FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Δεύτερη σελίδα
- 23|04|2018 16:44

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ…

Ας υποθέσουμε ότι αντί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκλεγόταν πρόεδρος της Ν.Δ. ο Μεϊμαράκης. Οι δημοσκοπήσεις θα ήταν καλύτερες ή χειρότερες για το κόμμα τους; Με υποθέσεις και με ασκήσεις επί χάρτου προφανώς δεν αντιμετωπίζεται η πραγματικότητα. Πλην όμως κι αυτές, έχουν την πολιτική τους σημασία. Τη στιγμή μάλιστα που παρατηρούνται τρία πράγματα. ΠΡΩΤΟΝ. Έχει «μπετονάρει» υπέρ της Ν.Δ. η δημοσκοπική διαφορά από τον Σύριζα. ΔΕΥΤΕΡΟ. Την απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης, να πείσει με περίεργες δημοσκοπήσεις ότι μειώνεται η διαφορά. ΤΡΙΤΟΝ. Συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι της Κεντροδεξιάς παράταξης να έχουν «φρενιάσει» εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν οδηγεί σωστά την παράταξη, φωνάζουν. Χωρίς να διευκρινίσουν επακριβώς ποιός είναι ο σωστός δρόμος. Ενίοτε μάλιστα οι εκτιμήσεις και οι απόψεις τους να είναι αλληλοσυγκρουόμενες! Αλλά από μια πλευρά έχουν δίκιο. Η Νέα Δημοκρατία μοιάζει σαν έναν ογκώδες άρμα γερασμένων επιβατών που διακατέχονται από παλιές αντιλήψεις αλλά και παλιές πρακτικές. Αλλά μ’ έναν οδηγό που θέλει να τους ξεβολέψει. Γιατί βλέπει τον βάλτο μπροστά και θέλει να του αλλάξει κατεύθυνση. Κι αυτό είναι κάτι που δεν βολεύει τους… φυλάρχους του κόμματος. Αλλά είναι και το μεγάλο στοίχημα που καλείται ν’ απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μπορεί να ανανεώσει ένα γερασμένο κόμμα; Μπορεί να του αλλάξει κατεύθυνση και να μην βυθιστεί μαζί του; Γιατί την ίδια στιγμή που «πλακώνονται» μεταξύ τους, η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Και πολύ περισσότερο οι ψηφοφόροι της. Οι οποίοι, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο επέλεξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για να στρίψει το άρμα. Να δώσει πνοή στο κόμμα. Έστω και με τα ξενέρωτα μητρώα στελεχών. Απαίτηση όλων αυτών η Ν.Δ να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο Κεντροδεξιό κόμμα. Διότι εάν εκλεγόταν, ο κατά τα άλλα συμπαθής Μεϊμαράκης, μπορεί να μην άνοιγαν σαμπάνιες στου Μαξίμου. Αλλά είχαν έτοιμη την… διακομματική επιτροπή του ΕΣΡ. Είχαν έτοιμα τα σχέδια που με το πρόσχημα της συναίνεσης και των εθνικών λόγων θα περνούσε ο πονηρός Αλέξης Τσίπρας την στρατηγική του. Τους χάλασε τη σούπα η εκλογή Μητσοτάκη, που η τακτική του και η κάθετη αντίθεση στα κυβερνητικά σχέδια επιβραβεύεται δημοσκοπικά. Κι αυτό θα επιβεβαιωθεί στις εκλογές. Γιατί το γνωστό δίλημμα Δεξιών Αριστερών είναι ξεπερασμένο. Ο αγώνας δίνεται πλέον μεταξύ εκσυγχρονιστών και λαϊκιστών. Και σ’ αυτό το ερώτημα θα κληθούν ν’ απαντήσουν οι ψηφοφόροι…

Η Νέα Δημοκρατία (πάνω γραμμή) έχει πάρει κεφάλι έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (κάτω γραμμή) από τον Ιανουάριο του 2016, όταν και εκλέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έκτοτε η πρωτιά αλλά και η διαφορά έχει «μπετονάρει». 

 

Είπε

«Δεν μπορώ να μην εκφράσω τον φόβο, ότι η απλή αναλογική μπορεί να φέρει ακυβερνησία στους δήμους. Έχω δει την αδυναμία συμφωνίας των παρατάξεων να συμφωνήσουν, ακόμα και σε σχετικά απλά θέματα».

Στρατής Κυρατζής

Επικεφαλής δημοτικής παράταξης

 

 

Μια σταγόνα ιστορίας

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1965

Γεγονότα

- Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου εκλέγεται ο Στυλιανός Τατάς με 50 ψήφους έναντι 26 του Ε. Ανεζίνου, ο οποίος και υποστηρίχθηκε από την ΕΔΑ. Στο νέο Δ.Σ. εκλέχτηκαν οι: Ν. Μουράτης, Τάσος Ελευθεριάδης, Βας. Ηλείας, Ν. Σαράφης, Ι. Μανωλιός, Μ. Δεληγιάννης, Ε. Ψωμάς, Ν. Ψυχογιός, Μ. Κόκκινος, Δ. Ψωμαδέλλης και Ιγνάτιος Αργυρίου.

- Ιδρύεται σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Βορείου Τμήματος της Λέσβου με πρωτοβουλία του Προέδρου της Πέτρας Γ. Ξεντέ. Σκοπός του συνδέσμου η ίδρυση κονσερβοποιείου φρούτων, λαχανικών καθώς και ιχθυόσκαλας.

- Λειτουργεί ο ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός από «Το Μπουρίνι». Υπεύθυνος ο Αλέκος Πεσμαζόγλου, σε συνεργασία με τον ηλεκτρολόγο Μάριο Κρητικόπουλο. Μετά από μικρό διάστημα σταμάτησε, επειδή δεν του δόθηκε άδεια από το κράτος.

Κατηγορία Φωτογραφία
- 23|04|2018 16:42

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης το διήμερο 18 και 19 Απριλίου πραγματοποίησε ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία της πόλης μας, με θέμα την Εθελοντική Αιμοδοσία και τη Δωρεά Μυελού των Οστών. Οι μαθήτριες και οι μαθητές στο Πειραματικό, 2ο, 3ο και 4ο Γενικό Λύκειο παρακολούθησαν προβολή video και παρουσίαση σε power point. Ακολούθησε συζήτηση με τα παιδιά, προβάλλοντας τις ανάγκες προσφοράς αίματος, την εύκολη και ανώδυνη διαδικασία καθώς και τα οφέλη στον οργανισμό κάθε εθελοντή.

«Ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Καπιωτάς και οι διευθυντές των παραπάνω Λυκείων κ. Σκαλοχωρίτου, κ. Κουκούτα, κ. Λεοντοπούλου και κ. Μαθιουδάκης έχοντας την ανάλογη ευαισθησία, δίνουν βαρύτητα στην ενημέρωση των νέων μαθητών μας. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς. Είμαστε πρόθυμοι και για επόμενες παρόμοιες δράσεις δίνοντας έμφαση στο δώρο Ζωής!» λέει ο Σύλλογος.

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 23|04|2018 16:38

Στη Χίο τα καλοκαιρινά επεισόδια στη Μόρια

Διακόπηκε για την Δευτέρα 23 Απριλίου η δίκη που ξεκίνησε χτες στη Χίο των 35 προσφύγων κυρίως Αφρικανών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στα επεισόδια της 18ης Ιουλίου 2017, στον καταυλισμό της Μόριας.

Η δίκη έχει λάβει πολιτικοκοινωνικές διαστάσεις κυρίως με τον τρόπο που έγιναν οι συλλήψεις και στήθηκε το κατηγορητήριο. Οι 30 από τους 35 βρίσκονται προφυλακισμένοι όλο αυτό το διάστημα. Η δίκη που ξεκίνησε χτες το πρωί διεξήχθη κάτω από πρωτόγνωρα για το νησί αστυνομικά μέτρα, όπως μετέδωσε η χιώτικη ειδησεογραφική ιστοσελίδα astraparis.gr.

Από τους 35 κατηγορούμενους το παρών έδωσαν οι 33, ενώ εξαιτίας της απεργίας της ΠΝΟ δεν κατέστησε δυνατή η μεταγωγή των άλλων 2 στο νησί. Η απεργία ήταν και από τους λόγους απουσίας αρκετών μαρτύρων υπεράσπισης.

Και οι 35 κατηγορούνται για εμπρησμό, πρόκληση ταραχών, βλαβών σε αστυνομικούς και καταστροφή ιδιωτικής περιουσίας, αντίσταση και διατάραξη της κοινής ειρήνης κ.λπ.

Ας σημειωθεί ότι αρνούνται όλες τις κατηγορίες, ενώ υποστηρίζεται πως δεν υπήρξε εμπρησμός.

Αν.Παζ.

 

Η κλασική μουσική απευθύνεται και σε παιδιά! (1)

Ένα μικρό θαύμα συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με το Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου στη Λέσβο. Η διοργάνωση του οποίου, από πέρσι έχει προσεγγίσει και τους μαθητές και τις μαθήτριες του νησιού μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μουσικό κλειδί». Αυτή η ενασχόληση των παιδιών με την κλασική μουσική, τα έκανε να την αγαπήσουν. «Αφού τους δείξουμε πώς διοργανώνεται μια συναυλία, τα παιδιά επικοινωνούν με τον μουσικό και στήνουν την εκδήλωση όπως τη φαντάζονται. Γι’ αυτό κάθε συναυλία παίρνει διαφορετική μορφή, αυτό είναι ίσως το πιο συγκινητικό. Θυμάμαι, μάλιστα, ένα κοριτσάκι να δηλώνει εκ των υστέρων: “Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που μας δώσατε την ευκαιρία να δείξουμε κι εμείς τι μπορούμε να κάνουμε”», επισημαίνει η κ. Κυβέλη Ντέρκεν, διεθνώς διακεκριμένη πιανίστα και μία εκ των ιδρυτών του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (συνιδρυτές, οι Δανάη Ντέρκεν και Δημήτρης Τρύφων), κάτω από την ομπρέλα του οποίου υπάγεται το πρόγραμμα. «Αδιαπραγμάτευτη, η διασφάλιση της ποιότητας, μέχρι μικρόφωνα μπορεί να φέρουμε από τη Γερμανία. Κύριο μέλημά μας, να ενθουσιάσουμε τον κόσμο. Και ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε, είναι να τους παρουσιάσουμε, το πιο υψηλό επίπεδο που υπάρχει».

 

«Σπάμε προκαταλήψεις» (2)

Η ίδια συνεχίζει: «Με τη συγκεκριμένη δράση σπάμε προκαταλήψεις, όπως ότι η κλασική μουσική απευθύνεται μόνο σε μεγάλους, φέρνουμε αποκλειστικά νέους ανθρώπους, με ενδιαφέροντα κοινά με των παιδιών. Μουσικοί, οι οποίοι διακρίνονται από έναν απίστευτο ενθουσιασμό και ενέργεια. Για όσους, δε, θεωρούν ότι η κλασική μουσική είναι βαρετή, τους θυμίζουμε με τον τρόπο μας ότι ασχολείται με συναισθήματα που έχουμε όλοι, αγάπη, θλίψη, σύγκρουση, ευχαρίστηση. Αυτό ακριβώς είναι που περνάει στα παιδιά και μάλιστα έντονα. Ο σπόρος φυτεύεται. Ρώτησα ένα παιδί τις προάλλες, που είχε συμμετάσχει στην περυσινή εκδήλωση: "Θα έρθει φέτος το σχολείο σου στη συναυλία;". "Δεν ξέρω αν θα έρθουν οι άλλοι, εγώ πάντως δεν τη χάνω με τίποτε!", μου δήλωσε».

Η Λέσβος είναι νησί του πολιτισμού, αυτό που χρειάζεται είναι πρωτοβουλίες όπως αυτή, αλλά και του Aegean Docs, που κάνει τους κατοίκους της -και ευρύτερα της Μυτιλήνης και αυτό είναι το σπουδαίο- να εντρυφήσουν στον πολιτισμό και να τον (ανα)παράγουν οι ίδιοι.

Αν.Παζ.

 

Να μη «κλείσει» το παράθυρο...

