FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτική
- 10|05|2018 18:04

Με αφορμή τα εγκαίνια των δύο νέων πτερύγων του «Βοστάνειου Νοσοκομείου», ο Βουλευτής Λέσβου της ΝΔ. Χαράλαμπος Αθανασίου, με γραπτή του δήλωση επισημαίνει τα ακόλουθα:

Η γεωπολιτική σπουδαιότητα της Λέσβου είναι γνωστή. Επίσης είναι γνωστή η ελλιπής και ως εκ τούτου αδύναμη σε νοσηλευτικές υποδομές δημόσιας υγείας κατάστασή της. Έτσι οι Κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πριν από το έτος 2012, αντιλήφθηκαν την επιτακτική ανάγκη να ενισχύσουν τις υποδομές αυτές με την επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου «Βοστάνειο». Το έργο θα εκτελείτο κυρίως, με ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ). Προς τούτο τον Μάιο του 2012 διενεργήθη σχετικός διαγωνισμός, στον οποίο συμμετείχαν (υπέβαλαν προσφορά) δώδεκα (12) εργοληπτικές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες. Επελέγη η εταιρεία με τη συμφερότερη προσφορά. Όταν όμως η σχετική σύμβαση υποβλήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση, το Ε’ Κλιμάκιο αυτού (Ελ. Συνεδρίου), με την 366/2012 απόφασή του έκρινε ότι δεν μπορεί να υπογραφεί το σχέδιο σύμβασης του έργου λόγω νομικών πλημμελειών. Μετά την έκδοση της πιο πάνω απόφασης με επισκέφθηκε στο γραφείο μου, στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο τότε Περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, μου εξέθεσε το πρόβλημα και τον κίνδυνο να απενταχθεί το όλο έργο, αφού υπήρχε άμεσος κίνδυνος απώλειας των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων (ΕΣΠΑ), λόγω του γεγονότος ότι η συμβασιοποίηση του έργου συνέπιπτε με το τέλος του προγράμματος αυτού. Μου ζήτησε δε να μελετήσω το σχετικό φάκελο και να βρω λύση, «γιατί είναι κρίμα να χαθεί αυτή η ευκαιρία για το νησί», όπως χαρακτηριστικά μου είπε.

«Προλάβαμε στο παραπέντε...»

Αφού μελέτησα το «ιστορικό» της υπόθεσης, επιλύσαμε τα νομικά προβλήματα, που είχαν ανακύψει και έτσι προλάβαμε, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, να εγκρίνει τη σύμβαση το Ελεγκτικό Συνέδριο και να «σωθεί» το έργο. Οφείλω να σημειώσω ότι συνεχείς επαφές είχα και με τον εξαίρετο τότε Διοικητή του Νοσοκομείου, τον κ. Κατσιφαράκη, η συμβολή του οποίου με βοήθησε αποφασιστικά.Στη συνέχεια και με την παρέμβαση του τότε Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, επισπεύσθηκε η εκταμίευση των χρημάτων, περίπου 27.000.000 ευρώ και θεμελιώθηκε το έργο (Δύο πτέρυγες - κτίρια συνολικού εμβαδού 4.600τ.μ.)

Το έργο αυτό εγκαινίασε πρόσφατα ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να κάνει καμία αναφορά ότι το έργο υλοποιήθηκε αποκλειστικά από τη Νέα Δημοκρατία. Βέβαια, μας έχουν συνηθίσει οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να κόβουν κορδέλες εγκαινίων έργων της Κυβέρνησης της ΝΔ. Όμως οι αναφορές στο ιστορικό υλοποίησης των έργων είναι θέμα πολιτικού πολιτισμού. Είναι θέμα Δικαιοσύνης.

Αναγκαία για δυο λόγους

Την ανωτέρω ενημέρωση για το ιστορικό της ανέγερσης των δύο πτερύγων του Νοσοκομείου μας, θεώρησα αναγκαία για δυο, κυρίως, λόγους.

Ο πρώτος, για να μην πλαστογραφείται η Ιστορία, προσθέτοντας ότι το Κράτος είναι «ένα» και έχει συνέχεια. Συνεπώς, τα χρήματα που διατέθηκαν δεν ήταν του Σαμαρά ούτε του Αθανασίου, αλλά του Έλληνα φορολογούμενου.

Ο δεύτερος, για να τονίσω ότι για να πάει ο τόπος μας μπροστά, εκτός από ομοψυχία, χρειάζεται σχέδιο και όραμα. Και οι νησιώτες το διαθέτουμε.

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 10|05|2018 16:45

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, η συμμετοχή της Λέσβου στην έκθεση διακοπών και ταξιδιών «Greek Travel Show - Ελληνικές Διακοπές 2018» της «Δ.Ε.Θ. HELEXPO, που πραγματοποιήθηκε (4-6 Μαΐου) στο Εκθεσιακό Κέντρο του Αμαρουσίου στην Αθήνα.

Το σημαντικό αυτό εμπορικό - τουριστικό φεστιβάλ απευθυνόταν απευθείας στον τελικό καταναλωτή των βορειοανατολικών προαστίων της Αθήνας, με στόχους: α) την επιλογή των φετινών διακοπών του και την απευθείας πώληση τους στον επισκέπτη και β) την προώθηση και απευθείας πώληση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων. Την οργάνωση της συμμετοχής, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προώθησης της τουριστικής και γαστρονομικής φυσιογνωμίας του νησιού, ανέλαβε ο Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου (Ο.Τ.Α.Λ.) Α.Μ.Κ.Ε., με τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Λέσβου, του Επιμελητηρίου Λέσβου και της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, ενώ το κόστος συμμετοχής καλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου από χορηγικές συνεργασίες, χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά κανένας από τους παραπάνω φορείς. Την παρουσία της Λέσβου στην εν λόγω έκθεση, συνέδραμαν ποικιλοτρόπως οι κατά τόπους τουριστικοί και επαγγελματικοί φορείς του νησιού, ορισμένοι Λεσβιακοί Σύλλογοι της Αθήνας, καθώς και μεμονωμένοι απόδημοι Λέσβιοι της πρωτεύουσας.    

