FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Κοινωνία
- 25|04|2018 18:47

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο Σαριπόλων της Νομικής Σχολής Αθηνών, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακυράκης, ο Μολυβιάτης στην καταγωγή καθηγητής, παρέδωσε το τελευταίο του μάθημα.

Μεταξύ άλλων, έδωσαν το «παρών» οι κ.κ Καμίνης, Θεοδωράκης, Αλιβιζάτος, Δοξιάδης, Μανδραβέλης, Βενιζέλος, Ψυχογιός, Δαμιανίδη, Αλ Σάλεχ, Παπαδάκη κ.α. και φυσικά, η σύζυγός του Πόπη Ρουσομάνη και ο αδελφός του Κλεάνθης καθώς και ο Φίλιππος Σπυρόπουλος.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφιερώνει λίγα λόγια για τον διακεκριμένο καθηγητή και τον αγώνα που έχει δώσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ανάρτηση Θεοδωράκη:

«Το Αμφιθέατρο Σαριπόλων (από τους Σαρίπολους, πατέρα και γιο συνταγματολόγους) είναι ίσως το μεγαλύτερο της Νομικής Σχολής. Είναι στον 3ο όροφο, κάτω από την ταράτσα της Νομικής. Εκεί που τον Μάρτιο του '73 συγκεντρώθηκαν οι φοιτητές στην πρώτη μεγάλη διαμαρτυρία τους κατά της Χούντας. Ανάμεσα τους και ο Ρηγάς τότε Σταύρος Τσακυράκης. Σαράντα πέντε χρόνια από τότε, σήμερα το μεσημέρι, ο καθηγητής Νομικής Σταύρος Τσακυράκης έδωσε το αποχαιρετιστήριο μάθημά του (οι καθηγητές πανεπιστημίου αφυπηρετούν στα 67 τους χρόνια).

Δεν μίλησε για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ούτε για τα βασανιστήρια της ΕΑΤ - ΕΣΑ. Ούτε καν για τις σπουδές του στη Ρώμη και αργότερα στην Αμερική. Αρνήθηκε να πει προσωπικές ιστορίες, αν και του το ζήτησαν πολλοί φοιτητές του. Μίλησε μόνο για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Σε αυτό έχει αφιερώσει την δικηγορική και πανεπιστημιακή του καριέρα. Το δικαίωμα! Την εξουσία μου δηλαδή, να πράξω αυτό που θέλω ή να αρνηθώ να πράξω αυτό που οι άλλοι μου επιβάλλουν - όπως είπε κάποια στιγμή.

Τα 300 καθίσματα του αμφιθεάτρου δεν ήταν αρκετά, οι φοιτητές κρεμόντουσαν σαν τα τσαμπιά από τις σκάλες και τον εξώστη. Ανάμεσα τους και λίγοι φίλοι από την δημοσιογραφία, την πολιτική, τα πανεπιστήμια.

Το ατέλειωτο χειροκρότημα στο τέλος ήταν ίσως ο καλύτερος χαιρετισμός για τον καθηγητή Τσακυράκη. Για τον πολίτη Τσακυράκη όμως το χειροκρότημα δεν τελειώνει εδώ. Θα κρατάει όσο συνεχίζει να μας συνεγείρει με τις καθαρές του απόψεις. Και με την ισχυρή και ταυτόχρονα σεμνή -τι δύσκολος συνδυασμός και αυτός;- παρουσία του.

Τα σέβη μας κύριε καθηγητά».

Κατηγορία Άρθρα
- 25|04|2018 18:44

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΚΤΑΡΗΣ*

Επισκέφθηκα την Λέσβο πρώτη φορά το 2005. Οι διακοπές στο νησί αυτό είναι μια μοναδική εμπειρία. Άπειρες παραλίες για να επιλέξεις, εκατοντάδες εκκλησάκια, γραφικά χωριά, φυσικά κάλλη. Από τα ατέλειωτα Βατερά και την Παναγία Γλυκοφιλούσα στην Πέτρα, έως τον Μόλυβο και το απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι. Το νησί συνδυάζει τη δυνατότητα διασκέδασης, με την απομόνωση και την ησυχία.

Τελευταία φορά, πριν την κρίση των μεταναστευτικών ροών επισκέφθηκα τη Λέσβο για δικαστήριο το 2013 και θυμάμαι ότι στην προκυμαία της Μυτιλήνης υπήρχαν περί τους 10 μετανάστες.

Το 2005 ήταν η τελευταία χρονιά που ο τουρισμός στη Λέσβο βρισκόταν σε καλό επίπεδο. Το 2006 σημειώθηκε μια μικρή κάμψη, αλλά το 2007 το ποσοστό ανέβηκε για να πέσει τα επόμενα χρόνια. Εν έτει 2016 διαπιστώθηκε μείωση συγκριτικά με το 2015 των τουριστικών ροών στο νησί κατά 65% παρακαλώ! Ο αριθμός αυτός αποτέλεσε αρνητικό ρεκόρ 20ετίας. Τι προηγήθηκε; Η απερίσκεπτη (στην καλή περίπτωση) πολιτική της κυβέρνησης του 2015, που με τα «ανοιχτά σύνορα» μετέτρεψε την Ελλάδα σε γρανάζι του μηχανισμού που ενεργοποίησε η Τουρκία και ικανοποιούσε για δημογραφικούς λόγους ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και που είχε οδυνηρές συνέπειες για την Ελλάδα.