Η σπουδή με την οποία έσπευσε η κυβέρνηση για να ακυρώσει με νέο νόμο την απόφαση του ΣτΕ, που καταργούσε τον γεωγραφικό περιορισμό στη διακίνηση των αιτούντων άσυλο προσφύγων και μεταναστών, δείχνει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις και του νέου υπουργού Δ. Βίτσα για την αποσυμφόρηση της Λέσβου, οι πραγματικές προθέσεις άλλα υπαγορεύουν. Και γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρξει καμιά αδράνεια από τους τοπικούς φορείς στο ενδεχόμενο επιστροφής στα παλιά. Η απόφαση του ΣτΕ άνοιγε ένα παράθυρο για να μετακινούνται στην ενδοχώρα, έστω οι νεοαφιχθέντες στα νησιά, ενώ ακόμη και υπεύθυνοι της διαχείρισης των υπαρχόντων δομών έκριναν ότι αυτό θα αποτελούσε άδικο μέτρο σε σχέση με τους ήδη εγκλωβισμένους, που οι κυβερνητικοί ιθύνοντες επιχειρούν να το «κλείσουν» πριν καλά-καλά ανοίξει! Αν όμως έτσι δρομολογηθούν τα πράγματα, το βέβαιο είναι ότι τα νησιά και ειδικά η Λέσβος θα... ξαναπλημμυρίσει με πρόσφυγες και μετανάστες, αφού όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ροές από απέναντι είναι αυξητικές. Επαναφέροντας δηλαδή τον γεωγραφικό περιορισμό μόνο στα νησιά, ουσιαστικά καταδικάζει τα νησιά με υπερπληθυσμό προσφύγων εγκλωβισμένων, αφού τα περί συντόμευσης των διαδικασιών απονομής ασύλου είναι ευχές και όνειρα καλοκαιρινής νυκτός, για να... δουλευόμαστε! Οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες των νησιών με τη συνδρομή και των νησιωτών βουλευτών, οφείλουν να δημιουργήσουν μέτωπο για να μη περάσει όχι μόνο η ακύρωση της απόφασης του ΣτΕ, αλλά αν είναι δυνατόν αυτή να έχει αναδρομική ισχύ και για τους ήδη εγκλωβισμένους. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών και κυρίως της Λέσβου, που ασφυκτιά, ειδάλλως «κοροϊδευόμαστε» και ανεχόμαστε καταστάσεις που οδηγούν τα πράγματα από το κακό στο χειρότερο... Οφείλουν όλοι να αναλάβουν δράση τώρα, πριν είναι αργά, γιατί έχουν ευθύνη για αυτόν τον τόπο που δεν μπορεί να ορθοποδήσει ακόμη!

Μα.Μ.

 

«Πουλάει» η «αποθήκη ψυχών»

Είναι πραγματικά φοβερή η μεταστροφή των μέσων ενημέρωσης που έχουν…. ευαισθησία στο να αναδεικνύουν με φοβερή σπουδή εδώ και τρία χρόνια τα θέματα του προσφυγικού και κατ΄επέκταση τις επιπτώσεις της ανθρωπιστικής τραγωδίας, στο άκουσμα της απόφασης του ΣτΕ που αίρει (μάλλον όμως προσωρινά) τον γεωγραφικό περιορισμό μετακίνησης των προσφύγων από τα νησιά. Η… απειλή «αθρόας άφιξης μεταναστών στην ενδοχώρα», έχει θορυβήσει τόσο πολύ τα μέσα αυτά, που ξαφνικά κάνουν και τα… γλυκά μάτια στην κυβέρνηση που επιχειρεί να ακυρώσει το ΣτΕ μέσω του νομοσχεδίου που καταθέτει για να επαναφέρει τον εγκλωβισμό των προσφύγων μόνο στα νησιά. Ούτε λίγο, ούτε πολύ λοιπόν, τα μέσα αυτά λένε στα μούτρα των νησιωτών «κρατήστε εσείς το πρόβλημα». Έχοντας φροντίσει πάντως όλα αυτά τα χρόνια, μέσω απίθανων -ντόπιας φουρνιάς μας- «ανταποκριτών» να ξεσκίσουν την εικόνα των νησιών για να γεμίσουν τις σελίδες και τα δελτία τους,  με ιστορίες «ντροπής», ανακαλύπτοντας μέχρι και fake ληστείες από μετανάστες και δίνοντας βήμα σε ξενοφοβικές φωνές. Τις τελευταίες ημέρες λοιπόν, μεγάλη μερίδα των media, έχουν κάνει σαφές πως και τους βολεύει και «πουλάει» η κατάσταση των νησιών, ως «αποθήκη ψυχών». Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και τα… μάτια μας!

Μ.ΟΡΦ

 

Αυτοαναιρούνται

Δεν είναι τυχαία η στάση αναμονής -πλην του δημάρχου που καίγεται και ελέω «Σαπφούς»-  των τοπικών αρχών και των αιρετών μας γενικά, ως προς τις εξελίξεις που δρομολογεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που θα παίρνει πίσω τα… στέφανα, για τον γεωγραφικό περιορισμό. Θέλουν να δουν επ΄ ακριβώς το περιεχόμενό του και τις ενδεχόμενες βελτιώσεις στο ζήτημα του ασύλου, για να αποφανθούν και αυτό σε έναν βαθμό είναι κατανοητό. Βέβαια το να περνάει η ακύρωση του διαχρονικού αιτήματος -ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης- της αποσυμφόρησης των νησιών και του απεγκλωβισμού των προσφύγων στα… ψιλά από χθες, συνιστά ήδη μία αυτοαναίρεσή τους. Θυμίζουμε μόνο ότι για την ερμηνεία του «γεωγραφικού περιορισμού», οι δήμαρχοι και η αξιωματική αντιπολίτευση, ήρθαν σε μετωπική με τον Γιάννη Μουζάλα. Τώρα που το ΣτΕ τους δικαιώνει λοιπόν, θα περίμενε κανείς κάτι άλλο.

Μ.ΟΡΦ

     

 

 

