FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Σκίτσα
- 19|04|2018 19:52
Κατηγορία Χρονογράφημα
- 19|04|2018 19:51

 

Μέσα στο αεροπλάνο τρέλαναν τον κόσμο απ’ τη φασαρία που γράφει και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Έλληνες, φοιτητές, μεταξύ είκοσι πέντε και είκοσι οχτώ, με σκουφιά, μουσάκι, πλεκτά κασκόλ, τρακτερωτά μποτάκια και συμπεριφορά νηπιαγωγείου. Τα γέλια, τις συζητήσεις και τις αντιδράσεις τους τις μοιράστηκαν με ένα ολόκληρο αεροπλάνο, χωρίς μάλιστα να τους το ζητήσει κανένας από τους απηυδισμένους επιβάτες. Φώναζαν, ξεκαρδίζονταν, μάλωναν δήθεν, ανταλλάσσοντας τη γνωστή προσφώνηση, δεν άφησαν κανέναν να κοιμηθεί στη διάρκεια του ταξιδιού, έκαναν δύο παιδάκια να ξεσπάσουν σε γοερά κλάματα, γιατί τους πήραν για πλάκα τα παιχνίδια τους, ανακοίνωναν ηρωικά τις προσωπικές τους ιστορίες, εξέθεταν όλες τις αδιάκριτες και γαργαλιστικές λεπτομέρειες, αν φυσικά έλεγαν την αλήθεια και στην καλύτερη περίπτωση σχεδίαζαν φωναχτά πάντα φάρσες που ταιριάζουν σε επτάχρονα.

Τους φόρτωνα με χαρακτηρισμούς, από μέσα μου βέβαια, κάθε δέκα λεπτά. Μάταια προσπαθούσα να συγκεντρωθώ στην ανάγνωση του μαρτυρίου του Ζήνωνα του Ελεάτη, σε μια λογοτεχνική μάλλον αφήγηση. Δε με άφηναν να απολαύσω, ούτε να στοχαστώ. Δοκίμαζαν γυναικεία κραγιόν από τα αφορολόγητα και παρακαλούσαν να πιουν σαμπάνια από το γοβάκι της αεροσυνοδού. Κάθε φορά που ο ένας αποκαλούσε τον άλλον με τη γνωστή προσφώνηση, είσαι, απαντούσα μέσα μου, είσαι δεν είσαι; Γιατί λοιπόν να μην το παινευόμαστε. Μέσα μου αισθανόμουν ένα είδος απογοήτευσης με τα φυντάνια που μας αντιπροσώπευαν στο εξωτερικό. Φαντάζομαι πάντα τον Έλληνα φοιτητή σοβαρότερο. Πρόκειται για χτυπητή περίπτωση κάφρων σκεπτόμουν. Ασύλληπτα ανάγωγων κάφρων.

Το ταξίδι κάποτε ολοκληρώθηκε, το αεροπλάνο τροχοδρόμησε και βρεθήκαμε να περιμένουμε τις αποσκευές μας στον κυλιόμενο ιμάντα του αεροδρομίου. Τα ρεμάλια εκεί κοντά. Ξαφνικά τους βλέπω να επιτίθενται στα καρότσια. Αφού πραγματοποίησαν καθένας τους υπέροχες βόλτες ουρλιάζοντας και ξεσηκώνοντας τον κόσμο, ξαφνικά ξεπέζεψαν και άρχισαν να μοιράζουν τα καρότσια στους τέως συνεπιβάτες τους. Άρχισα να σκέπτομαι τι ετοιμάζουν, όταν ο ένας με πλησίασε: Πάρτε, κυρία, μού είπε με μια φωνή που τώρα ανέδυνε ειλικρινή ευγένεια. Τον κοίταξα καχύποπτα. Πώς θα έπρεπε να αντιδράσω για να μη μου βγει σε κακό; Μου χαμογέλασε. Έτσι για να εξιλεωθούμε για τη φασαρία. Και για να προβάρουμε την εργασία του μέλλοντος. Θα παρέχουμε υπηρεσίες. Ας συνηθίσουμε από τώρα.

Ένα τέταρτο αργότερα με το καρότσι γεμάτο, κατευθύνομαι προς το ασανσέρ του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού στο Ελσίνκι. Οι νεαροί είναι σκαρφαλωμένοι στα κάγκελα, πίσω από τα οποία δεν προχωρά το καρότσι. Πριν προλάβω να φορτωθώ την πραμάτεια μου, ορμούν στο καρότσι, φορτώνονται τα πράγματα και μπαίνουν μαζί μου στο ασανσέρ. Αρχίζω να ανησυχώ ότι θα έχω προβλήματα. Το ίδιο κάνουν και σε μία κυρία, επίσης Ελληνίδα, που ταξιδεύει με το παιδί της. Φτάνουμε στην αποβάθρα και τοποθετούν τα πράγματα στο βαγόνι. Μας χαμογελούν ναζιάρικα. Γιατί το κάνετε; ρωτάω. Γιατί μας αρέσει να υπηρετούμε τις κυρίες μου απαντά ο πιο ηχηρός, κάνει μια βαθιά υπόκλιση και εξαφανίζεται από μπροστά μας.

Η μέρα προχωρά. Η καινούρια πόλη, οι εκκρεμότητες που διευθετούνται, η εκπαιδευτική επιμόρφωση, οι καινούργιοι συνάδελφοι, με κάνουν να ξεχάσω εντελώς την πρωινή συνάντηση. Λίγες μέρες αργότερα η ομάδα μας αποφασίζει να εξερευνήσει ένα από τα αξιοθέατα της πόλης, το κάστρο στο νησάκι Σουομελίνα, στα ανοιχτά της φινλανδικής πρωτεύουσας. Αγναντεύουμε την παγωμένη θάλασσα με το καραβάκι που μας μεταφέρει στην απέναντι στεριά, όταν ακούω από μακριά τη ελληνική προσφώνηση μαζί με γέλια και ουρλιαχτά. Είναι τα ξεφτέρια μας, με τα οποία φαίνεται οι δρόμοι μας είναι γραφτό να διασταυρώνονται συχνά. Στα είκοσι λεπτά της διαδρομής είναι περιττό να επαναλάβω τι ακούμε όλοι. Έξω από την καμπίνα των επιβατών, στο κατάστρωμα, εκτελούν με ακριβείς συγχρονισμούς κυβιστήσεις ταχυδακτυλουργικές, αφήνοντας αλλαλαγμούς. Τα βλέμματά μας συναντιούνται κάποια στιγμή. Είμαστε σαλτιμπάγκοι, γεννημένοι υπηρέτες ξένων αφεντάδων ουρλιάζει ο γνωστός μου άγνωστος, κάνοντας όλη την ομάδα των εκπαιδευόμενων εκπαιδευτικών από δεκατρείς ευρωπαϊκές χώρες να με κοιτάζει εξεταστικά.

