FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 15 Μαΐου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 15|05|2018 13:41

Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου και το δίκτυο μελών, κάτω από την ομπρέλα του brand «Lesvos the Other Aegean», ανακοινώνουν τα φεστιβάλ και τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη φετινή τουριστική σεζόν, σε συνεργασία και με άλλους φορείς. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται πάντα με γνώμονα την ανάπτυξη των κάθετων (εναλλακτικών) μορφών τουρισμού, που στοχεύει να προάγει το δίκτυο (ποδηλασία, πολιτισμός, ευεξία, γαστρονομία, πεζοπορία κλπ.), με απώτερο σκοπό πάντα, την τοποθέτηση και την προβολή του νησιού ως διακριτό τουριστικό προορισμό στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

2 - 3 Ιουνίου 2018

5ο Molyvos Urban MTB Race / Διεθνείς αγώνες ορεινής ποδηλασίας

Το 5ο Molyvos Urban MTB εντάσσεται, για πρώτη φορά, από φέτος, στο καλεντάρι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδηλασίας UCI και είναι στη σειρά ο τρίτος και τέταρτος διεθνής αγώνας ορεινής ποδηλασίας για την Ελλάδα, γεγονός που βάζει την Λέσβο στον παγκόσμιο χάρτη ποδηλασίας. Στους διεθνείς αγώνες συμμετέχουν οι καλύτεροι ποδηλάτες εθνικών ομάδων από όλο τον κόσμο με σκοπό την συγκέντρωση βαθμών για την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Παράλληλα με τους διεθνείς, θα διεξαχθούν, όπως και κάθε χρόνο, και οι αγώνες Molyvos Urban MTB Open και Kids για τους υπόλοιπους ποδηλάτες και τους μικρούς μας φίλους.

Για περισσότερες πληροφορίες www.molyvosmtb.com.

10 Ιουνίου 2018

Γιορτή καλωσορίσματος καλοκαιριού

Μια διοργάνωση - θεσμός, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στην πλατεία της Πέτρας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέτρας.

17 Ιουνίου 2018

Παιδικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «Ο Μόλυβος» ετοιμάζει και φέτος μια όμορφη χορευτική βραδιά στην Πλατεία Λευκονίκου, στο Μόλυβο, με τη συμμετοχή παιδικών χορευτικών συγκροτημάτων.

23 - 24 Ιουνίου 2018

Αναβίωση του θεσμού του Κλήδονα

Στο Μόλυβο στις 23 Ιουνίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «Ο Μόλυβος» και στην Πέτρα στις 24 Ιουνίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέτρας, αντίστοιχα, συνεχίζουν και φέτος το έθιμο του Κλήδονα με άναμμα φωτιάς, σατιρικά δίστιχα, σκωπτική διάθεση αλλά και νοσταλγία για τα παλιά ήθη και έθιμα του τόπου μας.

29 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2018

Eressos Lava WKND

Τριήμερο με ποδήλατο και τρέξιμο στην άμμο από τον Φορέα Ανάπτυξης & Προβολής Ερεσού.

5 - 15 Ιουλίου 2018

2ο Lesvos food fest / Φεστιβάλ Λεσβιακής γαστρονομίας

Για μία ακόμα χρονιά η Λέσβος γιορτάζει την γαστρονομία. Τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα της γαστρονομίας του νησιού, δηλαδή η σαρδέλα, ο γλυκάνισος και η ελιά, συνθέτουν ένα σύγχρονο μοτίβο που διέπει την κοινωνική ζωή της Λέσβου και αποτελεί ένα κάλεσμα για τον επισκέπτη να βιώσει τη γιορτινή διάθεση των ντόπιων, που παράγουν, επεξεργάζονται, μαγειρεύουν και μαζεύονται γύρω από το τραπέζι.

Φέτος οι εκδηλώσεις και τα εργαστήρια, στα πλαίσια του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν σε 9 περιοχές της Λέσβου, με την υποστήριξη 9 συνεργαζόμενων φορέων. Πρωταρχικό στόχο του φεστιβάλ αποτελεί η ανάδειξη της τοπικής παραγωγής αγνών προϊόντων και η παρουσίαση της λεσβιακής γαστρονομίας σε όλο της το μεγαλείο. Στα πλαίσια επίτευξης αυτού του σκοπού έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, το Σωματείο Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέτρας, το Σωματείο Εμπόρων & Επαγγελματοβιοτεχνών Πέτρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, Αγ. Παρασκευή), η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΟΔΟΥΣΑ», ο Φορέας Ανάπτυξης & Προβολής Ερεσού, ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αγ. Αλέξανδρος» Λαφιώνας.

Περισσότερες πληροφορίες www.lesvosfoodfest.com.

22 Ιουλίου 2018

Συναυλία Ελληνικής μουσικής

Ο πολιτιστικός Σύλλογος Πέτρας διοργανώνει στο γήπεδο της Πέτρας μια μοναδική μουσική βραδιά με τίτλο «Τραγούδια της Προσφυγιάς και της Ξενιτιάς», σε συνεργασία με τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Μυτιλήνης.

29 Ιουλίου 2018

8ο Φεστιβάλ Ελληνικών παραδοσιακών χορών

Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί στο γήπεδο της Πέτρας με χορευτικά συγκροτήματα από όλη τη Λέσβο, εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Πέτρας.

31 Ιουλίου - 5 Αυγούστου 2018

Μουσικοθεατρικό εργαστήρι για παιδιά

Η δημιουργική δραστηριοποίηση των παιδιών και η επαφή τους με την τέχνη μέσα από το παιχνίδι, είναι ο στόχος της παράλληλης αυτής δράσης που διοργανώνεται στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας «ΑΡΙΩΝ». Στις πέντε ημέρες εργαστηρίου τα παιδιά (7 - 12 ετών) θα φτιάξουν μία μικρή παράσταση πάνω σε παραμύθι - διασκευή για τον Αρίωνα.

1 - 7 Αυγούστου 2018

7ο Διεθνές φεστιβάλ κιθάρας «ΑΡΙΩΝ»

Για έβδομη συνεχή χρονιά ο Μόλυβος ετοιμάζεται με ενθουσιασμό για να μοιραστεί μουσικές εμπειρίες σε ένα μοναδικό διεθνές φεστιβάλ. Παράλληλα, θα λάβει χώρα η λειτουργία Ακαδημίας Κιθάρας με σεμινάρια, διαγωνισμούς, εργαστήρια και πολλές ακόμα δράσεις για παιδιά, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές αλλά και καθηγητές κλασικής κιθάρας στην πατρίδα του Αρίωνα του κιθαρωδού. Το Φεστιβάλ πλαισιώνεται από μοναδικές συναυλίες για όλους, με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, που θα γεμίσουν τις μολυβιάτικες νύχτες με τη μαγεία της μουσικής. Παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ σε Αγία Παρασκευή και Μανταμάδο.

Περισσότερες πληροφορίες www.arionfestival.com.

8 Αυγούστου 2018

Βραδιά καντάδας στις γειτονιές του Μολύβου

Άλλη μια νοσταλγική βραδιά στα παραδοσιακά πλακόστρωτα του Μολύβου με πολλή μουσική και ρομαντική διάθεση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών «Ο Μόλυβος».