Οι αντιδράσεις των ψυχραιμότερων τότε εν μέσω της μεταναστευτικής κρίσης καλύφθηκαν από κραυγές. Όσοι προειδοποιούσαν για την βόμβα που τοποθετείτο εκεί ετίθεντο στο περιθώριο. Πέραση είχαν όσοι καλούσαν περισσότερους μετανάστες και όχι όσοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου. Εξαπατήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και κάτοικοι αλλά και φορείς ένεκα του σχεδίου. Πολλά χρήματα έπεσαν στην τοπική οικονομία και σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις. Ξενοδοχεία, ταξί, εστιατόρια κ.λπ. δούλεψαν για κάποιο διάστημα, χωρίς να λείψουν και οι υπερβολές ή οι παρανομίες από μειοψηφίες.

Μετά την κρίση επισκέφθηκα τη Λέσβο ξανά για επαγγελματικούς λόγους τον χειμώνα του 2017. Αφού προσγειώθηκα και κατευθυνόμουν προς την Μυτιλήνη διαπίστωνα ότι έχουν αλλάξει τα πάντα. Στη διαδρομή από το αεροδρόμιο μέχρι το κέντρο ήταν σταθμευμένα οχήματα της FRONTEX έξω από ξενοδοχεία. Στον κόλπο της προκυμαίας ήταν ελλιμενισμένα σκάφη ακτοφυλακής ξένων χωρών μαζί με τα ελληνικά. Παντού, όπου και να έπεφτε η ματιά μου, βρίσκονταν άνθρωποι χωρίς προσανατολισμό, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν ήθελαν να μείνουν εκεί. Είχαν ακούσει όμως για τον διάδρομο που θα τους έστελνε στην Ευρώπη. Και αυτός ο διάδρομος περνούσε από την Ελλάδα. Τα αστικά δε λεωφορεία ανέγραφαν τον προορισμό τους στην αγγλική και στην αραβική γλώσσα.

Η Λέσβος, όπως και τα άλλα νησιά, υποδέχθηκαν τους μετανάστες με την προοπτική να τους φιλοξενήσουν για εύλογο χρόνο. Όσο θα χρειάζονταν οι αρχές για την κρίση των αιτήσεων ασύλου. Όμως φευ, ουδέποτε συνέβη αυτό. Ουδεμία πρόνοια ελήφθη για την μακρόχρονη παρουσία των μεταναστών στη Λέσβο. Οι δομές που κατασκευάσθηκαν στη Μόρια και στο Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ) είναι σήμερα, το 2018, ασφυκτικά γεμάτες και δεν μπορούν να φιλοξενήσουν αυτούς τους ανθρώπους επί μακρόν. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την καθημερινή διάψευση των προσδοκιών όσων διέσχιζαν το Αιγαίο για να πάνε στην Ευρώπη έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και η εξατμιζόμενη υπομονή των κατοίκων πλέον. Από την πρώτη στιγμή διαχειρίσθηκαν τις μεταναστευτικές ροές με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη από ό, τι μπορούσε να επιδείξει ένα ολόκληρο κράτος. Όμως κι αυτοί συνειδητοποίησαν ότι το κράτος είναι απόν.

Αποτέλεσμα: επιθέσεις μεταναστών σε σπίτια, χωράφια, ζωντανά στη Λέσβο και διάταξη των κατοίκων σε αμυντική θέση για να σώσουν ό, τι σώζεται. Αδικήματα, αξιόποινες πράξεις και κίνδυνος να εκτραχυνθούν τα πράγματα. Είναι γνωστό εξάλλου ότι όπου απουσιάζει το κράτος έρχονται να συμπληρώσουν το κενό ομάδες πολιτών με ό, τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Πια οι φασαρίες και οι ταραχές είναι συχνό φαινόμενο στη Μυτιλήνη. Όπως είναι και οι καταλήψεις δημοσίων χώρων από τους μετανάστες, οι οποίοι ζητούν άσυλο (είτε το δικαιούνται, είτε όχι) και μια καλύτερη ζωή. Φωτιές ανάβουν για να θυμίζουν πως την κρατική ανεπάρκεια την πληρώνουν οι πολίτες. Συγχρόνως, διάφορες ομάδες έχουν βρει την ευκαιρία για να αποκομίσουν οφέλη. Και όλα αυτά, επαναλαμβάνω, στην πλάτη των πολιτών της Λέσβου.

Ήδη, η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει. Η ελληνική πολιτεία οφείλει να λάβει δραστικά μέτρα. Καταρχάς, πρέπει να μεριμνήσει ώστε να κρίνονται οι αιτήσεις ασύλου εντός συντομοτάτου χρόνου. Όσοι μετανάστες χαρακτηρίζονται πρόσφυγες να εφοδιάζονται με το Δελτίο Πρόσφυγα και να αφήνονται ελεύθεροι, ενώ όσοι δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις να επιστρέφουν στην Τουρκία. Έπειτα, η φύλαξη των συνόρων πρέπει να γίνει αποτελεσματική και με προληπτικά μέσα. Από εκείνα που έχει τη δυνατότητα να διαθέτει και η χώρα μας και η Ευρώπη. Η φιλοξενία υπερβάλλοντος αριθμού μεταναστών σε ένα νησί όπως η Λέσβος συνεπάγεται την πρόκληση αναταραχών και την εγκατάσταση άβατου λίγα μίλια από τις τουρκικές ακτές. Ο Δήμαρχος του νησιού έχει υποβάλει μήνυση αλλά κι εκείνος άργησε χαρακτηριστικά να αναλάβει δράση υπέρ των κατοίκων. Η πολιτεία μας δεν έχει άλλη επιλογή. Η Λέσβος δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη της και να χαθεί. Η κυβέρνηση πρωτίστως οφείλει να μεταφέρει στο νησί τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και εκεί να έχει την έδρα του και ο αρμόδιος υπουργός. Άμεσα. Μόνον έτσι θα ανακτηθεί η Λέσβος από την άβυσσο στην οποία την έσπρωξαν ορισμένοι αρμόδιοι και με αυτόν τον τρόπο θα αισθανθούν οι κάτοικοι ότι το κράτος είναι δίπλα τους και φροντίζει για εκείνους, όπως εκείνοι διαφήμισαν την Ελλάδα με την φιλοξενία και την αλληλεγγύη τους.