Το νησί είναι μάλλον απομονωμένο. Εκτός από τους ελάχιστους κατοίκους, μοναδικοί επισκέπτες που πατούν το πόδι τους το μεσημέρι οι επιβάτες του τουριστικού πλοιαρίου. Οι νεαροί πηδούν πρώτοι στη στεριά και εξαφανίζονται με χορευτικές πιρουέττες. Σε δευτερόλεπτα χάνονται από τα μάτια μας. Από την ομάδα ακούω μερικά αρνητικά και άλλα τόσα ειρωνικά σχόλια για την καταγωγή τους να συνοδεύουν την αποδημία τους. Ανηφορίζουμε προς το κεντρικό μνημείο του νησιού, περνώντας ανάμεσα σε ολισθηρά μονοπάτια, γεμάτα λάσπη και χιόνι. Ξαφνικά ακούγονται κραυγές. Κάποιος ζητά βοήθεια. Δε φαίνεται κανείς. Από ένα ύψωμα διακρίνω την ομάδα των νεαρών να σέρνουν από τους αγκώνες έναν γιαπωνέζο, προς την έξοδο, ακολουθούμενοι από τη γυναίκα του που ουρλιάζει γοερά. Η αποστολή μας παγώνει. Δεν ξέρω τι να σκεφτώ. Καθώς η περίεργη ακολουθία πλησιάζει το τοπίο ξεκαθαρίζει: ο άντρας είναι πληγωμένος: από το αριστερό του πόδι τρέχει αίμα, το παντελόνι του έχει σκιστεί. Οι νεαροί τον κουβαλούν όπως-όπως. Σας χρειάζεται να καλέσουμε την αστυνομία τους λέει θυμωμένα ένας Ολλανδός. Όχι την αστυνομία, ένα ασθενοφόρο γρήγορα, απαντά ο γνωστός αρχηγός της παρέας. Η γυναίκα τους ακολουθεί ημίτρελη. Κάποιος αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει τις συνεννοήσεις. Όλη η αποστολή συγκεντρώνεται στο λιμάνι, κοντά στον χτυπημένο. Σιγά-σιγά αρχίζει να ξεκαθαρίζει τι έχει συμβεί. Ο εξηντάρης κύριος γλίστρησε, στην προσπάθειά του να πάρει μία φωτογραφία πανοραμική και κρεμάστηκε στο κενό. Η γυναίκα του έβαλε τις φωνές. Η παρέα των νεαρών ήταν κοντά. Κατάφεραν να τον κρατήσουν και να τον ανεβάσουν πάνω, τον φορτώθηκαν στον ώμο τους και τον μετέφεραν στο κοντινότερο σημείο, από το οποίο θα μπορούσε να τον παραλάβει ασθενοφόρο. Μου μένει το βλέμμα της γυναίκας του, όταν τους κοιτά. Είναι ματιά ευγνωμοσύνης.

Όταν η κατάσταση αποκαθίσταται, συνεχίζουμε την πεζοπορία. Φτάνουμε στο σημείο του ατυχήματος. Γλιστρά πάρα πολύ. Μια παρέα νεαροί φωνακλάδες και φαινομενικά χωρίς ευγένεια και κοινωνικό σεβασμό, κρεμάστηκαν από χιονισμένα βράχια, για να σώσουν έναν άνθρωπο. Είναι οι ίδιοι που πριν λίγη ώρα έστηναν αυτοσχέδιο πρωτόγονο χορό, αλλαλάζοντας μπροστά στα έκθαμβα μάτια μας. Αυτοί που δεν άφησαν άνθρωπο να ησυχάσει στο ταξίδι. Οι υπηρέτες ξένων αφεντάδων. Οι άρπαγες των παιδικών παιχνιδιών. Οι αυτόκλητοι μεταφορείς αποσκευών. Οι ανεύθυνοι, ανώριμοι και κακομαθημένοι Έλληνες της επόμενης γενιάς. Αποφασίζω να περιορίσω δραστικά όλα τα στερεότυπα που κουβαλώ μέσα μου.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 19|04|2018 19:44

Με δυο εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο το  πρόγραμμα εορτασμού των 140 χρόνων από την ίδρυση της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος». Ειδικότερα το Σάββατο 21 Απριλίου στις 7:30 το βράδυ οι συγγραφείς Άρης Κυριαζής και Ξενοφών Μαυραγάνης και ο ιστοριοδίφης Γιώργος Β. Λαγουμίδης συζητούν στην αίθουσα του σωματείου με θέμα «Πικρές και ευτράπελες ιστορίες της δικτατορίας», Στην συζήτηση κατά την οποία θα εισφέρει ο καθένας γεγονότα και πράξεις της δικτατορίας  που έζησαν ή παρακολούθησαν οι ίδιοι. θα μπορούν να λάβουν μέρος και όσοι θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

Την Κυριακή στην ίδια αίθουσα και την ίδια ώρα θα μιλήσει η φιλόλογος του ΓΕΛ Πλωμαρίου με θέμα την ίδρυση και λειτουργία των σχολείων της κωμόπολης, αναφερόμενη ταυτόχρονα σε σπουδαίους δασκάλους, που συνέδεαν τη ζωή τους, με την εκπαίδευση των Πλωμαριτών.

Η είσοδος και στις δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 19|04|2018 19:40

Οι «Γέφυρες Τέχνης» σε συνεργασία με τον Θανάση Κλεώπα πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες μια σειρά δραστηριοτήτων στα πλαίσια του προγράμματος «Συναντήσεις με τον Ορφέα».

Απευθύνεται στους μαθητές του Μουσικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος και Δημιουργικής Πλατφόρμας Γέφυρες Τέχνης που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών του δήμου Λέσβου, στο ΚΥΤ στη Μόρια και στην Παγανή καθώς και σε όλους τους κατοίκους του νησιού.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι την Παρασκευή 20 Απριλίου στις 11 η ώρα ο Κλεώπας μαζί με την υπεύθυνη του προγράμματος Άνχελα Μαρία Αρμπελάεθ οργανώνουν διαδραστικό εργαστήριο στο μικτό κέντρο διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας για Α.Μ.Ε.Α «Η Κυψέλη».

Και στο «Μουσικό»

Την ίδια μέρα, στις 10:00 μμ θα πραγματοποιηθεί 45λεπτη παράσταση στο «Μουσικό Καφενείο» με τίτλο «Ελληνική Μουσική από την Αρχαιότητα ως σήμερα».

Επίσης στο Δημιουργικό Χώρο Εκμάθησης «Γέφυρες Τέχνης», Δαμοφύλης 5 την Παρασκευή από τις 18:30 ως τις 20:30 θα γίνει γνωριμία και εκμάθηση αρχαίας λύρας για αρχάριους (χωρίς πρότερη μουσική εμπειρία). Η συμμετοχή στο εργαστήριο θα είναι δωρεάν (θα κρατηθεί ωστόσο αυστηρή σειρά προτεραιότητας).

Οι δυο λύρες, καθώς και η λύρα που παίζει ο Θανάσης, είναι ανακατασκευές αρχαίων ελληνικών λυρών της Οργανοποιίας Αναστάσιος σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και τον Πρότυπο Όμιλο Πολιτισμού Seikilo.

Οι «Συναντήσεις με τον Ορφέα» είναι ένα πρόγραμμα της «Γέφυρες Τέχνης» για την δημιουργική εκμάθηση, την ενδυνάμωση, την προσβασιμότητα, τον Διαπολιτισμικό - Διαθρησκειακό Διάλογο και την κοινωνική ένταξη, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις.

Οι «Γέφυρες Τέχνης» ευχαριστούν θερμά τον καλλιτέχνη Θανάση Κλεώπα, το μουσικό καφενείο καθώς και την οργανοποιεία Αναστάσιος.

