FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018 - EmprosNet.gr
- 11|05|2018 17:51

Στις 8 Μαΐου, εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου τελέσθηκε η λειτουργία στην ιστορική Βασιλική του Αγίου στη Έφεσο (Σελτσούκ), όπου κατά την παράδοση πέθανε ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού το 100 μ.Χ. Ορθόδοξοι κληρικοί και χριστιανοί από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν εκεί στην λειτουργία που χοροστάτησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄, ο θρησκευτικός ηγέτης των ορθοδόξων όλης της Αφρικής. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος κατάγεται απ την Κρήτη ( Ηράκλειο) και είναι θείος του διάσημου έλληνα ποδοσφαιριστή Νίκου Μαχλά που έκανε καριέρα και στο εξωτερικό. Στην λειτουργία παρέστησαν ο Πρεσβευτής μας απ’ την Άγκυρα και η Πρόξενος μας απ’ την Σμύρνη, πολλοί ιερείς και αρχιερείς απ’ την Ελλάδα και την Πόλη, Έλληνες επισκέπτες και Τούρκοι επίσημοι. Στο πλαίσιο του εορτασμού μία ημέρα πριν δόθηκε στην Σμύρνη συναυλία απ’ την χορωδία του Ελληνικού Γυμνασίου «Ζωγράφειο» Κωνσταντινούπολης και τη χορωδία «Δομεσέκη» από τη Δράμα, με τουρκικά και ελληνικά τραγούδια. Μετά τη λειτουργία, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τον Κιρκινζέ (Sirince), το πάλαι ποτέ ελληνικό χωριό της Διδώς Σωτηρίου, όπου βρίσκεται μια άλλη παλιά εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη.

Ασθένεια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Παρά τον αρχικό σχεδιασμό να παραστούν στην Έφεσο και οι δύο Ορθόδοξοι Πατριάρχες, ένα ξαφνικό πρόβλημα υγείας ανάγκασε τον Οικουμενικό Πατριάρχη να παραμείνει στην Πόλη. Την Κυριακή ο Πατριάρχης αισθάνθηκε ισχυρό πονοκέφαλο και έντονη ζάλη, σαν ένα είδος ιλίγγου, μετέβη στο Αμερικανικό Νοσοκομείο και για προληπτικούς λόγους παρέμεινε εκεί το βράδυ. Αφού έγιναν οι πρέπουσες εξετάσεις βγήκε από το νοσοκομείο τη Δευτέρα 7 Μαΐου και βρίσκεται αναπαυόμενος κατά τις εντολές των γιατρών στο Φανάρι.

Ταμάμ - η επικαιρότητα της εβδομάδας

Σε μία απ’ τις προεκλογικές ομιλίες του προέδρου Ερντογάν αυτήν την εβδομάδα, του ξέφυγε η φράση : «ε.. κι αν ο κόσμος δεν εγκρίνει… ταμάμ, δηλαδή αρκετά… πάω σπίτι!» Ε, αυτό ήταν πήρε φωτιά το διαδίκτυο, όπου εκατομμύρια χρήστες έστειλαν - στέλνουν μηνύματα, ότι το ποτήρι ξεχείλισε, αναδεικνύοντας τη λέξη «Tamam» (σσ. που σημαίνει μεταξύ άλλων «αρκετά», δηλαδή «τέλος χρόνου») σε ένα από τα δημοφιλέστερα θέματα παγκοσμίως, αφού ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους υποσχέθηκε να παραιτηθεί, εφόσον οι πολίτες το ζητήσουν. Μάλιστα, η κινητοποίηση με το hashtag #Tamam στάθηκε ευκαιρία για μια σπάνια επίδειξη ενότητας μεταξύ των μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου και του φιλοκουρδικού HDP. Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης έχουν γίνει η κύρια πλατφόρμα αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης στην Τουρκία, αφού τα παραδοσιακά ΜΜΕ (Εφημερίδες - TV) είναι κορεσμένα με την κάλυψη του Ερντογάν και των υπουργών του. Οι ομιλίες του Ερντογάν, συνήθως δύο ή τρεις φορές την ημέρα, όλες μεταδίδονται ζωντανά σε μεγάλα κανάλια, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης παραπονούνται ότι δεν έχουν επαρκή κάλυψη.

Νέο ιστορικό ρεκόρ του δολαρίου, στις 4,30 και άνω λίρες

Κάτω από την επίδραση των αυξημένων κρατικών αμερικανικών ομολόγων και παρόλο που τα στοιχεία δείχνουν μια ισχυρή οικονομία, το δολάριο αυτή την εβδομάδα έφτασε σε υψηλό 4 μηνών, έκανε ιστορικό ρεκόρ έναντι της λίρας με 4,30 και άνω, ενώ το ευρώ επηρεασμένο από την ισοτιμία ανέβηκε και αυτό και έφτασε να κινείται μεταξύ 5,10 και 5,14 λιρών.

Αυξημένη η κίνηση στο αεροδρόμιο απέναντί μας

Το αεροδρόμιο του Αδραμυτίου ή της Μπουρχάνιας, που έριζαν οι δύο παρακείμενες πόλεις για την ονομασία του, γι’ αυτό δόθηκε το όνομα «Koca Seyit Havalimani», ενός ντόπιου στρατιωτικού που έπεσε υπέρ πατρίδος, αναπτύσσεται διαρκώς και έχει εξελιχθεί σε διεθνές. Σήμερα εξυπηρετεί 51 πτήσεις εβδομαδιαίως με την Κωνσταντινούπολη (και τα δύο αεροδρόμια Αττατούρκ και Σαμπιχά) και την Άγκυρα. Απ’ τον επόμενο μήνα θα προστεθούν και οι εβδομαδιαίες πτήσεις τσάρτερ με το Ντίσελντορφ - Γερμανία, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για τακτική σύνδεσή του με πόλεις της Ν.Α και Ανατολικής Τουρκίας.

Ένας Ίμβριος κηδεύτηκε και τάφηκε στο νησί του

Μέσα στην εβδομάδα η οικογένεια του ευπατρίδη Στέλιου Στυλιανίδη ακολουθώντας την επιθυμία του, μετέφερε την σωρό του απ’ την Αθήνα και φρόντισε να ταφεί στην γενέτειρά του στο νησί της Ίμβρου, στο χωρίο Αγρίδια (Τεπέ κιόι). Ο κυρ Στέλιος που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νησί στα 1952 μεταναστεύοντας στην Αφρική κι αργότερα στο Παρίσι, ήταν από τους μεγάλους επιχειρηματίες του νησιού και ευεργέτης του. Τα τελευταία χρόνια ξαναγύρισε και φρόντισε να ανακτήσει την περιουσία του. Η κόρη του Μαρία - Ελνταχέρ παντρεύτηκε με τον Εβραίο στη καταγωγή επιχειρηματία Ριφάτ, επικεφαλή του μεγάλου οίκου μόδας και αλυσίδας καταστημάτων Vakko στην Τουρκία.

