FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 02 Απριλίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Φωτογραφία
- 02|04|2018 18:26

Κάλαντα του Λαζάρου στα σχολειά της Επάνω σκάλας. Μικροί μαθητές του 14ου Νηπιαγωγείου και του 5ου Δημοτικού σχολείου με κλαδιά δάφνης στα χέρια και βαγιόφυλλα στα πανεράκια συνοδευόμενοι από τις νηπιαγωγούς και τους δασκάλους τους επισκέφτηκαν το 6ο Γυμνάσιο και είπαν τα κάλαντα του Λαζάρου σε μαθητές και καθηγητές. Ωραίο έθιμο που σύμφωνα με τους δασκάλους επιβιώνει σε λίγα χωριά της βορειοδυτικής Λέσβου.

Κατηγορία Δεύτερη σελίδα
- 02|04|2018 18:19

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΛΟΥΤΟΣ!

Δεν απασχόλησε τον τύπο και σαν είδηση πέρασε σεμνά! Έντυπο, ηλεκτρονικό με τα λαλίστατα social medial να την απαξιώνουν. Η AEGEAN πραγματοποίησε την μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα. Αποφάσισε την αγορά 42 αεροσκαφών αξίας 5 δις! Αν ήταν κρατική εταιρεία πόσοι δημοσιογράφοι δεν θα έγραφαν για το σκάνδαλο του αιώνα που έβλαψε τον «φορολογούμενο» για ειδικά δικαστήρια κλπ; Πόσοι «ειδικοί» στην αεροναυπηγική δεν θα εξηγούσαν γιατί είναι έγκλημα αυτή η αγορά; Πόσοι δημοσιογράφοι δεν θα μετατρέπονταν σε αεροναυπηγικούς προκειμένου να… αναλύσουν την είδηση; Και προφανώς γλυτώσαμε ένα άλλο σκάνδαλο ΚΕΛΠΝΟ. Ούτε πανηγύρια υπήρξαν. Υποτίθεται πως μόνο κάποιοι «κακοί» επιχειρηματίες θα κερδίσουν. Εάν όμως είχε γίνει το αντίστροφο, δηλαδή έβαζε λουκέτο η αεροπορική εταιρεία, τότε ναι θα είχε δημοσιογραφικό ενδιαφέρον με κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους. Όπως γίνεται σε κάθε επιχείρηση. Κι όλα τα ιδεοληπτικά κατάλοιπα και εμμονές του ελληνικού πολιτικού συστήματος θα έβγαιναν για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια. Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος μετοχές στην εταιρεία για να νοιώθει ικανοποίηση από μια τέτοια υγιή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην χώρα μας. Έστω κι αν δρα σε σχετικά μονοπωλιακό καθεστώς. Πόσες άλλωστε μονοπωλιακές επιχειρήσεις υπήρξαν και οι οποίες όμως κατέρρευσαν παταγωδώς. Κυρίως κρατικές όπως π.χ. της παραγωγής ζάχαρης. Βέβαια πάντα υπάρχουν οι δικαιολογίες αλλά η ουσία παραμένει. Η Ελλάδα δεν έχει καταστεί χώρα για επενδύσεις. Εδώ κοτζάμ κυβέρνηση δίνει τώρα σκληρό αγώνα για μια μικρή επένδυση από το Χόλυγουντ για την οποία η Αρχαιολογική Υπηρεσία αρνείται! Διερωτούνται όμως αυτοί οι κρατικοδίαιτοι υπάλληλοι αλλά και άλλοι, που μονίμως γκρινιάζουν και διαμαρτύρονται, πως και από πού πληρώνονται; Από τον πλούτο βέβαια που παράγουν οι ιδιώτες. Γιατί το Κράτος δεν παράγει. Ειδικά το Ελληνικό που απομυζεί κάθε ικμάδα… εκπαιδευμένο στον δανεισμό. Ποιός θυμάται άλλωστε τις κραυγές των συνδικαλιστών αλλά και άλλων παραγόντων, για τον… φόβο ιδιωτικοποίησης πριν 25 χρόνια του ΟΤΕ; Τον νοσταλγεί κανείς σήμερα; Όλοι σήμερα, δεξιοί και αριστεροί (κυρίως αυτοί…), αξιοποιούν την ελεύθερη αγορά στις τηλεπικοινωνίες που παράλληλα απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους. Και πόσο γραφικοί θα μοιάζουν σε λίγα χρόνια, όλοι αυτοί που σήμερα διαμαρτύρονται για την παραχώρηση των αεροδρομίων; Άνετοι και ωραίοι θα κυλούν τις βαλίτσες τους στα νέα οργανωμένα και καθαρά κτίρια ονειρευόμενοι νέους αγώνες! Κι αν υπήρχε πολιτική βούληση και είχαν προχωρήσει οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά και οι επενδύσεις που ακόμα βρίσκονται στο ράφι (π.χ. Ελληνικό), η όψη της χώρας μας θα είχε αλλάξει άρδην.