Ο Θ. Κλεώπας

O Kλεώπας είναι ένας Έλληνας αυτοδίδακτος κοσμοπολίτης μουσικός. Έχει ταξιδέψει, ζήσει και παρουσιάσει τις μουσικές του εκτός από την χώρα του, σε χώρες όπως η Ταϋλάνδη, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Κύπρος και αλλού. Συνθέτει, τραγουδάει, παίζει αρχαία Ελληνική λύρα του Απόλλωνα. Στις μελωδίες του μπορεί κανείς να διακρίνει την Ελληνική του καταγωγή αλλά και την έντονη αγάπη του για τις μουσικές του κόσμου. Από το χειμώνα του 2017 και του 2018 παίζει με τη λύρα του, εθελοντικά στο κέντρο αυτιστικών παιδιών «Ελπίδα» στη Θεσσαλονίκη, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 19|04|2018 19:36

Οι «Άστεγοι» παρουσιάζουν την κωμωδία «Ο κλέψας του κλέψαντος» το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Πρόκειται για την πρώτη διασκευή για το θέατρο μιας από τις πιο αγαπημένες ιταλικές κινηματογραφικές κωμωδίες.

Το έργο ακολουθεί τις ζωές μιας ομάδας μικροαπατεώνων, που ονειρεύονται να κάνουν την τέλεια ληστεία για να ξεφύγουν από την ανέχεια. Οι συνεχείς γκάφες, όμως, δημιουργούν το ερώτημα «με πόση αφέλεια μπορεί να διεξαχθεί μια διάρρηξη;». Οι ήρωες προσπαθούν άθελά τους να καταρρίψουν κάθε ρεκόρ στο συγκεκριμένο άθλημα με τραγελαφικά αποτελέσματα.

«Η ομάδα μας μέσα από αυτή τη δική μας ελεύθερη θεατρική διασκευή θέλει να ξανασυστήσει στο κοινό τη συγκεκριμένη κωμωδία λίγο ίδια, λίγο αλλαγμένη, αλλά σίγουρα με στόχο ένα ξεχωριστό, αυτόνομο "θεατρικό" αποτέλεσμα» αναφέρει ο σκηνοθέτης του έργου, Βασίλης Σαμαράς.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία - θεατρική διασκευή: Βασίλης Σαμαράς, Σκηνικά: Η ομάδα, Κοστούμια: Λένα Τριανταφύλλου, Όλγα Συροπούλου, Μουσική επιμέλεια: Κλεομένης Τζαννέτος, Χειρισμός ηχητικών: Χρήστος Σίμος, Φωτισμοί: Κλεομένης Τζαννέτος, Αφίσα - Πρόγραμμα: Σταμάτης Γιαννάκης, Μακιγιάζ: Σούλα Κουτούζη, Οργάνωση παραγωγής: Άννα Ταξείδη, Φροντιστήριο: Φωτεινή Παπανδρέου, Αφροδίτη Καντσά, Μαρία Λογιωτάτου, Dirk Schalicke.

Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Τιμπέριο: Στρατής Μουφλουζέλλης, Μάριο: Παναγιώτης Γιαννούλης, Φεριμπότε: Αχιλλέας Χατζηνικολάου, Καπανέλε: Κωνσταντίνος Πολίτης, Κόζιμο: Βαγγέλης Ντάβας, Πέπε: Άκης Αργυρόπουλος, Καρμέλα: Πωλίνα Σαμαρά, Νόρμα: Κατερίνα Κομνηνάκα, Ντάντε: Αργύρης Χατζημαλλής, Λουιτζίνα: Έφη Δημητράκα, Άντα: Όλγα Συροπούλου, Ασσούντα: Αλέκα Κομνηνού, Νικολέττα: Μυρτώ Χατζηνικολάου, Γκαρσόν: Στρατής Σκουντιανέλλης, Τερέζα: Αντιγόνη Τσεσμελή.

Κατηγορία ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ
- 19|04|2018 19:19

Το ασβέστιο είναι ένα από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας. Απαντάται κυρίως στα οστά και στα δόντια, αλλά έχει σημαντική δράση σε όλο το σώμα, καθώς και στη λειτουργία των μυών και νεύρων!

Θα έχετε παρατηρήσει ότι στις αιματολογικές εξετάσεις μετράμε το ασβέστιο, χωρίς όμως αυτό να είναι ενδεικτικό της ποσότητας ασβεστίου στο σώμα μας, καθώς η συγκέντρωσή του στο αίμα ρυθμίζεται πολύ καλά, και δεν ξεφεύγει των ορίων, υπό φυσιολογικές συνθήκες! Η περίσσεια ασβεστίου αποθηκεύεται στα οστά, ενώ σε έλλειψη ασβεστίου αυτό παρέχεται στο σώμα από τα οστά, οδηγώντας σε οστεοπενία και οστεοπόρωση μετά από χρόνια διατροφική έλλειψη.

Παίρνουμε αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή μας;

Η πρόσληψη ασβεστίου είναι ιδιαίτερα σημαντική στην παιδική και εφηβική ηλικία, όπου αναπτύσσονται ταχέως τα οστά. Μελέτες υποδεικνύουν ανεπαρκή πρόσληψη ασβεστίου στην Ευρώπη και την Αμερική σε ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού.

Από πού λαμβάνουμε το ασβέστιο;

Οι κυριότερες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά, δηλαδή το γάλα, το γιαούρτι και τα τυριά (ειδικά τα κίτρινα τυριά), και τα ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο. Επιπλέον πηγές ασβεστίου είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (πχ. λαχανίδα, σπανάκι), τα αμύγδαλα και τα εμπλουτισμένα με ασβέστιο τρόφιμα. Δεν υπάρχει λόγος συμπληρωματικής αγωγής με ασβέστιο, εκτός και αν υπάρχει έλλειψη ασβεστίου!

Πόσο ασβέστιο χρειάζομαι;

Ανάλογα με την ηλικία οι απαιτήσεις σε ασβέστιο αλλάζουν.

  

Ποιοί βρίσκονται σε κίνδυνο έλλειψης ασβεστίου;

Σε κίνδυνο βρίσκονται γυναίκες σε εμμηνόπαυση, γυναίκες σε αμμηνόρροια (νευρική ανορεξία, αθλήτριες), vegeterians και vegans, άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη και άτομα με αλλεργία στα γαλακτοκομικά. Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να αναζητήσουν γάλα χωρίς λακτόζη!

Πώς θα βάλουμε το ασβέστιο στη μέρα μας;

- Γαλακτοκομικά: Το γάλα (240 mg/ 200 ml) και το γιαούρτι (200 mg/120 γρ) μπορούν να καταναλωθούν στο πρωινό μαζί με δημητριακά, ή μπορούμε να φτιάξουμε τοστ με 2 φέτες τυρί (περίπου 220mg/ 30 γρ). Τα τυριά (περίπου 220mg/ 30 γρ) συνοδεύουν τα λαδερά, τα ζυμαρικά, και τις ομελέτες. Το βράδυ μπορούμε να φάμε σαλάτα με τυρί (πχ. ντάκος με ντομάτα και τυρί φέτα ή σαλάτα με τυρί και κριτσίνια)

- Για άτομα που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά, τα υποκατάστατα γάλακτος (ροφήματα αμυγδάλου, σόγιας, κ.α.) είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο, επομένως αποτελούν πηγή ασβεστίου!

