FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 04 Απριλίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτική
- 04|04|2018 18:46

Σε χρόνο… ρεκόρ φέρεται να ανταποκρίθηκε η κυβέρνηση στο αίτημα της Λέσβου για έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί τον περασμένο Γενάρη. Σύμφωνα με απόφαση του Αναπλ. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση άνοιξε η κάνουλα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για λογαριασμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ενισχύοντάς την με πόρους ύψους 12,5 εκ. ευρώ. Η απόφαση αυτή, μέχρι και χθες δεν είχε κοινοποιηθεί στην Περιφέρεια, ωστόσο το ποσό αυτό ανταποκρίνεται στο προ μηνός αίτημα που κατέθεσε η Περιφέρεια για την αποκατάσταση των ζημιών της θεομηνίας. 

Οι πόροι που αποδεσμεύτηκαν για τη Λέσβο, προέρχονται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και θα διατεθούν κυρίως για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου της Λέσβου το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων, καθώς και για υποδομές πρόληψης φυσικών καταστροφών (αναχώματα χειμάρρων).

Το αίτημα και ο σχεδιασμός της Περιφέρειας

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Περιφέρειας και το σχετικό της αίτημα για «αποζημίωση» ουσιαστικά, προβλέπονται εκτός από αποκαταστάσεις του οδικού δικτύου του νησιού και αντιπλημμυρικά έργα στο δυτικό κομμάτι του νησιού, με την εγκατάσταση ακόμα και συρματοκιβωτίων, στην κατεύθυνση ενίσχυσης των έτσι κι αλλιώς εκτελούμενων εργασιών της περιφερειακής αρχής στην περιοχή.Ωστόσο με δεδομένο πως η ευθύνη για την αντιπλημμυρική προστασία και ειδικότερα για το ποιος προχωρά στις αποκαταστάσεις, είναι υπό αδιευκρίνιστο ακόμα καθεστώς, με τον δήμο και την περιφέρεια να έχουν αρμοδιότητες που αλληλεπικαλύπτονται, έχει ενδιαφέρον να φανεί και η αντίδραση του δήμου Λέσβου για την εξέλιξη αυτή. Γιατί ως γνωστό, σχετικό αίτημα για ενίσχυση, έχει υποβάλλει και η δημοτική αρχή. Σε κάθε περίπτωση για την χρηματοδότηση των έργων ο κ. Χαρίτσης δήλωσε: «Ανταποκριθήκαμε άμεσα στο αίτημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και κινητοποιήσαμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών. Δεσμεύσαμε τους αναγκαίους πόρους για την υλοποίηση των έργων στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές πρόληψης φυσικών καταστροφών. Με το σύνολο των έργων που υλοποιούμε από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ,  βελτιώνουμε τις τοπικές υποδομές και στεκόμαστε στο πλευρό των νησιωτών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους».

Κατηγορία Κοινωνία
- 04|04|2018 18:33

Με αφορμή το ρεπορτάζ του «Ε» που ήταν και πρωτοσέλιδο κύριο θέμα του σχετικά με την καθυστέρηση που συνεχίζεται στο έργο του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου, φίλος της εφημερίδας μας, έσπευσε να προσθέσει με επιστολή παρέμβαση του και μια απίστευτη , όπως την χαρακτηρίζει, αθλιότητα που συμβαίνει με απλήρωτους συμβασιούχους  εργαζόμενους στην επιστασία του έργου για λογαριασμό της Αρχαιολογίας. Η επιστολή - ενημέρωση του φίλου έχει ως εξής:

Αγαπητέ Μανώλη,

Σωστό και επίκαιρο το πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας, για το πολύπαθο και σημαντικό για το νησί μας έργο, της νέας χάραξης της Ε.Ο. Σιγρίου - Καλλονής. Μόνο που, εκτός από τους «ρυθμούς χελώνας» που διαπιστώνει ο καθένας, ως προς τους ρυθμούς υλοποίησης του έργου, υπάρχει και άλλη μία απαράδεκτη αθλιότητα του Ελληνικού Δημοσίου, σχετική με αυτό. Και αυτή (η αθλιότητα), έχει να κάνει με την απερίγραπτη κοροϊδία ως προς την πληρωμή των εργαζομένων της Αρχαιολογίας σ’ αυτό (αρχαιολόγων, πολιτικών μηχανικών, εργατών κλπ). Είναι όλοι τους συμβασιούχοι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, που εργάζονται στην επιστασία του έργου. Όλοι αυτοί (… οι απολίτιστοι… ), παραμένουν μέχρι σήμερα ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΙ ΕΞΙ (26) ΜΗΝΕΣ!!! Τους οφείλονται δεδουλευμένοι μισθοί μέχρι και 26 μηνών, τους έχουν στο «περίμενε», τους κοροϊδεύουν και τους εμπαίζουν, αφού από τον Φλεβάρη του 2016, δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται!!  Είναι συνέχεια με την… υπόσχεση, ότι ο κ. Υπουργός του ΥΠΟΜΕΔΙ (Σπίρτζης), «θα υπογράψει… προσεχώς» το μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού, που είναι προϋπόθεση για να μπορέσουν να πληρωθούν τους μισθούς τους οι εργαζόμενοι. Κι αυτό το… προσεχώς, διαρκεί τουλάχιστον 26 μήνες, αφού ο κ. Υπουργός είναι… ήρεμος άνθρωπος και δεν βιάζεται. Και μέχρι να δεήσει ο κ. Υπουργός να υπογράψει, οι συμβασιούχοι υπάλληλοι (νέοι επιστήμονες, εργάτες κλπ), πληρώνουν και από την τσέπη τους τα καύσιμα των αυτοκινήτων τους για να ανεβοκατεβαίνουν από τη Μυτιλήνη στην περιοχή του Σιγρίου. Και δυστυχώς, μέχρι σήμερα, ΔΕΝ ΙΔΡΩΝΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ. Με συνέπεια, να αναγκασθούν οι συμβασιούχοι υπάλληλοι να προσφύγουν στα αστικά Δικαστήρια, στα οποία εκδικάζεται η αγωγή τους για τα δεδουλευμένα τους, τον προσεχή Μάη. Και ένας θεός ξέρει πότε θα εισπράξουν από το Ελληνικό Δημόσιο, τους ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥΣ. Τους εξανάγκασαν σε προσφυγή στα Δικαστήρια για την αυτονόητη υποχρέωσή τους. Να πληρώσουν τους υπαλλήλους που δούλεψαν στην υπηρεσία τους. Σε άλλες περιπτώσεις, με ιδιώτη εργοδότη, αυτός έπρεπε να πάει φυλακή. Εάν βέβαια η Επιθεώρηση Εργασίας έκανε το καθήκον της. Διότι η μη πληρωμή δεδουλευμένων μισθών είναι και ποινικό αδίκημα. Στην περίπτωσή μας, με εργοδότη την «αριστερή» Κυβέρνηση, στο τέλος του έτους θα υπάρχει και … θριαμβολογία. Αφού θα παρουσιάσουν στους δανειστές μας και… πρωτογενές πλεόνασμα!!