Η κυκλοφορία των κυριακάτικων εφημερίδων στις 18 και 25 Μαρτίου

Μια σταγόνα ιστορίας
ΜΑΡΤΙΟΣ 1980
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Απόστολος Αποστόλου μεταβαίνει στις ΗΠΑ προσκεκλημένος του Παλλεσβιακού Συλλόγου της Αμερικής συνοδευόμενος από τον Νίκο Δαμδούμη. Παραχωρεί συνέντευξη στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό της Νέας Υόρκης για τον σκοπό του ταξιδιού του αλλά και για τα προβλήματα του Αιγαίου. Στη συνέχεια παραβρίσκεται σε χοροεσπερίδα του Παλλεσβιακού Συλλόγου παρουσία περίπου 1.000 καλεσμένων, καταγόμενοι από την Λέσβο. Τον Δήμαρχο προσφωνεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Αυγήρης, ο οποίος τον τίμησε με χρυσή πλακέτα και μετάλλιο. Στη συνέχεια ο δήμαρχος Μυτιλήνης μετέβη στην Βοστώνη όπου παρακολούθησε την παρέλαση της Εθνικής Εορτής. Τέλος μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση με θέμα: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σαν Θεσμός στην Ελλάδα».
Είπε
«Στη σημερινή εκπαίδευση δεν μπορεί να μη λάβουμε σοβαρά υπόψη τους διευρυμένους κώδικες επικοινωνίας, αυτούς που προέρχονται μέσα από μορφές έκφρασης, όπως είναι και η μουσική, το βίντεο, τα πολυμέσα και το Διαδίκτυο».
Αθανάσιος Καλαμάτας
Καθηγητής Θεολογίας
(www.ogdoo.gr)

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 02|04|2018 18:16

Ως εδώ η «δημοσιότητα»!

Τρία χρονια μετά την έξαρση της προσφυγικής κρίσης και τη μαζικές αφίξεις προσφυγικών ροών στη Λέσβο, το νησί δεν λέει να «ηρεμήσει» από τη δημοσιότητα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την αποκρουστική  εικόνα που εκπέμπει ο καταυλισμός της Μόριας. Μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες κατά καιρούς φιλοξενούν αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της κατάστασης που επικρατεί στη Μόρια -πριν από χρόνια πάλι η Λέσβος ήταν στο επίκεντρο λόγω της Παγανής- με τελευταίο αυτό της N.Y. Times που με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα τους μας ...εξέθεσε στη διεθνή κοινή γνώμη ως «νησί της απελπισίας και της απόγνωσης»! Αλήθεια γιατί η Λέσβος θα πρέπει να δέχεται τέτοια δημοσιότητα εξ αιτίας της τύχης της να βρίσκεται γεωγραφικά κοντύτερα στο δρόμο των προσφυγικών οδών; Και γιατί η κυβέρνηση και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επέλεξαν το νησί ως Hotspot το αφήνουν έτσι εκτεθειμένο να δυσφημείται εδώ και πολύ καιρό , χωρίς να μπορεί να σηκώσει ...κεφάλι; Γιατί από τη στιγμή που οι δομές που δημιουργήθηκαν δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσουν αξιοπρεπώς τους απελπισμένους που καταφθάνουν εδώ η δυσφήμιση του τόπου και των κατοίκων του είναι δεδομένη , λες και αυτοί φταίνε για τις άθλιες εικόνες που περιγράφουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Αλλά το κακό έχει παραγίνει και η αντίδραση των κυβερνώντων περιορίζεται στις διαπιστώσεις και στα ευχολόγια τρία χρόνια τώρα. Η Λέσβος έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα και το «ευχαριστώ» των κυβερνώντων και των ευρωπαίων θεσμικών παραγόντων είναι να την επιβραβεύσουν φορτώνοντας την με επιπλέον βάρη, με τελευταίο αυτό του ΦΠΑ. Αλλά όλα τα πράγματα έχουν όρια και  αυτά έχουν ξεπεραστεί προ πολλού.

Μα.Μ.

Το facebook, η… μάστιγα της δημοτικής αρχής

Η «παραταξιακή» της δημοτικής αρχής που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου πριν ακριβώς από μια εβδομάδα, έδειξε προς στιγμήν να γλείφει τις εσωτερικές πληγές στην παράταξη, αλλά βάσει της… συνέχειας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι τις έκλεισε. Αφού οι εσωτερικές έριδες εξακολουθούν να εκφράζονται δημοσίως σε κάθε ευκαιρία, ακόμα και για φαινομενικά ασήμαντες αφορμές! Είναι χαρακτηριστική η (μία ακόμη) διαδικτυακή στιχομυθία ευθείας αντιπαράθεσης δύο χαρακτηριστικών στελεχών της δημοτικής αρχής, σχετικά με το ποιος αξίζει τελικά τα… εύσημα που εξέφρασε ένα σωματείο(!), όπως είναι και χαρακτηριστικά και τα υπονοούμενα άλλων τεσσάρων, εξίσου «πρωτοκλασάτων» στελεχών της παράταξης, για τη λειτουργία… άλλου συναδέλφου, με το «κωδικό» όνομα «ο έξω από εδώ», φόρα παρτίδα στο facebook! Οι γνωρίζοντες πράγματα και καταστάσεις και αυτοί που «διαβάζουν» το νόημα πίσω από τα τελευταία γεγονότα στον δήμο, αντιλαμβάνονται πολλά για το τι ακριβώς συμβαίνει και πως αποκωδικοποιούνται όλα αυτά μέσα στην πλειοψηφία. Αυτό όμως που δεν μπορούμε να χωνέψουμε όμως και ως Τύπος, που γενικά αξιολογούμε και ειδησεογραφικά τις δημόσιες τοποθετήσεις ακόμα και του facebook, είναι το πόσο προκλητικά ανεύθυνη είναι όλη αυτή η τακτική ορισμένων δημοτικών συμβούλων. Δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι πρώτα απ΄ όλα οι αιρετοί εκπρόσωποι μας και ότι στην δημόσια έκφρασή τους, πρέπει να είναι λίγο πιο συνετοί στο τι λένε και τι εντύπωση προκαλούν; Και αν τελικά ισχύει το μήνυμα-τελεσίγραφο που φέρεται να έστειλε ο δήμαρχος προς όλους τους «ανησυχούντες» συνεργάτες του, (σ.σ. αν δεν συμφωνούν να… φύγουν), η συνέχιση της συγκεκριμένης στάσης τους, εκπέμπει μια αλαζονεία και δείχνει μια εικόνα διαλυμένης παράταξης ή όχι;

