FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Οικονομία
- 18|04|2018 19:32

Ενεργοποιήθηκε από την Τρίτη (17/4) η δυνατότητα επεξεργασίας αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Όπως προκύπτει από τον πίνακα, που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι την Παρασκευή είχαν υποβληθεί οριστικά 42.035 αιτήσεις, ενώ επιπλέον 13.881 ενδιαφερόμενοι είχαν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αλλά δεν είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής αίτησης. Κάτι που μπορούν να πράξουν πλέον από χθες Τρίτη.

Στο Βόρειο Αιγαίο έχουν οριστικοποιήσει την αίτηση τους 1.171 νοικοκυριά, ενώ υπάρχουν και επιπλέον 439 εγγεγραμμένοι στο σύστημα υποβολής αίτησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεδομένης της απόφασης για διπλασιασμό των πόρων του Προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης του συνόλου των περίπου 56.000 ενδιαφερομένων.

Κατηγορία Οικονομία
- 18|04|2018 19:26

Ενεργοποιήθηκε από προχθές και για τους αυτοαπασχολουμένους του ΕΤΑΑ (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, γιατρούς, φαρμακοποιούς) η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, για χρέη σε ταμεία (ΕΦΚΑ) και Δημόσιο (ΑΑΔΕ) από 20.000 έως 50.000 ευρώ.
Η διαδικασία είναι ήδη διαθέσιμη για τους ελεύθερους επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ, με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) να μην είναι πολύ ενθαρρυντικά ως προς την πορεία της ρύθμισης με έως 120 δόσεις. Οι αυτοαπασχολούμενοι όμως του πρώην ΕΤΑΑ, όπως και οι αγρότες του πρώην ΟΓΑ είχαν ανεξόφλητες οφειλές εισφορών από το 2016, οι οποίες δεν είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες εξαιτίας των συνεχιζόμενων παρατάσεων. Πλέον, και καθώς από τις 28 του περασμένου Φεβρουαρίου έληξε και η τελευταία παράταση του ΕΦΚΑ, άνοιξε η πλατφόρμα για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ και αναμένεται να ανοίξει, στις αρχές Μαΐου, για τους αγρότες. Αναλυτικά, παρατάσεις είχαν δοθεί για τις οφειλές ολόκληρου του έτους 2016 των ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ - TAN (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές), για τις εισφορές του β΄ εξαμήνου 2016 των ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ και του τ. ΕΤΑΑ - ΤΣΑΥ (μηχανικοί, εργολήπτες δημοσίων έργων, γιατροί, υγειονομικοί, φαρμακοποιοί), καθώς και για τις εισφορές του β΄ εξαμήνου 2016 για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ (αγρότες αυτοτελώς απασχολούμενοι και εργοδότες).
Μπορούν πλέον να ενταχθούν
Οι τελευταίες παρατάσεις είχαν δοθεί προκειμένου οι ασφαλισμένοι να μπορούν να εντάξουν στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων και τις εν λόγω οφειλές. Από τη στιγμή που έχει παρέλθει η ημερομηνία της τελευταίας παράτασης και προκύπτει η ορθή απεικόνιση των τελικών οφειλών, ανοίγει σταδιακά η πλατφόρμα για τους συγκεκριμένους οφειλέτες. Συγκεκριμένα, προχθές, η εφαρμογή στον ιστότοπο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) (http://www.keyd.gov.gr/np_ocw_aithsh-link/) άνοιξε για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες του πρώην ΕΤΑΑ και στις αρχές Μαΐου αναμένεται να ανοίξει για τους αγρότες του πρώην ΟΓΑ. Βάσει, δε, του σχεδιασμού, τον Ιούνιο θα μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση και όσοι έχουν χρέη προς εφορία ή ταμεία και δεν ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ήδη έχει επιβεβαιωθεί ότι πάνω από 10.000 νομικά και φυσικά πρόσωπα άλλων κατηγοριών πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής σε ρύθμιση. Συγκεκριμένα, από την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων με σύνολο οφειλών άνω των 20.000 ευρώ (Αύγουστος 2017), έχει επιβεβαιωθεί ότι πάνω από 5.000 νομικά πρόσωπα πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και 764 έχουν υποβάλει οριστικά αίτηση.
Από τον Φεβρουάριο -όταν και ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή για τις οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ, σε εφορίες και ταμεία, των ελεύθερων επαγγελματιών- και μέχρι σήμερα έχουν κριθεί ως επιλέξιμες 4.863 περιπτώσεις, εκ των οποίων περίπου στο 10% (480) έχει γίνει οριστική υποβολή αίτησης.
Από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, οι 93 αφορούν οφειλές μόνο προς την ΑΑΔΕ, οι 208 μόνο προς το ΚΕΑΟ και οι υπόλοιπες 179 περιπτώσεις οφειλών και προς τους δύο φορείς.
Με βάση την τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), τουλάχιστον 3.433 ασφαλισμένοι στο πρώην ΕΤΑΑ έχουν οφειλές που συνολικά αγγίζουν τα 213 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα από τον πρώην ΟΓΑ έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο τα χρέη 232.105 αυτοαπασχολούμενων αγροτών, οι οποίοι οφείλουν συνολικά στον ΕΦΚΑ περί τα 870 εκατ. ευρώ.


