FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 05 Απριλίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ
- 05|04|2018 19:25

Οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι Εντέρου ή συνοπτικά ΙΦΝΕ είναι οι χρόνιες αυτοάνοσοι νόσοι Εκλώδης Κολίτιδα και Νόσος Crohn. Δεν πρέπει να συγχέονται με το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ή τη σπαστική κολίτιδα.
Οι ΙΦΝΕ χαρακτηρίζονται από υφέσεις και εξάρσεις. Η εκλώδης κολίτιδα προσβάλλει μόνο το παχύ έντερο, ενώ η νόσος Crohn μπορεί να προσβάλει το λεπτό ή το παχύ έντερο ή και τα δύο. Στην ελκώδη κολίτιδα προσβάλλεται ο βλεννογόνος του εντέρου, με συνεχή φλεγμονή, ενώ στη νόσο Crohn η φλεγμονή είναι ανομοιόμορφη, και προσβάλει όλο το πάχος του εντέρου. Αναφορικά με τα συμπτώματα, διάρροια με αίμα παρατηρείται στην ελκώδη κολίτιδα, ενώ η νόσος Crohn εμφανίζεται με πόνο, διάρροια, πυρετό, απώλεια βάρους και υποθρεψία.
Η αιτιολογία και η παθογένεια των ΙΦΝΕ δεν είναι καλά αναπτυγμένες στη βιβλιογραφία. Γενετικοί παράγοντες και το περιβάλλον παίζουν ρόλο στην εμφάνιση των νόσων. Περί τα 100 γονίδια έχουν αναγνωριστεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ΙΦΝΕ, ενώ τα αυξανόμενα ποσοστά που παρατηρούνται σε πρόσφατα αναπτυγμένες και ανεπτυγμένες χώρες, υποδεικνύει και επίδραση από τον τρόπο ζωής. Το κάπνισμα, η κατάχρηση αντιβιοτικών, και η διατροφή ενδέχεται να είναι αντιστρέψιμοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της Νόσου Crohnκαι της Ελκώδους Κολίτιδας.
Η διατροφή φαίνεται να παίζει ρόλο στην εμφάνιση της νόσου και έχει μελετηθεί εκτενώς.
Άτομα με διατροφή «Δυτικού τύπου», δηλαδή με αυξημένη κατανάλωση γρήγορου φαγητού, υψηλότερη κατανάλωση ελευθέρων σακχάρων, και χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών φαίνεται να έχουν υψηλότερη εμφάνιση ΙΦΝΕ. Η χλωρίδα του εντέρου επίσης φαίνεται να παίζει ρόλο στην παθογένεια, ενώ η Δυτικού τύπου διατροφή φαίνεται να αλλάζει τη σύσταση του μικροβιώματος του εντέρου, με αρνητική επίδραση στη λειτουργία του εντέρου.
Μάλιστα, η υψηλότερη κατανάλωση κορεσμένων, πολυακόρεστων, και ω-6 λιπαρών και αυξημένη κατανάλωση κρέατος σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για Νόσο Crohn, ενώ η αυξημένη κατανάλωση λίπους και πολυακόρεστων, και ω-6 λιπαρών σχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Ελκώδους Κολίτιδας. Χαμηλή πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων και υψηλή κατανάλωση ω-6 λιπαρών οξέων επίσης σχετίστηκε με γενικώς αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΙΦΝΕ. Ενδέχεται τα λιπαρά να διέπουν την ανοσολογική απόκριση και να αλλάζουν το μικροβίωμα του εντέρου.
Υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών, και ειδικά διαλυτών φυτικών ινών, όπως φρούτα και λαχανικά σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ΙΦΝΕ. Γενικά, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει ευεργετική επίδραση στην πρόληψη των Ιδιοπαθών Φλεγμονοδών Νόσων Εντέρου.
Η βιταμίνη D επίσης φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο. Η διάγνωση έλλειψης βιταμίνης D είναι συχνή σε νεο-διαγνωσμένους ασθενείς, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, ενώ αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης D φαίνεται να προστατεύει από τη Νόσο Crohn. Η υψηλή πρόσληψη ψευδαργύρου επίσης έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Νόσου Crohn.
Συνοπτικά, θα λέγαμε ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε ω-3 λιπαρά, και χαμηλή σε ω-6 λιπαρά έχει προστατευτική δράση ενάντια στην εμφάνιση των ΙΦΝΕ. Εφόσον, η διατροφή είναι ένας αναστρέψιμος παράγοντας κινδύνου, και βοηθά στην πρόληψη των επίπονων αυτών νόσων είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπ’ όψιν, ειδικά από άτομα με γενετική προδιάθεση και οικογενειακό ιστορικό.

*Η Μαρία Μαντζώρου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
MSc Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου και King’s College London
και υπ. διδάκτωρ (PhD cand.) Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Κατηγορία Περιβάλλον
- 05|04|2018 19:24

Αρκετά ικανοποιητικά είναι τα στοιχεία που καταγράφονται στον Μετεωρολογικό Σταθμό του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Λουτρόπολης Θερμής, αναφορικά με τα χιλιοστά βροχής στην περιοχή.
Από την επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι για το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2017 - Μαρτίου 2018 η βροχόπτωση έφτασε στις 31 ίντσες.
Όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, πρόκειται για μια από τις καλύτερες χρονιές και αυτό γιατί η βροχή δεν είχε μεγάλη ραγδαιότητα, με αποτέλεσμα την ομαλή απορρόφησή της από τη γη.
Καλύτεροι μήνες βροχόπτωσης ήταν ο Δεκέμβριος (6,45 ίντσες), ο Ιανουάριος (6,24 ίντσες) και ο Φεβρουάριος (7,73 ίντσες).

Κατηγορία Αγρότες
- 05|04|2018 19:21

Σμήνη από ακρίδες πλήττουν τη δυτική Λέσβο και απειλούν καλλιέργειες στο Σίγρι, το Μεσότοπο και τα Χύδηρα αλλά και τα βουνά της Ερεσού.

Οι ειδικοί μιλάνε για την εντατικοποίηση μικρότερου προβλήματος των περασμένων ετών, ως αποτέλεσμα των φετινών υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας. Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡα Αιγαίου ο αντιδήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης Μιχάλης Ρούσσης, «οι παραγωγοί προσπαθούν μόνοι τους με ψεκασμούς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, το οποίο όμως φαίνεται να είναι σοβαρό και απειλεί τις καλλιέργειες κυρίως στο Μεσότοπο».

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτές τις μέρες συνεργεία της Περιφέρειας πρόκειται να μεταβούν στην περιοχή για να εκτιμήσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ώστε να ξεκινήσει πρόγραμμα ψεκασμών στα πρότυπα του εφαρμοζόμενου αντίστοιχου στον Αϊ - Στράτη προγράμματος που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια ανάλογο σοβαρό πρόβλημα, με τις ακρίδες.

Κατηγορία Πολιτική
- 05|04|2018 19:16

Γράφει ο Παναγιώτης Τσαγκάρης

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει πάρει με τη σειρά όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και μονότονα, πλειστάκις την ημέρα, διακηρύττει στεντόρεια τη φωνή ότι δεν εφαρμόζει την ιστορική απόφαση του ΣτΕ(660/2018), που αφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών, διότι α) δεν συμφωνεί ιδεολογικά με αυτήν και β) σύμφωνα με την άποψή του, η απόφαση αυτή, αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) του κ. Φίλη και όχι στη δική του Υ.Α.!