Μ.ΟΡΦ

Και… «στρατοτουρισμός»

Η πρώτη ορκωμοσία οπλιτών στα τέσσερα Σημεία Υποδοχής στο Βόρειο Αιγαίο, πραγματοποιήθηκε χθες σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Λήμνο  με τα την αλλαγή του τρόπου κατάταξης των νεοσύλλεκτων στον Στρατό Ξηράς. Στο στρατόπεδο «Μακρή» στη Βαρειά Μυτιλήνης, ορκίστηκαν 300 οπλίτες της Β’ ΕΣΣΟ 2018 και οι 200 περίπου εξ αυτών, προέρχονται από διάφορες περιοχές της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι το στρατόπεδο «Μακρή» έχει οριστεί ως Σημείο Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ) και λέγεται πως αυτή η εξέλιξη, δεδομένης της παρουσίας δεκάδων συγγενών των νεοσύλλεκτων οπλιτών, ανοίγει ανέλπιστα και ένα… νέο τουριστικό ρεύμα για τα νησιά. Ενώ σε ότι αφορά τους Λέσβιους οπλίτες, το γεγονός πως θα παρουσιάζονται και θα πραγματοποιούν όλη τη θητεία τους στη Μυτιλήνη, μειώνει το κόστος των οικογενειών τους.

Α.Ω.

Για τα… καντήλια μαθαίνουμε

Πολλές πληροφορίες αναφορικά με περιστατικά όπως οι διαρρήξεις και ληστείες σε σπίτια ηλικιωμένων γυναικών ή σχετικά με τις προχθεσινές μαχαιριές στο κέντρο της πόλης, δεν έχουμε από την Αστυνομία. Η οποία ανεξήγητα κρατά «εντός των τειχών της» γεγονότα, με αποτέλεσμα όχι να συμβάλλει ίσως στην διατήρηση της… ψυχραιμίας της κοινωνίας, αλλά να ενθαρρύνει την παραπληροφόρηση και τελικά τον πανικό. Αντίθετα για περιπτώσεις όπως αυτή δύο Μυτιληνιών ηλικίας 37 και 57 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε -κατά περίπτωση- δικογραφία για κλοπή, «για περιύβριση νεκρών και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος», έχει πάντα ολόπλευρη ενημέρωση. Αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας(!), ο 37χρονος τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, μπήκε σε κοιμητήριο και αφαίρεσε 18 καντήλια, τα οποία ακολούθως πούλησε σε επιχείρηση, ιδιοκτησίας του 57χρονου. Αλλά, πιάστηκε. Μπορούμε λοιπόν να κοιμόμαστε ήσυχοι, όπως μας παροτρύνουν εξάλλου τελευταία αρμοδίως!

Μ.ΟΡΦ

Κατηγορία Πολιτική
- 02|04|2018 18:00

Την εκτίμηση ότι θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ», το σύνολο των αιτούντων νοικοκυριών που πληροί τις προϋποθέσεις, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, καθώς εξοικονομήθηκαν νέοι πόροι οι οποίοι φθάνουν το 1 δισ. συνολικά.

Όπως ενημέρωσε τις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, ο κ. Σταθάκης, περίπου 28.000 νοικοκυριά ήδη κάλυψαν όλα τα στάδια του προγράμματος και άλλα 10.000 νοικοκυριά αναμένεται να ενταχθούν, δεδομένου ότι οι αιτήσεις τους βρίσκονται ήδη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Εξήγησε ότι η διαθεσιμότητα πόρων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο δίνει κίνητρα για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών, είναι πλέον πολύ μεγάλη, καθώς το συνολικό ποσό που προέρχεται τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από τον τραπεζικό δανεισμό, φθάνει τώρα το 1 δισ. ευρώ.

