FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Δεύτερη σελίδα
- 03|04|2018 16:28

Πόσο «Μήτσοι» πια;

Ξενέρωτη πέρασε και τούτη η Πρωταπριλιά! Διότι επί Πρώτης Φοράς Αριστεράς, ακόμα κι αυτό το αθώο ψεματάκι, έχασε την ομορφιά του. Τόσα που έχουν γίνει, τόσα που ακούμε και βλέπουμε ακόμα κι αυτό το αθώο ψεματάκι που ξεφούρνιζες, δεν σου αφήνει τη γλύκα του πάλαι ποτέ πρωταπριλιάτικου εθίμου. Δεν αναβλύζει η έκπληξη, το γέλιο, η έξυπνη ατάκα. Τώρα η εξαπάτηση είναι συνεχής σε ένα διαρκές παιχνίδι καθήλωσης στην εξουσία από μια κυβέρνηση που έταξε τα πάντα. Και συνεχίζει με αστείες δικαιολογίες να κοροϊδεύει τους πάντες. Κυρίως τους δικούς της ψηφοφόρους. Τους οποίους προσπαθεί με παρωχημένες ιδεολογικές ταμπέλες να τους εγκλωβίσει σε μια πορεία προς το γκρεμό. Δικαιολογίες χιλιάδες. Και αδυνατείς να ξεχωρίσεις την φάρσα από την πραγματικότητα. Που η τελευταία μπουκάρει στην καθημερινότητα ισοπεδώνοντας αντιλήψεις, ιδεολογίες, επιχειρήματα κλπ. Το «είναι η πραγματικότητα stupid», δεν έχει καμιά αξία να το λέει κάποιος προς την κυβέρνηση. Αυτοί δεν είναι καθόλου stupids. Κάνουν την δουλίτσα τους, παίρνουν τον μισθουλάκο τους, γεύονται την εξουσία με την γνωστή ηδονή των στερημένων. Το θέμα είναι τι γίνεται με τους υπόλοιπους. Με τους ψηφοφόρους πολίτες οι οποίοι μετατρέπονται σε παθητικά όντα μιας νέας κοινωνίας που αδυνατεί ν’ αντιδράσει στο παράλογο, στο ψέμα. Ακόμα και οι πολυδιαφημιζόμενοι «Μήτσοι» του Λαζόπουλου επέστρεψαν μάλλον ως φάρσα. Παρωχημένες φάτσες, μπαγιάτικα αστεία, άνευρη και ανούσια κριτική στην εξουσία. Άμα ήταν κυβέρνηση Δεξιοπασόκων, πάρτι θα έκανε, αυτός και η AGB. Ε Λάκη! Είκοσι πέντε (και πλέον) χρόνια πέρασαν από τότε που γεννήθηκαν οι «Μήτσοι» σου! Άλλαξαν τα πράγματα. Οι σύντροφοι σου τώρα κυβερνούν και διαχειρίζονται την καθημερινότητα. Άσε που κανονικά οι «Μήτσοι» θα έπρεπε να είχαν… βολευτεί από τούτη τη κυβέρνηση! Πόσο «Μήτσοι» πια! Ίσως το μόνο που μας συνέδεε με τους παλιούς καλούς «Μήτσους» ήταν η χαρακτηριστική μουσική των τίτλων. Είμαστε άλλωστε ψυλλιασμένοι και υποπτευόμαστε μήπως οι «Μήτσοι» είναι το όχημα της νέας στρατηγικής του Αλέξη με το διχαστικό σύνθημα «νέο και παλιό» ή «Δεξιοί - προοδευτικοί». Με Πάνο Καμμένο τον οποίο ουδόλως άγγιξε η… σάτιρα του, με την επανεμφάνιση του κυρ Φώτη, με τους Τούρκους αγριεμένους, με τους Θεσσαλονικείς χωρίς νερό, με μας τους Μυτιληνιούς με το προσφυγικό, πόσο πια να μας δελεάσουν οι χαζοκομμώτριες του Λάκη; Πόσο θα αγγίζουν οι βαριεστημένες ατάκες της Γερασιμίδου; Και πόσο μας έλειπε ο Παπακαλιάτης! Στην «Υγειά μας ρε παιδιά»! Καλύτερα στη μοναξιά μου παρά με τους Μήτσους….

Άστραψε και βρόντηξε το twitter με την επανεμφάνιση του Λάκη και των «Μήτσων»…

Μια σταγόνα ιστορίας

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1953

Μετακομίζει η χορωδία Μυτιλήνης

Σε νέα αίθουσα μετακομίζει η Χορωδία Μυτιλήνης και τα εγκαίνια της είναι ένα μεγάλο γεγονός για το νησί. Το πρωί και παρουσία του βουλευτή Γεωργίου Παπανδρέου, ο πρόεδρός της Ελ. Δαγκλής χαιρετίζει τους καλεσμένους, ενώ στη συνέχεια το μέλος Ιωάννης Χ. Γιάννης, κάνει τον απολογισμό δράσης. Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος του Μπουρινιού Αλ. Πεσμαζόγλου, ο οποίος ευχήθηκε τα δύο σωματεία να συνεργαστούν για το καλό της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου. Στη συνέχεια η χορωδία υπό τη διεύθυνση του Ν. Μυρογιάννη τραγούδησε δύο ωραίες συνθέσεις, ενώ ο Βασίλης Πολυζώνης τραγούδησε ένα τραγούδι σε στίχους Γ. Χαμχούμη. Η τελετή δεν τέλειωσε, συνεχίστηκε και το απόγευμα όπου με τραγούδια και έναν μπουφέ οι καλεσμένοι διασκέδασαν όλο το βράδυ.

 

Είπε

«Καλώ μέσα από Συνεταιρισμούς Αγροτικούς Συλλόγους, κτηνοτρόφους μεμονωμένους, να συνεννοηθούμε να συντονίσουμε το μεγάλο Λεσβιακό συλλαλητήριο, δεν χωρά χρώματα και ιδεολογίες εδώ όλοι μαζί ώστε να μην μαραζώσει η κτηνοτροφία».