Ο κ. Γαβρόγλου, ίσως, ενεργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο α) διότι πρώτα ο ίδιος χρειάζεται απεγνωσμένα να πιστέψει αυτό που διατυμπανίζει και β) διότι έτσι, για τις δικές του πολιτικές σκοπιμότητες, προσφέρει επικοινωνιακή ιδεολογικοπολιτική τροφή στους αδαείς αλλά και την εκλογική του πελατεία, η οποία, μάλιστα, φαίνεται πως είναι διατεθειμένη, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, να αποδέχεται αδιαμαρτύρητα και πρόθυμα, ό, τι της προσφέρει ο πολιτικός και κομματικός της ινστρούχτορας!

Η στάση αυτή του κ. Γαβρόγλου ίσως να είναι κατανοητή και ανεκτή σε μια τριτοκοσμική χώρα, όπου κυριαρχούν αυταρχικές καθεστωτικές αντιλήψεις και πρακτικές, αλλά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και σε μια ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η περιφρόνηση στον Νόμο και μάλιστα στις αποφάσεις των ανώτατων θεσμών της Δικαιοσύνης μιας χώρας, με την αιτιολογία του «έτσι μ’ αρέσει», είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν προσβάλλει ούτε υπονομεύει το κύρος των δικαστικών λειτουργών, αλλά, περισσότερο, χαρακτηρίζει τους εμπνευστές αυτών των πρακτικών οι οποίες, μάλιστα, παραπέμπουν σε πολιτικές μη δημοκρατικών καθεστώτων. Πιστεύουμε πως ο κ. Γαβρόγλου γνωρίζει ότι, τελικά, αυτά τα καθεστώτα, που εκφράζει η προς τη συνταγματική τάξη περιφρόνηση και απείθειά του, αργά ή γρήγορα, πέφτουν και διαλύονται «εις τα εξ ων συνετέθησαν» μαζί με όλα τα θνησιγενή οράματα και τις φρούδες προσδοκίες τους.

Σε τελική ανάλυση, τίποτε δεν είναι παντοτινό και κανένας δεν είναι αιώνιος, ούτε στη θέση εξουσίας που βρίσκεται ούτε και στη ζωή γενικότερα, παρά μόνον ο αιώνιος και αθάνατος Θεός. Όλοι και όλα έρχονται και παρέρχονται και κρίνονται από τους ανθρώπους, την ιστορία και τον τελικό δικαιοκρίτη Θεό.

Όσον αφορά στην ιστορική απόφαση του ΣτΕ(660/2018), για το μάθημα των Θρησκευτικών, ο κ. Γαβρόγλου όφειλε να γνωρίζει ότι η απόφαση αυτή ήταν ένα δίκαιο αίτημα της πλειονοψηφίας του ελληνικού λαού και γι’ αυτό έγινε πράξη! Και επειδή είναι πλέον δίκαιος νόμος, αργά ή γρήγορα, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί ο κ. Γαβρόγλου και οι συν αυτώ θα εφαρμοστεί αν όχι κατά τη δική του υπουργική θητεία, στη θητεία του επόμενου Υπουργού!

Από δεοντολογικής πλευράς, ο κ. Γαβρόγλου και οι ακόλουθοί του θα υποχρεωθούν τελικά, να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του ΣτΕ α) εκ των πραγμάτων, β) από την πίεση της κοινής γνώμης και γ) από τις προσεχείς αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, στην οποία αναγκάζονται να προσφεύγουν όσοι δικαιώνονται μεν με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης αλλά η εκτελεστική εξουσία αρνείται να συμμορφωθεί και να υπακούσει σε αυτές.

Πάντως, σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτός που φθείρεται και εκτίθεται και αυτοϋπονομεύει την προσωπικότητα και την ιδεολογία του, είναι τελικά εκείνος ο πολιτικός που εν καιρώ Δημοκρατίας, κηρύττει πραξικόπημα έναντι του δικαιϊκού συστήματος της χώρας που υπηρετεί, υπονομεύοντας στη συνείδηση των πολιτών τη δημοκρατία.

Εν προκειμένω, έτσι όπως έπραξε και πράττει ο κ. Γαβρόγλου, όχι μόνο αρνείται πεισματικά να εκτελέσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης αλλά και προσπαθεί με δολοπλοκίες και ψέματα να ξεφύγει από την ελληνική δικαιοσύνη και με διαστροφική επιχειρηματολογία να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό. Συγκεκριμένα ο κ. Γαβρόγλου έσπευσε από τον Ιούνιο του 2017 να αλλάξει -όχι φυσικά το περιεχόμενο του Προγράμματος του μαθήματος των Θρησκευτικών, το οποίο κατά τη μαρτυρία και του ίδιου και του κ. Φίλη και των συγγραφέων του Προγράμματος παρέμεινε το ίδιο και απαράλλακτο στον πυρήνα και στη δομή του- αλλά τον αριθμό του ΦΕΚ και την υπογραφή, αφαιρώντας την υπογραφή του κ. Φίλη από το ΦΕΚ και βάζοντας αντ’ αυτής τη δική του!!! Τουτέστιν, «έβγαλε τα ρούχα του ο Μανωλιός και τα έβαλε αλλιώς»!

Με τέτοιες δόλιες και πονηρές ενέργειες θέλει ο κ. Γαβρόγλου, να «αναδομήσει» την παιδεία και αυτές τις ενέργειες υιοθετούν και εκείνοι οι ελάχιστοι θεολόγοι σύμμαχοι, ομοϊδεάτες και συνεργάτες των αθέμιτων αποφάσεών του, οι οποίοι με αυτούς τους τρόπους και τις μεθόδους επιθυμούν να «αναβαθμίσουν» υποτίθεται το μάθημα των Θρησκευτικών. Κτίζεται όμως Θρησκευτική Παιδεία και Μόρφωση, με τις αλαζονικές μεθοδεύσεις του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και με τις λογικές της ψευτομαγκιάς, του «κουτσαβακισμού» και της κουτοπονηριάς; Έτσι, πιστεύουν ότι θα κτίσουν το σχολείο του αύριο και θα οικοδομήσουν το σύγχρονο μάθημα των Θρησκευτικών και την ηθικοκοινωνική ζωή της χώρας, ο κ. Γαβρόγλου και οι σύμμαχοι του θεολόγοι;

Η Ποιμαίνουσα Εκκλησία οφείλει να έχει υπόψη της αυτές τις ενέργειες, αυτών των ανθρώπων που, εκτός των άλλων, κάθε μέρα βγαίνουν στα ΜΜΕ και την δυσφημούν, ισχυριζόμενοι ότι υπάρχει για όλα αυτά συμφωνία της Εκκλησίας και ότι προχωράνε και ενεργούν με τη δική της έγκριση!

Όσο για τον κ. Υπουργό, κρίμα σ’ αυτόν, που δεν στέκεται με τις πράξεις του στο ύψος του συγκεκριμένου υπουργικού αξιώματος που υπηρετεί. Κρίμα, που ως υπουργός Παιδείας της χώρας, που γέννησε και διέδωσε τη Δημοκρατία σε όλο τον κόσμο, δεν συμπεριφέρεται ούτε νόμιμα ούτε με δημοκρατικές αρχές ούτε με παιδαγωγικά κριτήρια. Διότι, εύλογα περιμένει ο ελληνικός λαός, τουλάχιστον από τον Υπουργό Παιδείας να προσφέρει συμβολικά πρώτος αυτός, χάριν της ελληνικής νεολαίας που υπηρετεί, το παράδειγμα της υπακοής στο Σύνταγμα και στους νόμους της δικαιοσύνης.