Σα δε ντρέπονται…

Συμπλήρωσε, λοιπόν αγαπητέ Μανώλη, το εύστοχο άρθρο σας, με την προσθήκη ότι η «χελώνα» του έργου, εκτός από ράθυμη, είναι και χωρίς φιλότιμο και χωρίς ίχνος τσίπας. Πού να βρεθούν σήμερα αυτά τα πράγματα, που κατάντησαν είδος εν ανεπαρκεία…

 

Φιλικά

Α.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 04|04|2018 18:31

Για δεύτερη χρονιά μαθητές σχολείων της Λέσβου διοργάνωσαν την εβδομάδα που μας πέρασε, συναυλίες μουσικής δωματίου παρουσιάζοντας στο κοινό του νησιού ταλαντούχους νέους ερμηνευτές κλασικής μουσικής που ήδη διαγράφουν διεθνή πορεία.

Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΜΟ-ΤΟ Key» του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, μαθητές τριών σχολείων του νησιού -του Γυμνασίου Καλλονής, του 9ου και 11ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης και του Μουσικού Γυμνασίου Μυτιλήνης- σε διάστημα έξι εβδομάδων, διδάχθηκαν τις βασικές αρχές της πολιτιστικής διαχείρισης τις οποίες έβαλαν άμεσα σε πράξη.

Πρώτο δείγμα της δημιουργικότητας, εργατικότητας και φαντασίας των μαθητών ήταν οι συναυλίες που οργάνωσαν στα σχολεία τους την προηγούμενη εβδομάδα. Σε όλες τις συναυλίες, το κοινό θαύμασε τις δεξιοτεχνικές ερμηνείες των σολίστ αλλά και το εξαιρετικό αποτέλεσμα που έφεραν οι μικροί οργανωτές!

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΜΟ-ΤΟ Key» κορυφώθηκε με την συναυλία που οργάνωσαν σε συνεργασία οι μαθητές και από τα τρία σχολεία την Παρασκευή 30 Μαρτίου, στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής. Συμμετείχαν οι νέοι και βραβευμένοι διεθνώς μουσικοί Ράφαελ Παρατόρε - τσέλο, Άννε Μαρία Βερμάγιερ - βιολί και Φίλιπ Βόλχαϊμ - βιολί που ερμήνευσαν έργα των Μπαχ, Παγκανίνι, Ιζάυ κ.α.

«MO-TO key»

Το «MO-TO Key» είναι μία πλατφόρμα δράσης που όχι μόνο εξοικειώνει τα παιδιά με την κλασική μουσική αλλά τους δίνει τα εφόδια, ώστε με αυτενέργεια, φαντασία και δημιουργικότητα να διοργανώσουν ένα πολιτιστικό γεγονός, μία συναυλία!

Σε συνεργασία με τον γερμανικό πολιτιστικό θεσμό, TONALi, η Λέσβος εκπροσωπεί την Ελλάδα, την τρίτη χώρα που θα πραγματοποιήσει την εκπαιδευτική αυτή εφαρμογή, μετά την Γερμανία και την Ιταλία.

Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, και με την ευγενική υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Το πρόγραμμα οργανώθηκε, σε συνεργασία με εθελοντές καθηγητές των τριών σχολείων, από μια ομάδα στενών συνεργατών του φεστιβάλ: την Κυβέλη Ντέρκεν, πιανίστα και συνιδρύτρια του ΔιΦεΜΜ, την συγγραφέα Φωτεινή Φραγκούλη, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΔιΦεΜΜ και τους Δέσποινα Βαράκη, Αφροδίτη Βατή, Έλπη Δεληγιάννη, Βασίλη Μούσκουρη και Λεμονιά Πετρά, μέλη της οργανωτικής επιτροπής.

Η τελική συναυλία ήταν αφιερωμένη στην Φωτεινή Φραγκούλη, που έφυγε πρόωρα από την ζωή, την προηγούμενη εβδομάδα και που με το έργο της έφτιαξε γέφυρες για να ανοίξει τους ορίζοντες των παιδιών της Λέσβου και ολόκληρης της Ελλάδας.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 04|04|2018 18:24

Τη Μ. Πέμπτη 22:30 το βράδυ στο Ξωκλήσι της Παναγιάς Αμαλής, σε αυτό το Βυζαντινό ξωκλήσι που βρίσκεται μέσα στη δασική περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, θα τελεστεί σύντομη ακολουθία και περιφορά του «Εσταυρωμένου». Όπου πλήθος πιστών ακολουθούν την περιφορά με θρησκευτική ευλάβεια, ενώ παράλληλα συμπληρώνοντος την κατανυκτική ατμόσφαιρα προσφέρεται η παραδοσιακή «κρασοψυχιά» φτιαγμένη με φροντίδα και αγάπη από τους διοργανωτές και τους εθελοντές του Δήμου Λέσβου.

Η μεταφορά θα γίνει με δυο πούλμαν από την πλατεία Σαπφούς, ώρα εκκίνησης 21:30. Δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή στο τηλέφωνα: 22510 - 37394 και 6942520873.

Τη Μ. Παρασκευή στις 9 το βράδυ στην προκυμαία Μυτιλήνης, ανεξάρτητα από το σε ποιά εκκλησία της πόλης ή των γύρω χωριών θα παρακολουθήσετε την Ακολουθία του Επιτάφιου, μετά να πάτε στη κεντρική πλατεία Σαπφούς για να παρακολουθήσετε την συνάντηση των Επιταφίων που θα γίνει στην Προκυμαία Μυτιλήνης από τις κεντρικές εκκλησίες της πόλης, σε μια επιβλητική τελετή των «Εγκωμίων του Κύριου». Παράλληλα στο εσωτερικό λιμάνι πλεούμενα θα ανάψουν εκατοντάδες φαναράκια αέρος συμβάλλοντας στην κατανυκτική ατμόσφαιρα που αρμόζει στο κλίμα της Μ. Παρασκευής, υπό τους ήχους ψαλμωδιών από την μπάντα του Στρατού. Θα προσφερθεί σε όλους το «αντίδωρο του Επιταφίου».

Το Μ. Σάββατο στις 11 το βράδυ στο Ναό του Αγίου Νικολάου στην Επάνω Σκάλα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα ψάλουμε το «Χριστός Ανέστη» επάνω στην θάλασσα του αρχαίου λιμανιού της Μυτιλήνης στο βόρειο τμήμα του Μεσαιωνικού Κάστρου. Ο Ιερός Ναός με το καμπαναριό, την ψαλτική χορωδία, τα σιντριβάνια φωτός, τους αναμμένους πυρσούς και τα πυροτεχνήματα, καθώς και τα διάφορα πλεούμενα θα δημιουργήσουν αναστάσιμη ατμόσφαιρα με λαμπρότητα και ευλάβεια, πάνω στον αρχαίο λιμενοβραχίονα. Θα ακολουθήσει προσφορά στους πιστούς της αναστάσιμης κουλούρας και των αυγών για την τέλεση του καθιερωμένου εθίμου του τσουγκρίσματος.