Κατηγορία Παιδεία
- 23|04|2018 16:34

Του ΤΙΜΟΛΕΟΝΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΛΛΗ* 

Το ακρωνύμιο STEM προέρχεται από τις λέξεις Science, Technology, Engineering και Mathematics και χρησιμοποιείται για τα πεδία που σχετίζονται με τις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Επιστήμη των Μηχανικών και τα Μαθηματικά. Είναι μια προσέγγιση στην Εκπαίδευση, που η διδασκαλία των μαθηματικών και των φυσικών επιστημών ενσωματώνει τεχνολογίες και την επιστήμη των μηχανικών σε μια ευρύτερη διεπιστημονική προσέγγιση. Η ενσωμάτωση αυτή είναι σημαντική για την κατανόηση της λειτουργίας της φύσης, ενώ ταυτόχρονα δίνει νόημα και κίνητρο στους μαθητές να ασχοληθούν με αυτές τις επιστήμες. Η προσέγγιση αυτή καταργεί τα στεγανά μεταξύ των μαθημάτων, αφού τα προβλήματα που συναντώνται στη φύση είναι αρκετά σύνθετα και πολυδιάστατα για να αντιμετωπισθούν από μια μόνο επιστήμη.
Στο STEM βασικό ρόλο παίζει η επίλυση προβλήματος, η ανακαλυπτική μάθηση, ενώ θα απαιτείται η δημιουργική εμπλοκή των μαθητών στην ανακάλυψη της λύσης. Παρέχονται στους μαθητές ευκαιρίες να αναπτύξουν δεξιότητες, ενθαρρύνοντας τους να απαντούν σε προβλήματα που σχετίζονται με θέματα που τους απασχολούν και να εμπλέκονται σε παιγνιώδεις δραστηριότητες.
Ο ιστότοπος <http://www.scientix.eu> που λειτουργεί με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προάγει και υποστηρίζει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, τη συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών που διδάσκουν τα αντικείμενα STEM. Οι εκπαιδευτικοί, ερευνητές και υπεύθυνοι έργων σχετικών με την εκπαίδευση στα αντικείμενα STEΜ μπορούν να ωφεληθούν από τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις του.
Η εμπειρία από τη διδασκαλία μέσω σχεδίων δράσης που αφορούν τη Χημεία, θεματικές από τη Φυσική και τον προγραμματισμό σε μαθητές από 13 - 16 ήταν πολύ θετική. Το κόστος των υλικών που αξιοποιήθηκαν ήταν αρκετά χαμηλό, ώστε να μπορεί να τα αποκτήσει μια σχολική μονάδα. Η ενασχόληση του εκπαιδευτικού, ώστε να πραγματοποιήσει δραστηριότητες STEM, είναι αρχικά σχετικά μεγάλη, αλλά η ανταπόκριση και η εμπλοκή των μαθητών τον ανταμείβει. Συνεπώς, από την αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς (Σεπτέμβριος 2018), θα ξεκινήσει εκδήλωση ενδιαφέροντος σεμιναρίου για μαθητές, στο οποίο θα συμμετάσχουν και εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να επιμορφωθούν σχετικά με το αντικείμενο του STEM.

Κατηγορία Παιδεία
- 23|04|2018 16:32

Το 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης συμμετείχε στο διετές πρόγραμμα της UNESCO για την κλιματική αλλαγή, ως μέλος του δικτύου σχολείων ASPnet, με το πρόγραμμα «Μαθαίνω για την κλιματική αλλαγή μέσα από το Γεωπάρκο Λέσβου».

Στο πλαίσιο των δράσεων, αξιοποιώντας την ολιστική σχολική προσέγγιση στο θέμα: «Κλιματική αλλαγή», οι μαθητές ενημερώθηκαν και έδρασαν προς αυτή την κατεύθυνση για τον μετασχηματισμό του σχολείου και την αλλαγή της οικολογικής τους συμπεριφοράς.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια είχαν πολύτιμους βοηθούς το τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Δήμο Λέσβου, τους Εθελοντές Πυροσβέστες και το Σύλλογο Γονέων του σχολείου.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, και μετά από χορηγία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, οι μαθητές προμηθεύτηκαν πάνινες τσάντες, τις οποίες ζωγράφισαν με τη βοήθεια των δασκάλων και της καθηγήτριας των Εικαστικών, θέλοντας να περάσουν το μήνυμα για τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας.

Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια διαδικασία που τους έδωσε τροφή για σκέψη και δράση.

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 23|04|2018 16:27

Ερατώ μου, στη σημερινή ιστορική περιήγησή μας θα ακολουθήσουμε το δρόμο Καλλονής - Παρακοίλων και όταν στα τρία χιλιόμετρα συναντήσουμε το γεφύρι του Αχερώνα ποταμού, «Εννιά Καμάρες», θα συνεχίσουμε άλλο ένα χιλιόμετρο νοτιοδυτικά, για να φθάσουμε στο εξωκκλήσι των Αγίων Αποστόλων, που αναφέρει ο σπουδαίος Γερμανός αρχαιολόγος Robert Koldewey, όταν επισκέφθηκε το 1890 την περιοχή Τριάντα της Καλλονής και ο οποίος στην προτελευταία παράγραφο, του μεταφρασμένου από εσένα κειμένου του, υποστηρίζει ότι τα πέντε λίθινα βαρίδια σύνθλιψης σταφυλιών με το αυλάκι υποδοχής ξύλου για ανάρτησή τους από σκαλωσιά στα πατητήρια, που βρήκε στην ευρύτερη περιοχή της Καλλονής, είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα του «αρχαίου πολιτισμού του οίνου, ο οποίος ακόμα και σήμερα ακμάζει σ’ αυτή την περιοχή».

Το σχετικό κείμενο του Koldewey που δημοσίευσε στο βιβλίο του το 1890 έχει ως εξής:

«Πηγαίνοντας κανείς από την "Acheróna (Κalloni)" (Αχερώνη Καλλονής) στο Ξηρόκαστρο, συναντά μια περαιτέρω σημαντική κώμη σε μια τοποθεσία που την ονομάζουν Τριάντα, όπου δίπλα στο δρόμο, στον Κάμπο αριστερά, βρίσκονται δύο ερειπωμένες εκκλησίες από τις οποίες η μία, η καλύτερα διατηρημένη, καθαγιάζεται του αγίου Ιωάννη. Εκεί υπάρχουν και μερικά μοντέρνα αγροτόσπιτα. Τα αρχαία ερείπια του χωριού εκτείνονται από εκεί πέρα μακριά στον Κάμπο μέχρι το πηγάδι, που εικονίζεται δίπλα, με την μόλις αναγνώσιμη υστεροχριστιανική επιγραφή. Η περιοχή αυτή ονομάζεται "Sáïja" (Σάγια) (σ.σ. μισό χιλιόμετρο βορειοδυτικά από το εξωκκλήσι του αγίου Γεωργίου του Παρασιγίου).

Κοντά σ’ αυτό το πηγάδι συναντήσαμε για πρώτη φορά εκείνον τον λίθο, ο οποίος θα μας απασχολήσει όλο και πιο συχνά. Πρόκειται για ένα μεγάλο κομμάτι, όπως δείχνει η διπλανή εικόνα, του οποίου οι πέντε από τις έξι πλευρές είναι επιπόλαια επεξεργασμένες ενώ η κάτω είναι ομαλή. Στην επάνω πλευρά του έχει πελεκηθεί ένα αυλάκι, ενώ στις δύο πλευρές που είναι σε συνάφεια με αυτό το αυλάκι υπάρχουν δύο κοιλότητες τύπου χελιδονοουράς. Οι κοιλότητες είναι φανερά υπολογισμένες για να περνά από μέσα τους ένα ξύλινο κομμάτι το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει ώστε ο λίθος, εντός μιας σκαλωσιάς, να σηκώνεται ή να βυθίζεται κατά προτίμηση, όπως αυτό ήταν αναγκαίο στα πατητήρια σταφυλιών.