Μανώλης Κωσνταντιδέλλης

Κατηγορία Φωτογραφία
- 03|04|2018 16:22

Φαίνεται ότι προς το παρόν το πρόβλημα με τα λύματα του ΠΙΚΠΑ, το οποίο ενοχλούσε εξαιτίας της απαίσιας μυρωδιάς και των λυμάτων που ξεχειλούσαν εκτός του βόθρου, βρίσκει τη λύση του. Θυμίζουμε ότι το εν λόγω πρόβλημα είχε εξελιχθεί σε τεράστιο τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν φιλοξενούνταν περί τους 500 πρόσφυγες, καθώς ο βόθρος έπρεπε να αδειάζει συχνότερα. Οι διαχειριστές της κατασκήνωσης σε συνεννόηση με τον Δήμο προχώρησαν σε αλλαγές, ωστόσο το πρόβλημα επανήλθε πρόσφατα όταν προέκυψε νέο πρόβλημα στην αποχέτευση. Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν.  Μάλιστα με τους διαχειριστές συναντήθηκε και η υπεύθυνη για τον χώρο του ΠΙΚΠΑ, πρόεδρος του Θεομήτωρ, Κατερίνα Βόλτσιου, τις προηγούμενες ημέρες, ώστε να τακτοποιηθεί άμεσα. Ας ελπίσουμε ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί δεν θα δημιουργηθεί νέο ζήτημα και θα προχωρήσει καλώς η γειτνίαση αυτή  του χώρου του ΠΙΚΠΑ  με το κλειστό αθλητικό κέντρο.

Κατηγορία Φωτογραφία
- 03|04|2018 16:19

Εργασίες καλλωπισμού στην πρόσοψη του κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής εκτελούνται τις τελευταίες ημέρες. Το πάλαι ποτέ σπουδαίο «Υπουργείο Αιγαίου» δέχεται ένα «λίφτινγκ» κοινώς, αν και σε κάποιους έχασε πια οριστικά την αίγλη που είχε κάποτε. Και σαν κτήριο και σαν λειτουργία…

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 03|04|2018 15:56

Δυστυχώς, κινούνται στo ρελαντί!

Συμπληρώνονται σε λίγες μέρες δέκα μήνες από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Λέσβο και σχεδόν ισοπέδωσε τη Βρίσα και η πορεία των πραγμάτων μπορεί να πήρε το δρόμο της, αλλά οι ρυθμοί που «τρέχουν» είναι στο ρελαντί! Ακόμη εκκρεμούν οι αποζημιώσεις για τις οικοσκευές, παρ’ όλο που όλες οι σχετικές διαδικασίες έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, ενώ η ροή των επιδομάτων για τους σεισμοπαθείς που δικαιούνται για φιλοξενία ή ενοικίαση καθυστερούν πάρα πολύ, με εύκολη δικαιολογία των αρμοδίων ότι υπάρχει φόρτος εργασίας στην αρμόδια υπηρεσία. Και μπορεί πράγματι, μετά το σεισμό του Ιουνίου οι καταστροφές που έπληξαν τη χώρα μας να ήταν απανωτές, με πιο κραυγαλέα αυτή στη Μάντρα, αλλά πολύ φοβόμαστε ότι η βασική αιτία των όποιων καθυστερήσεων δεν είναι άλλη από την έλλειψη χρημάτων. Και γι’ αυτό η χρηματοδοτική ροή γίνεται με το σταγονόμετρο, με ό, τι αυτό σημαίνει για την εξέλιξη, πέρα από την ενίσχυση των παθόντων, και της πορείας σε πρώτη φάση των κατεδαφίσεων και στη συνέχεια του έργου της ανοικοδόμησης που φαίνεται να τραβά σε βάθος χρόνου, απροσδιόριστο με βάση τους σημερινούς ρυθμούς. Δυστυχώς τον πρώτο καιρό όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι με το όλο εγχείρημα ήταν καθησυχαστικοί στις όποιες ενστάσεις και αμφιβολίες των παθόντων για το πότε θα ξαναδούν το χωριό τους κατοικήσιμο, αλλά όσο περνά ο χρόνος και με δεδομένη την οικονομική στενότητα του κράτους κάτι τέτοιο ούτε εύκολα θα προκύψει και πάντως το σίγουρο είναι όχι σύντομα. Οι εξαγγελίες Σπίρτζη, τις επόμενες μέρες του σεισμού, ότι θα δημιουργηθεί ένας πρότυπος οικισμός στη Βρίσα καλύτερος από τον προηγούμενο, ακόμη ηχούν στα αυτιά των σεισμοπλήκτων, αλλά οι μέχρι τώρα ενδείξεις δεν προμηνύουν μια τέτοια εξέλιξη, αφού τα περισσότερα, αν όχι όλα έχουν αφεθεί να τα αντιμετωπίσουν οι ίδιοι οι σεισμόπληκτοι, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν το όλο εγχείρημα. Δυστυχώς μετά την απομάκρυνση από το συμβάν, όπως συμβαίνει άλλωστε με όλες τις καταστροφές, το ενδιαφέρον της πολιτείας ελαττώνεται, γιατί προκύπτουν νέοι «πόνοι» που πρέπει να διαχειριστεί!

Μα.Μ.

 

Παραμένουν ανεξέλεγκτες και προκαλούν!