8 - 19 Αυγούστου 2018

International Molyvos music festival / Διεθνές φεστιβάλ μουσικής

Διεθνές φεστιβάλ κλασικής μουσικής στο Μόλυβο. Παράλληλα, προφεστιβαλικές δράσεις από τις 8 έως τις 16 Αυγούστου σε διάφορα σημεία της Λέσβου. Διοργάνωση MIMF με την υποστήριξη του Φορέα Τουρισμού Μολύβου.

Για περισσότερες πληροφορίες www.molyvosfestival.com.

10 Αυγούστου 2018

18ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών

Μία διοργάνωση θεσμός του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδοσιακών Χορών «Ο ΜΟΛΥΒΟΣ» όπου συναντώνται διάφορα χορευτικά συγκροτήματα σε μια γιορτή της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

7 - 9 Σεπτεμβρίου 2018

1ο Lesvos euphoria International Festival / Διεθνές φεστιβάλ ευεξίας

Μια νέα διοργάνωση, που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη Λέσβο τα επόμενα χρόνια. Το νησί, που είναι γνωστό για την ανέγγιχτη φυσική ομορφιά του και τη θετική του ενέργεια, προσκαλεί σε ένα τριήμερο φεστιβάλ, πλούσιο σε δράσεις και γεγονότα τόσο για τους ντόπιους, όσο και για τους επισκέπτες. Σκοπός είναι η ανάδειξη της Λέσβου σε «πολιτιστικό κέντρο», που προάγει την έκφραση της αέναης μάθησης, της ελευθερίας και της γαλήνης, ενώ παράλληλα, στοχεύει στην προώθηση της Ευεξίας μέσω των εναλλακτικών μορφών «θεραπείας».

Το φεστιβάλ προσφέρεται και για οικογένειες, καθώς περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες δράσεις για παιδιά 7 - 16 ετών.

Περισσότερες πληροφορίες www.euphoria-lesvos.com.

8 - 22 Σεπτεμβρίου 2018

Διεθνές Φεστιβάλ Γυναικών Ερεσού

Το Διεθνές Φεστιβάλ Γυναικών Ερεσού, είναι μια διοργάνωση που προσφέρει διακοπές δύο εβδομάδων σε έναν τόπο, όπου όλα είναι οργανωμένα από γυναίκες και για γυναίκες, στη γενέτειρα της Σαπφούς, η οποία έχει αποτελέσει πόλο έλξης για γυναίκες ήδη από τη δεκαετία του 1950. Διοργάνωση ΑΜΚΕ Sappho Women.

6 - 7 Οκτωβρίου 2018

3ο Lesvos trail / 3ος Αγώνας δρόμου βουνού Lesvos trail

Το Lesvos trail, ο ορεινός αγώνας δρόμου, που θα πραγματοποιηθεί, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στη βόρεια Λέσβο, αποτελεί την τελευταία μεγάλη διοργάνωση για το 2018. Απευθύνεται σε όλους, καθώς περιλαμβάνει έξι διαφορετικές δράσεις με διαδρομές με βαθμό δυσκολίας για όλα τα γούστα και όλη την οικογένεια.

Θα διεξαχθεί στην Πέτρα και στον Μόλυβο και οι διαδρομές καλύπτουν το μεγαλύτερο κομμάτι του ορεινού όγκου του Λεπέτυμνου και την κοιλάδα της Λιγώνας.

 

 

Κατηγορία Φωτογραφία
- 15|05|2018 13:33

Με γκολ στο 88ο λεπτό ο ΑΠΟΕΛ νίκησε 2-1 την Ανόρθωση στην τελευταία αγωνιστική των Playoffs, ολοκληρώνοντας έτσι την ανατροπή τίτλου, κατακτώντας το κυπριακό πρωτάθλημα! Η ομάδα του Πραξιτέλη Βούρου ισοφάρισε μάλιστα το ρεκόρ της Ομόνοιας με τις έξι σερί κατακτήσεις, αφού κυριαρχεί απόλυτα στο νησί τα τελευταία χρόνια. Ο Μυτιληνιός αμυντικός, αν και δεν αγωνίστηκε στο συγκεκριμένο ματς, πανηγύρισε με τους συμπαίκτες του τον τίτλο, που είναι ίσως και ο πιο… γλυκός, αφού πέρασε από χίλια κύματα μέχρι να βρεθεί ο ΑΠΟΕΛ στην κορυφή. Για τον «Πράξι» το συγκεκριμένο τρόπαιο έρχεται να προστεθεί στα τρία πρωταθλήματα Ελλάδας (2013, 2014, 2015) και το Κύπελλο (2015) που έχει κατακτήσει με τον Ολυμπιακό, συνεχίζοντας έτσι να γεμίζει την τροπαιοθήκη του, παρότι διανύει μόλις το 22ο έτος της ηλικίας του. Στη λήξη του αγώνα στο ΓΣΠ της Λευκωσίας, οι φίλαθλοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, ενώ μετά την απονομή ο Πραξιτέλης φωτογραφήθηκε εντός του αγωνιστικού χώρου και με τον πατέρα του, Θόδωρο, που βρέθηκε στην Κύπρο για το τελευταίο ματς των Playoffs, βιώνοντας σε απόλυτο βαθμό αυτό το χιτσκοκικό θρίλερ.

 

Κατηγορία Φωτογραφία
- 15|05|2018 13:32

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος βρίσκονταν την Παρασκευή και το Σάββατο στη Λέσβο, παρακολουθώντας την ημερίδα του Europe Direct Βορείου Αιγαίου για τις ευρωεκλογές. Το Σάββατο συμμετείχε σε κλειστή συζήτηση με τους δημοσιογράφους του νησιού, όπου ανέπτυξε το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού, όπως είναι χωρίς εξωραϊσμούς ή τις υπερβολές (όπως η συνάδελφός του δημοσιογράφος, βουλευτίνα της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη) δείχνοντας ότι έχει ασχοληθεί με το ζήτημα.

Παρών ήταν και ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, ο οποίος μίλησε για την καμπάνια του Ευρωκοινοβουλίου για τις ευρωεκλογές του 2019 με στόχο η συμμετοχή να ξεπεράσει τον προηγούμενο μέσο όρο ανά κράτος της ΕΕ (43,7% το 2014). Στη συζήτηση προσήλθε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλλης, αλλά και η υποψήφια πρύτανις, νυν αντιπρύτανης απερχόμενη, Ελένη Θανοπούλου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την οποία στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι ανέπτυξαν συζήτηση για τα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου.