 

Παναγιώτης Μπαλακτάρης είναι δικηγόρος και ήταν εισηγητής του συνεδρίου της Ένωσης Ποινικολόγων και Μάχιμων Δικηγόρων που διεξήχθη στη Μυτιλήνη 14 και 15 Απριλίου.

Κατηγορία Οικονομία
- 25|04|2018 18:43

Τη συμμετοχή της στην απεργία της ΓΣΕΕ, την Τρίτη 1η Μαΐου, με την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, αποφάσισε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Η απεργία θα ξεκινήσει στις 00:01 τα ξημερώματα της Πρωτομαγιάς, με ώρα λήξης τις 23:59 το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωσε της ΠΝΟ: «Υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας και διεκδικούμε την άμεση επίλυση του συνταξιοδοτικού, την ανάκληση των μειωμένων ειδικών συνθέσεων με κατάργηση του νόμου 4150/2013, την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την άμεση και ορθή καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών στα πληρώματα».

Κατηγορία Οικονομία
- 25|04|2018 18:41

Με μία σειρά από σημαντικές συναντήσεις - επαφές με θεσμικούς φορείς τις δραστηριότητες του το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, αρχής γενομένης από εκείνη με την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, το πρωί της περασμένης Πέμπτης. Η Υπουργός συνεχάρη το νέο Δ.Σ. του Ε.Ο.Α.Ε.Ν για την εκλογή τους και τους ευχήθηκε καλή θητεία.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για το πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου και του Ε.Ο.Α.Ε.N, με την Υπουργό να τονίζει  ότι «ο τουρισμός ως εθνική υπόθεση αποτελεί ένα από τα  κεντρικά  σημεία της κυβερνητικής στρατηγικής». Επεσήμανε επιπρόσθετα το σημαντικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει σε αυτήν την κατεύθυνση ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και τα επιμελητήρια που εκπροσωπεί. Τέλος, πρόσθεσε επίσης πως «σε ότι αφορά την επιμελητηριακή κοινότητα είναι θεμελιώδης και μονόδρομος αποτελεσματικής πρακτικής η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους Δήμους». Υποσχέθηκε μάλιστα, ότι σε αυτή την προσπάθεια «το Υπουργείο θα είναι αρωγός για τη δυναμική προώθηση και προβολή τους στις διεθνείς αγορές». 

Η συνάντηση που είχε διάρκεια πέραν των δύο ωρών ολοκληρώθηκε με την Υπουργό να επισημαίνει την ανάγκη ενός σταθερού διαύλου επικοινωνίας των δύο πλευρών. Σε πρώτη φάση θα συσταθεί από τον Ε.Ο.Α.Ε.Ν ομάδα εργασίας, η οποία θα είναι σε ανοιχτή γραμμή με το Υπουργείο και θα έχει τακτική συνεργασία σε ότι αφορά τα θέματα της τουριστικής -και όχι μόνο- ανάπτυξης.

Περί μεταφορικού ισοδύναμου

Ακολούθως, η αντιπροσωπεία του Ε.Ο.Α.Ε.Ν βρέθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχοντας συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Γιάννη Γιαννέλλη. Εκεί, έγινε μία συζήτηση σχετικά με το μεταφορικό ισοδύναμο. Ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν ενημέρωσε τον Γ.Γ. για τις ενέργειες και τις δράσεις που έχει προγραμματίσει ο Όμιλος ως προς το καίριο αυτό ζήτημα. Με τη σειρά του, ο κ Γιαννέλλης επεσήμανε ότι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα είναι αρωγός σε αυτές τις δράσεις του Ε.Ο.Α.Ε.Ν, ενώ αναφέρθηκε και σε μια σειρά πρωτοβουλιών, που στόχο έχουν την προάσπιση της νησιωτικότητας.

Και στη Βουλή

Περί μεταφορικού ισοδύναμου συζήτησαν και στον επόμενο σταθμό τους, τα μέλη του Ε.Ο.Α.Ε.Ν, στη Βουλή, όπου συναντήθηκαν με τους βουλευτές Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Γιάννη Κούτσικο και Θανάση Καβαδά, οι οποίοι διαβεβαίωσαν την προώθηση στο νομοθετικό σώμα των προτάσεων του  Ε.Ο.Α.Ε.Ν αναφορικά με  αυτό.