Μπορεί οι υποδομές φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών όσο περνά ο καιρός να βελτιώνονται και στη Λέσβο, παρ΄όλο που οι συνεχιζόμενες αφίξεις ποτέ δεν επιτρέπουν κανέναν να είναι ευχαριστημένος ότι καλύπτει όλες τις αναγκαίες παροχές προς αυτούς τους ανθρώπους, ωστόσο για όλα θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή συνισταμένη από την οποία κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν πρέπει να αυθαιρετεί και να κάνει του ...κεφαλιού του. Δεν μπορεί κανένας, πολύ περισσότερο αν δεν εκπροσωπεί την πολιτεία, να σπεύδει να διαμορφώσει τετελεσμένα ερήμην την τοπικής κοινωνίας και πολλές φορές παρά τη θέλησή της! Ασφαλώς για τους ανθρώπους που παραμένουν καθιλωμένοι στο νησί, εν αναμονή της έγκρισης του ασύλου, ενδεχομένως θα πρέπει να λειτουργούν και υποδομές που θα τους απασχολούν  και θα τους ψυχαγωγούν . Και γιατί όχι και για να αθλούνται. Ομως μια τέτοια δομή θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί από τους αρμοδίους της πολιτείας και δεν μπορεί να είναι αυθαίρετη πρωτοβουλία μιας οποιονδήποτε ΜΚΟ  που θέλει να προσφέρει υπηρεσίες στους εγκλωβισμένους εδώ. Είναι αναγκαίος ο έλεγχος ποιός κάνει τι και που, γιατί διαφορετικά οι συνέπειες που μπορεί να προκύψουν θα είναι μη διαχειρίσιμες. Επιτέλους μετά από τρία χρόνια προσφυγικού,  νομίζουμε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει μια τάξη στο όλο εγχείρημα. Και δυστυχώς δεν υπάρχει εν όσο ο καθένας στο όνομα της ανθρωπιστικής του συνεισφοράς προς τους πρόσφυγες ενεργεί όπως ...γουστάρει επειδή «πληρώνει»! Δυστυχώς οι ΜΚΟ  εξακολουθούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, προκαλώντας πολλές φορές με τη συμπεριφορά τους και τις τοπικές κοινωνίες που εκ των πραγμάτων νιώθουν απροστάτευτες. Και όμως όλα μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα , αν υπάρχει ενημέρωση, συνεννόηση και συμφωνία όλων των εμπλεκομένων. Διαφορετικά έχουμε εντάσεις  και  «εξεγέρσεις» που μόνο κακό κάνουν.

Α.Ω.

 

«Κακόβουλο»

Κακόβουλο χαρακτήρισε το δημοσίευμα των New York Times, που χαρακτήριζε τη Λέσβο «νησί της απελπισίας», ο διευθυντής του ΚΥΤ Μόριας, Γιάννης Μπαλπακάκης. Μάλιστα, θεωρεί ότι το ρεπορτάζ έγινε «στο πόδι» χωρίς να γίνει πλήρης ενημέρωση και ενώ γίνονταν εργασίες μέσα στο Κέντρο. Προφανώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθη το ρεπορτάζ ούτε αν υπάρχει κάποια πρόθεση. Συμβαίνει πολύ συχνά όμως ένας ρεπόρτερ να έρχεται για μία μόνο μέρα στη Λέσβο, να παίρνει κάποιες εικόνες και να προχωρεί σε δικά του συμπεράσματα, και αυτό να θεωρείται επιτυχία της εφημερίδας στην οποία γράφει. Καλό θα ήταν επειδή τα διεθνή μέσα έρχονται και ξανάρχονται, να μη θεωρεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αμελητέο το τι γράφουν, μόνο και μόνο επειδή είναι «μακριά». Αλλά να απαντούν λέγοντας τι πραγματικά συμβαίνει, αλλά και τις αιτίες αυτού. Εκτός αν το υπουργείο θεωρεί ότι με τέτοια δημοσιεύματα πιέζεται περισσότερο η Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν μπορεί να γίνεται «θυσία» για όποια στρατηγική ή αδιαφορία το νησί μας, που γεωγραφικά κατέστη η μεγαλύτερη πύλη εισόδου, κάτι που όμως δεν το επεδίωξε ποτέ.

Αν.Παζ.

 

Και χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, ανακοίνωσε χτες νέα χρηματοδότηση ύψους 180 εκατ. ευρώ για προγράμματα παροχής βοήθειας στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, για την αναβάθμιση του εμβληματικού «προγράμματος στήριξης έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση» (ΕΣΤΙΑ), μέσω του οποίου παρέχεται βοήθεια στους πρόσφυγες για την εξεύρεση καταλυμάτων σε αστικές περιοχές εκτός των καταυλισμών, καθώς και τακτική χρηματική βοήθεια.

Η νέα χρηματοδότηση ανακοινώθηκε με την ευκαιρία της συνάντησης που είχε στην Αθήνα ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Συνολικά, η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κατάστασης, της μετανάστευσης και των εξωτερικών συνόρων υπερβαίνει πλέον τα 1,5 δισ. ευρώ, μέσω διαφόρων μορφών χρηματοδότησης.

Αν.Παζ.

 

Έπεσαν σε… Παφλιώτες!

Το θέμα με τη δομή που φέρεται έτοιμη να ανοίξει στα Πάμφιλα μία μη κυβερνητική οργάνωση, παίρνει καθημερινά και μεγαλύτερη διάσταση, με την τοπική κοινωνία να αντιδρά δυναμικά κατά αυτής της προοπτικής. Στην έκτακτη συνάντηση μάλιστα που ζήτησαν και πέτυχαν χθες να κάνουν με τον δήμαρχο, μέλη της επιτροπής κατοίκων του χωριού, έπεσαν… διάνα. Καθώς οι συμμετέχοντες εκ μέρους της δημοτικής αρχής, ήταν όλοι… Παφλιώτες. Χαρακτηριστικά, πέραν του δημάρχου Σπύρου Γαληνού, στη συνάντηση με τους Παφλιώτες ήταν και οι συντοπίτες τους αντιδήμαρχοι Κώστας Κατσαρός, Μιχάλης Ταμβακέλλης, Παναγιώτης Κατσαβέλλης αλλά και ο κοντοχωριανός τους (από την Πηγή) Νίκος Καρασάββας. Το προσωρινό(;) «πάγωμα» λοιπόν της φιλόδοξης επένδυσης εκ μέρους της ΜΚΟ, σαν αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής, φαίνεται… φυσιολογικό!