Μετά την Ανάσταση οι «κουκούρες»: Ένα από τα σπουδαιότερα έθιμα που αναβιώνει ανελλιπώς μέχρι τις μέρες μας είναι οι «κουκούρες». Σε πολλές περιοχές του νησιού, οι νέοι κάθε χωριού από τις απόκριες και μετά αρχίζουν να μαζεύουν μεγάλους κορμούς δέντρων και ξερά κλαδιά, τα οποία το Σάββατο της Ανατάσεως τα στοιβάζουν στην πλατεία του χωριού. Στην κορυφή της «κουκούρας», όπως ονομάζεται ο σωρός με τα ξύλα στήνουν τον Ιούδα και βάζουν φωτιά. Το κάψιμο του Ιούδα, συμβολίζει την τιμωρία του για την προδοσία και οι φλόγες της φωτιάς που καίνε μέχρι το πρωί, συμβολίζουν τον εξαγνισμό των πιστών από τις κακές πράξεις.

Σε αρκετούς ναούς του νησιού, όπως στον Αγ. Θεράποντα στο κέντρο της Μυτιλήνης, γίνεται η αναπαράσταση της Καθόδου του Χριστού στον Άδη, ένα έθιμο που έρχεται από τις βυζαντινές εποχές. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Χριστός λίγο πριν αναστηθεί, κατέβηκε στον Άδη για να χαρίσει φως και αιώνια ζωή στους νεκρούς. Έτσι, τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, όταν όλη η πομπή με τους ιερείς και τον υπόλοιπο κόσμο, έχουν γιορτάσει την Ανάσταση στο προαύλιο του ναού και πρόκειται να επιστρέψουν στο ναό, διαδραματίζονται τα ακόλουθα: κλείνει η κεντρική πύλη του ναού και στο προαύλιό του μένει όλη η πομπή με τον επικεφαλής κληρικό, ενώ μέσα στο ναό στέκεται κάποιος (συνήθως ένας ψάλτης). Ο επικεφαλής κληρικός αναπαριστά το Χριστό, ενώ ο άλλος αναπαριστά τον Άδη και γίνεται ένας διάλογος, ώστε να ανοιχτεί η πύλη του ναού. Με το που ανοίγει η πύλη, ο επικεφαλής κληρικός και όλη η πομπή μπαίνουν ορμητικά στο ναό, ψάλλοντας όλοι μαζί δυνατά το «Χριστός Ανέστη», ένα συγκινητικό έθιμο που καθηλώνει τους πιστούς.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 04|04|2018 18:22

Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Κέντρο Βορείου Αιγαίου Europe Direct με επικεφαλής τον καθηγητή, Πάνο Γρηγορίου έχει σχεδιάσει μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου με στόχο να έρθουν οι πολίτες πιο κοντά στην πολιτιστική τους κληρονομιά, να ενθαρρυνθεί η προβολή της πλούσιας κληρονομιάς της Ευρώπης και να αναδειχθεί ο πολιτισμός ως κινητήρια δύναμη της Ευρώπης.

Έτσι για την Τετάρτη 25 Απριλίου, στις 6:30 το απόγευμα στο Μουσείο Τεριάντ, με θέμα «H πολιτιστική μας κληρονομιά. Ο πολιτισμός, η κινητήρια δύναμη της Ευρώπης».

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης, Europe Direct Βορείου Αιγαίου διοργανώνει ημερίδες, εκδηλώσεις και συνέδρια πάνω σε επίκαιρα ευρωπαϊκά θέματα και συνεργάζεται -μεταξύ άλλων- και με τα ΜΜΕ μέσω ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση των πολιτών της περιφέρειας μας.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις (Σοφία Σωτηρίου τηλ.6944558899).

Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΕΠΚ) έχει ως στόχο να ενθαρρύνει περισσότερα άτομα να ανακαλύψουν και να ενστερνιστούν την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, και να ενισχύσει την αίσθησή τους ότι ανήκουν σε έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο. Το σύνθημα του ΕΕΠΚ είναι: «Η κληρονομιά μας: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον».

Στο πλαίσιο αυτού του έτους, προγραμματίζονται διάφορες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, που έχουν ως στόχο να δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίσουν καλύτερα την πολιτιστική τους κληρονομιά και να συμμετάσχουν πιο ενεργά στη διατήρησή της. Η πολιτιστική κληρονομιά διαμορφώνει την ταυτότητά μας και την καθημερινή μας ζωή, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των πόλεων, των φυσικών τοπίων και των αρχαιολογικών χώρων της Ευρώπης. Δεν βρίσκεται μόνο στη λογοτεχνία, στην τέχνη και στα αντικείμενα, αλλά και στις παραδοσιακές τέχνες που μαθαίνουμε από τους προγόνους μας, στις ιστορίες που αφηγούμαστε στα παιδιά μας, στις γεύσεις που μοιραζόμαστε και στις ταινίες που βλέπουμε και στις οποίες αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας.

Κατηγορία Οικονομία
- 04|04|2018 18:02

Η Σαρακοστή δεν είναι μόνο ευκαιρία για να νηστέψουμε, αλλά και για να έρθουμε κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Γύρω από τα γιορτινά τραπέζια μοιραζόμαστε νόστιμους μεζέδες, ιστορίες και χαμόγελα. Τσουγκρίζουμε ποτήρια με ούζο, ανταλλάσσουμε ευχές και απολαμβάνουμε λίγο περισσότερο κάθε στιγμή.

Οι συγκεντρώσεις σε σπίτια και ταβερνάκια αυξάνονται αυτές τις ημέρες του χρόνου, καθώς η διάθεση όλων είναι πιο χαλαρή. Σε αυτό φυσικά βοηθάει και το Ούζο Πλωμαρίου που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε περίσταση εδώ και πολλά χρόνια… Συνοδεύει άψογα τους σπιτικούς νηστίσιμους μεζέδες που ετοιμάζουμε με μεράκι και μας ανεβάζει τη διάθεση. Γίνεται αφορμή για να οργανώνουμε μικρές ή μεγαλύτερες συγκεντρώσεις με φίλους και να μοιραζόμαστε στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς.

Πόσο μάλλον τις ημέρες της Σαρακοστής, που προσπαθώντας να ακολουθούμε τις παραδόσεις, επιζητούμε και ένα παραδοσιακό ποτό. Για αυτό και εδώ και χρόνια επιλέγουμε το απόσταγμα που παράγεται στο Πλωμάρι της Λέσβου από την οικογένεια Καλογιάννη με αγάπη και μεράκι. Γιατί ποιός δεν θέλει να προσφέρει το καλύτερο στην οικογένεια και τους φίλους του;

Συγκεντρώσεις, τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα, τσουγκρίσματα σε μεζεδοπωλεία, ονειρικά σκηνικά από νησιά… Εικόνες που μας κάνουν να αντιμετωπίζουμε τη ζωή λίγο πιο αισιόδοξα και να εκτιμάμε τις μικρές στιγμές. Και κάπως έτσι ένα ποτήρι με ούζο μετατρέπεται στο χαρακτηριστικό εθνικό απόσταγμα, που χρόνια τώρα ενώνει τις παρέες, συμπυκνώνοντας στη γεύση και στα αρώματά του όλη την πεμπτουσία της ελληνικής κουλτούρας.