 

Η Αιγυπτιακή αγορά των μπαχαρικών στην Πόλη

 Μετά το Καπαλί Τσαρσί (Σκεπαστή αγορά) ανακαινίστηκε και το Μισίρ Τσαρσί (Αιγυπτιακή αγορά) ενώ παρέμεινε σε λειτουργία, καθώς οι εργασίες γίνονταν την νύχτα. Όπως δήλωσε στα εγκαίνια ο πρόεδρος Ερντογάν, το κόστος της ανακαίνισης έφτασε στα 3.75 εκ. δολάρια. Το παζάρι έχει σχήμα «L» με δύο διαδρόμους και περισσότερα από 80 καταστήματα, ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα και διαθέτει όλων των ειδών τα μπαχαρικά, βότανα, ξηρούς καρπούς κλπ, επί 5 δε αιώνες με τις εξωτικές του ευωδίες αποτελεί προσφιλή αγορά - χώρο περιήγησης των επισκεπτών της Πόλης.

Κατηγορία Δεύτερη σελίδα
- 11|05|2018 17:32

ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΛΑΣΜΕΝΟΣ…

Τυχαίο; Την ώρα που την χώρα μας επισκέπτονταν ο Κάρολος και η Καμίλα (του), ο Πρωθυπουργός δεχόταν τον Γιώργο Παπανδρέου προκειμένου να τον ενημερώσει για τα εθνικά θέματα. Αυτό κακό δεν είναι. Χώρια που νοιώθεις μια σιγουριά. Διότι οι δυο άνδρες αναλύοντας τα εθνικά ζητήματα, σαφώς και θα διεύρυναν την ατζέντα τους σε θέματα που άπτονται της ταλαίπωρης Κεντροαριστεράς. Η οποία έχει γίνει το μήλον της έριδος που ακόμα κι αυτά τα οικονομικά σκάνδαλά της, τείνουν να ξεχαστούν ενόψει σκληρών παζαριών. Ή ενδεχομένως να λειτουργούν ως φόβητρο, ως κίνητρο ζυμώσεων και υπόγειων διεργασιών. Όταν μάλιστα και ο Κουρής, ο αυθεντικός εκφραστής του «Αυριανισμού», έφυγε πρόσφατα από τούτο ‘δω τον μάταιο κόσμο. Κι έχεις και τον πρώην πρωθυπουργό Καραμανλή, ο οποίος συνεχίζοντας να πρωταγωνιστεί σε ταινία βωβού κινηματογράφου, περιόδευσε στην Θράκη όπου ματαίως προσπαθούσε ν’ αγναντέψει τον κουμπάρο του Ερντογάν. Παραμένουμε στην Κεντροαριστερά, όπου το παιχνίδι έχει ανοίξει και η μάχη κρίνεται αμφίρροπη. Δυο ομάδες με γερές συνθέσεις και συνεχή ένταση και αγωνία για το τελικό σκορ. Η μια ομάδα με προπονητή τον Κώστα Λαλιώτη, η οποία στελεχώνεται με πολιτικούς που ακόμα ακούγοντας λέξεις όπως Αριστερά, Προοδευτικός κλπ, τους πιάνει οργασμός. Κι αν στον οργασμό, τους κάτσει και καμιά καρεκλίτσα, καθόλου άσχημα δεν θα είναι. Άλλωστε όπως έχει αποδειχθεί, η πορεία του σοσιαλισμού περνάει από δεξιόστροφες καρέκλες της σαγηνευτικής εξουσίας. Παραμένουν όμως πανέτοιμοι να υπηρετήσουν τα ιδεώδη τους... Η ετέρα ομάδα προφανώς καθοδηγούμενη από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ακούει στο όνομα «γερμανοτσολιάδες», ζητώντας να πάρουν το αίμα τους πίσω. Διότι το bulling που είχαν φάει τα σκληρά χρόνια, δεν ξεχνιέται με τίποτα. Κάτι που εδώ στην Λέσβο το έχουν ξεχάσει κάποιοι. Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία που θα γραφτεί πρώτα απ’ όλα από τους ίδιους τους συντρόφους τους. Το ποια ομάδα θα επικρατήσει άγνωστο. Ειδικά όταν υπάρχουν και παίχτες επιπέδου Ραγκούση που μπορούν να κάνουν άλλη διάσταση στο παιχνίδι. Ειδικά, όταν την σφυρίχτρα κρατάει η Φώφη κόρη του αείμνηστου Γεννηματά. Πάντως, καλού κακού εκεί στην Κεντροαριστερά, ας κάνουν αυτό που ίσως παραμένει το τελευταίο τους χαρτί, η μοναδική τους ελπίδα. Να κάνουν ένα τάμα στον Ταξιάρχη να πάρει αυτοδυναμία ο Κυριάκος. Διότι διαφορετικά τα σκληρά διλήμματα που θα προκύψουν δεν θα σηκώσουν μόνο πολλή σκόνη. Αλλά θα δημιουργήσουν και πολλά μπάζα…

 

Μια σταγόνα ιστορίας

ΜΑΙΟΣ 1968

Ο Κάρολος Κουν στην Μυτιλήνη

Το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν δίνει σειρά παραστάσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Παρουσιάζει τα έργα του Λουίτζι Πιραντέλο «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» και το «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα». Στο τέλος των παραστάσεων ο Κάρολος Κουν αποστέλλει ευχαριστήρια επιστολή στον Δήμαρχο Μυτιλήνης, τονίζοντας πως «Φεύγοντας από την Μυτιλήνη, όπου είχαμε την μεγάλη χαρά να εμφανισθούμε τις τελευταίες τρεις ημέρες στο άρτιο Δημοτικό θέατρο που τιμά όχι μονάχα τη πόλη μα και το νησί σας, αισθανόμαστε βαθύτατη την υποχρέωση να σας εκφράσουμε τις πιο θερμές μας ευχαριστίες».

 

Είπε

«Πρώτη φορά πρωθυπουργός της χώρας, έτυχε τέτοιας αποδοκιμασίας στη Λέσβο και σαν αποτέλεσμα, πρώτη φορά, αυτοί που τόλμησαν να βγουν μπροστά για ετούτο το τόσο μεγάλο πρόβλημα, δέχονται ένα τέτοιο bullying».