 

*Ο Παναγιώτης Τσαγκάρης είναι θεολόγος.

Κατηγορία Πολιτική
- 05|04|2018 19:13

Σε εσωκομματικούς προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η ΝΔ εδώ και καιρό και με τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπεύθυνου Στρατηγικού  Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Βορείου Αιγαίου του κόμματος, Νίκου Κατράνη, έρχεται να εμπεδωθεί πως πλέον οι ζυμώσεις ενόψει της 13ης του Μάη θα κορυφωθούν. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη βασική Εγκύκλιο της Γραμματείας Οργανωτικού της ΝΔ για τις εκλογές ανάδειξης των νέων αιρετών διοικήσεων όλων των κομματικών οργάνων της ΝΔ, όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι», θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για χορήγηση ή ανανέωση κάρτας μέλους (12 ευρώ) μέχρι τις 10 του Απρίλη. Και σε ότι αφορά τους «εκλέγεσθαι», έχει ενδιαφέρον να δούμε το πώς θα διαμορφωθεί το κλίμα μεταξύ των «δελφίνων» της προεδρίας της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ, με τον Στρατή Καραγεωργίου να φαίνεται πως θα έχει δυναμικό μπρά ντε φερ με στελέχη του κόμματος που για καιρό δεν βρίσκονταν στην «πρώτη γραμμή».

 

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 του Μάη, η ΝΔ θα διεξάγει εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου Νομαρχιακής Οργάνωσης,  Μελών Νομαρχιακής Οργάνωσης Διοικουσών Επιτροπών (Ν.Ο.Δ.Ε), Προέδρων Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων (ΔΗΜ. Τ.Ο) και μελών Δημοτικών Τοπικών Επιτροπών (ΔΗΜ.Τ.Ε).

 

Πως ψηφίζουν και ψηφίζονται

Με βάση το καταστατικό του κόμματος και τον Κανονισμό Πανελλαδικής Οργάνωσης δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν τα μέλη του κόμματος που έχουν καταβάλλει την καθορισμένη ετήσια οικονομική συνδρομή για το έτος 2018, ύψους 12 ευρώ. Όσοι λοιπόν δεν έχουν καταβάλλει την ως άνω συνδρομή, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για χορήγηση ή ανανέωση της κάρτας μέλους μέχρι 10 Απριλίου 2018, εφόσον εξοφλήσουν το ποσό των 12 ευρώ με αντικαταβολή. Ενώ μέχρι 4 Μαΐου 2018, εφόσον εξοφλήσουν το ποσό των 12 ευρώ  ηλεκτρονικά

Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι είναι η εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης που θα συνταχθεί με ευθύνη της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Κόμματος σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 4 της Εγκυκλίου αυτής. Για περαιτέρω πληροφορίες όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Κατράνης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση: www. member.nd.gr

- 05|04|2018 19:10

Η έρευνα έγινε από την MRB από 15 Γενάρη μέχρι 5 Φλεβάρη 2018 και είχε πανελλήνια εμβέλεια.

Ρωτήθηκαν τηλεφωνικά 1250 άτομα από 17 ετών και επάνω, από σαράντα πέντε ερευνητές και δύο επόπτες!

Το ερώτημα που τέθηκε στο δείγμα των 1250 ερωτώμενων ήταν: «Πόσο συχνά πηγαίνετε στην εκκλησία (εκτός γάμων, βαπτίσεων και άλλων κοινωνικών εκδηλώσων)»;

Πόσο συχνά πηγαίνετε στην εκκλησία (2)

Ιδού οι απαντήσεις:

13,5% κάθε εβδομάδα, 34,1% μια-δυο φορές το μήνα, 31,8% μια-δυο φορές το χρόνο, 10% λιγότερο συχνά, 10,2% ποτέ, 0,3% δεν ξέρω, δεν απαντώ. Παρά τα αναμφισβήτητα στατιστικά στοιχεία οι Έλληνες είναι πιστοί ακόμα και αν δεν πατούν το πόδι τους στην εκκλησία και το ακόμα πιο παράδοξο είναι ότι οι περισσότεροι Έλληνες, οπαδοί του ΚΚΕ θρησκεύονται! Από την πίστη του ελληνικού λαού αντλεί την επιρροή και δύναμή του το Ιερατείο.

Άλλα στατιστικά με το διάβασμα

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ έλεγε: «να σέβεσαι εκείνον που έχει βιβλιοθήκη στο σπίτι του».

Κάποιος άλλος είπε ότι επειδή οι Έλληνες δεν διαβάζουν, πρέπει να πάθουν για να μάθουν.

Αμ δε! Στο θέμα:

Στην Ελλάδα το 51,2% δεν διαβάζει κανένα βιβλίο το χρόνο. Το 48,2% διαβάζει ένα και μόνο το 7,8% των Ελλήνων διαβάζει πάνω από 10 βιβλία το χρόνο.

Αντιθέτως, οι λαοί που διαβάζουν πολύ και προοδεύουν είναι οι Ισλανδοί με 98%, οι Νορβηγοί με 90%, οι Σουηδοί με 84,5% και οι Γερμανοί με 72,8%. Στους λαούς αυτούς δεν θα βρεις «ψεκασμένους»...

Στατιστικά για τους «ψεκασμένους»

Επειδή οι Έλληνες είναι το πλείστον ημιμαθείς και δεισιδαίμονες, το 31,4% αυτών που ψήφισαν «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα του κ. Τσίπρα και το 24,1% αυτών που ψήφισαν «ΝΑΙ» πιστεύουν ότι μας «ψεκάζουν» για να μην αντιδρούμε στις αυθαίρετες αντιλαϊκές επεμβάσεις των κυβερνώντων. Έτσι μας βολεύει...

Ακόμα το 79,3% του ελληνικού λαού είναι απόλυτα πεπεισμένο ότι μυστικές οργανώσεις, εδώ και στο εξωτερικό βυσσοδομούν κατά της χώρας μας και δεν μας επιτρέπουν να σηκώνουμε κεφάλι...

Πάντα κάποιοι άλλοι φταίνε, εμείς οι ίδιοι ποτέ...

Γι’ αυτό ακμάζουν τα φαινόμενα του Καματερού με το νερό και την πικραγγουριά του Σώρρα, Κοσκωτά, «Αγίας» Αθανασίας του Αιγάλεω, Αγίου Παϊσίου με τις προφητείες κλπ κλπ. Μοιραίοι άβουλοι αντάμα...

Φιλοκυβερνητικές εφημερίδες

Ο κ. Στράτος Σαλαβός δημοσίευσε στην στήλη του στο «Εμπρός» ενδιαφέροντα, κατά τη γνώμη μου, στατιστικά δεδομένα, τα οποία θα επαναλάβω και θα σχολιάσω. Οι έξι κυβερνητικές εφημερίδες την εβδομάδα 11/3/2018 πούλησαν 45.870 φύλλα και οι έξι αντιπολιτευόμενες 202.290 φύλλα. Τεράστια η διαφορά. Επίσης, τεράστια είναι η διαφορά ακροαματικότητας στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις μεταξύ των Μέσων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση και εκείνων προς την αντιπολίτευση. Διευρύνεται καθημερινά η λαϊκή δυσαρέσκεια στον κ. Τσίπρα.