 

Υπάρχουν μικρές συμβουλές

Υπάρχουν κανόνες για να απολαύσουμε το ούζο ακόμη περισσότερο; Η απάντηση είναι «όχι». Παρόλα αυτά, υπάρχουν μικρές συμβουλές που μας μυούν στην «ιεροτελεστία του Ούζου». Γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι η ώρα που πίνουμε το παραδοσιακό απόσταγμα, δεν είναι απλώς μία ώρα για φαγητό, αλλά κάτι πολύ περισσότερο: είναι η ώρα της παρέας, της ζεστασιάς, της ανεμελιάς και της χαλαρής διάθεσης. Πρόκειται για τη στιγμή, που αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο στον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας και μαζί απολαμβάνουμε όλα όσα μας ευχαριστούν.

Για τον λόγο αυτό, η λιτότητα είναι απαραίτητη. Δεν χρειάζονται πολλές πιατέλες, ενώ ένας μεζές από κάθε είδος αρκεί. Ο μεζές είναι για να ερεθίσει τη γεύση, όχι να μας χορτάσει. Τα πιάτα που θα επιλέξουμε μπορεί να είναι ξινά με αλμυρά, γλυκά με πικρά, πικάντικα με ελαφριά. Τα θαλασσινά φυσικά έχουν την τιμητική τους αυτές τις ημέρες και σε συνδυασμό με το ούζο μας ταξιδεύουν στο απόλυτο γαστρονομικό ταξίδι.

Πώς, όμως, ακριβώς θα σερβίρετε το ούζο; Το «μυστικό» είναι ότι πρώτα προσθέτουμε νερό και στη συνέχεια πάγο. Δεν το πίνουμε σκέτο και δεν το βάζουμε ποτέ στο ψυγείο. Παρόλα αυτά, ο βασικός κανόνας είναι ένας: αυτοσχεδιάστε αυθόρμητα! Μόνο έτσι θα γνωρίσετε την εμπειρία του αυθεντικού.

 

Από τον Ι. Αρβανίτη στην οικ. Καλογιάννη

Η μακρά ιστορία του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ξεκινάει στα τέλη του 19ου αιώνα στη Λέσβο. Τι έχει αλλάξει από τότε; Τίποτα! Η μυστική συνταγή παράγεται αναλλοίωτη από την οικογένεια Καλογιάννη με σεβασμό και αγάπη, όπως ακριβώς την οραματίστηκε και τη δημιούργησε ο Ισίδωρος Αρβανίτης το 1894. Παράγεται από 100% διπλή απόσταξη μέσα σε χειροποίητους χάλκινους άμβυκες και συγκεντρώνει εξαιρετικής ποιότητας καρπούς και βότανα. Μάλιστα, ο γλυκάνισος που καλλιεργείται στα ιδιόκτητα κτήματα της αποσταγματοποιίας στο Λισβόρι, θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο λόγω του μικροκλίματος της περιοχής. Το αποτέλεσμα αυτής της μυστικής πρόσμιξης σφραγίζεται στη φημισμένη συσκευασία με τον χαρακτηριστικό φελλό, προσφέροντας μια πολύτιμη ισορροπία γεύσης που επιτυγχάνουν τα πιο εκλεκτά ποτά με ονομασία προέλευσης.

Περισσότερα όμως για την ιεροτελεστία της απόσταξης μπορείτε να μάθετε στο αποσταγματοποιείο στο Πλωμάρι, το οποίο είναι ανοιχτό στο κοινό. Εκεί στεγάζεται και το καλαίσθητο μουσείο «Ο Κόσμος του Ούζου», όπου έχετε τη δυνατότητα να ανακαλύψετε τα μυστικά του διάσημου αποστάγματος, να αγγίξετε τα βότανα και τους καρπούς, αλλά και να κάνετε ένα νοητό ταξίδι στο χρόνο μέσα από τη συλλογή μουσειακών αντικειμένων που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της απόσταξης και της εμφιάλωσης. Το Πάσχα, άλλωστε, είναι μία ιδανική ευκαιρία για εκδρομές, ανακαλύψεις και επισκέψεις σε μέρη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως αυτό.

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 04|04|2018 17:56

Υποχώρηση κατά 1,8% αναμένεται να σημειώσει το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού (6-8 ατόμων), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με μετρήσεις στις οποίες προέβη το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ την περίοδο 29 Μαρτίου - 3 Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Η προαναφερθείσα ετήσια μείωση προκύπτει κατά κύριο λόγο από την γενικότερη υποχώρηση του επιπέδου των τιμών στα οπωροκηπευτικά (λαχανικά & φρούτα: -3,4%), αλλά και στα προϊόντα Super market (-1,8%), ενώ αντίθετα η πτωτική τάση των κρεατικών (-2,0%) οφείλεται αποκλειστικά στην τιμή του κοτόπουλου (-8,7%) και της χοιρινής μπριζόλας (-4,3%). Πιο συγκεκριμένα και βάσει των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν και στην  αγορά της Μυτιλήνης, η αξία των κρεατικών μπορεί να υποχώρησε σε σχέση με το Πάσχα του 2017, η τιμή όμως του αρνιού και του κατσικιού παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, με συνέπεια το κόστος των καταναλωτών επί των συγκεκριμένων αγαθών να παραμένει αμετάβλητο.

Οριακή πτωτική τάση

Η πτωτική τάση των τιμών στα φρούτα και στα λαχανικά αποτέλεσε τη σημαντικότερη παράμετρο της μείωσης του κόστους μεταξύ των πασχαλινών τραπεζιών 2018/2017, με τις εντονότερες μεταβολές να καταγράφονται στις τιμές της πατάτας και των κρεμμυδιών (-27,4%), ενώ στον αντίποδα αυξητικά κινήθηκε το επίπεδο των τιμών στο  κουνουπίδι και στο σπανάκι. Όσον αφορά στα προϊόντα Super market η μεσοσταθμική μείωση, κυμαίνεται στα επίπεδα του 1,5%, με αποτέλεσμα η συνολική εικόνα των προς εξέταση προϊόντων να εμφανίζει μικρή υποχώρηση κατά 1,8%. Πρέπει να επισημανθεί το γεγονός πως για αρκετά προϊόντα Super market των οποίων οι τιμές είχαν αυξηθεί τα προηγούμενα έτη λόγω έμμεσης φορολογίας και ειδικότερα λόγω αύξησης ή μετάταξης των συντελεστών ΦΠΑ, παρατηρείται πλέον εξομάλυνση της κατάστασης και εξασθένιση των αρνητικών ανοδικών επιδράσεων.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι το κόστος ενός τυπικού πασχαλινού τραπεζιού 6-8 ατόμων υπολείπεται  του αντίστοιχου περυσινού κατά ελάχιστα ευρώ, που δεν διαφοροποιούν την κατάσταση.

