμα» μέχρι και 30% επί του λογιστικού υπολοίπου. Έτσι, για δάνειο 100.000 ευρώ, με το συμβιβασμό, θα πληρώσει μόλις 70.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, ο συμβιβασμός με την ίδια εμπράγματη εξασφάλιση και για οφειλή έως 20.000 ευρώ, μπορεί να οδηγήσει τον οφειλέτη σε «έκπτωση» έως και του 40% του λογιστικού υπολοίπου του, δηλαδή 8.000 ευρώ και να πληρώσει μόλις 12.000 ευρώ.

 

 

 

Οι προϋποθέσεις ένταξης

 

 

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για ένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση;

Για την ένταξη στον παράλληλο εξωδικαστικό μηχανισμό θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

Καθυστερημένη οφειλή τουλάχιστον 30 ημερών στις 31/12/2017.

Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε τουλάχιστον ένα οικονομικό έτος της τελευταίας τριετίας πριν από την υποβολή της αίτησης (όπως προκύπτουν από το Ε3).

Επιπλέον, στις περιπτώσεις της ρύθμισης, αυτή μπορεί να έχει διάρκεια μέχρι 10 έτη εφόσον η ηλικία του οφειλέτη ή του εγγυητή δεν υπερβαίνει τα 75 έτη στη λήξη της ρύθμισης.

 

Και οι εξαιρούμενοι...

 

 Ποιοι εξαιρούνται από τη ρύθμιση;

Δεν εντάσσονται στη ρύθμιση αγρότες με πολύ υψηλά εισοδήματα, συνεταιρισμοί αλλά και αγροτικές επιχειρήσεις με παραγωγική εγκατάσταση (κτηνοτροφικές μονάδες, ελαιουργεία κ.λπ.), καθώς οι τελευταίες μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.

Επίσης, εξαιρούνται και οι συνεταιρισμοί, για τους οποίους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, δήλωσε ότι έχει δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από την PQH, τη Γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους και φυσικά το ΥπΑΑΤ, ώστε να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες

Κατηγορία Οικονομία
- 16|05|2018 17:46

Στο freesunday.gr και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Χρυσικόπουλο, παραχώρησε συνέντευξη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς μιλώντας αφενός για την πετυχημένη εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά και της προβληματικής διαχείρισης στο προσφυγικό, αφετέρου για την ειδική κατάσταση που βιώνουν τα νησιά σε όλους τους τομείς, σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ο κ. Μυρσινιάς, εις απόδειξη ότι οι δυναμικές κινητοποιήσεις της Λέσβου, δεν πέρασαν απαρατήρητες σε κεντρικό επίπεδο, μίλησε και για την αντίδραση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην απουσία του Συντονιστικού Φορέων από το Περιφερειακό Συνέδριο που διεξήχθη στη Μυτιλήνη.

«Αποφασίσαμε να μη συμμετάσχουμε στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, κυρίως ως αντίδραση για το ότι δεν είχαμε καμία θετική απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης στα καυτά προβλήματα και θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και έχουν αντίκτυπο στην τοπική οικονομία το τελευταίο διάστημα, αλλά και για να ακουστεί δυνατότερα η φωνή μας και να μεταφερθεί η αγωνία μας. Θέματα όπως η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η αύξηση των οποίων θα εκτινάξει το κόστος διαβίωσης και θα πλήξει περαιτέρω την ήδη μειωμένη ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, η άμεση και μόνιμη αποσυμφόρηση της Λέσβου από τον υπερβάλλοντα αριθμό προσφύγων και μεταναστών που βρίσκεται στις δομές, η μεγάλη (έως και 60%) αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων παρά τη μεγάλη μείωση των εμπορικών αξιών κ.ά. Άλλωστε θεωρώ ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, και εν προκειμένω της περιφέρειάς μας, δεν θα έπρεπε να εξαντλείται σε ολιγόλεπτες τοποθετήσεις σε θεματικά πάνελ, ούτε σε ολιγόωρες συναντήσεις λίγες ημέρες πριν από το συνέδριο, αλλά θα πρέπει να είναι μια μακρά και κυρίως δυναμική διαδικασία που απαιτεί χρόνο, κόπο και φυσικά πλατιά διαβούλευση», είπε εισαγωγικά ο κ. Μυρσινιάς στη συνέντευξη που παραχώρησε.

Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για όσους δεν συμμετείχαν, ότι το έκαναν ως έναν βαθμό γιατί δεν είχαν προτάσεις. Τι απαντάτε;

«Σαφέστατα και έχουμε προτάσεις ως Επιμελητήριο Λέσβου, τις οποίες θέλω να τονίσω ότι καταθέσαμε αποστέλλοντάς τες, σύμφωνα με τη διαδικασία, λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Προτάσεις που αφορούν όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής του τόπου μας και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Προτάσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, για το εμπόριο, τις μεταφορές, τον τουρισμό που έχει πληγεί από τις επιπτώσεις του προσφυγικού, την ενέργεια και το περιβάλλον, την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και την καινοτομία, τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για τις επιχειρήσεις. Να προσθέσω εδώ ότι και οι προτάσεις που καταθέσαμε ως Επιμελητήριο Λέσβου στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και εντάχθηκαν έχουν να κάνουν με δομές υποστήριξης της επιχειρηματικότητας τόσο συμβατικών μορφών, όσο και μορφών νεοφυούς επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του οραματικού μας σχεδιασμού, με βάση τον οποίο δρούμε. Επομένως, αυτό και μόνον απαντά στο ερώτημα αν είχαμε και αν έχουμε προτάσεις».

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα των παραγωγικών φορέων της Λέσβου;

«Τα προβλήματα των παραγωγικών φορέων της Λέσβου, πέραν των κοινών προβλημάτων με τους φορείς της υπόλοιπης χώρας, που είναι το εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον, η απίστευτη γραφειοκρατία, η εξοντωτική φορολόγηση και οι υπερβολικά υψηλές ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, η έλλειψη ρευστότητας και τόσα άλλα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, πολλαπλασιάζονται και διογκώνονται από τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με αυτό που λέμε «νησιωτικότητα». Σε ένα νησί, όπως είναι η Λέσβος ή η Λήμνος, σχεδόν τίποτα δεν είναι ίδιο σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Οι επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε μια μικρή τοπική αγορά, έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα διακίνησης προϊόντων, πολύ υψηλό κόστος μεταφοράς προϊόντων και αγαθών από και προς την ηπειρωτική χώρα, δυσκολεύονται να βρουν εξειδικευμένο προσωπικό, πολλές φορές αντιμετωπίζουν προβλήματα λειτουργίας εξαιτίας ενεργειακής ανεπάρκειας και αστάθειας στην ηλεκτροδότηση και τόσα άλλα. Αποτέλεσμα, το έντονο κλίμα αποεπένδυσης που παρατηρείται εδώ και πολύ καιρό, με επακόλουθο τη δημογραφική μείωση και τη φυγή νέων προς μεγάλα αστικά κέντρα ή το εξωτερικό».

Για το προσφυγικό

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η στάση των Λέσβιων στο προσφυγικό έσωσε την τιμή της Ευρώπης. Το σχόλιό σας;

«Όχι μόνον ο πρωθυπουργός αλλά και προσωπικότητες απ’ όλον τον κόσμο εξήραν τη στάση των κατοίκων της Λέσβου κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, που παρ’ ότι ευρισκόμενοι εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας, επέδειξαν πρωτόγνωρη ανθρωπιά, βοηθώντας τις πολλές χιλιάδες προσφύγων που πέρασαν αυτό το διάστημα. Όμως αυτή η τοπική κοινωνία, πέρα από τα καλά λόγια, νιώθει ότι, αντί επιβράβευσης, τιμωρείται, έχοντας απέναντί της μια πολιτεία που με κυβερνητικές αποφάσεις αυξάνει το κόστος ζωής με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και των αντικειμενικών αξιών στο νησί. Ταυτόχρονα, δεν πράττει όσα πρέπει, για να υπάρξει αποσυμφόρηση στις προσφυγικές δομές, όπου έχει εγκλωβιστεί μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών. Παράλληλα, είδε τον τουρισμό της να δέχεται μεγάλες απώλειες εξαιτίας των επιπτώσεων του προσφυγικού και προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει χωρίς ουσιαστική βοήθεια από την πλευρά της πολιτείας. Η τοπική κοινωνία περιμένει πλέον έργα και πράξεις στήριξης και όχι φιλικά χτυπήματα στην πλάτη».