Παναγιώτης Παπαρίσβας

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου

 

ΦΩΤΟ

Τα απόνερα της πριγκιπικής επίσκεψης…

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 11|05|2018 17:30

Μια ιστορία συνηθισμένη έως πληκτική αν και η πλήξη έχει ίδια ρίζα με το πλήγμα… Τέλος πάντων, αντιγράφω από φανταστικό δελτίο Τύπου, που θα μπορούσε να είναι και περσινό, προπέρσινο, παραπροπέρσινο, του περασμένου αιώνα κ.λπ. κ.λπ., αφού αυτή η ιστορία, πανομοιοτύπως, επαναλαμβάνεται χρόνια και ζαμάνια:
Σε πλήρη κινητοποίηση Τροχαία και Πυροσβεστική - Αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ για αύριο - Σοβαρά προβλήματα στο Λεκανοπέδιο από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών - Επλήγησαν ιδιαίτερα βόρεια προάστια (εδώ μπορεί να μπει, αναλόγως: νότια, ανατολικά, δυτικά, νοτιοδυτικά κ.λπ.) και κέντρο - Δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων από σπίτια και καταστήματα - Διακόπηκε η κυκλοφορία στην Πειραιώς, στο ύψος της Χαμοστέρνας (σε άγνωστο βάθος…) κ.λπ. κ.λπ.
Ποιος ξεχωρίζει πότε έγιναν αυτά; Χθες; Προχθές; Πέρσι; Του αγίου Ναβουχοδονόσορα, που έλεγε και ο αλησμόνητος φίλος μου, ο Αντώνης; Έχουν γραφτεί και διαβαστεί, τα ίδια, με ελάχιστες ίσως παραλλαγές, άπειρες φορές. Και μια και θυμήθηκα τον Αντώνη, το προγονικό του σπίτι, του παππού του, Αντώνη επίσης, Καλλιδρομίου και Χαριλάου Τρικούπη (όπου σήμερα το καφενείο «Μουριά»), αρχές του περασμένου αιώνα το ισοπέδωσε βράχος που αποκολλήθηκε από τον Λυκαβηττό σε νεροποντή. Οι κατολισθήσεις από νεροποντές ήταν η αιτία που, καμιά εικοσαριά χρόνια μετά, έγινε η προστατευτική τάφρος πέριξ του Λυκαβηττού.
Το ερώτημα δεν είναι π.χ. πόσες «προστατευτικές τάφροι» (εννοώ, γενικά προληπτικά μέτρα) έγιναν όπου και όπως έπρεπε, ώστε να προλάβουμε τα απευκταία. Ούτε έχω διάθεση να τα βάλω με κυβερνήσεις και δημαρχίες. Τα βλέπουμε και τα ζούμε άλλωστε. Αν ήταν Φεβρουάριος ή Νοέμβριος (συνήθεις μήνες δυνατών βροχοπτώσεων εν Αθήναις), ίσως περνούσα το θέμα ασχολίαστα. Μάιο όμως; Πειρασμός! Καθόσον, στον κατηραμένο τόπο Μάη μήνα βρέχει…

Πέτρος Μανταίος

Κατηγορία Φωτογραφία
- 11|05|2018 17:28

Την Τετάρτη τα μέλη της Προφορικής Ιστορίας Λέσβου με την καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ποθητή Χατζαρούλα ενημέρωσε τους μαθητές του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης, για τα μεθοδολογικά εργαλεία της Προφορικής Ιστορίας. Να συζητήσουν για τις εργασίες και τις συνεντεύξεις τους, στο πλαίσιο καταγραφής της μνήμης των Μικρασιατών συγγενών τους.

Και επίσης ξεναγήθηκαν, στην ιστορική βιβλιοθήκη του Γυμνασίου, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων εξαιρετικών, πολύτιμων βιβλίων 15.000 περίπου σπάνια έντυπα βιβλία, εκδόσεις Βενετίας, Βιέννης, Παρισίων, Λουγδούνου, που χρονολογούνται από τους πρώτους χρόνους της εφεύρεσης της τυπογραφίας, και νεότερα (από το 1826 και μετά ) όπως εκδόσεις Λειψίας, Παρισίων, Γοττίγγης, Οξφόρδης και 74 σπάνια χειρόγραφα, πού χρονολογούνται από τον 9ο έως και τον 17 μ.Χ. αιώνα.

Κατηγορία Φωτογραφία
- 11|05|2018 17:24

Ήταν μόλις την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 2 Μαΐου, όταν το «Ε» δημοσίευσε σε άρθρο του τις εκτεταμένες φθορές του εξοπλισμού του στίβου στο Στάδιο Μυτιλήνης και μάλιστα λίγες μόνο ημέρες πριν διεξαχθούν εκεί οι Διασυλλογικοί Αγώνες ανδρών - γυναικών για τα σωματεία της Λέσβου και της Λήμνου. Μάλιστα, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, είχαμε επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του αρμόδιου Οργανισμού του Δήμου Λέσβου, Δημήτρη Αλεξίου, ζητώντας απαντήσεις και… χρονοδιαγράμματα γύρω από τις απαιτούμενες παρεμβάσεις. Και ο ίδιος είχε δεσμευτεί ότι όλα θα έχουν επιδιορθωθεί το συντομότερο δυνατό. Όπερ και εγένετο. Λίγες ώρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης και ο «Ταρλάς» έχει δεχθεί ένα μικρό λίφτινγκ. Τα σάπια ξύλα των εμποδίων αντικαταστάθηκαν, όπως και οι βαλβίδες του μήκους, σε μια πρώτη ένδειξη ότι κάτι... κινείται από πλευράς δημοτικής αρχής. Ασφαλώς και το ταρτάν εξακολουθεί να έχει εκτεταμένες φθορές, όπως και τα στρώματα χρήζουν -επιεικώς- αντικατάστασης καλυμμάτων, ωστόσο ακόμα και όσα λίγα έγιναν αποτελούν θετική εξέλιξη. Και αυτό το πιστώνεται η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου που πίεσε, ο Τύπος που ανακίνησε το θέμα και φυσικά ο Οργανισμός, που φρόντισε οι εργασίες να γίνουν εγκαίρως πράξη. 