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 15|05|2018 13:29

Προς διαμόρφωση η επόμενη μέρα

Η συζήτηση που άνοιξε με την κατάτμηση της τεράστιας εκλογικής περιφέρειας της Β΄ Αθηνών και της Αττικής και το ξαναζέσταμα του εκλογικού νόμου, αποδεικνύουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ότι έχουμε μπει για τα καλά σε προεκλογική τροχιά και ας δηλώνεται με κάθε ευκαιρία ότι οι εκλογές θα γίνουν με την εξάντληση της τετραετίας, το φθινόπωρο του 2019. Όμως, ο ενάμιση χρόνος που απομένει μέχρι τότε θεωρείται από πολλούς έγκυρους πολιτικούς αναλυτές, ως τεράστιος χρόνος και με δεδομένα τα «εμπόδια» που καλείται να υπερπηδήσει η κυβέρνηση για να φθάσει μέχρι εκεί, πολλοί προεξοφλούν ότι το πιθανότερο είναι να επισπευστούν, σε χρόνο και στιγμή που θα επιλέξει η κυβέρνηση προκειμένου να έχει καλύτερη τύχη. Έτσι κι αλλιώς και ανεξαρτήτως της βούλησης της κυβέρνησης, τον Μάη του 2019 θα πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές, όπου και θα καταγραφεί, όχι πλέον δημοσκοπικά αλλά πραγματικά, η προτίμηση του εκλογικού σώματος και αυτό θα αποτελεί την πρώτη καταγραφή μετά τον Σεπτέμβριο του 2015, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες κέρδισε την πρωτιά και τις εκλογές. Θα φανεί δηλαδή, αν θα συνεχίσει να είναι πρώτη δύναμη ή αν θα επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που θέλουν εδώ και καιρό να εμφανίζουν τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη να καταγράφει πρωτιά και μάλιστα κοντά στα όρια της αυτοδυναμίας! Γι’ αυτό και οι πρόσφατες ανακινήσεις για τον εκλογικό νόμο και τις κατατμήσεις των μεγάλων περιφερειών, όπως και οι διαβουλεύσεις και για το εκλογικό σύστημα των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών παίρνουν πλέον διαστάσεις μείζονος σημασίας, που δρομολογούν εξελίξεις που διαμορφώνουν την επόμενη μέρα στο πολιτικό σκηνικό, που έτσι κι αλλιώς είναι πλέον ορατό.

Μα.Μ.

Στην κάλπη για τις πρυτανικές

Τρεις πανεπιστημιακοί καθηγητές διεκδικούν την πρυτανική αρχή στις εκλογές του Πανεπιστημίου Αιγαίου αύριο Τετάρτη. Υποψήφιοι πρυτάνεις, είναι οι καθηγητές: Χρυσή Βιτσιλάκη, Ελένη Θανοπούλου και Γιάννης Σεϊμένης. Αντίστοιχα, τέσσερις είναι οι υποψήφιοι αντιπρυτάνεις, οι οποίοι είναι οι καθηγητές: Ελένη Θεοδωροπούλου, Μαρία Μαύρη, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Γιώργος Τσοπάνογλου και Χαράλαμπος Σκιάνης.  Η ψηφοφορία είναι άμεση και μυστική και θα διεξαχθεί, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, με φυσική κάλπη, την Τετάρτη 16 Μαΐου από 9:00 έως και 15:00 σε χώρους που θα ορίσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας αυτή θα πραγματοποιηθεί με φυσική κάλπη την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 , τις ίδιες ώρες, στους ίδιους χώρους, καθώς, λόγω της νησιωτικής διασποράς των Μονάδων του Ιδρύματος, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή δεν δύναται να εκδώσει οριστικά αποτελέσματα αυθημερόν, αφού για τούτο απαιτείται η συγκέντρωση και ο έλεγχος όλων των ψηφοδελτίων που θα της αποστείλουν οι Τοπικές Εφορευτικές Επιτροπές, συνεπώς η επαναληπτική ψηφοφορία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Σε περίπτωση που απαιτηθεί διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας μέσω ηλεκτρονικής ψήφου, αυτή θα καθοριστεί με απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

Αν.Παζ.

Να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία των εκλογών

Αν για το ΚΙΝ.ΑΛ είναι πρόβλημα τα… πολλά κόμματα που έχουν συναπιστεί και οι αρχηγοί τους, οι οποίοι μαλώνουν για τη σύνθεση του νέου «Κινήματος» και σαν αποτέλεσμα συμβάλλουν τελικά στον ευτελισμό των συλλογικών διαδικασιών, δηλαδή τι να πει κανείς για τη ΝΔ; Η οποία παραμένει με υψηλά ποσοστά και στο εσωτερικό της έχει πάντα αντιμαχόμενους τους «Καραμανλικούς» τους «Μητσοτακικούς», τους «νεοφιλελεύθερους», τους «συντηρητικούς» έως και τους «Σαμαρικούς». Όμως, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να εκπλήξει τους πάντες με την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ, έτσι και κατά τις Κυριακάτικες εκλογές ανάδειξης των αιρετών διοικήσεων των ΝΟΔΕ, έκανε το ίδιο. Καταγράφοντας 155.000 ψηφίσαντες σε όλη τη χώρα (1500 περίπου στη Λέσβο) και το κυριότερο, «αναίμακτα» και χωρίς «δράματα» εξασφάλισε ανανέωση στελεχών σε ποσοστό άνω του 50%. Κερδίζοντας άλλο ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο βέβαια ζητούμενο για το κόμμα του είναι να αξιοποιηθεί στο εγγύς μέλλον. Γιατί όπως είναι αξιοπρόσεκτος ο βαθμός συσπείρωσης που αποτυπώνεται στη συμμετοχή στην κάλπη των ΝΟΔΕ, έτσι είναι αξιοπρόσεκτη και η αδυναμία της ΝΔ να κεφαλαιοποιήσει τα παραπάνω και να πείσει (πρώτα απ΄ όλα τον ίδιο της τον εαυτό) πως μπορεί να κερδίσει κατά κράτος (έτσι επιθυμεί) τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε τοπικό επίπεδο, η μεγάλη συμμετοχή πιστώνεται στον Στρατή Καραγεωργίου που «κράτησε» το κόμμα επί εποχής του στη ΝΟΔΕ, σε εποχές που κατέγραφε μόνο ήττες, αλλά και στο Νίκο Κατράνη, που είναι σαφές πως ενεργοποίησε σημαντικό κομμάτι της βάσης για χάρη του, συμβάλλοντας έτσι  και αυτός με τον τρόπο του, στη μαζικότητα των εσωκομματικών εκλογών

Μ.ΟΡΦ

Ο… Αντρέας τους πείραζε

Η ταυτόχρονη ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων για την στελέχωση των αιρετών διοικήσεων των οργάνων της ΝΔ με εκείνη του διορισμού των διοικήσεων εκείνων του ΚΙΝ.ΑΛ, είναι η αμήχανη στιγμή που έρχεται να εξηγήσει καλώς ή κακώς και κάποια από τα πολλά που έχουν φέρει το άλλοτε δικομματικό δίπολο, σε εκ διαμέτρου αντίθετους βίους τα τελευταία χρόνια. Είναι γνωστό πως το εσωτερικό μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσε το πρότυπο για πολλά από τα ευρωπαϊκά κόμματα και υιοθετήθηκε σε μεγάλο βαθμό και από τη ΝΔ. Και μάλιστα σε εποχές που η αντίθεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ήταν πολύ σκληρότερη από τη σημερινή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Και όσο κι αν πολλοί είχαν (και έχουν ακόμα) να λένε για το «αρχηγικό» που χαρακτήριζε τη «διακυβέρνηση» του ΠΑΣΟΚ από τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, κανείς δεν μπορεί να μην παραδεχτεί ότι ήταν το δημοκρατικότερο μοντέλο. Ποιοι θυμήθηκαν σήμερα όμως το ότι ήταν… «αρχηγικό» το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα και… υπονομεύονταν εξ αυτού του λόγου οι (εσωκομματικές) εκλογικές διαδικασίες; Όχι κανένας από τη ΝΔ, ή από την Αριστερά που πάντα αποδοκίμαζε την προσωποπαγή λειτουργία του άλλοτε κραταιού κόμματος της Κεντροαριστεράς. Αλλά αυτοί που υπερασπίζονται σήμερα τα «καπετανάτα» των υποψηφίων «αρχηγών» του ΚΙΝ.ΑΛ και κατ΄ επέκταση τη ντροπιαστική διαδικασία «διορισμού» των μελών των νομαρχιακών επιτροπών του! Και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το ισχυρό μήνυμα της βάσης πριν από λίγους μήνες, που απαίτησε ένα χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά ξέχασε ίσως το από… ποιους το απαίτησε. Δηλαδή από κάποιους που όπως όλα δείχνουν δεν έχουν τελικά κανέναν ιδεολογικό ή ηθικό φραγμό να ακολουθήσουν είτε πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε πίσω από τη ΝΔ. Αφού ο στόχος τους είναι ίσως απλά και μόνο να έρθουν ξανά «στα πράγματα», είτε έμμεσα είτε άμεσα.