Τέλος, ως κάτοικοι, αλλά και ως επιχειρηματίες, σε ένα ακριτικό νησί, πώς βιώνετε τις εντάσεις με την Τουρκία;

«Κατοικώντας και δραστηριοποιούμενοι στο ανατολικό σύνορο της Ελλάδας και ταυτόχρονα της Ευρώπης, έχουμε μάθει να ζούμε με τις εντάσεις με τη γείτονα χώρα. Όμως αυτές οι εντάσεις μας πεισμώνουν και μας δυναμώνουν, για να κάνουμε το παν και να παραμείνουμε στον τόπο μας. Αυτό που χρειάζεται είναι η αμέριστη και έμπρακτη στήριξη και από την πλευρά της πολιτείας και της κυβέρνησης. Από την πλευρά μας, παράλληλα, έχουμε αναπτύξει και τις σχέσεις μας με φορείς της γείτονος χώρας με σκοπό την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς το νησί μας. Ήδη τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής είναι ορατά, έχοντας κερδίσει έναν σημαντικό αριθμό επισκεπτών, ο οποίος έχει αυξητικό ρυθμό. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να ζούμε και να δραστηριοποιούμαστε στον όμορφο τόπο μας, στα όμορφα νησιά μας».

Κατηγορία Πολιτισμός
- 16|05|2018 17:36

Γιορτάστηκε και φέτος στη Μυτιλήνη, η ετήσια μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος, Επισκόπου Κύπρου, στον ομώνυμο ναό της Μυτιλήνης , που αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης.    

Την Κυριακή 13 Μαΐου στις 7:00 μ.μ. τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, με την συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου Μυτιλήνης π. Ιακώβου Καραμούζη, των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, δεκάδων κληρικών και πολυαρίθμων πιστών! Μετά τον Εσπερινό, με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιλήνης «Αρίων» και της Παραδοσιακής Ορχήστρας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος» της Μητροπόλεώς, επακολούθησαν στον αύλειο χώρο του Ναού παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια, με την ευκαιρία της Λήξης των Ενοριακών Συνάξεων. 

Ο π. Αθανάσιος Γιουσμάς εκφώνησε τον πανηγυρικό, ενώ και η ορχήστρα της σχολής βυζαντικής μουσικής της Μητρόπολης έδωσε το παρόν της στις εκδηλώσεις.

Την Δευτέρα 14 Μαΐου, ημέρα γιορτής του Αγ, Θεράποντος, τελέστηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με τη συμμετοχή των Μητροπολιτών Μηθύμνης κ.κ. Χρυσοστόμου και Μυτιλήνης κ.κ. Ιακώβου, πολλών κληρικών και πιστών. Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο ιερέας του ναού, π. Αθανάσιος Γιουσμάς

Και φέτος τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν η θαυμάσια Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Ο Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος», υπό τη διεύθυνση του Αιδεσ. π. Ευστρατίου Γιουσμά καθώς και οι Ιεροψάλτες του Ναού.Στις πανηγυρικές εκδηλώσεις της εορτής του Αγ. Θεράποντος η συμμετοχή των πιστών και του κόσμου ήταν εντυπωσιακή.

Κατηγορία Πολιτική
- 16|05|2018 17:30

Στην Ίμβρο βρέθηκε από το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στα πλαίσια επίσημης επίσκεψής του.