Γράφημα της εφημερίδας «Καθημερινή» που δείχνει τι έχει ανοίξει για τη ρύθμιση οφειλών και τι προβλέπεται τους επόμενους μήνες

 

 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 18|04|2018 19:20

Πριν μερικές μέρες βρέθηκα στην Κοζάνη για να πάρω μέρος σ’ ένα πολύ ενδιαφέρον επιστημονικό συνέδριο για το Ιδιωματικό Θέατρο. Οι πολύ φιλόξενοι διοργανωτές από το Θεατροδρόμιο Κοζάνης και από τον Δήμο Κοζάνης τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου ξενάγησαν τους συνέδρους στην καινούργια Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Στην άκρη της πόλης, όχι πολύ μακριά από το κέντρο, ο Δήμος ενέταξε σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και κατασκεύασε από τα θεμέλια ένα επιβλητικό, σύγχρονο κτήριο 6800 τετραγωνικών, τη νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη με συνολικό κόστος 12.000.000 ευρώ.

Όπως μας πληροφόρησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού το έργο ολοκληρώθηκε σε έξι περίπου χρόνια και προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί τον προσεχή Σεπτέμβριο. Περιλαμβάνει υπερσύγχρονους και άνετους χώρους τοποθέτησης βιβλίων, αναγνωστήρια, αρχειοθήκες, εργαστήρια συντήρησης, εκθεσιακούς χώρους, συνεδριακό κέντρο, ειδικές αίθουσες παιδικής βιβλιοθήκης, πωλητήριο - καφέ, κ.ά.

Καθώς ξεναγούμασταν ρωτήσαμε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο πώς σκέπτονται να λειτουργήσουν αυτές τις τεράστιες εγκαταστάσεις και πώς θα καλύψουν τα κόστη. Σας μεταφέρω τις σκέψεις του: «για την πόλη μας το κτήριο αυτό θα αποτελεί την καρδιά του πολιτισμού και της παιδείας. Υπογράψαμε ήδη ένα μνημόνιο συνεργασίας με την Εθνική Βιβλιοθήκη για να βοηθηθούμε σε διάφορα θέματα. Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε για τον πρώτο χρόνο που θα υπάρχουν πολλά έξοδα μεταφοράς και τακτοποίησης του υλικού της παλιάς βιβλιοθήκης το ποσό του 1.000.000 ευρώ. Δεν μας περισσεύουν χρήματα. Θεωρούμε όμως ότι προτεραιότητα μας πρέπει να είναι τα σχολειά και η βιβλιοθήκη. Σ’ αυτά επενδύουμε πολλά χρόνια τώρα. Τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν. Η Κοζάνη χτυπήθηκε πολύ άσχημα από την κρίση. Τα ποσοστά ανεργίας φτάνουν το 40%. Την ίδια στιγμή η εγκληματικότητα είναι μηδενική. Πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται στη στοχευμένη μας πολιτική στην παιδεία και τον πολιτισμό».

Γράφω τα παραπάνω όχι μόνο για να επαινέσω και να προβάλλω αυτές τις αντιλήψεις και τις πολιτικές πρακτικές αλλά για να καταθέσω τις παρακάτω σκέψεις: όπως έχω σημειώσει πολλές φορές στο παρελθόν, στο νησί μας απουσιάζει μια οργανωμένη και συγκροτημένη πολιτική στον χώρο του πολιτισμού. Το αποτέλεσμα είναι να μοιράζονται μικρά και μεγάλα ποσά σε ποικίλες εκδηλώσεις καλής και κακής διασκέδασης και να μην δίνεται η πρέπουσα βαρύτητα σ’ αυτά που μένουν, δηλαδή στις υποδομές και στους θεσμούς. Χωρίς όμως τις κατάλληλες υποδομές, χωρίς σύγχρονους, λειτουργικούς και συντηρημένους χώρους και χωρίς θεσμούς πάνω στους οποίους γίνεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και σοβαρός προγραμματισμός θα μασάμε τις δάφνες του μακρινού παρελθόντος μας αλλά θα ζούμε σ’ ένα ανερμάτιστο παρόν, προσδοκώντας ένα αβέβαιο και άγνωστο μέλλον.

Στον τόπο μας η χάραξη μιας στρατηγικής στον πολιτισμό και στην παιδεία δεν μπορεί να περιμένει. Φαντάζομαι, ότι όσοι ασκούν εξουσία έχουν συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει γύρω τους, σε τι κινδυνεύουμε να μετατραπούμε. Θα το πω με τα λόγια του ποιητή, λίγο παραφρασμένα: εδώ είναι πεδίο βολής φτηνό/που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι.