Στίβεν Χόκινγκ (1942 - 2018)

Άγγλος αστροφυσικός παγκοσμίου φήμης που πρόσφατα πέθανε. Γεννήθηκε στην Οξφόρδη της Αγγλίας το 1942. Ο πατέρας του ήταν βιολόγος και η μητέρα του γραμματέας.

Το 1963 σε ηλικία είκοσι ένα ετών διαγνώστηκε ότι πάσχει από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση και οι γιατροί του δίνουν δυο-τρία χρόνια ζωής μόνο. Έζησε, ευτυχώς, άλλα 55 χρόνια πάνω σε ειδικό αμαξίδιο. Έκανε δύο γάμους και απέκτησε τρία παιδιά. Μερικές από τις σκέψεις του:

- «Είμαστε μόνο ένα εξελιγμένο είδος πιθήκων σε ένα μικρό πλανήτη, ενός μετριότατου άστρου. Ωστόσο, μπορούμε να κατακτήσουμε το σύμπαν. Και αυτό μας κάνει πολύ ξεχωριστούς». Και

- «Δεν υπάρχει Παράδεισος, δεν υπάρχει ζωή μετά το θάνατο. Αυτό είναι ένα παραμύθι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι».

Η συνθήκη της Λωζάνης

Συχνά-πυκνά ακούμε τον κ. Ερντογάν να μιλά για την «πατρίδα της καρδιάς του» και να αμφισβητεί την συνθήκη της Λωζάνης που καθόρισε τα εδαφικά όρια της σημερινής Τουρκίας και υπογράφτηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ-Ατατούρκ. Και εμείς οι Έλληνες παρηγοριόμαστε με το «πάλι με χρόνους με καιρούς πάλι δικά μας θα ‘ναι» και ακόμα ο στρατός μας θα φτάσει μέχρι την «κόκκινη μηλιά». Τα Τούρκικα και Ελληνικά όνειρα είναι μόνος για εσωτερική κατανάλωση και τίποτα άλλο.

Η συνθήκη της Λωζάνης συντάχθηκε στις 24/7/1923 και υπογράφτηκε από την Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Σοβιετική Ρωσία, Ρουμανία, Σερβοκροατία, Τουρκία και Ελλάδα. Τέτοιες συνθήκες αλλάζουν μόνον μ’ έναν Μεγάλο Πόλεμο. Αυτά προς γνώση ορισμένων.

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 05|04|2018 19:06

Τον πόνο και το πένθος που αισθάνθηκα, όταν απροσδόκητα πληροφορήθηκα το πολύ πρόωρο τέλος της Φωτεινής Φραγκούλη, διαδέχτηκε η «απόλυτη περιφρόνησις» που ο Εγγονόπουλος βρίσκει ότι «αρμόζει σε όλους αυτούς τους θόρυβους /τις έρευνες /τα σχόλια επί σχολίων που κάθε τόσο ξεφουρνίζουν / αργόσχολοι και ματαιόδοξοι γραφιάδες/ γύρω από τις συνθήκες» της αποδημίας της, ξημερώματα της τελευταίας Τετάρτης του Μαρτίου. Η Φωτεινή χάρασσε την ιδιωτική της οδό, με την ίδια αξιοπρέπεια, που βάδισε και στον σύντομο δημόσιο βίο της. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι πήραν την πρωτοβουλία να ρίξουν ανακριτικό φως άπλετο σε μια γυναίκα γεμάτη με όση ακτινοβολία φανέρωνε το όνομά της. Οι πραγματικά οικείοι της το απέφυγαν.

Δεν ήταν στενή μου φίλη. Όταν ανέλαβα την πρώτη μου εκπομπή για το βιβλίο στην ΕΡΤ, ούτε είκοσι τεσσάρων ετών, ο παλιός μου δάσκαλος, Γιάννης Κωνσταντέλλης, άρχισε να τηλεφωνεί σε όσους γνώριζε και να εγγυάται για μένα, ώστε να μου παραχωρήσουν τις συνεντεύξεις που χρειαζόμουν. Γνώρισα τη Φωτεινή, από τηλεφώνου στην αρχή, σε ένα αφιέρωμα στην παιδική λογοτεχνία. Η φωνή της ήταν πλασμένη να διηγείται παραμύθια. Είχε τη ζεστασιά, τη μελωδία και τις παύσεις της καλής παραμυθούς και την αμεσότητα ενός πολύ επικοινωνιακού ανθρώπου. Φιλική, ευγενής, υποστηρικτική, στο τέλος με ευχαρίστησε, λες και εκείνη είχε υποχρέωση σε μένα. Καθώς τα χρόνια κύλησαν, συνειδητοποίησα ότι η γυναίκα αυτή συνεργαζόταν με μια ομάδα από εικαστικούς, φωτογράφους, εκδότες και δημοσιογράφους, τους οποίους γνώρισα σταδιακά μέσα από τη δουλειά και τις σπουδές μου, ονόματα με κύρος αληθινό στον τομέα τους, ανάλογο εξάλλου με το δικό της συγγραφικό τάλαντο. Κάθε φορά που ξαναγυρνώ στην πρώτη μας επικοινωνία κρατώ πολύτιμη ανάμνηση τη βελούδινη αύρα της φωνής, την ευγένεια, την ευαισθησία ενός πλάσματος ιδιαίτερου, σαν κι αυτά που συναντούσα στις σελίδες των βιβλίων της. Φιλικό αλλά και εσωστρεφές, με όση αξιοπρέπεια το στρείδι προστατεύει το μαργαριτάρι του.

Με κάλεσε στον Μόλυβο να γνωριστούμε από κοντά. Στον Πλάτανο συνάντησα μια γυναίκα αέρινη, με άσπρα μακριά φορέματα, ψάθινο καπέλο, περιτριγυρισμένη από γάτες, στις οποίες μιλούσε σα να ήταν παιδιά. Με τη γοητεία της ωριμότητας και με το άρωμα της επιτυχίας της, η γυναίκα αυτή τον ζούσε τον τόπο της, τον όριζε, κυκλοφορούσε αφτιασίδωτη και άμεση, ανάμεσα στους ντόπιους και στα οχήματα που αγκομαχούσαν στην ανηφόρα. Της είχα φέρει για δώρο μια εξάδα πρωτινά πιατάκια για γλυκό, που είχα αγοράσει από τα παλιατζίδικα της Ερμού. «Εγώ το ήξερα ότι θα επικοινωνούσαμε», χαμογέλασε με ένα μελαγχολικό βλέμμα. «Άλλωστε έχουμε τόσα κοινά: είμαστε μοναχοπαίδια και τα πατρικά και των δυονών είναι απέναντι από έναν πλάτανο. Λίγο είναι»; Καθώς ο ήλιος έπεφτε, πίσω από τα κλαδιά του δέντρου, η Φωτεινή μοιράστηκε μαζί μου την αγάπη της για τα παιδιά, το ακροατήριο της στο σχολείο και το αναγνωστικό της κοινό. Τα μάτια της έλαμπαν κάθε φορά που μιλούσε γι’ αυτά. Η ανυστερόβουλη αφοσίωσή της στη δουλειά της δασκάλας, της χάρισε την ειλικρινή αγάπη των μαθητών της, με πολλούς από τους οποίους διατήρησε επικοινωνία, ακόμη και όταν έγιναν γονείς.