Καλό είναι να μη συνδυάζουμε το τυρί με κρέας, ψάρι κοτόπουλο και όσπρια, γιατί το ασβέστιο δυσχεραίνει την απορρόφηση του Σιδήρου.

- Τα μικρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες τρώγονται με το κόκκαλο, οπότε λαμβάνουμε από εκεί το ασβέστιο!

- Σαν σαλάτα μπορούμε να προτιμήσουμε το μπρόκολο, τη λαχανίδα και το σπανάκι.

- Από ξηρούς καρπούς τα αμύγδαλα και το αμυγδαλοβούτυρο, οι ηλιόσποροι και οι κολοκυθόσποροι, το σουσάμι και το ταχίνι περιέχουν καλές ποσότητες ασβεστίου.

Μια πλήρης διατροφή, όπως η Μεσογειακή Διατροφή, μας παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, και φυσικά Ασβέστιο. Τα γαλακτοκομικά και τα εμπλουτισμένα υποκατάστατά τους είναι η καλύτερη πηγή, αλλά ας μη ξεχνάμε και τα μικρά ψάρια, κάποια λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς! Όλα αυτά τα τρόφιμα είναι εύκολα προσβάσιμα, θρεπτικά και γευστικά!

 

- 19|04|2018 19:16

Η επόμενη ημέρα

Εκείνο το βράδυ τίποτα δεν προμηνούσε αυτό που επρόκειτο να συμβεί την επόμενη ημέρα. Βέβαια από καιρό πριν το πολιτικό βαρόμετρο στη χώρα ήταν ενισχυμένο και στην ατμόσφαιρα, διάχυτη η ανησυχία των πολιτών. Αλλά όλα αυτά διαλύθηκαν κάπως όταν συναντήθηκαν οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων και ο βασιλιάς υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων, να προκηρύξει σύντομα εθνικές εκλογές.

Όμως το χαμηλό πολιτικό βαρομετρικό έφτανε ξεθυμασμένο στο μικρό χωριουδάκι της Κορινθίας, όπου υπηρετούσε νεαρός δάσκαλος τον Απρίλιο του 1967.

Εκείνο το βράδυ, όπως και τα περισσότερα, το πέρασε στο μοναδικό καφενείο του χωριού, παρέα με τους φίλους του. Συχνά-πυκνά έβρισκαν αφορμές να συναντώνται και να διασκεδάζουν, όταν κάποιος της παρέας πρόσφερε το μεζέ ή το κρασί.

Νυχτερινός επισκέπτης

Ο Σπύρος εκτός από καφετζής, μπακάλης, μεταφορέας, ασκούσε επιτυχώς και το επάγγελμα του χασάπη.

Δύο φορές την εβδομάδα, έπρεπε να σφάξει βετούλι, κατσίκα, προβατίνα, για τις ανάγκες του χωριού.

Το σφαγείο υπαίθριο κάτω από μια μουριά δίπλα στο καφενείο.

Το μοσχαρίσιο και χοιρινό δεν το προτιμούσαν οι χωριανοί, ούτε μπορούσες να το βρεις στο χωριό. Στην αρχή ο δάσκαλος ήταν αρνητικός στις προσκλήσεις των νεαρών του χωριού, διότι στον τόπο του αυτό το είδος κρέατος δεν το έβαζαν στο σπίτι τους.

Με τον καιρό «έβαλε νερό στο κρασί του» γιατί η μοναξιά ήταν αβάσταχτη και δεν ήθελε να θεωρηθεί ακατάδεχτος από τους συνομηλίκους του. Έτσι, εκείνο το βράδυ 20 Απριλίου του 1967 η διευρυμένη παρέα με δύο συκωταριές στο τηγάνι, άφθονο σπιτίσιο κρασί και ψωμί, διασκέδασε μέχρι αργά τη νύχτα.

Θα ήταν κοντά μεσάνυχτα όταν αποφάσισαν να το διαλύσουν και καθένας τράβηξε για το σπίτι του.

Ο δάσκαλος είχε εγκατασταθεί στο σχολείο που διέθετε ειδικό κατάλυμα με όλα τα στοιχειώδη. Το διδακτήριο βρισκόταν λίγο μακριά από τα τελευταία σπίτια του χωριού, η αυλή ήταν χωρίς μαντρότοιχο και η τουαλέτα ανεξάρτητη απ’ το κυρίως κτίριο.

Έπεσε αμέσως να κοιμηθεί γιατί το κρασί τον είχε ζαλίσει. Δεν θα ‘χαν περάσει ούτε δέκα λεπτά όταν του φάνηκε ότι κάποιος ανέβηκε σιγά-σιγά τα σκαλιά της εξώπορτας και σταμάτησε στο πλατύσκαλο.

Σηκώθηκε από το κρεβάτι, πλησίασε τη εξώθυρα ακροπατώντας και ρώτησε «ποιός είναι». Με γρήγορα βήματα ο νυχτερινός επισκέπτης απομακρύνθηκε. Δεν τόλμησε ν’ ανοίξει την πόρτα γιατί ο φόβος διαπέρασε το μυαλό του και το οινόπνευμα ευθύς διαλύθηκε!

Ξανάπεσε στο κρεβάτι υποψιασμένος.

Σε λίγο τα βήματα ακούστηκαν στη σκάλα, αυτή τη φορά διακριτικά...

Χωρίς να σηκωθεί από το κρεβάτι ξαναφώναξε δυνατά «ποιός είναι»;

Ο απρόσκλητος επισκέπτης απομακρύνθηκε βιαστικά μέσα στη νύχτα.

Τότε σηκώθηκε αθόρυβα από το κρεβάτι άνοιξε τη βαλίτσα του έβγαλε ένα «ενθύμιο» από το στρατό και με το θάρρος που του έδινε η υπεροχή του οπλισμένου, ταμπουρώθηκε πίσω από την εξώθυρα.

Σε λίγο τα γνωστά βήματα ακούστηκαν ν’ ανεβαίνουν τη σκάλα αργά αλλά σταθερά. Στάθηκε! Αστραπιαία ανοίγει την πόρτα και ετοιμάστηκε ν’ αντιμετωπίσει τον άγνωστο εισβολέα...

Έμεινε ακίνητος με το χέρι μετέωρο και το στόμα ανοιχτό!

Ο νυχτερινός εισβολέας ήταν ένα άσπρο κατσικάκι με διάσπαρτες καφέ βούλες!

Κάποιος χωρικός είχε δέσει την κατσίκα του στην αυλή του σχολείου να βοσκήσει και το μικρό κατσικάκι έκανε τις νυχτερινές του ασκήσεις!

Ο επόμενος επισκέπτης κρατούσε όπλο!

Επέστρεψε στο κρεβάτι και έπεσε να κοιμηθεί. Από την υπερένταση άργησε να τον πάρει ο ύπνος, θα ‘χαν περάσει κανα δυο ώρες, όταν μες στο βαθύ ύπνο του φάνηκε πως κάποιος χτυπούσε διακριτικά την εξώθυρα. Στην αρχή δεν έδωσε σημασία και εξακολούθησε να λαγοκοιμάται.