Μ.ΟΡΦ

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 03|04|2018 14:29

Καμιά φορά, ο άνθρωπος δειλιάζει μπρος στις ψηλές βουνοκορφές, νοιώθει να τον εγκαταλείπουν οι δυνάμεις του και καταφεύγει στην εύκολη λύση. Υποψιασμένος για τις δυσκολίες του ανηφορικού μονοπατιού, ανοίγει υπόγειες σήραγγες, πιστεύοντας, κατά το κοινώς λεγόμενο, πως έτσι «θα κόψει δρόμο». Σ’ αυτές τις υπόγειες διαβάσεις όμως, χάνουμε τις λαλιές των αηδονιών, των πηγών το κελάρυσμα και το παιχνίδισμα της αντηλιάς, κάτω απ’ τα αριοφυτρωμένα κλαριά της λεύκας. Προχωράμε σκυφτοί, με αβέβαια βήματα, ψηλαφώντας τους νοτισμένους τοίχους, ενώ ο ένας σκοντάφτει πάνω στον άλλον... Ο υπόκωφος θόρυβος των τρωκτικών μαζί με το ανατριχιαστικό πέταγμα της νυχτερίδας καλύπτουν με φόβο κάθε ανθρώπινη ευαισθησία μας, και η επιβίωση γίνεται αυτοσκοπός

Τότε παρουσιάζονται οι «νυμφίοι». Είναι κάτι σαν τις γεναριάτικες αστραπές ή τις πυγολαμπίδες μιας ασέληνης νύχτας. Άλλοι θα τους ονόμαζαν γλυκούς θεανθρώπους, άλλοι σκεπτόμενους εγγονούς του Προμηθέα, φίλους του ανήσυχου Γαλιλαίου, ονειροπόλους εραστές των Μουσών. Όπως και να τους αποκαλεί ο καθένας μας, θα συμφωνήσουμε όλοι, πρόκειται για «νυμφίους». Ανακάλυψαν την ομορφιά των «παρθένων» και προνόησαν να κρύψουν σπίθες στην τσέπη τους. Έτσι, όταν το σκοτάδι γίνεται πυκνό, εμφανίζονται την κατάλληλη στιγμή κι ανάβουν τη φωτοδότρα τους δάδα. «Εν τω μέσω της νυκτός»...

Πόσων όμως τα βλέφαρα παραμένουν ανοιχτά ως εκείνη την μεταμεσονύχτια ώρα: Οι άνθρωποι εύκολα παραδίνουν τα όπλα τους. Όλοι περνάμε από τέτοιες σήραγγες... Σ’ αυτό το μεταβατικό στάδιο, μόνο η εγρήγορση της ψυχής και του νου μπορούν να μας δώσουν χέρι βοηθείας. Αν έχουμε ανοιχτούς τους πνευματικούς μας ορίζοντες θα πάρουμε είδηση τις φωτοδότρες δάδες των νυμφίων...

Αλλά κι αν οι «νυμφίοι» βρίσκονται απόμακροι, κι αδυνατούμε να πλησιάσουμε την φωτοδότρα τους δάδα, ας κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας. Σε κάποια γωνιά της δικής μας ψυχής θα υπάρχει μια αμυδρή φλόγα ή έστω ένα κάρβουνο, που χρειάζεται αναζωπυρώσουμε. Αρκεί να ξεπεράσουμε την πνευματική οκνηρία μας. Να επιμείνουμε στην προσπάθεια, και να μην αφεθούμε στις δολερές αγκάλες του ύπνου... «Βλέπε» λοιπόν. «Βλέπε ουν ψυχή μου μη τω ύπνω κατενεχθής ίνα μη τω θανάτω παραδοθείς ....»

Ας ελπίσουμε πως σε κάποιο μέλλον, οι σταυροί θα ’ναι άγνωστοι για την ανθρωπότητα, όσο μπορεί να εξαρτηθεί φυσικά απ’ τις δικές μας περιορισμένες δυνάμεις. Κι ας ευχηθούμε αυτές τις μέρες ν’ αποδεχτούμε και να συνειδητοποιήσουμε όλα τα διαχρονικά μηνύματα των «εσταυρωμένων», τα οποία πολλές φορές, εξ αιτίας των «αλαλαζόντων κυμβάλων» εμποδίζονται να φτάσουν μέσα μας.

Λενέτα Στράνη 

Κατηγορία Άρθρα
- 03|04|2018 14:20

Ο αυτισμός είναι μια σύνθετη νευροβιολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ελλείμματα στην κοινωνική αλληλεπίδραση, στην επικοινωνία και από περιορισμένα, επαναληπτικά πρότυπα συμπεριφοράς. Αποτελεί μέρος μιας ομάδας διαταραχών γνωστή ως Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος Δ.Α.Φ. Στις διαταραχές αυτιστικού φάσματος περιλαμβάνονται οι παρακάτω διαταραχές: Διαταραχή Rett, Παιδική Αποδιοργανωτική Διαταραχή, Διαταραχή Asperger κτλ.

Το σύνδρομο Άσπεργκερ (Asperger syndrome, «AS»), επίσης γνωστό ως διαταραχή Άσπεργκερ (Asperger disorder, «AD») είναι μια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (autism spectrum disorder, «ASD»), που χαρακτηρίζεται από σημαντικές δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στη λεκτική επικοινωνία, ενώ παράλληλα εκδηλώνεται με περιορισμένες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ενδιαφέροντα. Διαφέρει από τις άλλες διαταραχές του φάσματος του αυτισμού λόγω της σχετικής διατήρησης της γλωσσικής και γνωστικής ανάπτυξης. Χαρακτηριστικά του συνδρόμου είναι η έντονη ενασχόληση με ένα στενό αντικείμενο, μονόπλευρη πολυλογία, περιορισμένη προσωδία, και φυσική αδεξιότητα.

Παράγοντες του συνδρόμου Άσπεργκερ

Άτομα από κάθε εθνικότητα, γεωγραφική περιοχή, κοινωνική τάξη, οικονομική κατάσταση και θρήσκευμα επηρεάζονται από το σύνδρομο Άσπεργκερ. Εντούτοις  τα αγόρια είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό απ’ ότι τα κορίτσια.

Τα ακριβή αίτια του συνδρόμου Άσπεργκερ είναι ακόμα αντικείμενο έρευνας. Κλινικές μελέτες υποδεικνύουν ότι ένας συνδυασμός παραγόντων, γενετικών όσο και περιβαλλοντικών, μπορεί να ευθύνεται για τις αλλαγές στη νευροβιολογική εξέλιξη του εγκεφάλου που σχετίζονται με την εμφάνιση του συνδρόμου.

Τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου Άσπεργκερ

Το σύνδρομο Άσπεργκερ πολλές φορές χαρακτηρίζεται ως «κρυφή διαταραχή». Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν κάποιος έχει αυτό το σύνδρομο από την εξωτερική του εμφάνιση. Τα άτομα με Άσπεργκερ αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε τρεις τομείς. Αυτή είναι η γνωστή «τριάδα των διαταραχών»: Κοινωνική αλληλεπίδραση, Κοινωνική επικοινωνία., Κοινωνική φαντασία.

Δυσκολίες κατά την Κοινωνική Αλληλεπίδραση

Πολλά άτομα με Άσπεργκερ επιζητούν την κοινωνική συναναστροφή, αλλά δυσκολεύονται στο να αρχίσουν και να διατηρήσουν κοινωνικές σχέσεις. Αυτό τους προκαλεί μεγάλο άγχος. Τα άτομο με Άσπεργκερ μπορεί:

- Να θέλει να κάνει φίλους, αλλά να μη διαθέτει τις απαιτούμενες δεξιότητες για να δημιουργήσει και να διατηρήσει φιλίες.

- Να μην καταλαβαίνει τα συμβατικά «κοινωνικά σήματα» ή τους άγραφους κοινωνικούς κανόνες συμπεριφοράς.

- Να συμπεριφέρεται με κοινωνικά ακατάλληλο τρόπο.

- Να είναι κοινωνικά απομονωμένο.

- Να βρίσκει τη συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων απρόβλεπτη και αγχωτική.

Δυσκολίες κατά την Κοινωνική Επικοινωνία

Τα άτομα με Άσπεργκερ δυσκολεύονται να εκφραστούν συναισθηματικά και κοινωνικά. Ένα τέτοιο άτομο μπορεί:

- Να δυσκολεύεται να αντιληφθεί τη σημασία της μη λεκτικής επικοινωνίας όπως χειρονομίες, εκφράσεις προσώπου και στάση σώματος.

- Να μη γνωρίζει πότε να αρχίσει ή να δώσει τέλος σε μια συζήτηση.

- Να μιλά με μονότονη, μη εκφραστική φωνή και να μην κατανοεί τη σημασία της αλλαγής τόνου.

- Να αντιλαμβάνεται τα νοήματα πάντα κυριολεκτικά και να δυσκολεύεται στην αναγνώριση αστείων, μεταφορών και ειρωνείας.

- Να έχει επιφανειακά τέλειο λόγο που όμως τείνει να είναι τυπικός και σχολαστικός.

Δυσκολίες με την Κοινωνική Φαντασία

Τα άτομα με Άσπεργκερ διαθέτουν φαντασία με τη συμβατική έννοια του όρου, αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την κοινωνική φαντασία. Αυτό σημαίνει ότι ένα τέτοιο άτομο μπορεί:

- Να δυσκολεύεται να φανταστεί εναλλακτικά κοινωνικά σενάρια και να προβλέψει τι θα συμβεί κατά την εξέλιξη μιας κοινωνικής επαφής.

- Να δυσκολεύεται να ερμηνεύσει τα λόγια, τις πράξεις και τα συναισθήματα των άλλων.

- Να έχει περιορισμένα ενδιαφέροντα με τα οποία ασχολείται σχολαστικά και επαναλαμβανόμενα.

- Να επιμένει σε συγκεκριμένες ρουτίνες. Τα άτομα με Άσπεργκερ ακολουθούν με εμμονή ρουτίνες (συγκεκριμένους τρόπους συμπεριφοράς) προσπαθώντας να καταστήσουν τον κόσμο γύρω τους λιγότερο μπερδεμένο και αγχωτικό. Ορισμένα παιδιά για παράδειγμα μπορεί να επιμένουν να ακολουθούν πάντοτε τον ίδιο δρόμο για το σχολείο ή να αναστατώνονται όταν γίνεται κάποια ξαφνική αλλαγή στο σχολικό πρόγραμμα. Οι ενήλικες Άσπεργκερ συχνά προτιμούν να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο και προκαθορισμένο πρόγραμμα για να οργανώσουν την ημέρα τους. Αναπάντεχες αλλαγές στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να τους αγχώσουν ή να τους αναστατώσουν.

Ειδικά ενδιαφέροντα

Τα άτομα με Άσπεργκερ μπορεί να αναπτύξουν ένα έντονο, σχεδόν εμμονικό ενδιαφέρον για κάποιο χόμπι ή απασχόληση (π.χ. συλλογές). Μερικές φορές αυτό το ενδιαφέρον είναι ισόβιο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ο κάθε τομέας ενδιαφέροντος αντικαθίσταται από κάποιο άλλο συχνά ασύνδετο. Για παράδειγμα ένα άτομο με Άσπεργκερ μπορεί να αφοσιωθεί στο να μάθει τα πάντα γύρω από τα αυτοκίνητα ή τους υπολογιστές. Μερικοί γίνονται αυθεντίες στον τομέα με τον οποίο έχουν επιλέξει να ασχοληθούν. Γενικά με τη κατάλληλη ενθάρρυνση τέτοια ενδιαφέροντα και ικανότητες μπορούν να καλλιεργηθούν έτσι ώστε να αποτελέσουν πεδία σπουδής ή εργασίας για τα άτομα με Άσπεργκερ.

Αισθητηριακές δυσκολίες

Τα άτομα με Άσπεργκερ μπορεί να έχουν αισθητηριακές δυσκολίες σε σχέση με μία ή περισσότερες αισθήσεις (όραση, ακοή, όσφρηση, γεύση, αφή). Ο βαθμός δυσκολίας διαφέρει από το ένα άτομο στο άλλο. Συχνά όμως οι αισθήσεις ενός ατόμου με Άσπεργκερ είναι είτε ιδιαίτερα έντονες (υπερευαισθησία), είτε άτονες (υποευαισθησία). Ζωηρά φώτα, δυνατοί θόρυβοι, έντονες οσμές και ασυνήθιστες υφές υλικών μπορεί να δημιουργήσουν αισθήματα ανασφάλειας ή ταραχής ή και άγχος σε άτομα με Άσπεργκερ.