Την πρώτη χρονιά που εγκαταστάθηκα για δεύτερη φορά στην Αθήνα, στα δύσκολα, στα ασήκωτα και στα επώδυνα, βρέθηκαν φύλακες-άγγελοι δυο γυναίκες: η μία, η Φωτεινή. Με ευστοχία που ανάδινε άρωμα γαλλικού καφέ, στο υπέροχο σπίτι στο Γουδή, με κατανόηση, με διακριτικότητα και με απόλυτη εχεμύθεια, απόδειξη της φυσικής ευγένειας και του ήθους της. Είχα τότε το προνόμιο να μοιραστεί μαζί μου προσωπικά της παραμύθια, για να μου διδάξει μέσα από την ενσυναίσθηση την αλληγορία της πραγματικής ενηλικίωσης.

Αργά το βράδυ της αποδημίας της αποφάσισα πως η γυναίκα από φως, ξαφνικά τρύπωσε μέσα στις σελίδες των παραμυθιών της, όπου συνεχίζει να μεταμορφώνει σε ονειρικές εικόνες όλο το άγχος και την αβάσταχτη αλήθεια αυτού του κόσμου.

                 

Κατηγορία Ιατρικό Βήμα
- 05|04|2018 19:04

«Τα εξοφθάλμια μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα, μπορούν ενδεχομένως να αποτελέσουν εναλλακτική λύση στην κλασική μεταμόσχευση κερατοειδούς σε ασθενείς με προχωρημένο κερατόκωνο».

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2017 στο έγκριτο οφθαλμολογικό περιοδικό Cornea από την ομάδα του Dr Jorge Alio γίνεται λόγος για τη χρήση μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων για την κυτταρική θεραπεία του κερατοειδικού στρώματος, και συγκεκριμένα σε ασθενείς που επρόκειτο να υποβληθούν σε επέμβαση μεταμόσχευσης κερατοειδούς λόγω προχωρημένου κερατοκώνου.

Η κυτταρική θεραπεία του κερατοειδικού στρώματος ερευνάται ακόμη και σαν πιθανή θεραπεία για τις περιπτώσεις όπου το στρώμα παρουσιάζει θολερότητες. Τα εξοφθάλμια μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα (τα οποία προκύπτουν από λιπώδη ιστό ενήλικα) είναι η ιδανική πηγή για αυτόλογα βλαστικά κύτταρα, μιας και ο ιστός αυτός είναι εύκολα προσβάσιμος, υπάρχει υψηλή απόδοση ανάκτησης κυττάρων και τα κύτταρα αυτά μπορούν να διαφοροποιηθούν σε πολλούς τύπους (κερατοκύτταρα, οστεοβλάστες, χονδροβλάστες, μυοβλάστες, υπατοκύτταρα, νευρώνες, κ.ά).

Έχουμε δει πως τα οφθαλμικά και τα εξοφθάλμια μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα είναι ικανά, όχι μόνο να επιβιώνουν και να διαφοροποιούνται σε ανθρώπινα κερατοκύτταρα ενηλίκου όταν ενύονται μέσα στο στρώμα του κερατοειδούς χωρίς να προκαλείται φλεγμονώδης αντίδραση. Επίσης έχει παρατηρηθεί η παραγωγή νέου κολλαγόνου μέσα στο στρώμα-δέκτη αυτών.

Τα κύτταρα αυτά μπορούν επίσης να εξομαλύνουν ήδη υπάρχουσες θολερότητες, διαμορφώνοντας ανάλογα το κερατοειδικό στρώμα και βελτιώνοντας έτσι την κερατοειδική διαύγεια σε πειραματόζωα με κερατοειδικές δυστροφίες που οφείλονταν στην αναδιοργάνωση του κολλαγόνου καθώς και πειραματόζωα με μεταβολικές παθήσεις από τον καταβολισμό συσσωρευμένων πρωτεϊνών.
Η ομάδα του Dr Alio, διεξήγαγε και πρόσφατα δημοσίευσε την πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους, σχεδιασμένη να αξιολογήσει αρχικά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των κυτταρικών θεραπειών με εξοφθάλμια μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα για το κερατοειδικό στρώμα. Η έρευνα αυτή ήταν μια μη τυχαιοποιημένη και ανοιχτή κλινική δοκιμή, η οποία συμπεριέλαβε ασθενείς με προχωρημένο κερατόκωνο, οι οποίοι ήταν ήδη υποψήφιοι για μεταμόσχευση κερατοειδούς με σκοπό την οπτική τους αποκατάσταση.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν πέντε ασθενείς. Ένα εναιώρημα 1ml που περιείχε αυτόλογα, προερχόμενα από λιπώδη κύτταρα, ενήλικα βλαστοκύτταρα (ADASC=Autologous Adipose-Derived Adult Stem Cells) σε μια ενδοστρωματική «τσέπη» μέσα στον κερατοειδή χιτώνα, η οποία προηγουμένως είχε δημιουργηθεί με τη χρήση του femtosecond laser. Η διάμετρος της τσέπης ήταν 9,5mm. Όλες οι επεμβάσεις διεξήχθησαν κάτω από τοπική αναισθησία και χωρίς να χρειάζονται ράμματα στον κερατοειδή. Το λίπος το οποίο περιείχε τα βλαστοκύτταρα είχε ληφθεί με επιλεκτική λιποαναρρόφηση (υπό τοπική αναισθησία) και ακολούθως υποβλήθηκε σε επεξεργασία στο εργαστήριο προκειμένου να απομονωθούν τα αυτόλογα ADASC.

Σύμφωνα με την ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα, δεν παρουσιάστηκαν διεγχειρητικές ή μετεγχειρητικές επιπλοκές. Η διαύγεια του κερατοειδούς αποκαταστάθηκε πλήρως μέσα σε 24 ώρες. Στο τέλος του χρόνου παρακολούθησης, σε όλους τους ασθενείς παρατηρήθηκε βελτίωση της όρασης: η μέση βελτίωση ήταν 1 γραμμή στην οπτική οξύτητα τόσο με όσο και χωρίς γυαλιά και 2 γραμμές σε όσους ασθενείς έκαναν χρήση ημίσκληρων φακών επαφής.

Δεν υπήρξε αλλαγή στη διάθλαση, ούτε στην τοπογραφία του κερατοειδούς. Παρατηρήθηκε επίσης, μια μικρή αύξηση του πάχους του κεντρικού κερατοειδούς, της τάξης των 16,5μm η οποία διαπιστώθηκε, με τη χρήση OCT προσθίου ημιμορίου και η οποία αποδόθηκε στο σχηματισμό νέου κολλαγόνου από τα κερατοκύτταρα. Το νεοσχηματισμένο κολλαγόνο παρατηρήθηκε ως υπερανακλαστικές περιοχές στο επίπεδο του στρώματος όπου είχε δημιουργηθεί η «τσέπη».

Η επιβίωση των εμφυτευμένων ADASC επιβεβαιώθηκε με συνεστιακή βιομικροσκοπία (HRT-3, Heidelberg), όπου παρατηρήθηκαν στρογγυλού σχήματος κύτταρα στο επίπεδο της επέμβασης σε όλα τα περιστατικά, κατά τον τρίτο μετεγχειρητικό μήνα. Κατά τον έκτο μετεγχειρητικό μήνα, τα κύτταρα αυτά παρουσίασαν ατρακτοειδές σχήμα και δε παρουσίαζαν καμία διαφορά σε σχέση με εκείνα που παρατηρούνταν σε άλλα επίπεδα του στρώματος, υποθέτοντας έτσι ότι η μορφολογική αλλαγή των κυττάρων αυτών είναι πιθανό σημάδι διαφοροποίησης των εμφυτευμένων κυττάρων σε ενήλικα κερατοκύτταρα.