Κατηγορία Υγεία
- 18|04|2018 19:08

Βέβαιο θεωρούσαν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου την επανεκλογή της Μαρίας Γέραλη ως εκπροσώπου τους στη Διοίκηση του «Βοστανείου» για μία ακόμη φορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Γέραλη εκλέγεται ανελλιπώς εκπρόσωπος των εργαζομένων από το μακρινό 1998. Αντίστοιχα, η κάλπη των γιατρών ανέδειξε την Ελένη Μακρή, παθολόγο, στη θέση της εκπροσώπου των ιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Απευθυνόμενη στους συναδέλφους της του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και του Νοσοκομείου Λήμνου, η κ. Γέραλη τονίζει: «Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, για την μεγάλη εμπιστοσύνη που με περιβάλλετε όλα αυτά τα χρόνια. Τελικά δεν είμαι κατεστημένο όπως κάποιοι με θεωρούν! Είμαι ο δικός σας άνθρωπος, που καθημερινά τρέχει και θα συνεχίσει να το κάνει με μεγαλύτερο πάθος, επιλύοντας τα όποια προβλήματα ή αιτήματα, σας απασχολούν. Πραγματικά νιώθω πολύ συγκινημένη γι’ αυτή σας την μεγάλη εκτίμηση και στήριξη που μου δείξατε για μία ακόμα φορά».

Τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπου των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και του Κ.Υ.- Νοσοκομείου Λήμνου είναι τα κάτωθι: Συνολικά ψήφισαν 417 εργαζόμενοι, σε σύνολο 450 εγγεγραμμένων, καταγράφηκε δηλαδή πολύ μεγάλη συμμετοχή. Άκυρα και λευκά: 40, η Γέραλη Μαρία έλαβε 273 ψήφους και ο Σαμαράς Ευστράτιος έλαβε 104 ψήφους.

Πρώτη φορά η Ελ. Μακρή

Η κάλπη των γιατρών ανέδειξε την Ελένη Μακρή, παθολόγο, με 48 ψήφους εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΔΣ του Νοσοκομείου έναντι της Ευρυδίκης Λουκίδου με 39 ψήφους. Η κ. Μακρή από το 2012 είναι διευθύντρια του Α΄ Τμήματος Παθολογικής Κλινικής του Βοστανείου και για πρώτη φορά ήταν υποψήφια. Η ίδια ευχαριστεί τους συναδέλφους της από τα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία Λέσβου και Λήμνου που την τίμησαν με την ψήφο τους. «Θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια να ανταποκριθώ στο έργο που ανέλαβα πάντα προς το συμφέρον των συναδέλφων και των ασθενών και των δύο νοσοκομείων», κατέληξε μιλώντας στην εφημερίδα μας.

Κατηγορία Πολιτική
- 18|04|2018 19:05

Ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Διάσκεψη της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP-PA) που έγινε στις 13 - 14 Απριλίου στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, συμμετείχε ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης, απευθύνοντας μάλιστα χαιρετισμό κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Ο κ. Πάλλης εκπροσωπώντας ουσιαστικά τον πρόεδρο της Βουλής, μίλησε για τις (νέες) γεωπολιτικές σχέσεις στην Ευρώπη, αλλά και για το μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα, το προσφυγικό, σε συνάρτηση μάλιστα και με τις τελευταίες πυραυλικές επιδρομές κατά της Συρίας…

«Το πολιτικό και πολιτιστικό μωσαϊκό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης οφείλεται στη γεωγραφική θέση της. Ανέκαθεν η περιοχή μας λειτουργούσε σαν σταυροδρόμι. Με έναν τρόπο ενώνει δυο «άκρα», με έναν άλλο τα διατηρεί σε μια ασφαλή απόσταση. Χρήσιμη, σε κάθε περίπτωση! […] Επιβεβαιώνουμε σε κάθε ευκαιρία τη σημασία της διεύρυνσης της ΕΕ, για τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στη «γειτονιά» μας», είπε στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο βουλευτής της Λέσβου και συνέχισε: «Η πρόθεση είναι ισχυρή υπέρ της διεύρυνσης. Ωστόσο, η περιοχή μας εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται, και όχι άδικα, «εύθραυστη και ασταθής». Όποια προοπτική διεύρυνσης απαιτεί υιοθέτηση και υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, έθεσε επιπλέον ως προϋπόθεση για κάθε προσχώρηση τη διευθέτηση όλων των εκκρεμών διμερών ζητημάτων με δεσμευτικό τρόπο. Και είναι απολύτως κατανοητό.  Σήμερα, που βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση… Σήμερα, που ακόμα αναζητούμε ένα κατάλληλο μοντέλο για το Brexit… Σήμερα, που έχει καταστεί πλέον σαφές ότι η οικονομική και η κοινωνική διάσταση της ευρωπαϊκής ενοποίησης πρέπει να συμβαδίσουν… Σήμερα, που επιδιώκεται ο εκδημοκρατισμός της οικονομικής διακυβέρνησης… Σήμερα, που η ΕΕ παλεύει με τους δαίμονές της, δεν διαπραγματεύεται τις βασικές αξίες της. Η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η προστασία των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, η συμφιλίωση, οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο που πρέπει εν τέλει να διαφυλαχτεί και να διαχυθεί».