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 11|05|2018 17:22

Μήπως να αναζητηθούν άλλα κίνητρα;

Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας για τον κοινωνικό τουρισμό 2018, ωστόσο σε αντίθεση με όσα περιλαμβάνονταν τα προηγούμενα χρόνια, φέτος δεν υπάρχουν (σε πρώτη φάση τουλάχιστον) κάποια έξτρα κίνητρα για όσους επιλέξουν να εξαργυρώσουν τα δελτία τους στο νησί μας. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, όχι ότι πέρυσι το πρόγραμμα στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία, παρά τα κίνητρα που δόθηκαν, αφού το κόστος μεταφοράς στη Λέσβο παρέμενε σχετικά ακριβότερο συγκριτικά με άλλους προρισμούς, τόσο στην ηπειρωτική , όσο και στη νησιωτική χώρα. Επομένως για τους ωφελούμενους του προγράμματος το να κάνουν διακοπές στο Βόρειο Αιγαίο αποτελούσε μη ελκυστική επιλογή, την ίδια στιγμή που άλλες νησιωτικές περιοχές της χώρας «βούλιαζαν» από κόσμο. Δεν χρειάζεται να αναλυθούν εκτενώς οι λόγοι που θα πρέπει να διαφοροποιηθεί η τακτική του Υπουργείου, ώστε να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα προς τη Λέσβο, έστω και μέσω τέτοιων προγραμμάτων. Αρκεί το γεγονός ότι αποτελεί αναγκαιότητα. Οφείλει λοιπόν η πολιτική ηγεσία να βρει διεξοδικές λύσεις, ώστε να καλύψει - σε ένα βαθμό έστω- τις σημαντικές απώλειες που μετρά τα τελευταία χρόνια το νησί μας τουριστικά. Δεν αρκεί η προσέλκυση ξένων τουριστών, μέσω των διαφόρων συμμετοχών σε εκθέσεις του εξωτερικού, όταν υπάρχουν προγράμματα και εντός των συνόρων, με χιλιάδες μάλιστα ωφελούμενους δικαιούχους.

Β.Παπ.

 

Η Φώφη Γεννηματά για ΦΠΑ και προσφυγικό

Η πρόεδρος του ΚΙ.ΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ήταν από τους πρώτους πολιτικούς αρχηγούς που έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν τη συνάντησή τους με τους εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων της Λέσβου. «Η στήριξη της οικονομίας των νησιών  μας, είναι εξόχως εθνικό ζήτημα, δεν είναι μόνο αναπτυξιακό. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι προκλήσεις αυξάνονται και η αδυναμία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές οδηγεί σε επικίνδυνα φαινόμενα», ήταν η χαρακτηριστική της δήλωση που δημοσιοποιήθηκε και κατέληξε ως εξής: «Κατά την πρόσφατη απόβαση του κ. Τσίπρα στην Λέσβο οι νησιώτες του γύρισαν την πλάτη. Ενώ ο ίδιος επανέλαβε τον γνωστό εαυτό του, με τα κούφια λόγια και τις  ανέξοδες υποσχέσεις. Ως εδώ. Είναι ώρα να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα -όπως έχουμε προτείνει- για την αποσυμφόρηση των νησιών. Και η Ευρώπη να συμβάλλει ουσιαστικά. Επιβάλλεται να στηριχθεί έμπρακτα η οικονομία τους. Η Κυβέρνηση να αφήσει τις υπεκφυγές και να δεχθεί την πρόταση Νόμου που έχουμε υποβάλλει, για να μην εφαρμόζεται ο αυξημένος ΦΠΑ στα νησιά».

Α.Ω.

 

Μια φρέσκια ιστοσελίδα

Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε και λειτουργεί ο νέος ιστότοπος του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη διεύθυνση 6ogymnasiomitilinis.blogspot.gr/.

Στον ιστότοπο υπάρχουν μια σειρά από αναρτήσεις για την ιστορία του κτηρίου που στεγάζεται το διδακτικό προσωπικό, οι δραστηριότητες, τα πολιτιστικά και τα περιβαλλοντικά προγράμματα και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις.

Επίσης,  έχουν αναρτηθεί τα δύο πρώτα φύλλα της σχολικής εφημερίδας «COPANA»,  που γράφτηκαν στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος εκμάθησης και εξάσκησης της γαλλικής γλώσσας. Τα άρθρα είναι γραμμένα στα γαλλικά και στα ελληνικά  και αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό της Λέσβου, το περιβάλλον, συνταγές, κά!

Αν.Παζ.

Όλοι… με τον Πατούλη!

Το ένα μετά το άλλο (και μετά και το δημοτικό συμβούλιο Λέσβου), δημοτικά συμβούλια σε όλη τη χώρα υιοθετούν το ψήφισμα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης 1». Σύμφωνα πάντως με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το νομοσχέδιο θα βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 14 Μαΐου. Ενώ χθες αναμενόταν να συνεδριάσουν εκτάκτως για το θέμα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΠΕ και το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ και σήμερα θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ για τον «Κλεισθένη 1». Στη Λέσβο πάντως, εξακολουθεί να προκαλεί απορία η άκριτη ταύτιση με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, όπως και το γεγονός πως κανείς -πλην της Μαρίας Νικολάρα- δεν έχει σχολιάσει δημόσια την εμπρηστική για τις επιδιώξεις του δήμου Λέσβου, δήλωση  Πατούλη, κατά των διασπάσεων στους δήμους, που τουλάχιστον για τη Λέσβο είναι το μείζον!

Α.Ω.

 

Οι συναντήσεις έφεραν αποτέλεσμα!

Την υπόθεση του βιολογικού της Νότιας Πόλης, ο δήμαρχος Λέσβου την προωθεί συστηματικά προς τα κυβερνητικά στελέχη από το 2016. Ωστόσο φαίνεται πως μετά και την αδυναμία (πιθανής) ένταξης του έργου στο Ειδικό Αναπτυξιακό όπως είχε ζητήσει η δημοτική αρχή από τον αρμόδιο Αν. Υπουργό Οικονομίας, που διαχειρίζεται αυτό το πρόγραμμα, τα δύο τελευταία ραντεβού του Σπύρου Γαληνού με τον Αλ. Χαρίτση, ήταν καθοριστικά. Το ένα στα μέσα Μάρτη, στο περιθώριο της ανακοίνωσης του υπερδιπλασιασμού του προϋπολογισμού του Ειδικού Αναπτυξιακού εκ μέρους της κυβέρνησης και το άλλο την περασμένη εβδομάδα. Στο περιθώριο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που διεξήχθη στη Μυτιλήνη. Ο αν . υπουργός Ανάπτυξης «έδειξε» τον «Φιλόδημο» ως τη λύση στο θέμα της χρηματοδότησης του σημαντικού αυτού έργου, κάτι που έσπευσε να ενισχύσει και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης και ελπίζουμε πράγματι πια να παίρνει το δρόμο του.

Μ.ΟΡΦ

 

Ζητείται φιλοξενία

Κάποιο… «δίποδο», όπως εκνευρισμένοι μας λένε οι υπάλληλοι των δικαστηρίων παράτησε στο πάρκινγκ απέναντι από τα δικαστήρια σε έναν κουβά και μέσα σε μία σακούλα τέσσερα νεογέννητα κουτάβια. «Μάλλον για να θυμίσει στην Ελληνική Δικαιοσύνη ότι η εγκατάλειψη ζώων πρέπει να γίνει κακούργημα και όχι ένα απλό πλημμέλημα όπως είναι τώρα» σχολιάζει η «Κιβωτός». Δικηγόροι και υπάλληλοι των δικαστηρίων τα φροντίζουν, πηγαίνοντας τρεις φορές τη μέρα για να τα ταΐσουν γάλα με σύριγγα. Τα μικρά είναι κάτω του ενός μηνός, βρίσκονται στον δρόμο και κινδυνεύουν. Χρειάζονται άμεσα προσωρινή φιλοξενία έως ότου βρεθεί μόνιμο σπίτι. Όποιος μπορεί να βοηθήσει καλείται να επικοινωνήσει με την «Κιβωτό» στέλνοντας μήνυμα στο inbox της ΚΙΒΩΤΟΥ Μυτιλήνης στο FB ή στο kivotosmitilini@gmail.com.