Άτομα με τέτοιου είδους αισθητηριακή ευαισθησία εμφανίζουν επίσης μειωμένη επίγνωση της σχετικής θέσης τους στο χώρο με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να αποφύγουν εμπόδια και να κρατούν αποστάσεις από άλλους ανθρώπους ή να εκτελούν λεπτούς χειρισμούς όπως να δένουν τα κορδόνια τους. Γι’ αυτό το λόγο μερικά άτομα με Άσπεργκερ καταφεύγουν σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις που τους βοηθούν είτε να ρυθμίσουν την ισορροπία και τη στάση του σώματος, είτε να αντιμετωπίσουν το στρες.

Θεραπευτικές Παρεμβάσεις

Δεν υπάρχει ένα μοναδικό πρωτόκολλο θεραπείας για όλα τα παιδιά με αυτισμό, αλλά τα περισσότερα παιδιά ανταποκρίνονται στα δομημένα συμπεριφορικά προγράμματα. Η εντατική, συμπεριφορική, πρώιμη παρέμβαση, έχει βοηθήσει πολλά παιδιά με αυτισμό  στους τομείς της επικοινωνίας, της εκμάθησης της γλώσσας και των κοινωνικών δεξιοτήτων με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν στις τάξεις γενικής εκπαίδευσης. Κάποιες από τις παρεμβάσεις είναι η εφαρμοσμένη ανάλυση συμπεριφοράς, το PECS, η λογοθεραπεία, η εργοθεραπεία, η θεραπεία αισθητηριακής ολοκλήρωσης και η μέθοδος TEEACH.

Με εντατική και κατάλληλη θεραπεία τα παιδιά του αυτιστικού φάσματος παρουσιάζουν εμφανή βελτίωση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα παιδιά μπορούν έτσι να ανεξαρτητοποιηθούν στην καθημερινότητά τους, να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον και την ποιότητα ζωής που τους αξίζει. Τα άτομα με αυτισμό έχουν δικαίωμα, για μια ανθρώπινη και αξιοπρεπή ζωή.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 03|04|2018 14:17

Το αρχαιότερο τραγούδι, ο Επιτάφιος του Σείκιλου που έχει διασωθεί θα ακουστεί αυτές τις ημέρες στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης από την οργάνωση «Γέφυρες Τέχνης» που το τελευταίο διάστημα μάς εκπλήσσει ολοένα και περισσότερο με τις δραστηριότητές της, ειδικά με τα παιδιά Ρομά και το πρόγραμμα «Ορφέας». Οι «Συναντήσεις με τον Ορφέα» είναι ένα πρόγραμμα της Μ.Κ.Ο «Γέφυρες Τέχνης» για την προσβασιμότητα, τον Διαπολιτισμικό - Διαθρησκειακό Διάλογο και την κοινωνική ένταξη, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις. Έτσι, αύριο Τετάρτη μαζί με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Κώστα Αστυρακάκη και την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, και σε συνεργασία με την οργανοποιία «Αναστάσιος» μάς καλούν να απολαύσουμε την εκδήλωση για τις «μέρες αρχαιοελληνικής λύρας».

Αξίζει να σημειωθεί πως σώζονται τόσο οι στίχοι, όσο και η μουσική του τραγουδιού «ο Επιτάφιος του Σείκιλου», το οποίο αποδίδεται στον Σείκιλο που έζησε στις Τράλλεις της Μικράς Ασίας, περίπου κατά τον 2 αιώνα π.Χ. Είχε γραφεί σε επιτύμβια κυλινδρική στήλη με ύψος 40 εκατοστών, περιέχοντας ένα επίγραμμα δώδεκα λέξεων και ένα ακόμη τραγούδι δεκαεφτά λέξεων, μαζί με τη μουσική. Οι στίχοι βρίσκονται στην κοινή ελληνική της ελληνιστικής εποχής, ενώ η επιτύμβια στήλη ανακαλύφθηκε στην πόλη Αϊδίνιο (όπως λέγεται σήμερα η άλλοτε πόλη των Τραλλέων) το 1883. Στην κορυφή της στήλης, αναφέρεται το όνομα του ανθρώπου που το έγραψε, ενώ το θέμα είναι προφανώς επηρεασμένο από την επικούρεια φιλοσοφία, καθώς αποτελεί μια προτροπή να ζήσει κανείς, δίχως να λυπάται και να διστάζει. Συγκεκριμένα: «Όσο ζεις λάμψε, καθόλου μη λυπάσαι. Η ζωή διαρκεί για λίγο, ο χρόνος καθορίζει το τέλος», είναι το μήνυμα του τραγουδιού. Όπως αναφέρεται, στο κάτω μέρος της στήλης έχει εντοπιστεί η αφιέρωση στην «Ευτέρπηι» (ΣΕΙΚΙΛΟΣ ΕΥΤΕΡΠΗΙ στο πρωτότυπο), δίχως ωστόσο να έχει γίνει γνωστό ποια ακριβώς -φιλική, αδερφική, πατρική, συντροφική- σχέση είχε ο Σείκιλος μαζί της. Σήμερα, η στήλη φυλάσσεται στο Εθνικό Μουσείο της Δανίας. Αύριο, Τετάρτη στις 10 το πρωί στη Δημοτική Πινακοθήκη θα παρουσιαστεί το εργαστήριο με παιδιά από 8 ετών και άνω. Στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συναυλία στη Δημοτική Πινακοθήκη της Μυτιλήνης. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται ο Επιτάφιος του Σείκιλου (αρχαιότερη ελληνική ολοκληρωμένη μελωδία που σώζεται), ο Κεμάλ, το Χαρτίνο το Φεγγαράκι, το «Γυμναστήριο» (Eric Satie), αλλά και άλλες πρωτότυπες μελωδίες σε αρχαίες ελληνικές οδούς.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 03|04|2018 14:11

Κυριάκος Κουκούλας, Τάσος Μακρής

Ο Πολιχνίτος του 20ου αιώνα. Οικισμός - Λαογραφία - Πολιτισμός - Οικονομία (Β΄ Έκδοση, βελτιωμένη και επαυξημένη)