Τώρα τα χτυπήματα από διακριτικά έγιναν έντονα.

Σηκώθηκε και πλησίασε.

- «Άνοιξε την πόρτα χωρίς ν’ ανάψεις το φως».

Γνώρισε τη φωνή του φίλου με τον οποίο αντάλλασε βιβλία και έκανε ελεύθερες κουβέντες...

Ανοίγει την πόρτα και αντικρίζει έναν Ηλία οπλισμένο με αυτόματο και τα ευγενικά χαρακτηριστικά παραμορφωμένα.

- «Έγινε δικτατορία και ήρθαμε να συλλάβουμε τον κυρ Κώστα. Το τζιπ είναι σταθμευμένο παρακάτω να μη δίνουμε στόχο».

Τα ‘χε χαμένα! Κοίταζε το φίλο χωροφύλακα και δεν μπορούσε ν’ αρθρώσει λέξη.

- «Πάρε αυτό το χαρτοκούτι και βάλε μέσα τα βιβλία του Καζαντζάκη, του Λουντέμη, του Βάρναλη και όλα τα άλλα που ξέρεις... Βάλε και τους δίσκους του Θοδωράκη».

Άρχισε να εκτελεί άβουλα τις εντολές του φίλου σαν υπνωτισμένος.

Αφού τελείωσε στάθηκε και τον κοίταζε χωρίς να μιλά.

- «Τώρα δώσ’ μου και το «Απομεινάρι του στρατού». Θα το φυλάξεις και θα σου το επιστρέψω όταν ηρεμήσουν τα πράγματα».

Στο άκουσμα του «ενθυμίου» χλώμιασε. Καλά τα βιβλία και οι δίσκοι ήταν εκτεθειμένα στη βιβλιοθήκη και τα έβλεπε όποιος έμπαινε στο γραφείο του σχολείου. Το «ενθύμιο» όμως δεν το ήξερε κανείς στο χωριό, ούτε ο ίδιος και ας ήταν φίλος.

Άνοιξε τη βαλίτσα έβγαλε το «ενθύμιο» και το απόθεσε στο χαρτοκούτι, πάνω στα βιβλία.

- «Όχι εκεί, δώσ’ μου το».

Το πήρε και το έβαλε στην τσέπη.

- «Τώρα άκουσέ με προσεκτικά. Άνοιξε ρο ραδιόφωνο να ενημερώνεσαι. Μην εμπιστεύεσαι κανέναν. Σε έχουν καταγγείλει στο Σταθμό ότι είσαι οπαδός του Ανδρέα Παπανδρέου και διαβάζεις την εφημερίδα «Τα Νέα». Μη φοβάσαι. Να μην μάθει κανείς ότι πέρασα από το σχολείο».

Πήρε υπό μάλης το χαρτοκούτι και χάθηκε μέσα στη νύχτα.

Έκλεισε την πόρτα και έτρεξε στο ραδιόφωνο. Μετέδιδε εμβατήρια. Είχε ξημερώσει η επόμενη ημέρα 21η Απριλίου 1967.

Εντωμεταξύ το μικρό χωριό αναστατώθηκε, τα σκυλιά χαλούσαν τον κόσμο απ’ τα γαβγίσματα, τα φώτα στα σπίτια άναβαν ο κόσμος ξυπνούσε τρομαγμένος.

Σηκώθηκε, ντύθηκε γρήγορα, ήπιε δύο διπλά κονιάκ να συνέλθει και να ηρεμήσει το σώμα από τους σπασμούς.

Από τον τρόμο και το πρωινό κρύο το σώμα του τρανταζόταν.

Έριξε πάνω του ένα χοντρό αμπέχονο και βγήκε.

Στο δρόμο προς το καφενείο συνάντησε τον Πρόεδρο της Κοινότητας που ερχόταν στο σχολείο.

- «Έχουμε πραξικόπημα δάσκαλε από το στρατό, συνέλαβαν τον κυρ Κώστα. Ήρθε ο Ηλίας ο φίλος σου μ’ έναν ακόμα χωροφύλακα, Τους είδες;».

Έκανε τον ανήξερο δεν έδωσε απάντηση γιατί εκτιμούσε τον Πρόεδρο και δεν ήθελε να του πει ψέματα. Το καφενείο γεμάτο από άνδρες, άκουγαν ραδιόφωνο και έπιναν καφέδες και κονιάκ.

- «Καλώς τις αρχές» τους υποδέχτηκε ο καφετζής και έβαλε μπροστά τους δυο ποτήρια κονιάκ.

Έριξε μια ματιά στους θαμώνες. Πρόσωπα σκαμμένα απ’ τη βιοπάλη, ξαγρυπνισμένα. Διέκρινε έναν αόρατο φόβο να πλανιέται. Οι νεώτεροι ζούσαμε για πρώτη φορά παρόμοιες καταστάσεις και δεν μπορούσαμε να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς άλλαζε.

Κάθε φορά που το ραδιόφωνο διέκοπτε τα εμβατήρια για να μεταδώσει ανακοινώσεις της «Επαναστατικής Κυβερνήσεως» νεκρική σιγή απλωνόταν στους θαμώνες του καφενείου. Όταν τελείωναν οι ανακοινώσεις, άρχιζε πάλι η οχλοβοή. Άκουγες ό, τι ήθελες:

- «Ο βασιλιάς έκανε την επανάσταση με τους στρατηγούς».

- «Όχι ρε οι συνταγματάρχες με τους μικρούς αξιωματικούς».

- «Έπιασαν τον Παπανδρέου και τον Κανελλόπουλο».

Ο δάσκαλος και ο Πρόεδρος άκουγαν χωρίς να μιλούν, ο καθένας είχε τις δικές του έγνοιες.

Επέστρεψε στο σχολείο, ξάπλωσε όπως ήταν, έβαλε τα χέρια κάτω απ’ το κεφάλι.

Το τηλέφωνο δεν λειτουργούσε, τα σχολεία έκλεισαν, το ραδιόφωνο το χαβά του.

Άρχιζε η επόμενη ημέρα που έμελλε να διαρκέσει πολύ.

 

  1. Η βιωματική μαρτυρία πρωτοδημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2007 στο περιοδικό «Επικοινωνία» το οποίο επιμελείτο ο Γιάννης Αναγνώστου.
  2. Διευκρινίζω ότι κατά την εφτάχρονη δικτατορία δεν ταλαιπωρήθηκα, όπως άλλοι πατριώτες, ούτε διεκδικώ δάφνες αντιστασιακού, όπως λεγεώνες γιαλαντζί αντιστασιακών μετά την δικτατορία!
  3. Το περιστατικό έλαβε χώρα στο χωριό Σοφιανά Κορινθίας και είναι αληθινό σ’ όλες τις λεπτομέρειές του.
Κατηγορία Ubi dubium ibi libertas
- 19|04|2018 19:14

Η εμπειρία από το πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ ήταν εκπληκτική. Νέος νόμος ετοιμάζεται και το μόνο πρόβλημα των δημάρχων όλης της χώρας είναι να μην γίνει η απλή αναλογική, το εκλογικό σύστημα στις επόμενες εκλογές. Λες και δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα που να απασχολεί τους δημότες. Ίσως για αυτό ο λαός έβγαλε το όνομα «βλαχοδήμαρχος». Τους ενδιαφέρει μόνο η επανεκλογή τους.