Ένα ενδιαφέρον εύρημα ήταν η μικρή κλινική βελτίωση προεγχειρητικών προσθίων κερατοειδικών ουλών σε έναν ασθενή. Το εύρημα αυτό συμφωνεί με τον Dr James Funderburgh και άλλους συγγραφείς οι οποίοι είχαν παρόμοια ευρήματα στις έρευνές τους.

Η δημοσίευση του Dr Alio, είναι η πρώτη που αναφέρει κλινική χρήση βλαστοκυττάρων στο κερατοειδικό στρώμα. Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα θα πρέπει να αξιολογηθούν προσεκτικά, καθώς η συγκεκριμένη μελέτη είναι πιλοτική. Παρόλα αυτά έχουν παρατηρηθεί ενθαρρυντικά αποτελέσματα τα οποία δίνουν τη δυνατότητα για έρευνα τα ερχόμενα χρόνια.

Όλοι οι ασθενείς κέρδισαν όραση και στο μικρό δείγμα μελέτης της έρευνας αυτής η χρήση μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων έχει αποδειχθεί ασφαλής.

 

Ιωάννης Α. Μάλλιας είναι Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Clinical Fellow της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης.

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 05|04|2018 18:59

Επιχορήγηση 434.000 ευρώ στους Δήμους Λέσβου, Ανατολικής Μάνης και Σαμοθράκης για την υλοποίηση προγράμματος κοινωνικής προστασίας, υπέγραψε τη Μ. Δευτέρα ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ειδικότερα την χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των εκεί δήμων. Μέσω αυτής αναμένεται να καλυφθεί και η δαπάνη άμεσων βιοτικών αναγκών αλλά και της αντικατάστασης της οικοσκευής λόγω φυσικών καταστροφών. 


Το ποσό θα αποδοθεί στους Δήμους με χρηματική εντολή του υπουργείου προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με το δήμο Λέσβου να λαμβάνει 333.971 ευρώ. Ο Συντονιστής των ενεργειών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον σεισμό στη Λέσβο, Βασίλης Τεντόμας στην ειδική ενημέρωσή του με αφορμή την εξέλιξη αυτή, γράφει με νόημα ότι «αν και στη Βρίσα φούρνος δεν γκρεμίστηκε, τελικά τα χρήματα των οικοσκευών για τους σεισμοπαθείς της Λέσβου (333.971€), που ήταν να σταλούν στο δήμο Λέσβου από τα τέλη Δεκεμβρίου 2017, τελικά, με καθυστέρηση τριών μηνών από τότε και εννιά μηνών από το σεισμό, εδέησαν τώρα μόλις να μπουν απ τον κρατικό κορβανά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στη μερίδα του Δήμου Λέσβου.

Ας είναι, κάλιο αργά παρά ποτέ... Τώρα ο δήμος Λέσβου ας κάνει όσο πιο γρήγορα γίνεται τις δικές του διαδικασίες».

 

Σχετικά με την Στεγαστική Συνδρομή των «κόκκινων»

Σε ότι αφορά πάντα στους σεισμοπαθείς και επειδή έχουν δημιουργηθεί κάποια ερωτηματικά σχετικά με το ύψος της στεγαστικής συνδρομής (Σ.Σ.) για την ανακατασκευή των «κόκκινων» κτιρίων, ο κ. Τεντόμας προχωρά και σε μία ακόμη σειρά διευκρινίσεων. Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι ο κάθε δικαιούχος, μετά την παραλαβή του ΠΑΕΕΚ και ανεξάρτητα από τη διαδικασία κατεδάφισης, μπορεί να υποβάλλει τα σχετικά δικαιολογητικά για τον καθορισμό δικαιούχου καθώς και του ύψους της (Σ.Σ.). Και πως η Στεγαστική Συνδρομή  (αναφέροντας μόνο τη περίπτωση κατοικίας, που είναι και η πλειονότητα των περιπτώσεων) ανέρχεται σε:

-1100€  ανά τετρ. μέτρο «κόκκινης» κατοικίας, στη περίπτωση που το «κόκκινο» βρίσκεται εκτός παραδοσιακού οικισμού ή αν βρίσκεται μεν εντός παραδοσιακού οικισμού αλλά επιθυμεί ο δικαιούχος να κτίσει το καινούργιο σπίτι του σε άλλον οικισμό, είτε παραδοσιακό είτε όχι.

-1200€  ανά τετρ. μέτρο «κόκκινης» κατοικίας, στη περίπτωση που το «κόκκινο» βρίσκεται εντός παραδοσιακού οικισμού και η ανακατασκευή γίνει πάλι εντός του παραδοσιακού οικισμού, είτε στο ίδιο οικόπεδο είτε σε κάποιο άλλο που διαθέτει ο δικαιούχος στον ίδιο οικισμό.

-1300€  ανά τετρ. μέτρο «κόκκινης» κατοικίας, στη περίπτωση ανακατασκευής διατηρητέου κτιρίου, του οποίου η κήρυξη ή η διαδικασία προς κήρυξη έχει ξεκινήσει πριν την ημερομηνία του σεισμού (12.6.2017).

«Με τα χρήματα της παραπάνω οριζόμενης Στεγαστικής Συνδρομής  ο δικαιούχος μπορεί να ανακατασκευάσει κτίριο με ελάχιστο εμβαδόν ίσο με το 75% του εμβαδού που είχε το «κόκκινο». Αν το φτιάξει μικρότερο, θα υπάρξει αναλογική μείωση και της Σ.Σ. Η παραπάνω Στεγαστική Συνδρομή αποτελείται από την Δωρεάν Κρατική Συνδρομή (80%) και Άτοκο Δάνειο τραπέζης (20%). Με εξαίρεση τη περίπτωση που το «κόκκινο» είναι εντός παραδοσιακού οικισμού, αλλά ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να ανακατασκευάσει εκτός παραδοσιακού οικισμού.

 

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 05|04|2018 18:30

Μετά την αυτοψία στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, το «Ε» σήμερα παρουσιάζει τη «γεωγραφία» εντός του κέντρου, που χαρακτηρίσαμε ως την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Ευρώπης (5.945 «κάτοικοι», σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία).

Από την πανοραμική φωτογραφία, γίνεται σαφές ότι οι περισσότερες σκηνές έχουν φύγει (βρίσκονται στον παράλληλο καταυλισμό Olive Grove) και στη θέση τους έχουν μπει κοντέινερ, και σε πολλές περιπτώσεις διώροφα, εξασφαλίζοντας περισσότερες θέσεις διαμονής. Εκτός από το ΠΡΟΚΕΚΑ, το προαναχωρητικό κέντρο, όπου βρίσκονται υπό κράτηση όσοι είναι υπό απέλαση- επιστροφή, οι άλλες πτέρυγες είναι ανοιχτές. Όμως στους τομείς των ευάλωτων οικογενειών, των ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων και των γυναικών που ταξιδεύουν μόνες τους, οι δικαιούχοι εισερχόμενοι μπαίνουν με την επίδειξη συγκεκριμένης κάρτας. Η περίφραξη και η ειδική άδεια, όπως μας εξήγησε ο διοικητής του Κέντρου, Γιάννης Μπαλπακάκης, είναι για την ασφαλή διαμονή τους. Στόχος είναι έτσι, να κατανέμονται καλύτερα γειτονιές, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και θρησκευτικές κοινότητες. Αναλυτικά οι πτέρυγες στον ειδικό πίνακα.