Τα νηστίσιμα της Μ. Εβδομάδας

Παράλληλα με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, η  έρευνα για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, των οποίων η κατανάλωση στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας εμφανίζεται, όπως είναι αναμενόμενο, ιδιαίτερα αυξημένη, η προκύπτουσα μεταβολή συνοψίζεται σε μία μικρή υποχώρηση, με τις διαμορφούμενες τάσεις όμως να είναι μεικτές, σύμφωνα και  με τα στοιχεία. Ενδεικτικός είναι ο πίνακας τιμοληψίας των ειδών που συνθέτουν το Πασχαλινό τραπέζι, σύμφωνα με την έρευνα του Τμήματος Εμπορίου της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου (βλέπετε σχετικό πίνακα).

Κατηγορία Αγρότες
- 04|04|2018 17:50

Εκδόθηκε η πρόσκληση του προγράμματος Εξισωτικής Αποζημίωσης (Μέτρο 13: «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020), που περιλαμβάνει: α) το υπομέτρο 13.1: Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές και β) το υπομέτρο 13.2: χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς (μειονεκτικές) εκτός των ορεινών.

Το σύνολο του προϋπολογισμού της πρόσκλησης ανέρχεται στο ποσό των 230 εκ. ευρώ και αναμένεται να ενταχτούν σε αυτό περίπου 400.000 δικαιούχοι.

Η πρόσκληση αφορά α) σε όλες τις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως ορεινές και β) στις περιοχές που υπόκεινται σε φυσικούς περιορισμούς που προκαλούνται από δυσχερείς κλιματολογικές ή εδαφολογικές συνθήκες ή συνδυασμό τους.

Η στήριξη χορηγείται σε ετήσια βάση και ανά εκτάριο γεωργικής έκτασης, προκειμένου οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν για το διαφυγόν εισόδημα και τις πρόσθετες δαπάνες, που συνεπάγεται η άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας στις ορεινές περιοχές και στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς (μειονεκτικές). Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται στα 125 ευρώ ανά εκτάριο για το Υπομέτρο 13.1 και στα 95 ευρώ ανά εκτάριο για το Υπομέτρο 13.2, και εξαρτάται από την έκταση της εκμετάλλευσης.

Η Αίτηση στήριξης αποτελεί παράλληλα αίτηση πληρωμής και υποβάλλεται ταυτόχρονα με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, από τον ίδιο το γεωργό ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του και συγκεκριμένα, είτε απευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω online συστήματος, είτε μέσω ενός πιστοποιημένου Φορέα υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.

Κατηγορία Αγρότες
- 04|04|2018 17:48

Μετά από αίτημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επήλθε συμφωνία με τις τράπεζες που έχουν συμβληθεί μαζί του για την έκδοση της «Κάρτας του Αγρότη», και επεκτείνεται το πιστωτικό όριο χρηματοδότησης των αγροτών, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνον τη Βασική Ενίσχυση, όπως σήμερα, αλλά και το λεγόμενο «Πρασίνισμα».
Ειδικότερα, το πιστωτικό όριο των χρηματοδοτούμενων μέσω της «Κάρτας του Αγρότη», ανέρχεται πλέον σε ποσοστό 80% επί της αξίας των δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης και σε ποσοστό έως 80% επί της αξίας των δικαιωμάτων της Πράσινης Ενίσχυσης που κατέχει ο αγρότης το συγκεκριμένο ημερολογιακό έτος.
Η καταβολή της χρηματοδότησης μπορεί να γίνεται και τμηματικά με βάση τον τρόπο καταβολής της Βασικής και της Πράσινης Ενίσχυσης.
Σε δήλωσή του ο Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι:
«Η θεσμοθέτηση της Κάρτας του Αγρότη έδωσε ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς και τους επέτρεψε να έχουν ρευστότητα σε χρονικές περιόδους που τους είναι απαραίτητη για να καλύψουν τις παραγωγικές τους ανάγκες».

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 04|04|2018 17:35

Το 1,5 δισ. ευρώ έχει φθάσει η συνολική οικονομική στήριξη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό, αλλά και τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης από τις μαζικές αφίξεις στα ελληνικά νησιά το 2015. Πάντως, περίπου το 1/3 αυτών των χρημάτων που προέρχονται από διάφορα «χρηματοδοτικά εργαλεία», όπως αποκαλούνται τα προγράμματα της Ε.Ε., δεν έχει ακόμα εκταμιευθεί, είτε γιατί πρόκειται για χρηματοδοτήσεις που λήγουν το 2020 είτε γιατί υπήρξε καθυστέρηση στον προγραμματισμό από την ελληνική πλευρά κυρίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική προβλεπόμενη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. ήταν σημαντικά χαμηλότερη. Λόγω του μεγέθους της κρίσης, στη συνέχεια, κυρίως μέσω του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστική βοήθεια, έχουν διατεθεί 605,3 εκατ. ευρώ. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός ενεργοποιήθηκε το 2016 για πρώτη φορά για κράτος-μέλος της Ε.Ε. Η κυβέρνηση τότε είχε αντιδράσει ιδιαίτερα, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα κονδύλια προβλεπόταν να διατεθούν κυρίως μέσω ΜΚΟ.

O Χρήστος Στυλιανίδης, επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και ανακοίνωσε τη συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και το 2018 με το ποσό των 180 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά τη στέγαση των αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα και την παροχή χρηματικής βοήθειας για τη σίτιση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, θα δημιουργηθούν 27.000 θέσεις στέγασης κυρίως σε αστικές περιοχές. Το μεγαλύτερο μέρος των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων θα είναι σε πόλεις και κωμοπόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας.

 Πρέπει να επιστρέφει

Αντιθέτως, στα νησιά, όπου οι αφίξεις αιτούντων άσυλο συνεχίζονται -μέσα στον Μάρτιο έφθασαν σχεδόν 2.000 άτομα από την Τουρκία, τα οποία (με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε - Τουρκίας) θα παραμείνουν στα hotspots, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες- προβλέπεται ότι θα αναλογούν μόνο 2.000 θέσεις σε διαμερίσματα. Κι αυτό με τη λογική ότι η πλειονότητα των αιτούντων που φτάνουν στα νησιά, με βάση την κοινή δήλωση (Μάρτιος 2016), θα πρέπει να επιστρέφει στην Τουρκία. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Στυλιανίδης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, «πρέπει με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε στην εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας - Ε.Ε. για το προσφυγικό, γιατί είναι το βασικό εργαλείο διαχείρισης της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης και εξασφαλίζει και την Ελλάδα».