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 25|04|2018 18:33

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν σε οι επεισοδιακές εξελίξεις στη Μυτιλήνη, αλλά και οι αυξανόμενες ροές προσφύγων και μεταναστών τόσο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου όσο και στον Έβρο, τονίζει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Η ΠΟΑΣΥ επισημαίνει ότι «στη Μυτιλήνη, για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων καταστάσεων με την αστυνομία να λειτουργεί πυροσβεστικά και να καλείται να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης αλλοδαπού πληθυσμού στα στενά γεωγραφικά όρια του νησιού καθώς η πολιτεία, παρά τα παθήματα του παρελθόντος, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Οι φιέστες του 2016 με τον Πάπα και τους άλλους επισήμους που είχαν εισρεύσει στη Λέσβο, εκφράζοντας τα αισθήματα αλληλεγγύης και βοήθειας, έκρυψαν προσωρινά το πρόβλημα, το οποίο όμως επανέρχεται πλέον δριμύτερο, με απαράδεκτα φαινόμενα επιθέσεων εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων ή και ακόμα εναντίον των αλλοδαπών, όταν οι τελευταίοι είτε εξεγείρονται, είτε υπομένουν και οι ίδιοι τις επιπτώσεις της ξενιτιάς ως εγκλωβισμένοι σε μια κοινωνία - φυλακή.»

Επιπρόσθετα, τονίζει, «οι καθημερινές νέες αφίξεις στην περιοχή του Έβρου είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα δημιουργήσουν νέες εκρηκτικές καταστάσεις στη Θράκη και τη Μακεδονία. Είναι προφανές, ότι η πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης αυτής κατάστασης που μέρα με τη μέρα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη και πιο «τοξική» για την ελληνική κοινωνία.»

«Να ενημερωθεί η κοινωνία»

Η Ομοσπονδία των αστυνομικών υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, αντί να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Ελληνική Αστυνομία, οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα την ελληνική κοινωνία, πώς και με ποιους τρόπους τελικά, θα διαχειριστούν ένα εθνικών διαστάσεων πρόβλημα, χωρίς να επαναληφθούν τα τραγικά και επιζήμια οικονομικά, λάθη του παρελθόντος.

«Από την πλευρά τους, πρέπει να υπάρχει συνεχής ανάδειξη του προβλήματος σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που πήρε η Ομοσπονδία μας το 2015, όταν ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αστυνομικών (EuroCop) και ζήτησε την υποστήριξή της, ενημερώνοντας εγγράφως τα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά και με επιτόπιες επισκέψεις στα ακριτικά μας νησιά για να απευθυνθεί στη συνέχεια στον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας μας, απαιτώντας ουσιαστικά οικονομικά και άλλα μέτρα. Επίσης, η συνεχής παρακολούθηση και καταγραφή του προβλήματος πρέπει να καταλήγει στην ανάδειξή του στον υπερθετικό βαθμό ώστε να γίνει κατανοητό αυτό με διάφορους τρόπους από τους λαούς της Ευρώπης που στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως όλα δείχνουν, τους αφήνει παγερά αδιάφορους» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Συνεργασία κομμάτων»

Επιπλέον η ΠΟΑΣΥ σημειώνει ότι χρειάζεται «να επιστήσουμε την προσοχή στο εσωτερικό της χώρας, διότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί εθνικά και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον όλων των κομμάτων και ενιαία πολιτική αντιμετώπισής του. Εδώ δεν χωρούν λεονταρισμοί ούτε λύσεις σε αναμονή... Εδώ και τώρα να κατατεθούν ρεαλιστικές προτάσεις με ορατά αποτελέσματα και παράλληλα, να υπάρξει άμεσα διάλογος με τους πολίτες των νησιών που υφίστανται τον όγκο των ροών και με τις αστυνομικές αρχές - εκπροσώπους εργαζομένων αυτών, προκειμένου να υπάρξει έλεγχος και όχι εκτροχιασμός των διογκούμενων προβλημάτων. Από την πλευρά μας, κατανοούμε απολύτως τα προβλήματα των συμπολιτών μας, αλλά και των συναδέλφων μας στα παραπάνω νησιά, όπου προκαλείται θέμα κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής ευημερίας, διότι αφενός ο τουρισμός από τον οποίο εξαρτάται η τοπική οικονομία σε μεγάλο βαθμό έχει υποστεί πλήγμα, αφετέρου δε ασφυκτιούν όλοι επειδή οι υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του αλλοδαπού πληθυσμού. έλος, για να μη στρουθοκαμηλίζει κανείς πρέπει να αποκαλυφθεί και αντιμετωπιστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η πολιτική που ακολουθείται από τους γείτονες στο συγκεκριμένο πρόβλημα, δεδομένου ότι χρησιμοποιούν αθώες ψυχές για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, όχι μόνο καταστρατηγώντας κάθε ίχνος διεθνούς δικαίου αλλά και υποδαυλίζοντας την έξαρση του εθνικισμού στην Ευρώπη.»

Το Εργατικό Κέντρο για τα επεισόδια

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου καταδικάζει «την οργανωμένη επίθεση ακροδεξιών - φασιστικών ομάδων κατά προσφύγων» και μεταναστών στην Πλατεία Σαπφούς. Και προσθέτει: «Ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκε, αλλά και εξελίχθηκε η επίθεση φανερώνει ότι ήταν προσχεδιασμένη, ότι είχε συγκεκριμένο σκοπό και στόχο. Αξιοποιώντας το κάλεσμα που είχε προηγηθεί για συλλαλητήριο υπέρ της απελευθέρωσης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατιούνται άδικα στις φυλακές της Τουρκίας, οι ακροδεξιές - φασιστικές ομάδες έδρασαν, βάζοντας σε εφαρμογή το σχέδιο βίας και επίθεσής τους κατά των προσφύγων - μεταναστών.»

Η διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λέσβου καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, να απαιτήσουν τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων, για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν. Να δυναμώσουν την πάλη κόντρα στην «απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, για τον οριστικό απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και συνολικά από τη χώρα μας.