Πρόγραμμα και για δημόσια κτήρια

Ο αρμόδιος υπουργός, ενημέρωσε ότι ξεκινά ταυτοχρόνως ένα μεγάλο πρόγραμμα για τα δημόσια κτήρια της χώρας, με επίκεντρο την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων, των νοσοκομείων και άλλων δημόσιων κτηρίων, της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, καθώς έχουν ήδη εξασφαλισθεί οι προϋποθέσεις χρηματοδότησής του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των συναρμόδιων Επιτροπών για το Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι οι μεγάλες τομές που αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη δεκαετία θα γίνουν στις μεταφορές, με την εισαγωγή του ηλεκτρισμού στις συγκοινωνίες και στα ΙΧ και στην Ναυτιλία με την εισαγωγή φυσικού αερίου στην κίνηση πλοίων.

Ο αρμόδιος υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας, προσθέτοντας μια ακόμη κεντρική ενότητα, τη ριζική αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, με συγκεκριμένους στόχους και μέτρα πολιτικής.

Κατηγορία Πολιτική
- 02|04|2018 17:49

«Με έκπληξη και δικαιολογημένη οργή διάβασαν οι κυνηγοί, όπως και κάθε κυνόφιλος πολίτης, αυτό το απερίγραπτο κατασκεύασμα που τέθηκε σε διαβούλευση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», σημειώνει στη δημόσια παρέμβασή του το Δίκτυο Κυνηγών «Ωρίων».

«Το ότι μπροστά στις οργισμένες αντιδράσεις όλης της κοινωνίας αναγκάστηκε να το αποσύρει ο Υπουργός κ. Αποστόλου, την ίδια ώρα που θριαμβολογούσε για το καταπληκτικό του πόνημα ο αναπληρωτής κ. Τσιρώνης, δεν αναιρεί τις προθέσεις όσων χρησιμοποίησαν την πιο νοσηρή φαντασία για να διαμορφώσουν ένα σχέδιο νόμου που μόνο ως πρωταπριλιάτικο αστείο θα μπορούσε να εκληφθεί» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ως Ωρίωνας, δεν είναι η πρώτη φορά που επισημαίνουν τα σημάδια προχειρότητας και ανεπάρκειας στη διαχείριση και των πιο απλών γεγονότων, από τον κ. Τσιρώνη. «Η παρωδία που έστησε με τον Εθνικό διάλογο για το Κυνήγι θα ωχριούσε όμως μπροστά στο κατασκεύασμα αυτό, αν εφαρμόζονταν στην πράξη» για να προσθέσουν ότι:

Η ζωοφιλία είναι σοβαρή υπόθεση

«Μετά το τελευταίο του κατόρθωμα, κάνουμε έκκληση στον πρωθυπουργό να απαλλάξει τη χώρα και τους πολίτες της από την παρουσία υπουργών που ευτελίζουν, πρώτα από όλα την κυβέρνηση και -βεβαίως- τη χώρα. Η οικολογία και η ζωοφιλία είναι σοβαρές υποθέσεις για να αφεθούν στα χέρια των διάφορων αυτοαποκαλούμενων «Οικολόγων» και να τις κάνουν «ρεζίλι των σκυλιών».

Δεν θα μπούμε καθόλου στα επιμέρους θέματα του σχεδίου νόμου. Δεν έχει νόημα να προσπαθήσεις να νικήσεις με λογικά επιχειρήματα το παράλογο, ούτε μπορείς, δυστυχώς, να το εκλάβεις ως αστείο. Πώς να γελάσεις με την ζωοφιλική λογική του κ. Τσιρώνη που επιβάλει μερικές χιλιάδες ευρώ πρόστιμο στον κυνηγό που θα θελήσει να κόψει την ουρά του σκύλου του για να μην τραυματίζεται στους θάμνους, ενώ αν δεν του κόψει τα γεννητικά όργανα θα του επιβληθεί πάλι πρόστιμο και μάλιστα ετήσιο; Ποιός «φιλόζωος» είχε τη φαεινή ιδέα ότι πρέπει να στειρωθούν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ όλα τα ζώα για να ελεγχθεί τάχα ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων;

Νοσηροί εγκέφαλοι

Ποιός νοσηρός εγκέφαλος σκάρωσε αυτή τη μηχανή για να μαζεύει φόρους και πρόστιμα από τους πολίτες, επειδή δεν θα στειρώσουν τα γατιά και τα σκυλιά τους; Πώς του ξέφυγαν τα ψάρια και οι χελώνες από τα ενυδρεία και τα κουνελάκια και τα χαμστεράκια από τα κλουβιά τους;»

Και η παρέμβαση αυτή του «Ωρίωνα» εύλογα αναρωτιέται:

«Αν αυτοί που μας κυβερνούν ζουν τελικά στην πραγματικότητα. Είναι δυνατόν να σκέφτηκαν ότι ο ταλαίπωρος κάτοικος του χωριού, που αγωνίζεται να επιβιώσει στον Έβρο, με 300 ευρώ σύνταξη, θα δίνει 600 ευρώ κάθε χρόνο, δύο συντάξεις δηλαδή, επειδή οι γάτες της αυλής του δεν έχουν στειρωθεί; Και άλλα τόσα αν κάνει το λάθος να έχει και σκυλιά;

Φυσικά και θα αυξηθεί ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων αν γίνονταν πράξη το νέο σχέδιο νόμου. Δεν είναι λύση για όλα τα ζητήματα η επιβολή εξοντωτικών φόρων και παράλογων προστίμων και απαγορεύσεων. Κοινή λογική απαιτείται επιτέλους και απλή εφαρμογή όσων ισχύουν στις χώρες της Ευρώπης».