Τη συνέχιση της χρηματοδότησης είχε ζητήσει η Ελλάδα και στο πρόγραμμα πλέον θα συμμετέχουν, ως διαχειριστές της χρηματοδότησης, πολλοί δήμοι, ενώ έως τώρα ο βασικός εταίρος του προγράμματος ήταν η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Ερώτηση που αφορά την κυβερνητική ανεπάρκεια στη διαχείριση των πόρων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό κατέθεσε στη Βουλή ο υπεύθυνος του τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

 

Spiegel, ενώ η Τουρκία «έχει πάρει τα λεφτά!»

Αμφισβητείται η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας

Σοβαρές ενστάσεις σχετικά με τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού εγείρουν πολλά κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Spiegel.

Τo γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι στη συμφωνία Βρυξελλών - Άγκυρας που είχε συναφθεί πριν  δύο χρόνια, η Τουρκία θα ελάμβανε 6 δισεκατομμύρια ευρώ και σε αντάλλαγμα θα σφράγιζε τα σύνορά της.

Τα μισά εξ αυτών έχουν ήδη εκταμιευθεί, ενώ ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει ήδη διαβεβαιώσει τον Τούρκο Πρόεδρο στην πρόσφατη διάσκεψη  της Βάρνας ότι και τα υπόλοιπα χρήματα σύντομα θα διατεθούν.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πλέον αμφιβολίες να καταβάλουν το δικό τους μερίδιο.

Εσωτερικά έγγραφα της ΕΕ που υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή του το Spiegel αποκαλύπτουν ότι πολλές χώρες  της Ένωσης έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τη σχεδιαζόμενη χρηματοδότηση της Τουρκίας.

«Σε κοινή τους επιστολή προς την Κομισιόν, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Δανία και Φινλανδία απαίτησαν τα υπόλοιπα 3 δισεκατομμύρια να πληρωθούν εξ’ ολοκλήρου από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, κάτι που ο Γιούνκερ απέρριψε», σημειώνει το περιοδικό που προσθέτει ακόμη ότι «τα ευρωπαϊκά κράτη διαμαρτύρονται επίσης για έλλειψη διαφάνειας» και κάποια «έχουν ζητήσει να υπάρχει εκ μέρους της Τουρκίας ακριβής λογοδοσία  προτού προχωρήσουν στην εκταμίευση περισσότερων κονδυλίων».

Το άρθρο του Spiegel καταλήγει συμπεραίνοντας ότι η διαμάχη για τα χρήματα αποκαλύπτει ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας δεν αποτελεί ένα επεξεργασμένο σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και ότι ήδη κάποια μέλη της Ενωσης συζητούν πως θα βγουν από τη συμφωνία με την Τουρκία την ίδια στιγμή που η Άγκυρα έχει σχεδόν προεξοφλήσει την επόμενη δόση.

 

Παρέμβαση Σακοράφα για την Τουρκία

«Χρήματα για να φυλάει τα σύνορα δίνει η Ευρώπη στην Τουρκία, την ώρα που εκείνη τα παραβιάζει και εισβάλλει στην Συρία, ενώ με τα κονδύλια αυτά αγοράζει στρατιωτικού τύπου οχήματα, με τα οποία απειλούνται οι ζωές των κατατρεγμένων προσφύγων.» Αυτό  καταγγέλλει  η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα σε δύο ερωτήσεις που κατάθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις οποίες ζητά να της απαντήσει ποιες εγγυήσεις έλαβε από την Τουρκία ότι η χρήση των οχημάτων αυτών δεν θα παραβιάζει τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Προσφυγικό Δίκαιο. Ρωτά επίσης να μάθει  πως ελέγχει η Επιτροπή τη χρήση αυτών των οχημάτων και τη μη μετατροπή τους, ώστε να έχουν δυνατότητα χρήσης πραγματικών πυρών. Τέλος, ζητά να λάβει μία ξεκάθαρη απάντηση για το εάν η χρηματοδότηση αυτή συνιστά ή όχι κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και του Προσφυγικού Δικαίου καθώς και των Δικαιωμάτων του ανθρώπου.

 

Νέες απειλές Τουρκίας

Συνεχίζει την γνωστή ρητορική και ο Τούρκος πρωθυπουργός, ακολουθώντας κατά βήμα τον Τούρκο πρόεδρο. Αυτή τη φορά ο Γκιλντιρίμ, μιλώντας στην τηλεόραση της Βοσνίας, εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ προπαγανδίζοντας ανέφερε ότι η Τουρκία στο συριακό έδαφος φυλάει τα σύνορα του ΝΑΤΟ.

Αναφορικά με το προσφυγικό ο Τούρκος πρωθυπουργός απείλησε ότι αν η χώρα του δεν σταματήσει τις ροές προς την ΕΕ τότε η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα, ενώ τόνισε ότι θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για την εισροή και άλλων τρομοκρατών στα ευρωπαϊκά εδάφη.

«Η Ευρώπη θα έπρεπε να ευγνωμονεί την Τουρκία για όλα αυτά, ωστόσο η Ε.Ε. εξακολουθεί να εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά στο θέμα της ένταξης της χώρας μας», ανέφερε και συμπλήρωσε, «δεν χρειαζόμαστε την Ε.Ε., αλλά οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αποφασίσουν οριστικά για το θέμα της ένταξης το συντομότερο δυνατό», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η Ισλαμοφοβία έχει διογκωθεί στην Ευρώπη, κάτι που μπορεί να την οδηγήσει σε σοβαρή κρίση».

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 04|04|2018 17:21

«Κάλιο αργά παρά ποτέ»!

Ήταν εντελώς συμπτωματική η χρονική στιγμή που γράφτηκε το χθεσινό σχόλιο μας για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην πληρωμή των επιδομάτων συγκατοίκησης και ενοικίου για τους σεισμοπαθείς του νησιού και των ενισχύσεων για τις οικοσκευές τους, επισημαίνοντας ότι αυτά κινούνται στο... ρελαντί, γιατί η σημερινή μέρα έφερε καλά νέα, και οφείλουμε να το πούμε. Εγκρίθηκαν, σύμφωνα με την ενημέρωση του αρμόδιου συντονιστή Β. Τεντόμα, οι πληρωμές για τους δικαιούχους επιδομάτων ενοικίου και συγκατοίκησης σε μεγάλη μερίδα απ’ αυτούς, ενώ στάλθηκαν και στο δήμο Λέσβου τα χρήματα για τις οικοσκευές που εκκρεμούσαν εδώ και μήνες. Έτσι αναμένεται, αφού γίνουν οι αναγκαίες γραφειοκρατικές ενέργειες από τις υπηρεσίες του δήμου, τα χρήματα αυτά επιτέλους να φθάσουν στους δικαιούχους. Όπως σχολίασε άλλωστε και ο συντονιστής «κάλιο αργά παρά ποτέ... ». Δυστυχώς όπως σχολιάζαμε και στο χθεσινό μας σχόλιο, τα πράγματα κινούνται... αργά και θέλουμε να ελπίζουμε ότι αποκλείεται το... ποτέ, γιατί τότε αλλάζουν τα πράγματα και οι καταστάσεις, που κανείς από τους πληγέντες δεν θέλει να σκέπτεται. Όμως θα περίμενε κανείς, ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό, δηλαδή σε δυο μήνες περίπου, τα ερειπωμένα σπίτια να είχαν τουλάχιστον κατεδαφιστεί, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα αν δεν αυξηθούν οι ρυθμοί και δεν «τρέξουν» οι απαιτούμενες διαδικασίες. Και όσο η κατεδάφιση καθυστερεί, τόσο τα επόμενα βήματα θα πηγαίνουν πίσω και αυτό δεν πρέπει να είναι το επιθυμητό για όσους θέλουν να ξαναζωντανέψει ο οικισμός της Βρίσας, αλλά και τα κτήρια των άλλων οικισμών που επλήγησαν.