Ενιαίο περίπτερο

Η παρουσία της Λέσβου στην «Greek Travel Show - Ελληνικές Διακοπές 2018», με περίπτερο 80τ.μ., βασίστηκε στη μεθοδολογία που εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο στις συμμετοχές του νησιού σε εκθέσεις μεγάλων πόλεων του εσωτερικού, όπου σε έναν ενιαίο χώρο φιλοξενήθηκαν οι 9 γεωγραφικοί τουριστικοί προορισμοί του, δηλαδή Μυτιλήνη, Θερμή - Μανταμάδος, Γέρα - Ευεργέτουλας, Αγιάσος, Πλωμάρι, Πολιχντίτος (Σκάλα, Βατερά, Νυφίδα), Καλλονή - Αγία Παρασκευή, Πέτρα - Μόλυβος και Δυτική Λέσβος (Ερεσός, Σίγρι, Μεσότοπος, Άντισσα, Άγρα, κ.ο.κ.), προωθώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ποικίλα και διαφοροποιημένα τουριστικά «προϊόντα» τους.     

Υψηλοί στόχοι

Γενικότεροι στόχοι της συμμετοχής ήταν: Η προώθηση της γενικής τουριστικής φυσιογνωμίας ολόκληρου του νησιού, καθώς και των επιμέρους περιοχών του με τις ιδιαίτερες θεματικές μορφές τους, στο ευρύ κοινό και τους επαγγελματίες της Αττικής,  μέσω εξειδικευμένου έντυπου & οπτικοακουστικού υλικού. Η παρουσίαση των πιο χαρακτηριστικών - αντιπροσωπευτικών προϊόντων της λεσβιακής γαστρονομίας, με τη διεξαγωγή συνεχών γευσιγνωστικών δοκιμών προς τους επισκέπτες. Η απευθείας πώληση προϊόντων στο κοινό και η πραγματοποίηση  επιχειρησιακών συναντήσεων με τους Έλληνες και ξένους εμπορικούς επισκέπτες (πρεσβευτές χωρών, τουριστικούς πράκτορες, κ.ο.κ.), προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για άμεσες και μελλοντικές συνεργασίες. 

Διάφορες παρουσίες

Το περίπτερο της Λέσβου, τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός του Γενικού Γραμματέα Τουρισμού Γιώργου Τζιάλα ο οποίος εκπροσωπώντας την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά εγκαινίασε την «Greek Travel Show - Ελληνικές Διακοπές 2018» και του Δημάρχου Αμαρουσίου & Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γιώργου Πατούλη, πλήθος επισκεπτών από τα βορειοανατολικά προάστια της Αθήνας, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τα τουριστικά, όσο και για τα γαστρονομικά προϊόντα του νησιού, ενώ αποτυπώθηκε έντονα η πρόθεση μεγάλου μέρους του κοινού να επισκεφθεί φέτος το καλοκαίρι τη Λέσβο.

Ενδιαφέροντα δρώμενα

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου των Ανεμωτισίων Αθήνας, το οποίο παρουσίασε ένα άρτιο καλλιτεχνικά πρόγραμμα με παραδοσιακούς λεσβιακούς χορούς, που εντυπωσίασε τους επισκέπτες της έκθεσης.

Τέλος κατά αραιά τακτά διαστήματα και εντός του stand της περιοχής Θερμής - Μανταμάδου, διεξαγόταν ζωντανή μαγειρική με λεσβιακές συνταγές από τη μαγείρισσα Χρύσα Καρδαρά, που βασιζόταν σε αγνά κρεατικά και τυροκομικά προϊόντα.

 

 

 

Π. Πίτσιος: «Ξεχώρισε η Λέσβος»

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, Πάνος Πίτσιος, που συντόνισε την αποστολή της Λέσβου και εκπροσώπησε τους φορείς του νησιού, δήλωσε: «Η αγαστή συνύπαρξη του τουριστικού με το διατροφικό τομέα του νησιού, όπως αυτή εκφράστηκε μέσω δεκάδων φορέων και επιχειρήσεων - χορηγών, δημιούργησε αναμφίβολα το πιο ωραίο και ενδιαφέρον περίπτερο της τουριστικής αυτής έκθεσης, που έτυχε της αναγνώρισης όλων των επισκεπτών. Η ανεξάρτητη παρουσία του κάθε τουριστικού προορισμού του νησιού σε έναν ενιαίο χώρο υπό τη σκέπη “Λέσβος”, που εφαρμόζεται από τον Ο.Τ.Α.Λ. εδώ και ένα χρόνο σε όλες τις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις του εσωτερικού, είναι μία καινοτομία, που αφενός δίνει βήμα και λόγο στους κατά τόπους φορείς να οργανώσουν και να προωθήσουν τη γεωγραφική τους περιοχή κατά τον τρόπο που θεωρούν καλύτερο και αφετέρου μεταχειρίζεται όλες τις περιοχές ισότιμα. Ευχαριστούμε θερμά τους  δεκάδες εθελοντές από τους διάφορους λεσβιακούς συλλόγους της Αθήνας, για την καθημερινή ενεργό παρουσία τους στα stands του νησιού. Η ανιδιοτελής συνεισφορά τους στην προώθηση της κάθε περιοχής του νησιού, είναι ανεκτίμητη».  