Μ.ΟΡΦ

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 15|05|2018 13:02

H Eφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που έχει ως θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις - Νέο κοινό», αλλά και της πολιτιστικής δράσης υπό τον γενικό τίτλο «Μοναδικά εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης», την οποία εγκαινίασε στις 20 Μαρτίου 2016, θα παρουσιάσει την Παρασκευή, 18 Μαΐου και ώρα 20:00, στο νέο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, το πρώτο αρχαιολογικό εύρημα αυτής της σειράς εκδηλώσεων για το έτος 2018, με τίτλο «Χάλκινα Μυκηναϊκά Όπλα από τη Θερμή ν. Λέσβου».

«Έργα Ειρήνης και Πολέμου στη Λέσβο» είναι η θεματική ενότητα για το έτος 2018 για να ταξιδέψουμε στο χρόνο και στην ιστορία, μαθαίνοντας πτυχές της δραστηριότητας των Λέσβιων για τις ημέρες ευημερίας και ακμής μέσα από ιδιαίτερα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και για τις «δύστοκες» ημέρες του πολέμου, των εχθροπραξιών και του αθέμιτου ανταγωνισμού, ως αποτέλεσμα των άλλοτε επεκτατικών βλέψεων ή της αμυντικής θωράκισης και προάσπισης της ελευθερίας των πολισμάτων και επικρατειών των πόλεων-κρατών.

Τα χάλκινα μυκηναϊκά όπλα από τον προϊστορικό οικισμό της Θερμής ν. Λέσβου που χρονολογούνται στον 14ο και 13ο αι. π. Χ., αποτελούν δείγματα της ανεπτυγμένης μυκηναϊκής μεταλλοτεχνίας και οπλοποιίας που έφτασε στο απόγειό της κατά τον 13ο και 12ο αι. π. Χ., με την κατασκευή των πιο περίτεχνων όπλων για τις τάξεις των ευγενών και αρχόντων, αλλά και των ηρώων και πολεμιστών.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Δρ Παύλος Τριανταφυλλίδης, με θέμα «Μυκηναίων όπλα» και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η εισήγηση της αρχαιολόγου ΕΦΑ Λέσβου, κας Γεωργίας Δεληγιώργη, «Χάλκινα Μυκηναϊκά όπλα από τη Θερμή ν. Λέσβου».

Μετά το πέρας των ομιλιών θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από τη χορωδία Animato, υπό τη διεύθυνση του μουσικού κου Αντώνη Βερβέρη.

Το νέο έκθεμα θα φιλοξενείται στη βιτρίνα του ισογείου του Νέου Κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης και θα συνοδεύεται από σχετική βιντεοπροβολή, ενώ στους επισκέπτες θα διανέμεται ειδικό φυλλάδιο για το έκθεμα στα ελληνικά και αγγλικά.

Για την παρουσίαση του ευρήματος και της εκδήλωσης η είσοδος για το κοινό την Παρασκευή, 18 Μαΐου και ώρα 20:00 θα είναι ελεύθερη.

Κατηγορία Κοινωνία
- 15|05|2018 12:59

Έχει, ήδη ολοκληρωθεί ένα έτος υλοποίησης της πράξης, «Μικτό Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας Α.με.Α. η Κυψέλη», με κωδικό ΟΠΣ 5002353, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και στην οποία ο φορέας είναι Δικαιούχος. Και στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου και για τα επόμενα δύο έτη.

Στο πρώτο έτος της υλοποίησης  η Κυψέλη  παρείχε υπηρεσίες στήριξης και κοινωνικής φροντίδας, σε 15 ωφελούμενους Α.με.Α., με πλήρη στελέχωση της δομής  από επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.

Κατά, τη διάρκεια υλοποίησης της πράξης,  επιτεύχθηκαν οι κάτωθι στόχοι:

-    Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία που χρήζουν υποστηρικτικές υπηρεσίες

-    Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της πρόληψης φαινομένων περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού 

-    Η καταπολέμηση των διακρίσεων και η προώθηση της ισότητας των ευκαιριών

Εκανε αισθητή την παρουσία της

Το Σωματείο Α.με.Α. η «Κυψέλη» ιδρύθηκε το 1997. Ως Μικτό Κέντρο Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας έχει άδεια λειτουργίας από το 2011 με την απόκτηση ιδιόκτητου χώρου. Διοικείται από 7μελές συμβούλιο και έχει πιστοποιηθεί ως Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας ( ΦΕΚ 1524/4/5/2017).

Στα 20 χρόνια λειτουργίας της, η «Κυψέλη» έκανε αισθητή την παρουσία της στο Νομό, αγωνιζόμενη τόσο για τα ίδια τα άτομα με αναπηρία όσο και για τις οικογένειες τους, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους προσφέροντας υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Κατάφερε να απεγκλωβίσει τα παιδιά από το σύνηθες περιβάλλον της οικογένειας και της γειτονιάς και να τους προσφέρει μια ζεστή αγκαλιά συνδυάζοντας την ψυχαγωγία και την μάθηση. Με συλλογική φωνή και δράση επιτεύχθηκαν σημαντικά βήματα για την αυτόνομη και αξιοπρεπή διαβίωση ατόμων με αναπηρία.

Από 1/5/2017 οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020», σύμφωνα με την αρ. πρωτ : οικ. 4637/ 20/12/2016 απόφαση ένταξης. Αυτό είχε ως συνέπεια την αναβάθμιση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και την πλήρη στελέχωση του κέντρου.