Μα.Μ.

 

Φαύλος... κύκλος !

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν μεταφερθεί από τα νησιά στην ενδοχώρα μετά την κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016. Παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε., μετά την κοινή δήλωση, είχε εστιάσει στο θέμα των επιστροφών της πλειονότητας των αφιχθέντων στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, την οποία θεωρούσε ασφαλή τρίτη χώρα -χωρίς όμως να την έχει αναγνωρίσει επισήμως ως τέτοια-, μόνο 1.583 άτομα επέστρεψαν τα δύο τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται όμως ότι περίπου 27.000 άτομα (συνολικά ήρθαν πάνω από 65.000 μέσα στα δύο τελευταία χρόνια) μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα μετά την υπογραφή της κοινής δήλωσης, καθώς κρίθηκαν ευάλωτα και άρα -όπως ορίζει η νομοθεσία- έγινε άρση του γεωγραφικού περιορισμού και μπόρεσαν να μεταφερθούν. Από την πλευρά της Ε.Ε. η μεταφορά τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων στην ενδοχώρα εκτιμάται ως μη τήρηση της συμφωνίας από την πλευρά της Ελλάδας. Επιπλέον, τονίζουν πως «όσο μεταφέρονται πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα, τόσο θα συνεχίζονται οι ροές στα νησιά». Το οποίο δεν βγάζει κάποιο νόημα, γιατί τις ροές δεν τις ελέγχει η Ελλάδα.

Αν.Παζ.

 

Πασχαλινό τραπέζι για τους πρόσφυγες

Τη Δευτέρα του Πάσχα, 9 Απριλίου, στον κήπο ξενοδοχείου στη Θερμή βόρεια της Μυτιλήνης θα παρατεθεί γιορταστικό Πασχαλινό γεύμα, με αρνιά στη σούβλα, τσουρέκια, αυγά, κλπ., σε όλους τους Χριστιανούς πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί. Δηλαδή στους Καθολικούς, τους Κόπτες Αιθίοπες και τους Ευαγγελικούς Προτεστάντες. Το πασχαλινό εορταστικό γεύμα μάλιστα, όπως μας ενημερώνει το ΑΠΕ θα προσφερθεί από την ενορία των καθολικών της Μυτιλήνης μέσω της χρηματικής βοήθειας που της παρέχει η οργάνωση «Caritas» της καθολικής Αρχιεπισκοπής Στετίνου (Πολωνία), αλλά και μέσω της συνεισφοράς της οργάνωσης JRS (Jesuit Refugee Service), σε συνεργασία με την Κίνηση πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο». Από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης βέβαια, κάτι αντίστοιχο δεν έχουμε πληροφορηθεί. Με το προσφυγικό και τους χιλιάδες ανθρώπους που έρχονται από το 2015 στη Λέσβο, να εξακολουθεί να μην έχει «αγγίξει» ακόμα την Τοπική μας Εκκλησία.

Μ.ΟΡΦ

 

Μήνυμα η απουσία Τσουπή

Εν τη απουσία του αντιδημάρχου Οικονομικών Παναγιώτη Τσουπή και επί της ουσίας με μιάμιση εβδομάδα καθυστέρηση ψηφίστηκε τελικώς η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του δημοτικού ακινήτου που βρίσκεται στην Ανεμώτια, στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ηφαίστειο Ανεμώτιας ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ». Το φαινομενικά απλό αυτό θέμα, υπενθυμίζουμε πως λίγο έλλειψε να τινάξει στον αέρα τη δημοτική αρχή, όταν με αφορμή το ποιος θα εισηγείτο αρμοδίως το θέμα, ήρθαν σε μετωπική σύγκρουση οι διαχρονικά… διαφωνούντες Παναγιώτης Τσουπής και Ταξιάρχης Βέρρος. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών που έθετε ζήτημα νομιμότητας στην παραχώρηση, ψήφισε κατά την προτελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου «λευκό» και δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του (και προς το προεδρείο) για το ότι ουσιαστικά «παρακάμφθηκε» ως ο καθ΄ ύλην αρμόδιος να χειρίζεται (διά της Οικονομικής Επιτροπής) τέτοια θέματα και δεν άργησε και πολύ το «πρώτο αίμα» μεταξύ συναδέλφων. Ο αντιδήμαρχος Καλλονής τότε αντέδρασε εντόνως για την (όπως την ερμήνευσε) επιλεκτική «σχολαστικότητα» του αντιδημάρχου Οικονομικών για ένα θέμα ήσσονος σημασίας και η δημοτική αρχή μπήκε στη συνέχεια σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας, με την κόντρα των δύο αντιδημάρχων να αναβιώνει. Το ότι ο κ. Τσουπής πάντως απουσίασε τελικά από την προχθεσινή συνεδρίαση, ενώ δεν παρέστη ούτε στην Οικονομική Επιτροπή, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο. Ήταν σαφές μήνυμα πως εξακολουθεί να διαφωνεί επί της ουσίας για το συγκεκριμένο (και προφανώς όχι μόνο) θέμα, αλλά και πως η ανακωχή με τον κ. Βέρρο ήταν για να… δώσει τόπο στην οργή. Με το ερώτημα να παραμένει όχι για το ποιος μπορεί από τους δύο αντιδημάρχους αν έχει πραγματικά «δίκιο». Αλλά για το τι πιστεύει τελικά ο δήμαρχος, που στην πραγματικότητα, δεν δείχνει να έχει πάρει θέση, κλείνοντας τα μάτια σε αυτή την «κόντρα».