Αν.Παζ.

Κατηγορία Άρθρα
- 11|05|2018 17:13

  Με την ευκαιρία της 73ης επετείου της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών (στις 9 Μαΐου 1945 η Ναζιστική Γερμανία υπογράφει την άνευ όρων παράδοσή της), η ομάδα « Φίλοι Ιστορικής μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας» έδωσε στη δημοσιότητα ένα σύντομο χρονικό των γεγονότων που διαδραματίστηκαν εκείνη την ιστορική μέρα, που έληξε και επίσημα ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, στη Μυτιλήνη, με την  υπόσχεση να επανέλθουν στο θέμα με αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του λεσβιακού Τύπου της εποχής εκείνης.

9 Μαΐου 1945… Έχουν προηγηθεί τα Δεκεμβριανά και η ήττα του ΕΛΑΣ στην Αθήνα, το θρυλικό « Go back» στη Λέσβο, η υπογραφή της συνθήκης της Βάρκιζας, ο αφοπλισμός του ΕΛΑΣ και της Εθνικής Πολιτοφυλακής, η εγκατάσταση στη Μυτιλήνη των κρατικών αρχών, που βάζει σταδιακά τέρμα στην περίοδο της εφτάμηνης διακυβέρνησης του νησιού μας από τις εαμικές αρχές… Ήδη έχει έρθει στη Λέσβο το 149 Τ.Ε, που ήταν στελεχωμένο από συνεργάτες των Γερμανών και παρακρατικά στοιχεία, με σκοπό να αποτελέσει τη δύναμη κρούσης των κρατικών αρχών ενάντια στο ισχυρό λεσβιακό λαϊκό κίνημα. Το 149 Τ.Ε φρόντισε γρήγορα να δώσει δείγματα γραφής, με επιθέσεις και καταστροφές τυπογραφείων προοδευτικών λεσβιακών εφημερίδων, με αθρόες συλλήψεις εαμικών στελεχών και δημοκρατικών πολιτών, με δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας στην πόλη και στην ύπαιθρο.

 

Η είδηση της συνθηκολόγησης

 

Το βράδυ της 8ης προς 9η Μαΐου 1945 κυκλοφορεί στη Μυτιλήνη η είδηση της υπογραφής της άνευ όρων συνθηκολόγησης των ναζιστικών στρατευμάτων, που σηματοδοτεί και επίσημα το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης για να πανηγυρίσει την συντριπτική ήττα του ναζισμού. Όμως, οι τοπικές αρχές με τον κατασταλτικό μηχανισμό τους επεμβαίνουν δυναμικά, χτυπώντας βίαια τις λαϊκές εκδηλώσεις.

Μόλις ξημέρωσε τα γεγονότα αυτά διαδόθηκαν σαν αστραπή στη Μυτιλήνη και σ’ όλο το νησί. Χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να μαζεύονται στην Αλυσίδα, που ήταν τότε η Νομαρχία, σε ογκώδη διαδήλωση διαμαρτυρίας… Γρήγορα η μεγάλη πλατεία γέμισε ασφυκτικά, μαζί και η οδός Βουρνάζων μέχρι τη σημερινή Πλατεία Κυπρίων Πατριωτών. Στη συνέχεια μια επιτροπή ζήτησε το νομάρχη για να του παραδώσει σχετικό ψήφισμα. Ο νομάρχης δηλώθηκε ...απουσιάζων. Ύστερα από επίμονες απαιτήσεις της επιτροπής, αναγκάστηκε να εμφανιστεί ο γενικός διευθυντής Καριώτογλου, προσποιούμενος πλήρη άγνοια των χθεσινών γεγονότων. Η ψευτιά αυτή εξόργισε το αγανακτισμένο πλήθος που εισέβαλε στη Νομαρχία. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις καταστολής με αιχμή του δόρατος το 149 Τ.Ε, που χτύπησαν τη συγκέντρωση με τα όπλα. Στη διακλάδωση των οδών Βοστάνη και Αγίας Ειρήνης έπεσε βαριά χτυπημένος ο λιμενεργάτης Χριστόφας Πετράς ή Μαμούτης, που καταγράφεται ως το πρώτο θύμα της λευκής τρομοκρατίας. Άλλος ένας πολίτης τραυματίζεται σοβαρά και μένει τελικά ανάπηρος.

 

Στη φυλακή για τη «στάση»

Την επαύριον αυτή η μαζική συγκέντρωση και διαμαρτυρία του λαού χαρακτηρίστηκε ως «στάση» απ’ το δοσίλογο εισαγγελέα Κωστόπουλο. Διώκεται όλη η τοπική ηγεσία του λαϊκού κινήματος με την χαλκευμένη κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε «στάση». Άμεσο αποτέλεσμα να γεμίσουν οι φυλακές της Λαγκάδας με εκατοντάδες αγωνιστές. Ο μεταβαρκιζιανός Γολγοθάς του λεσβιακού λαού έχει αρχίσει…

 