Να μην επιτρέψουν να αναπτυχθούν αντιλήψεις μίσους και ρατσισμού στο λαό, αντιθέτως να ενταθεί η αλληλεγγύη, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στον ιμπεριαλισμό.»

 

Και ο Σύνδεσμος Φιλάθλων ΠΑΟΚ Μυτιλήνης

«Ήμασταν, είμαστε, και θα μείνουμε πρόσφυγες»

Σχετικά με τα επεισόδια που έλαβαν χώρα την Κυριακή στο χώρο της πλατείας Σαπφούς, αναφορικά με το προσφυγικό και τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στη περιοχή της Μόριας, ο Σύνδεσμος Φιλάθλων ΠΑΟΚ Μυτιλήνης ξεκαθαρίζει: «ο σύνδεσμος δεν συνδέεται και δεν θα συνδεθεί ποτέ με ακραίες αντιλήψεις, και εθνικιστικά συμφέροντα που οδηγούν σε πογκρόμ κατά ανυπεράσπιστων ανθρώπων που ο μόνος λόγος που διαδηλώνουν, είναι να ζήσουν αξιοπρεπώς. Τυχόν συγχύσεις που κάνουν λόγο για παρουσία μελών μας στα επεισόδια πέφτουν στο κενό.

Ήμασταν, είμαστε, και θα μείνουμε πρόσφυγες όσο ο ξεριζωμός των παππούδων μας είναι γραμμένος στα κιτάπια της ιστορίας μας, και δεν θα σταθούμε ποτέ ενάντια σε πλάσματα ενός Θεού που προσδοκούν την δική τους ανάσταση, που αναζητούν την δική τους Ιθάκη.»

Κατηγορία Κοινωνία
- 25|04|2018 18:29

Ο συντονιστή για το σεισμό Β. Τεντόμας με ενημέρωση του δίνει στοιχεία για την εξέλιξη των εργασιών για την κατεδάφιση των «κόκκινων» κτηρίων και για το έργο των επισκευών των «κίτρινων», γεγονός από το οποίο αποτυπώνεται η σημερινή εικόνα στους οικισμούς που επλήγησαν και κυρίως στη Βρίσα , που ως γνωστό έχει τη συντριπτική πλειοψηφία και των δυο κατηγοριών κτηρίων.

Ωρισμένα στατιστικά στοιχεία από την πορεία των κατεδαφίσεων και των επισκευών σεισμόπληκτων κτιρίων, μέχρι την Παρασκευή 20.4.2018, σύμφωνα με την ενημέρωση του Β. Τεντόμα έχει ως εξής: .

Έχουν αποσταλεί στους ιδιοκτήτες "κόκκινων" 225 ΠΑΕΕΚ (από τα 300 και κάτι που είναι συνολικά τα "κόκκινα"). Τα υπόλοιπα βασικά καθυστερούν, σύμφωνα με την εκτίμηση του συντονιστή, λόγω αναμονής της απόφασης του Κ.Σ. Νεωτέρων Μνημείων με το ερώτημα αν θα κηρυχθούν ως διατηρητέα μνημεία ή όχι.

Από τα 225 ΠΑΕΕΚ έχουν υποβληθεί 203 αιτήσεις για Α΄δόση κατεδάφισης, έχουν εγκριθεί 106 επιδοτήσεις Α΄δόσης και έχουν καταβληθεί χρήματα για 71 περιπτώσεις Α΄δόσης.

'Εχουν υποβληθεί 22 αιτήσεις για χορήγηση της Β΄δόσης κατεδάφισης, έχουν εγκριθεί τρεις (3) επιδοτήσεις Β΄δόσης και έχουν καταβληθεί χρήματα για μία (1) περίπτωση Β΄δόσης.

Για επισκευές και ΕΝΦΙΑ

Επι 900 περίπου "κίτρινων" κτιρίων" έχουν υποβληθεί 155 αιτήσεις για επισκευή και καθορισμό Στεγαστικής Συνδρομής, έχουν ελεγχθεί 90 φάκελοι με αυτοψία μηχανικού της ΔΑΕΦΚ, έχουν εκδοθεί τέσσερις (4) άδειες επισκευής και έχει καταβληθεί η Α΄δόση (40% της Στεγαστικής Συνδρομής) σε τρεις (3) από αυτές.

Για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ 2017-2018 έχουν υποβληθεί 906 αιτήσεις και έχουν αποσταλεί οι σχετικές βεβαιώσεις για 869 από αυτές.

Τέλος,έχουν υποβληθεί μόνο δύο (2) αιτήσεις για καθορισμό δικαιούχου και ύψους Στεγαστικής Συνδρομής για ανακατασκευή "κόκκινων" κτιρίων.

Από τώρα για στεγαστική συνδρομή

Ο συντονιστής για το σεισμό Β. Τεντόμας επισημαίνει για άλλη μια φορά αυτό που τόνισε και σε προηγούμενη ενημέρωση του ότι: οι ιδιοκτήτες  «κόκκινων» κτισμάτων, μετά την παραλαβή του ΠΑΕΕΚ και παράλληλα με την υποβολή αίτησης με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη χορήγηση επιδότησης κατεδάφισης (εντός προθεσμίας 15 ημερολογιακών ημερών από την παραλαβή του ΠΑΕΕΚ), μπορούν  να προβούν και στη διαδικασία για τον καθορισμό της Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) για την ανακατασκευή του σεισμόπληκτου κτιρίου. Η επισήμανση αυτή είναι καίριας σημασίας γιατί ο ιδιοκτήτης «κόκκινου» κτηρίου μπορεί να κινήσει τη διαδικασία με την υποβολή αίτησης για τη στεγαστική συνδρομή που δικαιούται ανεξαρτήτως της πορείας του ίδιου του έργου της ανοικοδόμησης του κτηρίου του.