Κατηγορία Παιδεία
- 10|05|2018 16:39

Διευκρινίσεις για τον τρόπο εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές των αποφοίτων της περσινής χρονιάς στη Λέσβο και τη Χίο δίνει ο ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος: «Τα παιδιά αυτά δεν μπήκαν στις στρατιωτικές - αστυνομικές σχολές, το ακαδημαϊκό έτος 2017 - 2018 καθώς έπρεπε να ολοκληρωθεί μια σειρά από νομικές ενέργειες και η αδικία αυτή αποκαθίσταται φέτος». Μιλώντας στην ΕΡΑ Αιγαίου ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε ότι οι απόφοιτοι των Λυκείων της Λέσβου και του Νομού της Χίου με την περσινή βαθμολογία των πανελλαδικών εξετάσεων θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο για το 10% των θέσεων, και θα διεκδικήσουν την ποσόστωση που θα δοθεί. Έχουν όμως και την επιλογή να ξαναδώσουν πανελλαδικές εξετάσεις διεκδικώντας όμως ισότιμα θέση στις σχολές, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά χωρίς ποσόστωση φέτος. Ο κ. Αγγελόπουλος απέκλεισε και για τα παιδιά της Βρίσας να δοθεί κάποια ποσόστωση λέγοντας ότι «για το χωριό έχει ομαλοποιηθεί η εκπαιδευτική διαδικασία».

Ειδικότερα σε έγγραφη απάντηση σχετικά με την εισαγωγή αποφοίτων Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων των Νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσών και Ψαρών στις Στρατιωτικές Σχολές, Σχολές Αστυνομικής Ακαδημίας, Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας, Σχολές Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018 - 2019, ο κ. Αγγελόπουλος καταλήγει: «οι ανωτέρω υποψήφιοι είτε θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές του έτους 2018 διεκδικώντας το 90% των θέσεων εισακτέων, δίνοντας εκ νέου πανελλαδικές, είτε με την διαδικασία υποβολής μηχανογραφικού δελτίου για το 10% των θέσεων εισακτέων (χωρίς νέα εξέταση) με τους περσινούς βαθμούς τους και αφού επιτύχουν στις προκαταρκτικές δοκιμασίες θα διεκδικήσουν και το ειδικό ποσοστό της εν λόγω κατηγορίας. Δεν μπορούν να συμμετάσχουν και με τους δύο τρόπους».

Κατηγορία Παιδεία
- 10|05|2018 16:30

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους γονείς και κηδεμόνες ότι οι εγγραφές για το σχολικό έτος 2018 - 2019 θα πραγματοποιηθούν από 2 έως 18 Μαίου 2018.

Στην Α΄τάξη του Δημοτικού Σχολείου εγγράφονται όσα παιδιά έχουν γεννηθεί το έτος 2012 και στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται όσα παιδιά έχουν γεννηθεί τα έτη 2013 και 2014. Οι αιτήσεις εγγραφής από τους γονείς και τους κηδεμόνες θα γίνονται δεκτές στο Δημοτικό Σχολείο ή στο Νηπιαγωγείο της περιοχής τους. Δίνεται η δυνατότητα εγγραφής στο 12ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης (Αλυφαντά Λέσβου), ανεξάρτητα από τη Διεύθυνση κατοικίας.

Από το σχολικό έτος 2018-2019 η εγγραφή των προνηπίων (έτος γέννησης 2014) είναι υποχρεωτική στα Νηπιαγωγεία για τους Δήμους Λέσβου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου.

 

ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Από τις 14 Μαΐου και ώρα 10:00 έως τις 31 Μαΐου 2018 και ώρα 14:00 θα μπορούν οι μαθητές/τριες που επιθυμούν να εγγραφούν, να ανανεώσουν την εγγραφή τους ή να μετεγγραφούν σε οποιαδήποτε τάξη Δημοσίων Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. -ΕΠΑ.Λ. για το σχολικό έτος 2018-2019, να υποβάλλουν «Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής - Δήλωση Προτίμησης».

Οι αιτήσεις γίνονται μέσω της εφαρμογής  e-εγγραφές στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://e-eggrafes.minedu.gov.gr, συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Κατηγορία Παιδεία
- 10|05|2018 16:26

Τη Δευτέρα 7 και την Τρίτη 8 Μαΐου 2018, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας,Γεώργιος Αγγελόπουλος πραγματοποίησε επίσκεψη στη Λέσβο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Την επίσκεψή του ξεκίνησε απευθύνοντας χαιρετισμό, κηρύσσοντας έτσι την έναρξη της επιμορφωτικής δράσης RELANG: «Relating language curricula, tests and examinations to the Common European Framework of Reference» που υλοποιείται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, με Συντονιστή τον Σχολικό Σύμβουλο Αγγλικής γλώσσας Βορείου Αιγαίου Αγάπιο Οικονομίδη. Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Αριστείδη Καλάργαλη, πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων σε δομές εκπαίδευσης της Μυτιλήνης, ενώ πραγματοποίησε και συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και της εκπαιδευτικής κοινότητας της Λέσβου. 

Συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας επισκέφθηκε το 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης, το 5ο και το 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, καθώς και το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης όπου συνομίλησε με τους Διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων. Επίσης, συναντήθηκε με τους Διευθυντές Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου Αικατερίνη Στρατάκη και Μιχάλη Καπιωτά, παρουσία των Προϊσταμένων Παιδαγωγικής και Επιστημονικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Σταυρούλας Λυκιαρδοπούλου και Ευστράτιου Αναγνώστου.

Στον Π. Παρασκευαϊδη

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Γενικός Γραμματέας επισκέφθηκε τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό κ. Παναγιώτη Παρασκευαΐδη στην οικία του, προκειμένου να τον ευχαριστήσει για την πράξη του να παραχώρησε κτηματική-οικοπεδική έκταση επτά στρεμμάτων στην περιοχή της Σουράδας στο νότιο τμήμα της πόλης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση σχολικής στέγης, και για την προσφορά του στη δημόσια εκπαίδευση από τις θέσεις του φιλολόγου, του Διευθυντή σχολικής μονάδας, του Προϊσταμένου Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του Σχολικού Συμβούλου.

Την ίδια ημέρα, παραβρέθηκε στο εκπαιδευτικό σεμινάριο, με θέμα «Ένα βήμα μπροστά: Βιωματικό Σεμινάριο για την Εκπαίδευση των Προσφύγων», το οποίο υλοποίησαν η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και οι Συντονίστριες Εκπαίδευσης Προσφύγων Λέσβου του ΥΠΠΕΘ στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης.

Την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας και συζήτησε μαζί τους θέματα που σχετίζονται με την υποστήριξη των σχολικών μονάδων όπου φοιτούν μαθητές πρόσφυγες.

 

350.000 ευρώ για τα σχολικά κτήρια

Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Λέσβου  Σπύρο Γαληνό, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας  Μιχάλη Ταμβακέλλη, τον Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Τεχνικών Υπηρεσιών Κωνσταντίνο Κατσαρό και τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Λέσβου Παναγιώτη Κατσαβέλη και συνομίλησε μαζί τους για θέματα κοινής ευθύνης. Αφού οι εκπροσώποι της Δημοτικής Αρχής παρουσίασαν τις παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί και εξέθεσαν τις ανάγκες που σχετίζονται με τη σχολική στέγη, ο Γενικός Γραμματέας έκανε γνωστό ότι το Υπουργείο Παιδείας θα διαθέσει άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση 350.000 ευρώ για έργα στα σχολεία και θα συνδράμει τον Δήμο Λέσβου στην εκπόνηση μελετών για την ανέγερση σχολικών κτιρίων.

 

Τη διήμερη περιοδεία του ολοκλήρωσε με επισκέψεις στο παράρτημα του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης το οποίο λειτουργεί εντός του Κέντρου Φιλοξενίας ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ Λέσβου, καθώς και στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, ο Γενικός Γραμματέας πραγματοποίησε σειρά επαφών με εκπαιδευτικούς και στελέχη του Υπουργείου Παιδείας αλλά και εκπροσώπους μη κερδοσκοπικών οργανισμών που προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα, τονίζοντας σε όλους τη σημασία μιας συνεπούς συνεργασίας με όλους τους φορείς με στόχο την καλύτερη κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 10|05|2018 15:54

Για πρώτη φορά, αυτή την Πέμπτη, στο χώρο, της «Μοδούσας» στον Παπάδο, ο Νίκος και ο Γιώργος Στρατάκης. Εγγύηση για γνήσιο κρητικό γλέντι δίνει ο Νίκος Καξηρής!

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Μανόλης Στρατάκης νταούλι, Αλέξανδρος Χατζάκης κοντραμπάσο, Δημήτρης Ζωγραφάκης κιθάρα. Φιλική συμμετοχή ο ταλαντούχος τραγουδοποιός Αργύρης Λούλατζης.

Με τέσσερις δίσκους μέχρι στιγμής στο ενεργητικό τους, αλλά και μαθητεύοντας στο πλευρό του Ψαραντώνη και συνεργασίες όπως ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό και έχουν ξεχωρίσει για το ταλέντο τους, τη μουσική τους και την αμεσότητά τους με το κοινό. Για τον Ψαραντώνη λέει ο Ν. Στρατάκης: «Η συνεργασία μου και η “φοίτησή” μου από τα 11 μου χρόνια μέχρι 19 χρονών δίπλα στον δάσκαλο Ψαραντώνη, χωρίς υπερβολές και χωρίς μεγάλα λόγια δεν περιγράφεται με όσα λόγια και χαρακτηρισμούς κι αν πω. Με έμαθε πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα να είμαι άνθρωπος και να σέβομαι τους ανθρώπους, απέκτησα μια ανθρώπινη παιδεία που είναι πολύ πιο σημαντική από την μουσική παιδεία που απέκτησα δίπλα του και που τώρα μεταλαμπαδεύω στο γιο μου και γενικότερα στην οικογένειά μου, και τέλος, έμαθα να παίζω μουσική με την ψυχή μου και να γίνει το μουσικό μου όργανο μια προέκταση της ψυχής μου.

Τον ευχαριστώ για όλα όσα έμαθα δίπλα του, αλλά πιο πολύ τον ευχαριστώ για όσα με βοήθησε να μάθω χωρίς να είμαι δίπλα του από τα εφόδια που απέκτησα όσο καιρό ήμουν μαζί του!»