Γι’ αυτόν τον λίθινο τύπο δεν βρήκα άλλη εξήγηση. Θα έπρεπε να τον χρησιμοποιούσαν ως βαρίδι, αποφεύγοντας με επιμέλεια τα σιδερένια κομμάτια ως ανυψωτικούς μηχανισμούς. Στα πιεστήρια της ελιάς ήταν αναγκαία ακόμη μεγαλύτερη πίεση από ότι αυτή μπορούσε να παραχθεί μέσω αυτού του απλού καλά στηριγμένου μοναδικού βαριδιού. Γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτόν τον λίθο, όπου αυτός υπάρχει, επιτρέπεται να τον θεωρήσει κανείς ως αντιπροσωπευτικό δείγμα του αρχαίου πολιτισμού του οίνου, ο οποίος ακόμα και σήμερα ακμάζει σ’ αυτή την περιοχή.

Η κατανόηση της μορφής του λίθου είναι τελείως ξένη στους σημερινούς κατοίκους, όπως στα Σουμούρια, όπου έφτιαξαν σκάφη νερού από αυτόν και σε άλλον στα Παράκοιλα ωφελήθηκε η Εκκλησία με ένα σταυρό που σμίλεψαν πάνω του, ενώ ένας τρίτος παρόμοιος κείται στα Τριάντα και ένας τέταρτος πάλι στα Σουμούρια». (Die antiken baureste der insel Lesbos. Berlin 1890, σ. 35).

Τα εικονιζόμενα σχέδια από το λίθινο βαρίδι και το πηγάδι είναι του Koldewey, ο οποίος επιπλέον προσπάθησε να αποτυπώσει το 1890 τη δυσανάγνωστη επιγραφή του πηγαδιού. Προσθέτω ότι το 1900 ο Σταύρος Καρυδώνης καταγράφει το παραπάνω πηγάδι ανάμεσα στα κοινωφελή έργα που έκανε η Μονή Λειμώνος στην περιοχή της Καλλονής, σημειώνοντας ότι τεκμήριο της δωρεάς αυτής βρίσκεται εις την «επιγραφήν επί των χειλέων του φρέατος των αγίων Αποστόλων, λίαν ως εκ της προηγουμένης μεγάλης φθοράς δυσανάγνωστον». (Τα εν Καλλονή της Λέσβου Μοναστήρια του Αγίου Ιγνατίου, Κωνσταντινούπολις 1900, σ. 145).

Κατηγορία Υγεία
- 23|04|2018 16:21

Ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή (15/4), στο Ξενοδοχείο Ηλιοτρόπιο, το εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργανώθηκε για τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου, με τίτλο «Σωστή χρήση αναπνευστικών συσκευών από τον ασθενή - ο ρόλος του φαρμακοποιού», σε συνεργασία με την ομάδα παιδοπνευμονολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και συντονιστή τον κ. Ιωάννη Ν. Τσανάκα, Καθηγητή παιδιατρικής πνευμονολογίας του ΑΠΘ, καθώς και τους συνεργάτες του, κ. Φ. Κυρβασίλη και κ. Ε. Χατζιαγόρου, επίκουρους Καθηγητές της παιδιατρικής πνευμονολογίας ΑΠΘ.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απ. Βαλτάς τόνισε «την αναγκαιότητα εκπαίδευσης όλων των εμπλεκόμενων στη σωστή χρήση των αναπνευστικών συσκευών και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του φαρμακοποιού στη συμμόρφωση των ασθενών που χρήζουν ανάγκη χρήσης αναπνευστικής συσκευής».
Το σεμινάριο αποτελούνταν από δύο μέρη, θεωρία και πρακτική άσκηση στη σωστή χρήση των αναπνευστικών συσκευών, ενώ ακολούθησε συζήτηση με διάλογο των παριστάμενων για την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού σεμιναρίου, καθώς και η συμπλήρωση ερωτηματολογίου για την αξιολόγηση της εκπαίδευσης.
Την ημερίδα παρακολούθησαν συνολικά 60 άτομα, φαρμακοποιοί και υπάλληλοι φαρμακείων.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 23|04|2018 16:16

Ο ενθουσιασμός, διάχυτος. Σκαρφαλωμένοι στα κάγκελα υποδέχονται οι μαθητές του 9ου και του 11ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης τη 18χρονη Γερμανίδα Αννε Μαρία Βερμάγερ, που πλησιάζει στο προαύλιο κρατώντας το βιολί της. Ελαφρώς αμήχανη. Συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα MO-TO Key, το οποίο προβλέπει στην εξοικείωση των μαθητών με την κλασική μουσική. Για τον ίδιο λόγο, ήρθαν δύο ακόμη μουσικοί, ο Φίλιπ Βόλχαϊμ και ο Ράφαελ Παρατόρε, 25 χρονών αμφότεροι. Τα παιδιά «υιοθετούν» τους μουσικούς, τους φιλοξενούν και διοργανώνουν, αρχικά, μία συναυλία στο κάθε σχολείο και, στη συνέχεια, μία «επίσημη» με τη σύμπραξη και των τριών μουσικών.

Η εφημερίδα «Καθημερινή» φιλοξένησε εκτενές αφιέρωμα του εκπαιδευτικού προγράμματος MO-TO Key, «Μουσικό Κλειδί» του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ). Φέτος, στο MO-TO Key συμμετείχαν, εκτός των δύο δημοτικών, το Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο, καθώς και το Γυμνάσιο Καλλονής. Η διευθύντρια του 9ου Λεμονιά Πετρά, με εθελοντές συνοδοιπόρους τους Βασίλη Μούσκουρη, Έλπη Δεληγιάννη, Αφροδίτη Βατή και Δέσποινα Βαράκη, αποτυπώνει την εμπειρία της: «Τα παιδιά, ξετρελαμένα! Ετοίμασαν προσκλήσεις, αφίσες, στόλισαν τον χώρο με νότες. Η Αννέ Μαρία κράτησε το ενδιαφέρον όλων αμείωτο». Δεν έλειψαν και τα... απρόοπτα: «Ένα κοριτσάκι “λιποψύχησε” και χρειάστηκε να την ενδυναμώσουμε για την παρουσίασή της. Ένας συμμαθητής της, την ώρα που έστηναν τα όργανα για τη συναυλία, εξαφανίστηκε. “Κυρία, με φώναξαν να παίξω μπάλα”, αποκάλυψε αργότερα».