 

«Να αξιοποιήσουμε την γεωπολιτική μας υπεραξία»

Ο κ. Πάλλης αφού στη συνέχεια εξέφρασε την άποψη ότι είναι αναγκαιότητα να αξιοποιήσουμε την «γεωπολιτική μας υπεραξία» ως Βαλκάνια, τόνισε ότι πιστεύει πως η Νοτιοανατολική Ευρώπη «είναι ο άσσος στο μανίκι της ΕΕ για να ισχυροποιήσει την ανταγωνιστικότητά της και τη διεθνή της επιρροή». […]. Πάρτε για παράδειγμα το κοινό μας προσφυγικό ζήτημα. Όσο υπάρχουν εμπόλεμες περιοχές, θα υπάρχουν και πρόσφυγες. Η απάντηση της Ε.Ε., όπως αποδείχθηκε δεν είναι το συρματόπλεγμα. Η απάντηση βρίσκεται προφανώς στην παύση των εχθροπραξιών, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στην εξεύρεση πολιτικών λύσεων. Και αυτό είναι λογικό και σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομιμότητα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ένωση… εδράζεται στις αδιαίρετες και οικουμενικές αξίες της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης… Η απόλαυση των δικαιωμάτων αυτών συνεπάγεται ευθύνες και καθήκοντα έναντι τόσο των τρίτων, όσο και της ανθρώπινης κοινότητας…». Αυτά ορίζει ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. Να εντάξουμε τη δράση μας, το κοινοβουλευτικό μας έργο, σε αυτό το πλαίσιο. Να επιδιώξουμε τη διάχυση αυτού του πνεύματος. Αυτή είναι η πρότασή μου».

Κατηγορία Πολιτική
- 18|04|2018 19:02

Συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή είχε χθες ο Βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης μαζί με τους Δημάρχους της Λήμνου και του Άη Στράτη Δημήτρη Μαρινάκη και Μαρία Κακαλή και τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αδαμίδη και άλλους εκπροσώπους τοπικών φορέων.
Η συζήτηση αφορούσε τις προτάσεις βελτίωσης των δρομολογίων σύνδεσης των νησιών αυτών τόσο με τα άλλα νησιά του Β. Αιγαίου όσο και με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Οι τοπικοί φορείς έθεσαν υπόψη του Υπουργού πως, παρά τις όποιες βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί κατά την τελευταία τετραετία, όσον αφορά τόσο τα δρομολόγια όσο και την δυναμικότητα των πλοίων που εξυπηρετούν την γραμμή, εν τούτοις η συνεχής αύξηση της ζήτησης λόγω τουρισμού απαιτεί περαιτέρω βελτιώσεις προκειμένου να μην καταστεί η μετακίνηση των επισκεπτών ανασταλτικός παράγοντας περαιτέρω ανάπτυξης της περιοχής. Στη συζήτηση αυτή συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας κ. Τεμπονέρας, ο οποίος μαζί με τον Υπουργό δεσμεύτηκαν να εξετάσουν θετικά τα ζητήματα που τέθηκαν και να κάνουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 18|04|2018 18:58

Υποψηφιότητες για τις Πρυτανικές

Τρεις είναι οι υποψήφιοι για τη θέση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη διαδικασία ανάδειξης της 16ης Μαΐου, σύμφωνα με τις υποψηφιότητες που η κατάθεση τους ολοκληρώθηκε σήμερα. Υποψήφιοι είναι οι καθηγητές Χρυσή Βιτσιλάκη, Ελένη Θανοπούλου και Γιάννης Σεϊμένης.

Για τις τέσσερις θέσεις Αντιπρυτάνεων, σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για πρώτη φορά υποψήφιοι είναι οι καθηγητές Ελένη Θεοδωροπούλου, Μαρία Μαύρη, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Γιώργος Τσοπάνογλου και Χαράλαμπος Σκιάνης.

Αν.Παζ.

 

Σημαίνουσες παρουσίες

Πλήθος εκδηλώσεων οργανώνει εδώ και καιρό ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής, «Λέσχη Αρίσβη», πρώην Δήμαρχος Καλλονής, Άρης Ελευθερίου. Σήμερα μάλιστα θα έχει εκδήλωση με τον συγγραφέα και συνεργάτη του «Ε», Αριστείδη Κυριαζή.

Πάντως την Λαμπροτετάρτη που έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Καρατζά «Λέσβος - Φύση και Πολιτισμός - Ο Κόλπος Καλλονής», επισημάνθηκαν ηχηρές προσωπικότητες που τίμησαν την εκδήλωση: Εκτός από τον Αντιδήμαρχο Καλλονής, Πέτρας και Μολύβου Ταξιάρχη Βέρρο ήταν: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος, Ο Στρατιωτικός Διοικητής 98 ΑΔΤΕ Υποστράτηγος κ. Τσερπές Σταύρος, ο Βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αλέξανδρος Ροδίτης, ο Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Χατζηστυλιανού Ευστράτιος, η Περιφερειακή Σύμβουλος  Μαρία Νικολάρα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου Ευστράτιος Μανωλακέλλης, ο τέως Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, ο τέως Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Μαρκής και η Δ/ντρια του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Λέσβο κ. Άστριντ Κάστελεϊν.

Αν.Παζ.