Για να δούμε όμως μερικά από τα επιχειρήματα που ακούστηκαν και αποτυπώθηκαν και στο κείμενο θέσεων της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΚΕΔΕ και ας απαντήσουμε σε αυτά με συγκεκριμένα παραδείγματα και ονόματα.

  1. «Η εφαρμογή της απλής αναλογικής θα οδηγήσει σε πλήρη αδυναμία αποτελεσματικής διακυβέρνησης του θεσμού που υπηρετούν οι δήμαρχοι, ενώ τώρα οι δήμαρχοι έχουν επιλεγεί με ευρεία λαϊκή νομιμοποίηση πάνω από το 50%». Αλήθεια που και πότε συνέβη αυτό; Ξεχάσαμε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προηγούμενων εκλογών που κανείς από τους υποψηφίους δεν μπόρεσε ούτε να προσεγγίσει έστω το 40% εδώ στη Λέσβο;
  2. «Ο εκάστοτε Δήμαρχος θα πρέπει να επιδίδεται σε ένα πολιτικό παζάρι πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης», ενώ τώρα κανείς από τους υποψήφιους Δημάρχους δεν «έκαναν το συγκεκριμένο αγώνισμα» πριν τις εκλογές (χαχαχα). Δηλαδή να θυμίσω ότι τα δύο ψηφοδέλτια που είχαν μπει στο δεύτερο γύρο στις προηγούμενες εκλογές εδώ στη Λέσβο δεν ήταν προϊόντα τέτοιων «παζαριών» όταν ετερόκλητα στοιχεία από διαφορετικές και (τέως) σφόδρα αντιπολιτευόμενες ιδεολογικές αφετηρίες.
  3. «Το τελικό αποτέλεσμα από την εφαρμογή της απλής αναλογικής θα είναι η πλήρης αποσταθεροποίηση των Δήμων». Εδώ σας παρακαλώ να ρωτήσετε τους δύο τελευταίους Δημάρχους του νησιού, πόσο σταθεροί αισθάνθηκαν / αισθάνονται όταν σε τακτά χρονικά διαστήματα δημοτικοί τους σύμβουλοι ανεξαρτητοποιούνται.

Αν θέλουμε να μάθουμε ποιός είναι ο λόγος που οι δήμαρχοι της ΚΕΔΕ δεν θέλουν την απλή αναλογική, ας διαβάσουμε την αμέσως επόμενη σελίδα από το κείμενο θέσεων όπου υπάρχει μια πολεμική ενάντια στα δημοψηφίσματα. «Υπάρχουν κίνδυνοι να καταλήξουν τα δημοψηφίσματα σε εργαλεία προώθησης λαϊκιστικών αιτημάτων και πολιτικών διεκδικήσεων». Ποιός φοβάται λοιπόν τη δύναμη του λαού; Απάντηση στο ερώτημα εμείς της παράταξης του Άλλου Δρόμου την μάθαμε όταν τολμήσαμε να θέσουμε σε δημοψήφισμα τη διάσπαση του Δήμου και η μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου (αλλά δημοτική αρχή) δεν επέτρεψε ούτε να τεθεί το θέμα προς συζήτηση.

Λοιπόν για να καταλήξουμε ρωτώ ευθέως:

  1. Την κυβέρνηση, αν θα προχωρήσει στην απλή και ανόθευτη αναλογική ή θα την νοθεύσει ως προϊόν συμβιβασμού με τα συμφέροντα που λέει ότι θέλει να κτυπήσει.
  2. Όλους αυτούς που έχουν εκδηλώσει άμεσα ή έμμεσα την πρόθεση τους να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι, αν είστε κατά της απλής αναλογικής και γίνει νόμος, τότε θα συμμετέχετε στις εκλογές παρά το γεγονός ότι θα πιστεύετε ότι ο Δήμαρχος θα είναι «αδύναμος και αναποτελεσματικός»; Δηλαδή θα ξεχάσετε τις αρχές σας για την καρέκλα;
Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 19|04|2018 19:11

Η Αθήνα «βράζει» (1)

«Βράζουν» τα κεντρικά ΜΜΕ της χώρας για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που τερματίζει (μέχρι απροόπτου) τον γεωγραφικό περιορισμό αιτούντων άσυλο. Γιατί; Γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να φανταστούν την Αθήνα κέντρο διερχομένων προσφύγων και μεταναστών ξανά, όπως το 2015. Κι αυτό δεν είναι τίποτα, γιατί σε περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο, με κάποιο τρόπο θα εκφραστεί και η κυβερνητική δυσαρέσκεια, ίσως και με νόμο ακόμα. Γιατί κακά τα ψέματα, το να βρίσκονται οι πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στα νησιά και δη στη Λέσβο, το φαινόμενο της έντασης του προσφυγικού κρύβονταν στην άκρη του χάρτη. Αν σε λίγο διάστημα φανεί και στην πρωτεύουσα, που θα ξαναδεί κόσμο να «λιάζεται», τότε οι Αθηναίοι θα καταλάβουν τι εστί σε ένα νησί, το ένα δέκατο του πληθυσμού να είναι, πρόσφυγες και μετανάστες που αιτούνται άσυλο.

 Η Αθήνα «βράζει» (2)

Και προφανώς όλα τα παραπάνω δεν τα λέμε με ξενοφοβική διάθεση, μακριά από εμάς οι ρατσιστικές αντιλήψεις. Αλλά όταν όλο το βάρος το σηκώνει η Λέσβος, εξ ονόματος της Ελλάδας και της Ευρώπης και κάποιοι προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματά μας με επισκέψεις και αντισταθμιστικά με το σταγονόμετρο, θεωρούμε απόλυτα δίκαιη, αν όχι και αργοπορημένη την απόφαση του ΣτΕ. Το σημείο το τρωτό είναι ένα. Εφόσον είναι αντισυνταγματικός ο γεωγραφικός περιορισμός για ποιο λόγο το μέτρο να ισχύσει από την έκδοση της απόφασης και να μην ξεκινήσει η αποσυμφόρηση της Λέσβου… χτες;!

«Ε»

 

Η διγλωσσία της κυβέρνησης…

Τα όσα (κατά)γράφονται γύρω από το πώς φτάσαμε στο ιστορικό κατόρθωμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, δεν έχει αξία να τα αναλύσει διεξοδικά κανείς για να διαπιστώσει μία ακόμη παραπλάνηση εκ μέρους της κυβέρνησης. Έχει όμως αξία να τα ξαναδούμε για έναν ακόμη λόγο: Γιατί η διγλωσσία του Μαξίμου (και) σε αυτό το θέμα, είναι αυτή που πλήττει καίρια την αξιοπιστία του «μαξιμαλιστικού» μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Όσο καλοπροαίρετος εξάλλου και να είναι κάποιος απέναντι σε αυτή την πράγματι τολμηρή απόφαση της κυβέρνησης που μπορεί υπό προϋποθέσεις να καταστήσει ισότιμους τους νησιώτες, όταν θυμάται ότι για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ άκουσε ξανά τόσο απροκάλυπτα ψέματα και έγινε μάρτυρας επικοινωνιακών «τακτικισμών», τι σοβαρό να περιμένει από τούδε;