«Κυρία Λεμονιά, δεν ακούμε τέτοια μουσική»

»Η απήχηση της εκδήλωσης, μεγάλη. «Εμείς, κυρία Λεμονιά, δεν ακούμε τέτοια μουσική». “Δεν το περίμενα να γυρίσουν τα παιδιά μου τόσο ενθουσιασμένα”, μου εκμυστηρεύτηκε μια μητέρα την επομένη». Ο συνάδελφος της κ. Μούσκουρης εξηγεί τα βήματα που ακολουθούνται: «Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες, κατανέμουν αρμοδιότητες: την οργάνωση της φιλοξενίας του καλλιτέχνη, τη διαφήμιση, την προετοιμασία του χώρου της συναυλίας, τον τελικό συντονισμό και την παρουσίαση. Η σωστή διαχείριση χρόνου και η οργάνωση των ιδεών τους, η δική μας συνδρομή. Στο σχολείο μας, τα παιδιά είχαν ήδη γνωρίσει το Ράφαελ μέσω Skype, αλλά ντρέπονταν να του μιλήσουν. Όταν ήρθε, όμως, γίναμε παρέα». Ο Ιάσονας, μαθητής της Ε΄ Δημοτικού, καμαρώνει που φιλοξένησε την Αννέ Μαρία: «Δεν είχα ξαναδεί μουσικό από τόσο κοντά. Πήγαμε για φαγητό, θα πηγαίναμε και για παγωτό, αλλά έπρεπε να μελετήσει, το καταλαβαίνω, γιατί, όταν έχεις συναυλία αύριο, χρειάζεται εξάσκηση. Δεν είχα πάει σε συναυλία ποτέ, αλλά από CD έχω ακούσει κλασική μουσική. Από τους συμμαθητές μου, εκτός από δύο που παίζουν όργανο, οι υπόλοιποι ασχολούνται κυρίως με τα ηλεκτρονικά». Ποιές οι εντυπώσεις των μουσικών; «Αν και αγχωμένη γιατί ήταν μικρά, πήγαμε μια χαρά. Ρωτούσαν για τη Γερμανία, τα σχολεία εκεί, τη ζωή μου ως μουσικού», λέει η Αννέ Μαρία. «Με ξενάγησαν στο νησί, με γέμισαν δωράκια. Μου έδειξαν τρομερή αγάπη. Θα ξανάρθω για το Φεστιβάλ Μολύβου τον Αύγουστο!».

Ο 25χρονος τσελίστας Ράφαελ, εξίσου θετικός: «Η φιλοξενία, οι βόλτες, η συναναστροφή με τα παιδιά, όλα γεμάτα ζεστασιά. Παιδιά που δεν είχαν ως τώρα την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την κλασική μουσική εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Μετά τη σχολική συναυλία έρχονταν να ζητήσουν αυτόγραφο! Ένιωσα σαν τον Έμινεμ της κλασικής μουσικής». Και οι εντυπώσεις του Ελληνογερμανού βιολονίστα Φίλιπ; «Ήταν καταπληκτικό πως τα παιδιά διοργάνωσαν μόνα τους ολόκληρη συναυλία. Εισέπραξαν δε αμέσως την κλασική μουσική, η καρδιά των παιδιών είναι τόσο ανοικτή! Κι εμείς; Χωρίς το άγχος της τελειότητας, εδώ παίξαμε για τη χαρά της μουσικής».

Η κλασική μουσική δεν είναι μόνο για τους μεγάλους

Οι συναυλίες που διοργανώνουν οι μαθητές της Λέσβου είναι... χειροποίητες, από το Α ως το Ω. Μέχρι και τα σκηνικά είναι δημιουργήματα των μικρών «παραγωγών».

Η συνειδητή επιλογή νέων μουσικών για το MO-TO Key αποδομεί το στερεότυπο ότι η κλασική μουσική συνδέεται με τις μεγαλύτερες ηλικίες. «Αν έβλεπα έναν ηλικιωμένο κύριο να παίζει αυτή τη μουσική, θα μου φαινόταν πιο φυσιολογικό. Όταν είδα ότι είναι νεαρός, λέω “αν του αρέσει, γιατί όχι;”», θα πει γελώντας η 14χρονη Αφροδίτη και συνεχίζει: «Είχα βάλει κάποια στιγμή κλασική στο σπίτι για χαλάρωση, δεν άντεξα πάνω από 10 λεπτά. Από κοντά, καλύτερα, ο Φίλιπ έπαιζε με ζωντάνια». Η Μαρία, μαθήτρια Α΄ Γυμνασίου, τοποθετείται: «Οι νέοι μουσικοί βοηθούν τα παιδιά να πλησιάσουν την κλασική μουσική. Όπως λέει ο Ράφαελ, όποια μουσική παίζεται καλά αξίζει να την ακούμε».

«Στήσιμο» ενός πολιτιστικού γεγονότος από το Α ως το Ω

Σε συνεργασία με τον γερμανικό πολιτιστικό θεσμό TONALi, η Λέσβος εκπροσωπεί την Ελλάδα, την τρίτη χώρα που πραγματοποιεί το πρόγραμμα μετά τη Γερμανία και την Ιταλία. Το TONALi είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε με σκοπό τα παιδιά και οι έφηβοι να ενδιαφερθούν για την κλασική μουσική και να δραστηριοποιηθούν με έναν νέο, συναρπαστικό τρόπο. Προικισμένοι μουσικοί του TONALi, οι αυριανοί αστέρες της κλασικής μουσικής, συνεργάζονται με χιλιάδες μαθητές.

Σε ό, τι αφορά την εφαρμογή του, το MO-TO Key ξεκινά με ένα εργαστήρι, στο πλαίσιο του οποίου τα παιδιά μαθαίνουν να διοργανώνουν μια μουσική συναυλία. Εκτός από τις ικανότητες και τις γνώσεις που αποκτούν, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν ταλαντούχους νεαρούς μουσικούς. Αρχικά, διοργανώνουν μια σχολική συναυλία: μία ομάδα εθελοντών μαθητών με τον επιβλέποντα εκπαιδευτικό από κάθε σχολείο που συμμετέχει, «υιοθετεί» και φιλοξενεί έναν μουσικό του TONALi, ενώ, από κοινού, εργάζονται για την εκδήλωση. Πώς θα οργανώσουμε τη φιλοξενία του καλλιτέχνη; Με ποιό τρόπο θα γίνει η διαφήμιση; Ποιές εργασίες είναι απαραίτητες για την προετοιμασία του χώρου, υπάρχουν αρκετές καρέκλες; Διαθέτουμε τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό; Αυτά είναι ορισμένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τα παιδιά, πέρα από τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης. Επιστέγασμα της προσπάθειας, η τελική συναυλία, η οποία πραγματοποιείται με τη σύμπραξη των φιλοξενούμενων μουσικών εκτός σχολικού χώρου.