 

«Διεθνής υποκρισία»

O Άγγελος Μουζάλας εκπρόσωπος των εκδόσεων «Μύθος» , αναφέρθηκε στα τελευταία αρνητικά δημοσιεύματα του Διεθνούς Τύπου για την Λέσβο σημειώνοντας ότι  προσκαλέσαμε 8 μεγάλες εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα στην παρουσίαση του Βιβλίου οι οποίες ούτε καν απάντησαν. Στο κλείσιμο της εκδήλωσης τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής  Άρης Ελευθερίου ο οποίος είπε αναφερόμενος στην πρόσκληση των ΜΜΕ που δυσφημούν την Λέσβο, ότι «αν η πρόσκληση αφορούσε στην ανθρώπινη δυστυχία των προσφύγων και μεταναστών τότε θα έρχονταν καταδεικνύοντας την διεθνή υποκρισία που υπάρχει για την Λέσβο, την διαστρέβλωση της πραγματικότητας και την αδυναμία να δοθούν αποτελεσματικές απαντήσεις στο πρόβλημα».

Αν.Παζ.

 

Λουκέτο με… πείσματα στο «Κ. Κεντέρης»; 

Πληροφορούμαστε ότι το μοναδικό Στάδιο της κεντρικής Λέσβου, με δυνατότητα προπόνησης για τους αθλητές του στίβου, έκλεισε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τους πρωταθλητές μας με συνεχείς αγωνιστικές υποχρεώσεις. Πέραν του κλασικού αθλητισμού βέβαια, υπάρχουν ακόμη σε εξέλιξη και τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα. Αιτία του «λουκέτου», φέρεται να είναι η ξαφνική μετακίνηση στον τομέα της καθαριότητας των δύο υπαλλήλων του Δήμου, που επιτελούσαν έργο φύλαξης και συντήρησης στο Στάδιο. Μάλιστα, και ας μας διαψεύσει η δημοτική αρχή, μερικοί επιμένουν πως πίσω από τη συγκεκριμένη εξέλιξη κρύβονται προσωπικές κόντρες μεταξύ αντιδημάρχων. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι επιεικώς απαράδεκτο, ειδικά όταν για πείσματα και εγωισμούς τίθεται εν αμφιβόλω η ίση μεταχείριση των δημοτών, ουσιαστικά, ως προς τις ανάγκες προπόνησης του μαζικού αθλητισμού. Η εικόνα που μας μεταφέρουν γονείς, με τα παιδιά τους να αναγκάζονται να πηδούν τα κάγκελα για να μπορέσουν να τρέξουν στο ταρτάν είναι πέρα από τριτοκοσμική και επικίνδυνη. Επιφυλασσόμαστε για αναλυτικό ρεπορτάζ στο αυριανό μας φύλλο. Έως τότε, ελπίζουμε ότι θα έχει δοθεί λύση, αν όχι από τους αντιδημάρχους, από τον ίδιο τον Δήμαρχο.

Β.Παπ.

 

Ο λόγος και στην αντιπολίτευση

Το ότι (και) η τοποθέτηση του Πιέρ Μοσκοβισί καταδεικνύει ότι -για λόγους που μόνο οι κυβερνώντες γνωρίζουν- ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά καταργήθηκε με δική τους επιλογή, στην προσπάθειά τους να πετύχουν τους ορισμένους δημοσιονομικούς στόχους, δεν πρέπει να μείνει σε επίπεδο διαπιστώσεων. Το ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος τώρα στην τοποθέτησή του αναγνωρίζει και τις δυσκολίες ειδικά των πέντε νησιών που έχουν επιβαρυνθεί από την προσφυγική κρίση, προσκαλώντας μάλιστα τις ελληνικές αρχές (που προφανώς δεν το έχουν αναγνωρίσει) για «τον καλύτερο δυνατό τρόπο υποστήριξης των πληττόμενων κοινοτήτων», πρέπει να κινητοποιήσει άπαντες εξ αυτών (ειδικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης) που υπερασπίστηκαν τους τελευταίους μήνες το νησιωτικό μειωμένο ΦΠΑ. Και που ασκούν μάλιστα δριμεία κριτική ως προς το περιεχόμενο του Μεταφορικού Ισοδύναμου που έρχεται σαν αντιστάθμισμα του χαμένου ΦΠΑ (για την κυβέρνηση δεν θεωρείται αντιστάθμισμα) και κατ΄ επέκταση θεωρούν ότι δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ανισότητες νησιωτικού και ηπειρωτικού χώρου. Το λοιπόν, οι διαπιστώσεις πρέπει να τελειώσουν. Και η προσπάθεια που ξεκίνησε το Οικονομικό Επιμελητήριο (Παράρτημα Β.Α. Αιγαίου) την επομένη κιόλας την κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ, είναι ευκαιρία μετά και τα όσα είπε ο Μοσκοβισί, να περάσει σε ένα δια ταύτα. Και να εξαντληθούν ίσως οι πιθανότητες να παραμείνει το ευνοϊκό καθεστώς που σε κάθε περίπτωση δεν το καταργεί καμία «Ευρώπη».