«Βουτιά στις άδειες στέρνες»

Μια παράσταση - ντοκουμέντο, για τη βιομηχανική ιστορία της Γέρας και τις ζωές των ανθρώπων τότε, παρουσιάζει την Κυριακή 13 Μαΐου στις 21:00, η Ομάδα Θεάτρου του Restory στον Παπάδο, στην Κοιν.Σ.Επ «Μοδούσα».

Ένα έργο μνήμης, βασισμένο σε ιστορικά στοιχεία και άγραφες ως τώρα, ανθρώπινες μαρτυρίες. Η παράσταση προέκυψε από σχετική έρευνα και συνεντεύξεις από πρώην εργαζόμενους στις βιομηχανίες της Γέρας.

Σκηνοθεσία: Θεοφάνης Τάκος.

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ταξιαρχούλα Αλεξάνδρου, Γιώργος Βογιατζής, Ραλού Βιόλατζη, Γιώτα Ελευθεριάδου, Ελένη Ελευθεριάδου, Γιώργος Ζορμπάς, Πηνελόπη Ιακωβίδου, Φωτεινή Λαμπέρη, Νίκος Μαστέλος, Στρατής Μοριανός, Έλενα Μπάνη, Άννα-Μαρία Παναγή, Γιάννης Τσανταρλιώτης, Μαρία Τσουπή.

Έρευνα: Βασίλης Ψαρρός και η Ομάδα Έρευνας του Restory.

Επεξεργασία κειμένων: Μαρία Τσουπή, Θεοφάνης Τάκος

Συνεντεύξεις: Πηνελόπη Ιακωβίδου, Ελπινίκη Ψαρρού, Παναγιώτης Βεκρής.

Είσοδος ελεύθερη.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 10|05|2018 15:50

Εκδήλωση με θέμα «Τα Μουσεία της Λέσβου συνεργάζονται & συνομιλούν με την κοινωνία» θα οργανώσουν τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 και ώρα 19:30 στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης οι εκπρόσωποι των φορέων που διαχειρίζονται τα σημαντικότερα Μουσεία της Λέσβου στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018.

Ειδικότερα, θα παρουσιασθούν τα Μουσεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, τα Μουσεία του Δήμου Λέσβου, το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο της Ι.Μ. Μυτιλήνης, το Μουσείο - Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη - Teriade, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, το Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος», το Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης» του Ιδρύματος Ν. Παπαδημητρίου καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018 με στόχο την παρουσίαση των Μουσείων της Λέσβου στην τοπική κοινωνία αλλά και προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες ώστε να επισκεφτούν τα Μουσεία και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που οργανώνονται από αυτά με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το διάστημα 18 - 20 Μαΐου 2018.

Ομιλητές της εκδήλωσης:

- κ. Παύλος Τριανταφυλλίδης, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, υπεύθυνος των Αρχαιολογικών Μουσείων της Λέσβου,

- κ. Κώστας Αστυρακάκης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Λέσβου, εκπρόσωπος των Μουσείων του Δήμου Λέσβου,

- κ. Νίκος Σηφουνάκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Αρχιπέλαγος - Μουσείου - Ελαιοτριβείου Βρανά,

- Καθηγητής Δημήτρης Παπαγεωργίου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου - Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη Teriade,

- Πάτερ Ευστράτιος Κομνηνός, εκπρόσωπος του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου,

- κα Μαρία Βενιζελέα, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Υπεύθυνη του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου,

- Εκπρόσωπος του Ψηφιακού Μουσείου Χιδήρων «Γεώργιος Ιακωβίδης»,

- Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το δίκτυο Μουσείων της Λέσβου

Το δίκτυο Μουσείων της Λέσβου συγκροτούν τα αναγνωρισμένα, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία Μουσεία που λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και διαθέτουν νομική προσωπικότητα, στελέχωση και κανονισμό λειτουργίας.

Στο Δίκτυο συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων που διαχειρίζονται τα σημαντικότερα Μουσεία της Λέσβου και συγκεκριμένα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, οι Μουσειακές Συλλογές Ερεσού και Αγίας Παρασκευής, το Αρχοντικό Βαρελτζίδαινας και οι λοιποί επισκέψιμοι χώροι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, το Μουσείο Θεοφίλου, η Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης και η Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας του Δήμου Λέσβου, το Εκκλησιαστικό Βυζαντινού Μουσείου της Ι.Μ. Μυτιλήνης, το Μουσείο - Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη - Teriade, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, το Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος, το Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης» του Ιδρύματος Ν. Παπαδημητρίου.

Στόχος του Δικτύου είναι να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος των Μουσείων στη Λέσβο αλλά και η γόνιμη συνεργασία για την προώθηση κοινών δράσεων.

Άξονες της πρωτοβουλίας αυτής είναι η αλληλοϋποστήριξη, η στενή και πολύπλευρη συνεργασία, η ενημέρωση του κοινού της Λέσβου για τον μουσειακό πλούτο της Λέσβου, ο οποίος αποτελεί βασικό άξονα του πολιτισμού μας.

Κατηγορία Παιδεία
- 10|05|2018 15:46

Το Γυμνάσιο Πλωμαρίου, ολοκληρώνοντας την συμμετοχή του στο διετές (2016 - 2018) Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, με τίτλο «Think Different, Do Together», υποδέχτηκε την εβδομάδα 16 με 20 Απριλίου τα Σχολεία - Εταίρους από την Γαλλία, την Ιταλία και την Πολωνία. Η εβδομάδα εργασιών του Προγράμματος περιστράφηκε, όπως και η περίοδος που προηγήθηκε της επίσκεψης, γύρω από την Αλληλεγγύη και τις ποικίλες πτυχές της.