Έτσι, καθημερινά  εφαρμόζονται προγράμματα στο κέντρο με απώτερο στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση των μελών, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των ικανοτήτων τους, την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, την κοινωνικοποίηση, την συμβουλευτική τους υποστήριξη κ.α.Εκπροσωπεί τα Άτομα με αναπηρία όλου του Νομού με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 15|05|2018 12:55

Την Παρασκευή, στο πυργόσπιτο Αλαμανέλλη στους Πύργους Θερμής, πραγματοποιήθηκε από εθελοντές του «Open Lesvos» ένα βιωματικό εργαστήρι στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής του δημοτικού σχολείου Θερμής. Οι μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων, προσκλήθηκαν από την κα. Ρένα Αλαμανέλλη ιδιοκτήτρια του πύργου, να ανακαλύψουν την ιστορία του με τη βοήθεια της ομάδας.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και αφού εξερεύνησαν το εσωτερικό του πυργόσπιτου και τον αύλειο χώρο, συνέγραψαν τρεις ξεχωριστές εκδοχές της ιστορίας του και τις εικονογράφησαν. Επίσης, οι μικροί μαθητές έμαθαν από την υπεύθυνη της δράσης Φερενίκη Τσαμπαρλή, τα μυστικά της προέλευσης και παρασκευής χαρτοπολτού, τα οποία και εφάρμοσαν κατασκευάζοντας και φιλοτεχνώντας τις προσωπικές τους ροζέτες.

Η δράση αποσκοπούσε στο να μυηθούν τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι και τη ζωγραφική, στον αρχιτεκτονικό πολιτισμό του νησιού μας.

Σημειωτέον, ότι το εν λόγω Δημοτικό Σχολείο συμμετέχει και σε άλλες ενδιαφέρουσες δράσεις, όπως η έκδοση της εφημερίδας «το Θήτα της Θερμής», στην οποία αρθρογραφούν επίσης οι μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά την Ρένα Αλαμανέλλη για τη συνεργασία και τη ζεστή φιλοξενία, αλλά και τον φούρνο Σουσαμλή και τα γαλακτοκομικά Μυστακέλλη, για τη χορηγία των προϊόντων τους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στα παιδιά να απολαύσουν ένα μικρό υγιεινό γεύμα από τοπικά προϊόντα.

Κατηγορία Κοινωνία
- 15|05|2018 12:53

 

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πραγματοποίησε δύο εκδηλώσεις προς τιμήν της ΜΗΤΕΡΑΣ με πολύ μεγάλη επιτυχία για να τιμήσει την ανεκτίμητη προσφορά της και τη μοναδικότητα της.

Στις 12 Μαΐου στο Γυμνάσιο Παμφίλων σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Παμφίλων με ομιλήτρια την παιδίατρο Κλέππερ Ντενιέλα- Κωφοπούλου, με θέμα «Σχέσεις Μητέρας Παιδιού». Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι χορωδίες των συλλόγων Παμφίλων και Μόριας υπό τη διεύθυνση της κας Χαραλαμπή Δ., καθώς και το χορευτικό των  Παμφίλων. Επίσης, απήγγειλαν ποιήματα και θεατρικά μονόπρακτα μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού και Γυμνασίου, υπό την επιμέλεια της Φιλολόγου κας Κουκούτας Μυρσίνης. Επιπρόσθετα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου απένειμε τιμητική πλακέτα στην Πρεσβυτέρα Αλεξάνδρα Βαλιοντή -Πινάκη μητέρα 8 τέκνων, «στη Μάνα που δεν κουράζεται ποτέ να μας στηρίζει ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς της!» Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Εκκλησίας, φορέων και συλλόγων.

   Και στο Μόλυβο

Στις 13 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο Μολύβου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μήθυμνας, διοργάνωσε εκδήλωση στη Μάνα με ομιλήτρια την Σπύρου Στέλλα, Κλινική Ψυχολόγο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, με θέμα «Η Σύγχρονη Μάνα». Στη κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου παρουσιάστηκαν θεατρικά, ποιήματα και σλάιτς από το Δημοτικό Σχολείο Μήθυμνας και στον αύλειο χώρο εκτέθηκαν αξιόλογα έργα ( χειροτεχνίες μαθητών ) αφιέρωμα στη Μητέρα, ενώ την εκδήλωση πλαισίωσαν με τις δράσεις τους ο θεατρικός Σύλλογος «Περί - έργων» και το 5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Μηθύμνης κ.κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωπος του στρατού και ο Πρόεδρος του Τοπικού συμβουλίου κος Ανδριώτης Θανάσης, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων.

 Την επιμέλεια των εκδηλώσεων είχε η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γόμου Πρωτογεράκη Καλλιόπη, η οποία τόνισε ότι «αναγνωρίζουμε τη συμβολή της μητέρας και παρά τη δυσμενή συγκυρία της εποχής, το δίχτυ κοινωνικής στήριξης της μητέρας πρέπει να είναι ισχυρό».

Κατηγορία Πολιτική
- 15|05|2018 12:26

Τα βήματα που θα ακολουθήσουν για την πιλοτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου μέσα στον Ιούλη, παρουσίασαν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υφυπουργός, Νεκτάριος Σαντορινιός. «Το μεταφορικό ισοδύναμο στοχεύει να περιορίσει τα ελλείμματα ισοπολιτείας που υπάρχουν σε αυτή την περιοχή» ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής και σημείωσε για μία ακόμη φορά την ανάγκη το κόστος μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων να ισοσταθμιστεί με το αντίστοιχο κόστος στη χερσαία Ελλάδα. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις πως το κόστος της πιλοτικής εφαρμογής του Μ.Ι. σε πρώτη φάση, θα ξεπεράσει τα 50 εκ. ευρώ και θα αγγίξει πιθανά και τα 60 εκ., προκειμένου να μπει πράγματι στο μέτρο και η κάλυψη του κόστους των καυσίμων, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Μυτιλήνη από το βήμα του περιφερειακού συνεδρίου.  Με το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό να έχει ζητήσει επισήμως από τους αρμοδίους Υπουργούς και την πρόβλεψη της κάλυψης του κόστους μεταφοράς των επισκεπτών προς τη Λέσβο…
«Εάν πραγματικά εργασθούμε σε αυτό το πνεύμα είναι βέβαιο ότι αυτό το εγχείρημα θα πετύχει» είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής για το Μεταφορικό Ισοδύναμο και εξήγησε ότι «η πρώτη προσπάθεια θα είναι πιλοτική με περίπου 40 νησιά και θα ξεκινήσει περίπου τον Ιούλιο».
«Έχουμε εξασφαλίσει 50 εκατ. ευρώ για φέτος και 150 εκατ. για τον επόμενο χρόνο. Αυτά είναι χρήματα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Αυτό είναι ένα κομμάτι υλοποίησης του άρθρου 101 του Συντάγματος, το οποίο οφείλουμε να έχουμε πάντα στο μυαλό μας, όσοι κατά καιρούς έχουμε την ευθύνη να διαχειριζόμαστε τα ζητήματα της νησιωτικής Ελλάδας» τόνισε ο κ. Κουρουμπλής. Όπως πρόσθεσε, παράλληλα θα συνεχιστούν οι προσπάθειες προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ώστε να εξασφαλιστούν χρήματα και από εκεί για τη στήριξη του προγράμματος, παρά το ότι κάτι τέτοιο -ως γνωστόν- το έχει «ξεκόψει» ουσιαστικά η Ευρωπαία Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου, σε σχετική της διευκρίνιση σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά.