Το πρωί επισκέφθηκε, μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα, το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Αγ. Θεοδώρων, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες τους υποδέχθηκαν με παιδικά τραγούδια. Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τους Έλληνες εκπαιδευτικούς, τους οποίους ευχαρίστησε για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε την ευκαιρία να περπατήσει μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στους πλακόστρωτους δρόμους του χωριού. Ο κ. Βαρθολομαίος ξενάγησε τον κ. Μητσοτάκη στο σπίτι στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε, όπως και σε ένα μικρό μουσείο που έχουν αφιερώσει οι κάτοικοι του χωριού στη ζωή και το έργο του. Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε το έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, χάρη στις προσπάθειες του οποίου οι Έλληνες της Ίμβρου επιστρέφουν τα τελευταία χρόνια στο νησί τους. Είναι ενδεικτικό ότι από 168 εναπομείναντες Έλληνες το 2000, σήμερα στο νησί κατοικούν μόνιμα περισσότεροι από 550 Έλληνες, ανάμεσα στους οποίους και 39 μαθητές, όπως και 13 βρέφη που γεννήθηκαν στην Ίμβρο.

Θερμή υποδοχή

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ν.Δ. επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Ίμβρου (Παναγιά), όπου συναντήθηκε με το Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο, με τον Έπαρχο κ. Muhittin Gurel και τον Δήμαρχο κ. Unal Cetin. Ο Δήμαρχος Ίμβρου επεσήμανε την ειρηνική συμβίωση με την τοπική ελληνική κοινότητα της Ίμβρου, και ζήτησε να γίνουν προσπάθειες για την ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Ίμβρου με τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω κ. Δήμαρχε για τη θερμή σας υποδοχή, να σας πω πόσο χαίρομαι που βρίσκομαι στην Ίμβρο, ένα ταξίδι που ήθελα εγώ και η σύζυγός μου να κάνουμε εδώ και πολύ καιρό, καθώς έχουμε πολλούς φίλους Ίμβριους, οι οποίοι μας έχουν μιλήσει για τις ομορφιές του νησιού. Είχα δεσμευθεί και στον Πατριάρχη να βρεθώ μαζί του στον τόπο στον οποίο γεννήθηκε και τον οποίον τόσο αγαπά», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Και θέλω να σας ευχαριστήσω και προσωπικά για την πολύ καλή συνεργασία την οποία αντιλαμβάνομαι ότι έχετε με τους συλλόγους των Ιμβρίων, αλλά και με την ελληνική Κυβέρνηση για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα ελληνικά σχολεία στην Ίμβρο, ώστε η Ίμβρος πραγματικά να γίνει αυτό το οποίο όλοι θέλουμε: Ένα παράδειγμα προς μίμηση ειρηνικής συνύπαρξης και συμβίωσης μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας. Και εύχομαι να μου δοθεί και εμένα η δυνατότητα να μπορέσω να βοηθήσω, ώστε να γίνει πράξη αυτό το οποίο είπατε, να υπάρξει δηλαδή μια απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ της Ίμβρου και ελληνικών νησιών, της Λήμνου, της Σαμοθράκης, της Θάσου, αλλά και της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας ενδεχομένως».

 

Η φλόγα της επιστροφής

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. στη συνέχεια επισκέφθηκε την έδρα του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Ίμβρου (ιδρύθηκε το 2014), ο οποίος έχει τη διαχειριστική ευθύνη για τα ελληνικά σχολεία, ενώ μετά περπάτησε στους δρόμους της Παναγιάς και συνομίλησε με κατοίκους. Μάλιστα ένας συνταξιούχος τον ρώτησε «τι θα απογίνει με τις μειώσεις στις συντάξεις» και ο Πρόεδρος της Ν.Δ. του απάντησε ότι «μπορούμε να βάλουμε ένα φρένο σε αυτές τις μειώσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε και το εγκαταλελειμμένο χωριό Σχοινούδι στο οποίο μέχρι τη δεκαετία του 1960 κατοικούσαν περισσότεροι από 3000 Έλληνες, ενώ σήμερα κατοικούν λιγότεροι από 100. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. που περπάτησε στα σοκάκια του χωριού, συνεχάρη τους προέδρους των δύο Σωματείων Ιμβρίων Στέλιο Πούλαδο και Παύλο Σταματίδη για τις προσπάθειές τους να κρατήσουν άσβηστη τη φλόγα για επιστροφή των Ελλήνων στο νησί.