Μ.ΟΡΦ   

Κατηγορία Οικονομία
- 18|04|2018 18:56

Σημαντικές διακρίσεις απέσπασαν τρία ελαιόλαδα της Λέσβου στον 23ο Διεθνή Διαγωνισμό Βιολογικού Ελαιολάδου «Premio BIOL International 2018», που πραγματοποιείται στην περιοχή του Μπρίντεζι.

Για ακόμα μία φορά,  παραγωγοί του νησιού μας απέδειξαν την πολύτιμη αξία, γεύση και ποιότητά των τυποποιημένων αυτή τη φορά ελαιολάδων τους, κερδίζοντας τόσο τις εντυπώσεις όσο και τα μετάλλια στον διεθνή διαγωνισμό, που έλαβε χώρα στo Οστούνι της επαρχίας του Μπρίντεζι, στη νότια Ιταλία.

Συγκεκριμένα, το χρυσό μετάλλιο απέσπασε το ελαιόλαδο «Olvia» της Οικογένειας Τζώρτζη και το ασημένιο μετάλλιο απονεμήθηκε στα ελαιόλαδα «Aegean Gold» της Οικογένειας Πρωτούλη, καθώς και στο Βιολογικό Ελαιόλαδο «Ιωάννα Ζούρου» της οικογένειας Ζούρου.

Ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου «Premio BIOL» οργανώθηκε φέτος για 23η φορά και αφορά έναν από τους σημαντικότερους γύρω από το βιολογικό ελαιόλαδο, που διεξάγεται παραδοσιακά στη γειτονική χώρα. Φέτος, συμμετείχαν πάνω από 500 τυποποιημένα βιολογικά ελαιόλαδα από 17 χώρες όλου του κόσμου. Μια διεθνής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από 30 εξαιρετικούς κριτές απένειμε τις διακρίσεις.

Ο «θησαυρός» της Λέσβου

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι επιτυχίες των ελαιολάδων της Λέσβου και στον φετινό διαγωνισμό πιστοποιούν την ποιοτική ανωτερότητά τους, κάνοντάς τα να ξεχωρίζουν στον ανταγωνισμό, ακόμα και τον υψηλότερο.

 Τα βασικά στοιχεία που προσδίδουν τη μοναδικότητά τους είναι οι ιδιαίτερες ποικιλίες ελιάς που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους, ο νησιωτικός χαρακτήρας της Λέσβου και οι εδαφολογικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί. Αυτός είναι ο «θησαυρός» της Λέσβου που μένει αναξιοποίητος , πλην ελαχίστων εξαιρέσεων , όπως η περίπτωση των βραβευθέντων, που πρέπει να προβληματίσει τουλάχιστον τους νέους ελαιοπαραγωγούς οι οποίοι δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο στην ποσότητα της παραγωγής , αλλά κυρίως στην ποιότητα του παραγώμενου προιόντος , γιατί αυτή προσδίδει υπεραξία σε αυτό και άρα και τιμή , που το καθιστά και επώνυμο προιόν και εξαγώγιμο!

Κατηγορία Κοινωνία
- 18|04|2018 16:10

Προφυλακιστέος κρίθηκε σήμερα, με απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα ο 20χρονος κατηγορούμενος για ασέλγεια σε βάρος ανήλικης, 5 ετών. Η πραγματογνωμοσύνη έδειξε ότι υπήρξε ασέλγεια, την οποία όμως η πλευρά του κατηγορουμένου αμφισβητεί.

Όπως αποκάλυψε χτες το emprosnet.gr, μια ασύλληπτη, αποτρόπαιη και απεχθής πράξη σε βάρος ενός κοριτσιού μόλις 5 χρόνων καταγγέλθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στην αστυνομία, και από το περιβάλλον της οικογένειας στο «Ε» χτες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στην καταγγελία αναφέρεται λεπτομερώς το περιστατικό: Ο 20χρονος (γεννημένος το 1997) γείτονας, και αρκετά οικείο πρόσωπο για την οικογένεια του 5χρονου κοριτσιού φέρεται να δελέασε με παιχνίδι την ίδια και ένα από τα αδέρφια της, για να τους προσελκύσει σπίτι του. Στη συνέχεια φέρεται να έδωσε ένα παιχνίδι (σ.σ. γίνεται λόγος για μπαλόνι) στο ένα παιδί για να απασχοληθεί σε ένα σημείο του σπιτιού. Ενώ παράλληλα κάλεσε το 5χρονο κοριτσάκι στο μπάνιο. Λέγεται μάλιστα ότι φέρεται να κάλεσε το μικρό κορίτσι στην μπανιέρα για παιχνίδι. Ακολούθως, κατηγορείται ότι παρουσιάζοντας ως παιχνίδι και το μόριό του (!) συνεχίζοντας τις ασελγείς πράξεις.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το μικρό κορίτσι το βράδυ του περασμένου Σαββάτου αποκάλυψε στη μητέρα του τι συνέβη με τον 20χρονο, ρωτώντας την, αφελώς, αν όλα τα παραπάνω είναι σωστές πράξεις. Όπως ήταν φυσικό, οι γονείς τα έχασαν και στις 12.30 το βράδυ του Σαββάτου, ξημερώματα Κυριακής, όπως ανέφεραν πηγές της αστυνομίας, κατήγγειλαν τα προαναφερθέντα στο τμήμα.