«Μία ουσιαστική νησιωτική πολιτική»
«Νομίζω ότι ο τρόπος που επελέγη να υπάρξει η χρηματοδότηση απευθείας στους πολίτες και απευθείας σε όσους έχουν την ευθύνη να αγοράζουν και να μεταφέρουν προϊόντα, το ότι θα είναι σε λογαριασμούς ακατάσχετους, είναι και αυτό ένα στοιχείο θετικό, αλλά και μία σειρά άλλων μέτρων που έχουν προνοηθεί για να μπορέσουν να διασφαλίσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτού του εγχειρήματος» επισήμανε ακόμη ο υπουργός για να δώσει τη σκυτάλη στον Νεκτάριο Σαντορινιό που χαρακτήρισε το Μ.Ι. «μία ουσιαστική νησιωτική πολιτική». Ο κ.  Σαντορινιός συμπλήρωσε ότι με την εφαρμογή του, ο νησιώτης επιβάτης δεν θα χρειάζεται να πληρώσει περισσότερα από όσα πληρώνει, ο οποιοσδήποτε κάτοικος της ηπειρωτικής χώρας. «Αυτό δεν θα γίνει με χρηματοδότηση κάποιας ναυτιλιακής εταιρείας, αλλά στον λογαριασμό του νησιώτη επιβάτη, ο οποίος θα πληρώσει το αντίτιμο του εισιτηρίου, θα μπαίνει η διαφορά του κόστους, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες» υπογράμμισε.
«Το μεταφορικό ισοδύναμο δεν είναι απλά ένα ακόμα μέτρο της κυβέρνησης για τη στήριξη των νησιών μας. Αφορά, πρωτίστως, στη στρατηγική για την αποτελεσματική εφαρμογή αναπτυξιακών και κοινωνικών πολιτικών στη νησιωτική χώρα» ανέφερε ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, Δημήτρης Γάκης, σημειώνοντας ότι οι αναπτυξιακοί στόχοι θα πρέπει να συνδυάζουν την οικονομική ευημερία, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος των ευαίσθητων νησιωτικών περιοχών.
ΝΔ: Προεκλογικό πυροτέχνημα

«Εμείς πιστεύουμε ότι όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται προκειμένου να μετατοπίσει το κέντρο βάρους η κυβέρνηση, που με ευθύνη της κατάφερε να καταργήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά» είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κόνσολας, και πρόσθεσε ότι το ποσό που θα διατεθεί από τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα αποδειχθεί φιλοδώρημα για τους νησιώτες σε σχέση με αυτά που έχασαν από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Ο βουλευτής της ΝΔ διατύπωσε σοβαρές επιφυλάξεις για το κόστος του εγχειρήματος και για την προοπτική ευρωπαϊκής χρηματοδότησής του. «Πρόκειται για ένα προεκλογικού χαρακτήρα πυροτέχνημα της κυβέρνησης για να αμβλύνει τις εντυπώσεις για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Ουσιαστικά, έχουμε ένα μεταφορικό ισοδύναμο για λίγους, ένα φιλοδώρημα που δεν αντισταθμίζει την κατάργηση του μοναδικού αναπτυξιακού πλεονεκτήματος που είχαν τα νησιά και είναι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ» τόνισε ο κ. Κόνσολας και υποστήριξε: «Δεν μιλάμε για πλήρη και καθολική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών, κάτι που απαιτεί τεράστιους πόρους σε ετήσια βάση».

Πρόχειροι σχεδιασμοί

Το οικονομικό αποτέλεσμα πρέπει να αποζημιώνει την αύξηση του ΦΠΑ, ανέφερε ο Γ. Καρράς από τη ΔΗΣΥ, συμπληρώνοντας ότι διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για τον όλο σχεδιασμό και θα περιμένει να μελετήσει το νομοσχέδιο.

Και κάποιοι… εκτός «γραμμής ΣΥΡΙΖΑ» για ΦΠΑ
Τη στιγμή πάντως που η κυβέρνηση δείχνει μία άτεγκτη στάση απέναντι στον μειωμένο ΦΠΑ και την επικείμενη κατάργησή του, δείχνοντας με κάθε τρόπο πως «είναι πολιτική επιλογή» το Μεταφορικό Ισοδύναμο, που θα υπερκαλύψει ενδεχομένως την απώλεια του ΦΠΑ, εμφανίζονται βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που δεν διστάζουν να παραδεχτούν πως η αύξηση του ΦΠΑ «είναι μία πολιτική ήττα. Χαρακτηριστικά ο βουλευτής  Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος είπε: «Προφανώς, η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ ήταν μία πολιτική ήττα για τη χώρα και για την κυβέρνηση. Δεν σταματάμε να διεκδικούμε και το έχουμε δηλώσει αυτό όλοι οι νησιώτες βουλευτές, αλλά και η κυβέρνηση, ότι σε μία νέα περίοδο, που θα μπει η χώρα, πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν και να διεκδικηθούν». Σημείωσε, όμως, «ότι μετά την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ υπήρξαν μία σειρά πολιτικές. Το δε μεταφορικό ισοδύναμο αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιών, πρέπει σε δεύτερη φάση να έχει καθολική εφαρμογή και μελλοντικά να μην ισχύει μόνο για τους μόνιμους κάτοικους των νησιών, ώστε να αυξηθεί και η επισκεψιμότητα».

 

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας τα διαχωρίζει σε επιστολή του προς τον Π. Κουρουμπλή
Άλλο Μεταφορικό Ισοδύναμο, άλλο μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως οικονομικό αντιστάθμισμα στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, σε επιστολή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Η επιστολή εστάλη στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί του σχεδίου Νόμου «Μηχανισμός Εφαρμογής, Κρατική Εποπτεία και Γενικοί Όροι Υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδύναμου (Μ.Ι.) και άλλες διατάξεις». Σε αυτήν το μέτρο χαρακτηρίζεται θετικό, όπως «κάθε άλλο μέτρο, που ενισχύει την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι των νησιών μας, καθώς στοχεύει στην ανάπτυξη, τη συνοχή και τη μείωση των ανισοτήτων».
Ο κ. Κόλλιας ξεκαθαρίζει, ωστόσο, πως στη μορφή, που προτείνεται το Μεταφορικό Ισοδύναμο «προβλέπει διαδικασία περίπλοκη και έντονα γραφειοκρατική που θα απαιτήσει λογιστική συνδρομή, αναπόφευκτα με επιβάρυνση του επιβάτη, χωρίς να καλύπτει τους μη μόνιμους κατοίκους των νησιών, στερώντας έτσι ένα παράγοντα ενίσχυσης της χειμαζόμενης τουριστικής κίνησης των συγκεκριμένων νησιών. Επιπρόσθετα, θέτει αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια στην παροχή, αποκλείοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, καθιστώντας αδύνατη την παρακολούθηση της εφαρμογής του μέτρου στη διακίνηση των εμπορευμάτων και τη μετακίνηση του μειωμένου ναύλου στον τελικό καταναλωτή. Τέλος, δεν καλύπτει τις μετακινήσεις φυσικών προσώπων και τη μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ νησιών, που ανήκουν σε διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες».
Υπό τις συνθήκες αυτές το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος προτείνει προς το Υπουργείο «την οριζόντια μείωση - έκπτωση σε όλα τα εισιτήρια που εκδίδονται από και προς τα νησιά, με τον επιβάτη να καταβάλλει την μειωμένη τιμή κατά την αγορά και την ναυτιλιακή εταιρία να εισπράττει την έκπτωση από το κράτος, την αύξηση του προϋπολογιζόμενου ποσού από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ είναι πολύ μικρό και μη επαρκές για την καθολική εφαρμογή και αποτελεσματικότητα του μέτρου».