Η πρώτη ημέρα περιέλαβε την Επίσημη Υποδοχή και την Παρουσίαση του Προγράμματος στην τοπική κοινωνία και τους φορείς της πόλης μας, ενώ ακολούθησαν δραστηριότητες γνωριμίας των μαθητών και μαθητριών των Σχολείων - Εταίρων μας με την πόλη και το Σχολείο.

Ακολούθησε την επομένη, η συνέχιση των εργασιών του Προγράμματος στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι, επίσκεψη στον Μόλυβο και κοινές δραστηριότητες με το Γυμνάσιο Πέτρας, σχετικές με την θεματική της εβδομάδας.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε δομές Αλληλεγγύης της πόλης μας, (Εθελοντικό Κλιμάκιο Πυρόσβεσης, Κέντρο Υγείας και Γηροκομείο), ενώ την Πέμπτη, είχε οργανωθεί υποδοχή και επίσκεψη στις δομές Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου και στο Κέντρο Ανοιχτής Φιλοξενίας Προσφύγων του Καρά-Τεπέ, καθώς και συνέντευξη με εκπροσώπους Μ.Κ.Ο.

Τέλος, την τελευταία ημέρα της συνάντησης ολοκληρώθηκαν και παρουσιάστηκαν βίντεο, τα οποία παρήγαγαν οι διεθνικές ομάδες κατά την διάρκεια της εβδομάδας, με επίκεντρο τις επισκέψεις και την θεματική της Αλληλεγγύης.

Αξίζει να σημειωθούν, η συμμετοχή και καλή διάθεση για συνεργασία των τοπικών δομών αλληλεγγύης αλλά και όλου του νησιού, όπως και η προθυμία για υποστήριξη από την τοπική κοινωνία της πόλης μας, μέσα και από την φιλοξενία που παρείχαν οι οικογένειες μαθητών και μαθητριών του Σχολείου μας αλλά και του ΓΕ.Λ. Πλωμαρίου στους μαθητές των φιλοξενουμένων Σχολείων από το εξωτερικό.

Πέρα από τον βασικό στόχο αυτής της συνάντησης, που ήταν η επαφή με Δομές Αλληλεγγύης και η εργασία των μαθητών και των μαθητριών πάνω σ’ αυτήν την έννοια και πρακτική, το Σχολείο μας μερίμνησε να οργανώσει δραστηριότητες και επισκέψεις γνωριμίας με τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής της πόλης αλλά και του νησιού μας.

Κατηγορία Παιδεία
- 10|05|2018 15:40

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με τίτλο «Ζώντας με τον Αυτισμό» το περασμένο Σάββατο (5/5), στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης. Η προσέλευση και το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν συγκινητική, δίνοντας δύναμη και έναυσμα για περαιτέρω δράσεις πάνω στο τεράστιο ζήτημα του «Αυτισμού» στο μέλλον.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν σε ανακοίνωσή τους όλους όσοι συνέβαλλαν με το δικό τους τρόπο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ημερίδας, η ευαισθητοποίηση δηλαδή και η ενημέρωση των συμπολιτών μας για ένα ζήτημα που απασχολεί γονείς και εκπαιδευτικούς. Πιο συγκεκριμένα, ευχαριστίες απευθύνονται προς τον κ. Γεώργιο Φρέρη, ψυχίατρο, που ανταποκρίθηκε άμεσα και με μεγάλη χαρά στο κάλεσμα, τον Επίτιμο Σχολικό Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής κ. Διονύσιο Παπαδημητρίου, την ψυχολόγο του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Μυτιλήνης, κ. Γεωργία Σχοιναράκη, τον καρδιολόγο κ. Παναγιώτη Γρηγοράκη και τις φιλολόγους Ειδικής Αγωγής, κ. Άννα Γκέντζη και κ. Χριστίνα Μούρα.

Πολύτιμη ήταν η συμβολή του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ανθρώπων με Αυτισμό Λέσβου και ιδιαίτερα της Προέδρου του, κ. Αναστασίας Σκούρτσου, η οποία με την κατάθεση της προσωπικής της εμπειρίας συνεπήρε όλους τους παρευρισκομένους. Σημειώνεται ότι η οικονομική συμβολή της Περιφέρειας Β. Αιγαίου στην ημερίδα ήταν σημαντική. Ευχή όλων στο τέλος, ήταν να γίνουν τα σωστά βήματα για την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην εκπαίδευση και στην κοινωνία γενικότερα.

Κατηγορία Δήμος
- 10|05|2018 15:38

Το δίλημμα δεν ήταν «Πατούλης ή Σκουρλέτης», όπως λανθασμένα μεταδόθηκε προς τα έξω, ευτελίζοντας το ρόλο της αυτοδιοίκησης και μετατρέποντάς την σε «κομματικό μαγαζί», αλλά το αν είμαστε «υπέρ» ή «κατά» ενός συγκεκριμένου νομοσχεδίου που καλείται να θεραπεύσει σύγχρονα αυτοδιοικητικά προβλήματα, σημειώνει η παράταξη των «Ενεργών Πολιτών» για τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του νομοσχεδίου «Κλεισθένης». Και εξειδικεύει την προσέγγισή της για τα προβλήματα επί του νομοσχεδίου στα παρακάτω:

Στην έλλειψη συνεργασίας και στην ανάγκη ενίσχυσης της συμμετοχής, στην αποδυνάμωση του ρόλου των τοπικών κοινοτήτων, στην κομματικοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, στα γραφειοκρατικά διοικητικά ζητήματα και στην έλλειψη πόρων που εμποδίζουν τον αναπτυξιακό ρόλο των ΟΤΑ.
«Το νομοσχέδιο προσφέρει κάποιες λύσεις μέσω της απλής αναλογικής και της ενδυνάμωσης του ρόλου των τοπικών κοινοτήτων, αλλά δεν προσφέρει ικανοποιητικές λύσεις σε γραφειοκρατικά/λειτουργικά/διοικητικά θέματα των ΟΤΑ, δεν προσπαθεί να απεξαρτήσει την αυτοδιοίκηση από τους κομματικούς της πάτρωνες. Βάσει των παραπάνω, το νομοσχέδιο δεν χρήζει απλά βελτιώσεων, αλλά αρκετών προσθηκών (νέων άρθρων) […], τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση που υπογράφει ο εκπρόσωπος της Βαγγέλης Παυλής. Και καταλήγει με την εξής επισήμανση: «Το γεγονός ότι ταχθήκαμε υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου, διατυπώνοντας τη δική μας πρόταση, δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε πλήρως το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, καθώς έχουμε διαφωνίες σε αρκετά του σημεία όπως διευκρινίσαμε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. ».

Κατηγορία Δήμος
- 10|05|2018 15:27

Το Δίκτυο Κοινοτήτων της Λέσβου, που έχει πρωτοστατήσει με τις καίριες παρεμβάσεις του καθ΄ όλη τη διάρκεια και της άτυπης περιόδου διαβούλευσης για το νέο «Καλλικράτη», με αποκορύφωμα εκείνη που ουσιαστικά διέσωσε την ύπαρξη των τοπικών κοινοτήτων, εξέδωσε και εκείνο ψήφισμα για τον «Κλεισθένη». Και θα έλεγε κανείς, κρατώντας ψηλά και τη σημαία της Λέσβου σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, μπήκε στον κόπο να αξιολογήσει πραγματικά το υπό ψήφιση νομοθέτημα, να ξεχωρίσει ζητήματα που χρήζουν επεξεργασίας και αντικατοπτρίζονται στην ειδική περίπτωση της Λέσβου, παίρνοντας αποστάσεις από την ολοκληρωτική άρνηση της ΚΕΔΕ. Η οποία μεταξύ άλλων, λίγη σημασία έχει δείξει στις ειδικές περιπτώσεις των νησιωτικών και ορεινών δήμων.

Ειδικότερα η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, μέσω του ψηφίσματός της για τον «Κλεισθένη», δηλώνει την διαχρονικά αμετακίνητή της θέση για ενίσχυση του θεσμικού ρόλου των Κοινοτήτων με αρμοδιότητες και πόρους, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα καθημερινότητας των δημοτών. Και δηλώνει ακόμα πως διαφωνεί και απορρίπτει το ψήφισμα που εξέδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας  (ΚΕΔΕ) και υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου,  όπου σύμφωνα με αυτό, το νομοσχέδιο του Κλεισθένη 1 επαναφέρει τις Κοινότητες από το παράθυρο.

 

Το ψήφισμα

«Με δεδομένο πως το σχέδιο νόμου του Κλεισθένη 1 επιδέχεται αλλαγών, το Δίκτυο Κοινοτήτων, που έχει συμβάλλει στην κατάρτιση του με συγκεκριμένες προτάσεις, θα συνεχίσει το διάλογο με το Υπουργείο,  ώστε το νέο πλαίσιο που θα προκύψει,  να είναι λειτουργικό και εύχρηστο για τα χωριά μας.
Στόχος μας από τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο,  να υπάρξει τουλάχιστον σε επίπεδο Κοινοτήτων,  ακηδεμόνευτη τοπική αυτοδιοίκηση,  με την ενασχόληση νέων ανθρώπων που θα εκφράζουν απόλυτα τη βούληση των τοπικών κοινωνιών και θα μπορούν απερίσπαστοι,  να διαχειριστούν την τύχη κάθε περιοχής, ρυθμίσεις που εν πολλοίς,  εμπεριέχονται στο κεφάλαιο που αφορά τις Κοινότητες,  στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου», γράφει χαρακτηριστικά το ψήφισμα που δεν αφήνει ασχολίαστη και την αρνητική στάση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη σχετικά με την προοπτική πραγματοποίησης χωροταξικών αλλαγών. «Διαφωνούμε με τον κ. Πατούλη και δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, για τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου», καταλήγει χαρακτηριστικά το ψήφισμα του Δικτύου που ουσιαστικά σώζει θα έλεγε κανείς και λίγο από το χαμένο γόητρο του δημοτικού συμβουλίου, που δεν μπήκε στον κόπο πριν από λίγες ημέρες, να συνεισφέρει στη διαβούλευση επί του «Κλεισθένη», πέραν του να καθίσει απλά πίσω από τη «γραμμή» της ΚΕΔΕ. Και μέχρι σήμερα δεν έχει σχολιάσει καν τις εμπρηστικές -για το διαχρονικό αίτημα της διάσπασης του δήμου Λέσβου- δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ.

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 10|05|2018 15:25

Μέσα στην προσδοκία του καλοκαιριού, ξέσπασε ένα έντονο επίμονο καθημερινό μπουρίνι, που αναστάτωσε το καθημερινό μας πρόγραμμα και μας εξοικείωσε για άλλη μια φορά με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που το μέλλον πάντα υποκρύπτει. Είναι κάτι που συνήθως λησμονούμε, στην αφέλεια των προγραμματισμών που καταστρώνουμε με την αφέλεια ότι τίποτα δε θα ανατρέψει τους υπολογισμούς μας. Όπως όμως πιστεύει και ο θυμόσοφος λαός «λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο».