Μ.ΟΡΦ

 

Ο Μαλέλης για το προσφυγικό και τους νησιώτες

Στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ήταν προσκεκλημένος ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δημοσιογράφος Σταμάτης Μαλέλης, σε μία ακόμη δημόσια εμφάνισή του όπου είχε την ευκαιρία να προβάλλει και τις θέσεις του για τα νησιά που τον… ενδιαφέρον αλλά και για το προσφυγικό. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Λέσβιος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στην επικαιρότητα και επεσήμανε πως ένα ολοκαύτωμα από τα τεκταινόμενα στη Συρία θα αύξανε τις ροές μεταναστών στα Ελληνικά νησιά που δέχονται τα μεταναστευτικά κύματα με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Ο Σταμάτης Μαλέλης τόνισε ότι οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου - Ανατολικού Αιγαίου είναι μόνοι και αβοήθητοι και το ζήτημα πλέον που καλείται να διαχειριστεί προς όφελός του, αλλά και προς όφελος των νησιωτικών κοινωνιών στις οποίες απευθύνεται, είναι να αντιστρέψει τα δεδομένα που ισχύουν για τον ίδιο: δηλαδή να πολλαπλασιάσει και κατ’ επέκταση να ενισχύσει την ποιότητα των πηγών -που άρχισε τώρα να διαθέτει- πρόσληψης των προβληματισμών των νησιωτικών κοινωνιών και να τις θέσει στο πεδίο που ξέρει έτσι κι αλλιώς πολύ καλά να χειρίζεται. Στην τηλεόραση. Αν το καταφέρει αυτό, ανεξάρτητα του πως εκείνο θα λειτουργήσει υπέρ της υποψηφιότητάς του, θα έχει κάνει ,σε κάθε περίπτωση, καλό στα νησιά…

Μ.ΟΡΦ

 

Ο Σκουρλέτης σε ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ

Την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2019 και με απλή αναλογική, θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε και επίσημα από το βήμα του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Σε ότι αφορά το πότε θα έρθει επιτέλους για διαβούλευση το νομοσχέδιο για το νέο «Καλλικράτη», ο κ. Σκουρλέτης που προς τιμήν του παρέστη στο κοινό αυτοδιοικητικό συνέδριο των ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, είπε ότι θα έρθει… τις επόμενες ημέρες αλλά δεν ανακοίνωσε το πότε θα δημοσιοποιηθεί παρά τον καταιγισμό των ερωτήσεων που δέχθηκε από τους συνέδρους με προεξάρχοντα τον Γιώργο Πατούλη. Οι πρόεδροι τώρα ΚΕΔΕ και Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος ΕΝΠΕ, Γιώργος Πατούλης και Κώστας Αγοραστός, ζήτησαν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προσθέσεις της ως προς την αυτοδιοίκηση και να δημοσιοποιήσει το επίμαχο νομοσχέδιο, δίνοντας επαρκή χρόνο διαβούλευσης, τουλάχιστον δυο μηνών. «Δεν θα παράσχουμε πολιτική νομιμοποίηση σε διαδικασίες "εξπρές" ψήφισης του νομοσχεδίου» του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε με έμφαση ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ. Ο κ. Αγοραστός πρόσθεσε ακόμη ότι ο διάλογος αυτός δεν πρέπει να διεξαχθεί «με συμπλεγματικές λογικές και ιδεοληπτικές αγκυλώσεις». Για να δούμε όμως τελικά τι θα γίνει…

Μ.ΟΡΦ

 

Άλλος Ρόδος, άλλο Λέσβος κύριε Αλέξη μας

Δεν κάνουμε τον δικηγόρο του διαβόλου, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου που διεξήχθη στη Ρόδο και ειδικότερα στο θέμα της «αντιπαράθεσης» ανάμεσα σε μειωμένο ΦΠΑ και Μεταφορικό Ισοδύναμο, αποκάλυψε (ειλικρινέστατα) τούτη τη φορά και μία άλλη παράμετρο που φαίνεται ότι υπολογίζουν σε κεντρικό επίπεδο, όταν νομοθετούν (ή καταργούν νομοθετήματα) για τα νησιά. «Για να μετακινηθώ από την Αθήνα που μένω και να πάω σε μία ίση χιλιομετρικά απόσταση -για παράδειγμα να πάω στην Ήπειρο, από εκεί κατάγομαι, ένα ορεινό χωριό. Και εκεί, να ξέρετε υπάρχει ένα σοβαρό θέμα, υπάρχει και μία άλλη Ελλάδα που δεν είναι μόνο η Αθήνα, όπου εκεί δεν είχανε ποτέ ειδικό φορολογικό καθεστώς στον ΦΠΑ. Είναι μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της χώρας αλλά είχαν την ευκολία πάντοτε, όχι της ατομικής μετακίνησης αλλά και της μετακίνησης των εμπορευμάτων…», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Και έχοντας στο μυαλό του ότι η δική του κυβέρνηση έχει κάνει (πράγματι) πολλά για τα νησιά, λίγο έως πολύ λέει στους νησιώτες πως δεν πρέπει να είναι και (τόσο) παραπονεμένοι. Η αλήθεια βέβαια είναι, πως πολλά απ΄ όσα έχουν γίνει για τα νησιά, έχουν γίνει ως αντιστάθμισμα των συνεπειών του προσφυγικού. Και μια δεύτερη αλήθεια είναι ότι από τα «πολλά» της κυβέρνησης, τα περισσότερα όπως το Ειδικό Αναπτυξιακό ή το Μεταφορικό Ισοδύναμο, είναι υπό υλοποίηση και άρα δεν έχει κριθεί η ουσιαστική εφαρμογή τους για να θεωρηθούν οι νησιώτες «πιο ευνοημένοι» από τους ηπειρώτες. Και τέλος, ενόψει του αντίστοιχου Περιφερειακού συνεδρίου που θα γίνει για το Βόρειο Αιγαίο, θα πρέπει στο Μαξίμου να ενημερώσουν καλού κακού τον πρωθυπουργό, πως είναι άλλο το Νότιο Αιγαίο και άλλο το Βόρειο και άλλο Ρόδος και άλλο Λέσβος. Το Βόρειο Αιγαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί πιο ευνοημένο από κανένα ορεινό χωριό της Ηπείρου, να είμαστε σοβαροί.