Ακούστε την κοινωνία

Και καταλήγει: «Στη χώρα αυτή δεν ζουν μόνο ακτιβιστές της ζωοφιλίας και αδέσποτα σκυλιά. Ζουν και πολίτες που πληρώνουν δυσβάχτατους φόρους, υπάρχουν σοβαροί επιστημονικοί φορείς, υπάρχουν κυνοφιλικές και κυνηγετικές οργανώσεις, κτηνοτρόφοι και αγρότες, Δήμοι και Πανεπιστήμια, με άποψη και θέσεις για τα προβλήματα που πρέπει καθημερινά να αντιμετωπίσουν οι πολίτες της χώρας. Επιτέλους ακούστε και τη φωνή της κοινωνίας κύριοι της Κυβέρνησης και όχι μόνο μια παρέας «οικολόγων», οι οποίοι νόμισαν ότι βρήκαν τη μηχανή που παράγει ευρώ στα γεννητικά όργανα των σκύλων».

- 02|04|2018 17:47

Τον Σεπτέμβριο του 2016 αποκαλύφθηκε επιγραφή αφιερωμένη στον αυτοκράτορα Αδριανό (117-138 μ.Χ.) ανάμεσα σε σωρό λίθων, κατά την διάρκεια εργασιών ανακαίνισης καταστήματος στην Αγορά της οδού Eρμού. Ανήκε προφανώς σε βωμό αφιερωμένο στον θεοποιημένο αυτοκράτορα, αλλά ό,τι απέμεινε είναι μόνο το κείμενο φθαρμένο.

Φωτ. Η νέα ανάθεση στον Αδριανό (117-138 μ.Χ.), Μυτιλήνη (φωτ. Α. Παυλέλλης)

 

Το κείμενο της επιγραφής, παρόμοιο με τα άλλα αφιερωμένα στον Αδριανό, όπως προκύπτει από την φωτογραφία, χαραγμένο με γράμματα σχετικά πρόχειρα, είναι το εξής:

 

               [Αὐ]το[κράτο]ρι, Καί-

               [σ]αρι Τραϊανῶ Ἁδρ[ι]-

               [α]νῶ, Σεβαστῶ, Ἐ-

               [λ]ευθερίω, Ὀλυμ-

               πίω, [σώ]τηρι καὶ κτίσ-

               τη. Χαριστήριον.

 

Απόδοση στη νέα ελληνική: Στον Αυτοκράτορα, Καίσαρα Τραϊανό Αδριανό, τον Σεβαστό (ενν. που λατρεύεται σαν θεός), τον Eλευθέριο, τον Ολύμπιο, τον σωτήρα και κτίστη (αναθέτουμε τον βωμό αυτόν) ως απόδειξη ευγνωμοσύνης.

Τότε λέγαμε ότι «η επιγραφή δεν είχε εντοπιστεί και δεν είχε παραδοθεί στην Υπηρεσία Αρχαιοτήτων του νησιού, την μόνη αρμόδια να διαφυλάττει τις αρχαιότητες ενός τόπου και να τις αναδεικνύει, έργο το οποίο εκτελεί με μεγάλη επιτυχία και παραδειγματικό ζήλο η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Λέσβου, φέρνοντας το Μουσείο και τους θησαυρούς του κοντά στον πολίτη. Επομένως, το ίδιο συμφέρον θα πρέπει να εξαλείφεται μπροστά στην απαράμιλλη αξία κάθε καταλοίπου της αρχαιότητας, πόσο μάλλον μιας επιγραφής, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα αρχαιολογικό, ιστορικό και γλωσσικό μνημείο. Αξίζει να ειπωθεί προς επίρρωσιν των ανωτέρω ότι στην Λέσβο σώζονται 25 επιγραφές, τιμητικές ή αναθηματικές στον Αδριανό, αριθμός που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις αντίστοιχες από την Αθήνα, γεγονός που πιστοποιεί την ιδιαίτερη σχέση του Αδριανού με τον τόπο ή αντίστροφα του τόπου με τον Αδριανό».

Τελικά η κοινή λογική επικράτησε και ο ενεπίγραφος λίθος εντοπίστηκε και παραδόθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία πριν από ένα χρόνο περίπου. Και όπως έγραψε ο αρχαιολόγος Στέφανος Ν. Κουμανούδης «Αγάπα το αρχαίον σου ως σεαυτόν» (βλ. Η Ελληνική Αρχαιολογία, Αθήνα 1984, 36).

Κατηγορία Πολιτισμός
- 02|04|2018 17:39

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης σε συνεργασία με Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διοργανώνουν εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Η περιπέτεια του πασχαλινού αυγού… στη βιβλιοθήκη».

Μέσα από θεατρικό παιχνίδι και αφήγηση ιστοριών, θα μάθουμε τα έθιμα του Πάσχα και θα γνωρίσουμε την παραδοσιακή τεχνική και τον συμβολισμό του βαψίματος των κόκκινων αυγών.

Η δράση απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 8 - 12 ετών και θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης, με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, την Κυριακή 1 Απριλίου στις 12:00 μ.μ.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχουν οι: Γιούλη Τσάγκου, Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αναστασία Κατσαρού, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μαρία Γρηγορά, Βιβλιοθηκονόμος.

Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης, τηλ. 2251028187.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 02|04|2018 17:35

Στέλλα Πετρίδου

Ο καιρός (ποίηση, μελωδία)

Εκδόσεις Άλφα Πι

Χίος 2017, σελ. 61

 

«Η Στέλλα Πετρίδου τύπωσε τα βιβλία «Μίλα μου γι’ αγάπη», «Αποχωρισμός», «Προσφυγιά», και «Θάλασσα κι ουρανός», όλα με ποιότητα σπάνια για πρωτοεμφανιζόμενο δημιουργό, σπάνια για άνθρωπο των γραμμάτων νεαρής ηλικίας και δίχως πολύχρονη θητεία στα γράμματα. Ταυτόχρονα αναπτύσσει δραστηριότητα πνευματική σε διαλέξεις, συγκεντρώσεις και λογοτεχνικές συναντήσεις. Μετέχει σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και συνέδρια. Δημοσιεύει και συνεργάζεται σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες. Μελοποιεί τα ποιήματά της σε συνεργασία με ταλαντούχους συνθέτες. Η ποιήτρια παρατηρεί, κρίνει και σχολιάζει τη γύρω της πραγματικότητα. Ο στίχος της, όμως, έχει μια προσωπικότητα, που διαφοροποιείται από άλλους ποιητές, έναν χαρακτήρα δικό της, πρωτότυπο και προσωπικό. Ό, τι λέει μοιάζει απλούστατο ή και κοινότυπο κι όμως κάτι ξεχωρίζει στα λεγόμενά της. Έτσι η Λέσβια αυτή δημιουργός έχει ήδη από την πρώτη της εμφάνιση στα γράμματα το δικό της στίγμα και αυτό ήδη αποδεικνύει την ιδιαιτερότητα της αξίας της».

Τα παραπάνω είναι από τον πρόλογο του Κώστα Βαλέτα στο νέο βιβλίο της Στέλλας Πετρίδου, που έχει τον τίτλο «Ο καιρός» και περιλαμβάνει 41 ποιήματα και 5 μελοποιημένα, τα οποία έχουν ηχογραφηθεί σε CD, το οποίο συνοδεύει την έκδοση. Ως μικρό δείγμα γραφής παραθέτω το τραγούδι με τον τίτλο «Το χάλι»: «Μυρίζω στο ποτήρι μου το χάλι,/ αυτό που με κατάντησε εδώ,/ να ψάχνω στο μεθύσι μου και πάλι,/ διέξοδο να μη σ’ ονειρευτώ./ Κι όλα γυρίζουν κι όλα κενά./ Δεν έχω μνήμη ούτε καρδιά./ Κι όλα γυρίζουν, δεν είσαι εδώ/ Σ’ αυτό το χάλι με προτιμώ,/ να μην πονώ./Αγγίζω στο ποτήρι μου την τρέλα/ σαλεύει το μυαλό μου κι είναι θολό/ καλύτερ’ απ’ το να σου λέω έλα/ κι εσύ να τρέχεις σ’ άλλον ουρανό».

 

 

Λιλή Λαμπρέλλη

Αυτός που ξεπουλούσε όνειρα

Εκδόσεις Πατάκη

Αθήνα 2017

Νέο βιβλίο από τη γνωστή συγγραφέα και αφηγήτρια παραμυθιών, συμπατριώτισσά μας, Λιλή Λαμπρέλλη. Στο βιβλίο στεγάζεται ένα ερωτικό παραμύθι που στο κουκούτσι του βρίσκεται μια ιστορία από την προφορική παράδοση των σούφι. Τρία τα πρόσωπα του παραμυθιού: από τη μια, δυο ονειροπόλοι. Ο ένας κουράστηκε και ξεπουλάει τα όνειρά του. Ο άλλος αντέχει και τ’ ακολουθεί. Από την άλλη, μια βασιλοπούλα που περιμένει -χρόνια περιμένει- ν’ ακούσει τη σωστή λέξη. Τι να ‘ναι τα όνειρα; Αξίζουν όλα να τα κρατάμε φυλαχτό; Άραγε αυτά που αξίζουν κι είναι γεμάτα φως μήπως είναι ένας δρόμος, ένας τρόπος ν’ ανταμώσουμε την κυρά της ψυχής μας που περιμένει; Ένα παραμύθι για την ομορφιά της ζωής παρά την ασχήμια στο παζάρι του κόσμου. Πάνω απ’ όλα, μια αφήγηση για τη δύναμη εκείνων που έχουν τη χάρη να ονειρεύονται.

Κατηγορία Πολιτική
- 02|04|2018 17:31

Δίκτυο αρχιτεκτονικής «οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι» (Fiber to the Home - FTTH) θα φέρει ο Όμιλος ΟΤΕ σε 1 εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις, μέχρι το 2022. Στο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου περιλαμβάνεται επίσης η κάλυψη με οπτική ίνα εγκαταστάσεων μεγάλης κοινωνικής σημασίας, όπως πανεπιστημιακά ιδρύματα, κέντρα μεταφορών, βιομηχανικά πάρκα και δημόσια κτίρια.