- 23|04|2018 15:56

Σήμερα παρουσιάζουμε ένα αρχαίο επιτύμβιο βάθρο από λευκό κρυσταλλικό ασβεστόλιθο, σπασμένο λοξά στο πάνω μέρος του, ανάγλυφο με παράσταση αμφορέα, που κοσμεί το προαύλιο της εκκλησίας του Αγ. Παντελεήμονος στο Πέραμα Γέρας. Τις φωτογραφίες μου παραχώρησε ο Ασημάκης Παυλέλλης και τον ευχαριστώ.

 

Το επιτύμβιο βάθρο στο προαύλιο του Αγ. Παντελεήμονος, 2ος/ 1ος αι. π.Χ 

Ο Σεραφείμ Χαριτωνίδης, που δημοσίευσε τον ενεπίγραφο λίθο, Eπιγραφαί Λέσβου. Συμπλήρωμα, Αθήναι 1968, αρ. 116, αναφέρει ότι «εξήχθη εκ του πυθμένος της θαλάσσης», γεγονός που φαίνεται από το είδος της φθοράς του μαρμάρου. Με την αναφορά του Χαριτωνίδη ταιριάζουν και τα όσα λέει για τον λίθο ο Μάκης Αξιώτης, Eπιγραφές γύρω από τον κόλπο της Γέρας, Αιολικά Φύλλα 1987, τεύχος Ε΄, σελ. 256, αρ. 2 και Στα χνάρια τα παληά, Αθήνα 1987, σελ. 17, σχ. 2: «Αυτό ήταν ένα ορθογώνιο, τεφροκύανο μάρμαρο που για αρκετά χρόνια βρισκότανε πεταμένο σε μια άκρη στο μουράγιο και που τελευταία το περιμάζεψε ο πολιτιστικός σύλλογος και το έστησε σ’ ένα βάθρο μέσα στην αυλή της εκκλησίας του Αγ. Παντελεήμονος».

Είναι ακόμα μία από εκείνες τις επιτύμβιες επιγραφές της Λέσβου, που ίδρυσε ο δήμος (άγνωστο ποιος δήμος) για να τιμήσει κάποιον επιφανή πολίτη και ευεργέτη της πόλεως. Γιατί κάτω από το όνομα του θανόντος το οποίο δεν σώζεται και την λέξη ΧΑΙΡE, ενδεικτική προσφώνηση των συγγενών του θανόντος, διακρίνονται δύο στέφανοι ελιάς με την αναγραφή Ο ΔΑΜΟΣ στο εσωτερικό τους.

Η προσφώνηση ΧΑΙΡE και οι δύο στέφανοι ελιάς με την αναγραφή Ο ΔΑΜΟΣ στο εσωτερικό τους

Με την παραπάνω διαπίστωση για το είδος αυτών των επιγραφών συνηγορεί και η ανάγλυφη παράσταση αμφορέα, που θυμίζει τους παναθηναϊκούς αμφορείς της ελληνιστικής εποχής και μπορεί να χρονολογηθεί τον 2ο/1ο αι. π.Χ. Ο Πάνος Βαλαβάνης, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θεωρεί ότι οι παναθηναϊκοί αμφορείς σε ταφικά μνημεία, όπως αυτό, αποτελούν σύμβολο αρετής και νίκης, το οποίο δεν συνδέεται απαραίτητα με αθλητικές νίκες, βλ. P. Valavanis, Panathenische Amphoren auf Monumenten spatklassischer, hellenistischer und römischer Zeit, 1998, 164-166. Από την Μυτιλήνη σώζονται δύο ακόμα βάθρα με ανάγλυφο αμφορέα τέτοιου τύπου καθώς κι ένα αγγείο του ίδιου τύπου αμφορέα ελληνιστικών χρόνων, που φυλάσσεται στο Μουσείο.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 23|04|2018 15:50

Εκπαιδευτικοί και μαθητές από το Γυμνάσιο Πλωμαρίου φιλοξένησαν ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών από Γαλλία, Ιταλία και Πολωνία σύμφωνα με το πρόγραμμα Erasmus, το οποίο είχε θέμα την «Αλληλεγγύη». Στα πλαίσια του προγράμματος στις 18 Απριλίου, οι ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών από Γαλλία, Ιταλία και Πολωνία επισκέφτηκαν το Μουσείο Ούζου της ποτοποιίας Βαρβαγιάννη καθώς και τις εγκαταστάσεις του αποστακτηρίου, όπου ενημερώθηκαν για τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής του ούζου με απόσταξη 100%, όπως αυτός γίνεται εδώ και 158 χρόνια στο αποστακτήριο Βαρβαγιάννη.

Κατά την ενημέρωση των μαθητών υπήρξαν διάφορες ερωτήσεις και τονίσθηκε η κοινωνική αλληλεγγύη της Οικογενειακής Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη στην τοπική κοινωνία (Πολιτιστικούς Συλλόγους, Σχολεία, Εκκλησίες, Φορείς, Σωματεία, Ιδρύματα). Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η δωρεά του χώρου όπου στεγάζεται σήμερα το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, τμήμα του οικοπέδου Γυμνασίου - Λυκείου Πλωμαρίου και η παραχώρηση κτήματος, από το οποίο προμηθεύεται νερό ο Τρύγωνας Λέσβου. Στις δράσεις ακόμη της Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη για την στήριξη της τοπικής κοινωνίας του Πλωμαρίου αλλά και ολόκληρης της Λέσβου είναι η συμμετοχή της σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Λέσβο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε Ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό.

Έτσι παράγεται το ούζο! 