 

 

Κατηγορία Άρθρα
- 05|04|2018 18:15

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια ενδιαφέρουσα κινητικότητα με αφίξεις πολλών σχολείων στη Λέσβο για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων. Ο μαθητικός τουρισμός αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την τοπική οικονομία και την προβολή της Λέσβου που δεν πρέπει αυτή τη φορά να χαθεί.

Στη Λέσβο τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει υψηλού επιπέδου έμψυχο δυναμικό και τεχνογνωσία στο χώρο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που οφείλεται κυρίως στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς και τις συστηματικές δράσεις που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια αλλά και τις υποδομές που έχουν δημιουργηθεί από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής. Το γεγονός αυτό ενισχύει τη δυνατότητα της Λέσβου να πρωταγωνιστήσει στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης έναντι άλλων περιοχών της χώρας.

Αναμφισβήτητα επισκέψεις σχολείων υπήρξαν πολλές και στο παρελθόν, κυρίως με την ενίσχυση χρηματοδοτούμενων δράσεων από το Υπουργείο Παιδείας (στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) ή από Ευρωπαϊκά Προγράμματα (Comenius, Erasmus).

Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς ο αριθμός των επισκέψεων σχολείων αλλά και των μαθητών που συμμετέχουν έχει μειωθεί σημαντικά. Οι λόγοι είναι γνωστοί, η μεγάλη οικονομική κρίση περιόρισε ριζικά τις σχετικές πιστώσεις του Υπουργείου Παιδείας αλλά και τις δυνατότητες των οικογενειών να στηρίξουν οικονομικά τις μετακινήσεις σχολείων και μαθητών, το γεγονός ότι δεν προβλήθηκαν συστηματικά τα πλεονεκτήματα και οι δυνατότητες της Λέσβου στον τομέα αυτό, η έλλειψη συστηματικής προσπάθειας στο πλαίσιο μιας στρατηγικής ανάπτυξης του μαθητικού τουρισμού μέσω της προσέλκυσης σχολείων και μαθητών.

Παρόλα αυτά οι προσπάθειες συνεχίσθηκαν. Υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια δράσεις ενημέρωσης μαθητών και εκπαιδευτικών για τις δυνατότητες εκπαιδευτικής επίσκεψης στη Λέσβο κατά τη διάρκεια παρουσίασης μεγάλων εκθέσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη («ΑΙΓΑΙΟΝ - Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους», «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από τον ΔΡΟΜΟ»). Οργανώθηκαν επίσης ημερίδες ενημέρωσης εκπαιδευτικών.

Ωστόσο, δεν είναι στόχος του σημειώματος αυτού να σταθεί στο παρελθόν αλλά να επισημάνει τις σημαντικές προοπτικές που δημιουργούνται για το μέλλον μέσω συνεργειών και προτάσεων για την ενίσχυση της προσπάθειας ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία που παρουσιάζεται για μια ακόμη φορά.

Οι φετινές θετικές εξελίξεις

Τα γεγονότα που συντέλεσαν στη φετινή θετική εξέλιξη του μαθητικού τουρισμού το τελευταίο διάστημα:

 1. Μέσα από την εθελοντική προσπάθεια μια ομάδας εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε σχολεία της Αττικής, με πρωτεργάτη τον κ. Μιχάλη Ανδρεαδέλλη, καθηγητή του 2ου ΓΕΛ Χαλανδρίου, έγινε από την έναρξη της φετινής χρονιάς συστηματική ενημέρωση σχολείων και εκπαιδευτικών και κάλεσμα για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων στη Λέσβο.
 2. Δημιουργήθηκε ομάδα εθελοντών για την υποστήριξη του μαθητικού τουρισμού με τη συμμετοχή της κ. Αδαμαντίας Ευστρατίου, καθηγήτριας του τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εκτυπώθηκε από το Δήμο Λέσβου ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο για την προσέλκυση μαθητών.
 3. Στις 11 Ιανουαρίου 2018 διοργανώθηκε σεμινάριο με συμμετοχή 100 εκπαιδευτικών σχολείων της Αττικής από τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με θέμα την ενημέρωση για τις δυνατότητες εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Λέσβο - Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και ξεκίνησε η υλοποίηση εκπαιδευτικής δράσης ενημέρωσης σχολείων της Αττικής.
 4. Σχεδιάσθηκε ειδικό πρόγραμμα εκπαιδευτικής επίσκεψης των σχολείων στη Λέσβο σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς, με την συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, του ΚΠΕ Ευεργέτουλα, του Δικτύου Μουσείων της Λέσβου και με την υποστήριξη του Δήμου Λέσβου.
 5. Από την 1η Μαρτίου ξεκίνησαν οι εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων που περιλαμβάνουν γνωριμία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Λέσβου. Ειδικότερα επισκέπτονται το Απολιθωμένο Δάσος, περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος και μνημεία της Λέσβου, Μουσεία και συμμετέχουν σε βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν προγραμματιστεί εκπαιδευτικές επισκέψεις 5 σχολικών μονάδων ενώ 10 ακόμη σχολικές μονάδες επισκέπτονται τη Λέσβο μέσω των προγραμμάτων του ΚΠΕ Ευεργέτουλα. Τα σχολεία κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους επίσκεψης θα επισκεφτούν τη Μυτιλήνη, την Καλλονή, το Σίγρι, τον Ασώματο, την Αγιάσο, την Αγία Παρασκευή, τον Μανταμάδο, τον Παπάδο και το Πλωμάρι.

Θετικές προοπτικές για τη νέα χρονιά

Παράλληλα, ήδη προγραμματίζονται και υλοποιούνται δράσεις που μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην ενίσχυση του μαθητικού τουρισμού στη Λέσβο και την επόμενη σχολική χρονιά.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα σε συνεργασία με τις δύο Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου υπέβαλαν πρόταση δημιουργίας Εθνικού Θεματικού Δικτύου Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολείων με θέμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα». Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν δηλώσει συμμετοχή 38 σχολικές μονάδες από την υπόλοιπη Ελλάδα, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και ΚΠΕ από όλη την Ελλάδα.

Τον Οκτώβρη 2018 και για 8 μήνες θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μεγάλη έκθεση των περιοχών που έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα από την UNESCO στην οποία θα πρωταγωνιστεί η Λέσβο. Η έκθεση θα συμβάλλει στην προσέλκυση σχολείων για εκπαιδευτικές δράσεις στη Λέσβο.

Δημιουργούνται λοιπόν, με τη συμβολή πολλών φορέων θετικές προοπτικές για την ανάπτυξη του μαθητικού τουρισμού στη Λέσβο, η οποία δεν σχετίζεται με κάποια συγκεκριμένη χρηματοδότηση αλλά με τη συστηματική προβολή των πλεονεκτημάτων της Λέσβου ως εκπαιδευτικού προορισμού και την εθελοντική προσφορά των εμπλεκομένων.