Το πλάνο επενδύσεων του Ομίλου ΟΤΕ σε FTTH για ταχύτητες έως 1Gbps στο 25% των συνδέσεων της χώρας ανακοίνωσαν στον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα και στον Υπουργό ΨΗΠΤΕ, κ. Νίκο Παππά, ο CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, κ. Tim Höttges, ο επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, κ. Srini Gopalan και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Όμιλος ΟΤΕ επανέλαβε επίσης την δέσμευσή του να επενδύσει δυναμικά και για την ανάπτυξη δικτύου κινητής 5ης γενιάς (5G), ως προϋπόθεση για την Κοινωνία του Gigabit. Οι συνολικές επενδύσεις του Ομίλου, κυρίως για υποδομές και δίκτυα νέας γενιάς, θα ανέλθουν σε έως 2 δισ. ευρώ έως το 2022.

 

                                                                                                        Το καλύτερο δίκτυο κινητής

Μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Höttges δήλωσε: «H επένδυση της Deutsche Telekom στην Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας. Επενδύουμε με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και στηρίζουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας στο δρόμο για την Κοινωνία του Gigabit. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για όσα έχει πετύχει η διοικητική ομάδα του Ομίλου ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια. Ο Όμιλος ΟΤΕ έχει το καλύτερο δίκτυο κινητής στην χώρα. Τώρα αυξάνει τις επενδύσεις του για να φτάσει η οπτική ίνα στο σπίτι. Μαζί θα συμβάλλουμε στην ταχύτερη μετάβαση της Ευρώπης στη νέα ψηφιακή εποχή».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε: «Είμαστε η εταιρεία των οπτικών ινών στην Ελλάδα. Υλοποιούμε το μεγαλύτερης έκτασης έργο αναβάθμισης τηλεπικοινωνιακών υποδομών των τελευταίων δεκαετιών, τοποθετώντας οπτικές ίνες παντού. Χρόνια τώρα, επενδύουμε σε δίκτυα οπτικών ινών ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας και την επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για την ευρυζωνικότητα. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, φέρνοντας την οπτική ίνα σε 1 εκατομμύρια σπίτια. Θέλουμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους».

Η εταιρεία των οπτικών ινών στην Ελλάδα

Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα, αφού μόνο την περασμένη εξαετία, οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ. Χάρη στις εκτεταμένες επενδύσεις του, ο Όμιλος ΟΤΕ διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα.

Το COSMOTE Fiber με μήκος διαδρομής 43.000χλμ, δίνει σήμερα τη δυνατότητα σε πάνω από 2,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις να απολαμβάνουν ταχύτητες Internet έως 200Mbps και προηγμένες ευρυζωνικές υπηρεσίες μέσω οπτικών ινών. Ο Όμιλος ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει επίσης δίκτυο οπτικών ινών με μήκος διαδρομής 12.000 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο του έργου Rural Broadband. Το Fiber to the Home αποτελεί στρατηγικό στόχο και αναπόσπαστο μέρος των τεχνολογικών σχεδίων του Ομίλου ΟΤΕ.

Στην κινητή τηλεφωνία, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι πρωτοπόρος, εξελίσσοντας συνεχώς τα δίκτυά του. Σήμερα είναι μακράν Νο1 σε πληθυσμιακή κάλυψη 4G στην Ελλάδα, φτάνοντας περίπου το 98%, αλλά και 4G+, με 92%. O Όμιλος ΟΤΕ συμβάλλει στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, υποδομών και υπηρεσιών 5G, με τη δυναμική του συμμετοχή σε 11 ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα. Ήδη η COSMOTE πραγματοποίησε το πρώτο live demo 5G στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας στο ελληνικό κοινό τις δυνατότητές του.

Κατηγορία Περιφέρεια
- 02|04|2018 16:34

Σχεδόν όλη νύχτα ταξιδεύει κανείς με πλοίο από το Λαύριο για να φτάσει στον Άη Στράτη, το πιο απομονωμένο νησί του βορείου Αιγαίου. Πολλές φορές μάλιστα το δρομολόγιο δεν «πιάνει λιμάνι» λόγω του καιρού, γεμίζοντας απογοήτευση τους περίπου 200 κατοίκους του. «Η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη στον Άη Στράτη» μας λέει η Μαρία Κουτσουρίδη, κτηνοτρόφος που γεννήθηκε και μένει στο νησί με την οικογένεια της. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους η επικοινωνία και η τεχνολογία αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία καθώς είναι η μόνη γέφυρα που τους ενώνει κάθε στιγμή με τον υπόλοιπο κόσμο.

«Ο Άη Στράτης είναι ένας τόπος που έχει πολλά να δώσει στους κατοίκους του και στους επισκέπτες. Έχουμε αγκαλιάσει την τεχνολογία στην καθημερινότητα μας, στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην ενημέρωση, στην ψυχαγωγία γιατί μας στηρίζει στην προσπάθεια μας να κάνουμε τη ζωή στο νησί πιο εύκολη και να το αναδείξουμε σε τουριστικό προορισμό» σχολιάζει η Δήμαρχος του Άη Στράτη, Μαρία Κακαλή, η νεότερη Δήμαρχος της χώρας μας.