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 25|04|2018 18:26

Εντονότατος προβληματισμός και συζητήσεις αναφορικά όχι μόνο με την καταγραφόμενη αύξηση ροών μεταναστών και προσφύγων από τα ανατολικά σύνορα, αλλά και για την κυβερνητική στάση απέναντι στο φαινόμενο αυτό, καταγράφεται και στη Βουλή, με επίκεντρο τη συζήτηση νομοσχεδίου για ζητήματα παροχής ασύλου στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Αφορμή υπήρξε το γεγονός ότι εισηγούμενος το νομοσχέδιο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημ. Βίτσας παρουσίασε στοιχεία που καταδεικνύουν κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη χώρα, τόσο στα νησιά όσο και πλέον στον Έβρο.

Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση ασκεί κριτική για καθυστερήσεις και ελλείψεις στην κυβερνητική πολιτική για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ προβληματισμός επικρατεί και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατακόρυφη άνοδο οι αφίξεις

Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βίτσας, ειδικότερα, προκύπτει ότι έχουμε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σχεδόν τετραπλασιασμό εισόδων στη Μυτιλήνη.

Γενικότερα στο σύνολο των νησιών, τον Απρίλιο καταγράφηκαν 2168 είσοδοι προσφύγων και μεταναστών. Επίσης, κατά το πρώτο δίμηνο τρέχοντος έτους, σημειώνονταν 66 ημερησίως, αλλά μετά τη σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα, διπλασιάστηκαν: Είναι 126, ενώ τις τελευταίες ημέρες 200 είσοδοι ημερησίως.

Ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι η κατάσταση είναι μεν ανησυχητική, αλλά δεν τον τρομάζει. Είναι ανησυχητική ωστόσο, πρόσθεσε, η αύξηση στον Έβρο: Στα νησιά πέρασαν 2168, ενώ στον Έβρο 2700 πρόσφυγες - μετανάστες. Μόνο χθες στον Έβρο, πέρασαν 340 άνθρωποι.

Συγκεντρωτικά για την περίοδο Ιανουάριος - Απρίλιος 2018, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι καταγράφηκαν περισσότερες από επτά χιλιάδες είσοδοι από τα θαλάσσια σύνορα, ενώ οι επιστροφές στην Τουρκία, ήταν μόλις 112.

Δύο σχέδια, αλλά πού’ ντα;

Τέλος, ανέφερε ότι στο Υπουργείο υπάρχουν ήδη δύο σχέδια αντιμετώπισης του φαινομένου: το πρώτο για αύξηση 15%, και το δεύτερο για ενδεχόμενη αλματώδη αύξηση ροών.

Και πρόσθεσε πως μπορεί να τα συζητήσει με τις πολιτικές δυνάμεις στο γραφείο του και όχι δημοσίως, επειδή -όπως είπε- υπάρχουν αντίπαλοι που δεν πρέπει να τα γνωρίζουν. Και οι αντίπαλοι αυτοί είναι οι διακινητές και πολιτικές σκοπιμότητες εκτός Ελλάδας. Πέρα όμως από το σχεδιασμό επί χάρτου και τις συζητήσεις, αυτό που επείγει είναι η άμεση υλοποίηση για να αντιμετωπιστεί η μαζική αύξηση των μεταναστευτικών ροών, κυρίως στη Λέσβο που επικρατεί ασφυκτική κατάσταση στη Μόρια και μη διαχειρίσιμη δεδομένου του υπερπληθυσμού που συσσωρεύεται εντός και εκτός κέντρου.

Για απραξία μιλά η αντιπολίτευση

Για απραξία, ανικανότητα, και έλλειψη βούλησης για ρεαλιστική αντιμετώπιση προσφυγικού κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και σημείωσε ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου.

Πέρασαν πολλοί μήνες «πολιτικής ατολμίας» από τότε που προαναγγέλθηκε. Σχολίασε μεταξύ άλλων, ότι είναι σε πολλά σημεία πρόχειρα γραμμένο το νομοθέτημα, και συνέχισε: «Προσπαθείτε να διασκεδάσετε αντιλήψεις εντός ΣΥΡΙΖΑ, αντιλήψεις για απόλυτα ανοιχτά σύνορα και ατέρμονες διαδικασίες ασύλου.

Καμιά απόφαση σε κανένα στάδιο δεν τελεσιδικεί, και διαιωνίζεται η κατάσταση, σχολίασε ο κ. Βαρβιτσιώτης για να συμπληρώσει: «Έχετε καταφέρει με τις επιλογές σας, να είναι ανοιχτά και τα δύο μέτωπα: και στον Έβρο και στα νησιά».

Από την πλευρά του ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ), μεταξύ άλλων αφού μίλησε επίσης για καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου, ανέφερε: «Έχουν διαμορφωθεί κρίσιμες καταστάσεις το τελευταίο διάστημα». Πάντως, πρόσθεσε: «Καλωσορίζουμε το νομοσχέδιο, έχει θετικά στοιχεία».