Μετάφραση στα αγγλικά: Ζέτα Χατζηαντωνίου

Σκίτσα κεφαλαίων: Χρήστος Ζαροδημητράκης

Επιμέλεια έκδοσης: Χρυσούλα Κουκούλα

Εκδόσεις Μύθος

Μυτιλήνη 2018, σελ. 238

«Η Λέσβος ευτύχησε να έχει πολλούς ερευνητές, που διέσωσαν στοιχεία για την ιστορία, τη λαογραφία, τις μετακινήσεις των κατοίκων, τη γλώσσα κ.λπ. Ωστόσο πάντοτε υπάρχει η ανάγκη για την δημοσίευση νέων στοιχείων, που διαφωτίζουν πτυχές από την τοπική ιστορία και τον λαϊκό πολιτισμό. Ιδιαίτερα το οπτικό υλικό είναι πάντοτε ευπρόσδεκτο, αφού συμπληρώνει στοιχεία από άλλες πηγές. Έτσι ένα λεύκωμα με φωτογραφίες που χρονολογούνται από το 1897 και εντεύθεν, φωτίζει την πολιτιστική και κοινωνική πραγματικότητα του Πολιχνίτου κατά τη διάρκεια ενός περίπου αιώνα. Γεγονότα και πρόσωπα, σχολιασμένα επαρκώς με κατατοπιστικά εισαγωγικά κείμενα και σαφείς κειμενολεζάντες, ζωντανεύουν τον ιστορικό χρόνο και φωτίζουν ενδιαφέρουσες πτυχές του στο κεφαλοχώρι της Λέσβου».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το προλογικό σημείωμα της Αικατερίνης Πολυμέρου - Καμηλάκη, τ. διευθύντριας του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών στην πρώτη έκδοση του λευκώματος των Κυριάκου Κουκούλα και Τάσου Μακρή «Ο Πολιχνίτος του 20ου αιώνα», το 2010.

Οκτώ χρόνια μετά και μετά την μεγάλη επιτυχία της πρώτης έκδοσης που γρήγορα εξαντλήθηκε οι δυο υπεύθυνοι του τόμου προχώρησαν σε μια δεύτερη βελτιωμένη και επαυξημένη και ιδιαιτέρως επιμελημένη και καλαίσθητη έκδοση.

Το σχολιασμένο αρχειακό υλικό (φωτογραφίες και τεκμήρια) ταξινομείται σε έντεκα κεφάλαια: Ο οικισμός, Η Σκάλα, Κοινωνική ζωή, Αγροτική ζωή, Επαγγέλματα, Μετανάστευση, Ιστορικά γεγονότα, Προσωπικότητες του Πολιχνίτου , Εκκλησία, Παιδεία, Συνεταιριστικό κίνημα.

«Ο ιλιγγιώδης ρυθμός των ιστορικών αλλαγών της περίεργης εποχής μας δεν ξέρουμε, από χρόνο σε χρόνο, τι θα μας φέρει. Σήμερα οι προφήτες δεν προφητεύουν πια, γιατί δεν προφταίνουν τα παρακολουθήσουν τη ροή των πραγμάτων. Η φωτογραφία κατάφερε να ακινητοποιήσει μερικές ιστορικές στιγμές, πριν τις πάρει και χαθούν μέσα στην πολυπραγμοσύνη του ο σημερινός χρόνος. Αυτές τις στιγμές, που μάζεψε το λεύκωμα, τις αφήνει στους επερχόμενους, που θα έχουν τη «διαστροφή» να ασχοληθούν με το παρελθόν του τόπου τους» γράφει στο εισαγωγικό του κείμενο ο Τάσος Μακρής.

Ο ίδιος δίνει και το πνεύμα μέσα στο οποίο στήθηκε το λεύκωμα «Αποφύγαμε και στην πρώτη έκδοση και στην παρούσα, την επέκτασή μας σε λεπτομερή σχολιασμό των φωτογραφιών. Αφήσαμε την κάθε φωτογραφία να μιλήσει μόνη της, δίνοντας εμείς τόση μόνο πληροφόρηση, όση χρειάζεται ο μελετητής να προσανατολιστεί στον τόπο και στο ιστορικό ντοκουμέντο, που είναι η φωτογραφία. Έτσι το φωτογραφικό μας λεύκωμα, ενώ σίγουρα δεν είναι ιστορία, αποκτά, με το υλικό του, το δικαίωμα να ποζάρει σαν ιστορικό ντοκουμέντο».

Κατηγορία Περιφέρεια
- 03|04|2018 14:06

Με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου, προκηρύχθηκαν για να χρηματοδοτηθούν από το Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και δράσεις που αφορούν έργα αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών στα νησιά της Περιφέρειας ύψους 4 εκ. ευρώ, αλλά και έργα για την αξιοποίηση υδάτων ύψους 4,9 εκ. ευρώ. Για την πρώτη περίπτωση η προκήρυξη αφορά έργα για τη διατήρηση, προστασία και αποκατάσταση καθώς και για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης της ακτογραμμής των νησιών, με σκοπό τη μείωση της διαβρωτικής τάσης των κυμάτων. Για τη δεύτερη, δράσεις που αφορούν έργα αξιοποίησης υδάτων για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

 

Το ποσό που αφορά στις δράσεις για την αξιοποίηση των υδάτων αγγίζει τα 5 εκ. ευρώ και η προκήρυξη αφορά συγκεκριμένα σε έργα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας των υδάτων στα νησιά και σε έργα επεξεργασίας επιφανειακών και θαλασσίων υδάτων με σκοπό την επάρκεια για την κάλυψη των απαιτούμενων υδρευτικών αναγκών. Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται επ΄ ακριβώς σε 4,925 εκατομμύρια ευρώ και δικαιούχοι είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι Δημόσιες Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), καθώς και οι Δήμοι των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Προτάσεις για την πρόσκληση αυτή μπορούν να καταθέτουν οι δικαιούχοι έως τις 20 Ιουνίου 2018, με την κ. Καλογήρου στη σχετική της δήλωση να τονίζει πως με την παρούσα πρόσκληση δίνεται η δυνατότητα  να γίνουν έργα και για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού, αλλά και για την ορθότερη διαχείριση των υδάτων, ώστε να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες επάρκειας, με όρους προστασίας του περιβάλλοντος και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των νησιωτών.