 

Κατηγορία Πολιτική
- 15|05|2018 12:25

Όσα συνέβησαν στο 14ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Μυτιλήνη, ήταν ένα εκρηκτικό μίγμα μνημονιακής κόπωσης, προσφυγικής υπερφόρτωσης και αδυναμίας πολιτικής επικοινωνίας των μελών της τοπικής κοινωνίας. Πρόκειται για τρεις τραγικές ελληνικές πραγματικότητες, εκ των οποίων οι δυο πρώτες, ξεχωρίζουν και μονοπωλούν το ενδιαφέρον όλων, λόγω των απτών επιπτώσεών τους στην καθημερινότητα του πολίτη. Λίγοι όμως στέκονται στην τρίτη (και πλέον φαρμακερή) πραγματικότητα που αποκάλυψε τα μελανά της χρώματα με αφορμή το Συνέδριο.

Στις 2 και 3 Μαΐου, πολλοί από τους κοινωνικούς φορείς της Μυτιλήνης δεν συμμετείχαν στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική αναφορικά με το προσφυγικό και την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Ταυτόχρονα, με την αποχή, διοργανώθηκαν πορείες και γενική απεργία για τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, ενώ ακροδεξιά στοιχεία δεν έχασαν την ευκαιρία να αμαυρώσουν τόσο την κινητοποίηση, όσο και το Συνέδριο.

Αδιαμφισβήτητα, η διαδήλωση και η απεργία αντικατοπτρίζουν μορφές συμμετοχής στα κοινά και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός. Ωστόσο, δεν έχουν τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας και της ανταλλαγής και της σύνθεσης απόψεων. Από τη μια, αξιοποιούνται μορφές διαμαρτυρίας και έκφρασης δυσαρέσκειας για μια κατάσταση. Από την άλλη, στη συζήτηση, στο διάλογο, προχωράς ένα βήμα παραπέρα. Διατυπώνεις προτάσεις. Συνεισφέρεις στην εύρεση μιας λύσης, ναι μεν συμβιβαστικής, αλλά κατά το δυνατό ικανοποιητικής για όλα τα μέρη. Τα Αναπτυξιακά Συνέδρια ήταν μια προσπάθεια της κυβέρνησης, σε συνεργασία με το δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, τις Περιφέρειες, να εισάγει μια νέα μορφή διαλόγου μεταξύ αυτής και των κοινωνικών φορέων. Πρόκειται για μια κουλτούρα διακυβέρνησης, που διαφοροποιείται από τα καθιερωμένα, μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα πολιτικά πρότυπα. Τα πρώτα βήματα στην κατεύθυνση αυτή είναι αναμφίβολα ενθαρρυντικά: το είδαμε αυτό ακόμα και στο «δύσκολο» Αναπτυξιακό Συνέδριο του Βόρειου Αιγαίου.

Ωστόσο, είναι λογικό μέρος της κοινωνίας να είναι επιφυλακτικό και να αντιδράσει αδέξια απέναντι σε αυτή την προσπάθεια. Πολλοί τη χαρακτήρισαν μια «επικοινωνιακή φιέστα» και είτε της γύρισαν την πλάτη, είτε προτίμησαν την επικοινωνία μέσω διαμαρτυριών. Δίκη προθέσεων, με βάση, εκ των πραγμάτων, αβέβαια στοιχεία. Δεν μπόρεσαν να καταδικάσουν την πράξη, το Συνέδριο, μια κατεξοχήν δημοκρατική διαδικασία, οπότε κατέληξαν να καταδικάσουν την πρόθεση του διοργανωτή.

Απολύτως κατανοητές συμπεριφορές που αναδεικνύουν τη διαφορά μεταξύ της μέχρι πρόσφατα, άγνωστης αριστερής από τη μια και της γνωστής και οικείας δεξιάς από την άλλη, πολιτικής δράσης.

Η ελληνική συντηρητική δεξιά ήταν πάντα της άποψης ότι οι πολίτες δεν εμπλέκονται άμεσα στην πολιτική, ότι μόνο επαγγελματίες με εξειδικευμένες γνώσεις μπορούν και πρέπει να λαμβάνουν τις αποφάσεις. Με αυτό τον καταμερισμό της εργασίας, ο πολίτης δεν φέρει την ευθύνη λήψης των αποφάσεων. Οι λύσεις έρχονται «μαγικά» και προσφέρονται ως έτοιμο προϊόν από το κράτος στον πολίτη. Αν το προϊόν αυτό δεν ικανοποιεί, ο πολίτης απλά το επιστρέφει. Δεν έχει την πρόθεση να συμμετάσχει στη βελτίωσή του, γιατί δεν του έχουν μάθει πως. Το αντίθετο. Έχουμε μάθει να απαιτούμε το προϊόν που έχουμε παραγγείλει από τον επαγγελματία. Το παρόν πολιτικό σύστημα έχει θεμελιώσει τη σταθερότητά του, μεταξύ άλλων και στην αποστασιοποίηση των πολιτών και τον συμβιβασμό τους με ό,τι τους δίνεται. Η εξουσία παραμένει αυτονομημένη από τους φορείς των εντολών. Ορισμένοι «παίζουν μπάλα» και οι υπόλοιποι ζητωκραυγάζουν ή αποδοκιμάζουν. Η δεξιά θεώρηση ενέτεινε την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής και έκανε τους πολίτες να νιώθουν ανίκανοι και αδύναμοι να συμμετέχουν στη διακυβέρνηση, αλλά ικανοί και φανατικοί χειροκροτητές ή υβριστές.

Το αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτικό σύστημα μπορεί και οφείλει να είναι δημοκρατικότερο. Σε αυτή την κατεύθυνση βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι οι πολίτες ενημερώνονται για όλες τις υποθέσεις. Όλοι είναι ικανοί να συμμετέχουν. Η εξουσία, η πολιτική δεν πρέπει να είναι επάγγελμα. Δεν πρέπει να βρίσκεται έξω και πάνω από τους πολίτες. Τα Αναπτυξιακά Συνέδρια, τα τοπικά δημοψηφίσματα, η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι τα πρώτα δείγματα μιας στροφής στο πολιτικό παράδειγμα στην Ελλάδα. Συμμετοχή, σημαίνει δικαίωμα και υποχρέωση συνάμα. Συμμετοχή, σημαίνει Ελευθερία.

Ευημερούντες και μη, προνομιούχοι και μη, τυχεροί και μη κλήθηκαν να συμμετάσχουν, να εκφράσουν τις απόψεις τους, τις αντιρρήσεις τους, να πάρουν θέση στα Αναπτυξιακά Συνέδρια. Η ατζέντα ήταν ανοιχτή. Όλα τα θέματα μπορούσαν να «πέσουν» στο τραπέζι. Όσοι είδαν καλοπροαίρετα τις προθέσεις της κυβέρνησης ή όσοι αδιαφόρησαν για αυτές και απλά άδραξαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τα στελέχη της, συνέβαλαν σε ένα διάλογο που ήδη αποφέρει καρπούς και συνδιαμόρφωσαν, ως ένα βαθμό το αναπτυξιακό σχέδιο της μεταμνημονιακής Ελλάδας σε τοπικό επίπεδο.