 

Από το νέο διευθυντή της υπηρεσίας Ασύλου υπεγράφη

Νέα απόφαση για τον γεωγραφικό περιορισμό

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, με επίσημη επιστολή του προς τον Τούρκο ομόλογό του καθώς και στον Επίτροπο Μετανάστευσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο ζήτησε την τήρηση εκ μέρους της Τουρκίας του άρθρου 3 της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα με σκοπό να αποτρέψει το άνοιγμα νέων θαλάσσιων ή χερσαίων οδών παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία προς την Ε.Ε. και οφείλει να συνεργαστεί εν προκειμένω με τις γειτονικές χώρες και την Ε.Ε. Όσον αφορά την αντιμετώπιση από την πλευρά της Ελλάδας όσων εισέρχονται από τα σύνορα του Έβρου, ο υπουργός κ. Βίτσας επισήμανε ότι θα εφαρμοστούν όσα προβλέπονται σε σχέση με την παράνομη είσοδο στη χώρα, τονίζοντας ότι «υπάρχει συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, την οποία η Τουρκία δεν εκτελεί».

Κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτιμούν ότι η μείωση έως και ο μηδενισμός των μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες ημέρες στα νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) ενδεχομένως και να σχετίζονται με τη συγκεκριμένη επιστολή. «Ίσως πάλι και όχι, γιατί οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι απρόβλεπτες, ειδικά τώρα που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο», εκτιμούν.

Την ίδια στιγμή υπεγράφη από τον νέο διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου κ. Μάρκο Καραβία, νέα απόφαση που επιβάλλει τον γεωγραφικό περιορισμό όσων φτάνουν στα νησιά προκειμένου να μη μετακινηθούν ελεύθερα στην ενδοχώρα. Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ είχε ακυρώσει προηγούμενη ανάλογη απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου ως μη επαρκώς αιτιολογημένη, μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα.

Κατηγορία Πολιτική
- 25|04|2018 17:50

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου συμμετείχε στη συνδιάσκεψη με τίτλο: «Μετανάστευση και Άσυλο: προς την προσέγγιση πολυεπίπεδης διακυβέρνησης», που διοργάνωσαν στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες η Περιφέρεια Αττικής και η CRPM και χαρακτήρισε το προσφυγικό- μεταναστευτικό στην ομιλία της, ως ζήτημα πρωτόγνωρης και ακραίας συνθετότητας «συνεχώς εξελισσόμενο σε μία κατεύθυνση μεγαλύτερων δυσκολιών», ζητώντας για μία ακόμη φορά την αποσυμφόρηση των νησιών και την ενίσχυση των Υπηρεσιών Ασύλου.

 

Επισημαίνοντας ότι η κοινωνία του Βορείου Αιγαίου σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία χρειάζεται άμεση υποστήριξη, η κα. Καλογήρου τόνισε ακόμη ότι το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συστηματική δουλειά, αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και επίγνωση της συνθετότητάς του.

Για το προσφυγικό σήμερα στα νησιά

Αναφερόμενη δε στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που έχουν υποστεί τα νησιά του Βορείου Αιγαίου τόνισε την άμεση ανάγκη για αποσυμφόρηση λέγοντας: «Η υπερσυγκέντρωση ανθρώπων δημιουργεί σύνθετες καταστάσεις οι οποίες δύσκολα περιγράφονται. Είναι πολύ διαφορετικό να ακούει κανείς την  περιγραφή  μίας κατάστασης και πολύ διαφορετικό να τη βιώνει. Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εδώ και τρία χρόνια βιώνουμε όλοι τις επιπτώσεις τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα. Επιπτώσεις οι οποίες μέρα με τη μέρα λαμβάνουν δομικά χαρακτηριστικά που ενισχύουν τη δυσκολία της αντιμετώπισης».

 

Έκκληση στην Ευρώπη

Η Περιφερειάρχης κάλεσε ακόμα την Ευρώπη να κάνει ακόμη περισσότερα βήματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού λέγοντας: «Μόνο ευρωπαϊκά μπορούμε να δούμε και οφείλουμε να δούμε το ζήτημα. Η Ευρώπη μέχρι σήμερα έχει συνεισφέρει, αλλά δεν πρέπει να φεύγει ποτέ από τη ματιά της η ανάγκη που τα ίδια τα πράγματα διαρκώς μας υπενθυμίζουν. Είναι άμεση η ανάγκη της συνεισφοράς ιδίως στον τομέα του Ασύλου».

Κλείνοντας την ομιλία της η Περιφερειάρχης έκανε, επίσης, έκκληση για την απλοποίηση των διαδικασιών λέγοντας: «Βεβαίως και είναι απαραίτητοι οι χρηματοδοτικοί πόροι αλλά εξίσου απαραίτητη είναι και η γρήγορη και ορθολογική αξιοποίησή τους. Στον τομέα της απλοποίησης των διαδικασιών είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν για να φτάσουμε στο σημείο η ανταπόκριση να είναι αντίστοιχη με την επιτακτικότητα των αναγκών».

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 25|04|2018 17:48

Κριτική αναφορικά με τη στάση της αστυνομίας κατά την «δολοφονική επίθεση ακροδεξιών κατά προσφύγων», άσκησε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7. Ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός πως ενώ 120 πρόσφυγες και μετανάστες προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα, δεν συνέβη το ίδιο με όσους δημιούργησαν τα επεισόδια, καλώντας τις αστυνομικές αρχές, έστω και εκ των υστέρων, να προβούν σε προσαγωγές ατόμων κάνοντας χρήση του οπτικοακουστικού υλικού που έχουν στη διάθεσή τους.