- 11|05|2018 16:59

Μιλούσαμε πριν από δεκαπέντε ημέρες για το βιβλίο της Σταυρούλας Λυκιαρδοπούλου - Κοντάρα: Κοινωνία και παιδεία στη Λέσβο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, που αποτελεί τη διδακτορική διατριβή της συγγραφέως και εκδόθηκε στη Μυτιλήνη το 2010 από το τυπογραφείο Γραφικές Τέχνες - Δ. Δούκας και Σία Ο.Β.Ε.Ε. Στην πραγματικότητα, στην τελευταία μου επιφυλλίδα προσπάθησα να εξηγήσω τους λόγους εξαιτίας των οποίων καθυστέρησα τόσο πολύ να ασχοληθώ στη στήλη αυτή με το σημαντικό αυτό βιβλίο, πράγμα που δεν χρειάζεται να επαναλάβω.
Το βιβλίο όμως της Σταυρούλας Λυκιαρδοπούλου - Κοντάρα, είτε έτσι είτε αλλιώς αποτελεί μια σημαντική συμβολή για την ουσιαστική και έγκυρη γνωριμία μας με τα εκπαιδευτικά πράγματα της Λέσβου και γενικά με την πολιτισμική κατάσταση στο νησί μας κατά την τελευταία περίοδο της οθωμανικής κατοχής (1800 - 1912). (Ειρήσθω εν παρόδω ότι αυτή η τελευταία χρονολογία έπρεπε να αναγράφεται και στο εξώφυλλο του βιβλίου, ως στοιχείο της ταυτότητάς του και ας έμπαινε στις εσωτερικές του σελίδες η μια από τις δύο φωτογραφίες για να γίνει το εξώφυλλο πιο ανάλαφρο αλλά κυρίως πιο κατατοπιστικό σε σχέση με το περιεχόμενό του).
Το βιβλίο αυτό λοιπόν, αποτελεί έναν πραγματικό οδηγό για την εκπαίδευση της πόλης της Μυτιλήνης, αλλά και των μεγάλων χωριών του νησιού, επειδή δεν φαντάζομαι ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρξει σοβαρός μελετητής των εκπαιδευτικών πραγμάτων της Λέσβου, που δεν θα αρχίσει ή δεν θα συμπληρώσει την έρευνα και τη μελέτη των εκπαιδευτικών θεσμών του νησιού (σχολεία, εκπαιδευτικοί, διδακτέα ύλη, εκπαίδευση δασκάλων κτλ.) χωρίς να καταφύγει στην πολύτιμη ύλη του βιβλίου της Σταυρούλας Λυκιαρδοπούλου - Κοντάρα. Άλλωστε, αυτό που αναφέρω, είχα την ευκαιρία, έστω και συμπτωματικά όπως εξήγησα στην προηγούμενη επιφυλλίδα, να το διαπιστώσω, εξ ιδίας αντιλήψεως, αναζητώντας στοιχεία για τη γαλλική εκπαίδευση στη Λέσβο και τις ενέργειες και αντενέργειες σχετικά με το ζήτημα αυτό, πράγματα για τα οποία θα μιλήσουμε, συν θεώ, στην επόμενη συνάντησή μας στο Εμπρός.
Πέρα όμως από τις πραγματιστικές, ας τις πούμε έτσι, αναφορές στη κατάσταση των λεσβιακών εκπαιδευτικών πραγμάτων, η συγγραφέας θέλησε και πέτυχε να συνδέσει δηλαδή να εξετάσει τα εκπαιδευτικά πράγματα της Λέσβου σε σχέση με το υπάρχον ενεργό σύστημα της οθωμανικής διοίκησης στον τομέα αυτό, να μελετήσει την ενεργή ανάμειξη της Εκκλησίας, δηλαδή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στα εκπαιδευτικά πράγματα, τη συμμετοχή σε αυτά του λαμπρού Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως και τον τρόπο που το πλαίσιο αυτό διεμβολίζεται από την πολιτική του ελληνικού κράτους και την οργάνωση της εκπαίδευσης από αυτό, που θα προσελκύσει, όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλο αριθμό λεσβίων εκπαιδευτικών. Να αναφέρω λ.χ. το παράδειγμα του Μιχαήλ Κ. Στεφανίδη, τη μόρφωση και τη δράση του οποίου είχα την ευκαιρία να μελετήσω τις τελευταίες ημέρες. Πολύ ενδιαφέροντα, εξάλλου, είναι τα στοιχεία τα οποία παραθέτει η συγγραφέας για τη διασπορά και τους αριθμούς των Οθωμανών μαθητών σε σχέση με τους κατοίκους των οικισμών, όπου το οθωμανικό στοιχείο είχε σοβαρή υπόσταση. Τα στοιχεία αυτά, σε σχέση με τα ελληνικά λεσβιακά εκπαιδευτικά πράγματα και τις προσπάθειες ίδρυσης ξένων σχολείων, αναδεικνύουν όντως μια όψη της κοινωνίας της Λέσβου, όπως αυτή παρουσιάζεται στον τελευταίο αιώνα της οθωμανικής κατοχής και πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογούν και τον όρο κοινωνία (πέρα από την παιδεία: προσωπικά θα προτιμούσα καλύτερα τον όρο εκπαίδευση, αλλά αυτό αποτελεί διαχρονική παθογένεια της ελληνικής παιδείας να ταυτίζει την εκπαίδευση με την παιδεία), που η συγγραφέας θέτει ως πρώτο όρο της επιστημονικής προσέγγισής της.
Καταλήγοντας, το σχήμα αυτό της συμβατικής παρουσίασης, επειδή, όπως πιστεύω τέτοιου είδους παρουσιάσεις και όχι ειδικότερες κριτικές ταιριάζουν σε μια εφημερίδα καθημερινής κυκλοφορίας, επισημαίνω την πλούσια βιβλιογραφία που πλαισιώνει τη μελέτη της Σταυρούλας Λυκιαρδοπούλου - Κοντάρα, η οποία βιβλιογραφία και κατά κάποιο τρόπο αναδεικνύεται ταυτόχρονα σε μια λεσβιακή εκπαιδευτική βιβλιογραφία.

Κατηγορία Παιδείας ο λόγος
- 11|05|2018 16:56

«Θα έρθει αναμφίβολα ο καιρός που η Ευρώπη δεν θα είναι παρά μια μεγάλη οικογένεια  μα και η ελπίδα έχει κι αυτή τον φανατισμό της»                                                                                                                 

Μιραμπώ

Παλαιότερα, σχεδόν κάθε χρόνο, στην περίοδο των εθνικών μας εορτών, όταν επρόκειτο να δοθεί η σημαία στον πρώτο μαθητή, δημιουργούνταν καταστάσεις όμοιες με αυτή που είχε δημιουργηθεί στην περίπτωση του Αλβανού μαθητή Οδυσσέα Τσενάι.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έκαναν κάθε φορά το «θαύμα» τους. Οργάνωναν συζητήσεις επί συζητήσεων, έκαναν ζωντανές συνδέσεις με τον τόπο των γεγονότων και προσπαθούσαν να λύσουν το «ακανθώδες» πρόβλημα, αν πρέπει, όσοι δεν είναι Έλληνες, να σηκώνουν την ελληνική σημαία στη διάρκεια των παρελάσεων. Οι συζητήσεις για το θέμα κρατούσαν ολόκληρες εβδομάδες. Έννοιες όπως πατριωτισμός και εθνικισμός, δημοκρατία και φασισμός, ανθρωπισμός και ρατσισμός, ενσωμάτωση, ένταξη και αφομοίωση, η σημαία φυσικά, και άλλες λέξεις με ειδικό συναισθηματικό και συμβολικό περιεχόμενο και βάρος «δεινοπαθούσαν» πραγματικά από αυτούς που όλα τα ξέρουν! Στην περίπτωση μάλιστα του Τσενάι η αντιπαράθεση των ρατσιστών και αντιρατσιστών είχε εκδηλωθεί με μεγάλη οξύτητα. Στο θέμα είχε δοθεί τόσο μεγάλη δημοσιότητα και ο νεαρός μαθητής είχε προβληθεί τόσο πολύ, που οι Έλληνες τότε τον γνώριζαν καλύτερα από τον ομηρικό Οδυσσέα, από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο ή ακόμη και από τον Οδυσσέα Ελύτη!