Οι επισκέψεις των σχολείων πραγματοποιούνται την άνοιξη και το φθινόπωρο και παράλληλα συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και πολλαπλά οφέλη την τοπική οικονομία.

Οργάνωση κοινών δράσεων για να πετύχει το εγχείρημα

Η προοπτική αυτή πρέπει με κάθε τρόπο να υποστηριχθεί με τη συνέργεια όλων των φορέων που μπορούν να συμβάλλουν στην υποδοχή και την υποστήριξη των εκπαιδευτικών επισκέψεων σχολικών μονάδων στη Λέσβο.

Ωστόσο αν θέλουμε οι θετικές πρωτοβουλίες να μετατραπούν σε ένα μόνιμο ρεύμα επισκέψεων σχολικών μονάδων στη Λέσβο θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και να δημιουργηθεί ένας σταθερός μηχανισμός υποδοχής με χρηματοδότηση των δράσεων υποστήριξης.

Ειδικότερα για να υπάρξει συνέχεια και προοπτική ανάπτυξης του μαθητικού τουρισμού στη Λέσβο απαιτείται συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων και δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου και η επιλογή του φορέα που θα υλοποιήσει μια ολοκληρωμένη δράση ανάπτυξης μαθητικού τουρισμού - υποδοχής και υποστήριξης των επισκέψεων σχολείων στη Λέσβο.

Η Δράση αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

 1. Δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου Μαθητικού Τουρισμού με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Περιφέρεια Β. Αιγαίου, Δήμος Λέσβου, ΟΤΑΛ, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου, Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΚΠΕ Ευεργέτουλα, Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, Δίκτυο Μουσείων Λέσβου).
 2. Προβολή της Λέσβου ως εκπαιδευτικού προορισμού. Ενημερωτικό έντυπο με τις δυνατότητες που προσφέρει η Λέσβος για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων. Προβολή σε εκπαιδευτικές ιστοσελίδες και αξιοποίηση κοινωνικών δικτύων.
 3. Συνεργασία με τις σχολικές μονάδες για το σχεδιασμό προγραμμάτων εκπαιδευτικών επισκέψεων προσαρμοσμένων στις εκπαιδευτικές ανάγκες των σχολικών μονάδων. Ο σχεδιασμός αναφέρεται φυσικά στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο και όχι στην διαμονή και διατροφή θέματα που αναλαμβάνουν κατόπιν διαγωνισμού τουριστικά γραφεία.
 4. Υποστήριξη της επίσκεψης με τη διάθεση διπλωματούχου ξεναγού σε κάθε σχολική μονάδα που επισκέπτεται τη Λέσβο για ενημέρωση σχετικά με τον πολιτισμό της Λέσβου και τα μνημεία που θα συναντήσουν κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους επίσκεψης.
 5. Κάλυψη των εξόδων εκπαιδευτικών επισκέψεων και δράσεων στα Μουσεία της Λέσβου.
 6. Διαγωνισμός καλύτερου μαθητικού Video με έπαθλο για μαθητές που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δράσεις στη Λέσβο.
 7. Χορήγηση αναμνηστικών σε κάθε μαθητή που επισκέπτεται τη Λέσβο.
 8. Κάλυψη των εξόδων μετακινήσεων με λεωφορεία των μαθητών εντός της Λέσβου.
 9. Φιλοξενία εκπαιδευτικών, υπευθύνων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα και ενημέρωση σχετικά με τις δυνατότητες σχολικών εκδρομών στη Λέσβο μέσω διοργάνωσης συναντήσεων, συνεδρίων, ημερίδων κλπ και ενημέρωση εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα.

Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση μιας τέτοιας δράσης δεν είναι απαγορευτικός και θα μπορούσε να καλυφθεί τόσο από ίδιους πόρους των εμπλεκόμενων φορέων όσο και από την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων ώστε να μην χαθεί μια σπουδαία ευκαιρία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Με κοινό όραμα, συνεργασία, συντονισμό, οργάνωση κοινών δράσεων και κυρίως με τη συμμετοχή όλων μας, μπορούμε να πετύχουμε ώστε να αξιοποιηθεί η ευκαιρία αυτή για την ανάπτυξη του μαθητικού τουρισμού στη Λέσβου.

 

*Ο Νίκος Ζούρος είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Κατηγορία Πολιτική
- 05|04|2018 18:09

Με κάθε επισημότητα έφτασε χθες στις υπηρεσίες του δήμου Λέσβου η απόφαση ένταξης έξι (6) ουσιαστικά έργων στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της κυβέρνησης, που είχαν προαναγγελθεί από τον Αναπλ. Υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση από τις 15 του περασμένου Μάρτη, όταν και εκείνος ανακοίνωνε με συνέντευξη Τύπου τον υπερδιπλασιασμό του προϋπολογισμού του Ειδικού Αναπτυξιακού για το Βόρειο Αιγαίο (από 25 εκ. σε 44 εκ. ευρώ). Τα έργα αυτά υπενθυμίζεται ότι είναι τα τέσσερα πλαστικά γήπεδα ποδοσφαίρου σε Μόλυβο, Πέτρα, Μανταμάδο και Κάτω Τρίτος (639.000 ευρώ), η ολοκλήρωση του αρδευτικού Παρακοίλων (1,1 εκ. ευρώ) και φυσικά η αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος της πρώην Ακαδημίας (2,5 εκ. ευρώ). Μετά από την εξέλιξη αυτή, ο δήμος δύναται να προχωρήσει στο εξής στις δημοπρατήσεις αυτών των έργων μέσα στους επόμενους μήνες.

Μ΄ αυτά και με εκείνα λοιπόν, ο δήμος Λέσβου κατόρθωσε να πάρει το μάξιμουμ από το περίφημο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που εξήγγειλε από πρόπερσι η κυβέρνηση, εντάσσοντας μάλιστα το σύνολο της πρότασής του, αν συνυπολογίσει κανείς και την έμμεση ενίσχυση του όλου προγραμματισμού του Υπουργείου Οικονομίας για τη στήριξη των νησιών, από το πρόγραμμα «Φιλόδημος».

«Δημοπράτηση μέσα στο 2018»

Μέσα από το οποίο ο δήμος έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για την αγροτική οδοποιία Σκουτάρου-Τσιχράντας (705.000 ευρώ), την ασφαλτόστρωση του αγροτικού δρόμου Ταβάρι-Χρούσος (2,4 εκ. ευρώ), την επισκευή και διαρρύθμιση του «Κατσάνειου» (680.000 ευρώ) αλλά και την επισκευή-ανακαίνιση και διαρρύθμιση των παλιών Σφαγείων στο Κάτω Κάστρο για τη δημιουργία κέντρου ενημέρωσης και προβολής των εναλλίων αρχαιοτήτων (1,3 εκ. ευρώ).  Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Κώστας Κατσαρός τώρα, επιβεβαίωσε στο «Ε» την ένταξη των έξι αυτών έργων στο Ειδικό Αναπτυξιακό και παρέπεμψε στις επόμενες ημέρες για την εξέλιξη της γραφειοκρατίας που απομένει προκειμένου να προχωρήσουν οι δημοπρατήσεις. Εξάλλου στόχος εξαρχής ήταν η δημοπράτηση του Ειδικού Αναπτυξιακού μέσα στο 2018, στόχος που πλέον φαντάζει εφικτός.

Μ.ΟΡΦ

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top