Η προκήρυξη για τη διάβρωση των ακτών

Για τις δράσεις τώρα που αφορούν στα έργα αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η προκήρυξη αφορά έργα για τη διατήρηση, προστασία και αποκατάσταση καθώς και για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης της ακτογραμμής των νησιών, με σκοπό τη μείωση της διαβρωτικής τάσης των κυμάτων. Δικαιούχοι είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς και οι Δήμοι των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Με την Περιφερειάρχη να δηλώνει μετά τη σχετική απόφαση ότι «η ακτογραμμή των νησιών μας είναι πλούτος που άμεσα σχετίζεται με την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας. Η κλιματική αλλαγή που έχει ως συνέπεια τα συνεχώς αυξανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, έχει οδηγήσει σε έντονη διάβρωση των ακτών των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Με την παρούσα πρόσκληση των 4 εκατομμυρίων ευρώ, δίνουμε τη δυνατότητα για να γίνουν έργα αντιμετώπισης της διαμορφωθείσας κατάστασης και αναβάθμισης των περιοχών αυτών που αναμφίβολα συμβάλλουν και στην τουριστική τους ανάπτυξη».

Κατηγορία Κοινωνία
- 03|04|2018 13:57

Συγκινητική ήταν η συμμετοχή πλήθους κόσμου στην εκδήλωση του Συλλόγου «Συν - εξέλιξη», οι οποίοι έκαναν ποδηλατάδα και περπάτησαν μαζί, για ένα δίκαιο κόσμο για όλους την περασμένη Κυριακή, με σημείο εκκίνησης το παλαιό Δημαρχείο.

Ο πρόεδρος του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση της εκδήλωσης, Ιγνάτης Λασκαρίδης τόνισε: «Μαθήματα ζωής πήραμε όλοι όσοι παραβρεθήκαμε σήμερα στην εκδήλωση που διοργάνωσε o Σύλλογος γονέων και φίλων ανθρώπων με αυτισμό «ΣΥΝ - εξέλιξη» στη Μυτιλήνη. Την εκδήλωση υποστήριξαν πολλοί φορείς και σύλλογοι και ένας από αυτούς ήταν και ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου. Αφού μαζευτήκαμε παιδιά και γονείς με ποδήλατα, καροτσάκια και πεζοί, ξεκινήσαμε με διπλή πορεία (τα ποδήλατα από τον δρόμο και οι πεζοί από το πεζοδρόμιο) από το παλιό Δημαρχείο και διασχίσαμε την προκυμαία με προορισμό το άλσος Τσαμάκια. Όταν φτάσαμε τα παιδιά ξεκουράστηκαν και είχαν την χαρά να γευτούν ένα δροσερό παγωτό. Πολλά πηγαδάκια και πολλές συζητήσεις με ανθρώπους που ήταν γεμάτοι χαμογέλα. Χαμόγελα γιατί ήμασταν απλά όλοι μαζί, γιατί κάναμε μια βόλτα όλοι μαζί, γιατί διασκεδάζαμε όλοι μαζί, γιατί ήμασταν όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί αλλά και όλοι ίσοι»!

Στην πόλη μας ιδρύθηκε το 2017, ο σύλλογος Γονέων & Φίλων Ανθρώπων με Αυτισμό «Συν - εξέλιξη». Στόχος του συλλόγου είναι η αναγνώριση των δυσκολιών των ανθρώπων με αυτισμό και η στήριξη των οικογενειών τους. Τηλ: 6940128952, e - mail: synexelixilesvos@gmail.com.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό, που με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ έχει καθιερωθεί για την 2α  Απριλίου γράφει σχετικά η Ψυχολόγος Βαλεντίνα Βεκρή, το άρθρο της οποίας δημοσιεύουμε στην 19 σελίδα της σημερινής έκδοσης του «Ε».

Κατηγορία Πολιτική
- 03|04|2018 13:43

Η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και ο Υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, παρουσίασαν την Παρασκευή το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασών.

Το «Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την Αντιπυρική Προστασία των Δασών» σχεδίασαν από κοινού τα Υπουργεία Εργασίας και Περιβάλλοντος με στόχους: αφενός μεν την εξυπηρέτηση αναγκών σε προσωπικό των Δασικών Υπηρεσιών της χώρας για την αντιπυρική προστασία, αφετέρου δε την κατάρτιση των ανέργων σε ένα εξειδικευμένο αντικείμενο με στόχο την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 32 εκ. ευρώ, απευθύνεται σε 5.066 ωφελούμενους, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες της χώρας με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες. Επίσης, έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους 1 εκ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας των απασχολουμένων και τις λοιπές λειτουργικές ανάγκες του προγράμματος. Η κατανομή που αφορά στη Λέσβο, απευθύνεται σε 64 ωφελούμενους. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, διάρκειας 8 μηνών, θα χορηγηθεί βεβαίωση για τις θεματικές της εκπαίδευσης των ωφελουμένων από τα δασαρχεία, ενώ η επαγγελματική εμπειρία που θα αποκομίσουν θα αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ.

Οι στόχοι του προγράμματος

Εκτός από την απασχόληση των ανέργων, το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με σκοπό να αφήσει «καθαρό» κοινωνικό αποτύπωμα:

α) Η απασχόληση των ωφελουμένων θα εμπεριέχει εργασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από πυρκαγιές και τη διαχείριση καμένων εκτάσεων (πχ καθαρισμοί δασών, δημιουργία αντιπυρικών λωρίδων), προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών. Με την υλοποίηση του προγράμματος, η χώρα θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη ενάντια σε πιθανές πυρκαγιές κατά την αντιπυρική περίοδο.

β) Οι ωφελούμενοι, ανεξάρτητα από το εκπαιδευτικό τους επίπεδο, θα αποκτήσουν νέα εξειδικευμένη γνώση σε θέματα δασών και δασικού περιβάλλοντος με σεμινάρια που θα γίνουν στις κατά τόπους δασικές αρχές, η οποία θα περιλαμβάνει και πρακτική άσκηση στο πεδίο.

Τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν σε νέες δυνατότητες απασχόλησης, π.χ. δημιουργία ενός φορέα που θα αναλάβει τον καθαρισμό δασικών περιοχών, την αξιοποίηση της βιομάζας και την απόκτηση εισοδήματος από τις δασικές οικοσυστημικές υπηρεσίες. H ανάρτηση της πρόσκλησης υπολογίζεται σε 10 με 15 μέρες.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top