Όλο το ρεπορτάζ με νεότερες πληροφορίες στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Εμπρός.

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 18|04|2018 14:35

Αυξάνονται οι προσφυγικές ροές στα νησιά αλλά και στον Έβρο, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος τόνισε ότι στα νησιά, το πρώτο τρίμηνο διαπιστώθηκε αύξηση 33% σε σχέση με πέρυσι.
«Το 2018 υπάρχει μια θα έλεγα αντιστροφή της κατάστασης -δεν έχει να κάνει με το 2015- αλλά το πρώτο τρίμηνο στα νησιά είχαμε αύξηση 33% σε σχέση με το 2017, ενώ ειδικά από τον Απρίλιο είχαμε ακόμα μεγαλύτερες ροές της τάξης των 150 - 200 ατόμων την ημέρα», ανέφερε ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε:
«Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι αυξάνονται οι ροές και στον Έβρο. Ο φράχτης υπάρχει αλλά και τότε που κατασκευάστηκε έλεγα ότι δεν λύνει κανένα ζήτημα, αλλά αλλάζει την κατεύθυνση των ροών. Έχουμε τριπλασιασμό των ροών σε σχέση με το 2017».
Περί του ανοιγοκλείσιμο της στρόφιγγας
Ερωτηθείς αν υπάρχει «άνοιγμα της στρόφιγγας» από την πλευρά της Τουρκίας ο κ. Βίτσας υπογράμμισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Θέματος», ότι «η χρησιμοποίηση ανθρώπων σε ειδική κατάσταση, όπως οι πρόσφυγες για να πιέσεις άλλα κράτη ή την ΕΕ είναι απαράδεκτη πρακτική όσον αφορά το διεθνές δίκαιο και την ελάχιστη ανθρώπινη ηθική».
«Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι κάποιος ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα» είπε.
Αναφορικά με την κατάσταση στα νησιά σημείωσε ότι μόνο στο σύνολο της Μυτιλήνης υπάρχουν 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες και συνέχισε:
Στόχος η αποσυμπίεση, αλλά...
«Στόχος μας είναι να αποσυμπιέσουμε τα νησιά και να βελτιώσουμε τις συνθήκες όχι μόνο στους μετανάστες, αλλά και στους ντόπιους και αυτό θα γίνει με τρεις τρόπους: να γίνονται ταχύτερα οι διαδικασίες ασύλου, αυτοί που θα πάρουν άσυλο να μπαίνουν στην ενδοχώρα ή να πηγαίνουν σε άλλες χώρες και όσοι δεν παίρνουν άσυλο να επιστρέφονται στην Τουρκία». Οι παραπάνω στόχοι αν υλοποιηθούν είναι βέβαιο ότι θα αποσυμπιέσουν τα νησιά και κυρίως τη Λέσβο, που δέχεται και τον μεγαλύτερο αριθμό, αλλά αυτά έχουν ξανακουστεί και από τον προηγούμενο υπουργό αλλά έμειναν στα λόγια, γιατί οι διαδικασίες ασύλου δεν προχωρούν ταχύτερα και γιατί όσοι δεν παίρνουν άσυλο δεν επιστρέφουν στην Τουρκία, όπως προβλέπει η κοινή συμφωνία, αφού οι επιστροφές είναι ελάχιστες και πάντως δεν είναι αυτές, τουλάχιστον μέχρι τώρα, που αποφορτίζουν τα νησιά από τους εγκλωβισμένους σε αυτά. Αν πραγματικά ο κ. Βίτσας θέλει να συνδέσει το όνομα του με την αποσυμφόριση των νησιών και την καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού οφείλει να κάνει ό, τι περνά από το χέρι του, ώστε αυτά που ο ίδιος θέτει ως στόχους για την αποσυμπίεση των νησιών να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό, όπως και όλα τα άλλα που εξαγγέλονται για την βελτίωση των συνθηκών διαμονής των προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα υποδοχής και στους καταυλισμούς, γιατί η βελτίωση αυτή θα έχει επιπτώσεις και στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στους κατοίκους που βρίσκονται πλησίον αυτών των δομών.

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 18|04|2018 14:05

Στην πλατεία Σαπφούς όπου και παρέμεναν μέχρι αργά το απόγευμα, κατέληξε διαδήλωση μερικών εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών μεταξύ των οποίων και πολλές γυναίκες και παιδιά από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν που ξεκίνησε πριν από το μεσημέρι από τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, με κατεύθυνση την πόλη.

 

Τους διαδηλωτές έβγαλε στο δρόμο, σύμφωνα με το ΑΠΕ, φήμη που διακινήθηκε, όπως οι ίδιοι δήλωναν, από μεταφραστές που εργάζονται στο Κέντρο και σύμφωνα με την οποία πέθανε 40χρονος Αφγανός που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο εξαιτίας της ελλιπούς φροντίδας υγείας που είχε στον καταυλισμό.