Κατηγορία Πολιτική
- 16|05|2018 17:23

Δεν απεδείχθησαν αποστειρωμένοι από το γενικό αίσθημα δυσαρέσκειας για την διαδικασία διορισμού των μελών της νομαρχιακής επιτροπής (και) Λέσβου του ΚΙΝ.ΑΛ, ούτε τα ίδια τα μέλη αυτής! Τα οποία κατά την προχθεσινή διαδικασία συγκρότησής τους σε σώμα, εξέφρασαν στην πλειοψηφία τους τις ενστάσεις τους, τόσο απέναντι στην καθ΄ αυτή διαδικασία του «διορισμού» όσο και απέναντι στην επιμονή «διαχωρισμού» των μελών του ΚΙΝ.ΑΛ σε αυτούς που ανήκουν στον έναν ή στον άλλο «αρχηγό» του κόμματος. «Οι εσωκομματικές μας εκλογές τελείωσαν τον περασμένο Νοέμβρη. Είμαστε όλοι συνοδοιπόροι και μέλη του ΚΙΝ.ΑΛ. Δεν ανήκουμε στον τάδε και στον δείνα», ήταν μία από τις χαρακτηριστικές ατάκες που απευθύνονταν προς την Υπεύθυνη για την οργάνωση και κατάρτιση των νομαρχιακών του ΚΙΝ.ΑΛ Έφη Χαλάτση, η οποία επικοινώνησε μαζί τους τηλεφωνικά για να τους εξηγήσει το… «αυστηρό» της «αναλογικότητας» στην εκπροσώπηση του κάθε πολιτικού σχηματισμού που έχει ενταχθεί στο Κίνημα. Τα μέλη της νεοσύστατης νομαρχιακής του ΚΙΝ.ΑΛ ωστόσο, απαίτησαν και την «αποκατάσταση» του (μοναδικού εκλεγμένου) Γραμματέα της νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Χριστόφα και κατ΄ επέκταση την ένταξή του μέσα στους 11 του νέου οργάνου.

«Βέτο» για τον Παναγιώτη Χριστόφα!

Με αμηχανία υποδέχτηκαν τον διορισμό τους και αρκετά από τα μέλη της νεοσύστατης επιτροπής του ΚΙΝ.ΑΛ, πολλά εκ των οποίων έβαλαν ούτε λίγο, ούτε πολύ… «βέτο» υπέρ της τοποθέτησης και του Παναγιώτη Χριστόφα στο νέο όργανο του Κινήματος. Χωρίς περιστροφές, τα περισσότερα από τα μέλη, καυτηρίασαν το ότι επελέγησαν κατόπιν αυστηρής «εισήγησης» των «αρχηγών» και «παρουσιάζονται» ως «εκπρόσωποι» του «Ανδρουλάκη» ή της «Φώφης» ή του «Παπανδρέου» και δεδομένου ότι υπάρχουν δύο ακόμα θέσεις κενές -αφού ως γνωστόν το Ποτάμι δεν υπέδειξε την προτίμησή του σε δύο μέλη από τη Λέσβο- πρότειναν την «αποκατάσταση» του Παναγιώτη Χριστόφα, αλλά και την τοποθέτηση της Βάσως Χοχλάκα. Αφού στην κατάρτιση της νομαρχιακής οι… αρμόδιοι, προκειμένου να μην χαλάσουν τις «αρχηγικές» ισορροπίες, κατάφεραν και διέλυσαν και την ποσόστωση, εξαφανίζοντας τις γυναίκες από το όργανο.