Εταιρική υπευθυνότητα

Στηρίζοντας τις προσπάθειες των κατοίκων του νησιού να αναζωογονήσουν τον τόπο τους και να αναδείξουν τις δυνατότητες του, η WIND επέλεξε να συνεχίσει το πρόγραμμα «Ερχόμαστε Κοντά» για ισότιμη πρόσβαση όλων των Ελλήνων στις απεριόριστες δυνατότητες της επικοινωνίας, στον Άη Στράτη. Η εταιρεία, που επενδύει στην τεχνολογική αναβάθμιση της άγονης γραμμής, παρέχει δωρεάν επικοινωνία  για έναν ολόκληρο χρόνο σε όλους τους μόνιμους κατοίκους του Αγίου Ευστρατίου, έχοντας ήδη προχωρήσει σε ανανέωση του τοπικού δικτύου της με εγκατάσταση υποδομών 4G. 

Στο πλαίσιο της δράσης «Ερχόμαστε Κοντά», όλοι οι ενήλικες κάτοικοι του νησιού έλαβαν δώρο smartphones με δωρεάν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας για έναν χρόνο, όλοι οι μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου έλαβαν smartphones & laptops με δωρεάν σύνδεση F2G και δεδομένων ενώ όλοι οι μαθητές Δημοτικού έλαβαν laptops με δωρεάν σύνδεση στο Internet μέσω της υπηρεσίας Simplify on the Go.

Ο Άη Στράτης είναι ο τρίτος σταθμός του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας της WIND, μετά την Ανάφη και τη Σίκινο, νησιών του νοτίου Αιγαίου. «Η δράση Ερχόμαστε Κοντά μετουσιώνει την πίστη μας ότι μπορούμε με τη δύναμη της τεχνολογίας και της επικοινωνίας να συμβάλλουμε στην αναβάθμιση του τόπου μας και να δώσουμε στους συνανθρώπους μας την ευκαιρία να εκπληρώσουν τις δυνατότητες τους, όπως οι ίδιοι το θέλουν. Είναι μια δράση που δεν την κάνουμε από το γραφείο μας, πηγαίνουμε εμείς σε κάθε τόπο που επιλέγουμε, γνωρίζουμε τους κατοίκους του και ερχόμαστε κοντά τους. Τα χαμόγελά τους, τα ζεστά τους λόγια, είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή» δηλώνει ο Γιώργος Τσαπρούνης, Διευθυντής Επικοινωνίας της WIND.

Κατηγορία Αστυνομία
- 02|04|2018 16:22

Σε γνωστό Κινέζικο εμπορικό κατάστημα στο κέντρο της Μυτιλήνης, στο δρόμο πίσω από το «Φανάρι», λίγο έλειψε να γραφτεί τραγωδία αργά το απόγευμα της Πέμπτης. Για αδιευκρίνιστους ακόμα λόγους, ένας νεαρός Πακιστανικής καταγωγής φέρεται να τράβηξε μαχαίρι στον ιδιοκτήτη του καταστήματος τραυματίζοντάς τον στο λαιμό και στο πόδι! Ο καταστηματάρχης διεκομίσθη στο νοσοκομείο χωρίς ευτυχώς να έχει τραυματιστεί σοβαρά και η Αστυνομία λίγο μετά τις 11 το βράδυ, έστησε ολόκληρη επιχείρηση που παρέπεμπε σε κινηματογραφική ταινία, καταφέρνοντας τελικά να συλλάβει το νεαρό, δίπλα στο παλιό δημαρχείο. Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό προκάλεσε όπως ήταν φυσικό αναστάτωση και στο εμπορικό κόσμο και εντάσσεται στον γενικότερο προβληματισμό που επικρατεί αναφορικά με την αυξημένη τελευταία παραβατικότητα που παρατηρείται στην πόλη.

Πως έγινε

Προσπαθώντας κατά μία εκδοχή να κλέψει κάποια υποδήματα από το κατάστημα, ή ανακατεύοντας τα εμπορεύματα μπροστά από τη βιτρίνα, κατά μία άλλη σε κατάσταση μέθης, ο νεαρός που αναστάτωσε προχθές τη Μυτιλήνη τράβηξε τελικά μαχαίρι στον ιδιοκτήτη του καταστήματος που έσπευσε να του ζητήσει το λόγο. Ο νεαρός με δύο κινήσεις κατάφερε ευτυχώς ελαφρύ τραυματισμό, τόσο στο λαιμό του ιδιοκτήτη όσο και στο πόδι, με αυτόπτες μάρτυρες να καλούν άμεσα το ΕΚΑΒ και την Αστυνομία. Ο νεαρός διέφυγε αρχικά της σύλληψης, αλλά σύντομα το περιστατικό αυτό, μετατράπηκε σε υπόθεση… τιμής για τους Αστυνομικούς οι οποίοι με επιχείρηση της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) του Αστυνομικού Τμήματος Μυτιλήνης και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, τον εντόπισε και τον συνέλαβε λίγο μετά τις 11 τη νύχτα στην οδό Νιάνια. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, μέχρι και χθες νοσηλεύονταν εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, αλλά οι… μαχαιριές έχουν αναπόφευκτα αλλάξει πια σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα που αφορούν στην αστυνόμευση της πόλης, αλλά και το αίσθημα ασφάλειας όλων.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top