«Θεωρώ ότι είναι κακό παράδειγμα του τρόπου δράσης. Εκτιμώ ότι πρέπει να δει η αστυνομία ό,τι υλικό έχει και πρέπει να γίνουν τουλάχιστον προσαγωγές» είπε και συνέχισε «Είναι φανερό ότι υπήρχε μια ομάδα ακροδεξιών η οποία πήγε επί τούτου. Έκαναν κάλεσμα και πήγαν στην υποστολή της σημαίας καλώντας τον κόσμο να πάει στην πλατεία Σαπφούς. Πολλοί δεν ακολούθησαν, ενώ άλλοι ήταν θεατές. Η ακροδεξιά ομάδα όμως ήθελε να προκαλέσει πογκρόμ».

Ο κ. Βίτσας στάθηκε και στην στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία να καταδικάζει τα γεγονότα υπογραμμίζοντας πως σ’ αυτά τα θέματα πρέπει να δημιουργείται ενιαίο μέτωπο ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Για το προσφυγικό

Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό, είπε πως «δεν υπάρχει καμία βάση στο διεθνές δίκαιο να χρησιμοποιείς ανθρώπους για να πιέζεις είτε την ΕΕ είτε την Ελλάδα» και τόνισε πως οι Αρχές, τόσο στα νησιά όσο και στον Έβρο βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση. «Στον Έβρο ανησυχεί η κατάσταση. Η Τουρκία οφείλει να κρατάει τους ανθρώπους στο έδαφός της και να εμποδίζει την πρόσβασή τους στις γειτονικές χώρες. Δεν υπάρχουν αντίστοιχες εισροές στη Βουλγαρία» είπε αποκαλύπτοντας πως μόνο το πρώτο εικοσαήμερο του Απριλίου 2.100 άνθρωποι έχουν περάσει στα νησιά και 2.600 στον Έβρο αριθμοί που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτεροι από το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Μέτρα για την αποσυμπίεση των νησιών

Επιπλέον, ο κ.Βίτσας αναφέρθηκε και στις ενέργειες που γίνονται από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών. «Το θέμα είναι το πώς αποσυμπιέζουμε τα νησιά με γρήγορη μεταφορά, χωρίς να δημιουργούμε νέες ροές αν είναι δυνατόν. Μεταφέρουμε στην ενδοχώρα ασυνόδευτα παιδιά, ευπαθείς ομάδες, και όσους έχουν λάβει άσυλο, δημιουργώντας και νέες θέσεις φιλοξενίας» είπε, ιεραρχώντας ως πρώτιστο ζήτημα την ανάγκη ύπαρξης περισσότερων διερμηνέων προκειμένου να γίνει γρήγορη αλλά όχι πρόχειρη εξέταση των αιτημάτων ασύλου.

Κατηγορία Πολιτική
- 25|04|2018 17:44

Σε τρίωρη στάση εργασίας με αίτημα την ανανέωση των συμβάσεών τους προχώρησαν χτες οι συμβασιούχοι της υπηρεσίας Ασύλου που συναντήθηκαν με τον Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Γιαννέλλη.

Από την πλευρά τους οι συμβασιούχοι εξέθεσαν την κατάσταση ως έχει αυτή τη στιγμή. Το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου (ΠΓΑ) Λέσβου με δυναμικό 40 εργαζομένων έχει μόλις 5 μόνιμους υπαλλήλους, από τους δε 35 συμβασιούχους οι 9 ανήκουν στη ΣΟΧ 1/2017 που λήγει τις προσεχείς ημέρες, κατέχοντας μάλιστα νευραλγικές θέσεις. Η αποστέρηση της Υπηρεσίας από τα ειδικευμένα και έμπειρα στελέχη της είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει το λιγότερο αρρυθμίες στη λειτουργία της, οι οποίες σε συνδυασμό με τον απαιτούμενο χρόνο προσαρμογής των νέων εργαζομένων στα νέα τους καθήκοντα, θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω καθυστέρηση στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Από τη στιγμή που το ΠΓΑ Λέσβου θα χάσει μέρος του ήδη ανεπαρκούς ανθρώπινου δυναμικού του και δεν θα δύναται να διεκπεραιώνει υποθέσεις με την απαιτούμενη ταχύτητα χωρίς να υστερεί σε ποιότητα, οι ελπίδες ικανοποίησης τόσο των αιτούντων άσυλο για εξέταση των υποθέσεών τους όσο και των κατοίκων του νησιού για αποσυμφόρηση, θα παραμένουν φρούδες.

Κάτι τέτοιο, σε μια περίοδο αυξημένων ροών και μάλιστα στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε εκρηκτικές καταστάσεις λόγω των ασφυκτικών συνθηκών που μέρα με τη μέρα επιδεινώνονται. Έκτροπα, όπως αυτά των οποίων γίναμε μάρτυρες την περασμένη Κυριακή, είναι αναμενόμενο να επαναληφθούν ή και να ενταθούν.

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. Γραμματέας, όντας γνώστης της ιδιαίτερης κατάστασης που επικρατεί στη Λέσβο ως κύρια πύλη εισόδου της Ευρώπης, δεσμεύθηκε ότι στο πλαίσιο του εφικτού θα υποστηρίξει το αίτημα, όπως αυτό έχει ήδη εκτεθεί από το Σωματείο στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Βίτσα.

Κατηγορία Φωτογραφία
- 25|04|2018 17:40

Το μόνο σίγουρο από αυτά που θα ακούσουμε live και κατ΄ αποκλειστικότητα ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εκ μέρους της Κυβέρνησης στο επικείμενο Περιφερειακό Συνέδριο που θα διοργανώσει στη Μυτιλήνη, είναι το περιεχόμενο του νέου «Καλλικράτη». Λογικό λοιπόν είναι όλα τα φώτα να στραφούν στον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη…

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top