«Όχι» στον διαχωρισμό των μελών

Ως δείγμα του ότι υπήρξαν αντανακλαστικά σε αυτή την παράδοξη διαδικασία, τα περισσότερα μέλη που διορίστηκαν, αναγνώρισαν και το δύσκολο για κάποιον που πήρε μία θέση: δηλαδή πως η σύνθεση της νομαρχιακής δεν είναι αντιπροσωπευτική της τοπικής κοινωνίας και καυτηρίασαν σε τηλεφωνική επικοινωνία (σ.σ. μέσω skype για την ακρίβεια) στην Υπεύθυνη από τα κεντρικά, Έφη Χαλάτση και τον «διαχωρισμό» που γίνεται μεταξύ των μελών. «Πρόεδρός μας είναι η Φώφη Γεννηματά. Οι εκλογές ανάδειξης επικεφαλής, έληξαν εδώ και μήνες», ήταν το μήνυμα προς τα… κεντρικά, εκ μέρους των «διαφωνούντων». Και έχει ενδιαφέρον να φανεί το αν θα υπάρξει πράγματι αντίδραση πια από τα κεντρικά.

Ο Μ. Σκουρκέας πρώτος Γραμματέας

Από και έπειτα, έγιναν κανονικά η συγκρότηση της επιτροπής σε σώμα με πρώτο γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής να αναδεικνύεται ο Μιχάλης Σκουρκέας. Αναπληρωτής γραμματέας ο Νίκος Σπανός, υπεύθυνος επικοινωνίας ο Γιώργος Γιαννουλέλης, οικονομικών και οργανωτικού ο Γιώργος Μήλιος, αυτοδιοίκησης ο Θεολόγος Πατερέλης, αγροτικού ο Δημήτρης Βελούτσος, υγείας ο Παναγιώτης Τσιράκης, κοινωνικών κινημάτων και ισότητας η Λένα Πετρέλλη και παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού ο Μιχάλης Μαμάκος.

 

Κατηγορία Παντός καιρού
- 16|05|2018 16:47

«Πρέπει αυτοί που κυβερνάν να έχουν πάντα στο νου τους: πρώτον, να κυβερνάν σύμφωνα με τον Νόμο.

Δεύτερον, ότι κυβερνάν ανθρώπους.

Και τρίτον, ότι δεν θα είναι για πάντα στην εξουσία».

Αγάθων ο Τεισαμενού

«… χρόνια κλεμμένα από το μέλλον των παιδιών μας, αυτή όμως είναι η πραγματικότητα της νεοελληνικής μας Ιστορίας: δημιουργικές περίοδοι που εναλλάσσονται με περιόδους αποδιοργάνωσης και τελμάτωσης ή οπισθοδρόμησης και ξανά προσπάθειες για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος και μικρά ή μεγάλα άλματα για την πρόοδο της χώρας και τη βελτίωση της κοινωνικής και πολιτικής μας ζωής…

Το πελώριο και εναγώνιο ερώτημα που απασχολεί το λαό μας σήμερα είναι εάν μετά τις εκλογές και την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, θα μπορέσει να ορθοποδήσει, να ανασυνταχθεί και να προχωρήσει μπροστά η χώρα…

Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε και να κρίνουμε πώς η νέα κυβέρνηση θα περάσει από τα φιλόδοξα προγράμματα στην «εντατική θεραπεία» για την ανάταξη της χώρας, πώς θα καταφέρει να προχωρήσει μέσα από το ναρκοθετημένο πεδίο της οικονομίας στην έξοδο από το σκοτεινό τούνελ, πώς θα ελέγξει την ασύδοτη δράση των ανάξιων και ανεύθυνων διαχειριστών του δημοσίου χρήματος, των εκμεταλλευτών του ανθρώπινου μόχθου, των παντός είδους σεσημασμένων και μη κακοποιών και των ανεγκέφαλων ψευτοεπαναστατών…

Ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει αρκούντως διδαχθεί από τα παθήματα του παρελθόντος, παλαιότερου και πρόσφατου, και ότι στη θέση του παντοκράτορα κόμματος και του αυτοκράτορα πρωθυπουργού θα λειτουργήσει μια κυβέρνηση αντιπροσωπευτική της συλλογικής συνείδησης της κοινωνίας, που θα εκφράζει γνήσια τις πραγματικές ανάγκες της, τη βούληση και τις προσδοκίες της.