Μ.ΟΡΦ

 

Η επικοινωνία Βίτσα-Γαληνού

Η αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μπορεί να μην έχει γίνει ακόμα εμφανής σε επίπεδο… αποτελεσμάτων εδώ στη Λέσβο, όμως ήδη καταγράφει θεαματικές ανατροπές δεδομένων. Και πιο χαρακτηριστική ανατροπή θα πρέπει να θεωρείται η επικοινωνία του νέου Υπουργού Δημ. Βίτσα με το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό. Καθώς από εκεί που ο δήμαρχος δε μιλιόταν (κυριολεκτικά) για πάνω από ενάμιση χρόνο με τον Γιάννη Μουζάλα, με τον κ. Βίτσα είναι πλέον σε καθημερινή τηλεφωνική επαφή. Τούτο αποτυπώθηκε και στο θέμα με τη δομή στα Πάμφιλα, όπου ο Σπύρος Γαληνός είχε την ευχέρεια να μιλήσει απευθείας με τον Υπουργό ουκ ολίγες φορές στη διάρκεια των τελευταίων ημερών και όσοι βρέθηκαν και στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, θα παρατήρησαν πως χτύπησε και… αντίστροφα το τηλέφωνο. Με τον κ. Βίτσα να καλεί τον κ. Γαληνό, προφανώς για την εξέλιξη του θέματος της δομής στα Πάμφιλα. Αυτό το νέο λοιπόν, είναι… καλό. Μένει να φανεί το αν θα έχει και ουσιαστικό αντίκρισμα.

Μ.ΟΡΦ

 

Μόνο το «δώρο» στην «Ηλιακτίδα»

Το δώρο του Πάσχα καταβλήθηκε στους εργαζόμενους της ΑΜΚΕ «Ηλιακτίδα» που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες, λόγω της μεγάλης γραφειοκρατικής διαδικασίας που προέκυψε μετά την αλλαγή σκυτάλης στη διαχείριση των οικονομικών από την Ύπατη Αρμοστεία στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ακόμα πάντως δεν βλέπουν φως οι εργαζόμενοι για να πληρωθούν. Σύμφωνα, μάλιστα με πληροφορίες, το υπουργείο απέστειλε στην οργάνωση παρατηρήσεις, οι οποίες προβλέπουν να μειωθούν οι θέσεις φιλοξενίας στους εννιά ξενώνας. Σύμφωνα με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, σε κάθε προσφυγόπουλο που φιλοξενείται θα αντιστοιχούν τέσσερα τ.μ, ενώ στα 20 τ.μ. δεν αναλογούν πέντε, αλλά τέσσερα παιδιά. Το τελευταίο δημιουργεί πρόβλημα, καθώς έχουν νοικιαστεί κάποια μεγάλα αρχοντικά, ενώ την ίδια ώρα αν μειωθούν οι θέσεις φιλοξενίας, θα μειωθούν σταδιακά  και οι θέσεις εργασίας.

Αν.Παζ.

 

«Άγιο Φως» απ’ τον μαθητικό τουρισμό

Πολύ καλά πηγαίνει ο μαθητικός τουρισμός, το νέο εγχείρημα γνωριμίας και προβολής του νησιού μας σε επισκέπτες. Η συμβολή των συντοπιτών μας στην Αθήνα εκπαιδευτικών είναι πολύ σημαντική εκ του αποτελέσματος και ως εκ τούτου αποδεικνύει ότι μπορεί να αξιοποιηθεί η αγάπη τους για το νησί. Όπως κατά καιρούς κάνουν και οι Σύλλογοι των συντοπιτών μας στην Αθήνα που παρεμβαίνουν με επιστολές τους, αλλά και με βοήθεια. Ας έρθουν λοιπόν σε επαφή οι αρμόδιοι αυτοδιοικητικοί και με συντοπίτες εκτός Αθηνών, αλλά και ομογενείς, οι οποίοι όλο και κάτι παραπάνω θα έχουν να προτείνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη της Λέσβου.

Αν.Παζ.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 04|04|2018 16:50

Συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων της Αττικής στο Γεωπάρκο Λέσβου. Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου από 29 Μαρτίου έως 2 Απριλίου οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής Αττικής. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους επίσκεψης στη Λέσβο συνοδεύονταν από την Ανθή Αναστασία, Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας και την υπεύθυνη εκπαιδευτικό του σχολείου. Βικτωρία Παντελέλλη.
Η εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής Αττικής με θέμα το Γεωπάρκο Λέσβου υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Γνωριμία με το Παν. Αιγαίου
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των μαθητών ξεκίνησε με γνωριμία τους με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τα γεωμνημεία και το φυσικό περιβάλλον της Λέσβου, την ορνιθοπανίδα και το θαλάσσιο περιβάλλον της Λέσβου μέσα από ομιλίες του καθ. του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκου Ζούρου, διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, του επικ. καθ. του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου Τριαντάφυλλου Ακριώτη και της αναπλ. καθ. του τμήματος Επιστημών της Θάλασσας Αδαμαντίας Ευστρατίου.
Οι μαθητές συμμετείχαν στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με το Γεωπάρκο Λέσβου, όπου διασχίζοντας τη Λέσβο από τον κόλπο της Γέρας μέχρι το Απολιθωμένο Δάσος γνώρισαν τη γεωλογική ιστορία της Λέσβου, τους μοναδικούς ηφαιστειακούς γεωτόπους, τις μεγάλες τεκτονικές δομές, τα φυτά και τη σχέση τους με τα πετρώματα, τις θερμές πηγές, ανακάλυψαν την ποικιλία του λεσβιακού τοπίου και τους μύθους αλλά και τα πολιτιστικά στοιχεία με τα οποία συνδέονται.
Ακολούθως, επισκέφτηκαν την περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και περιηγήθηκαν στις απολιθωματοφόρες θέσεις των Πάρκων ανακαλύπτοντας τα μυστικά της δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Παράλληλα, γνώρισαν τις γεωλογικές συνθήκες που επικρατούσαν πριν 20 εκατομμύρια χρόνια, τα διαφορετικά είδη απολιθωμένων φυτών, τις τεκτονικές δομές και τα εντυπωσιακά ριζικά συστήματα που πιστοποιούν την αυτοχθονία του Απολιθωμένου Δάσους.
Και στο Μουσείο στο Σίγρι
Οι μαθητές στη συνέχεια συμμετείχαν σε καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είχε οργανώσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Οι μαθητές συμμετείχαν και στη βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου, όπου ενημερώθηκαν από τον Δρ. Ηλία Βαλιάκο, γεωλόγο του Μουσείου και την κα. Πηγή Χρονοπούλου για τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού καθώς και για τις διαδικασίες πρόληψης και προστασίας πριν και μετά την εκδήλωση του φαινομένου.
Οι μαθητές κάνοντας ένα συναρπαστικό ταξίδι στη Λέσβο αλλά και το γεωλογικό χρόνο, ολοκλήρωσαν το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου ενθουσιασμένοι, γεμάτοι νέες εμπειρίες και έχοντας κερδίσει μια μοναδική βιωματική επαφή με τα γεωλογικά φαινόμενα και τις ιστορίες που διηγούνται το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου. Μαθητές και εκπαιδευτικοί μετά τη αναχώρησή τους, ανανέωσαν το ραντεβού τους με το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου την επόμενη σχολική χρονιά.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top