Το αίτημα για το άσυλο

Αιτήματα των διαδηλωτών ήταν η άμεση εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει καθώς και η άμεση καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής τους στον καταυλισμό.Να σημειωθεί πάντως ότι στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιούνταν στον ίδιο χώρο, στην πλατεία Σαπφούς, προγραμματισμένη από συλλογικότητες του νησιού, συγκέντρωση συμπαράστασης στους 35 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Ιούλιο στη διάρκεια επεισοδίων στον καταυλισμό της Μόριας και οι οποίοι δικάζονται την προσεχή Παρασκευή 20 Απριλίου.

 

Πάντως σχετικά με τη φήμη περί θανάτου του 40χρονου Σύριου πρόσφυγα έγινε γνωστό, όπως σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα του ΑΠΕ, ότι αυτός συνεχίζει να νοσηλεύεται με σοβαρό χρόνιο καρδιολογικό πρόβλημα στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Μάλιστα από πηγές του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής, δηλώθηκε ότι ο 40χρονος έφθασε με τη σύζυγο του η οποία επίσης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και το ανήλικο παιδί τους, πριν 20 μέρες στη Λέσβο και από τις πρώτες κιόλας μέρες διαπιστώθηκε το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο.

 

Τέλος  αξίζει να επισημανθεί ότι η κατάσταση στον καταυλισμό του Κέντρου της Μόριας παραμένει δύσκολη αφού έχει ξεπεράσει τις 6.500 ο αριθμός των όσων διαμένουν μόνο σε αυτόν.Ενώ ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που ζουν σήμερα στο νησί αγγίζει τις 9.000, ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια αντοχής του.

Κατηγορία Κοινωνία
- 18|04|2018 13:57

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύεται από το απόγευμα της Δευτέρας με την υγεία του να βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση, μετά την τρομακτική του πτώση- πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του νησιού από τον δεύτερο όροφο τα ξημερώματα της ίδιας μέρας. Το θέμα αποκάλυψε πρώτο το emprosnet.gr ευαισθητοποιώντας δεκάδες συμπολίτες μας που έσπευσαν να δώσουν αίμα την επόμενη μέρα. Ας σημειωθεί ότι του έχουν χορηγηθεί τέσσερις μονάδες. Ωστόσο, επειδή είναι σπάνια ομάδα αίματος το Α αρνητικό, όπως είπε στο «Ε» η αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου και πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών, Μαρία Ζερβού, σταδιακά μπορούν να συνεχίζουν να προσέρχονται πολίτες με την ίδια ομάδα αίματος, ώστε να υπάρχει επάρκεια στο ψυγείο του Νοσοκομείου.

Και επίσημη ανακοίνωση

Ανακοίνωση μετά και την έκταση που έλαβε το πρωτόγνωρο γεγονός εξέδωσε χτες το μεσημέρι η διοικήτρια του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Άννα Ζερβού αναφέροντας συνοπτικά: «Αναφορικά με τον 17χρονο που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μας μετά από αναφερόμενη πτώση από το μπαλκόνι του σπιτιού του, σας γνωρίζουμε ότι οι κακώσεις αντιμετωπίσθηκαν χειρουργικά και από το απόγευμα της 16ης Απριλίου νοσηλεύεται την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε σταθερή κατάσταση. Διατηρείται συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της υγείας του».

Θυμίζουμε ότι ο 17χρονος από την πρόσκρουση στο έδαφος έσπασε το πόδι του, ενώ το προσωπικό του Νοσοκομείου σχολίαζε στο «Ε» ότι «έσπασε σε κομμάτια» και ακολούθησε πολύωρο χειρουργείο. Παράλληλα οι γιατροί διαπίστωσαν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Τι κρύβει ο υπολογιστής;

Κι ενώ έχει διαρρεύσει από την πρώτη μέρα, ότι ηθικός αυτουργός της αποτρόπαιης αυτής πτώσης είναι ένα αυτοκτονικό στην κυριολεξία «παιχνίδι» με το όνομα «μπλε φάλαινα», η αστυνομία κρατά κλειστά τα χαρτιά της σημειώνοντας ότι «εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα», χωρίς όμως να δώσει στη δημοσιότητα κάποιες πληροφορίες. Το μόνο που έχει σχετικά σημειωθεί στο ΑΠΕ είναι ότι «ο φορητός υπολογιστής του νεαρού παραδόθηκε στην Αστυνομία και στάλθηκε σε ειδικά εργαστήρια της Αστυνομίας προκειμένου να ελεγχθούν οι διαδικτυακές επικοινωνίες του νεαρού πριν από την πτώση του».

Από την άλλη σύμφωνα με στελέχη του Νοσοκομείου, το Ίντερνετ φαίνεται να έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την υπόθεση. Μάλιστα, έχει συζητηθεί ήδη με τους οικείους συγγενείς το ενδεχόμενο, μόλις όλα βελτιωθούν στην κατάσταση υγείας του νεαρού, να ζητηθεί συνδρομή ψυχολόγου, ώστε να παρακολουθηθεί η εξάρτηση και ο εθισμός στο διαδίκτυο.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top