Οι αδέσμευτοι, σκεπτόμενοι και υπεύθυνοι πολίτες θα είναι εδώ, για να κρίνουν, να αντιδράσουν, όπου παρεκκλίνει από τις αρχές και τους στόχους, που η ίδια διακήρυξε, αλλά και να την συνδράμουν, όπου η πολιτική της συμπορεύεται με τη βούληση των δημιουργικών και υπεύθυνων δυνάμεων της κοινωνίας μας».

*Το άρθρο αυτό γράφηκε στις 14 Οκτωβρίου του 2009, την επαύριον της νίκης του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές, στην εφημερίδα «Εμπρός» της Μυτιλήνης και περιλαμβάνεται στο βιβλίο του γράφοντος «Για την Παιδεία και την Δημοκρατία».

Σήμερα που πλησιάζει η ώρα να βγούμε από την καταστροφικότερη περίοδο της «αριστερής» διακυβέρνησης των Τσίπρα / Καμμένου και έρχεται η ώρα -κατά πάσαν πιθανότητα- του Κυριάκου Μητσοτάκη (και πιθανώς -λαού θέλοντος- του Κινήματος Αλλαγής) το «πελώριο και εναγώνιο ερώτημα» που μας απασχολούσε τότε, μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009,τίθεται και πάλι με ακόμα μεγαλύτερη ένταση: θα μπορέσει, άραγε, να κυβερνηθεί η χώρα που επί τόσα χρόνια αρμενίζει χωρίς πυξίδα, χωρίς καπετάνιο, χωρίς κανόνες, χωρίς στόχους και προορισμό;

Ξέρουμε ότι δεν πρόκειται -και δεν είναι δυνατόν- να γίνει το θαύμα της αυτόματης και ολικής επαναφοράς στον «απολεσθέντα παράδεισο». Το ζήτημα είναι εάν θα γίνουν τα πρώτα ουσιαστικά βήματα, για να ανοίξει ο δρόμος που οδηγεί σε μια «κανονική» χώρα, σε μια χώρα όπου λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, σε μια χώρα ευνομούμενη, που θέτει στόχους και πορεύεται με σχέδιο στην ανάπτυξη του τόπου και την πρόοδο του λαού, μαζί με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις που διαθέτει.

Θα μπορέσουν, άραγε, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αρθούν στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και να εγκαταλείψουν τις διχαστικές και εθνοκτόνες πολιτικές τους, όπως αυτές του «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν»;

Να απορρίψουν τις κοντόφθαλμες πολιτικές των «ίσων αποστάσεων», να απομονώσουν τους εθνοκάπηλους και τους λαϊκιστές, να αφυπνίσουν τις πατριωτικές συνειδήσεις και να συναγείρουν σε μια πανεθνική συστράτευση όλες τις υπεύθυνες και δημιουργικές δυνάμεις που διαθέτουμε ως ελληνικό έθνος;

Θα αντιληφθούμε κάποτε, λαός και πολιτική ηγεσία, ότι χωρίς γνήσια πατριωτική ηγεσία, που πιστεύει στην ενότητα του λαού και τη συνοχή της κοινωνίας, που αγωνίζεται πραγματικά για την ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο, ότι χωρίς οργανωμένο κράτος, αξιοκρατικά στελεχωμένο και με αξιολογούμενους, συνεχώς, δημόσιους υπαλλήλους, και ότι χωρίς σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, απαλλαγμένο από την βαρβαρότητα των ασύλων και της κομματοκρατίας, η Ελλάδα θα σέρνεται από χρεοκοπία σε χρεοκοπία και θα γεύεται την μία εθνική ταπείνωση μετά την άλλη;

Θα παραμείνουμε απαθείς και αδιάφοροι να κοάζουμε στο τέλμα που μας έριξαν οι αμετανόητοι του τραγικού εμφυλίου και οι θαυμαστές των λατινοαμερικάνικων καθεστώτων;

Ή θα αγωνιστούμε, συντονισμένα, όλες οι πραγματικά προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, πολιτικές και πνευματικές, να αποφύγουμε ακόμα μια «μαύρη τρύπα» στην εθνική μας Ιστορία;

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top