Εκείνο το απόγευμα της Κυριακής, εγκλωβισμένη στη μεσαία λωρίδα της Αμαλίας, με τη βροχή να πέφτει ασταμάτητα, άρχισα να πιστεύω ότι ο περίφημος αυτός ξενοδόχος είναι αόρατος και άυλος: κινείται διαχρονικά από γενιά σε γενιά, ουρανοκατέβατος μεταμορφωμένος σε καρεκλοπόδαρα που σφυροκοπούσαν ανελέητα το παρμπρίζ του αυτοκινήτου, παράγοντας μια έντονα σουρεαλιστική εικόνα, σχεδόν κινηματογραφική, με ατέλειωτα σε διάρκεια μονοπλάνα που θυμίζουν ταινία του Αγγελόπουλου.

Μία ώρα αργότερα, κάτω από το καυτό νερό της μπανιέρας, σκεφτόμουν πόσες πιθανότητες θα είχα να βγω αληθινή, αν ισχυριζόμουν μια εβδομάδα νωρίτερα, κάτω από τον δυνατό ήλιο, ότι θα έχανα τη θεατρική παράσταση που προγραμμάτιζα να παρακολουθήσω, γιατί θα στεκόμουν επί μισή ώρα μέσα στη νεροποντή να αναζητώ πρόσβαση προς το πεζοδρόμιο του θεάτρου, ενώ ο ορμητικός χείμαρρος της βροχής έφτανε ως τους πρόποδες του ταμείου και εγώ τον παρακολουθούσα αμήχανη και βρεμένη ως το κόκαλο.

Η δύναμη της ανατροπής σε κάνει να υπολογίζεις τα διαφορετικά ενδεχόμενα και να παίρνεις τα μέτρα σου. Τελικά όμως ούτε και αυτό πάντα λειτουργεί: δυο μέρες αργότερα, ξεχασμένη πάνω από τον υπολογιστή του γραφείου στο σχολείο, άκουσα πίσω από το παράθυρο τη φωνή ενός φίλου που αποχωρούσε: «Μην κάνεις το λάθος να φύγεις, αν δεν έχεις μαζί σου ομπρέλα». Είχα. Στο αυτοκίνητο. Ο διακριτικός ήλιος του πρωινού με είχε ξεγελάσει.

Οδηγώντας στο σπίτι, για άλλη μια φορά νικημένη από τη δύναμη του απρόοπτου και τις δικές μου παραλείψεις, προσπαθούσα να διατυπώσω τις βασικές αρχές της αυτοπροστασίας από το ξαφνικό, το ανατρεπτικό και το αναπόδραστο. Σκέφτηκα να καταγράψω κάθε μορφή πρόληψης. Μετά αποφάσισα να συμπεριλάβω την προσωπική δύναμη και τη θέληση να χαράξει κάποιος το δικό του μέλλον, όπως το φαντάζεται. Λες και η ζωή είναι ένας αδιάκοπος αγώνας τένις και καθένας πρέπει να μπορεί να στείλει πίσω το μπαλάκι με ένα χτύπημα, εξίσου δυνατό, με εκείνο που το έφερε μπροστά του. Τόσο γενναίο και αποφασιστικό, ώστε να μη χρειαστεί να το ξαναδεχτεί. Σύμφωνα με τον νόμο των πιθανοτήτων, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Τουλάχιστον σε αρκετές περιπτώσεις.

Το ίδιο βράδυ συνέβη να πέσει το μάτι μου, πάνω σε ένα παλιό αλλά αγαπημένο επεισόδιο μιας τηλεοπτικής σειράς που προβλήθηκε για πρώτη φορά πριν από μερικές δεκαετίες. Ήταν η εποχή που είχαμε αποφοιτήσει μόλις. Προσπάθησα να θυμηθώ την εικόνα μου να το παρακολουθεί τότε. Να διεισδύσω στο μυαλό και στα συναισθήματά μου. Να ανατρέξω στις αρχές και στα όνειρα εκείνης της εποχής. Έκανα νοερά τη διαδρομή που σταματούσε στον καναπέ μου. Μέτρησα τους αστάθμητους παράγοντες, τις ανατροπές, τις αναμετρήσεις που δεν κερδήθηκαν, κατέγραψα και τα κέρδη της διαδρομής - τα τελευταία πάντα είναι ζόρικα στην κατάκτηση και πολύ εύκολα στην απαρίθμησή τους. Συνειδητοποίησα ότι μέχρι σήμερα η τύχη δεν στάθηκε δυνατός αντίπαλος.

Το τέλος της βραδιάς με βρήκε να χαμογελώ, καθώς σκεφτόμουν ότι ο μεγαλύτερος αντίπαλος είναι συνήθως ο εαυτός μας, με άλλα λόγια οι προσωπικές μας αδυναμίες. Κατακτάμε το προσωπικό μας όνειρο, στον βαθμό που αυτές μας το επιτρέπουν, αυτές ή καλύτερα η δύναμή μας να τις περιορίσουμε και να τους επιβληθούμε. Ορίζουμε τη ζωή μας, στον βαθμό που είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε. Ανεξάρτητα από τα απρόοπτα ή για να ακριβολογήσω παρά τις ανατροπές που καραδοκούν.

 

Καλυψώ Ν. Λάζου -

Μπαλτά Φιλόλογος

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top