Ιστορία 150 ετών

Ο Ευστάθιος Ι. Βαρβαγιάννης (1805 - 1873) έφτασε στο Πλωμάρι της Λέσβου γύρω στο 1860, φορτωμένος με την εμπειρία και τη γνώση της απόσταξης από την Οδησσό της Ρωσίας. Στο Πλωμάρι εκείνη την εποχή, η βιομηχανική παραγωγή βρισκόταν σε έξαρση, το διεθνές εμπόριο άνθιζε και ο Πλωμαρίτης δάσκαλος του Γένους, Βενιαμίν ο Λέσβιος, έβαζε με τους άλλους Φιλικούς τα θεμέλια της Νεότερης Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου. Το λιμάνι έσφυζε από ζωή και πολλά προϊόντα εξάγονταν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτή η εύφορη γη και το εξαίσιο κλίμα γεννούν, έως και σήμερα, μια αξεπέραστη ποικιλία γλυκάνισου, ένα φυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του ούζου, αλλά και δεκάδες άλλα αρωματικά φυτά, που συμπληρώνουν την υπέροχη γεύση του ούζου, το άρωμα της Ελλάδας.

Σ’ αυτόν τον τόπο, ο Ευστάθιος Βαρβαγιάννης ξεκίνησε τη διαδικασία της πρώτης απόσταξης και την παραγωγή του άριστης ποιότητας ούζου, που από τότε έγινε γνωστό με την ονομασία Ούζο Βαρβαγιάννη Μπλε. Στα χρόνια που πέρασαν, πέντε γενιές της οικογένειας Βαρβαγιάννη ακολούθησαν την πορεία που χάραξε ο Ευστάθιος Βαρβαγιάννης.

Πιστοί φύλακες της παράδοσης, με αγάπη και πολύ μεράκι για τη δημιουργία του μοναδικού ούζου, επιλέγουν μόνο αγνά, φυσικά υλικά και παρακολουθούν με ιδιαίτερη φροντίδα τη διαδικασία απόσταξης.

Κατηγορία Περιβάλλον
- 23|04|2018 14:54

Η Διεθνής Ημέρα Γης γιορτάζεται την Κυριακή 22 Απριλίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO, συμμετέχει στον εορτασμό της, ταυτόχρονα με τα 140 Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO σε όλες τις ηπείρους, οργανώνοντας δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προστασία των μνημείων της γεωλογικής μας κληρονομιάς, την ανάδειξη και προβολή των Γεωπάρκων ως χώρων μάθησης για την ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση και τη βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και δράσεων ευαισθητοποίησης για τη μείωση της χρήσης πλαστικών.

Με σύνθημα «Τέλος στη ρύπανση από πλαστικά!» πραγματοποιείται φέτος διεθνής εκστρατεία, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για τους τεράστιους κινδύνους που συνοδεύει η τρομακτική αύξηση στη χρήση πλαστικών για τα οικοσυστήματα και τον πλανήτη.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων συμμετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία, διοργανώνοντας μια ποικιλία εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων με στόχους την εκπαίδευση και κινητοποίηση των πολιτών σε όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη σεβασμού προς τη γης μας, το τοπίο και το περιβάλλον και την οργάνωση δράσεων για τον έλεγχο και τη μείωση της ρύπανσης από πλαστικά, την ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών, ώστε να αναλάβουν προσωπική ευθύνη για τη ρύπανση από πλαστικά που δημιουργεί ο καθένας μας επιλέγοντας την απόρριψη, μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των πλαστικών, τη συνεργασία με Πανεπιστήμια και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, των Περιφερειακών και Εθνικών Δικτύων Γεωπάρκων και άλλων οργανισμών για τον έλεγχο της χρήσης πλαστικών.

Δράσεις και στο Σίγρι

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους θα υλοποιήσει στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι, δράσεις ευαισθητοποίησης για την προστασία του Απολιθωμένου Δάσους και των γεωλογικών μνημείων της Λέσβου, τα οποία αποτελούν μοναδικά τεκμήρια της γεωλογικής μας ιστορίας και μάρτυρες των γεωλογικών διεργασιών που δημιούργησαν το Αιγαίο, των μεγάλων κλιματικών αλλαγών και της εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη μας τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια.

Ειδικότερα, κατά την διάρκεια της δράσης θα πραγματοποιηθούν:

 α) Παρουσίαση με θέμα «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου»,

 β) Ενημέρωση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου,

 γ) Διανομή των ειδικών  ενημερωτικών εντύπων του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2251047033 ή με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Κατηγορία Κοινωνία
- 23|04|2018 14:51

Με ποινή φυλάκισης 27 μηνών - με αναστολή - και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ καταδικάστηκε την Πέμπτη από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης 39χρονος, ο οποίος το απόγευμα του Σαββάτου 14 Απριλίου 2018 πυροβόλησε με καραμπίνα και σκότωσε δεσποζόμενο σκύλο μπροστά στα μάτια του κτηνοτρόφου ιδιοκτήτη του στην Αγιάσο.

Ο κτηνοτρόφος που βρισκόταν σε απόσταση μερικών μέτρων από τον σκύλο του που εκείνη την ώρα συνόδευε το κοπάδι του, είδε τον δράστη να σηκώνει την καραμπίνα και να τον εκτελεί εν ψυχρώ και στη συνέχεια να το βάζει στα πόδια, χωρίς όμως να έχει αντιληφθεί την παρουσία του ιδιοκτήτη του, ο οποίος έγινε αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του ζώου του.

Ο κτηνοτρόφος δεν καταδίωξε τον δράστη, τον οποίο αναγνώρισε, αλλά έτρεξε όσο πιο γρήγορα μπορούσε κοντά στον σκύλο του για να τον βοηθήσει. Όμως ο θάνατος του άτυχου ζώου ήταν ακαριαίος.

Η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει τον 39χρονο δράστη το βράδυ της Κυριακής 15 Απριλίου και να προχωρήσει στην σύλληψή του στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, αφού προηγήθηκε η καταγγελία που κατέθεσε εις βάρος του ο κτηνοτρόφος και ιδιοκτήτης του άτυχου σκύλου στο Αστυνομικό Τμήμα Αγιάσου.

Το πρωί της επόμενης ημέρας ο δράστης οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα για να απολογηθεί και έλαβε τριήμερη αναβολή για να εκδικαστεί η υπόθεση.

Η καταδικαστική απόφαση ανοίγει πλέον τον δρόμο για τη  βεβαίωση και του διοικητικού προστίμου ύψους 30.000 ευρώ, όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία. Για το συμβάν , πριν τις παραπάνω δικαστικές εξελίξεις είχε παρέμβει και ο Φιλοζωικός σύλλογος Λέσβου με καταγγελία που είχε δημοσιεύσει το «Ε» και στηλίτευε το γεγονός.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top