Μ.ΟΡΦ

Κατηγορία Αθλητισμός
- 19|04|2018 14:25

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της δημοτικής αρχής στο ζήτημα που δημιουργήθηκε με το «λουκέτο» στο Στάδιο «Κώστας Κεντέρης» της Καλλονής, γεγονός που στηλίτευσε το «Ε» στη στήλη «Δηκτικά», στο χθεσινό φύλλο.
Μια… ασυνεννοησία, όπως προκύπτει, ήταν η αιτία που οι πόρτες του μοναδικού σταδίου στην κεντρική Λέσβο έμεινε κλειστό το απόγευμα της Τρίτης, προκαλώντας εύλογες διαμαρτυρίες από γονείς, οι οποίοι επικοινώνησαν με την εφημερίδα μας, καταθέτοντας τα παράπονά τους για το γεγονός ότι τα παιδιά τους αναγκάστηκαν να πηδήξουν τα κάγκελα, με κίνδυνο να χτυπήσουν, προκειμένου να μη χαθούν οι προπονήσεις τους σε μια κρίσιμη αγωνιστική περίοδο, εν όψει των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων στο στίβο.
Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ε», από την προσπάθεια του Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Γιώργου Κατζανού, να επαναφέρει υπαλλήλους της αρμοδιότητάς του στους κρίσιμους αυτούς τομείς, συμβάλλοντας κι αυτοί από την πλευρά τους στο να επανέλθουν ομαλές συνθήκες στην καθημερινότητα των δημοτών της περιοχής. Στην προσπάθειά του αυτή, απαίτησε από τους δύο υπαλλήλους του Σταδίου «Κώστας Κεντέρης» στην Καλλονή να επιστρέψουν στον τομέα της καθαριότητας, από τη στιγμή που εμφανίζονται στη λίστα του προσωπικού, προκειμένου να προσφέρουν λύσεις στα πληρώματα που επιτελούν το συγκεκριμένο έργο στο Λεκανοπέδιο.
Η απόφαση του κ. Κατζανού προκάλεσε ωστόσο αλυσιδωτές αντιδράσεις. Κι αυτό γιατί η μετακίνηση των δύο υπαλλήλων άφησε την αθλητική εγκατάσταση στο… έλεός της. Τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια γονέων, αλλά και συλλόγων, διαδέχθηκε η αντίδραση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λέσβου, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει το Στάδιο. Έτσι λοιπόν, ο πρόεδρος του νομικού προσώπου, Δημήτρης Αλεξίου, ενήργησε άμεσα, εξασφαλίζοντας ότι τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο υπαλλήλων θα επιστρέψει στα καθήκοντά του στο «Κ. Κεντέρης», ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του για ένα χρονικό διάστημα.

Φυσιολογικό αίτημα
Αξίζει να σημειωθεί ότι άπαντες, εντός της δημοτικής αρχής, συμφωνούν πως το αίτημα του Αντιδημάρχου Γιώργου Κατζανού είναι φυσιολογικό. Κι αυτό γιατί σε μια υπηρεσία με λιγοστό προσωπικό, κάθε ένας διαθέσιμος υπάλληλος που μπορεί να συνδράμει στις ανάγκες της είναι πολύτιμος. Υπό αυτή την έννοια, το να συγκαταλέγονται κάποιοι υπάλληλοι στη λίστα του προσωπικού καθαριότητας, με όσα αυτό συνεπάγεται σε επιδόματα και ένσημα, αλλά να μη συνεισφέρουν ουσιαστικά σε αυτήν, είναι από μόνο του προβληματικό.
Από το ρεπορτάζ του «Ε» προκύπτει ότι ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης προσπάθησε να ενεργήσει προς όφελος του τομέα αρμοδιότητάς του. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία εντός της δημοτικής αρχής, αφού δεν βοηθά στην ουσιαστική επίλυση του όποιου προβλήματος να κοιτά ο καθένας την πλευρά που τον βολεύει.
Και εν προκειμένω, είναι κατανοητές και απόλυτα σεβαστές τόσο οι ανάγκες της καθαριότητας, όσο και της λειτουργίας του μοναδικού Σταδίου στην κεντρική Λέσβο, που εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες αθλητές και αθλήτριες.

Λύση μέσω… δίμηνων συμβάσεων
Σε επικοινωνία του με το «Ε», ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λέσβου, Δημήτρης Αλεξίου, εξήγησε ότι όλα έγιναν από μια ασυνεννοησία. «Όντως, το Στάδιο Κ. Κεντέρης έμεινε κλειστό την Τρίτη, γιατί ζητήθηκε από τους δύο υπαλλήλους του να επιστρέψουν στον τομέα της καθαριότητας. Εκείνοι άφησαν τα καθήκοντά τους στο στάδιο, αλλά τελικά συνέβη το οξύμωρο να μην εργαστούν ούτε στην καθαριότητα, αλλά να μη βρίσκονται ούτε στις θέσεις τους στο Κ. Κεντέρης. Υπάρχει ζήτημα και κατανοώ τον κ. Κατζανό. Συμφωνήσαμε να λειτουργήσει η αθλητική εγκατάσταση προσωρινά με τον έναν εκ των δύο υπαλλήλων και θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού με δίμηνη σύμβαση, ώστε να καλύψουμε έτσι το κενό που διαμορφώνεται. Δυστυχώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να προσλάβουμε περισσότερο προσωπικό, αν και απαιτείται βάσει των αναγκών μας και στη Μυτιλήνη και στην Καλλονή».

Μακροπρόθεσμα… εργολαβίες
Ακολούθως, εντός της δημοτικής αρχής προκρίνεται η λύση των εργολαβιών, για την πρόσληψη προσωπικού στις αθλητικές εγκαταστάσεις, ώστε να λυθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο το ζήτημα με την έλλειψη υπαλλήλων. Η συγκεκριμένη τακτική είχε χρησιμοποιηθεί και παλαιότερα στο Δήμο Λέσβου, τα λεγόμενα «μπλοκάκια», αφού οι δυνατότητες ευελιξίας που έχει η εκάστοτε δημοτική αρχή είναι, έτσι κι αλλιώς, περιορισμένες.
Εκείνο πάντως που προκαλεί εύλογες απορίες, είναι για ποιο λόγο ο γεωγραφικός Αντιδήμαρχος Καλλονής, Ταξιάρχης Βέρρος, απέχει χαρακτηριστικά από τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το Λεκανοπέδιο. Και αν τελικά η εκκωφαντική σιωπή του υποδηλώνει εν μέρει τη στάση που έχει επιλέξει να ακολουθεί το τελευταίο διάστημα, στα τεκταινόμενα εντός της δημοτικής αρχής, για τους δικούς του προσωπικούς λόγους.

Κατηγορία Οικονομία
- 19|04|2018 13:44

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, το πρώτο τσάρτερ που εγκαινιάζει τις αφίξεις Ευρωπαίων τουριστών για τη φετινή σεζόν προέρχεται από την Ολλανδία. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Corendon είναι η πρώτη που ξεκινά πτήσεις προς το Αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης.

Σήμερα το πρωί και συγκεκριμένα στις 11:50 αναμένεται να προσγειωθεί το πρώτο αεροσκάφος της φετινής τουριστικής σεζόν, προερχόμενο από το Διεθνές Αεροδρόμιο Σχίπχολ του Άμστερνταμ, έχοντας αναχωρήσει στις 7:20 το πρωί με περισσότερους από 150 επιβάτες.

Σημειώνεται ότι η φετινή χρονιά αποτελεί στοίχημα για τον τουρισμό της Λέσβου, που επιθυμεί να καταγράψει σημαντική αύξηση στις εβδομαδιαίες πτήσεις τύπου τσάρτερ, ώστε να πλησιάσει τα δεδομένα του 2014, αρχικά. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν άλλωστε, υπολογίζουν τις αφίξεις ταξιδιωτών από την Ευρώπη σε περίπου 55.000 μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη.

Με βάση τις προγραμματισμένες πτήσεις, αναμένονται επισκέπτες στη Λέσβο από Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Πολωνία, Τσεχία, Βέλγιο, Ρουμανία, Φινλανδία, αλλά και Νορβηγία.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top