Σήμερα το πρόβλημα έχει λάβει διαφορετική μορφή. Αυτό περιορίζεται στα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα στη πατρίδα μας, τη Λέσβο, και εγείρεται από πολλούς το ερώτημα αν οι Λέσβιοι είναι ρατσιστές. Αφορμή βέβαια, αποτέλεσαν οι διαμαρτυρίες τους, σε κάποιες περιπτώσεις έντονες, για την «παράδοση» του νησιού στους (λαθρο)μετανάστες και τους πρόσφυγες. Όσο ο Λέσβιοι εξυπηρετούσαν τις προθέσεις των κυβερνώντων και των κάθε μορφής «αντιρατσιστών», αυτοί ήταν άξιοι του βραβείου Νόμπελ ειρήνης! Τώρα όμως που άρχισαν να βλέπουν την πραγματικότητα και να αντιδρούν δυναμικά έχουν μετατραπεί σε «φασίστες» και «ρατσιστές». Οι «δήθεν» ειρηνιστές δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι οι Λέσβιοι δεν διαμαρτύρονται τόσο γι’ αυτά που έχουν πάθει, αλλά γι’ αυτά που φοβούνται πως θα πάθουν στο μέλλον με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και την πολιτική που εφαρμόζεται στο θέμα αυτό. Είναι βέβαιο πως το «πλοίο» που λέγεται Λέσβος δεν μπορεί να σηκώσει περισσότερους επιβάτες και κινδυνεύει να βουλιάξει. Αγωνιούν λοιπόν, οι Λέσβιοι για το μέλλον τους και η αγωνία τους εκλαμβάνεται από πολλούς ως ρατσισμός!

Είναι όμως, οι Λέσβιοι ρατσιστές; Για να δώσει κανείς ορθή απάντηση στο ερώτημα αυτό πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τι εννοείται με τον όρο «ρατσισμός». Η έννοια «ρατσισμός» (από το race που θα πει φυλή) είναι πολύ σύνθετη και πολύπλοκη και η υπερ-απλούστευσή της μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα. Σύμφωνα με το Λεξικό των Κοινωνικών Επιστημών της Unesco, ο όρος αναφέρεται σε μια διαδικασία ή μορφή κοινωνικού ελέγχου, ο οποίος υπηρετεί τη διατήρηση της κοινωνικής αποστάσεως μεταξύ δύο ή περισσοτέρων κατηγοριών, διαμέσου μιας σειράς πρακτικών μέτρων, που έχουν λίγο ως πολύ θεσμοποιηθεί και λογικά συστηματοποιηθεί. Τα πρακτικά μέτρα που εφαρμόζονται περιέχουν τον αυθαίρετο υποβιβασμό για λόγους που δεν σχετίζονται άμεσα με την πραγματική συμπεριφορά των προσώπων, σε βάρος των οποίων γίνεται η διάκριση. Μάλιστα, οι λόγοι αυτοί συχνά αντιφάσκουν προς τις παραδεκτές αντιλήψεις περί δικαιοσύνης και αγαθότητας.

Με τις παρατηρήσεις αυτές συμφωνεί και ο Μπαμπινιώτης που γράφει στο Λεξικό του: «Ρατσισμός είναι η κοινωνική και πολιτική πρακτική διακρίσεων, που βασίζεται στο δόγμα της ανωτερότητας μιας φυλής, εθνικής ή κοινωνικής ομάδας και στην καλλιεργημένη αντίληψη των μελών της ότι οφείλουν να περιφρουρήσουν την αμιγή σύσταση, την καθαρότητα της ομάδας τους, καθώς και τον κυριαρχικό τους ρόλο έναντι των υπολοίπων φυλετικών, εθνικών, κοινωνικών κλπ. ομάδων, που θεωρούνται από αυτά κατώτερες». Σε αυτούς τους ορισμούς στηρίζεται και η διαίρεση του ρατσισμού σε είδη και μορφές, όπως είναι ο φυλετικός, ο κοινωνικός, ο πολιτικός, ο θρησκευτικός ρατσισμός. Όμως στο επόμενο σημείωμα θα δούμε αν οι Λέσβιοι εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 11|05|2018 16:51

Κατάμεστο το θεατράκι του ΦΟΜ, από κόσμο πάσης ηλικίας και κοινωνικής προέλευσης. Δεν γνωρίζω πώς, αλλά οι πρωταγωνιστές του Ομίλου έχουν την τέχνη να γεμίζουν από κόσμο το χώρο όποια εκδήλωση και αν κάνουν.

Αυτό έχω διαπιστώσει χρόνια τώρα, που χάρη στις προσκλήσεις που δέχομαι από τον ρέκτη Πρόεδρο κ. Περικλή Μαυρογιάννη απολαμβάνω θεάματα και ακροάματα.

Οι πρωταγωνιστές

Την Κυριακή 22 Απριλίου οι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης ήταν πολλοί.

Ο στιχουργός κ. Παναγιώτης Η. Χαχάλης με τους «Νυχτερινούς Αντίλαλους» του, οι κ.κ Χριστίνα Βογιάνη και Μαριλένα Δεληγιάννη με τις απαγγελίες και αναφορές στους σύγχρονους Έλληνες ποιητές και ορισμένους ξένους.

Ήταν η μικτή χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Παμφίλων. Ήταν η δασκάλα μουσικής κ. Δώρα Χαραλαμπή με τις ωραίες συνθέσεις της.

Τέλος, η Βασιλική με το βιολί της και ο Βασίλης με την κιθάρα, αμφότεροι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου, που ιδιαίτερα με γοήτευσαν.

Η εκτέλεση του προγράμματος

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του ΦΟΜ κ. Περικλής Μαυρογιάννης παρουσιάζοντας το τιμώμενο πρόσωπο και την ποιητική συλλογή του.

Δεν έτυχε να γνωρίζω τον δάσκαλο, στιχουργό διότι την εποχή που γεννήθηκε ο κ. Παναγιώτης Χαχάλης εγώ υπηρετούσα τη θητεία μου στο στρατό!

Με ευχαρίστηση άκουσα από τον παρουσιαστή ότι έχει πλήρη παιδαγωγική κατάρτιση, είναι Διευθυντής σχολείου και συνεχίζει να σπουδάζει. Και παράλληλα βρίσκει τον καιρό να στιχουργεί. Δεν τον ονομάζω «ποιητή» γιατί τη θεωρώ μεγάλη λέξη, που λίγες φορές τη χρησιμοποιώ στις παρουσιάσεις νέων λογοτεχνών.