Έτσι, τα Αναπτυξιακά Συνέδρια αποτέλεσαν αναμφίβολα μια καλή αρχή. Πρέπει όμως, αυτός ο δημόσιος διάλογος να συνεχιστεί επί της ουσίας και να διευρυνθεί, ώστε με γνώμονα το καλό του (κάθε) τόπου και χωρίς αποκλεισμούς, να σημάνει την προοδευτική αλλαγή που επιδιώκουμε για τον τρόπο που παράγουμε πολιτική στη χώρα μας.

 

Γιώργος Πάλλης είναι βουλευτής Λέσβου.

Κατηγορία Επιμύθιον
- 15|05|2018 12:24

Στις αρχές του 1977, με το απριλιανό πραξικόπημα πίσω μας, με το θέμα της μοναρχίας λυμένο και με την είσοδο της χώρας σε μια περίοδο κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μισού αιώνα, εκδόθηκε ένα βιβλίο με τον τίτλο «Οι μνηστήρες της εξουσίας».

Σε αυτό ο δημοσιογράφος Σταύρος Ψυχάρης, παρουσιάζει τις συνεντεύξεις επτά διάσημων τότε πολιτικών (Αβέρωφ, Ηλιού, Μαύρος, Παπαληγούρας, Παπανδρέου, Ράλλης και Φλωράκης) που σημάδεψαν την εποχή τους και που ο ένας εξ αυτών κατάφερε να οδηγήσει τη μνηστεία σε μακροχρόνιο γάμο.

Θέλησα να σχολιάσω το βιβλίο όχι για να εκθειάσω την πολιτεία αυτών των «μνηστήρων», που υπήρξαν πράγματι άνθρωποι μεγάλου πολιτικού και ηθικού αναστήματος, όσο για να υποσημειώσω κάποια από τα λεγόμενά τους, που αποτελούν ενδιαφέρουσα έως προφητική πολιτική παρακαταθήκη.

Ο Ράλλης ένας άνθρωπος της προσφοράς και του καθήκοντος.

Ο Παπανδρέου ένας πεισματάρης της αλλαγής.

Ο Αβέρωφ ένας ευγενής, ένας ιππότης, που στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τη γη και γνωματεύει ότι «όταν καλλιεργείς τη γη μιλάς με το Θεό».

Σε σχετική ερώτηση περί πολιτικής ρητορείας απαντά «δεν έχει και πολύ μεγάλη αξία η ευγλωττία. Σημασία έχει το τι λες».

Ο Ηλίας Ηλιού, με ένα βίο πλούσιο σε εμπειρίες και αντιφάσεις, θα τολμήσει από τότε, όντας μαρξιστής, να απορρίψει την κομμουνιστική πρακτική, και βέβαια η ιστορία θα τον δικαιώσει.

Όταν ρωτήθηκε πώς άντεξε στις διάφορες εξορίες ομολόγησε ότι είναι εκπληκτική πολλές φορές η αντοχή και η αντίσταση του ανθρώπου στις κακουχίες, και θυμήθηκα το Μίκη Θεοδωράκη, που το ‘46 - ‘47, κυνηγημένος, βαριά άρρωστος κι από εξορία σε εξορία κατάφερε να γράψει 61 (!) συμφωνικά έργα.

Στη συνέχεια, θα μας απασχολήσει ο Γεώργιος Μαύρος ένας άνθρωπος με μεγάλο απόσταγμα πολιτικής σοφίας, άσχετα με το ότι οι συγκυρίες δεν του επέτρεψαν να προβληθεί.

Θεωρούσε απέραντη τη σοφία του λαού και αντιμάχονταν την απλή αναλογική γιατί κονιορτοποιεί τις πολιτικές δυνάμεις ιδιαίτερα τις δημοκρατικές, και ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω.

Σχετικά με την Τουρκία -και για να δούμε ότι επί πενήντα χρόνια τίποτα δεν έχει αλλάξει- λέει επί λέξει : «Η Τουρκία με βία κατέλυσε την ανεξαρτησία της Κύπρου και απειλεί το Αιγαίο. Με τόσο βεβαρημένο ποινικό μητρώο κατάφερε να δημιουργήσει συμπάθειες στην Ευρώπη και στην Αμερική ακόμα, ύστερα από την επίσκεψη Ετσεβίτ και την «περίεργη» απόπειρα δολοφονίας του που κινητοποίησε όλα τα μέσα ενημέρωσης...»

Σε κάποιο σημείο λυπάται το Ράλλη που καθιέρωσε μεν τη δημοτική, όμως δεν κατάφερε να θεσμοθετήσει το μονοτονικό (πράγμα που έγινε 4 χρόνια αργότερα επί Παπανδρέου και η ιστορία απέδειξε ότι ήταν θετικό μέτρο παρά τις λόγιες ενστάσεις).

Πίστευε, ότι ο δημόσιος τομέας και η Κυβέρνηση θα πρέπει να στελεχώνονται από τους πρώτους πολίτες της χώρας και προσθέτει ότι η δημοκοπία και η τεχνητή έξαψη των μαζών βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατία.

Ο Παναγιώτης Παπαληγούρας, ένας ρεαλιστής πολιτικός, πίστευε ότι «η πολιτική είναι συνεχής αγώνας και ποτέ νίκη» και ότι «πολλές φορές τον πολιτικό δεν τον κατανοούν, πάντοτε από δική του υπαιτιότητα(!)».

Βασική του αρχή και στόχος ήταν η δημιουργία των προϋποθέσεων της συμμετοχής του λαού στα αγαθά του πολιτισμού και η εξύψωση της ποιότητας της ζωής, που μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί το ευγενέστερο δόγμα της πολιτικής και τη λυδία λίθο της σπουδαίας αυτής ενασχόλησης.

Σήμερα οι πλείστοι των πολιτικών είναι ευτυχείς όταν ευτυχούν οι αριθμοί αντί των πολιτών.

Όταν τέλος ρωτήθηκε για τον διεθνή φιλελληνισμό απάντησε με πικρή σοφία: «Οι Έλληνες πρέπει να πάψουν να πιστεύουν ότι υπάρχει οιοσδήποτε λαός ο οποίος θα αναλάβει εργολαβικά την προστασία των συμφερόντων τους»!

Καλή είναι η πρόσφατη βερμπαλιστική στήριξη των ελληνικών θέσεων από την ΕΕ, γίνεται όμως υπό το βάρος της μνήμης των όσων έγιναν από τους Ιταλογάλλους και Ρώσους στη Μικρασιατική καταστροφή το ‘22, από τη γνώμη των Άγγλων στη διάσκεψη των Παρισίων το 1922 («να αποκατασταθεί η ιστορία και η ένδοξος πρωτεύουσα της Τουρκίας, η Κων/πολη»), από τους Αμερικάνους στο Απριλιανό πραξικόπημα, από το ΝΑΤΟ στον Αττίλα του ‘74 , και πάει λέγοντας...

Αυτά, επειδή η ανάγνωση της ιστορίας με οποιαδήποτε μορφή παρέχει εφόδια για την πορεία προς το μέλλον.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top