Θεωρώ όμως, ότι είναι τέχνη υψηλή να έχεις το ταλέντο να συνταιριάζεις λέξεις και συλλαβές και να κάνεις ρίμα.

Συνάδελφε δάσκαλε, εγώ δεν έχω ένα τέτοιο ταλέντο. Γι’ αυτό σε θαυμάζω.

Στη συνέχεια η κ. Βογιάνη απήγγειλε ποιήματα από την τελευταία ποιητική συλλογή «Νυχτερινοί Αντίλαλοι» του κ. Χαχάλη και η κ. Δεληγιάννη έκανε μια αναδρομή στην ιστορία της ποίησης και στους σύγχρονους ποιητές και πολύ μου άρεσε.

Το μουσικό μέρος

Η Μικτή Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Παμφίλων υπό την Διεύθυνση της κ. Χαραλαμπή απέδωσε μουσικά, δύο συνθέσεις της Δώρας σε στίχους του κ. Χαχάλη.

Με την κ. Δώρα Χαραλαμπή συνεργαστήκαμε στο παρελθόν σε σχολείο της Γέρας, όταν έκανε τα πρώτα επαγγελματικά της βήματα.

Αγαπούσε τη δουλειά της, είχε την τέχνη να επιβάλλεται στις συλλογικές δουλειές και να τις πειθαρχεί και έδειχνε ότι ήταν μια «νέα με καλές συστάσεις». Την Κυριακή βλέποντάς την να διευθύνει τη χορωδία με τις συνθέσεις της, θαύμασα την εξέλιξη της και το χρόνο που στάθηκε τόσο γενναιόδωρος μαζί της. Λες και δεν πέρασε από πάνω της…

Θέλω να κλείσω με τη μικρή Βασιλική με το βιολί και το Βασιλάκη με την κιθάρα. Έχετε ταλέντο μικρά μου και σας ευχαριστώ για τους απαλούς και γλυκούς ήχους των οργάνων σας.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 11|05|2018 16:45

Μια παρέα βιρτουόζων μουσικών, ένα φλογερό Τρίο, έρχεται με μια συναρπαστική μουσική πρόταση στο «Πανελλήνιον» για δύο εμφανίσεις στις 18 και 19 Μαΐου.

Ο Μανώλης Καραντίνης με το μπουζούκι του, ο Θάνος Γκιουλετζής με το βιολί του και ο Αχιλλέας Σοφούδης με το πιάνο και τη φωνή του στήνουν μια μοναδική ζωντανή γιορτή επί σκηνής.

Κάθε εμφάνισή τους είναι μοναδική, καθώς δεν ακολουθούν ποτέ το ίδιο πρόγραμμα. Ο κόσμος και ο χώρος είναι αυτά που υπαγορεύουν... τις διαθέσεις και ξετυλίγουν τις μελωδίες και τις συγχορδίες. Σε κάθε εμφάνισή τους στήνουν ένα μικρό μιούζικαλ που συνδυάζει τη συναυλία με την μπουάτ. Από το solo μπουζούκι, και την κλασσική μουσική με το βιολί, καταλήγουν σε μια μοναδική σύμπραξη, όπου ο κόσμος γίνεται το τέταρτο μέλος της παρέας χορεύοντας και τραγουδώντας.

Η παρέα ξεκίνησε από τον Θάνο Γκιουλετζή και τον Αχιλλέα Σοφούδη πριν από μερικά χρόνια. Συνεπαρμένος από την υπέροχη φωνή του Σοφούδη αλλά και από την ιδιαίτερή τους συνύπαρξη επί σκηνής, ο Θάνος Γκιουλετζής προσκάλεσε τον Μανώλη Καραντίνη να παίξει μια φορά μαζί τους.

Κι έκτοτε συνεχίζουν και οι τρεις μαζί. Τα ονόματά τους και τα χρόνια που έχουν περάσει στο πάλκο και τα στούντιο ως κορυφαίοι του χώρου, αποτελούν εγγύηση για ένα ρεπερτόριο μοναδικό, δίχως σταματημό. 

Το Trio Mousikanti ήρθε για να μας ταξιδέψει μοναδικά σε πανέμορφα μουσικά μονοπάτια περνώντας με ένα τρόπο μαγικό από το ethnic σε swing, από την κλασσική σε gypsy, από το tango σε soundtracks, από το latin σε παραδοσιακά και σε ό,τι άλλο μπορεί να προκύψει! Και φυσικά όλα αυτά με βάση το καλό ελληνικό τραγούδι!

Κατηγορία Πολιτισμός
- 11|05|2018 16:36

Το Μουσείο - Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη - Teriade, στο πλαίσιο της πολιτικής του να καταστεί ένα «ανοιχτό» πολιτιστικό επίκεντρο της πολιτιστικής ζωής της Μυτιλήνης και ευρύτερα της Λέσβου, διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων και εκθέσεων στη νέα ανακαινισμένη αίθουσα που διαθέτει.

Σε αυτό το πλαίσιο το Σάββατο, 12 Μαΐου, στις 7:30 το απόγευμα θα ανεβάσει παράσταση η Χορωδία Animato. Η Χορωδία Animato ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2009 στη Μυτιλήνη και αποτελεί τμήμα του Κέντρου Μουσικής Εκπαίδευσης και Πράξης Βορείου Αιγαίου.

Έχει εμφανισθεί στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στο Θέατρο ΦΟΜ, στο Αρχοντικό Γεωργιάδη και στο Μετόχι των Αγίων Αναργύρων στην Καλλονή. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στη Χίο, ενώ το 2013 δέχτηκε την τιμητική πρόσκληση από τη Διεθνή Ακαδημία Μουσικής Αϊβαλιού (ΑΙΜΑ) να τραγουδήσει στον Ταξιάρχη στο Αϊβαλί, στην πρώτη επίσημη εκδήλωση μετά την ανακαίνιση του ιστορικού ναού. Το 2014 συμμετείχε ως εργαστηριακή χορωδία στα Εργαστήρια Χορωδιακής Μουσικής, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Β. Αιγαίου σε Μυτιλήνη και Χίο με τη δρα. Therees Hibbard, καθηγήτρια Διεύθυνσης Χορωδίας στο University of Nebraska - Lincoln των ΗΠΑ. Έχει συνεργαστεί με τις χορωδίες Δήμου Λέσβου, Παγγεραγωτικού Συλλόγου, Συλλόγου Γυναικών Παμφίλων, Χορωδία Bocca Chiusa Σάμου, Παιδική Χορωδία «Γρηγόρης Ρουσέλλης», Νεανική Χορωδία «Ταξιδευτές» Χίου, την Ορχήστρα ΜΣΕΘ/98ΑΔΤΕ, το Σύνολο Εγχόρδων Arpège και το Μουσικό Σχολείο Χίου.

Καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της χορωδίας είναι ο Αντώνης Βερβέρης.

Σελίδα 1 από 3
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top